Dodaj do ulubionych

Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzaminat...

24.03.11, 14:24
No to koniec z łapówkami, zamiast wręczać koperty trzeba je od teraz ćwiczyć :)
Obserwuj wątek
    • Gość: zmichalg Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! IP: *.psat.pl 24.03.11, 14:46
      Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania, to nie będzie łapówkarstwa.
      Obecny system polegający na uwalaniu zdającego na byle pie... i zmuszaniu go, by do egzaminu podchodził po N-razy powoduje, że egzamin do de facto loteryjka z egzaminatorem.
      Nic dziwnego, że bardziej zdesperowani sięgają po chwyty niedozwolone.
      • jpelczar Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! 24.03.11, 15:04
        Zgadzam się. Poza tym egzamin na niewiele wspólnego z rzeczywistością. Przecież parkować i tak trzeba będzie się nauczyć od początku po każdej zmianie auta na model o większych rozmiarach niż poprzednio posiadane samochody, w 99% przypadków nie ma linii i słupków przy parkowaniu a manewr można sobie klepać do woli o ile nie blokuje się ruchu. Do miejskiego, dynamicznego stylu jazdy i tak trzeba dojść samemu.
      • stanczykowo Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! 24.03.11, 15:49
        Hmmm... ja tam wolę nie jechać w pobliżu kogokolwiek, kto sobie w ten sposób prawo jazdy załatwił. Nie ma obowiązku, żeby każdy w tym kraju musiał mieć prawo jazdy. Niektórzy się zwyczajnie nie nadają do kierowania samochodem, co zresztą widać na ulicach.
        A co do czepiania o, jak mówisz, pierdoły, to pamiętam swój egzamin (zdany za pierwszym razem, acz w bardzo nielicznym towarzystwie innych zdających - tylko 4 osoby na 30 wyjechały z placyku na miasto!) i to co ludzie wyczyniali. Wspomnę tylko takie kwiatki, jak ścięcie wszystkich słupków na łuku, podchodzenie do koperty przodem, czy zaparkowanie równoległe pomiędzy dwoma stanowiskami, oczywiście z uroczystym ścięciem słupków. No i daj teraz takim prawko, tylko potem nie miej żalu, jak Cię któryś na drodze zabije.
        • Gość: zmichalg Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! IP: *.psat.pl 24.03.11, 16:45
          W takim razie mam propozycję, abyś przypomniał sobie, kto z tych uwalonych, został uwalony, ale nie na czymś tak oczywistym jak koszenie słupków, bo nie to miałem na myśli pisząc "pierdoła".

Ja słyszałem o przypadku egzaminu, który odbył się podczas śnieżycy.
          Cóż... warunki bywają różne...
          Na drodze kilkucentymetrowa warstwa śniegu, widoczność ledwo-ledwo, wszyscy jadą max 40km/h, bo więcej się nie da, a zdający słyszy, że właśnie oblał, bo (sic!)... najechał na ciągłą linię.
          Gdybyś nie zaskoczył, to wyjaśniam, że znajdowała się ona pod kilkucentymetrową warstwą śniegu. Zdający nie miał prawa jej widzieć, a egzaminator WIEDZIAŁ, że ona w tym miejscu jest. Skomentujesz?

A jak już to zrobisz, to skomentuj fakt, że zdawalność egzaminu praktycznego w Polsce (do zweryfikowania - wpisz sobie w google) jest w okolicach 30%, podczas gdy w USA - w okolicach 90%.
          Czy przez to polscy kierowcy jeżdżą lepiej niż amerykańscy, skoro u nas taki odsiew? A może w USA jest aż taka korupcja, że każdy zdaje?
          • Gość: niespodziewany Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 23:55
            W usa egzamin pisemny ( test) zdajesz w motor vehicle ( jest to instytucja federalna) ,a test z jazdy zdajesz ( nie musisz brac ZADNYCH lekcji!!!) na SWOIM samochodzie ,ktorym ktos z Toba(posiadajacy prawo jazdy) oczywiscie przyjechal.Mowiac swoim ,mam na mysli pojazd ktorym ktos z Toba przyjechal i na ktorym mozesz do woli sie uczyc jezdzic na parkingach itp.Poza tym urzednik ktory sprawdza twoja jazde jest tez urzednikiem panstwowym.On po prostu profesjonalnie ( czyli uczciwie) wykonuje swoje obowiazki.Zreszta jakby cos probowal oszukac ,na Twoja niekorzysc ,to mozesz sie odwolac i miec jazde z kims innym .PROSTE .WYSTARCZY BYC PROFESJONALISTA !!!
            Tak samo jak poczta w jankesowie to instytucja FEDERALNA.Za wlamanie do skrzynki pocztowej idziesz siedziec ,kazda skrzynka jest odpowiednio przymocowana i zabezpieczona ,a nie jak w polszy wisi sobie na drewnianym patyku......o czym to ja zreszta mowie..............jakie prezydenty taki kraj...............dziady....jak sam o sobie powiedzial zimny lechu.........
        • Gość: lajkonik Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 16:58
          Mój starszy syn zdał za 1 razem. Młodszy, niedawno za 4-tym. 4 razy wyjechał na miasto. Z 3 oblanych tylko w jednym przypadku, 3cim o dziwo, uważał, że słusznie. Za pierwszym niby miał wymusić wjechanie na drogę główną, po której poruszał się "korek". Komentarz egzaminatora po wszystkim był taki, że tak można jeżdzić, owszem, ale po egzaminie, a nie w trakcie. Ewentualnie można się z tym zgodzić, ale trochę naciągane.
          Za drugim zrobił dwa razy ten sam błąd, niezagrażający bezpieczeństwu, więc nawet wrócił na plac. Problem w tym, że po obejrzeniu miejsca błędu mogą na 100% stwierdzić, że prawidłowy przejazd przez skrzyżowanie może doprowadzic do śmiertelnego wypadku. Uczestnicy będą jechali zgodnie z przepisami. Błąd inżyniera ruchu. Mega błąd. Dlatego syn jechał dwukrotnie (dano mu szansę poprawy :), albo sprawdzano) i dwukrotnie jechał za wszystkimi i wszyscy popełniali ten błąd, bo tak było bezpiecznie i zgodnie z logiką. Skoro jest takie skrzyżowanie zagadka i potem egzaminator mówi, że syn jechał znakomicie, no ale taki błąd, że nie dał egzaminatorowi szans, to coś jest nie tak.
          • Gość: zmichalg Re: Zmieńcie system szkolenia i egzaminowania! IP: *.psat.pl 25.03.11, 15:08
            Wiesz co...
            Pewien tekst z twojej wypowiedzi to jest wręcz kwintesencja polskiego systemu egzaminowania kierowców:

"Komentarz egzaminatora po wszystkim był taki, że tak można jeżdzić, owszem, ale po egzaminie, a nie w trakcie."

W takim razie czym się różni jazda samochodem podczas egzaminu od jazy po egzaminie?
            To potwierdza tylko moją tezę, że egzaminatorzy wymagają czegoś, co jest zupełnie obce codziennej jeździe.
    • Gość: kixx Egzamin powinen byc tylko teoretyczny. IP: *.acn.waw.pl 24.03.11, 15:18
      Na jego podstawie i po przedstawieniu zaswiadczenia o odbyciu jazd pod nadzorem instruktora powinno byc wydawane prawo jazdy.
      • Gość: szerszon Re: Egzamin powinen byc tylko teoretyczny. IP: *.aster.pl 24.03.11, 15:35
        Będzie wieksze pole do korupcji.
        • Gość: kixx Re: Egzamin powinen byc tylko teoretyczny. IP: *.acn.waw.pl 24.03.11, 15:39
          taaaak?
          mozesz przyblizyc tok swojego rozumowania?
    • Gość: Dark Angel Uuuuuaaaa, ależ news.... IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 15:46
      Nie od dziś wiadomo o tym - w wartszawie, na Odlewniczej są sami łapówkarze... Cóż w tym dziwnego i nowego, że aż trzeba o ty w koszernej pisać?
      Sam zapłaciłem za egzamin Żony (która na nota bene ma licencje kierowcy rajdowego) po tym jak jakiś pedobear ją uwalił na parkowaniu tyłem....
    • Gość: Mt Re: Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzamin IP: 195.184.82.* 24.03.11, 17:19
      Teraz kolej na Białystok. Po tym, co słyszałem o pierdołach, za jakie uwala się tam egzaminowanych, nie wierzę, że egzaminatorzy nie widzą w tym swojej korzyści.
    • robert_wwa Re: Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzamin 24.03.11, 19:05
      Potrafisz jeździć zdasz. Ja za drugim, za pierwszym wymusiłem fakt i mimo, że pole do dyskusji było to jednak. Za drugim nie było się do czego przyczepić, bo prowadzenie auta to prosta sprawa. A egzamin banalny tylko trzeba umieć jeździć.
    • Gość: Mafioso Ośrodki to zwyczajna Mafia IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 19:33
      to zwyczajna mafia
    • Gość: bmw Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzaminat... IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 19:53
      Kurde zapłaciłem za prawo jazdy i wciągu jakiś 11 lat przejechałem >200k km bez wypadku i żeby było śmieszniej zaraz po zdaniu prawka dosiadłem bmw525tds z którego po jakiś 40k km przesiadłem się do wersji M5. Więc to czy spowodujesz wypadek. zależy nie od tego że kupiłeś czy nie prawko tylko od tego czy umiesz myśleć i masz wyobrażnie.
    • Gość: gościu Chu*olandia IP: 178.73.49.* 24.03.11, 21:07
      Ludzie podoba wam się że jesteście dymani przez rząd, na 70 % swoich zarobków? Że obiecują wam cuda gospodarcze a później przychodzi tylko kryzys ? Że media mówią że wszystko jest super, za*ebiście a jest wręcz odwrotnie ? Tak samo z tym prawkiem WORD-y dymają ludzi. Koniec tego, pie*dolcie PO,PIS,PSL,SLD i tego pajaca palikmiota. Teraz jest czas na JKM! Wypie*doli się pareset tysięcy urzędasów na zbity pysk, zniesie się złodziejskie haracze dla państwa i będzie można żyć jak normalny człowiek powinien !
    • Gość: xx Re: Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzamin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 21:32
      Zastanawiające jest ,że do tej pory włos z głowy nie spadł dyrekcji z PO ,bo przecież to oni są odpowiedzialni za nadzór nad procesem egzaminowania.
    • Gość: Marian To kwestia mentalnosci... IP: *.NA.cust.bahnhof.se 25.03.11, 00:36
      Tacy są polacy, zmiana sposobu nic nie da bo i tak będą kombinować.
      Tylko ryby nie biorą - choć Ryba wziął :)
    • Gość: Ta Prawo jazdy za łapówkę. Zatrzymano 11 egzaminat... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 18:18
      W każdym środowisku tafią się czarne owce. Prawda jest taka, że czasy się zmieniły, ale część starej kadry egzaminatorskiej jakoś tego nie dostrzegła. Egzaminator to powinien być człowiekiem strukturze kryształu. Wówczas miałby autorytet. A póki takie sytuacje będą się zdarzać ludzie będą na nich psy wieszać. Oblał mnie bo pewnie łapówkę chciał. Sam bym tak pomyślał, czytając taki artykuł. Wstyd mi Panowie za Was.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka