Dodaj do ulubionych

Najładniejszy RYNEK miejski jest w................

25.02.02, 04:35
no właśnie ?

- moze ten znany i wielki w Krakowie ?
- moze piekny poznański z koziołkami ?
- moze we Wrocławiu ?
- a może ten maluytki w Kazimierzu ?
- a Zamość ? tam jest niby rynek idealny ?
- a może u was........??

więc gdzie ?

hi-hi (poznań)
pzdr

ps. pierwotnie rynek miał być placem
a wszystkie budunki stać w jego pierzejach a nie w centrum
więc Kraków, Poznań itp. mają rynki na bakier z tym...;-))))
Obserwuj wątek
    • sloggi Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 08:15
      Największe wrażenie zrobił na mnie rynek w małym miasteczku na lubelszczyżnie,
      rynek typowy dla miasteczka dawniej zaludnionego przez Żydów, kto był w
      Żelechowie zgodzi się ze mną w zupełności.
    • Gość: elgreco Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.02.02, 09:59
      Dla mnie najladniejsze rynki z duzych miast ma: Warszawa (szkoda ze niestety
      tylko odbudowany ale troche przypomina mi taki maly Grand Place w Brukseli
      ktory jest majstersztykiem) i Gdansk. Krakow, Wroclaw i Poznan tez maja ladne
      ale troche nie robia one wrazenia rynkow przez swoja wielkosc i nagromadzenie
      duzej ilosci budowli wewnatrz - Poznan ma niestety te nieszczesne pawiloniki,
      ktore powinny byc dawno wyburzone. Z malych miast najbardziej lubie Sandomierz,
      Kazimierz i Zamosc oraz niezliczona ilosc rynkow w miasteczkach Dolnego Slaska
      jak np. Niemodlin, Otmuchow, Paczkow, Zlotoryja, Boleslawiec, Bolkow itp.
      • Gość: elgreco Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.crt.warszawa.supermedia.pl 25.02.02, 16:33
        Zapomnialem dorzucic Torun, no i moze Chelmno nieopodal.
    • eela Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 10:17
      Warszawa i oczywiście Kazimierz Dolny. Rynek w Kazimierzu jest przepiękny, taki
      kameralny. Gdyby tylko z budynku, w którym jest piwiarnia zdjęli ogromniastą
      reklamę piwa, bo zasłania budynek
      • Gość: W Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: 10.202.2.* 25.02.02, 17:54
        W Arras
      • pacio Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 18:34

Reklamy piwa nie ma, byłem w niedzielę.
        Niestety nadal straszy baner f-my Gesler tak od kilku lat na kamienicy przy
        drodze na Górę, oraz reklama jakiegoś Towarzystwa Ubezpieczeniowego na murach
        kościoła.
        Natomiast nastała moda na ... parkowanie superaut typu Mercedes, BMW itp. na
        Rynku w okolicach Cafe Galeria.
        Zgadzam się z eelą rynek w Kazimierzu zasługuje na wyróżnienie.

Najpiękniejszy Rynek, myślę że jest jeszcze przedemną.

Pzdr

pacio
      • atrakcyjny_kazimierz Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 21:43
        i w tem wontku terz mię obgadujom no tragedia Szekspira w trzech aktach
        normalnie. Kazimierz Dolny to ma sie rozumniec ten poniżej pasa
    • ania1 Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 25.02.02, 19:59
      Najpiękniejszy rynek miejski ma Chełmno.......to takie malutkie miasteczko na
      Pomorzu.......
      • Gość: Gapcio Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 20:10
        Rynek w Zamościu,następny Toruń i co prawda nie rynek tylko plac Szczepański w
        Krakowie niby nic szczególnego,ale bardzo go lubię.
        • Gość: jacek Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.02.02, 22:30
          Chełmno, Gniew, Starogard Gdański, Skarszewy - to Pomorze
          Pułtusk

A dla mnie - Raczki na Suwalszczyźnie: niedzielne południe, wychodzimy z moim
          przyjacielem Japończykiem z kajaków na Rospudzie, idziemy kuso ubrani na rynek,
          a tu właśnie kończy się msza i następuje konfrontacja Japończyka z okolicznymi
          mieszkańcami odjeżdżającymi na traktorach sprzed kościoła. Bliskie spotkanie
          trzeciego stopnia. Obopólne zdziwienie do granic wytrzymałości.
      • Gość: Andrzej Re: Naj?adniejszy RYNEK miejski jest w............ IP: *.utah-inter.net 25.02.02, 23:41
        Zgadzam sie, i jeszcze do tego ma piekny ratusz! Takze Zamosc ma przepiekny
        rynek
        • Gość: Andrzej Re: Naj?adniejszy RYNEK miejski jest w............ IP: *.utah-inter.net 25.02.02, 23:44
          To jest odpowiedz dla Ani1

> Zgadzam sie, Chelmno jeszcze do tego ma piekny ratusz! Takze Zamosc ma
          przepiekny
          > rynek

• freemason Rynek 25.02.02, 22:34
      Najpiękniejszy rynek na świecie znajduje się w gminie Warszawa-Bielany.
      Zdziwieni? Tak - właśnie tam. Tylko dla niepoznaki ochrzcili go "Placem
      Konfederacji". Zeby tam dotrzeć, należy przejść ulicą Lipińską (od strony
      Kasprowicza), obok Urzędu Gminy Bielany, a przed nami roztoczy się widok jak z
      bajki. W środku tego całego "interesu" znajduje się Kościół Św. Zygmunta, po
      jednej stronie "rynku" zabytkowe (bo przedwojenne) wille, z dwóch innych stron
      zaś socrealistyczne budownictwo, które jednakże nie razi swoją sztampą.
    • zamek Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w............ 26.02.02, 01:26
      Niestety, nie w Łodzi :((
      Moje typy - PL: Lubawka, Kłodzko, Zamość, Lądek-Zdrój,
      a w drugim rządku Kamień Pomorski (za oryginalność -
      rynek z widokiem na zalew).
      Zagranica: Innsbruck, Arezzo, Cagnes-sur-Mer.
      Pozdrowienia
      • eela Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w............ 26.02.02, 11:48
        zamek napisał(a):

> Niestety, nie w Łodzi :((
        > Moje typy - PL: Lubawka, Kłodzko, Zamość, Lądek-Zdrój,
        > a w drugim rządku Kamień Pomorski (za oryginalność -
        > rynek z widokiem na zalew).
        > Zagranica: Innsbruck, Arezzo, Cagnes-sur-Mer.
        > Pozdrowienia

Za granica we Włoszech w Sienie jest przepiekny rynek w kształcie muszli
    • Gość: kama Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ IP: *.wlop.ppp.polbox.pl 26.02.02, 02:40
      Dla mnie najpiękniejszy jest w Jeleniej Górze. Może dlatego, że tęsknię za
      mrożoną kawą w "Kasztelance", której prawdopodobnie już nie ma. A było to
      cudowne miejsce na wagary:)
    • quba Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 01.03.02, 08:56
      Żorach na Górnym Śląsku
    • jhbsk Re: Najładniejszy RYNEK miejski jest w................ 01.03.02, 11:19
      Jak dla mnie to miasteczka dolnośląskie i Chełmno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka