Dodaj do ulubionych

Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowoczesny?

IP: 80.51.132.* 14.01.11, 21:30
Za zdjęciem napisu pewnie znowu stal jakiś Szwed
Obserwuj wątek
    • gzeju Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz 14.01.11, 21:47
      straszne. A jakoś zdjeciem przez Jandę neonu z zabytkowego podobno budynku Kina Ochota, zainstalowaniem oczojebnego wyświetlacza i wymalowaniem szpecących bohomazów na elewacji to nikt się nie przejął.
      • Gość: cuki Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz IP: 194.169.228.* 18.02.11, 12:21
        No właśnie...
    • robert_wwa Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz 14.01.11, 21:59
      Nie da się ukryć, że przykre. Był nienowoczesny? Ale był jakiś i kojarzył się konkretnie z tym miejscem, sofitel niewiele mówi. A to jak dla mnie dużo więcej warte, Victoria występowała w wielu filmach, parady itp ciągle było widać "Victoria" a teraz? Szkoda po prostu, że znika coś co miało wartość.
    • Gość: wmarkos Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz IP: 85.222.87.* 14.01.11, 22:17
      Szwed ??? Ale o co chhhhhhoooooooodzi ? Chyba Francuz - Sofitel jest francuską marką...
      • robert_wwa Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz 14.01.11, 22:33
        Nie oceniając. Kolega nawiązał do szweda który "ukradł" napis z Auschwitz, a nie do marki hotelu.
      • jkdab Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz 14.01.11, 22:36
        To nie o to chodzi... a za Francuzem i tak pewnie stoi jakiś Szejk lub "kitajec".
    • Gość: magheu Niech Syfitel odda neon ! IP: 178.139.73.* 14.01.11, 22:27
      To byl symbol Hotelu !
    • jkdab Typowy przykład "sowieckiego marketingowca" 14.01.11, 22:35
      Powiem szczerze pracuję w tej branży (marketing, reklama, PR) i czasem zupełnie nie jestem w stanie pojąć, w jakiej „chińskiej fabryce strugają” osoby pracujące w działach marketingu. Jesteście wszyscy tacy sami – macie niesamowitą wartość (w tym przypadku historyczny neon) a i tak potraficie to spierdzielić. Jesteście jedyni w swoim rodzaju. Młode wilki kapitalizmu o mentalności komisarza ludowego czyli „nowe idzie, czas zniszczyć przeżytki”.
      • Gość: art Na taki pomysł mógł wpaść jedynie jakiś wiochmen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.11, 22:50
        bez wiedzy i polotu właściwego rdzennym warszawiakom. Niestety, taka to już kolej rzeczy.
        • Gość: mm Re: Na taki pomysł mógł wpaść jedynie jakiś wioch IP: *.izacom.pl 14.01.11, 23:29
          Niestety, rdzennych warszawiaków praktycznie już nie ma - skutki okupacji hitlerowskiej i rzezi po Powstaniu Warszawskim :(
      • mara571 troche mnie to dziwi, bo Francuzi poprzejeciu luks 19.01.11, 20:37
        owych hoteli zachowuja ich stare nazwy dodajac z przodu swoja nazwe Sofitel.
        Moze za kilka dni zobaczyny nowy napis Sofitel Victoria....
      • Gość: Mentor Wieksze wiesniaki od tego z "Misia" IP: *.tbcn.telia.com 19.01.11, 20:59
        Obserwuja z zagranicy jak to polski kapitalizm sie buduje. Oto spie...ja INSTYTUCJE ktora jest symbolem i warta miliony sama w sobie. To moze jeszcze pojada do nowego Yorku i zminia nazwe Waldorfa?
    • Gość: vuko Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowoczesny? IP: 80.48.221.* 14.01.11, 23:23
      Bo pojedziemy! Najpierw do “Victorii”. Niech pan tu na mnie zaczeka. Muszę w końcu coś zjeść.
      • Gość: mimi hi hi IP: 62.29.171.* 17.01.11, 13:16
        "Straszne się tu chamstwo zjeżdża z całego świata. Kasza niedogotowana... " ;-))) Nadal świetne teksty, nawet po tylu latach śmieszą (chociaż z tamtych czasów tak wiele nie pamiętam ;-))
    • Gość: gosc Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowoczesny? IP: 46.112.36.* 14.01.11, 23:32
      żenada! kolejny przykład totalnej bezmyślności "spycjalistów od markietingu". W głowie się nie mieści, jak można na własne życzenie pozbywać się rzeczy wartościowych, symbolicznych, świadczących o historii miejsca, budynku, stanowiących w o jego wartości, o umiejscuwieniu w historii, miejscu ....ehhh nie wiadomo już czy śmiać się czy płakać
      • Gość: zun Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz IP: *.222.240.220.spray.net.pl 15.01.11, 01:44
        tak właśnie, to bezmyślność marketingowców od siedmiu boleści, którzy "centrali" nie potrafią wytłumaczyć, że w procesie re-brandingu nie warto pozbywać się wszystkiego, co wiąże się ze starą marką, bo może mieć wartość. Ale skąd o wartości tego napisu może wiedzieć ktoś kto z Warszawy nie pochodzi i nie ma pojęcia, że dla warszawiaków jest to symbol
        • Gość: głos_rozsądku Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 10:10
          I warszawiacy zapewne beda chodzic spac do hotelu w Warszawie?
          • jkdab To nie o to chodzi 17.01.11, 13:28
            Jest coś takiego jak tkanka miejska, co w urbanistyce nazywa się "marker building". Ten budynek, mimo iż zmienił się właściciel, w Warszawie nadal będzie nazywanym "Victorią", tak jak jest z hotelem Forum.
            Oczywistym jest fakt, że warszawiacy raczej nie będą spali w tym hotelu. To truizm. Ale niszczyć historię miasta w imię plastikowej współczesności - to niestety chamówa najwyższej jakości.
            I czy to się Tobie podoba, czy nie fakt pozostaje faktem - firma Sofitel powiedziała warszawiakom "mamy was głęboko w czterech literach".
            Pozdrawiam

PS. Ja w tym hotelu spać nie będę, ale możesz być pewnym jednego - żadnego swojego gościa nie umieszczę w tym hotelu.
    • Gość: x symbolem jest Polonia, IP: *.unitymediagroup.de 15.01.11, 01:32
      ale nie Victoria.
      W latach 82 - 85 korzystałem kilka razy z gościnności Victorii. Boże drogi, te oblężone cały dzień barki (pamiętam jakiś w kolorze zielonym), wieczorem czarny kot z ograniczonymi alkoholami, barman nieznający większości marek, no i basen, żenada.
      Oczekiwałem tego, co obiecywali. Dlatego stawiam na Polonię, coś łączy. A popływam u siebie.
      P.S. Victoria w filmach wygląda jak Polonez poznański.
      Ale Victoria miała taki sklepik na rogu. Tam kupiłem kiedyś kilka zakąsek i podumałem przed Grobem Nieznanego Zołnierza i "szczeliłem lufę". Szkoda, że inni, ci znani żołnierze poświęcili Warszawę.
    • Gość: ew Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz IP: 94.254.190.* 15.01.11, 03:19
      menadżer z koziej wólki dostał wolną ręke i tak to się kończy. debilizm.
    • Gość: lego Jak to leciało? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 06:13
      Victoria hotel
      hotel twoich snów
    • balbin79 Re: Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowocz 15.01.11, 07:43
      Dla wielu Victoria bedzie Victoria.
      • tom_aszek Chrońmy poprzednie nazwy choćby przez ich używanie 15.01.11, 11:43
        balbin79 napisał:

> Dla wielu Victoria bedzie Victoria.

Tak jest! I dlatego wsiadam do metra na stacji przy hotelu 'Forum' i wysiadam przy Dworcu Południowym...
        • alik-w-plomieniach Re: Chrońmy poprzednie nazwy choćby przez ich uży 18.01.11, 13:01
          > Tak jest! I dlatego wsiadam do metra na stacji przy hotelu 'Forum' i wysiadam p
          > rzy Dworcu Południowym...
          A ja pracuję przy Placu Napoleona...
    • Gość: wojtek Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowoczesny? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 07:45
      Najlepsza kawa w WARSZAWIE i jedzenie w sali CANALLETTO. Szkoda ze SOFITEL nie wie co to znaczy w WARSZAWIE hotel VICYORIA.
    • nik-er czytam te "Sofitel" i gdzie tu nowoczesność? 15.01.11, 09:02
      raczej Polska traci na nazewnictwie na korzyść obcego nie mającego nic wspólnego z Polską, czekam kiedy nazwa "Polska" się nie spodoba i nie zmienią jej
    • admys Znika napis z hotelu Victoria. Bo mało nowoczesny? 15.01.11, 10:51
      Przykre to, ale w historii przeważnie tak bywało, że najeżdżali barbarzyńcy i równali wszystko z ziemią. Warszawa przeżywa taki najazd. Liczy się kasa. A takie drobiazgi - Victoria, Relax, Skarpa, W-Z,...
      Widać nad tym miejscem wisi jakieś fatum. Po wojnie mury Pałacu Kronenberga stały do końca lat 1950tych i były w takim stanie, że mozna było odbudować. Barbarzyńcy ze wschodu zrównali z ziemią.
      Po przeciwnej stronie, na środku Placu stał sobór, w latach dwudziestych został rozebrany...
      Po Powstaniu Pałac Saski został wysadzony...
      Za to przed Teatrem dziesięc lat temu przyszło komuś do głowy ustawić kupę szkła i betonu. I mamy całość.
    • Gość: grzegorz Znika napis z hotelu victoria [ostatnie zdjęcia] IP: *.xdsl.centertel.pl 15.01.11, 13:11
      Będąc parę lat temu w Warszawie ze zdziwieniem odkryłem, że hotel Victoria nazywa się Sofitel a np.słynny (budowany w PRL-u przez Szwedów) hotel forum nazywa się Novotel. Znajomy (z branży hotelowej) wytłumaczył mi, że te hotele zostały sprzedane (chyba Francuzom) i nowy właściciel zmienił nazwę. Szkoda, że nowy właściciel zmienił nazwy bo te poprzednie dla Polaków były bardziej rozpoznawalne. Obecne od razu trudno je nawet zapamiętać
    • Gość: wrotek francuska swołocz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 19:50
      Francuska swołocz ma za nic to, że nazwa hotelu to część historii naszego miasta, które dla zagranicznej sieci Sofiteli jest jednym z kilkudziesięciu siedzib ich hoteli, które chcą ujednolicic i przekształcić na swoją modłę. A ten frajerek z marketingu który twierdzi że ma 100 pomysłów jak inaczej wykorzystać ten napis? To żenada. Miejscem tego neonu jest hotel, wisiał tam od początku, a oni pewno będą chcieli zrobić z tego szopkę i oddadzą np. do jakiegoś muzeum komunizmu czy innej tego typu groteskowej instytucji. Żałosne.
    • Gość: rted panie skórski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 19:56
      tobie kury szcz... prowadzać a nie w marketingu robić. Większego bęcwała nie widziałęm. Francuzi kazali odkręcić neon,, plują w gębę a ty mówisz że deszcz pada
      • Gość: ktoś z marketingu Re: panie skórski IP: 46.112.221.* 16.01.11, 23:39
        Podpisuję się pod powyższym "obiema rękami"
        • Gość: Łowca chamów Re: panie skórski IP: 46.113.59.* 20.01.11, 00:29
          A robaczek wygląda tak:

www.wirtualnemedia.pl/artykul/maciej-skorski-na-czele-sprzedazy-i-marketingu-hotelu-victoria#
          Proponuje zabawę w 100 miłych słów dla pana S... :)

• labidola o żesz ty Skór... ski 19.01.11, 19:49
        Ty sprostytuaowany chamie.
        Twój szkodliwy debilizm nie da się oszacować - jesteś prymitywnym pacmanem sterowanym dżojstikiem.
        Jedyne, co cię - pajacu - usprawiedliwia, to że działasz w warunkach wykreowanych przez antypolskie bakterie. Tej zarazie sprzyja negatywna aktywność Bufetowej i jej koleżków i w ogóle - totalna pandemia o nazwie "selekcja negatywna" - we wszelkich dziedzinach życia. Dla naszego narodu nie ma już ratunku. Miałem jeszcze nadzieję, że młodzi (czytaj - zawsze gniewni) dadzą w pysk kunktatorom i sprzedawczykom, ale przejechałem się.
        A wy, obywatelu Skór... ski, jesteście zarazą, o której niedawni tyrani nie mogli nawet marzyć, a proszę jak łatwo poszło - w dwie dekady zmasakrowano patriotów - i to bez obozów, rękami miejscowych chamów.
        A młodzi?
        Mlodzi pieprzą trzy po trzy, siląc się na quasi-naukową terminologię - efekt złajdaczenia edukacji powszechnej i bełkot internetu. Dobrowolnie spotykają się w śmietniku Cukerberga i perorują o cenach mieszkań, ktorych nigdy mieć nie będą, jak miliony innych rodaków. Bo złodziejskie państwo, zamiast stać na straży bezpieczeństwa obywateli, romansuje z międzynarodową swołoczą bandziorów, którzy w kilka sezonów wywindowali ceny metra DZIESIĘCIOKROTNIE!!! Tak, nie przywidziało sie wam, ja się nie przejęzyczyłem. Wy, młodociani frajerzy, zamiast zabić te gnidy i rozpędzić swołocz, dywagujecie i poprawiacie krawaty. Wam, po sformatowaniu wmówiono, że to jakiś wolny rynek. Ha, ha, ha - TU NIE MA ŻADNEGO WOLNEGO RYNKU. A co zrobicie, jeśli od jutra każą wam płacić za aspirynę stówaka, a na pogrzeb rodziców zaciągać dziesięcioletni kredyt?
        Że co? Że to niemozliwe?
        Ha, ha, ha...
        • Gość: michnikofob Re: o żesz ty Skór... ski IP: *.146.255.139.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.01.11, 21:32
          zaglądam przypadkiem do tego gniazda lewaków, a tu proszę - jaki piękny i mądry tekst! Labidola, powinni Ci za to przyznac fryderyka, albo nie wiem co oni tam przyznają. Jak dla mnie, piątka z plusem! Cieszę się, że duch w narodzie nie ginie:)
    • Gość: noni Znika napis z hotelu victoria [ostatnie zdjęcia] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.11, 23:04
      Warszawa traci kolejny ze swych symboli, przez jakiegoś szczeniaka z działu marketingu. Za to powinni wsadzać do paki, a co najmniej dawać po mordzie.
    • Gość: ktoś z marktingu "Mózg pantofelka" a nie człowieka od marketingu IP: 46.112.221.* 16.01.11, 23:38
      ... tylko tyle mozna o powiedzieć o pańskiej "entelygencji" panie Skórka.
      .... no chyba że to prowokacja i tak naprawdę napis zostanie poddany renowacji, aby nastepnie powrócił na swoje miejsce, ale cos mi mówi, że raczej tak nie będzie
    • Gość: wiktor ale bęcwała wzięli do marketingu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.11, 23:26
      w głowie się nie mieści. Victoria - to jest coś, marka kultowa - chluba, z ciekawymi wspomnieniami z przeszłości. A Sofitel? Kojarzy mi się z hotelową sieciówką a nie z hotelem z "klimatem" w którym warto się zatrzymać. Przez jednego debila Warszawa straci kolejną wartościową markę.
    • Gość: TW Lolek Skojarzenie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.11, 12:27
      Te litery na zdjęciu (ORIA) przypomniały mi kawał z czasów mojej młodości:

Marynarze radziecki i amerykański biorą prysznic i oglądają sobie tatuaże. Wzrok radzieckiego pada na przyrodzenie Amerykanina z napisem (właśnie!) ORIA:
      - Dlaczego kazałeś wytatuować sobie coś takiego?
      - No, wiesz, kiedyś napis brzmiał VICTORIA, ale brałem udział w bitwie, straciłem część interesu i zostało ORIA.
      w tym momencie zdumiony Amerykanin odkrywa identyczny tatuaż i w tym samym miejscu u Rosjanina:
      - Ty też miałeś wytatuowane VICTORIA? - pyta.
      - Nie, u mnie to było MARIAKI BAŁTIJSKOWO FŁOTA POZDRAWLIAJUT MARIAKOW CZIORNOWO MORIA.
    • Gość: xx Znika napis z hotelu victoria [ostatnie zdjęcia] IP: *.171.102.238.static.crowley.pl 19.01.11, 17:02
      Co za głupota - pozbywać się znanej, wypromowanej, tradycyjnej marki.
      • Gość: mława francuska Victoria - PRL-owski przeżytek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 17:46
        O co ten raban? Stary, ponury socjalistyczny hotel został kupiony przez nowoczesną
        sieć hotelową. Góvniano dawali sobie radę. Gdyby byli dobrzy trwaliby do dzisiaj.
        Na co, qrwa, liczycie? Na sentyment? Nie podoba sie? Zrzućcie się i odkupcie.
        Kapisz?
        • jkdab Puknij się w gówkę nim coś powiesz 19.01.11, 18:34
          I zobacz jak Sofitel działa we Francji. Tam nawet nie pierdnie bez zgody odpowiednich władz.
        • kroliklesny Re: Victoria - PRL-owski przeżytek 19.01.11, 19:21
          Mlawo, francuska to ty moze jestes, ale nie w znaczeniu kultury, tylko tej subkultury. Co ty qwa wiesz o "Viktorii"? Socjalizm? To ja kazdemu zycze taki socjalizm. Wiocha jakas i nieznajomosc tematu bije z twej wypowiedzi! Czy ty w ogole bzykalas w Viktorii? Czy ty w ogole bzykasz?!
    • ernest29 Znika napis z hotelu victoria [ostatnie zdjęcia] 19.01.11, 17:48
      To przykład upokarzającej prywatyzacji polskiej firmy hotelarskiej i turystycznej pod nazwą Orbis, którą przejeli Francuzi (Sofitel). To przykład , jak polscy "wybitni" menedżerowie doprowadzili do upadku Orbis: nowi właściciele usuwają nazwy własne hoteli należących niegdyś do Orbisu. Tylko patrzeć , jak z centrali Orbis na Brackiej 16 zniknie historyczny globus!!!!
      Nie żal, Panie Prezesie G ????
    • Gość: Beelzebub ostatnia głupota IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.11, 18:39
      I tak wszyscy będą go nazwać "Victoria".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka