Dodaj do ulubionych

Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co d...

15.04.11, 19:38
Miło słyszeć słowa przedstawiciela Mostostalu. Są to dlaczego mamy tego nie skończyć, super, że wreszcie będziemy mogli podziwiać obiekt ze wszystkich stron.
Obserwuj wątek
    • zstrucki Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 15.04.11, 20:09
      Szkoda każdego kawałka dobrej architektury. O tym, że nasz funkcjonalizm świetnie się spisuje chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Przykre, że tym razem na czas nie znaleziono dla budynku zastosowania. Parking? Pycha pomysł, taki miastotwórczy.
      • robert_wwa Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 15.04.11, 20:27
        Budynek był super ale po co on w tej chwili? Jakąś funkcję, ale szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co mogło by tam być aby to miało sens. Po to wszystko czego potrzeba klubowi jest w trybunach i pod nimi, aby mieć "czysty" teren". Lubie niektóre budynki, ten też bo miał naprawdę fajny kształt ale też uważam, że trzeba się czasami z czymś pożegnać po nie jest już potrzebne. Jednak funkcja to podstawa, a tu nie wiem co miało by tam być.
        • jkdab Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 15.04.11, 21:58
          > Budynek był super ale po co on w tej chwili? Jakąś funkcję, ale szczerze powied
          > ziawszy nie mam pojęcia co mogło by tam być aby to miało sens. Po to wszystko c
          > zego potrzeba klubowi jest w trybunach i pod nimi, aby mieć "czysty" teren". Lu
          > bie niektóre budynki, ten też bo miał naprawdę fajny kształt ale też uważam, że
          > trzeba się czasami z czymś pożegnać po nie jest już potrzebne. Jednak funkcja
          > to podstawa, a tu nie wiem co miało by tam być.

Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. To że urzędnikom brak wyobraźni to norma. Ale wystarczylo ruszyć mózgowinicą, aby objac ten teren planem zagospodarowania przestrzennego, rozpisać konkurs, wybrac najlepszy i zrealizować projekt. Gwarantuje, że znalazłaby się funkcja na to miejsce. I gwarantuję, że jeszcze nasze wnuki mogłby cieszyc oczy tym budynkiem. A tak.... czego nie dokonał Hitler oraz Stalin, tego dokonali ograniczeni polscy urzędnicy.
          • robert_wwa Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 16.04.11, 15:14
            Bez przesady na siłę zostawiać coś co nie jest potrzebne. Jakbyśmy mieli jakiś oczywisty pomysł, ale na pewno by się ktoś znalazł. Tylko po co? Ja bym też nie dorabiał teorii do wszystkiego. Mamy nowoczesny stadion i zdecydowanie nie żal mi w takim kontekście budynku basenów.
            • zstrucki Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 16.04.11, 19:46
              W mieście tak przetrzebionym przez historię jak w Warszawie na siłę można wyburzać. Każdy budynek to ogromna strata, a ten naprawdę można było wykorzystać.
              • robert_wwa Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 17.04.11, 22:42
                A ja nadal nie bardzo wiem jak i po co. Jest stadion, są pomysły aby na tyłach miasto wydzierżawiło grunty pod biurowce a w zamian parkingi w tychże miały by być udostępniane w czasie imprez. Tak w czymś takim widzę sens.
                A budynek? Strata to prawda, bo jak mówię lubiłem go choć za młody jestem by korzystać z basenów Legii. Ale tak czasami coś burzymy aby powstało coś nowego i lepszego. Czasem w mieście, nawet dość często burzymy tylko po to aby postawić coś innego i wiele na tym tracimy. Ale ja po prostu nie widzę sensu aby on tam zostawał.

Trochę jak z Centralnym. Nie dla burzenia, ale to trzeba rozpatrywać wg mnie w kontekście tylko i wyłącznie funkcji dworca. Tzn dziś jest ileś mln pasażerów, ale jeśli za kilka-naście lat będzie dwa razy więcej na przykład i nie będzie dawał rady bez jakiś tam rozwiązań (choć nie wiem czy miejsce by dawało takie możliwości w ogóle) to byłbym za przebudową. Jak najdłużej niech będzie jaki jest, ale to nie budynek dla budynku, ale budynek ma pełnić przede wszystkim jakąś funkcję.
                Baseny moim zdaniem nie pełniłyby żadnej, a jeśli dzięki temu powstanie choćby kawałek parkingu, czy będzie można dostawić trochę bramek wejściowych aby udrożnić system, czy wreszcie powstaną jakieś funkcje wspomagające utrzymanie obiektu. To to ma sens dla mnie.
                • fedorczyk4 Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 18.04.11, 09:38
                  Teren Legii był architektonicznie spójną całością. Od ulicy Myśliwieckiej do Czerniakowskiej. Właściciele klubu i projektanci nowego stadionu nie wzieli tego pod uwagę. Od początku interesował ich tylko stadion. A szkoda bo było to jedyne w Warszawie takie centrum sportowe z długą tradycją i prawie nietkniętą architekturą. Teraz oczywiście można tylko płakać nad rozlanym mlekiem, baseny nie zostały wzięte po d uwagę i zachowanie jednego budynku mija się z celem. Wszystko dla kibiców piłki nożnej. Reszta niech idzie sie paść:-(
            • jkdab Re: Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co 17.04.11, 10:04
              > Bez przesady na siłę zostawiać coś co nie jest potrzebne.
              Większosc budynków zmienia swoje funkcje. Fabryki stają się budynkami mieszkalnymi, budynki mieszkalne biurowcami, pałace muzeami, kościoły bibliotekami lub kawiarniami, klasztory szkołami itd tip. I kierując się takim tokiem myslenia nalezałoby 90% budynków wyborzać np. Zamek królewski - bo nie ma już monarchii (zresztą tego dokonał już jeden człowiek). Dlatego burzenie budynków, które mają wartość historyczną (a ten bez wątpienia miał - bo jest to jeden z pierwszych przykładów polskiego modernizmu), to zwykłe barbażyństwo.
              > Jakbyśmy mieli jakiś
              > oczywisty pomysł, ale na pewno by się ktoś znalazł.

Po pierwsze - pomysły wcale nie są oczywiste. Bo to co dla jednego jest oczywistością, dla innych jest odkryciem. Ty łapiesz się w tej drugiej grupie.
              Po drugie - o czym ty mówisz??? O jakich pomysłach, jak żadna zakuta urzędnicza pala nie ma pomysłu na zagospodarowanie tego terenu. Parking??? To jest ten oczywisty pomysł???

> Tylko po co? Ja bym też nie
              > dorabiał teorii do wszystkiego. Mamy nowoczesny stadion i zdecydowanie nie żal
              > mi w takim kontekście budynku basenów.

ŁAŁ ...... buhahahahahaha.....ale co ma jedno do drugiego??? "Nowoczesny stadion"??? No i co z tego??? Co to za argument???? To znaczy, że jak się stawia coś nowoczesnego, to od razu należy burzyć wszystko co stare????? Takie argumenty przypominaja mi slogany z lat 40tych i 50tych "To postęp idzie, burzmy przeżytki"
    • Gość: koparkowy Rozbiórka Legii. Ruina znika, co d... IP: *.aster.pl 15.04.11, 20:50
      Kopaniak do rozbiórki i wywózki... już kręci wałki z Mostostalem...jeżeli ktoś wierzy, że ta firma, rozbiera to za darmo, bo przeszkadza jej widok ,to jest idiotą...
      • jkdab Re: Rozbiórka Legii. Ruina znika, co d... 15.04.11, 22:00
        dokładnie. Już widzę jak firma robi coś z za darmo. Buhahahahahahaha. Wg mnie CBA od razu powinno się tym zajać.
    • Gość: R9 Plywalo sie IP: *.acn.waw.pl 15.04.11, 21:16
      i skakalo z tej wiezy. Szkoda tych basenow, mozna je bylo wyremontowac z 15 lat temu.
    • Gość: klinkieropo powinien powstać basen IP: *.69.crt.waw.supermedia.pl 15.04.11, 22:47
      Teren ten od zawsze miał charakter sportowy. Tam były pływalnie: kryta i odkryta. Naprawdę wspaniałe baseny. Istniały sekcje pływackie. Uprawiało sport nie tylko wyczynowy wiele dzieciaków z okolicznych szkół i osiedli. Nikomu wtedy by nie przyszło do głowy żeby niszczyć miejsce, które od lat dwudziestych ubiegłego wieku związane jest ze sportem. No ale teraz "wystarczy być" i wszystko wolno. Co tam sport liczy się kasa czyli jak mówiło się dawniej pieniądze. Kasa wszystko i wszystkich usprawiedliwi. kto by się przejmował sportem albo dziećmi uprawiającymi sport. Urzędnicy miejscy swoje dzieci wyślą przecież do prywatnych ośrodków "spa".
    • Gość: gość Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co d... IP: *.adsl.inetia.pl 16.04.11, 00:43
      "Nam też ta ruina przeszkadza. Z naszego stadionu jesteśmy dumni i tylko ten pawilon przeszkadza w osiągnięciu efektu końcowego." A kibole wam pasują do efektu końcowego?
    • Gość: jk Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co d... IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 07:24
      Sam parking to indolencja i lenistwo urzędników, biórowce w tym miejscu staną się przykładem "miastotwórczej koncepcji" z pewnością będą pasowały "jak wół do karety". Jezeli nastąpi zmiana przeznaczenia tych terenów w kierunku biórowym, to bajdurzenie o miastotwórczych założeniach i koncepcjach okaże się funta kłaków warte. Kasa, kasa, kasa i pójście na łatwiznę urzędasów.

Kompleks rekreacyjno-rozrywkowy z zapleczem gastronomicznym, również usługowym i handlowym, to coś co mogłoby świetnie uzupełniać i stadion i Torwar i tereny po przeciwnej stronie Wisłostrady, z ambitnymi planami przekształceń.

Biórowce - brak słów, gdy ten pomysł zostanie zrealizowany.

• Gość: lajkonik Miasto ma zapłacić podatek od darmochy. Plus VAT ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.04.11, 09:03
        Urzędy Skarbowe twierdzą, że nie ma nic za darmo. Kiedyś chciały opodatkować programy dołączane do pism, a wykorzystywane w w działalności firm. Niech miasto też teraz zapłaci podatek od darmochy.
        Co do pomysłu z parkingiem. Super, tylko, że w stadionie jest już parking zbudowany za ciężkie pieniądze, z którego nie wolno korzystać w dniu meczu, czyli wtedy gdy jest potrzebny. Ktoś powinien beknąć za taką niegospodarność. Może właśnie Kopaniak.
        Na dziś rozwiązaniem jest ustanowienie tego parkingu w tygodniu jako park & ride. Dla turystów. W pobliżu jest pętla i kilka przystanków przesiadkowych. Dla piłkarzy Legii, a przede wszystkim dla kręcących na nich lody, pracowników klubu wystarczy 100 miejsc. Reszta dla ludzi. Nie dla parkingu obok.
    • Gość: fnjadsdahj Rozbiórka na stadionie Legii. Ruina znika, co d... IP: *.home.aster.pl 16.04.11, 21:00
      grrr

PRZECIEŻ TO JEST IDEALNE MIEJSCE NA AQUAPARK. ALE lepiej postawić kolejny szklany blok!!!!!!!!

blea
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka