Gość: Ethlinn IP: *.cbgnet.pl 11.05.04, 18:24 Czy ktoś może mi ją przypomnieć lub podrzucić link? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
buggi Re: legenda o warsie i sawie 11.05.04, 18:37 Moge Ci podrzucic zasady poprawnej pisowni. Imiona wlasne piszemy z duzej litery. Ale Ty to wiesz, wszak Ethlinn napisales poprawnie. PS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn skoro się czepiamy... IP: *.cbgnet.pl 11.05.04, 18:42 To: 1. W języku polskim obowiązują takie literki jak ą (mogę a nie moge), ł (własne a nie wlasne), ś (napisałeś a nie napisales) 2. Nie mówi się "napisane z dużej litery" tylko "napisane wielką literą" 3. Ethlinn to była kobieta Ps. Niemniej pozdrawiam wiosennie;-) Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: skoro się czepiamy... 11.05.04, 19:02 Gość portalu: Ethlinn napisał(a): > To: > 1. W języku polskim obowiązują takie literki jak ą (mogę a nie moge), ł (własne > > a nie wlasne), ś (napisałeś a nie napisales) ►wybacz, ale moja klawiatura nie posiada tychze liter > 2. Nie mówi się "napisane z dużej litery" tylko "napisane wielką literą" ►pójdzmy na kompromis: 'napisane duza litera ' > 3. Ethlinn to była kobieta ►bardzo sie spieszylam, by sie czepnac, wiec nie zauwazylam, ze to kobieta byla. Przepraszam > > Ps. Niemniej pozdrawiam wiosennie;-) ►ja równiez;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn Re: skoro się czepiamy... IP: *.cbgnet.pl 11.05.04, 19:16 Niech i tak będzie;-) Jednak tego, że nie jest poprawne mówienie "napisane dużą literą" jestem pewna. To po prostu błąd ale nie jestem w stanie wytłumaczyć Ci dlaczego bo polonistką nie jestem;-) A co do pisania nazw własnych z małej litery (podobnie zresztą jak zjadanie ogonków - ą, ę, ź, ć itd. przez osoby których nie ogranicza klawiatura) jest niestety na porządku dziennym; najdziwniejsze jest jednak to, że gdy piszę "ręcznie" na takie błędy sobie nie pozwalam. A swoją drogą ciekawe czy takie niedbalstwo w pisaniu na komputerze będzie miało wpływ na kształt języka polskiego w przyszłości... Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Ethlinn 12.05.04, 00:07 Gość portalu: Ethlinn napisał(a): > > A co do pisania nazw własnych z małej litery (podobnie zresztą jak zjadanie > ogonków - ą, ę, ź, ć itd. przez osoby których nie ogranicza klawiatura) jest > niestety na porządku dziennym; najdziwniejsze jest jednak to, że gdy > piszę "ręcznie" na takie błędy sobie nie pozwalam. A swoją drogą ciekawe czy > takie niedbalstwo w pisaniu na komputerze będzie miało wpływ na kształt języka > polskiego w przyszłości... To ciekawe pytanie i madre, wszak etyka(?) emaliowa dopuszcza niedbale pisanie wszystkiego mala litera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Re: legenda o warsie i sawie IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.05.04, 18:37 Może być? free.polbox.pl/a/anitom/Legendy.html Jeśli za mało, szukaj "Artur Oppman" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn Re: legenda o warsie i sawie IP: *.cbgnet.pl 11.05.04, 18:43 Ogromne dzięki;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
niech Re: legenda o warsie i sawie 11.05.04, 19:14 To w zamian poprosze basn o ksiezniczce Ethlinn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ethlinn Re: legenda o warsie i sawie IP: *.cbgnet.pl 11.05.04, 19:19 Proszę bardzo;-) www.enya.terramail.pl/m1.htm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jaa_ga Re: legenda o warsie i sawie IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 11.05.04, 19:25 Proszę bardzo: www.probertencyclopaedia.com/D3.HTM Odpowiedz Link Zgłoś
uasiczka Re: legenda o warsie i sawie 12.05.04, 10:36 biorąc pod uwagę że Sawa to jest męskie imię (rosyjskie) mniemam iż Wars i Sawa byli gejami i dlatego wyniesli się z wioski i zamieszkali nad rzeką w lesie i stworzyli gród zwany Warszawą. Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: legenda o warsie i sawie 12.05.04, 11:26 uasiczka napisała: > biorąc pod uwagę że Sawa to jest męskie imię (rosyjskie) mniemam iż Wars i Sawa > > byli gejami i dlatego wyniesli się z wioski i zamieszkali nad rzeką w lesie i > stworzyli gród zwany Warszawą. > Łomatko!!!! Dramat!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: legenda o warsie i sawie IP: *.acn.waw.pl 12.05.04, 11:30 oni byli biseksami ale gdyby nie Syrenka,to by Warszawy nie było Odpowiedz Link Zgłoś
d.z Re: legenda o warsie i sawie 12.05.04, 11:33 Gość portalu: kixx napisał(a): > oni byli biseksami > ale gdyby nie Syrenka,to by Warszawy nie było Te informacje mnie szokują. Dramat!!! Odpowiedz Link Zgłoś