groszeck 05.05.11, 10:05 Hej sąsiedzi, Tu jest lista poparcia dla zrobienia czegoś z Maryninem. Nie mam pojęcia, czy akcja da jakikolwiek skutek, ale na pewno nie zaszkodzi dopisać się ;-) sites.google.com/site/mojebemowo/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pawins Re: Marynin 05.05.11, 12:04 A czyja to akcja bo nie bardzo znalazłem informację? Czy to jednoosobowa akcja czy jakiaś grupa, stowarzyszenie,...? bemowo.news kojarzy mi się z Urzędem Dzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
groszeck Re: Marynin 05.05.11, 13:57 Pojęcia nie mam. Nie wykluczam, że może być to kolejna PR-owa akcja Dąborowskiego. Ja o stronie wiem z ulotki dawanej na Maryninie. Zresztą ulotki też wrzucono nam do skrzynek. Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: Marynin 05.05.11, 15:46 Na pewno nie jest to akcja Burmistrza, bo budowa tej drogi zależy przecież od niego. Swoją drogą pytałem się w naszym Urzędzie i termin dość odległy i bliżej nieokreślony tj. po 2013roku. Zapewne wielu z nas albo jeździ samochodem albo błoci i kurzy sobie buty w drodze do ul. Dywizjonu 303 dlatego uważam, że inicjatywa jest warta poparcia. Odpowiedz Link Zgłoś
pawins Re: Marynin 06.05.11, 09:16 Jeżeli inwestycja przewidywałaby tylko wykonanie drogi i chodnika to jej koszt wg średnich stawek powinien wynięść ok. 1 650 kzł + VAT. Słyszałem jednak, że tam jest jakiś problem z własnością fragmenu gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawins Re: Marynin 06.05.11, 09:52 Sprawdizłem w serwisie mapowym. Wydzielone są działki pod drogę 87, 68/3, 68/4, 68/5 więc wygląda na to, że grunt jest przygotowany pod inwestycję. Odpowiedz Link Zgłoś
groszeck Re: Marynin 06.05.11, 10:24 W materiale tvn-owskim jest powiedziane, że potrzeba na to 3 mln zł. Skąd taka kwota? Odpowiedz Link Zgłoś
pawins Re: Marynin 06.05.11, 12:15 Trzebabyłoby spytać p. Zygrzaka. Byc może inwestycja ta wymaga przełożenia lub wykonania jakichś instalacji podziemnych, rogatek na przejeździe, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Marynin 13.05.11, 23:12 Tylko pewnie nie wiedzą że tą drogą maszerują i jeżdżą całe Górce???? Naprawdę przydałby się tam asfalt i jakiś chodnik, bo skakanie spod kół samochodów które kur......ą okropnie nie jest przyjemne...jeżeli poparcie tej inicjatywy mogłoby pomóc to jeste za :-) Odpowiedz Link Zgłoś
duke_piotr Re: Marynin 16.05.11, 13:03 Tez jestem za. Pytanie tylko jest takie, czy nie stowrzy sie przez to następna 'glowna' droga wyjazdowa z gorc? Zrobimy sobie autostradę pod blokiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 za torami 25.09.11, 22:41 A niedawno zastanawialiśmy się czemu za torami tak ładnie trawę wycięto. No i mamy odpowiedź www.strzelczyk.pl/nieruchomosci/sprzedaz/gruntow/0100101_773 Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: za torami 26.09.11, 09:23 Bardzo interesująca wiadomość. Ciekaw jestem tylko w jaki sposób zostanie zapewniony dojazd do tej nieruchomości? Obecnie funkcjonująca droga tj. ul. Marynin na pewno nie nadaje się do dojazdu do budynku wielorodzinnego/biura bo jest za wąska. Obecnie funkcjonujący przejazd przez tory jest raczej nielegalny, a huta chyba go nie zalegalizuje z takich samych względów jak chociażby nie pozwoliła nam ogrodzić "naszej" działki - oczywiście to jest moja teoria. Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: za torami 26.09.11, 11:38 hm...dojazd? - a jaki dojazd zapewniła dzielnica inwestorowi budynku jednorodzinnego na ul. Marynin? O ile wiem, to dom można zbudować tylko na takiej działce, która ma dostęp do drogi...a do tej drogi nikt się nie przyznaje i tak naprawdę to jej nie ma w planach podobno. Ale skoro działka z chaszczami jest prywatna to może szarpnąć za cztery litery właściciela i skoro zaczął wycinać te krzaczory to niech wytnie wszystko - to może zlikwiduje chociaż w części siedliska komarów na tych bagnach... Odpowiedz Link Zgłoś
pawins Re: za torami 26.09.11, 20:21 Protokół z posiedzenia Komisji Inwestycji Rady Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy z dnia 24 maja 2011 Ad 4. Projekt uchwały w sprawie wszczęcia procedury w zakresie wprowadzenia zmian w „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy” dla terenu Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy w obrębie 6-06-15 (druk nr 69). Przewodniczący J. Gręziak poinformował, że przedmiotowy projekt uchwały powstał z inicjatywy Komisji Ochrony Środowiska Rady Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy, która wnosi o wszczęcie procedury w zakresie wprowadzenia zmian w „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m. st. Warszawy” dla terenu Dzielnicy Bemowo m.st. Warszawy w obrębie 6-06-15, działek o numerach ewidencyjnych: 89, 90, 91,92, 93, 94 polegających na zmianie przeznaczenia terenu z U.20 – usługi do 20 m wysokości, na ZP1 - tereny zieleni urządzonej. Wymienione działki stanowią niezagospodarowany obszar położony pomiędzy torami kolejowymi na przedłużeniu ul. Zaborowskiej i można byłoby tam urządzić park. Obecna na posiedzeniu Komisji A. Mierzejewska pracownik Wydziału Architektury i Budownictwa dla Dzielnicy Bemowo wyjaśniła, że obszar U.20 położony jest w pobliżu terenów koncentracji wielorodzinnej zabudowy mieszkaniowej osiedla Górce Nowe, które jest osiedlem o dużej gęstości zaludnienia oraz pozbawiony jest bliskiego dostępu do terenu zieleni urządzonej. W celu urządzenia parku należałoby jak najszybciej złożyć wniosek o przystąpienie do zmian w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy, ponieważ procedura jest bardzo długa. G. Popielarz zapytał czy prowadzone już były rozmowy z właścicielem gruntu, ponieważ działki, o których mowa w uchwale to teren prywatny. Burmistrz B. Szułczyński odpowiedział, że do chwili obecnej nie prowadzono żadnych rozmów z właścicielami gruntu w sprawie ewentualnych zmian przeznaczenia terenu. Ponadto wyjaśnił, że teren od dawna jest zaniedbany i Zarząd Dzielnicy kilkakrotnie występował do właścicieli z prośbą o jego uporządkowanie, jednak bez rezultatu. Wyraził nadzieję, że zmiana przeznaczenia tego terenu spowoduje, że właściciel zacznie się nim interesować. A Niedziałek zapytał czy ewentualna zmiana w Studium może wpłynąć na obniżenie wartości działek. A . Mierzejewska odpowiedziała, że wartość działek może ulec obniżeniu, ponieważ operaty szacunkowe dla nieruchomości gdzie nie jest uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, rzeczoznawca majątkowy sporządza na podstawie Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego. M. Początek zapytał dlaczego tak pilnie wprowadza się przedmiotowy projektu uchwały na najbliższą sesję i czy nie można przenieść go na następną sesję Rady Dzielnicy. A. Mierzejewska wyjaśniła, że jest już przygotowany materiał do przedstawienia na Zespół Koordynujący w sprawie zmian w Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego m.st. Warszawy i jeżeli miałby być jeszcze jakiś wniosek dołączony, to należałoby to zrobić szybko. J. Gręziak zaproponował, aby Komisja nie zajmowała stanowiska w przedmiotowej sprawie, w związku z powstałymi wątpliwościami dotyczącymi własności gruntu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawins Re: za torami 26.09.11, 20:44 Przejazd jest nielegalny bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000c55fd/ptikzsxxwpilyrzvsuqhxxseornqpynk/Odpowied%C5%BAnainterpelacj%C4%99radnegoAJ%C4%99drasiakaz15czerwca2011rdotkoncepcjikomunikacyjnejosiedlaG%C3%B3rce.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: za torami 26.09.11, 22:40 Czyli na razie parku nie będzie bo odłożono zmianę przeznaczenia tego terenu na inne czasy (sprawdziłem kolejne protokoły komisji inwestycji). A tym czasem właściciel postanowił sprzedać działkę puki może jeszcze coś z niej wycisnąć .... Odpowiedz Link Zgłoś
pafciu2 Re: za torami 26.09.11, 22:42 A swoją drogą ciekaw jestem czy w tym roku gmina położy płyty wzdłóż ul. Marynin tak jak zostało to opisane w artykule? Czasu pozostaje już coraz mniej, a przed nami zima i znowu pewnie zrobią się doły ;) Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: za torami 31.05.12, 08:29 Wracając do tematu , co za torami. przeglądając znów oferty Strzelczyka, działka za torami została sprzedana lub wynajęta. Czy można gdzieś sprawdzic albo czy ktoś z was się orientuje, co chcą tu zrobic ? Boję się, że postawią budynek i zupełnie zasłonią nam słońce i fajny widok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: za torami 31.05.12, 11:02 ....na razie stoi kontener, może będą sprzątać...Obawiam się, że skoro działka jest sprzedana to prędzej czy później powstanie tu inwestycja...jako właściciele sąsiedniej nieruchomości z najbliższego otoczenia powinniśmy być powiadamiani o planowanej inwestycji i mamy możliwość wypowiadania się w jej sprawie np. co do wysokości. Ale czy zostanie to uwzględnione w pozwoleniu na budowę? Możliwe, jeśli nie "przewalimy" terminów odwołania:) p.s. Kasiu, mój znajomy zwykł w takich przypadkach mawiać: "Jak nie chcesz, żeby ci wybudowali coś pod oknem - kup mieszkanie z widokiem na cmentarz" :))))) skoro dało się wybudować wielkie osiedle w otulinie Lasku Bielańskiego na Kępie Potockiej, skoro wybudowano wielkie osiedle w otulinie rezerwatu "Bukowiec Jabłonowski" w Jabłonnej to co tu gadać o naszym sąsiedztwie!:( Odpowiedz Link Zgłoś
krizs1 Re: za torami 31.05.12, 15:08 ...kontener zabrany, trawka pod drzewkami wykoszona! 1,5 dnia roboczego sprawnych działań:) teraz nic tylko sprzedawać-kupować taką działkę, a może to wszystko po to, by zrobić jakieś pomiary, wydzielenie lub np. atrakcyjne zdjęcia z wysokości, z okien przy Zaborowskiej1? a może jest jeszcze opcja, że to Dzielnica kupuje grunty? bip.warszawa.pl/Menu_podmiotowe/Dzielnice/Bemowo/Rada_2010_2014/Komisje/posiedzenia_komisji/komisja_inwestycji/default.htm Protokół nr 0012/15/1/12 z 9 lutego br wskazuje np. taki punkt: "- Wykup gruntu pod ul. Kossutha, ul. Kryształową i ul. Grodkowską/Zaborowską"??? a propos kupna mieszkania z widokiem... to widok na tory, to wydawałoby się przecież, że to niezły wariant! ewidentnie na tej działce za torami zmieszczą się jeszcze ze dwa takie budynki jak przy Zaborowskiej 1! i polecam widok w StreetView Google przejazdu przez tory w trakcie budowy: maps.google.com/maps?hl=pl&q=zaborowska+1+warszawa&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x471ecb035a8b193f:0x9b84190ac7973667,Zaborowska+1,+Warszawa,+Polska&ei=4mHHT7OpDMj24QSL5Y3HDg&sa=X&oi=geocode_result&ct=image&resnum=1&ved=0CCgQ8gEwAA Odpowiedz Link Zgłoś
krizs1 Re: za torami 31.05.12, 15:47 PS. z poniższego dok. wynika, że właściciel (w pasie drogi) jest nieznany! bip.warszawa.pl/NR/rdonlyres/000c051b/fliwvccgroukbmmnrkpnjibbkdehrwth/OdpowiedźnazapytanieradnejAWyganowskiejKrzynówekz9lutego2011rdotremontuulicyMarynin.pdf PS2. ale, pewnie Radni wiedzą więcej:) pewnie razem można więcej... www.jakubgreziak.pl/index.php?pg=2 www.annagreziak.pl/index.php?pg=2 Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: Marynin 21.06.11, 11:31 No to wygląda na to, że na ul. Marynin zaczęło się coś dziać...tyle tylko, że chyba nie to czego oczekiwaliśmy. Prywatny inwestor rozpoczął budowę domu, ogradzając prywatną działkę i zawężając nam drogę jeszcze bardziej... :( Kolejne wąskie gardło po wystającym na połowę drogi drzewku zaraz za zakrętem od nas. Innym problemem jest przejazd przez tory kolejowe najbliżej nas....są tak zarosnięte krzakami, że tak naprawdę wjeżdżamy na przejazd "na czuja", bo kompletnie nic nie widać - miejmy nadzieję, że się nic złego nie wydarzy. Trochę tych krzaków wycięła dzielnica, rozmawiałam z p. Wojtkowskim z Wydz. Ochrony Środowiska i faktycznie kawałek wycięli, ale to chyba za mało. Próbowałam interweniować w Hucie ( p. kier. od kolei Grzegorz Bieńko jest nieuchwytny). Wniosek jest jeden:jeśli sami nie będziemy interweniować, to nie mamy co liczyć, że ktoś się sprawami bezpieczeństwa przejazdu i wogóle ulicy Marynin zajmie, choć raczej szanse mamy tylko jeśli chodzi o krzaki... Pozostaje dzwonić: Wydz. Ochrony Środowiska U.Dz. Bemowo tel.do P. Wojtkowskiego 500 588 178 i do Huty Arcelor Mittal 22 835 8052. Odpowiedz Link Zgłoś
fos.ia Re: Marynin 21.06.11, 15:23 Osobiscie mysle, ze budowa tego domu zaprzepaścila plany drogi i jakiekolwiek szanse na nia... moze chociaz wyasfaltuja to... Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: Marynin 08.07.11, 23:38 A widzieliście co się dziś po ulewach działo? inteligentni panowie z budowy, tą gliniastą ziemię, której mają nadwyżki z wykopanych dołów wyrzucili na drogę tworząc przy tym błoto gigant. Nie można było przejść normalnie, brnęło się prawie po kostki. Buty calutkie w błocie. I jak teraz dojść do tramwaju? Może i chcieli dobrze, ale trochę wyobraźni. A ludzie im słali ....... Odpowiedz Link Zgłoś
grazka_21_63 Re: Marynin 16.11.12, 21:26 Witam, dziś odbyłam rozmowę z kierownikiem transportu kolejowego w Hucie Accelor- Mittal czy jak tam się oni teraz nazywają:)))czyli z właścicielem torów. Najprawdopodobniej w najbliższym czasie zrobią porządek na przejeździe tzn. wyrównają dziury pomiędzy szynami tak, żeby można było przejeżdżać bez zaczepiania podwoziem:) Generalnie działają bardzo szybko: latem jak zadzwoniłam, że przejazd zasłaniają krzaki i nie widać pociągu to w ciągu tygodnia wycięli..:)Tak sobie myślę, że może pognębimy trochę Urząd Dzielnicy, żeby ponownie przed zimą wyrównali dziury? Tutaj jeden telefon chyba nie załatwi sprawy... Odpowiedz Link Zgłoś
rtemolik Re: Marynin 17.11.12, 18:41 Jestem za, tylko jak. Może jakiś sąsiad vice-burmistrza z kl.2B mógłby w windzie zaszczepić pomysł? Taki człowiek, przychylny nam, w urzędzie to już coś. Odpowiedz Link Zgłoś
archiex Re: Marynin 14.10.13, 10:42 Nawieźli trochę tłucznia i wyrównali Marynin - ale po mału widać, że dziury znów się robią, zwłaszcza że jak się kierowcy zwiedzieli o naprawie nawierzchni, to ruch się zrobił większy. Naprawiali już kiedyś tak Marynin? Bo zastanawiam się, czy taka akcja jest co jakiś czas (i potem dziury znów się pojawiają, a sytuacja wraca do punktu wyjścia), czy to pierwsza taka? Odpowiedz Link Zgłoś
catherine70 Re: Marynin 14.10.13, 21:59 Niestety, nie pierwsza. Co jakiś czas wysypują, popada deszcz i pojawiają się dziury. Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Marynin 30.10.13, 14:20 Podobno na asfalt nie ma szans... Może gdybyśmy w większej grupie osób udali się do pobliskiego ratusza, to gdybyśmy byli mocniej zaangażowani to położyliby nam płyty chodnikowe lub takie jak przy budowach, które można zawsze zdjąć - nie są na stałe. Co myślicie o wspólnym wniosku i wybraniu się w tym kierunku? Odpowiedz Link Zgłoś
archiex Re: Marynin 31.10.13, 10:03 jestem ZA. porządny dojazd od tej strony bardzo by się przydał... Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Marynin 12.11.13, 12:55 Mam pytanie, kto wybierze się do urzędu w tej sprawie np. z naszego bloku? dajcie znać mailowo ale na forum też, trzeba zacząć działać bo wybory się zbliżają, został rok... Odpowiedz Link Zgłoś
rtemolik Re: Marynin 19.11.13, 08:31 Może zapukaj do sąsiada z Twojej klatki ? www.bemowo.waw.pl/administracja/zarzad_dzielnicy/zarzad_dzielnicy_/sklad_zarzadu_/pawel_bujski/ PS: Jeżeli inicjatywa zaczyna się od "kto idzie?" to skazana jest na niepowodzenie. Szanse ma" idę jutro , kto idzie ze mną?" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
groszeck Re: Marynin 19.11.13, 14:23 Kiedyś w tej darmowej gazetce bemowskiej wyczytałem, że ratuszowi nie opłaca się robić Marynina, którym jeździmy, za to planuje się przebić do Dywizjonu na końcu ul. Babimojskiej. Chodzi o własność działek. Ale inwestycja jest odłożona. Odpowiedz Link Zgłoś
viki1976 Re: Marynin 12.12.13, 11:34 Ostatnio koparka wyrównywala ziemie wiec moze poloza nam chociaz plyty, niestety juz pojawily sie dziury.,,.,. Odpowiedz Link Zgłoś