Dodaj do ulubionych

Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni?

23.01.12, 08:20
W 2011 roku w stolicy na świat przyszło 581 dziewczynek, którym nadano imię Lena. "Zofię" rodzice wybierali 584 razy, "Aleksandrę" 616, "Zuzannę" 628, a "Maję" 710. Julii jest 910.
www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,910-julii-i-885-janow,389829.html
Obserwuj wątek
    • Gość: olo Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 12:43
      A jak mają nazywać dzieci, Jak Wiśniewski?
      • sibeliuss Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 12:58
        Popatrz w kalendarz, czy dziecko musi mieć na imię tak samo jak Iksińskich tylko dlatego, że tamto jest "fajne"?
        • fedorczyk4 Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 14:10
          To są takie fale, nie mam pewności co do mody. Kiedy nadawałam moim dzieciom imiona wydawało mi się, że jestem kompletnie poza modami etc... Po czym okazało sie że syn ma w przedszkolu numer piąty bo tak samo ma na imię 6 maluchów z jego grupy.
          • sibeliuss Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 14:48
            I dlatego podoba mi się, że moja koleżanka dała dzieciom zwyczajne, polskie imiona. Może trochę staromodne, ale Klaudyna jest jedna na całą szkołę, a Bogdan nie ma konkurencji w przedszkolu.
            • fedorczyk4 Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 20:30
              sibeliuss napisał:

> I dlatego podoba mi się, że moja koleżanka dała dzieciom zwyczajne, polskie imi
              > ona. Może trochę staromodne, ale Klaudyna jest jedna na całą szkołę, a Bogdan n
              > ie ma konkurencji w przedszkolu
              No widzisz widocznie przeczytała Colette w chwili w której nikt jej nie czytał. Bo jak by na to nie zerkać to nie jest polskie tradycyjne imie:-)
              Za moich czasów w podstawówce (w mojej klasie) były trzy Justyny, dwie Krystyny, Trzy Barbary, Dwie Joanny, dwie Bożeny, Trzy Doroty, dwie Małgorzaty i dwie Katarzyny. Do tego było trzech Janów, dwóch Michałów, jeden Grzegorz, jeden Hubert, dwóch Tomków i jeden Zbyszek:-)
      • a_weasley E tam, zaraz Wiśniewski... 28.01.12, 21:02
        Żeby dziecko nie miało dookoła siebie imienników, nie trzeba popadać w →kewinizm - wystarczy tak oryginalne obecnie imię jak Andrzej, Jacek, Grzegorz, a dla dziewczynki Monika, Dorota, Agnieszka...
    • warzaw_bike_killerz Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 15:03
      św. Zofia patronka ludzi madrych. Nadawanie tego imiona wskazuje, ze ludzie widza potrzebe mocy nadprzyrodzonych by nadac madrosci swoim pociechom.
      Lena - zdrobnienie rosyjskiego imienia Jelena. Mozna odniesc wrazenie, ze dziecko z rosyjskim imieniem bedzie mialo latwiej w zyciu na wypadek calkowitego uzaleznienia naszej gospodarki od rosyjskiego gazu. Oczywiscie imie popularne na scianie wschodniej, co moze swiadczyc o tym, skad najazd sloikow w naszym miescie.
      Aleksandra - Nie kazda z nich bedzie corka prezydenta, ale kazdy ojciec chcialby miec chorobe filipinska.
      Zuzanna. Dopiero teraz widac efekt indoktrynacji dzieciecych glow komunistyczna telewizja. Fasolki, Tik-tak. Zuzia to taka lalka nieduza. Podziekujmy rezimowej telewizji.
      Maja. Chcialby sie rzec, ze pszolka taka byla. NIE NIE. Teraz to ofiara TVN-u. Matki w ciazy nie mysla racjonalnie, ogladaja te Majki, widza reklamy i na haslo trzeba dac corce jakies imie, pierwsze z mysli wyrywa sie - MAJA!
      Julia. Mam nadzieje, ze znowu polaczenie sciany wschodniej i zachwyt nad pieknym warkoczem troszke zmniejszy sie po licznych wyrokach.
      • maitresse.d.un.francais Re: Nie jedenemu psu Burek, brak wyobraźni? 23.01.12, 15:28
        Zuzanna to najstarsze imię obecnie używane, pochodzenia hinduskiego.

• maitresse.d.un.francais Sibelius, a Tobie jak na imię? 23.01.12, 16:10
      Nie masz żadnego rówieśnego imiennika - warszawiaka?
      • sibeliuss Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? 23.01.12, 18:08
        Może zacznijmy od Ciebie, jak Cię zwą?
        • maitresse.d.un.francais Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? 23.01.12, 20:51
          sibeliuss napisał:

> Może zacznijmy od Ciebie, jak Cię zwą?

Noszę imię popularne w całej Europie i obu Amerykach, pochodzenia hebrajskiego. Wielokrotnie pisałam na forum, jak ono brzmi.
          • Gość: 1952.r Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.12, 22:49
            ...."Noszę imię popularne w całej Europie i obu Amerykach, pochodzenia hebrajskiego".....

Hm......Cała Polska jakoś zapomniała o imieniu Wanda. Moja córka nosi takowe od 73 roku :)
            Była i zresztą jest nr1.od przedszkola. O swoim nie wspomnę.
          • ritzy Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? 23.01.12, 23:12
            maitresse.d.un.francais napisała:

> Noszę imię popularne w całej Europie i obu Amerykach, pochodzenia hebrajskiego.
            > Wielokrotnie pisałam na forum, jak ono brzmi.

Salcie?
            • Gość: gt Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 07:04
              Ryfka?
              • maitresse.d.un.francais ale z was pacany! 24.01.12, 15:31
                hebrajskiego pochodzenia są m. in. imiona żeńskie Ewa i Joanna :-PPP nie tylko Salcie i Ryfki ;-)
                • warzaw_bike_killerz Re: ale z was pacany! 24.01.12, 16:17
                  Ewa nie moze byc, bo byla z zebra Adama, a Adam nie byl zydem, bo nie ma wzmianek o tym, ze zostal obrzezany.
                  • maitresse.d.un.francais Re: ale z was pacany! 24.01.12, 17:18
                    warzaw_bike_killerz napisał:

> Ewa nie moze byc, bo byla z zebra Adama, a Adam nie byl zydem, bo nie ma wzmian
                    > ek o tym, ze zostal obrzezany.

Ty tak serio czy jaja sobie robisz?
                    • zlota_20 Re: ale z was pacany! 25.01.12, 16:33
                      Adam był POLAKIEM.
                • elfkabezhaltera Małgorzata też 25.01.12, 16:03
                  Że nie wspomnę o Maryi i (H)Annie ...
                  • maitresse.d.un.francais A Małgorzata nie z greki? 25.01.12, 16:28
                    margarita = perła
                    • elfkabezhaltera Popiół na łeb ... 25.01.12, 18:12
                      Poplątała mi się Małogorzata z Elżbietą ...
                      • maitresse.d.un.francais Re: Popiół na łeb ... 25.01.12, 18:56
                        elfkabezhaltera napisała:

> Poplątała mi się Małogorzata z Elżbietą ...

Nic nie szkodzi, dowiedziałam się, że Elżbieta też hebrajska. ;-)
                        • ritzy Re: Popiół na łeb ... 25.01.12, 21:32
                          Podobno jednak obie byly ladacznicami.
                          • maitresse.d.un.francais Re: Popiół na łeb ... 25.01.12, 21:35
                            ritzy napisał:

> Podobno jednak obie byly ladacznicami.

Kto? Joanna, Ewa czy Elżbieta? Zdaje się, że niejaka Elżbieta była matką Jana Chrzciciela, czy nie tak? A św. Anna - matka Maryi - bo to też imię hebrajskie?
        • Gość: x Re: Sibelius, a Tobie jak na imię? IP: 217.33.154.* 24.01.12, 08:49
          u, argumenty się skończyły
          • Gość: kixx Sibelius IP: *.acn.waw.pl 25.01.12, 16:48
    • a_weasley Poręczny poradnik 28.01.12, 21:01
      Jest sobie strona "Popularne imiona nadawane w Warszawie" aka Statystyki Bartka Górnego. Do badań naukowych nadaje się marnie, bo ujmuje tylko to, co pokazano w "Witajcie na świecie", czyli nieco ponad 1/3 urodzeń (np. nie załapał się w zeszłym roku ani jeden Czesław, a było ich AŻ trzech), ale jeśli ktoś chce się dowiedzieć, jakie imię jest oklepane, jakie popularne, a jakie rzadkie - wystarcza w zupełności.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka