Dodaj do ulubionych

Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc...

IP: *.starnettelecom.pl 29.03.11, 07:54
Nie dalej jak tydzien temu wałkowany był artykuł o tym jak to Warszawiacy nie chcą używać nazwy Port Lotniczy tralalalala.... Chopina a dzisiaj sami strzelają tekst gdzie 20 razy pojawia sie nazwa Okęcie :)
Obserwuj wątek
    • 111111l Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... 29.03.11, 08:29
      CHCECIE DOPROWADZIC DO TEGO ABY WAZNY BYL PRZELOT BEZ OPOZIENIA A GDZIE , BEZPIECZENSTWO PASAZEROW ? BYL JEDEN TAKI , KTOREMU ZALEZALO NA CZASIE....
      • linka.5 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 08:49
        Zadawać się z prawnikami? Nie, dzięki.
        • Gość: Krzysztof Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.coventry.ac.uk 29.03.11, 13:03
          Te "prawniczyny" dzialaja na szkode samych pasazerow. Wiadomo kto placi w koncu za te "odszkodowania". Zaplaci oczywiscie pasazer. Czy ludzie tego nie rozumieja?
          • hardy01 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 15:28
            Oczywiście, lepiej koczować na lotnisku jak cielę i bić pokłony linii lotniczej za to, że robi Ciebie w wała.
            • birmin Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 22:02
              Ja jednak wole sobie posiedziec na lotnisku i potem, chociaz z opoznieniem, poleciec sprawym samolotem...
          • Gość: KJ Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 15:34
            Tak samo działają w służbie zdrowia - na szkodę pacjentów. Teraz zasadą nr 1 wśród lekarzy jest CHWD (chroń własny tylek). PRzez polujące na lekarzy kancelarie specjalizujące się w walczeniu o odszkodowania, medycyna staje się medycyną schematów i nie ma już odważnych, którzy gotowi są zaryzykować, zrobić coś poza standardem, nawet jak pacjent nie ma już nic do stracenia, jak nie ma szans na wyzdrowienie. Medycyna przestaje być sztuką, staje się spisem ściśle określonych standardów, które trzeba stosować we wszystkich sytuacjach klinicznych.
      • pe11 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 10:00
        111111l napisał:

> CHCECIE DOPROWADZIC DO TEGO ABY WAZNY BYL PRZELOT BEZ OPOZIENIA A GDZIE , BEZPI
        > ECZENSTWO PASAZEROW ? BYL JEDEN TAKI , KTOREMU ZALEZALO NA CZASIE....

słuszna uwaga
        • birmin Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 22:03
          pelna zgoda
      • Gość: Taki sobie Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.12, 19:38
        Dałeś sobie wmówić, mądry inaczej
    • Gość: eM Hieny i tyle IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 08:50
      świat byłby znacznie bardziej sympatyczny miejscem, gdyby nad głową nie krążyły stada sępów z szemranych "kancelarii" Prawników stawiam na równi z politykami i związkowcami w w rankingu pogardy - bardziej szanuję nawet bandytów :(
      • Gość: ss85 Re: Hieny i tyle IP: 89.216.16.* 29.03.11, 13:24
        może nie tyle bandytów, ale w porządna mafia ma więcej moralności niż prawnicy...
      • jpelczar Re: Hieny i tyle 29.03.11, 14:04
        Zgadzam się. Nawet by mi nie przyszło do głowy bawić się w odszkodowania w sytuacji typu awarie czy opóźnienia z powodu pogody. Przecież awaria maszyny zawsze się może przytrafić i lepiej jak ją znajdą na Ziemi, a nie już w powietrzu. Na salę przylotów nie powinni wpuszczać nikogo poza oczekującymi na pasażerów, i to tylko na dowód osobisty - nawet jeśli jest wynajęta osoba do "przejęcia" pasażera to przecież musi znać chociaż jego nazwisko.
    • nowymm Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 08:51
      no bo to jest lotnisko im. Chopina na Okęciu...jak komuś będziesz tłumaczył gdzie jest lotnisko, to nie powiesz, to jedź na lotnisko Chopina, tylko na Okęcie...tym bardziej, że na tabliczkach komunikacji jest Okęcie, a nie lotnisko Chopina...i tego szybko nie zmienią, bo to kolosalne koszta, a Pani G.W tnie koszty bezprawnie gdzie się da...
      • asperamanka Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 09:17
        Na autobusach komunikacji miejskiej (175, 188) jest akurat nazwa przystanku końcowego "Lotnisko Chopina". Ale zgadzam się, z Chopinem jako patronem lotniska to w ogóle chory pomysł, to od zawsze było, jest, i będzie Okęcie, i można się tylko zastanawiać kto, ile, i dlaczego tak dużo wziął za promowanie na siłę kretyńskiej nazwy, tym bardziej że usługi lotniska są dla przewoźników drogie, wobec czego raczej kasują loty.
        • Gość: FortArt Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.mat.agh.edu.pl 29.03.11, 16:05
          W Krakowie długo mieliśmy potworka pod nazwą Międzynarodowy Port Lotniczy im Jana Pawła II. Obecnie, choć formalnie parton został lotnisko używa uproszczonej nazwy Kraków Airport. Na autobusach nazwa przystanku to po prostu "Port Lotniczy (Airport)". Nazwa Kraków-Balice została tylko na biletach w pociągu, ale na wyświetlaczach na peronie pojawia się też Airport.

Gdy w Warszawie powstanie drugie lotnisko będzie to miało jakiś sens rozróżnianie ich, teraz naprawdę proste Aiport na tramwajach wystarczy. Przecież miejscowi się nie pomylą, chodzi o to by turysta dojechał.
      • szabo Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 11:23
        tyle że tramwajem zmierzającym na "Okęcie" na lotnisko nijak nie dojedziesz...

a co ma do tego Bufetowa, to już zagadka dla inteligencji wyższej klasy?

nowymm napisał:

> no bo to jest lotnisko im. Chopina na Okęciu...jak komuś będziesz tłumaczył gdz
        > ie jest lotnisko, to nie powiesz, to jedź na lotnisko Chopina, tylko na Okęcie.
        > ..tym bardziej, że na tabliczkach komunikacji jest Okęcie, a nie lotnisko Chopi
        > na...i tego szybko nie zmienią, bo to kolosalne koszta, a Pani G.W tnie koszty
        > bezprawnie gdzie się da...
        • jhbsk Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 19.02.12, 10:36
          Teraz jest pralka, a nie Okęcie.
      • Gość: lu Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.u.itsa.pl 29.03.11, 14:12
        nieparwda, autobus lini 175 wyświetla Lotnisko Chopina-Chopin Airport
    • Gość: Maniek 250 Euro odszkodowania można zdobyć samemu..... IP: 81.210.65.* 29.03.11, 09:36
      Nie potrzeba żadnej kancelarii, żeby zdobyć odszkodowanie.
      Można to zrobić samemu i za darmo.

Ja sam już miałem tak 3 razy, napisałem reklamację do linii lotniczej, która oczywiście olała mnie i odrzuciła reklamację. I wystarczyło napisać skargę do ULC, której formularz jest na stronie ULC i po miesiącu Linie Lotnicze przelały mi po 1000 złotych odszkodowania za każdy lot.
      Warto było, bo bilet kosztował mnie 212 zeta.....

• meditteraneo79 Re: 250 Euro odszkodowania można zdobyć samemu... 29.03.11, 10:50
        Popieram, sama też "wywalczyłam" odszkodowanie. Co prawda nie obyło się bez reklamacji, ponieważ w pierwszej odpowiedzi nie uznali mojego pisma, ale jak poszperałam trochę w necie i podałam odpowiendie wyroki, natychmiast mnie przeprisli wysłali odszkodowanie.
      • Gość: joa Re: 250 Euro odszkodowania można zdobyć samemu... IP: *.mai-cee.com.pl 29.03.11, 10:56
        Świetny pomysł. Niech nie naprawiają.....
      • je-nua EC 261/2004 i wszystko jasne. 29.03.11, 11:58
        Austrian odwołał mi lot z Wiednia, od razu dali miejsce w kolejnym, LOTowskim. Do Warszawy dotarłem 1,5h później niż planowałem, zgodnie z powyższą regulacją należało mi się 125 Euro. Pismo napisałem, wysłałem do Austriana poleconym, potem mejlem dostałem tylko formularz do wypełnienia i odesłania do warszawskiego biura i równowartość 125 Euro wpłynęła po krótkim czasie na moje konto. Bez kancelarii, bez żadnych prowizji.

A tak w ogóle to mógł się ten samolot spóźnić ponad 2h jednak, nigdzie mi się nie spieszyło a dodatkowe 125 Euro by wpadło ;)
        • Gość: ss85 Re: EC 261/2004 i wszystko jasne. IP: 89.216.16.* 29.03.11, 13:29
          Ludzie, wy latacie, by zarabiać, czy co??? Potłukło was??? Jak was wyślą w drogę niesprawną maszyną to wam żadne odszkodowanie nie pomoże!
          Odszkodowanie powinno przysługiwać wyłącznie wtedy, gdy opóźnienie jest bezpośrednio zawinione przez człowieka, bez związku z bezpieczeństwem lotu.
          • je-nua Re: EC 261/2004 i wszystko jasne. 29.03.11, 14:24
            a co Ty się tak denerwujesz? odwołali mi lot bez podania przyczyny, poleciałem za darmo. to jakiś grzech? :P
      • Gość: MeHow Re: 250 Euro odszkodowania można zdobyć samemu... IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.11, 23:13
        powiedz mi, z jaką linią walczyłeś ?
    • oldangus Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... 29.03.11, 11:05
      Tytuł wprowadza w błąd. Brzmi tak jak by to pracownicy lotniska "polowali" na pasażerów, co prawdą nie jest.
      • wellon Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 11:22
        oldangus napisał:

> Tytuł wprowadza w błąd. Brzmi tak jak by to pracownicy lotniska "polowali" na p
        > asażerów, co prawdą nie jest.

dokładnie !
        • sselrats Ludzie czy wy czytac nie umiecie? 29.03.11, 16:43
          W ktory miejscu ten tytul brzmi tak jak by to pracownicy lotniska polowali na pasazerow?
    • ballkaner szemrane kancelarie i wiejskie lotnisko 29.03.11, 11:37
      kiedy wreszcie zarzad lotniska pogoni naganiaczy w hali przylotow i dziadkow - taryfiarzy jednego (złodziejskiego) kursu. Teraz jakies ulotki! przeciez to jest Azja! W Niemczech pieciu minut by nie postał jeden z drugim - od razu mandat i wynocha. tam jest porządek!
    • Gość: magda Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: 212.76.46.* 29.03.11, 12:42
      niestety pokłosie Ziobry i tzw. "otwarcia zawodów prawniczych".
      To nie są adwokaci tylko jakieś szemrane prawniczyny. Normalne zawody prawnicze mają kodeksy etyki, które zakazują takich praktyk.
      • Gość: Bunga-Bunga Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 13:08
        To teraz polaczki będą się modlić żeby się samoloty spóźniały...
        • Gość: ss85 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: 89.216.16.* 29.03.11, 13:32
          Jak widzę, taka zaprzańska postawa jest dość popularna w naszym kraju :/
      • Gość: Boa Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.11, 14:03
        Przykro mi Magdo, ale przeczysz sama sobie - w jednym zdaniu piszesz że to pokłosie otwarcia zawodów prawniczych, a w drugim - że to nie są adwokaci, tylko jakieś szemrane prawniczyny spoza normalnych zawodów prawniczych.
        Gotów jestem popierać krytyków mesje Ziobro (nie "Ziobry", bo musiałby mieć na nazwisko Ziobra), bo wiadomo, że to szkodnik z zapieczonym umysłem, ale jednak poproszę coś logiczniejszego :}
        • Gość: magda Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: 212.76.46.* 29.03.11, 15:12
          otwarcie dostępu objęło nie tylko wpuszczanie na aplikacje stad meganiedouczonych aplikantów. Także w szerszym znaczeniu otworzyło możliwość praktycznie nieskrępowanego świadczenia usług prawnych przez osoby niemające nic wspólnego z jakąkolwiek deontologią.
          • Gość: magda2 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.aster.pl 29.03.11, 16:58
            Aplikanci mają się uczyć zawodu na aplikacji. Jak wy - patroni i mecenasi, w których kancelariach aplikanci odbywają udawane praktyki, nie chcecie ich uczyć, to będą się uczyć sami, na własnych błędach. Ale nauczą się, proszę się nie martwić. Ostatecznie, do wykonywania tego zawodu nie potrzeba geniuszu, tylko sporo uczciwej pracy.
            • Gość: magda Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: 212.76.46.* 29.03.11, 17:15
              chcemy. Aplikantów a nie matołów z podstawowymi brakami w wykształceniu na poziomie uniwersyteckim. Niestety teraz wśród aplikantów, takich jest mnóstwo.
              Aplikant, który nie ma pojęcia, że są przestępstwa ścigane na wniosek? Aplikant, który (o zgrozo!) nie wie co to są osoby prawne?
              Z próżnego i Salomon nie naleje.
        • jhbsk Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 19.02.12, 10:38
          Gość portalu: Boa napisał(a):
          > Gotów jestem popierać krytyków mesje Ziobro

Kościuszki i Moniuszki też nie odmieniasz? Zajrzyj sobie do słownika. Nazwiska w języku polskim podlegają odmianie!
      • Gość: magda2 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.aster.pl 29.03.11, 16:51
        A ty myślisz, że kto reprezentuje klientów tego typu firm na salach sądowych ?! "Zarządca majątku" ? Nie, bo to już nie przechodzi w sądach. Kto stoi za reklamą: "Adwokaci, radcowie" wymalowaną wołami na samochodzie zaparkowanym na stałe przed SO w Warszawie ? Kto stoi za tymi wszystkimi kancelariami ogłaszającymi się poprzez ulotki pod sądami ? Krasnoludki ? A może prawnicy zagraniczni ?
        • Gość: magda Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: 212.76.46.* 29.03.11, 17:18
          i właśnie to jest straszne.
          Im bardziej "otwarty" dostęp a zawód mniej elitarny (w dobrym znaczeniu tego słowa), tym więcej wśród adwokatów takich "biznesmenów".
          Niestety coraz więcej "otwartych" prawników traktuje ten zawód jakozwykły biznes. Dawniej to był wyjątek, na który spoglądano z niechęcią. Dziś staje się to regułą wśród "młodych"
      • quant34 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 23:50
        Gość portalu: magda napisał(a):

> niestety pokłosie Ziobry i tzw. "otwarcia zawodów prawniczych".
        > To nie są adwokaci tylko jakieś szemrane prawniczyny.

To w ogóle nie są adwokaci. Omawiana w artykule kancelaria jest kancelarią radcowską. Adwokatom nie wolno nagabywać ludzi w miejscach publicznych w celu pozyskania klienta, ani się reklamować. Jest to zabronione odpowiednimi przepisami. Jeżeli adwokat zachowa się w taki sposób, może się to dla niego skończyć postępowaniem dyscyplinarnym. Niestety radcom prawnym wolno praktycznie wszystko, bo ich kodeks etyczny to fikcja.
    • Gość: ss85 Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: 89.216.16.* 29.03.11, 13:21
      Polowania na opóźnienia samolotów są prostą drogą do obniżenia bezpieczeństwa lotów! Jeżeli opóźnienie wynika z konieczności usunięcia usterki lub przysłania sprawnego samolotu to uważam, że domaganie się odszkodowania jest zwykłym pazernym s*****syństwem. Jak tak dalej pójdzie to linie lotnicze stwierdzą, że ryzyko startu nie w pełni sprawnej maszyny jest mniejsze niż koszty odszkodowań. Ktoś chętny na taki lot???
      • hardy01 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion 29.03.11, 15:33
        To są przepisy unijne.

Chodzi o to, by linie miały sprawną flotę samolotów, a nie 3 sztuki na krzyż, które w ciągu 20 godzin muszą obskoczyć 3 różne kierunki czarterowe w obie strony. Co mnie obchodzi, że w Turcji wczoraj zepsuł się samolot, kiedy czekam na niego w Maladze?

Czy samolot eksploatowany 22 godziny na dobę może być w ogóle bezusterkowy?
    • Gość: ewaeward Lotnisko okęcie! IP: *.play-internet.pl 29.03.11, 13:41
      No widzisz drogi Śmietano Krzysztofie, autorze tekstu tego, jak chcesz to potrafisz i nie wciskasz ludziom na siłę tego bzdurnego "lotniska chopina".

OKĘCIE było, jest i będzie OKĘCIEM, choćby się ci pseudowarszawiacy od zmiany nazw posr.li!
      • Gość: Anq28 Re: Lotnisko okęcie! IP: 31.63.226.* 29.03.11, 14:14
        Im więcej odszkodowań tym mniej pieniędzy na samoloty, im mniej pieniędzy na samoloty tym więcej usterek, opóźnień i niebezpieczeństw...Finalnie bankrutują linie lotnicze, nikomu nie opłaca się remontować awaryjnych maszyn więc stoją i niszczeją zanieczyszczając środowisko. Pozostałe linie windują tak ceny, że tanie wczasy kosztują dwa razy więcej. Ludzi przestaje stać na te wczasy i rezygnują. Siedzą sfrustrowani w domu. Garstka linii lotniczych jest sprawna i punktualna, więc owe kancelarie nie mają klientów. Taka akcja to kopanie pod sobą dołków. Te 900zł nie jest warte zawracania sobie głowy. Szkoda nerwów. A linie dostaną nauczkę w ten sposób, że za rok ich klienci zastanowią się dwa razy zanim skorzystają z ich usług. Jak nie poprawią wizerunku to i tak padną, ale nie od licznych pozwów za to, że dla bezpieczeństwa kazali czekać na następny samolot...ale za to, że nie wyciągnęli wniosków. Te kancelarie to zwykłe hieny.
    • Gość: nielot o czym warto wiedzieć wylatując na wakacje? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 14:22
      abckonsumenta.pl/artykuly/3-o-czym-warto-wiedziec-wyjezdzajac-na-wakacje.html
    • Gość: maślak Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.tepsalan.pl 29.03.11, 14:30
      fakt polowań na przyszłych klientów przez kancelarie może budzić niesmak,zwłaszcza jeśli to się dzieje w szpitalach, ale z drugiej strony skoro ktoś zamawia jakąś usługę i zawiera umowę, to chyba ma prawo oczekiwać że zostanie potraktowany poważnie i nie ważne czy chodzi o buty czy o przelot, mam nadzieję że nie doprowadzi to do kuriozalnych jak w usa gdzie każdy patrzy jak przy pomocy chciwych adwokatów wydrzeć kasę , nawet za nieumiejętne udzielanie pomocy
    • Gość: pasażer prawnicy polują na pasażerów spóźnionych smolotów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.11, 14:32
      I bardzo dobrze że " polują " Ja jestem niedoszłym pasażerem samolotu słynnych na szczęście nieobecnych juz linii Centralwings / tak tak - tych których właścielem był LOT / i nie zawiadamiajc mnie i podróżujące ze mna osoby zmienili godzinę odlotu. Zawiadomili wszystkich tylko nie nas / pewnie był to klasyczny overbooking / i jak przybyliśmy na lotnisko to okazało sie że samolot odleciał 5 godzin wczesniej. Mieli wszystko - numery telefonu, adresy e-mail i nic . A szacowny wymieniony tu dzisiaj Urząd Lotnictwa Cywilnego / konkretnie p. M.L. z Komisji Ochrony Praw Pasażerów / odmówił na złożoną skargę pomocy !!! / Bardzo dobrze że jest wreszcie kancelaria która zadba o oszukanych lub lekcewazonych klientów . Dziękuję wam za to !!!

Niedoszły pasażer lotu CO213 z Krakowa do Rzymu z 11 kwietnia 2008 roku
    • Gość: gosc Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.home.aster.pl 29.03.11, 14:42
      I w ten sposob zawod prawnika, obroncy pokrzywdzonych i slugi prawdy i prawa, zmienia sie w byznes wyciagania pieniedzy od kogo sie da dowolnym sposobem. Potem pojdzie zabezpieczanie sie potencjalnych sadzonych przez system coraz drozszych ubezpieczen. A firmy ubezpieczeniowe tez chca zarobic jak najwiecej. A to wszystko spowoduje wzrost wszelkich cen na uslugi - bo ktos, czyli klient, zwykly obywatel, musi za ten system placic. I oto mamy usa.
    • artur737 Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... 29.03.11, 15:32
      Ja rozumiem, ze jak sa jakies karygodne zaniedbania ze strony przewoznika...

ale zeby tam prawnik siedzial na lotnisku i czekala na kazda drobna awarie?
      To jest tak pazerne, ze az chore!
      • Gość: gosc Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.lsanca.fios.verizon.net 29.03.11, 15:44
        W Polsce sa praktyki z wachacka, ciekawe ze administracja lotnisak pozwala na ten proceder wreczania ulotek czy agitacji. jak wiemy kazdza dzialanosc gospodarcza na lotnisku jak np rowniez zbieranie datkow podlega administracyjnej decyzji.
        Z drugiej strony, trudno uwierzyc bzdurom Manka ktory dostaje odszkodowanie 1000 zl za bilet warty 225 zl lub innego cwaniaka ktory dostaje 125 euro za opoznienie 1.5 godziny,czyzby Austrian jest glupszy od LOTu z wyplacaniem odszkdowan.Polskie cwaniactwo jescze sie chwali ze wyludzil te pieniadze bo te 1.5 godziny opznienia nie mialo znaczenia.To dlaczego petaku wyludziles, bos cwany polaczek?
      • Gość: alina Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.com.pl 29.03.11, 15:49
        To samo pomyślałam! A znając pazerność polskich turystów- będą mieć dużo chętnych. Przepisy są nieprecyzyjne i niejednoznaczne, czego dowodem były ostatnie historie z wycofanymi samolotami do Tunezji i Egiptu, choć wg mnie największe kuriozum to czas wybuchu wulkanu rok temu. To była katastrofa naturalna, warunki nadzwyczajne, mnóstwo ludzi miało przedłużone wakacje - chcąc lub nie ale biura za nich płaciły (hotel, jedzenie itd), a ci robili afery, że np. z 5* byli przenoszeni do 3*, a kiedy proponowano im dopłatę z własnej kieszeni- to wielka rozpacz, że nie oni wywołali wybuch wulkanu i SIE należy...
    • Gość: Gość~~ Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.mofnet.gov.pl 29.03.11, 15:47
      Nie zgadzam się absolutnie, żeby bronić się samemu w sądzie. W razie wygranej - koszty są zasądzane od strony przeciwnej czyli przewoźnika, w tym koszty prawników. W naszym kraju wciąż nie ma kultury prawnej i ludzie bez pełnomocników w sądach gubią się kompletnie w najprostszych sprawach.
    • Gość: Krakus Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.centertel.pl 29.03.11, 16:02
      Czasami linie lotnicze dzialaja swiadomie.Znaja swoje problemy i lekcewaza pasazerow i za to nalezy sie kara. Zysk nie moze byc ponad wszystko.
      Informacje na temat lotnisk ,linki turystyczne, pogodowe
      www.airportsbase.com
    • sselrats Bardzo dobrze, prawnicy sa tam gdzie ich potrzeba 29.03.11, 16:45
      a swoja droga to przewoznik w opisanym przykladzie nie musial czekac na Wyspach Kanaryjskich az przyleci samolot z Warszawy tylko podstawic inny samolot na czas.
      • Gość: jan08 Re: Bardzo dobrze, prawnicy sa tam gdzie ich potr IP: *.ln.rinet.ru 29.03.11, 17:17
        aha, bardzo sprytnie, i co by zrobil z tym samolotem w warszawie? zamiast lotu RW WAW-Kanary-WAW mialby 4x. koszt samego paliwa to pewnie kilkaset tysiecy PLN. chyba warto bylo zaryzykowac te pare odszkodowan..
        • sselrats Czyli wszystkim sie oplaca 29.03.11, 17:48
          Zgadza sie - czyli wszystkim sie oplaca - i przewoznikowi i prawnikom i pasazerom.
    • Gość: Lukas Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.182.16.251.nat.umts.dynamic.eranet.pl 29.03.11, 18:53
      czyli kancelaria przy locie z wysp kanaryjskich ma koszt rzędu 700 pln...cwaniacy
    • Gość: grazia Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.ipcom.comunitel.net 29.03.11, 19:37
      ja pracowalam w jednej firmie lotniczej, wlasnie w dziale reklamacji. Prawda jest, ze pasazerowie nie znaja swoich praw i na tym korzystaja linie lotnicze.
    • Gość: mk72 Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 21:11
      Na pierwszy rzut oka może nasuwać się tutaj porównanie z przedstawicielami kancelarii prawniczych nawiedzających ofiary wypadków, często na przykład w szpitalu, wciskających im niekorzystne umowy. Jednak ze spóźnieniem się samolotu sytuacja jest inna, bo nikt nie jest w przymusowym położeniu, a często przeciętny pasażer nie wie, że mogą przysługiwać mu jakieś prawa z tytułu opóźnienia albo nie chce mu się ich egzekwować. Jeśli kogoś takiego wyręczy kancelaria prawnicza, to nie widzę w tym niczego złego - i pasażer może coś zyskać i prawnik. Natomiast oczywiście trzeba zwrócić uwagę na to, jakie warunki są proponowane i nie podpisywać niczego pochopnie. Najlepiej poprosić o wzór umowy i zastanowić się na spokojnie. Prowizja kancelarii nie powinna być nazbyt wysoka, ale pasażer powinien mieć zagwarantowane, że w razie niepowodzenia nie poniesie żadnych kosztów. Trzeba pamiętać, że w razie przegrania sporu przed sądem ponosi się nie tylko koszty sądowe, ale trzeba też zwrócić wynagrodzenie radcy prawnego czy adwokata drugiej stronie. W umowie powinno być wyraźnie napisane, że wszelkie te koszty bierze na siebie kancelaria. Jeśli sami nie mamy ochoty, siły czy czasu dochodzić swych praw, warto jest to powierzyć komuś innemu, ale na korzystnych dla nas warunkach. Wówczas nic nie ryzykujemy, a możemy coś zyskać.
      • Gość: albert zaczyna się Ameryka IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 22:20
        prawnicy poluja gdzie by tu wywalczyć odszkodowanie; firmy bronia sie przed tym, ze ubezpieczaja sie od takich przypadków; koszt tych ubezpieczeń idzie w cene usługi. I tak w koncu płaci za to klient. Dotychczas nie było w Polsce wysokich odszkodowań (patrz: Smoleńsk), ale to już nadchodzi i skoncza sie tanie usługi (np. bilety lotnicze, wizyty lekarskie)bo wszyscy beda ubezpieczac sie.
        • Gość: mk72 Re: zaczyna się Ameryka IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 23:27
          Spokojnie, Polska to nie Ameryka, a Smoleńsk to jest jednak zupełnie inny przypadek, bo odpowiada bezpośrednio Skarb Państwa, przy braku ubezpieczyciela.
    • Gość: alice Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.unused.derbynet.waw.pl 29.03.11, 23:24
      Ja uważam, ze trzeba walczyć o swoje. My z mężem właśnie takim sposobem wywalczyliśmy odszkodowanie i to spore. Co nam proponowało biuro podróży w ramach rekompensaty opóźnionego lotu? Fakultatywną wycieczkę bez posiłku o nikłej wartości wraz z podpisaniem lojalki, że nie będziemy wnosić żadnych rozczeń. Oczywiście z propozycji biura nie skorzystaliśmy. Kancelaria zajęła się wszystkim. Wszystko było terminowo i sprawnie. Rekompensata nieporównywalnie większa od tego co proponowało biuro podróży.
      • Gość: mk72 Re: Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnion IP: *.acn.waw.pl 29.03.11, 23:48
        Jak najbardziej podzielam pogląd, że warto walczyć o swoje, bo tak się kształtuje m.in. edukacja konsumencka. Jednakże przed powierzeniem komuś walki o nasze prawa przeczytajmy dokładnie umowę, zastanówmy się, a na pewno nie podpisujmy jej od razu na lotnisku, gdy ktoś ją nam podtyka pod nos zaraz po wylądowaniu spóźnionego samolotu.
    • Gość: lot-ny poznaj swoje prawa,a nie będziesz musiał korzystać IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 08:30
      abckonsumenta.pl/artykuly/3-o-czym-warto-wiedziec-wyjezdzajac-na-wakacje.html
    • Gość: festus Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: 178.73.49.* 30.03.11, 08:31
      Hieny prawnicze powinny być trzymane na dystans od pasażerów. Jeśli poczuję się poszkodowany, sam znajdę adwokata. Przez tych gó...jadów możemy narobić sobie jako pasażerowie we własne gniazdo. Linie lotnicze ryzyko odszkodowań doliczą do cen biletów, albo co gorsze i bardziej realne, aby uniknąć spóżnień będą ekspediować samoloty z wykrytymi usterkami lub podczas "smoleńskiej" pogody.
    • Gość: Urszula Okęcie: prawnicy polują na pasażerów spóźnionyc... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.11, 09:45
      "Wypasiony finansowo turysta z Polski" zapłacił za wyjazd 300-500 euro i może się obłowić w kolejne pieniądze wyprocesowane przez cwaniaków prawników i impreza mu się zwróci. Za takie wakacje za takie pieniądze powinien odbyć piesza wycieczkę do Egiptu a z pewnościa przypomnieć sobie "wczasy pod gruszą". Prawnicy wywalczą kasę za opóźnienia w lotach a biura podróży podwyższą ceny diametralnie i wreszcie!! będzie podróżówać elita, która nie pije wódki kupionej na lotnisku na strefie w pokojach choć i ta obecna "polska elita" tak samo popija w pokojach chwaląc się co nie widzieli co nie jedli

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka