Dodaj do ulubionych

Gniazdka antenowe

17.05.11, 15:42
Witam,
Gniazdka antenowe w naszych mieszkaniach maja dwa wejscia antenowe, oznaczone jako TV i R. Pytanie brzmi czy na wejscie R powinien byc sygnal radiowy (FM) ze zbiorczej anteny? Probowalem podlaczyc radio do tego gniazdka ale bez efektu. Prosba o sprawdzenie w wolnej chwili.

Pozdrawiam, MtothaJ
Obserwuj wątek
    • compiter Re: Gniazdka antenowe 01.06.11, 23:23
      Mam sygnał radiowy w R.
      Pisze z pamięci - kiedys rozbieralem gniazdko. są 3 złącza:
      - tv - tv analog i cyfra naziemna (odbiera tv, tuner cyfrowy na USB w Nce)
      - R - radio - tu podłączyłem tuner i działa bdb
      - środkowe złącze bnc - np. Tv sat. U mnie działa raczej słabo (1 klatka)
      W praktyce o ile pamietam całe gniazdko wisi na 1 kablu. Wiec jeśli nie masz sygnału radiowego, to albo kabel idacy do gniazdka nie jest wpiety do instalacji (klatka przy mieszkaniu) i wówczas nie powinieneś mieć ani radia, ani tv. albo coś jest nie tak z gniazdkiem tudzież polaczeńiami w nim.
      • mtothaj Re: Gniazdka antenowe 02.06.11, 14:02
        U mnie nie dziala radio w gniazdku w sypialni. Jest tam gniazdko z dwoma wejsciami oznaczonymi jako TV i R. Sprawdzilem gniazdko i jest tam podlaczony kabel, natomiast w skrzynce na klatce schodowej nie jest on do niczego podlaczony.

W salonie natomiast nie sprawdzalem czy jest sygnal w gniazdku R. Podejrzewam ze tak - sygnal TV z anteny zbiorczej dziala ok, natomaist tam nie jest mi on potrzebny.

Pozdrawiam, MtothaJ
        • compiter Re: Gniazdka antenowe 02.06.11, 21:52
          Wstaw splitter na klatce i rozdziel sygnał do salonu i sypialni z 1 źródła. Jeśli nie używasz tv sat z kabla to może być jakiś prosty, castoramowy. Powinno pomoc.
          Ja u siebie gniazdek w sypialniach nie sprawdzalem...
          • mtothaj Re: Gniazdka antenowe 02.06.11, 22:59
            Mam u siebie Aster (TV + Internet), natomiast 'wychodzi' on w salonie z innego gniazda niz tego od anteny zbiorczej, wiec jak domniemuje skoro sa dwa gniazdka w salonie to na klatce tez powinny byc dwa niezalezne kable - jeden od anteny zbiorczej a jeden od Astera?
            Mam nadzieje ze jakos latwym tropem da rade ustalic co i jak.
            Pomysl ze splitterem jest dobry, jak rozumiem poza splitterem potrzebuje tez trzy nakretki kablowe. Jutro postram sie popatrzec w tych skrzynkach na klatce - miejmy nadzieje ze cos da sie ustalic.

Pozdrawiam, MtothaJ

PS. Z tego co widzialem dzisiaj to przynajmniej w 3 klatce wszystkie mieszkania na 'moim' pietrze sa w tej samej sytuacji - kabel z gniazdka w dodatkowym pokoju nie jest do niczego podlaczony.
    • mtothaj Re: Gniazdka antenowe - EPILOG 12.08.11, 19:01
      Epilog:

Celem 'naprawy' niedzialajacego gniazdka skontaktowalem sie z administratorem - nie byl w temacie i odeslal do firmy Komax, ktora kladla instalacje antenowa w naszym budynku. Tam z koleji dowiedzialem sie ze niedzialajce gniazdko w tym pomieszczeniu to normalna sytuacja - domyslnie podlaczone do anteny zbiorczej jest tylko jedno gniazdko w mieszkaniu, a uaktywnienie drugiego to usluga dodatkowo platna.
      Koniec koncow w dniu dzisiejszym za oplata 120 PLN Komax podlaczyl mi gniazdko w sypialni do anteny zbiorczej. Teraz wszystko dziala jak nalezy, natomaist troche nie rozumiem dlaczego gniazdo to nie bylo od samego poczatku podpiete do anteny zbiorczej.
      Apropo poruszonej w tym watku kwestii podpiecia tego gniazdka na wlasna reke - w praktyce nie ma takiej mozliwosci jako ze wlasciwe kable nie znajduja sie w ogolnodostepnych skrzynkach na klatce schodowej, lecz w zamknietych skryznkach w garazu i w dodatku sa nieoznaczone.

Pozdrawiam, MtothaJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka