Gość: mistrz.prostej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 10:10 Świetny pomysł na artykuł, aczkolwiek wykonanie już nieco gorsze (8/10). Znając tę trasę na pamięć czyta się z wielką przyjemnością. Ex-przedstawiciel handlowy :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tubylec Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 10:30 Nazywanie Mc Donald'sa restauracją to chyba lekka pomyłka... niedługo byle budy z kebabami też się będzie tak nazywać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trolizmus Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: 2.25.4.* 30.10.11, 18:25 szcegolnie, ze w rosji mcdonald stoczyl batalie sadowa, zeby nie kwalifikowac go jako restauracji, a jako sklep (nizsze podatki)- wygral, wiec oficjalnie mcdonaldy to sklepy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.182.110.22.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 10:36 Na szybko dwóch punktów mi brakuje: Babsk - mityczne miejsce, gdzie zawsze czai się drogówka (choć tak naprawdę rzadko kto ją tam widział). 102 km - skręt do Spały i Gierkówki, rezydencji Gierka w spalskich lasach. Trzeba było to znać. Z Trasy Katowickiej* był wjazd w leśną drogę, zakaz wjazdu. Po kilkuset metrach droga przeobrażała się w wąską asfaltówkę i sru do miejsca, gdzie kąpał się Gierek. *Swoją drogą nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "gierkówka". Zawsze była Trasa Katowicka. Pod tym linkiem mała historia rezydencji, o której pisałem. I zdjęcia, co z niej zostało. [url=http://metro.blox.pl/2008/03/Tam-gdzie-kapal-sie-Gierek.html]Tekst linka[/url] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: albert Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.acn.waw.pl 30.10.11, 10:44 Jak dotąd - jest to JEDYNA trasa zakończona pomiedzy dwoma miastami wojewódzkimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 10:49 Hmm, a o A4 słyszał? Wrocław-Katowice-Kraków. A1 - Toruń-Gdańsk. A2 - Poznań-Łódź. To, że Warszawa dopiero czeka na porządne drogi nie znaczy, że gdzie indziej ich nie ma :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roger45 Jest Gierkowka , nie ma Walesowki czy Tuskowki IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 13:34 To symboliczne i daje do myslenia, ze mimo ogromnego zadluzenia Polski dzis, wciaz Gierkowka jest najlepsza droga ze stolicy........... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Jest Gierkowka , nie ma Walesowki czy Tuskowk IP: 89.174.254.* 30.10.11, 13:40 To symboliczne i daje do myslenia, ze mimo ogromnego zadluzenia Polski dzis, wc > iaz Gierkowka jest najlepsza droga ze stolicy........... tak ale tylko tym, którzy jeszcze myślec potrafia a takich wśród Polaków zostało niewielu.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Śląsk Górny i Dolny oraz Kraków już dawno mogą doj IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 15:51 Zwłaszcza, że Śląsk Górny i Dolny oraz Kraków już dawno mogą dojechać autostradą do Lizbony. A Warszawa jest zapóźniona jest pod tym względem, bo wokół mieszka za dużo VIPów którzy nie chcą mieć autostrady pod swoim oknem. Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku Re: Jest Gierkowka , nie ma Walesowki czy Tuskowk 30.10.11, 22:01 jest masa nowych i zmodernizowanych dróg, jeżdżę nimi po 60 000km rocznie to widzę. Zachęcam do pojechania samochodem dalej niż do pracy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.181.98.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 10:52 Poprawiony link [url=http://metro.blox.pl/2008/03/Tam-gdzie-kapal-sie-Gierek.html] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 10:55 To w Warszawie i głównie tam. Jestem z Katowic i tu mówi się "gierkówka", podobne określenia słyszałem od ludzi z innych rejonów "niewarszawskich". Wawa-Kato 280km. Na Orlenie nie znajduje się Burger King, tylko bodajże Mr. Hamburger. BK jest nieco dalej, w SCC, ale to już nie przy gierkówce a przy dtś-ce. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet 31.10.11, 08:16 Gość portalu: swoboda_t napisał(a): > To w Warszawie i głównie tam. Jestem z Katowic i tu mówi się "gierkówka", podob > ne określenia słyszałem od ludzi z innych rejonów "niewarszawskich". Ależ w rejonach warszawskich, też się mówi gierkówka. Zawsze tak było, odkąd trasa powstała. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.181.98.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 10:57 metro.blox.pl/2008/03/Tam-gdzie-kapal-sie-Gierek.html po prostu przeklejcie, jak chcecie. Przepraszam za zamieszanie i zasmiecanie. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy To Spale ciekawe. 30.10.11, 13:45 > *Swoją drogą nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "gierkówka". Zawsze była > Trasa Katowicka. Swoją drogą, nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "trasa katowicka". Zawsze była to gierkówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: To Spale ciekawe. IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 15:53 Swoją drogą, nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "trasa katowicka". Jak wyjeżdżasz z Warszawy to masz rozstaje na trasę katowicką i krakowską. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: To Spale ciekawe. 31.10.11, 08:20 Gość portalu: gari napisał(a): > > Swoją drogą, nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "trasa katowicka". > Jak wyjeżdżasz z Warszawy to masz rozstaje na trasę katowicką i krakowską. Jemu chodzi o to jak się mówi, a nie - co jest napisane przy drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DK8 Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.10.11, 14:51 Trasa Katowicka funkcjonuje tylko w Warszawie, zaś w Katowicach to na pewno nie trasa warszawska jedynka, albo trasa na Łódź i Gdańsk (zgodnie z prawdą). Dla reszty Polski - gierkówka, zresztą w Katowicach ciężko z drogowskazami na Warszawę (trzeba jechać na Łódź, Gdańsk lub Sosnowiec) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariusz Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.play-internet.pl 31.10.11, 06:18 Częstochowa i okolice - w obiegu tylko Gierkówka. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 W moim otoczeniu nikt nie używa... 31.10.11, 08:08 ...określenia Trasa Katowicka. Gość portalu: Ron napisał(a): > *Swoją drogą nie znam nikogo, kto mówiłby o tej trasie "gierkówka". Ja znam! Sama tak mówię (od zawsze), cała moja rodzina i wszyscy znajomi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan 116 km. Hotel Górski. Restauracja, grill-bar... IP: 89.174.254.* 30.10.11, 11:47 faktycznie nieźle karmią ale za kibel karzą płacić nawet własnym konsumentom co u mnie przekreśla taka knajpę na wieki... I nie chodzi tu o tą złotówkę ale o obyczaj cywilizacyjny bo mogliby ten koszt kibelka wmontowac w cenę kawy czy frytek i pewnie więcej by na tym zarobili niż dziś zarabiają .. Dlatego już od dwóch lat nie korzystam z ich kuchni i innym polecam to samo; trzeba pojechać jakieś dziesięć kilometrów dalej, skręcić za Piotrkowem T. jak na Wrocław i dwa kilometry dalej mamy knajpkę która Złoty Łan się nazywa (czy jaoś tak... ) Kuchnia nawet lepsza niż ta w Górskiej i dodatkowo w tej knajpie rozumieją wyzwania współczesnej cywilizacji więc warto nawet gdy się jedzie w stronę Katowic dołozyć te dwa kilometry by zjeść w warunkach godnych białęgo człowieka..:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: 116 km. Hotel Górski. IP: *.aster.pl 30.10.11, 12:17 Też od lat omijam tę norę. Ciemno, śmierdząco, drogo, a kuchnia przeciętna. Została mocno przereklamowana. Dużo jeżdżę po Polsce i Europie. Zaobserwowałem pewną prawidłowość. Tam gdzie przy "jadłodajniach" stoi kilka i więcej tirów, tam zawsze jest smaczne jedzenie za rozsądne pieniądze i w rozsądnym czasie podane. Ponadto na CB radio słucham opinii tirowców na te tematy. Warto tym się kierować Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: 116 km. Hotel Górski. Restauracja, grill-bar. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.11, 21:52 Dopóki nie otworzyli tego wielkiego hotelu jedzenie było spoko, teraz niestety jest dużo gorzej. Dodatkowo grill nie jest czynny 24h tylko do 22. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Podróżnik Re: 116 km. Hotel Górski. Restauracja, grill-bar. IP: 83.1.248.* 02.11.11, 15:47 Przyznaję rację , ostatnio wybrałem się na obiad z bratem i zapłaciliśmy UWAGA - 90 zł - za zwykłe dane obiadowe. Straszna przesada . Rozumiem Restauracja ale my byliśmy w barze. Zresztą to już nie jest jakość taka jak kiedyś. Dość że oszczędzają na jakości to jeszcze zdzierają z klienta. Nie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi Gierkówa - to nazwa od lat IP: *.aster.pl 30.10.11, 12:04 Jestem mieszkańcem Warszawy. Często jeżdżę na Śląsk Górny i Dolny. Zawsze w rozmowach użytkowników, niezależnie od miejsca zamieszkania, ta nazwa funkcjonowała i funkcjonuje do dzisiaj. Owszem były próby oszołomów z pod znaku prawicy (tak się tytułują) by wykorzenić tę nazwę. Jednak ludzie pamiętają dzięki komu powstała i mają w d... na siłę wprowadzaną nową "poprawność". Czasy PZPR-u skończyły się wśród Polaków ale są wiecznie żywe wśród kamaryl PISowców i POpulistów (uważających, że to oni mają monopol na robienie "wody z mózgu" Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ron Edi, ochłoń IP: *.146.167.184.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 30.10.11, 12:43 Wyjdź na spacer i przemyśl swoje zachowanie. Zapytałem z ciekawości o nazwę "Trasa Katowicka" i "Gierkówka", bo tak się złożyło, że - nazwijmy to z życia* - znam tylko pierwszą z nich. Jak powiadasz " Jednak ludzie pamiętają dzięki komu powstała i mają w d... na siłę wprowadzaną nową "poprawność". Czasy PZPR-u skończyły się wśród Polaków ale są wiecznie żywe wśród kamaryl PISowców i POpulistów (uważających, że to oni mają monopol na robienie "wody z mózgu" Polakom" nie z tym nic wspólnego. *napisałem z życia i pewnie żeby Ci ułatwić, to niech Ci będzie i odpowiem za Ciebie. Tak masz rację, widać moje życie jest i było ubogie, że nie spotkałem osób używających nazwy "Gierkówka", pewnie jestem zakutym łbem, katolem, pisiorem, POczwarą, pomiotem Palikota, sługusem czerwnonych itp*. Lepiej Ci? *niepotrzebne skreślić > Jestem mieszkańcem Warszawy. Często jeżdżę na Śląsk Górny i Dolny. Zawsze w roz > mowach użytkowników, niezależnie od miejsca zamieszkania, ta nazwa funkcjonowa > ła i funkcjonuje do dzisiaj. Owszem były próby oszołomów z pod znaku prawicy (t > ak się tytułują) by wykorzenić tę nazwę. Jednak ludzie pamiętają dzięki komu po > wstała i mają w d... na siłę wprowadzaną nową "poprawność". Czasy PZPR-u skończ > yły się wśród Polaków ale są wiecznie żywe wśród kamaryl PISowców i POpulistów > (uważających, że to oni mają monopol na robienie "wody z mózgu" Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan off topic.. IP: 89.174.254.* 30.10.11, 13:19 pomiotem Palikota, sługusem czerwnonych to jedno i to samo.... Tak na marginesie; czy można człowieka jeszcze bardziej sponiewierać niż nazwać go wyborcą Palikota? Nawet nazwanie kogoś "pisorem" czy "kaczystą", zwyzywanie kogoś od "POsrańców" czy "ferjany" to pikuś w porównaniu do tego wyżej .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trolizmus Re: off topic.. IP: 2.25.4.* 30.10.11, 18:33 zeby sie kolega za 4 lata nie zdziwil, jak palikotowi wynik podskoczy do 20% :) (i nie, nie glosowalem na zadna z wyzej wymienionych formacji. dalem glos na JKM, nie dlatego ze przekonuje mnie jego program, ale dlatego ze ma dobre poczucie humoru. kto pamieta jego przemowienia sejmowe wie o czym pisze) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamu2000pl Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.acn.waw.pl 30.10.11, 12:58 ta inwestycja to dno organizacyjne - jak można na tak długim odcinku zwęzić jazdę do jednego pasa... inna sprawa, że zamiast trudzić się przy budowie nowej drogi, lepiej wyrzucić pieniądze na remont i tak przyzwoitej jezdnie - kto jeździ katowicką, wie o czym piszę - nawierzchnia była o wielu lat w dobrym stanie plus dwa pasy w każdym kierunku - to wystarczyło, żeby względnie do innych polskich dróg przemieszczać się wygodnie, a po przebudowie...no cóż pojedzie się trochę szybciej i bezpieczniej... wolałbym żeby za te pieniądze gddkia budowała w mazowieckim nowe drogi, ale z kretesem przegrywa kolejne orzeczenia w sądach s7 bemowo-czosnów, wschodnia obwodnica warszawy...gdzieś te pieniądze musieli chyba wydać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: formoza78 Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.toya.net.pl 30.10.11, 13:23 No tak... Powiedział, co wiedział, a że wie niewiele, cóż ;) A dlaczego mazowieckie?? Po wypowiedzi sądzę, że kolega z Wawy. A'propos "gierkówka" była w fatalnym stanie. I dobrze, że robią z niej ESKĘ. Pozdrawiam z Piotrkowa Tryb. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.warszawa.mm.pl 30.10.11, 14:59 @ adamu2000pl, jeździłem sporo kilkanaście lat temu po byłej NRD. Przebudowa zniszczonych, słabych jakościowo wschodnioniemieckich autostrad przebiegała tak samo jak przebudowa gierkówki na ekspresoówkę. Ruch na kilkunastokilometrowych odcinkach odbywał się jedną jezdnią, a drugą budowano od podstaw. A gierkówka była w złym stanie, po pierwsze trzeba podnieść nośność z 8 do 11,5 i zlikwidować jednopoziomowe przejazdy. Czekam na remont odcinka Warszawa-Radziejowice. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 16:10 A gierkówka była w złym stanie Wie to każdy kto nią jechał w styczniu tego roku. Czekam na remont odcinka Warszawa-Radziejowice. Właśnie to jest skandal, że dociągnięcie S8 do Warszawy zostało wstrzymane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swoboda_t Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 16:54 Zgoda. Ale w tym przypadku zwężone jest nie kilkanaście kilometrów, ale ok. 70. Jazda tamtędy to koszmar, już nie mówię jak się korek trafi. Będę jechał za kilka dni i mnie telepie na samą myśl :) Odpowiedz Link Zgłoś
przewoz_pw Re: Trasa Radziejowice - Piotrków 01.11.11, 13:41 No to trzeba omijać niedobre miejsca. Mnie też odstrasza od odcinka Radziejowice - Piotrków, ale na prawdę nawet korki na tej trasie da się objechać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adamu2000pl Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.acn.waw.pl 30.10.11, 19:35 @Warszawiak w porządku - w czasie przebudowy ruch odbywa się zazwyczaj jedną jezdnią, ale jednak na tego typu trasach - mimo ograniczeń - odcinek czynny jest podzielony na 4 pasy, w trakcie tego przedsięwzięcia mamy 2 i właśnie o brak tych "2" mi chodziło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 15:56 zamiast trudzić się przy budowie nowej drogi, lepiej wyrzucić pieniądze na remont i tak przyzwoitej jezdnie Baranku, to nie jest remont tylko przebudowa do ekspresówki. A jak nie rozróżniasz ekspresówki od drogi krajowej to się nie wypowiadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Re: Trasa Radziejowice - Piotrków IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 16:06 jak można na tak długim odcinku zwęzić jazdę do jednego pasa... I jeszcze jedno, jak ty sobie to inaczej wyobrażasz? Bo alternatywą jest tylko całkowite zamknięcie drogi. Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Gierkówka, moja młodość... :) 31.10.11, 08:40 Gość portalu: adamu2000pl napisał(a): > ta inwestycja to dno organizacyjne - jak można na tak długim odcinku zwęzić > jazdę do jednego pasa... Dzieciaku, weź pod uwagę, że gierkówkę budowano w latach 1972 - 1976. P.S.: I bardzo długo się doskonale w tej wersji sprawdzała. Podpisano: Stała użytkowniczka gierkówki na trasie: Warszawa - zjazd na Bełchatów (potem - do Wrocławia przez jakieś Mzurki - Mazurki...) w latach siedemdziesiątych, osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Gierkówka, moja młodość... :) IP: 89.174.254.* 31.10.11, 16:42 Stała użytkowniczka gierkówki na trasie: Warszawa - zjazd na Bełchatów pracowałaś w tym miejscu ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Żebyś nie musiał nadwyrężać szarych komórek... 01.11.11, 08:03 Gość portalu: swan napisał(a): > Stała użytkowniczka gierkówki na trasie: Warszawa - zjazd na Bełchatów > > pracowałaś w tym miejscu ? Rozumiem - tyleż dowcipną, co i inteligentną inaczej, - sugestię, tym niemniej odpowiem Ci serio: W r. 1969 przeprowadziłam się z Warszawy do Wrocławia i często odwiedzałam rodzinę i przyjaciół w Warszawie. Po otwarciu gierkówki, najwygodniej mi było jeździć samochodem tak, jak to opisałam. Skoro i to Cię interesuje: pracowałam (przez ponad 40 lat) na Uniwersytecie Wrocławskim. Od niedawna jestem na emeryturze. No, mam nadzieję, że czujesz się w pełni usatysfakcjonowany informacją o moich losach... A może - jeszcze coś chciałbyś wiedzieć (żeby nie być zobligowanym do snucia durnych domysłów)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.c193.msk.pl 30.10.11, 13:36 Częsty błąd - Gierkówka nie prowadzi z Wa-wy do Katowic. Odcinek Wa-wa - Piotrków to DK8 (S8), odcinek Piotrków - Podwarpie to DK1, a od Podwarpia do Katowic to DK86 (S86). pl.wikipedia.org/wiki/Gierk%C3%B3wka Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Tak, wielu tu ignorantów. 30.10.11, 13:48 Gość portalu: xyz napisał(a): > Częsty błąd - Gierkówka nie prowadzi z Wa-wy do Katowic. Gierkówka prowadziła z Będzina do Janek. Potem przedłużono drogi i obecnie nazywa się tak trasę Warszawa-Katowice. ;> Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Na pewno masz rację 31.10.11, 08:46 Gość portalu: xyz napisał(a): > Częsty błąd - Gierkówka nie prowadzi z Wa-wy do Katowic. > Odcinek Wa-wa - Piotrków to DK8 (S8), odcinek Piotrków - Podwarpie to DK1, a od > Podwarpia do Katowic to DK86 (S86). A wszystko razem - gierkówka (choć tej nazwy nie znajdziesz na mapach, nawet tych zabytkowych...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Autor, autor ! IP: *.warszawa.mm.pl 30.10.11, 14:44 IQ autora zdania: "Aby zdążyć na uroczystość, Edward Gierek zakończył przyjacielską wizytę w Rumunii i wraz z małżonką wrócił do kraju." jest na poziomie przedszkolaka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swan Re: Autor, autor ! IP: 89.174.254.* 30.10.11, 15:37 IQ autora /..../ jest na poziomie przedszkolaka. czemu obrażasz dzieci ? Odpowiedz Link Zgłoś
koloratura1 Re: Autor, autor ! 01.11.11, 08:09 Gość portalu: swan napisał(a): > IQ autora /..../ jest na poziomie przedszkolaka. > > czemu obrażasz dzieci ? Poczułeś się dotknięty? To przepraszam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) uwaga koniecznie przeczytajcie IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 15:36 politicalobserver.pl Odpowiedz Link Zgłoś
zimny-janusz gowniany tekst 30.10.11, 16:18 ""jak złośliwie nazywano skierowanych tu żołnierzy - wojska rakietowe. Ich orężem był bowiem kilof i łopata, czyli "rakieta ziemia-powietrze"."" dopa Jasiu - Jasio dopa autory trza było poczytać o tamtych czasach albo porozmawiać ze swoimi ojcami co może w wojskach OTK właśnie służyli dla jasności OTK czyli siły Obrony Terytorialnej Kraju pogardliwie nazywano "Ziemia -łopata-powietrze" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: driver 2758 Re: gowniany tekst IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 20:16 A ja pamiętam, jak na studium wojskowym (tak, tak, kiedyś coś takiego musiał przejśc każdy student) panowie pułkownicy rozszyfrowywali skrót OTK jako "Ostatnia Twoja Kariera" w wojsku. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... 30.10.11, 18:03 Ten tekst to niezły spam. A skłonnośc do pisania fraz typu "przymusowo zmuszani do pracy" powinna zostać wykorzeniona już w podstawówce. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
saint_just Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet 30.10.11, 18:12 Ten tekst to niezły spam. A skłonnośc do pisania fraz typu "przymusowo zmuszani do pracy" powinna zostać wykorzeniona już w podstawówce. ;-) ___________________________________ To prawda. Miałem właśnie napisać. Za taki kwiatek kopa w d.u.p.ę z redakcji każdemu półgłowkowi kto to pisał i "korygował". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jolas niespotykane parametry IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.11, 18:25 "Miała mieć niespotykane jak na ówczesne warunki parametry: dwie jezdnie na całej długości, obwodnice miast (oprócz Częstochowy), wiadukty oraz mosty. " Rozumiem, że w zamierzchłych czasach prlu mosty były niespotykanym zjawiskiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trolizmus Re: niespotykane parametry IP: 2.25.4.* 30.10.11, 18:38 w czasach prl-u o mostach nawet sie filozofom nie snilo :) Odpowiedz Link Zgłoś
karbat Re: niespotykane parametry 30.10.11, 18:41 pare kilometrow wylanego asfaltu w plaskim terenie i .... dwa pomniki , dla budowniczych . czy ten kraj jest do uratowania ...... Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... 30.10.11, 18:44 FAJNE!!! Zwłaszcza dla jeżdżących tą trasą (czasem jeżdżę :) ) Odpowiedz Link Zgłoś
memorowicz Chata z Zalipia rulez 30.10.11, 19:43 Bez wątpienia najlepszą knajpą na gierkówce jest Chata z Zalipia. Rewelacyjne zrazy i pierogi. Niestety knajpa o tej samej nazwie i należąca do tego samego właściciela w Katowicach to zupełna porażka. Mięso z którego robiony zrazy ucieszyłby się przemysł obuwniczy jako surowca na podeszwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fg Przereklamowana Chata IP: 79.162.71.* 17.11.11, 17:11 Zartujesz oczywisce. Chata ma swietny PR - glosno o niej, ale jedzenie jest bardzo, bardzo PRZECIETNE. Nie ma zadnego powodu, zeby sie tam zatrzymywac, bo jakosc jest taka jak w wiekszosci sklepow garmazeryjnych w Warszawie. Natomiast ceny - jak na srednia przy tej trasie - jest drogo. Wystroj na lubiacych izby w biednych chlopskich domach. Moim zdaniem przereklamowana Chata dla naiwnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domi Re: Chata z Zalipia rulez IP: *.adsl.inetia.pl 30.11.11, 12:04 hmm.. zgadzam się co do faktu iż Chata z Zalipia na drodze do Wawy jest jedną z najlepszych na trasie. Polecam barszcz czerwony z uszkami - nie znam innej restauracji, w której podaje się barszcz robiony z buraków a nie z chemii. Poza tym nie wiem skąd taka opinia odn. chaty w Katowicach ? Akurat mogę się wypowiedzieć na temat rolad śląskich, które zjadam tam regularnie z kaszą gryczaną i zestawem surówek.... polecam gorąco wszystkim ! u nas na śląsku obie Chaty mają bardzo dobrą opinie i jesli chodzi o restauracje z polskim jedzeniem CHATA Z ZALIPIA RULEZ Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Tu macie rzetelne informacje. 30.10.11, 19:59 www.siskom.waw.pl/nauka/historia/historia_gierkowki.pdf Jak widać, ta trasa MUSIAŁA być ulepszona, bo się zaczynała zapychać. Poza tym widać, dlaczego w Bulandzie drogi były i są kiepskie: po prostu drogowcy są jedną nogą w średniowieczu (dukty bite) a drugą w błocie (łapówki, niekompetencja). Teraz nie jest źle, ale stara gwardia pilnuje, żeby z dróg korzystała ona (finansowo) a nie kraj. Zresztą: po co drogi, żeby "plebs jeździł"? ;-) Toż drogi są dla elit. A poważnie: wszyscy protestujący przeciw "złomom na drogach" - im więcej aut, tym więcej dobrych dróg. Dla waszych przerośniętych SUVów kupionych za kasę "zarobioną" na niewypłacanych waszym podwładnym wynagrodzeniach nikt nie zbuduje autostrad jak ubędzie szrotów. Odpowiedz Link Zgłoś
red_adidas Miernie,, 30.10.11, 20:00 Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr po kilometrze Tomasz Głogowski, Tomasz Haładyj, Jarosław Osowski, Piotr Wasiak, Jakub Zegadło Więcej... wyborcza.pl/1,75248,10558570,Trasa_Warszawa___Katowice__przewodnik_kilometr_po.html?as=7&startsz=x#ixzz1cIDuDvFT Słabiutkie ,bardzo słabiutkie. Jak na opis tworzenia Gierkówki ,to panowie z GW. się nie popisali-totalny bełkot. Jak na przewodnik kulinarny też bez rewelacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Racjonalista Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: 213.146.52.* 30.10.11, 20:03 Na stronie www.siskom.waw.pl/nauka-historia.htm opublikowano pracę magisterską pt. "Gierkówka" - Budowa trasy szybkiego ruchu Warszawa-Katowice w latach 1973-1976. Kawał dobrej historii :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Trasa Warszawa - Katowice: - najlesza knajpa IP: *.dynamic.chello.pl 30.10.11, 20:35 Autor artykułu pominął nalepszą knajpę na trasie Warszawa - Katowice. Jest nią restauracją "Pod Dębem" za Polichnem. Takiego dobrego domowego jedzonka jak tam nigdzie nie znajdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bielszczanin Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 30.10.11, 20:38 www.youtube.com/watch?v=dsMj2J87Kd4 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysztof K. Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.fema.krakow.pl 30.10.11, 20:53 Gierkówka nazywała się i nazywa chyba nadal gierkówką, nie wiem, kto tam z internautów opowiada jakieś bzdety o trasie katowickiej. Było to na owe czasy osiągnięcie i nie bardzo wiem dlaczego mówi się o tym z jakimś bezsensownym sarkazmem. W ogóle Gierkowi zawdzięczamy wywalczenie szerszych kontaktów z Zachodem - co wówczas było bardzo ważne. Polska była jedynym krajem wschodniej Europy, z którego bez większych problemów można było wyjechać na zachód. Przez pewien czas były nawet tzw. książeczki walutowe, na które obywatelowi raz na jakiś czas można było legalnie wymienić niewymienialne wówczas złotówki na walutę wymienialną. podobnych udogodnień nie było wówczas nigdzie w innych krajach Europy Wschodniej. Była to niewątpliwe zasługa Gierka. Przynależność do Unii Europejskiej, NATO, ogólny wzrost poziomu życia nie jest zasługą ani Tuska, ani Kwaśniewskiego, ani Kaczyńskiego. Tak stało się we wszystkich państwach naszej strefy. Trochę rozpacz ogarnia, jak się obserwuje w jaki sposób marnotrawimy czas i środki, które jakimś szczęśliwym zrządzeniem losu zostały nam dane. Jak nieudolne są współczesne rządy - nie umiejące wybudować najprostszego przecież wariantu trzech autostrad. Jak poprzez nieprzemyślane reformy rozwalono kolej. Właściwie rozwija się tylko działalność prowadzona przez prywatne firmy - te wszystkie hipermarkety etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Seven77 Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet IP: *.adsl.inetia.pl 30.10.11, 21:49 21 km. Stacja benzynowa sieci Orlen w Przeszkodzie. Przy tej stacji jest bar z całkiem niezłym jedzeniem :). Zawsze jadąc gierkówką tam się zatrzymuję na kawę i jakąś przekąskę :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EM Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.173.46.222.tesatnet.pl 30.10.11, 23:46 >przymusowo zmuszani do pracy, Czy mozna byc zmuszanym nieprzymusowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MACIUŚ Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.stk.vectranet.pl 31.10.11, 15:01 Ach,pamiętam te trasy,a najbardziej wspaniałe zajazdy ze wspaniałą i tanią kuchnią.Potrawy pachniały już na parkingu,ceny przystepne,ludzie usmiechnięci,jednak szkoda tamtej atmosfery.Nie "czułem" na sobie żadnego oddechu "komunizmu",jak dziś młodym wmawiają INNI młodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jhygtred Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilometr ... IP: *.toya.net.pl 31.10.11, 16:26 Nie napisaliście, że zaraz po uroczystym otwarciu trasę zamknięto w celu remontu. Żołnierze tak ją budowali, że zaczęła się sypać zanim asfalt zastygł. Inna rzecz, że przez 20 lat "wolnej Polski" nie powstało nic lepszego od gierkówki. A i wkrótce ją przerobią na płatną autostradkę. Odpowiedz Link Zgłoś
z2006 Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet 01.11.11, 08:40 Gość portalu: jhygtred napisał(a): > Inna rzecz, że przez 20 lat "wolnej Polski" nie powstało nic lepszego od gierkó > wki. W której części Polski mieszkasz? Bo chyba nie na południu... Pierwszy odcinek pokazany na tym filmiku jest gorszy, bo zbudowali go Niemcy przed wojną, ale od 2. minuty widać trasy zbudowane w III RP: www.youtube.com/watch?v=ukzgao9hIUg :-) A oto jedyna "autostrada miejska" w Polsce: www.youtube.com/watch?v=aYmnafA_NHc&feature=related Tylko początkowy odcinek można zakwalifikować jako "gierkówkę". pl.wikipedia.org/wiki/Drogowa_Trasa_Średnicowa Odpowiedz Link Zgłoś
oranvag Re: Trasa Warszawa - Katowice: przewodnik kilomet 01.11.11, 10:55 Ależ ten PRL miał kijowe wojsko. W normalnym to żołnierzowi wydaje się rozkaz, a żołnierz bez szemrania wykonuje. A W PRL trzeba było żołnierza "przymusem zmuszać". Emejzing! Odpowiedz Link Zgłoś