Gość: kixx IP: *.acn.waw.pl 26.02.11, 10:02 oho ,ida wybory znow beda budowac podziemne parkingi ps. a raczej "budowac" Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gummo Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 10:05 Mamy najwięcej na świecie podziemnych parkingów, obwodnic i autostrad. I trzy linie metra w Warszawie! W planach. Miasto jedynie jest skuteczne w zatrudnianiu urzędasów i podnoszeniu podatków! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 11:41 Najlepsza to ta wiadomosc ze 2 miliony juz wydano na darmozjadow prawnikow.....i juz wiadomo o co chodzilo ,bo parkingow jak nie ma tak i nie bedzie ,ale kase na cos trza wydac ,no nie? Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_na_smietniku Reprezentacyjne miejsca? A Warszawa ma takie? 26.02.11, 12:50 Reprezentacyjne miejsca? A Warszawa ma takie? :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 10:10 Bufetowa to tylko buskwasy potrafiła wybudować. A raczej wymalować. A parkingi powinni być zbudowane i kosztować góra 3 zł za godzinę bo to kierowcy utrzymują to pieprzone państwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 220.104.37.* 26.02.11, 10:34 Raczej pijacy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 97.226.152.* 28.02.11, 02:13 Jakie 3 złote? Czyś ty oszalał. Nie wystarczy ze utrzymujemy, jeszcze mamy do tego płacić. To to już jest prawdziwy przekręt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:15 Czy ten tekst pi-sał ja-kiś Ją-ka-ła? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stone Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 08:11 No-o chy-ba sa-am Na-cze el-ny ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... IP: *.139.184.18.introlan.pl 26.02.11, 10:39 Wzorcowe Partnerstwo Publiczno-Prywatne = PO + ITI. Wydatki publiczne prywatny partner skompensuje po ok. 100 latach. A wy płaćta podatki i cieszta się, że macie takich rozumnych rządzicieli. Sami ich zresztą wybraliśta. Płaćta, płaćta i płaćta. A poparcie w sondażach już 120 % przekracza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 10:43 Budować ścieżki rowerowe to parkingi nie będą tak potrzebne. No ale warszafka musi sie wozic furką... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gummo Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 10:45 Rozumiem pedalarzu, że do pracy w Realu na Okęciu jeździsz z Tarchomina rowerkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarcinK Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 10:49 Rozumiem, że dla Ciebie przejechanie 15 km to niezły wyczyn :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.acn.waw.pl 26.02.11, 11:01 to ze masz ty fiola na punkcie roweru wcale nie znaczy ze kazdy musi na to zachorowac nikt ci nie kaze,ani nie zabrania nim jezdzic,wiec ty z kolei odczep sie od tych,ktorzy wola samochod. Swoja droga to nie lubie lewakow-oni zawsze chca uszczesliwac swiat i wszystkich wokol zmuszajac ich do zycia na wlasny elwacki wzor Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:14 Parkingi podziemne są potrzebne, żeby usunąć parkujące samochody (złom konieczny) z ulic. Jak w Londynie. Tam są ścieżki rowerowe, ale głównie wydzielone z jezdni. W ramach programu "Walkable London" wszyscy kierowcy musieli przejść obowiązkowe przeszkolenie. Dlatego jeżdżąc po Londynie rowerem jesteś bogiem (oczywiście są wypadki, jak wszędzie). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 11:45 Nie masz pojecia o czym piszesz wiec lepiej nie marudz wcale................a na twoja durna gadke odpowiem tak ,w NY nie ma sciezek rowerowych na pasach samochodowych i jakos wszystcy zyja i nic sie nie dzieje.............za to w parkach sa ,....wiec jak chcesz rekreacji to do parku chlopcze....do parku................. mozesz wobec tego petycje zlozyc zeby w lazienkach wydzielili sciezki rowerowe......ponimal?........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 12:01 Wyluzuj i nie stawiaj tyle kropek. Mam pojęcie i inie piszę o rekreacji tylko o komunikacji. A po rosyjsku mówi się "poniał". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 12:04 Kropki przeszkadzaja ci myslec?..........oh sorry boy ............ Odpowiedz Link Zgłoś
intransigent Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 11:12 > Budować ścieżki rowerowe to parkingi nie będą tak potrzebne. No ale warszafka m > usi sie wozic furką... A potem opodatkować dwupedałów, żeby koszty budowy ścieżek też się zwróciły w rozsądnym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inocent Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 10:50 Prawda jest taka, że cena miejsca parkingowego na parkingu podziemnym nie może przekraczać opłaty za miejsce naziemne. Miasto więc powinno dopłacać ze środków uzyskanych dzięki parkomatom. Mam nadzieję, że ten parking na Emilii Plater powstanie jak najszybciej, bo obecnie na odcinku od Świętokrzyskiej do Twardej jest jakiś horror, który przeniósł się z odcinka Świętokrzyska-Jerozolimskie. Odpowiedz Link Zgłoś
maremarmar Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 11:29 > Prawda jest taka, że cena miejsca parkingowego na parkingu podziemnym nie może > przekraczać opłaty za miejsce naziemne. Przy takim założeniu parkingi podziemne na pewno nie powstaną. Jest wiele miejsc, gdzie popyt na tyle przekracza podaż, że ceny mogą być wyższe niż w parkomatach (ale nie za wysokie). Warunek - likwidacja w danym miejscu miejsc parkingowych na powierzchni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:40 Miejsca w parkingach podziemnych powinny być w miarę drogie, a naziemnych powinno być jak najmniej z tendencją do zaniku. Jak w Londynie. Kogo nie stać, trzyma samochód pod Londynem i używa tylko w weekendy. A na co dzień jeździ rowerem bo musi. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 12:02 JUz ci napisalem ze nie masz pojecia o czym piszesz.wiec nie zabieraj glosu..............A przyklad Londynu ma sie nijak do warszawy pacanie.............jak masz odrobine mozgu to odpowiedz sobie dlaczego i przeprosisz za bzdury ktore wczesniej pisales......... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 12:09 Gość portalu: spruce napisał(a): > Miejsca w parkingach podziemnych powinny być w miarę drogie, a naziemnych powin > no być jak najmniej z tendencją do zaniku. Jak w Londynie. Kogo nie stać, trzym > a samochód pod Londynem i używa tylko w weekendy. A na co dzień jeździ rowerem > bo musi. Koniec, kropka. Matoł jesteś. Koniec, kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niespodziewany Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 12:12 On nie tylko matol jest ,ale zaloze sie ze NIGDY nie byl w Londynie........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 12:15 Może mu się z Lądkiem Zdrój pomyliło. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 12:24 Kula w płot kolego. Właśnie wróciłem i niedługo znów jadę. Po Londynie jeżdżę TYLKO rowerem, po Warszawie różnie, niestety sporo samochodem (złom konieczny). A Londyn miał lata temu te same problemy. Tylko zamiast budować ścieżki (co za jest drogie!) zrobiono obowiązkowe pranie mózgów kierowcom. I pomogło. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.1978 Daj sobie spokój, chłopie 26.02.11, 12:29 Jeśli lubisz pomykać rowerem na mrozie czy w zimowych popołudniowych ciemnościach, to OK, Twoja sprawa. Ale przestan uszczęśliwiac na siłę innych, daj ludziom spokój, pozwól im normalnie żyć/ Kolejny "naprawiacz świata" się znalazł... Ja osobiście dużo jeżdzę rowerem, ale głównie rekreacyjnie (po pracy i w weekendy) w sezonie wiosna-lato. Sorry, ale jazda po mrozie czy w ciemnościach mi nie odpowiada, a po przyjeździe do pracy (mam z domu 13 km) chcę być świeży i pachnący a nie owiany nutką potu i spalin. Dystans 13 km to dla mnie fizycznie żaden problem, bo 50-100 km czasem robię, ale umówmy się, świeży i pachnący to ja po tej przejażdżce nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Daj sobie spokój, chłopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 13:01 Ja nie dysponuję siłą mogącą kogokolwiek zmuszać. Natomiast dysponuję pewną wiedzą. Dziś w Londynie (a siedzę sobie w Warszawie) jest 8 stopni i deszcz pada. Z 6000 rowerów miejskich w tej chwili ok. połowa jest w ruchu, co możesz sprawdzić tu: web.barclayscyclehire.tfl.gov.uk/maps Z moich obserwacji wynika, że Londyńczycy jeżdżą głównie na swoich rowerach, a na tych miejskich jakieś 5% (co dwudziesty). Czyli w tej chwili po Londynie porusza się ok. 60 000 rowerów. Oczywiście jest weekend. Sprawdzę w poniedziałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Daj sobie spokój, chłopie IP: *.acn.waw.pl 26.02.11, 13:25 60 000 to jakas mala wies,chyba jednak mowisz o Ladku Zdroju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Daj sobie spokój, chłopie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 13:58 Po Warszawie pewnie jeździ z 60. A mrozu nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 13:04 No dobrze, może w Londynie byłeś - co nie zmienia faktu, że jesteś matołem. Odpowiedz Link Zgłoś
ritzy Czy to prawda, ze w Londynie zasady ruchu 26.02.11, 13:57 są inne niż u nas? Ktos mi powiedzial, ze rowerzysci jeżdża tam tyłem do przodu. To chyba musi byc niewygodnie. Mówią też, że zwazywszy na wysoka proporcje gejow, znaczna czesc rowerzystow jezdzi bez siodelek. Az sie nie chce wierzyc. Opowiedz jak tam jest, podziel sie z nami wrazeniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cyklofil Re: Czy to prawda, ze w Londynie zasady ruchu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 14:06 Bez siodełek jeździ tylko połowa, a druga połowa jeździ bez siodełka i sztycy podsiodłowej, żeby mieć pustą rurę. Odpowiedz Link Zgłoś
niespodziewany22 Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 23:37 A jak sobie wobec tego chloptysiu wybrazasz przejazd z Targowka,na Jelonki..........? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 10:55 Radzymińska - Solidarności - Górczewska. 30 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.1978 Londyn? 26.02.11, 12:25 > Miejsca w parkingach podziemnych powinny być w miarę drogie, a naziemnych powin > no być jak najmniej z tendencją do zaniku. Jak w Londynie. Kogo nie stać, trzym > a samochód pod Londynem i używa tylko w weekendy. A na co dzień jeździ rowerem > bo musi. Koniec, kropka. Chłopie, jakim rowerem? Jest trochę rowerzystów, ale przede wszystkim w Londynie jeżdżą metrem. To teraz porównaj sobie liczbe linii metra w Londynie i w Warszawie, skoro już uskuteczniasz tutaj takie londyńskie porównania. Ja bardzo chętnie przejadę się metrem zamiast samochodem z Ochoty na Bródno czy z Bemowa na Służewiec. Tylko... gdzie to metro? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Londyn? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 12:35 Jak jeździsz po Londynie metrem to trudno żebyś widział rowerzystów. Ja jeżdżę rowerem więc widzę ich setki. Używalność rowerów miejskich (jest ich ok. 6000) możesz sprawdzić online w każdej chwili. Najpierw sprawdź, potem pisz. A i tak większość jeździ swoimi. Odpowiedz Link Zgłoś
lukasz.1978 Rowery miejskie 26.02.11, 15:36 Ja nie jestem wrogiem rowerów miejskich, wręcz przeciwnie, popieram takie rozwiązanie w Warszawie. Ale takiego roweru jestem skłonny używać na krótkie przejażdżki po centrum, ot powiedzmy z Ronda ONZ na Nowy Świat czy z Pl.Trzech Krzyży na Pl.Bankowy. Natomiast nie sądzę, aby takie rowery były wykorzystywane masowo w podrózach z przedmieść do centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Rowery miejskie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 17:13 Nie o ciebie chodzi tylko o sprawę. Ja też nie jeżdżę na miejskich bo mam swój. Poczytaj sobie: web.barclayscyclehire.tfl.gov.uk/maps Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 11:13 Tyle słyszymy i jeszcze posłuchamy pewnie. Parkingi podziemne muszą być droższe aby to się opłacało w jakoś stopniu i nie trzeba dopłacać do tego. A do tego aby powodowało że plac będzie atrakcyjny i do tego w ogóle mniej osób będzie stać na wjazd. Ale 7zł? Jak idzie się do teatru to ok, ale tak do pracy to mowa o 50zł za dzień, trochę drogo jednak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaxa Nie stać na auto? IP: 178.73.32.* 26.02.11, 11:35 > Ale 7zł? Jak idzie się do teatru to ok, ale tak do pracy to mowa o > 50zł za dzień, trochę drogo jednak. Trzeba to brać pod uwagę przy kupowaniu auta, jak wszędzie na świecie: paliwo, ubezpieczenie, przeglądy i koszty opłat parkingowych. Jeżeli 5 dych dziennie za parkowanie to za dużo, to dojeżdżaj taksówką albo komunikacją zbiorową (akurat centrum jest dobrze skomunikowane). Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: Nie stać na auto? 26.02.11, 11:39 Szkoda, że Gierek nie wpadł na taki "argument". Nie stać cię na mięso po 200zł/kg? To żryj sobie trawę. Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.alex Re: Nie stać na auto? 26.02.11, 13:33 w porówaniu do Amsterdamu 50,00 dziennie to i tak taniocha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Re: Nie stać na auto? IP: 217.116.104.* 26.02.11, 14:32 A w niektórych miastach zachodu potrafią dopłacać właścicielowi samochodu, żeby go było stać na trzymanie samochodu w garażu podziemnym zamiast na ulicy w miejscu zamieszkania. Może to i lewackie, ale widać tam już zrozumieli, że nie jest w interesie społecznym by ludzie aktywni i posiadający samochody uciekali na przedmieścia z powodu nadmiernych kosztów parkowania przy mieszkaniu w centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Nie stać na auto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 15:08 Jak pewnie cena wielu innych artykułów/usług. I co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Nie stać na auto? 26.02.11, 11:58 Ja akurat nie jeżdżę autem na co dzień więc to nie do mnie. Tylko jako użytkownik komunikacji bo tak mi wygodniej uważam że 7zł to dużo. Nie stać na auto, 50dych dziennie razy 5dni w tygodniu razy 4 tygodnie, czyli mowa o tysiącu miesięcznie. To sporo po prostu. A tonem pouczającym możesz do rodziny mówić, do mnie używaj argumentów i ogranicz się do nich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaczor Re: Nie stać na auto? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 12:08 Nikt nie robi kalkulacji z kosztów, zysków i strat, do tego potrzeba fachowców a nie pociotków i kolesi, pani Haniu. Urzędnicy ratusza wszystko, co logiczne dla nas odrzucają, bo to, co dla nas jest, dla nich nie musi być. Wiadomo ze ewentualna inwestycja parkingu pod Emilii, będzie nie wcześniej jak za trzy lata, to, po co wydają 2 miliony na kolejną analizę do kosza. Zwyczajowo takie zlecenia to świetna furtka wyprowadzenia kasy, umowa o dzieło bez skali porównań i ocen z wyborem z wolnej reki. Można sie podzielić i tak zleceniobiorca na tym dobrze wyjdzie, mrocząc w analizie. Kiedy zmusimy rządzących by z wydanej każdej naszej złotówki sie wytłumaczyli? PS Ostatnio Rząd wprowadza administracyjne ułatwienia dla obywateli, a wiec mniej obowiązków i pracy czy za tym automatycznie idzie redukcja administracji czy podwyżki i awanse za innowacyjność. Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Nie stać na auto? 01.03.11, 13:02 Lepiej ustalić cenę nawet na 20 zł/godz. Zwrot z inwestycji nastąpi trzy razy szybciej, nie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 12:12 To się nie ma "opłacać" tylko MA BYĆ, bo skoro to bandyckie opresyjne państwo kradnie ludziom tyle pieniędzy, to ma za to budować potrzebną infrastrukturę. A parkingi są potrzebne, bo normalni ludzie jeżdżą samochodami, a pedałują rekreacyjnie po parku. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 16:30 A kto ustala zasady "normalny człowiek"? Czy ja jadąc metrem bo mam blisko domu i pracy jestem już nienormalny? Możesz mi znaleźć jakieś wytyczne na ten temat? Tak państwo kradnie i powinno dać. Darmową służbę zdrowia, edukację, infrastrukturę komunikacyjną, sportową czy kulturalną itd? To chyba jednak nadal za mało kradnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: 178.73.24.* 26.02.11, 18:48 > A kto ustala zasady "normalny człowiek"? Proste - ten, który pedałuje w deszczu albo mrozie i jeszcze chce zmusić do tego innych, normalny nie jest. > Tak państwo kradnie i powinno dać. Darmową służbę zdrowia, edukację, infrastruk > turę komunikacyjną, sportową czy kulturalną itd? To chyba jednak nadal za mało > kradnie. Nie "darmową" tylko za nasze, ciężko zarobione pieniądze. I tak - na infrastrukturę powinno to iść, a nie na zapomogi dla różnego rodzaju nierobów, pensje dla urzędasów-darmozjadów samochody służbowe dla różnego rodzaju Bufetowych itd. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 19:00 Dla kogoś innego nienormalne jest to że ktoś jeździ komunikacją, a dla trzeciej osoby ktoś kto mus podwieźć wszędzie zadek własnym autem. To samo jeden wybiera autostradę drugi go wyśmieje i jedzie pociągiem. I co? Nic powiedz mi kto decyduje o normalności. Ja na rowerze w taką pogodę? W życiu, ale czy to świadczy o mojej normalności czy tylko wygodzie? "Darmowa" oczywiście że za nasze. Ale jednak każdy ma inne potrzeby. Jak pisałem ty parkingi i drogi, ja powiedzmy szybka kolej za miliardy, podróżnik nowe lotnisko centralne dla polski by mógł lecieć z niego wszędzie. Wymieniając tylko potrzeby infrastrukturalne. Dziurawe drogi, brak obwodnic czy nawet ważnych łączników dzielnicowych to zdecydowanie nie uważam parkingów za konieczność. Bo są rzeczy ważniejsze. A na wszystko nie starczy nawet przy oszczędnościach. Odpowiedz Link Zgłoś
po_co_mi_konto Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 27.02.11, 10:26 W zasadzie się z tobą zgadzam, jednak te dwa miliony wydane na analizy które nie przybliżyły realizacji ani o krok, a do których wniosków to pierwszy lepszy zdrowo myślący człowiek by doszedł, trochę zastanawiają. Tym bardziej, że to chyba coś około 10% samej budowy parkingu albo kilka/kilkanaście kilometrów ścieżek rowerowych. Tak więc ja bym oczekiwał po prostu działania a nie przelewania pieniędzy z pustego w próżne. Odpowiedz Link Zgłoś
robert_wwa Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 27.02.11, 11:07 Do tego się nie odnosiłem w tym miejscu, napisałem w pierwszym wpisie że to śmieszne tyle ciągnąć tą sprawę. Co do kosztów to też nie przesadzajmy, za dużo na analizę to fakt. Ale podziemny parking z Krakowa to 63mln, a taki na 300 miejsc we Wrocławiu to bodaj 38mln. Więc nie 10%. To samo ścieżki rowerowe takowe budowane obecnie to niestety wychodzą koło mln za kilometra więc kilkunastu nijak nie da się zbudować 2-3km to wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.sub-97-226-152.myvzw.com 28.02.11, 02:31 > To się nie ma "opłacać" tylko MA BYĆ, bo skoro to bandyckie opresyjne państwo k > radnie ludziom tyle pieniędzy, to ma za to budować potrzebną infrastrukturę. Szkoda ze zamiast inwektyw nie nauczyłeś się w szkole matematyki. Te Państwo nie kradnie pieniędzy tylko pobiera je od obywateli, jak większość innych państw, w formie podatku i używa na różne cele pozwalające te państwo utrzymać. A ze Polska nie jest krajem bogatym to i obciążenie podatników wydaje się być duże, choć znam kraje gdzie te podatki w liczbach bezwzględnych są o wiele większe i wcale nie widać aby te pieniądze były inwestowane na nowe drogi i inną infrastrukturę. Za komuny niewiele się w mieście działo i zaległości są duże ale prawda jest taka ze nie da się ich nadrobić w kilka lat, tym bardziej ze potrzeby ciągle rosną. No ale żeby to zrozumieć trzeba dorosnąć a nie jak małe dziecko kaprysić ze jeszcze nie dostało tej nowej zabawki. Jest szansa ze za 10-20 lat trochę zmądrzejesz Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 01.03.11, 12:55 Tak, ta sama śpiewka od lat. Państwo jest biedne. Pieniądze na infrastrukturę są po prostu od lat systematycznie przez kolejne rządy przejadane. Zobacz, ile komuna wybudowała przez 40 lat (połowę tego czasu po transformacji mamy za sobą - zmiany w otoczeniu zawdzięczamy głównie inwestorom prywatnym, potem pieniądzom z Unii, a na koniec dopiero - państwu). Jedź do Chorwacji i pooglądaj ich autostrady - w kraju, który kilkanaście lat temu był zniszczony wojną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.sub-97-224-173.myvzw.com 01.03.11, 18:56 > Pieniądze na infrastrukturę są po prostu od lat systematycznie przez kolejne rz > ądy przejadane. Zobacz, ile komuna wybudowała przez 40 lat (połowę tego czasu p > o transformacji mamy za sobą - zmiany w otoczeniu zawdzięczamy głównie inwestor > om prywatnym, potem pieniądzom z Unii, a na koniec dopiero - państwu). Moja droga, komuna chciała mieć kontrole nad wszystkim i te jej 45 lat to był okres braku mieszkań, telefonów, usług, samochodów i w końcu nawet jedzenia. Po '89 roku nagle nastąpił boom w rozwoju motoryzacji, telefonizacji, mieszkalnictwie i innych dziedzinach gospodarki. Teraz dopiero kraj się rozwija a przeciętny Polak jadąc za granice nie musi się czuć jak ubogi krewny. A to ze dużo się dzieje dzięki inwestorom prywatnym to właśnie kwintesencja zmian i o to chodzi ze to oni i tylko oni, od zawsze potrafili wydawać pieniądze z głową. Państwo jest zawsze większym marnotrawca pieniędzy niż inwestorzy prywatni, wiec pozwólmy tym ostatnim inwestować a państwu przywróćmy jego role nadzorcy i regulatora Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 01.03.11, 19:28 > A to ze dużo się d > zieje dzięki inwestorom prywatnym to właśnie kwintesencja zmian i o to chodzi z > e to oni i tylko oni, od zawsze potrafili wydawać pieniądze z głową Np. Pan Kulczyk i Autostrada Wielkopolska. Tam gdzie jest faktyczny monopol niekoniecznie powinni rządzić inwestorzy prywatni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.sub-97-227-152.myvzw.com 02.03.11, 20:51 I po to jest nadzór państwowy żeby takie rzeczy wykryć. Inna sprawa ze na mniejsza grubość asfaltu Kulczyk miał pozwolenie w kontrakcie. Ciekawe czy rzad byłby bardziej hojny jeśli to on byłby inwestorem tej autostrady. W końcu trudniej jest nadzorować własna prace niż cudza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nana czy ktoś sprawdza wysłane teksty IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.11, 11:37 Niby ok, ale jak sie patrzy na te myslniki dzielące słowa na sylaby to po prostu masakra. WYgląda na to, że tekst nie przeszedł korekty! W moim wydawnictwie za cos takiego dostałabym zwrotkę, reprint i przy okazji zwolnienie z pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: czy ktoś sprawdza wysłane teksty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 11:45 Ten tekst pisał jąkała. Przecież to gazeta Michnika! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... 26.02.11, 11:37 To jest dopiero rozmach - na same "analizy" bufetowa sypnie 2 miliony złotych. Czyli tyle, ile kosztuje zatrudnienie przez rok 50 przeciętnie zarabiających ludzi. A gazeta pisze jeszcze, że "konkretów ciągle brak". To właśnie dla takich konkretów bufetowa objęła stanowisko. Tu parę milionów dla kumpli, tam parę dla krewnych królika, tu stadionik za pół miliarda dla patronów medialnych i interes się kręci. Odpowiedz Link Zgłoś
gzeju Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko 26.02.11, 11:43 aż mi się przypomniało przy okazji tego "artykułu sponsorowanego", jak to ten sam "ratusz" zrobił konkurs np. na nowy plac trzech krzyży, jednocześnie w założeniach rezygnując właśnie z parkingów podziemnych. Pozdrawiam wszystkich co wierzą w te bzdury i dadzą się nabrać po raz kolejny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janek Re: Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma ko IP: *.play-internet.pl 26.02.11, 12:45 Nawet jak je zbudują, to przeciętny kowalski nie będzie z nich korzystał, szybciej zostawi samochód w domu, albo zaparkuje gdziekolwiek nielegalnie ale "za darmo". Na projektowanych parkingach będzie pusto tak jak na pozostałych płatnych podziemnych parkingach w Warszawie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Genialna Mam pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 16:54 Mam pomysł, aby wszystkim władzom w kraju zabrać służbowe auta. Niech zobacza jak zyje plebs, czyli my, społeczństwo! Nie, nie na zawsze, tylko na miesiąc. Niech pojeżdżą brudnymi, zasyfionymi autobusami, pociagami, tramwajami, po dziurawych drogach i jezdniach. Niech sie wywala na rozwalonych chodnikach, pobrna przez sól do swoich apartamentów. Może prawdziwe zycie od którego się oderwali zmuszeni do rządzenia nami z luksusowych aut i biur, coś zobacza i pojmą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hrabia Re: Mam pomysł! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.11, 17:17 W Polsce plebs ma najwięcej aut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Mam pomysł! IP: *.sub-97-226-152.myvzw.com 28.02.11, 02:41 Trzeba było chodzić do szkoły i się uczyć a nie zostawać plebsem. Wtedy wiedziałabyś ze nie każdy może zostać urzędnikiem, tak jak nie każdy może być lekarzem, czy naukowcem, a niektórych trzeba przyciągnąć do zawodu innymi rzeczami niż pieniądze skoro inaczej nie można. Ktoś kto ma wykształcenie i wiedzę zawsze może pójść pracować gdzie indziej a tobie zostaną sami tępi urzędnicy z którymi będziesz sie użerać calymi dniami. Naprawdę chcesz widzieć po drugiej stronie okienka tych tych z pośredniaka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyborca PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li IP: *.aster.pl 26.02.11, 22:25 Czy ta idiotka uważa, że warszawiacy są tak jebn..ci, że kupią wszystko co ona lub jej fuhrer Tusk obieca ? Obiecują już prawie 4 lata. Szczególnie wtedy gdy pali im się grunt pod nogami. Po kilku tygodniach - ZAWSZE WYCOFUJĄ SIĘ Z WŁASNYCH OBIETNIC !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li IP: *.sub-97-226-152.myvzw.com 28.02.11, 02:43 Czyli według ciebie od prawie 4 lat nic się w Warszawie nie zmieniło? A może czas już wyjść z tego grajdołka i rozejrzeć się po mieście? Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li 01.03.11, 13:07 Zmieniło się. Za kupę kasy pogarsza się jakość życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li IP: *.sub-97-224-173.myvzw.com 01.03.11, 19:04 Rozumiem ze jest to twoje odczucie subiektywne, choć chętnie bym zobaczył jakieś tego przykłady. Mam nadzieje ze jako dowód na pogarszanie się jakości życia nie podasz remontów dróg i wiaduktów, budowy mostu, czy tez objazdów z powodu budowy nowej linii metra. No chyba ze te nowe kontrakty na tramwaje i autobusy niskopodłogowe są dla ciebie dowodem niskiej jakości życia w mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li 01.03.11, 19:30 Oczywiście, że są subiektywne. Jakby były obiektywne, HGW przegrałaby te wybory :-) Przykład - czas dojazdu do pracy. Wydłużył mi się dwukrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: PO daje d.... więc Bufetowa pierd...li IP: *.sub-97-227-152.myvzw.com 02.03.11, 20:56 Możesz oczywiście twierdzić ze to HGW ustawia blokady aby utrudnić ci dojazd do pracy, ale można tez zauważyć ze są jakieś konkretne przyczyny tej sytuacji. Może więcej osób jeździ tą samą trasą co ty, może jest jakiś remont, objazdy itp. Trudno powiedzieć dlaczego tak jest nie mając wystarczających informacji na temat twojej trasy dojazdu do pracy, ale nie sądzę ze prezydent miasta specjalne robi ci na złość Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złyruchmiejski Jak tu jeżdzić? Mury, słupki, zła sygnalizacja; IP: *.dynamic.chello.pl 27.02.11, 00:19 Nie dość, że drogowcy zalali calą Warszawę słupkami to jeszcze w całej Warszawie i okolicach są korki m.in przez zły synchron świateł i zbyt krótko świecące zielone światło w czasie szczytu!! Np. skandaliczny korek od lat do Ronda Babka (AK Radosław) od ul. Ana Pawła II. Wiocha i niedogodności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Jak tu jeżdzić? Mury, słupki, zła sygnalizacj IP: *.sub-97-226-152.myvzw.com 28.02.11, 02:52 No cóż zawsze można przyjąć np. londyńskie rozwiązanie, ale pewnie wtedy krzyk byłby większy niż po bus pasach. Niestety czy tego chcemy czy tez nie w dużych miastach jedynym rozwiązaniem jest komunikacja miejska. Ulice mają swoja ograniczona przepustowość i nawet autostrady w mieście problemu nie rozwiążą. W USA dawno temu postawiono na transport indywidualny i mimo dróg i autostrad korków nie udało się uniknąć, a nawet wręcz przeciwnie, teraz zauważono ze nie tedy droga i ładują ciężkie pieniądze na komunikację publiczna. Dlaczego uważasz ze ty jesteś lepszym ekspertem od innych, którzy choć zajmują się tym zawodowo nie potrafili tego problemu rozwiązać. Może czas zmienić zawód? Odpowiedz Link Zgłoś
agata0 Re: Jak tu jeżdzić? Mury, słupki, zła sygnalizacj 01.03.11, 13:15 Ależ po co te argumenty ad personam? Warszawa ma bardzo duże wykorzystanie komunikacji miejskiej, a mimo to ogromne korki ze względu na opóźnienia cywilizacyjne. Część ludzi z różnych względów zawsze wybierze samochód i z tym trzeba się liczyć. Część przesiadłaby się do komunikacji, gdyby była ona sprawniejsza, ale na tym jakoś Pani Prezydent się nie skupia w swych rządach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mirek Re: Jak tu jeżdzić? Mury, słupki, zła sygnalizacj IP: *.sub-97-224-173.myvzw.com 01.03.11, 19:09 Rozumiem ze dla ciebie wymiana taboru to nie dowód na dbanie o komunikacje miejska. Ani tez rozpoczęcie w końcu budowy drugiej linii metra (opóźnienie które dało spore oszczędności, o ile pamiętasz), tworzenie bus pasów i umiejętne finansowanie tego ze środków unijnych. Ciekawe czego byś od niej oczekiwała i co więcej według ciebie zrobili inni prezydenci Warszawy w dziedzinie komunikacji miejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: julka Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... IP: *.aster.pl 27.02.11, 18:04 Naiwniacy,prostacy, jeszcze wierzą w obiecanki, ha, ha. Pani Waltz i kolesie tylko gadają. Dokończyli to co rozpoczął PIS. Teraz szukają pieniędzy, bo kasa pusta, a dług wielki. Może sprzedać SPEC i Elektrociepłownię. Będzie co rozdawać. Odpowiedz Link Zgłoś
nil739 Co z podziemnymi parkingami? Ciągle nie ma konk... 28.02.11, 12:00 Tzw partnerstwo publiczno-prywatne w naszym kraju zwykle kojarzy się z jakimś szwindlem i nie łatwo będzie ta opinię zmienić, ale parkingi podziemne są dobrym pomysłem tyle że po co likwidować te na ulicach? Czy nie wystarczy że będą dwa razy droższe od podziemnych? Wtedy jeśli ktoś musi zatrzymać się na parę minut i brakuje mu czasu na błądzenie w katakumbach podziemnych będzie mógł zapłacić parę złotych więcej, ale zaoszczędzi czas. Przygotowania ruszają i tu wyłania się ponownie uczciwość intencji, szczególnie prawników którzy potrzebują dziesięciu miesiecy na przygotowanie analiz.... No ale jak tu zgarnąć dwa miliony w tydzień, to wyglądałoby z daleka na przekręt, ale jak papiery odleża dziesięć miesiecy to już będzie wszystko ok. i uczciwie zarobione pieniążki a odpowiedzialność za analizy żadna ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azet Który to idiota? IP: 178.73.48.* 28.02.11, 16:19 I po cholerę robić te dziury? Na placu Wilsona, któryś idiota zrobił wielki parking, tylko nie zrobił do niego - wjazdu. A kierowcy dramatycznie blokują wszystkie uliczki dookoła. Inżynierowie - idioci, zróbcie coś RAZ a dobrze!!!!!!!!! Kolejny głupek to ten od zielonych strzałek, raz są, raz ich nie ma. Niech pan - głupek popatrzy na zajazd z Wisłostrady (w strone Wilanowa) na ul Grodzka. Była strzałka zielna, jest czarna szmata, a tam kolizji było ZERO!!! Do furmanek barany nie do biurek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: azet Prokuratura DO ROBOTY !!! IP: 178.73.48.* 28.02.11, 16:22 I po cholerę robić te dziury? Na placu Wilsona, któryś idiota zrobił wielki, podziemny parking za NASZE pienądze, tylko nie zrobił do niego - wjazdu. A kierowcy dramatycznie blokują wszystkie uliczki dookoła. Inżynierowie - idioci, zróbcie coś RAZ a dobrze!!!!!!!!! Kolejny głupek to ten od zielonych strzałek, raz są, raz ich nie ma. Niech pan - głupek popatrzy na zjazd z Wisłostrady (w strone Wilanowa) na ul Grodzka. Była strzałka zielona, jest czarna szmata, a tam kolizji było ZERO!!! Do furmanek barany nie do biurek!!! Odpowiedz Link Zgłoś