Dodaj do ulubionych

Stanisław Niewiadomski

28.06.11, 10:05
Stanisław Niewiadomski był moim nauczycielem i wychowawcą w XXIII LO na Gocławku. Pochodził z rodziny Prus-Niewiadomskich, dziadkiem jego po kądzieli był malarz Wojciech Gerson, ciotką Cecylia Niewiadomska – działaczka oświatowa w czasie zaborów. On sam pedagog, poeta i malarz.

Stanisław Niewiadomski (ur. 1900 w Warszawie, zm. 1990 tamże) – polski poeta, pisarz i plastyk okresu powojennego; przez całe życie związany z rodzimym miastem – Warszawą. Spory wpływ na pisarstwo Niewiadomskiego mieli Leopold Staff, Kazimierz Wierzyński i Antoni Słonimski. Warszawski poeta w swoich wierszach opisywał często doświadczenia związane z I i II wojną światową; dotykał zwłaszcza tematyki powstania warszawskiego oraz kwestii powojennych "błędów i wypaczeń", które starał się przezwyciężyć również jako pedagog szkolny. W dorobku Niewiadomskiego znajdują się także wiersze patriotyczne, ody religijne, utrzymane w stylistyce młodopolskiej impresje poetyckie a nawet wznawiane bajki dla dzieci. Szczególnie cenne okazują się być cykle sonetów klasycznych.
Tyle Wikipedia:
pl.wikipedia.org/wiki/Stanis%C5%82aw_Niewiadomski_(poeta)

Nie wiem nawet gdzie został pochowany. W grobie rodzinnym Prus-Niewiadomskich na Powązkach na pewno nie. Sprawdziłem. Może ktoś wie?
Obserwuj wątek
    • kasiamaz1 Re: Stanisław Niewiadomski 24.12.11, 18:21
      Stanisław Niewiadomski pochowany jest na Cmentarzu Bródnowskim kwatera 4B
      Pozdrawiam,
      KM
      • andrzej_b2 Re: Stanisław Niewiadomski 25.12.11, 20:52
        Dziękuję, jeszcze w lipcu wpadłem na ten trop, niemniej moja wdzięczność za zainteresowanie się wątkiem jest ogromna.
        https://foto3.m.onet.pl/_m/43babb34d792fbd3a8211e62941ab3df,10,19,0.jpg
        Cała trudność polegała na tym, że Stanisław Niewiadomski nigdy nie używał dwojga nazwisk. Ale nie mam wątpliwości, że to niego chodzi.
        Pozdrawiam Świątecznie.
    • allgau Re: Stanisław Niewiadomski 02.01.12, 14:00
      a jak sie on miał do Eligiusza? jaki stopień pokrewieństwa?
      • andrzej_b2 Re: Stanisław Niewiadomski 03.01.12, 08:49
        Stanisław Niewiadomski (1900-1990) był ostatnim (piątym) dzieckiem Romana (1861-1944), inż. kolejowego i Józefy z Rudnickich, art. malarki, Eligiusz (1869-1923) zaś bratem Romana.
        Tak więc Stanisław to bratanek Eligiusza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka