Dodaj do ulubionych

Bronisław Colonna Czosnowski

25.04.11, 18:46
Bronisław Colonna Czosnowski (nie Bolesław) był rodzonym bratem mego dziadka Tadeusza. Działał jako architekt pod nazwiskiem Bronisław Colonna (Czosnowski a nie Walewski jak niektórzy mylnie podają). Rodzina nie miała tytyłu hrabiowskiego bo Władysław Leon, z tego co wiem był przeciwnikiem jakichkolwiek tytułów i tytułu takiego nie kupił choć było go na to stać. Z pamiętników mego dziadka wiem, że Władysław ostro reagował gdy nazywano go hrabią i ci co próbowali go tak tytułować dostawali reprymendę.
Rodzina Władysława Leona pochodzi od Stanisława z Obór, posła z ziemi nurskiej na sejm walny w 1699r. Mieszkali przed 1863 w Starej Wsi i Jarochach koło Grójca niedaleko Warszawy.

Władysław Czosnowski
Obserwuj wątek
    • andrzej_b2 Re: Bronisław Colonna Czosnowski 25.04.11, 22:06
      forum.gazeta.pl/forum/w,437,84317154,,Dorotowska_7.html?v=2
    • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 09.06.11, 12:33
      Mam pytanie - a gdzie spoczywa Bronisław Colonna-Czosnowski?

ps. co wiemy o Bolesławie Colonna-Czosnowskim?
      • 490hermitage Re: Bronisław Colonna Czosnowski 09.06.11, 15:06
        Sopot
        • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 10.06.11, 14:16
          Mogę pomęczyć pytaniami?
          Kiedy zmarł?
          • 490hermitage Re: Bronisław Colonna Czosnowski 11.06.11, 04:49
            Mylsę, że mogę na te pytanie odpowiedzieć choć nie wiem kim Pan jest i dlaczego się Pan interesuje Bronisławem Czosnowskim. Panski pseudonim nic mi nie mówi i prawdę mówiąc nie koresponduję z osobami, które są mi nieznane albo nie chcą mi się przedstawić.
            Z drugiej strony Ojcu mojemu zależało na sprostowaniu blędnych wiadomosci o stryju jak i o innych czlonkach rodziny (dziadku) i gdy Go zabrakło, ze względu na jego pamięć, ja staram się kontynuować to co On zaczął.

Bronisław zmarl 11 sierpnia 1949 roku.
            • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 11.06.11, 14:55
              Mój mail to: sibeliuss@gazeta.pl
              Jeśli byłby Pan zainteresowany - proszę podać swój adres mailowy, chętnie wymienię informacje i odpowiem na pytania dotyczące moich danych personalnych.
              Serdecznie pozdrawiam.
    • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 17.08.11, 21:46
      Byłem na grobie Br. Colonny-Czosnowskiego i jego żony Ludwiki. Mogę obiecać, że jeśli kiedykolwiek tam zawitam zawszę odwiedzę to miejsce.
      • 490hermitage Re: Bronisław Colonna Czosnowski 17.08.11, 22:51
        Czy ma Pan zdjęcie grobu? Ja mam stare z lat 50 tych. Przyślę niedlugo zyciorys brata Bronisława, Tadeusza i jego bratanka Michała, mego ojca. Muślałem,że uda mi się to zrobić wcześniej ale niestety nie miałem czasu aby się tym zając. WMC
        • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 17.08.11, 23:27
          commons.wikimedia.org/wiki/File:Gr%C3%B3b_Colonny-Czosnowskiego.JPG
          pl.wikipedia.org/wiki/Bronis%C5%82aw_Colonna-Czosnowski
        • sibeliuss Re: Bronisław Colonna Czosnowski 17.08.11, 23:29
          pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Czosnowski
          Mam nadzieję, że zweryfikuje Pan hasła mojego skromnego autorstwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka