fos.ia 19.11.10, 09:13 czy wiadomo kiedy będzie możliwośc podpisania aktów notarialnych? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nitro_1 Re: akt notarialny 08.12.10, 16:43 Może ktoś z sąsiadów już coś wie. Info mile widziane ;o). Czy ktoś robił rozeznanie ile taka impreza u notariusza może kosztować. Podobno stawki są odgórnie ustalone, ale doszły mnie słuchy, że nie u każdego notariusza cena jest taka sama. Odpowiedz Link Zgłoś
wyspa.szczescia Re: akt notarialny 11.12.10, 15:15 Zgadza się, kancelaria jest wybrana przes SM Wola. To: Kancelaria ul. Okopowa 56/3 tel. 22 665 62 51/55/58 Jestem umówiona na 20 grudnia, a cała procedura bedzie mnie ksztowac ok. 2200 zł (cena ta jest wyliczana "od ręki" podczas telefonicznego umawiania spotkania, a wylicza się nią od wartosci inwestycji - moje mieszkanie ma 45 m kw.) Pozdrawiam, Aneta Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: akt notarialny 13.12.10, 15:49 ja już tez się umówiłam. co prawda nie podała mi jeszcze pani ceny ale mam zatelefonować w czwartek i będę wiedziała. zasugerowała,że około 2500tys. mieszk. prawie 50 m. pozdrawiam. kasia Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: akt notarialny 20.12.10, 23:05 już podpisałam, pani za poł godziny czytania zainkasowała 2240zl za mieszkanie 49,61m. koszty sądowe 510 zl reszta wynagrodzenie notariusza. bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
groszeck Re: akt notarialny 21.12.10, 01:04 Notariusz to najlepsza fucha na świecie :-))) Ale cena i tak nie jest jakaś wysoka porównując do moich innych doświadczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 21.12.10, 09:24 czy pomieszczenia przynalezne do lokalu (komorki lokatorskie) tez podlegają aktowi not. i oplacie? i czy ktos wie kiedy będzie można podpisywać akt notarialny na miejsce postojowe? Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: akt notarialny 21.12.10, 10:11 No wiem Groszeck, ale myślałam, że przy takiej ilości aktów wynegocjują dla nas lepszą cenę :((. a co do aktów, podpisujesz akt dot. mieszkania i komórki lokatorskiej. co do garażu nie wiem, bo go nie mam. no i pozwalają ci korzystać z balkonu ;). pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 21.12.10, 11:04 a czy to jest z wpisem do ksiegi wieczystej? jeśli nie - czy ktos wie ile dodatkowo to kosztuje? Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: akt notarialny 21.12.10, 11:54 pani notariusz wysyła dokumenty do sądu do wpisu. ale nie mówiła nic o dodatkowych kosztach. natomiast ja z racji kredytu muszę dokumenty swoją drogą do sądu dowieźć i tam tych opłat "hipotecznych " ok 800 zł mi wyliczyli Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: akt notarialny 21.12.10, 11:57 a, i potem trzeba podjechać do Ratusza naszego dowiedzieć się jaki będzie podatek roczny gruntowy. bo przedtem było to w czynszu a teraz każdy indywidualnie dostanie kwotę. i na pocieszenie usłyszałam,że nasza Zaborowska ma najdroższy grunt w całej dzielnicy.... no i się podłamałam. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 21.12.10, 12:00 co takiego???? to wszystko Ci powiedzieli w tej kancelarii? i chcesz powiedziec, ze w naszym wysokim czynszu nie ma tego podatku??? a wiesz ile to mniej wiecej wychodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 21.12.10, 12:00 gdzie sie można dowiedzieć ile dodatkow trzeba zapłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
gaupa Re: akt notarialny 21.12.10, 21:58 2510 pln za ok. 67 m... garaż dopiero w styczniu Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: akt notarialny 27.12.10, 10:34 No ładnie... czyli sama opłata za akt to pewnie z 600 zł w reszta wynagrodzenie notariusza??? Czy ktoś z was nie orieentuje się czy można zawrzeć akt notarialny gdzieś indziej, np. żeby inny notariusz mniej zarobił na akcie czy wszyscy chcą taką kasę? Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: akt notarialny 27.12.10, 10:40 Kancelaria ul. Okopowa 56/3 tel. 22 665 62 51/55/58 zadzwoniłam i zapytałam więc w styczniu będzie można zawrzeć akt na mieszkanie wraz z garażem. Nie trzeba też zawierać go w tej kancelarii - można szukać innej - tańszej tylko problem może być z pełnomocnikiem z SM Wola, bo to osoba na etacie która specjalnie przyjeżdża do kancelarii żeby zawrzeć akt... Pani z którą rozmawiałam była bardzo miła... przez telefon. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 27.12.10, 10:42 A wiadomo co z VAT? czy po nowym roku nie będzie drożej? Odpowiedz Link Zgłoś
nueng Re: akt notarialny 13.01.11, 16:51 Byłam dzisiaj w sądzie z wnioskiem o wpis do hipoteki. Okazało się, że Akt Notarialny jeszcze nie został dostarczony przez Notariusza i nie moge złozyć tego wnoisku. Podpisałam akt we wtorek a sekretarka poziedziała mi, że mają trzy dni na wysłanie papierów do sądu, czyli pewnie nawet od nich nie wyszły. I nie byłoby w tym nic złego gdyby nie czekali do ostatniej chwili żeby wysłać je pocztą = dokumenty z Okopowej na Solidarności dotrą za tydzień przy dobrych wiatrach. Ponad 1800 zł to wynagrodzenie pani Notariusz, więc mogłaby chociaż nie ośmieszać się i wysyłać papirey przesyłką kurierską. Kpina i tyle. Sknera jedna. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 13.01.11, 21:04 a czy ktos juz wie kiedy mozna podpisywac akt na miejsce postojowe? Odpowiedz Link Zgłoś
mamaodniedawna Re: akt notarialny 15.01.11, 09:53 Witajcie, my podpisaliśmy akt w tym tygodniu, za 55 m2 do zaplacenia mieliśmy 2300zł, o cenę można się dowiedziec telefonicznie Odpowiedz Link Zgłoś
rtemolik Re: akt notarialny 20.01.11, 08:43 Podobno osoby, które podpisały akt notarialny w ubiegłym roku powinny w pierwszych miesiącach tego roku zapłacić do Dzielnicy podatek od wieczystego użytkowania? Czy ktoś już wie ile on wynosi? Odpowiedz Link Zgłoś
zaborowskaforum Re: akt notarialny 20.01.11, 09:52 Wciągu 14 dni od podpisania aktu zgodnie z informacją uzyskaną od notariusza powino zgłosić się ten fakt w ratuszu. Informacja o przybliżonej wysokości podatku podawana jest na miejscu są to kwoty rzędu ok. 100 - 150 zł w zależności od wielkości udziału. Informację o faktycznej kwocie podatku każdy z nas powinien otrzymać listownie najpóźniej w marcu - jeżeli to nie nastapi to zgodnie z informacją przekazaną przez pracownika ratusza należy się z nimi skontakować. Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: akt notarialny 21.01.11, 17:10 Jeżeli ktoś z was będzie ustanawiał hipotekę, a zapewne większość osób brała kredyt na mieszkania proponuję z tym wstrzymać się do 20 lutego, gdyż zmieniają się przepisy na korzyść właściciela nieruchomości. Nie wchodząc w szczegóły jeżeli ktoś ma w umowie kredytowej hipotekę zwykłą i kaucyjną, po 20 lutym będzie można tylko ustanowić "nową" hipotekę, będzie więc tylko jedna opłata za złożenie wniosku w sądzie czyli 200 zł, mniejsza też będzie opłata PCC czyli taka jak za hipotekę kaucyjną czyli 19 zł, a nie 0,1% od kwoty hipoteki zwykłej. Oczywiście z tą opłatą PCC może się zmienić, gdyż ktoś (państwo) tego nie dopatrzyło ;) na szczęście dla kowalskich. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 27.01.11, 10:54 Czy ktos z Was wie juz ile kosztuje akt na miejsce postojowe (to mniejsze)? rowniez - o co chodzi z tymi zmianami na naszą korzysc po 20 lutym? Odpowiedz Link Zgłoś
kiciolinka1 Re: akt notarialny 27.01.11, 12:00 Sorki - to powyższe. nie aktualne Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 09.03.11, 13:15 Może ktos juz to przerabial i będzie mógl pomóc - po podpisaniu aktu notarialnego i zabraniou wszystkich dokumentów z banku - celem ustanowienia hipoteki - do jakiego sadu nalezy sie udac? jak dlugo trwaja tam procedury (kolejki, wypelnianie dokumentow), czy trzeba cos wczes niej przygotowac? Dzieki z apomoc Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: akt notarialny 09.03.11, 15:29 Jesli masz wszystko do wpisu hipoteki to dla bemowa jest Sąd rejonowy dla warszawy Mokotowa VI Wydział ksiag Wieczystych Al. Solidarności 58 Vi Wydział ma tel. 22 531 4210 do 13, spójrz jeszcze tu: www.hipoteka.waw.pl/pl.html Niestety to trwa: od 3-6 miesięcy złożenie KW i realizacja złożonych wniosków np. o wpis hipoteki. Na załatwienie tej sprawy proponuję zarezerwowac ok. 2 godzin, bo czasem jest tak, że idzie jak z płatka, czasem szlag mnie trafia jak tam jestem:) a chyba ok. 11.30-12.00 wogóle mają przerwę w przyjmowaniu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 09.03.11, 17:14 Grażka, wielkie dzieki! a jakie sa koszty calej tej 'akcji'? Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: akt notarialny 10.03.11, 09:38 Koszt ustanowienia hipoteki to 200 zł + 19 zł podatku, ale trzeba złożyć deklarację PCC w Urzędzie Skarbowym. Jeżeli kupowałaś garaż to sprawdź czy bank nie chce też ustanowić na nim hipoteki bo jeśli tak to drugie 200 zł + 19 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 10.03.11, 10:05 a czy trzeba placic jeszcze za znaczki skarbowe za ustanowienie tej hipoteki? I co to za zgloszenie do PCC? Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: akt notarialny 10.03.11, 12:12 Wpis hipoteki w sądzie kosztuje na pewno 200 zł. Natomiast potwierdziły się moje obawy, że w Urzędzie Skarbowym jest mętlik i tak naprawdę w urzędzie sami nie wiedzą, jak naliczać podatek od czynnosci cywilno-prawnych. Po raz kolejny usłyszałam wersję, że od ustalonej (znanej) kwoty, czyli od kwoty udzielonego kredytu naliczają 0,1% jak przy hipotece zwykłej, a od reszty (wysokość wierzytelności nie jest znana) - 19 zł czyli od dawnej hipoteki kaucyjnej. Wszystko podobno zależy od oświadczenia jakie daje bank do wpisu hipoteki. Pamiętaj, że od daty oświadczenia wydanego przez bank masz 14 dni na złożenie deklaracji PCC-3 do Urzędu Skarbowego i wniesienie opłaty. Masakra:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: akt notarialny 10.03.11, 16:47 Wczoraj koleżanka podpisywała Akt Notarialny kupna mieszkania i jednocześnie ustanawiała w nim hipotekę i notariusz wpisał w akcie 19 zł podatku PCC ??? Sam nie wiem co o tym sądzić. Poza tym jest już tylko tzw "nowa" hipoteka, która powinna uwzględniać "czysty kredyt" oraz odsetki, które do tej pory były podawane w hipotece kaucyjnej i w związku z tym urząd skarbowy powinien wymagać 19 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 10.03.11, 19:01 a to ten notariusz nie pobierał 0,1% podatku od wartosci kredytu? tylko te 19 pln? Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: akt notarialny 11.03.11, 00:49 no ja napisałam wyżej, że jest taki pier......nik w interpretacji nowych przepisów, że same urzędy w chwili obecnmej nie wiedzą jak to naliczać...Poza tym w naszym akcie na końcu jest zapis, że: "Pelnomocnik Spółdzielni oświadcza...pitu,pitu itd...i w zwiżzku z tym sprzedaż naszego mieszkania nie podlega podatkowi od czynności cywilnoprawnych". Więc na razie nie wiem jak się do tego ustosunkować, zobaczymy co mi powiedzą w urzedzie na Białobrzeskiej...:) Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: akt notarialny 18.03.11, 15:07 Wiec bylam dzis w US na bialobrzeskiej. Pani byla dosyc zdziwiona, ze nie ma juz hipoteki kaucyjnej... tu rece opadaja. powiedziala, ze jezeli bank wpisal, ze hipoteka jest do kwoty, a nie na konkretna kwote i jezeli ja oswiadczam, ze jest DO kwoty, a nie na konkretna kwote, to mam wpisac 19 pln i tylez zaplacic. przekonana jednak do tego nie byla... Odpowiedz Link Zgłoś
chmurek77 Re: akt notarialny 18.03.11, 18:17 Ja kilka dni temu odebrałem z banku dokumenty i jest 19 zł do zapłaty, ale za to hipoteka wzrosła, bo teraz jest 200%, więc lipa. Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: akt notarialny 04.04.11, 00:32 Muszę się tym zainteresować, nie zawarłam jeszcze aktu bo nie mam 3 tys. zł i nic nie zapłaciłam do US... żeby mi tylko nie przyłożyli kary za to..:-( Czy ktoś z Was orientuje się, czy jak nie zawarłam jeszcze aktu to czy też powinnam wpłacić? Odpowiedz Link Zgłoś
chmurek77 Re: akt notarialny 04.04.11, 21:03 Trzeba zapłacić, kiedy się złoży wniosek o wpis do hipoteki, skoro nie masz aktu to i nie możesz składać wniosku o wpis do hipoteki,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś