Dodaj do ulubionych

nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 13:54
Wiecie co, wkurzaja mnei agenci. Colera, wydzwaniaja do mnie, bo dalam
korzystna oferte i mimo, ze "szukaja mieszkania dla swojego klienta" to chca
prowizje! A ja sie pytam za co???! Nie jestem ich klientka, nie szukam
klientow dla siebie przez agencje, to dlaczego mam im placic prowizje??!!! Za
to, ze szukaja ONI mieszkania dla SWOJEGO KLIENTA??? To niech od niego biora
prowizje, a nie ode mnie! Nienachapane malpy-posrednicy! Zawsze im
odpowiadam, ze owszem, moga zaproponowac mieszkanie swojemu klientowi, jesli
chca, ale ode mnie prowizji nie dostana! Zaraz pada pytanie, czy moga
podwyzszyc cene mieszkania o wysokosc prowizji /2,3-3%/. W sumie mnie to nie
powinno obchodzic, bo ja dostane tyle co chce za mieszkanie, ale ci skurwiele
posrednicy, kaza podwojna prowizje placic klientowi! Liczac.., jesli
mieszkanie kosztuje np 185tys, to posrernik zabierze ode mnie 5550 i tylez
samo od osoby, ktora chce nabyc mieszkanie. Czyli, jesli ja nie zgodze sie na
zaplate prowizji, ale agencja bedzie miala klienta, ktory koniecznie chce
miec mieszkanie, w tej okolicy, gdzie ja je chce zbyc, to dowala klientowi
dodatkowo 5550 zl prowizji, ktora chcieli wyciagnac ode mnie!

Trafia mnie, gdy widze takie kombinatorstwo! Kurde dlaczego mam placic za
cos, czym nie jestem zainteresowana / za wspolprace z agencja/. Teraz
rozumiem dlaczego klienci tak dlugo szukaja mieszkan przez agencje - jesli w
gre wchodzi podwojny zarobek, to agent ma w dupie inetresy klienta, ktory
chce nabyc mieszkanie. I szukaja mu takiego lokalu, z ktorego i agencja cos
wiyciagnie, albo oskubia kupujacego na podwojna prowizje brrrr
Obserwuj wątek
    • Gość: Ivy Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.u.mcnet.pl 16.06.04, 14:46
      to po kiego zgłosiłeś swoją ofertę do agencji skoro cię nie obchodzi współpraca
      z nimi co?
      • Gość: graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:08
        czlowieku czytaj ze zeozumieniem, nie zglosilam oferty w zadnej agencji, to z
        agencji do mnie wydzwaniaja, bo oferte umiescilam w nieruchomosciach GW! Nie
        umiesz czytac???
        • Gość: Ivy Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.chello.pl 16.06.04, 18:56
          to odpowiadaj: agencji dziękuję i koniec
          po co się spotykasz z pośrednikami?? po co z nimi w ogóle rozmawiasz?
          • graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 11:29
            Misiaku, czytaj ze zrozumieniem :). To nie ja sie z nimi kontatktuje, to ONI
            wydzwaniaja do mnie, a szalu mozna dostac, gdy jednej osobie z tej samej
            agencji 3 razy mowisz to samo. Nie spotykam sie z posrednikami, nie szukam
            posrednikow i nie interesuje mnie to, wyraznie sie im to mowi, a mimo to,
            narzucaja sie i to z takimi propozycjami! Nikt nie lubi byc oszukiwany a oni
            oszukuja swoich klientow, ktorzy zaufali im, ich profesjonalnosci :(
            • Gość: Ivy Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 11:41
              tylko nie Misiaku :)))))))
              zgadzam się - jeśli faktycznie chcę ściągnąć z klienta podwójną prowizję to
              jest zwykłe sq...ństwo - ale jak mają to zrobic skoro prowizję się ściąga od
              kwoty z aktu notarialnego? a pośrednik nie musi byc u notariusza...

swoją drogą mogłabyś powiedziec które to agencje są takie wredne - żeby ich
              unikac...
              • graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 12:05
                lepiej by brzmialo, pytanie, ktore agencje nie postawily takiej propozycji -
                98% agentow, ktorzy sie ze mna skontaktowali sami proponowali takie wyjscie.
                Trzeba naprawde uwazac, a w razie czego zapytac osoby sprzedajacej o cene i czy
                tez jestem klientka agencji.

Widzisz?/ Bez obrazania kogos, tez mozna normalnie porozmawiac :)
              • graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 12:17
                To po co sie mnie pytaja czy moga dodac swoja prowizje do ceny mieszkania,
                ktore oferuje?? I myslisz, ze ot, tak, szukaja klientowi mieszkania, ze klient
                im nie placi za to??

Z obu stron chca prowizje, a jesli maja klienta chetnego na mieszkanie w danej
                okolicy, wiedza, ze ode mnie nic nie dostana i nie interesuje mnie znimi
                wspolpraca, to chca doliczyc kupujacemu prowizje, ktorej ja nie zaplace. Klient
                uslyszy cene mieszkania podwyzszona o prowizje i wszysto "cacy".

Dla mnie to oszustwo :(
    • Gość: Wypowiedź Ocenna Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 15:03
      Gość portalu: graid napisał(a):

Typowy bełkot głupiej cipy, która sama nie wie o co jej detalicznie chodzi.
      • d.z Re: to jest tak 16.06.04, 15:14
        - podstawą do płacenia komukolwiek za cokolwiek musi być umowa, zawarta
        najlepiej w formie pisemnej.
        - w przypadku sprzedaży mieszkania
        a/ jeśli zgłasza się ofertę agencji to prowizję za wykonaną usługę zapłacić
        należy (patrz umowa)
        b/ jeśli samemu daje się ogłoszenie do prasy (typu sprzedam mieszkanie) to
        należy liczyć się z tym, że będą dzwonić nie tylko osoby fizyczne ale również i
        agenci pośrednictwa w obrocie nieruchomościami. Wtedy:
        b/1. można podpisać umowę (skutkuje płaceniem prowizji)
        b/2. można nie podpisać umowy (jeśli agent ma klienta) i wtedy prowizji się nie
        płaci.
        Ot i cały problem.
        • slodkoslony Re: Szkoła Polska 16.06.04, 15:22
          1. Nie podpisujemy umowy z Agencją,
          2. Korzystamy z zasobów [klientów 'poszukujących'] Agencji
          - dając do zrozumienia pracownikowi Agencji , że się 'dogadamy' ,
          3. Przy finalizacji transakcji odpalamy pracownikowi Agencji 5 stów zamiast 5
          tysięcy ,
          4. Piszemy na forum GW post o 'nieuczciwych pośrednikach '.
          5. Głosujemy na Samoobronę - "Koniec z tym złodziejstwem !"
          • Gość: problem Re: Szkoła Polska IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.06.04, 16:26
            Wszystko byłoby ok, tylko agencje nieruchomości biorą swoje 3% właściwie za nic.
            Ich pośrednictwo sprowadza się jedynie do tego że gromadzą dane o
            nieruchomościach /często z gazet lub internetu/ a następnie informują o nich i
            umawiają spotkania ludziom którzy zgłaszają do nich chęć kupna nieruchomości.
            Kosztuje to te 3% czyli po kilka lub kilkanaście tysięcy złotych! I to jest nie
            w porządku! Ciekawe czy może interesuje się tym Urząd Antymonopolowy, bo mi to
            wygląda na zmowę cenową. Takie pośrednictwo które oferują agencje nie jest po
            prostu tyle warte. Ile może kosztować stałe łącze internetowe, kilka rozmów
            telefonicznych i benzyna na dojazdy do klientów? Kilkaset złotych a nie kilka
            tysięcy!
            • Gość: graid Re: Szkoła Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:16
              :), dzieki za zrozumienie. Naciagaja swoich klientow i to mnie irytuje.A klient
              im ufa, placi, a ci co robia??? oszukuja na kazdym kroku!
          • Gość: graid Re: Szkoła Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:13
            nieczego nie zamierzam placic agencjom, a jezeli beda nahalni, to owszem
            spotkam sie z nimi, ale przy kliencie powiem moja cene!
          • Gość: graid Re: Szkoła Polska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:28
            sluchaj, nie po to dalam ogloszenie, by liczyc na ewentualnych klientow z
            agencji. Agencje maja szukac mieszkania dla klienta, i za to szukanie im
            zaplacili. Inna sprawa jest to, ze agencja szuka takich ofert by zarowno
            sprzedajacy jak i kupujacy zaplacil im prowizje.

Ja nie szukam kupca przez agencje i nie jestem zobowiazana do zaplacenia
            jakiejkolwiek prowizji posrednikom; to szcyt bezczelnosci, gdy im mowilam, ze
            nie zaplace prowizji, bo nie korzystam z ich uslug i to oni szukaja mieszkania
            dla swojego klienta, to przyznawali mi racje ale zawsze chcieli dodac prowizje
            do ceny mieszkania, tylko, ze ta prowizje, ktorej ja nie czuje sie zobowiazana
            zaplacic zaplacilaby druga strona.

• Gość: graid Re: to jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:12
          nie czytacie z uwaga :), nie zglosilam mieszkania zadnej agencji i nie jestem
          klientka zadnej agencji, i nie widze powodu by im placic prowizje, jesli to
          agencja odpowiedziala na moje oglozenie, ktore bylo jasno sprecyzowane.
          • slodkoslony Re: to jest tak 16.06.04, 17:24
            Gość portalu: graid napisał(a):

> nie widze powodu by im placic prowizje >

natomiast wyżej napisałaś , że chętnie spotkasz się z nimi i z ICH klientem ...

Jak zawsze - chcemy i spróbowac ciasteczka , i mieć ciasteczko i nie płacic
            za ciasteczko .

• Gość: graid Re: to jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:32
              napisalam, jak beda bardzo naciskac, to tak zrobie, bo to oni dzwonia za mna a
              nie ja za nimi, to oni wciskaja swoich klientow. Na pazernosci sie traci!

Dlaczego mam placic za to, ze to ONI szukaja mieszkan dla swoich klientow???
              Znaja moje stanowisko, o ktorym zawsze ich informuje i jesli momo to, przystaja
              na to,chca przyprowadzac swojego klienta, to ich sprawa. W takiej sytuacji mam
              prawo powiedziec prawdziwa cene! a skad ja wiem, czy agent po cichu nie zawyzy
              ceny???
            • Gość: graid Re: to jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:33
              jesli chcialabym zbyc mieszkanie za posrednictwem agencji, to nie tracilabym
              pieniedzy na inne sposoby sprzedazy.

A co?? Pan agent sie odezwal???
              • slodkoslony Re: to jest tak 16.06.04, 19:25
                Eeee ... jaki tam ze Słodkosłonego "agent" ...

Nie przepadam po prostu za amatorkami ciasteczek , które chętnie je spożywają ,
                niechętnie za nie płacą a najchętniej rozprawiają o pazerności cukierników .
                • Gość: graid Re: to jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:27
                  prosze, czytaj uwaznie i zanim wyciagniesz pochopne wnioski, to sie zastanow.
                  Nie chce korzystac z uslug agencji i agentow, ale ci potrafia 3 razy w ciagu
                  dnia dzwonic z jednej agencji :(. Nie dociera do nich to co mowie, oni od
                  poczatku wiedza na czym stoja / nie jestem ich klientka i nie widze powodu by
                  placic im jakakolwiek prowizje, bo za co?? Za to, ze / powtarzam/ to agencja ma
                  klienta, ktory chce kupic mieszkanie?? To oni odpowiadaja na moja oferte, a ona
                  dotyczyla tylko i wylacznie sprzedazy a nie posrednictwa. I to oni sami
                  proponuja taki "uklad", ze do ceny mieszkania dodadza prowizje / ja jej nie
                  musze placic, zaplaci ja klient, ktory szuka mieszkania, i to zaplaci
                  podwojnie, bo swoja prowizje, i ta, prowizje o ktora zostanie powiekszona cena
                  mieszkania/. Poza tym 5550tys prowizji ode mnie za przyprowazdenie jednego
                  klienta?? Czy oni poszaleli?! Nie ukrywam, ze byly moze 2 agencje, ktore
                  zgodzily sie na moje wrunki - maja klienta,ktory szuka lokalu to od niego biora
                  prowizje, ja nie jestem ich klientka, wiec za co mam im prowizje placic?? Nie
                  musza u mnie kupowac przeciez mieszkania :). Przyznali mi racje i juz nie
                  wspominali o prowizji, ale pytali, czy moga w dalszym ciagu przyjsc z
                  klientem / widocznie zalezy im na kliencie.../. Oczywiscie , ze moga, dla mnie
                  agencja nie jest posrednikiem tylko "klientem", ktory nbywa /przez swojego
                  klienta, ktory chce kupic /lokal.

Tutaj chodzi o naciaganie od jednego klienta podwojnej prowizji. Przeciez jak
                  tak beda zwolekac, to moga stracic i ta prowizje od chcacego kupic, bo taka
                  osoba moze wczesniej znalezc sobie mieszkanie i podziekowac agencji
                  • d.z Re: parę uwag:) 17.06.04, 09:43
                    1. cieszyć się należy, że dzwonią albowiem w Polsce coraz trudniej jest
                    sprzedać nieruchomość (średni dla Polski okres sprzedaży domu to ok. 12
                    miesięcy)
                    2. pośrednicy zapewne mogą sobie myśleć, że ty już długo na klienta czekasz i
                    zgodzisz się na to by (w końcu mając w perspektywie sprzedanie mieszkania)
                    zapłacić prowizję.
                    3. raz jeszcze powtarzam podstawą do płacenia za cokolwiek jest umowa i to
                    najlepiej na piśmie (unika się wtedy nieporozumień).

W twojej sytuacji (jak dałaś prywatne ogłoszenie) nie musisz (poza kosztami
                    ogłoszenia) ponosić na razie dodatkowych kosztów. W zależności od tego jaki
                    status prawny jest tego mieszkania będziesz potem musiała pare dokumentów
                    przygotować, a potem (jak już jest klient) umówić się z notariuszem na
                    odpowiedni termin.
                    Przypominam o tym, że jeśli od końca roku, w którym nabyłaś to sprzedawane
                    mieszkanie, nie upłynęło 5 lat, a ty nie przeznaczysz uzyskanych ze sprzedaży
                    pieniędzy na zaspokojenie swoich innych potrzeb mieszkaniowych to zapłacisz
                    stosowny podatek (w wysokości 5% wartości transakcji).
                    Warto też pomyśleć o rachunku powierniczym bo de facto przeniesienie własności
                    nieruchomości następuje zgodnie z prawem po podpisaniu aktu notarialnego.
                    Co oznacza, że jeśli podpiszecie akt notarialny a potem pójdziecie do banku
                    dokonać przelewu, a klient np. dostanie zawału to zgodnie z prawem mieszkanie
                    nie będzie już Twoje, a pieniędzy możesz żądać jedynie od spadkobierców...
                    • Gość: graid Re: parę uwag:) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:56
                      dzieki za informacje :), brat zbywajacego lokal jest prawnikiem :) i zna
                      procedury :)

• Gość: graid Re: to jest tak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:30
                  Nie zjadam ciasteczek, za ktore nie zaplacem, chyba, ze zostane nimi sama
                  poczestowana :)

Wyciagnales pochopne wnioski, niepotrzebnie... Napisalam, ze informuje agencje
                  o moim stanowisku odnosnie ich propozycji i jesli oni na to przystaja, to w
                  czym problem?? Dla mnie to sa klienci i nie obchodzi mnie to czy to jest ktos z
                  agencji, czy ktos z ogloszenia. Ciekawe, czy agencje tez wydzwaniaja od osob,
                  ktore sie oglaszaja, ze "chca kupic" i proponuja swoje uslugi....
      • Gość: graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.04, 17:09
        cipe to sobie szukaj w swojej rodzinie gnojku!
        • Gość: Wypowiedź Ocenna Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.06.04, 19:01
          Ale z ciebie głupia cipa! Ojejciu. Pod tramwaj się nie wpierdol.
          • j_karolak Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 08:56
            Marne życie. Wszyscy mają mnie za nic, to chociaż w necie się powyżywam.
          • Gość: graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:13
            juz powiedzialam, cipe szukaj sobie we wlasnej rodzine, a na pewno
            znajdziesz ....
            • d.z Re: więcej informacji można znaleźć tu 17.06.04, 09:19
              www.pfrn.pl
              www.wspon.org.pl/
              • Gość: graid Re: więcej informacji można znaleźć tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:37
                ale po co mi te informacje?? Ja naprawde nie chce korzystac z uslug
                posrednikow. Moze powiem tak, mieszkanie moje bylo u agentow, ale tak
                opieszalie dzialali /od marca do czerwca / nie udalo im sie znalezc klienta, a
                mieszkanie jest puste i tez je trzeba oplacic. Mam placic kaucje agencji, ktora
                nic nie robi?? Moze mam tak czekac rok?? Sama zabralam sie za to i w ciagu 2
                tygodni znalazlam nabywcow / i to nie przez posrednictwo zadnej z agencji/.
                Wczoraj dostalam telefon, ze kupuja i placa gotowka od razu po podpisaniu umow.
              • Gość: graid Re: więcej informacji można znaleźć tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 09:38
                W sumie zagladne na te linki, powinnam ci podziekowac / oczywiscie jesli wniosa
                cos nowego ;)/

wiec - dziekuje
                • Gość: WypowiedzOcenna Re: więcej informacji można znaleźć tu IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.06.04, 12:09
                  Ale z ciebie głupia cipa! Ojejciu. Pod tramwaj się nie wpierdol.
                  • graid Re: więcej informacji można znaleźć tu 17.06.04, 12:11
                    Zacinasz sie........

takiej szukaj w swojej rodzinie, a na pewno ja znajdziesz
    • Gość: Ivy Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 11:12
      a tak właściwie to co to za mieszkanie? może bym była
      zainteresowana :))))))))))))))))))
      • graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 11:24
        Przykro mi, klienow znalazlam, a z ludzmi o ograniczonej kulturze
        osobistej /jesli to tak mozna nazwac/ nie kontatktuje sie.
        • Gość: Ivy Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 11:38
          pokaż mi palcem gdzie się moje wypowiedzi wskazywały na ograniczoną kulturę...
          nic dziwnego że nie mogłaś znaleźć klientów - z całym szacunkiem...
          • graid Ivy,przepraszam Cie, pomylilam cie z inna osoba :( 17.06.04, 12:10
            Ivy, wstyd mi, przepraszam , pomylilam Cie z osoba, ktora tutaj mnie obrazala
            na forum :(((. Przykro mi, naprawde :((

Klientow mialam, i szczerze mowiac, wracaja Ci, ktorzy krecili nosem na
            poczatku :). Wczoraj oddzwonila kobieta, mowi, ze jej zalezy na tym mieszkaniu,
            i chce troche upustu. Byc moze zgodzimy sie na niewielki upust, bo oferta brdzo
            atrakcyjna 56m.kw. za 165 tys :)
            • Gość: Ivy Re: Ivy,przepraszam Cie, pomylilam cie z inna oso IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 12:15
              ok :-)

a to 2 czy 3 pokoje? faktycznie cena atrakcyjna :) a jaka lokalizacja?
              • graid Re: Ivy,przepraszam Cie, pomylilam cie z inna oso 17.06.04, 12:18
                3 pokoje, za 56 mkw 165tys

wtedy gdy mieszkanie bylo w agencji, oni wycenili na 185tys i do tego dodali
                prowizje
          • graid Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 17.06.04, 12:21
            Ivy, hihi, jesli wlasciciel mieszkania nie dogada sie z obecnymi klientami, to
            prosze bardzo :), mozemy "ponegocjowac" ;)
    • Gość: jacek nieprawda - jolka tez jest w nieruchomosciach IP: *.u.mcnet.pl 17.06.04, 11:27
      i jest krysztalowo uczciwa

mozesz z nia robic interesy
      • graid Re: nieprawda - jolka tez jest w nieruchomosciach 17.06.04, 12:12
        ale ja nie chce robic "interesow" z posrednikami, sama sobie radze niezle i
        szybciej niz ci z agencji
    • lambda_oska Re: nieuczciwi posrednicy nieruchomosci!! 02.07.04, 02:33
      kazdego wkurza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka