Dodaj do ulubionych

"Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch...

IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 14:07
Dziki kraj!
Obserwuj wątek
    • Gość: [gość portalu] Ten tekst to słuszny strzał w pierdzistołki IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 14:16
      Bufetowej. Mierne, bierne, ale wierne POpychła.
      • Gość: mokotów Re: Ten tekst to słuszny strzał w pierdzistołki IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 14:37
        rzekł oPISdziały cieć.
        • Gość: Luka Re: Ten tekst to słuszny strzał w pierdzistołki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.12, 15:48
          Miernemu POpychadło bufetu się ulewa.
        • watashi79 klima lepsza 01.05.12, 21:45
          bo otwarte okno nie działa w korku, ani podczas jazdy 30km/h. niedziałającą klimatyzację należy zgłosić kierowcy, a następnie ZTM.

PS. zatęchły zapach to nie środki do dezynfekcji klimatyzatorów, tylko grzyb.
    • Gość: f "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.ip.netia.com.pl 01.05.12, 14:22
      nie raz i nie dwa spotkałam się z sytuacją, gdy w autobusie bez klimatyzacji starsza pani "prosiła" o zamknięcie okna i szyberdachu, bo wieje za mocno. 30 stopni za oknem, w miejscu, w którym stałam nie było czuć żadnego powiewu świeżego powietrza, natomiast po zamknięciu okna było jeszcze gorzej ;)

innym razem zaś, w autobusie z klimatyzacją (której wcale nie było czuć...) zemdlała dziewczyna. otwarto okno. momentalnie odezwał się kierowca, żeby zamknąć okno, bo klimatyzacja działa ;)
      może kluczem jest większy kontakt między pasażerami a kierowcą? bo w sumie skąd on może wiedzieć, czy pasażerom jest gorąco czy nie...
    • cucurucu "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... 01.05.12, 14:32
      Przeciez klimatyzatory sa zaopatrzone w termostaty wiec nie potrzeba ich regulowac a jedynie nastawic zadana temperature. Widocznie te zainstalowane w polskich autobusach sa z drugiej przeceny i po remoncie
      • Gość: aron Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o IP: *.paradowski.pl 02.05.12, 04:58
        też tak uważam. Klima jest w parczewskim busie, ale w Warszawie jest niepotrzebna. Poza tym klima emituje CO2.
    • mkur bez sensu ta wypowiedź 01.05.12, 14:49
      sytuacja jest dużo lepsza niż całkiem niedawno
      wystarczy po prostu tępić kierowców działających "po staremu"
      chodzi faktycznie przede wszystkim o firmy - podwykonawców
      • Gość: klm Re: bez sensu ta wypowiedź IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 15:41
        ZTM powinien stworzyc skrzynke mailowa, gdzie pasaze mogliby zglaszac informacje o autobusach niedogrzanych albo bez wlaczonej klimy w upaly, itd. Jesli przyjdzie okreslona ilosc skarg na tego samego kierowce latwo go najpierw pouczyc, a potem - jesli dalej bedzie oszczedzal paliwo kosztem pasazerow - latwo wyciagnac konsekwencje.
        • Gość: agta Re: bez sensu ta wypowiedź IP: *.play-internet.pl 01.05.12, 19:29
          To nie jest wina kierowcy tylko to ZTM oszczędza, bo ma określone srodki w budżecie.... A to, że wyjdzie rzecznik ZTM i coś tam powie, że będzie lepiej albo, że pogrozi kierowcom to pic na wodę.
        • stedo Re: bez sensu ta wypowiedź 01.05.12, 22:27
          @ jest tylko trzeba przestrzegać form narzuconych przez firmę, bo inaczej nie będą reagować, grożą;)) Formy wyszczególnione niżej pod @ :
          www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
    • three-gun-max Klima działa przez pierwszy rok 01.05.12, 15:28
      Ale dziadki z MZA znające się tylko na Ikarusach nie wiedzą, że o klimę trzeba dbać, konserwować, czyścić filtry i zmieniać płyn chłodniczy. Dla nich taka technologia to science-fiction. Dlatego jeśli autobus jest starszy niż rok to po klimie jest już tylko wspomnienie.
    • brd_brd "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... 01.05.12, 15:36
      Ano zgadza się. Pani Małgorzata ma rację. Gdyby to był dopiero początek wprowadzania klimy do autobusów, to można byłoby to jeszcze zrozumieć. Ale zauważmy, ze "klimatyzowane" (co by to nie miało znaczyć) autobusy jeżdżą po Warszawie już dobrych parę lat. I problem ciągle trwa. I urzędole ciągle znajdują usprawiedliwienia. Dlatego jak mam wybór (na Trasie Ł. mam kilka "równoległych" autobusów, z których mogę skorzystać), wybieram Ikarusa.
      • Gość: Homo Erectus Pani Małgorzata IP: *.xdsl.centertel.pl 01.05.12, 21:26
        nie ma racji. Może kiedyś autobusy nie stały w korkach, a wiadomo, że w korku to i otwarte okno nie pomoże.
    • walczmy_o_normalnosc a ja dodam od siebie ze nie umiemy 01.05.12, 15:50
      rowniez sprzatac po swoich psach, wrzucac smieci do smietnikow, szanowac przedmioty/tereny wspolne, pamietac ze np. las jest do odpoczywania, chodzenia a nie jezdzeznia samochodami, ustepowac starszym, kobietom w ciazy, generalnie chamstwo jest coraz wieksze.

To ze kierowca nie wlacza klimy wynika a) z jego glupoty b) z nakazu szefostwa by oszczedzal benzyne.

dopoki panstwo nie bedzie egzekwowalo dopoty i owszem beda autobusy z klima, pociagi z netem, czyste toalety ale... zamkniete
    • Gość: ant3k Grupa na Facebooku, która chce klimatyzacji IP: *.hu 01.05.12, 16:23
      Jeśli chcesz się dowiedzieć w jaki sposób możesz wpłynąć na klimatyzację w transporcie miejskim, dołącz do grupy na facebooku ZTM Włączcie nam klimatyzację:
      www.facebook.com/WlaczcieNamKlimatyzacje
    • Gość: leszek "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.home.aster.pl 01.05.12, 17:33
      Mówiąc o klimatyzacji latem nie należy zapominać o sytuacji zimą. bardzo często spotkałem się z tym że tramwaj był po prostu przegrzany, ludzie w zimowych kurtkach i czapkach a tu pot się leje strumieniami. Pamiętam jak pewnego razu ktoś zwrócił motorniczemu uwagę a ten odparł że nie może zmienić ustawienia klimy. Do tej pory nie wiem czy był złośliwy czy naprawdę nie wiedział. Z kolei latem dla mnie osobiście klima w tramwajach (w PESA'owskich jamnikach) jest za zimna. Może jestem jakiś dziwny :) Nie spotkałem się z tym jeszcze w tym roku ale to dopiero początek sezonu więc poczekamy zobaczymy. Najczęściej miało to miejsce na trasie centrum - praga południe (linie nr 9, 24).
      • Gość: que Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 22:00
        co do tramwajów mam podobne zdanie. ludzie wchodzą z 30 stopniowego upału w koszulkach z krótkim rękawem i najczęściej krótkich spodenkach/spódniczkach, a w środku między 10 a 15 stopni. tragedia.
    • child_of_atom "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... 01.05.12, 17:43
      Fakt faktem, że ztm w Warszawie działa wedle jakieś przestarzałej wykładni prawno-klimatycznej i zdaje się nie zauważać zmian w pogodzie, która obecnie różni się znacznie od średnich temperaturowych klasyfikowanych za czasów jakiegoś towarzysza.
      Smutni urzędnicy za nic mają gehennę pasażerów muszących znosić 30 minutowy przejazd w całkowicie "hermetycznym" pojeździe, pozbawionym możliwości wymiany temperatury z otoczeniem. Np. autobus jest nagrzany, okna szczelnie pozamykane, szyberdach tak samo a klimatyzacje zupełnie nie włączona. Robi się z niego wówczas saunobus. Kto wymyślił ten absurd i czemu nikt niczego nie robi by to zmienić. Przecież za własne pieniądze fundujemy sobie takie "plażowanie".
    • Gość: tolek "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.12, 19:23
      Dla mnie klima w warszawskich autobusach i tramwajach (tych nowych) jest latem za zimna. Wchodzi się zgrzanym do takiego autobusu, a tu po głowie dmucha lodowate powietrze. Wczoraj miałem na szczęście bluzę z kapturem, bo po kwadransie podróży w zamrażalniku dostałbym pewnie zapalenia zatok.
      Zimą z kolei bywa za gorąco, w końcu podróżujący komunikacją miejską muszą liczyć się z tym, że dobrych parę minut poczekają na przystanku na mrozie, więc ubierają się ciepło. Po co w takim razie ponad 20 stopni w autobusie?
      Przesada w żadną stronę nie jest dobra.
    • podr0znik Czy autobus musi być jadącą lodówkę? 01.05.12, 19:41
      Przedwczoraj uświadomiłem sobie, że dla niektórych klimatyzacja rzeczywiście jest urządzenie wzięte z księżyca. Absolutnie nie rozumieją, jak czegoś takiego funkcjonuje i jak go obsługiwać. Na dworze upał ale ja marzłem - najpierw w tramwaju (linia 3) z placu Szembeka do dworca Wschodniego, potem 2 godziny w pociągu do Białej Podlaskiej. Obok siedziała dziewczyną z szwetrem i szaliką, choć na zewnątrz był ponad 30 stopni!! Pani konduktor twierdziła, że klimatyzację w pociągu można tylko włączyć i wyłączyć - więcej (zgodnie z hasłem PKP?) się nie da.

Wczoraj powrót - był jak powinno być. Nie zimno, ale też nie gorąco. Ktoś pytał czemu klimatyzacja nie była włączona a mowiłem, że jest - bo gdyby nie była włączona, w pociągu byłby ponad 40 stopni. I oto właśnie cały problem - mało kto w Polsce rozumie, że klimatyzacja nie jest po to, żeby zamienić autobusy i pociągi w jeżdżących lodówkach! Jeżeli mamy na dworze 30 stopni i autobusy są chłodzone do 20 lub i mniej, przejazd komunikacją staje się najkrótszą drogę do zwolnienia lekarskiego.

Inna sprawa jest jak wszystkie okna są zablokowane a klimatyzacja nie działa wystarczająco lub wcale. Wtedy kierowca powinien odblokować okna a ponieważ kierowcy rzadko kiedy są aż tak uprzejme, sam się zaoptrywałem w klucz do odblokowania okien ;-)

Ostatni wątek - decyzje o włączaniu/wyłączaniu klimatyzacji/ogrzewania są podejmowane przez urzędników, więc nie oczekujmy od nich za dużo bo zaraz jeszcze myśleliby, że ostatnie premie dostali niesłusznie ;-)

/wybacz mi ewentualnych błędów, nie jestem polakiem/
    • bene_gesserit Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o 01.05.12, 19:51
      Podzielam nostalgię za autobusami starego typu. Lufty w dachu zawsze mógł otworzyć ktoś wyższy, okna otwierały się bardzo szeroko - jedyne kłotnie podczas upału wynikały z tego, że komuś robiło się za zimno, albo ze mu w ucho dmucha.

Wspołczesnie, w wypasionych autobusach z nikomu nie potrzebnymi ekranami, klima w sposob zadawalający (bez smrodu i w rozsądnej temperaturze) działa w co piątym. Najgorsze są autobusy pułapki - z niedziałającą klimą i z zamknietymi na klucz oknami (które, nawet gdyby się je dało otworzyć, i tak wiele by nie zmieniły). Przewoźnicy jeżdzący dla Warszawy powinni pomyśleć o firmowych wachlarzach - latem bylby to gadzet, który cieszyłby się największym wzięciem.
      • Gość: fu Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o IP: *.adsl.inetia.pl 01.05.12, 22:58
        Nie wiem skąd ta nostalgia, w Ikarusach było potwornie gorąco, a pootwierane okna i szyberdachy dawały mniej więcej tyle, co dzisiaj w solarisach - czyli nic, chyba że jedzie się z głową za oknem :)
    • Gość: PW To MZA, TW, ITS nie dorośli do klimy... IP: *.tktelekom.pl 01.05.12, 20:14
      ...klimatyzacja jest urządzeniem działającym AUTOMATYCZNIE i regulującym temperaturę w pojeździe zgodnie z wartością ustawioną, np. 22 stopnie. I tyle. Tak mam w 17-letnim samochodzie. Sprawna klimatyzacja będzie utrzymywać tę temperaturę w słońcu i w deszcz, w lato czy zimę. To czy automat użyje chłodzenia czy grzania, to jego sprawa, nie kierowcy.
      Niestety u nas brak kultury technicznej... w zajezdniach nie ma mądrych, którzy umieliby sprawdzić działanie instalacji grzewczej i chłodzącej jak również działanie samego sterownika (potrzebny specjalista automatyk a nie prosty mechanik). W efekcie tego buractwa klimatyzacja działa do pierwszej awarii i potem majstry albo ustawią grzanie na max, albo chłodzenie na max. Niestety zwykle nawet to nie pomaga bo układ jest zwyczajnie niesprawny. Ale że bez klimatyzacji autobus jedzie to realizuje się przewozy, bo zleceniodawca - ZTM, ma to w głębokim poważaniu...
      • Gość: Jarek Re: To MZA, TW, ITS nie dorośli do klimy... IP: 31.178.124.* 02.05.12, 07:34
        Termostat ma każda, a owszem, ale nie każda ma nastawy temperatury. Czasem można tylko nastawić siłę działania, a ta powinna być różna w zależności o temperatury na zewnątrz i ilości śledzi w środku.
    • Gość: pati "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.dynamic.chello.pl 01.05.12, 20:49
      Problem duszności w autobusach to nie tylko wynik klimatyzacji, ale i kierowców. Któregoś dnia wchodzę do autobusu z dzieckiem, na dworze było jakieś 14st. a tu okna zablokowane i duszno straszliwie. Podeszłam do kierowcy i proszę o otworzenie chociaż szyberdachów, a ten z tekstem "gorąco?! ja włączyłem ogrzewanie, jeszcze przecież będzie zimno!" Tak więc apel do wszystkich podrózujących uświadamiajmy kierowców, może wreszcie nauczą się nie tylko siedzieć za kółkiem.
    • Gość: swan jak klima nie działa i okien nei da się otworzyć IP: 89.174.254.* 01.05.12, 21:00
      to wybijacie szyby.... Może wtedy władze dostrzegą, zę mimo wszystko nie jesteście bezmyślnym bydłem i nie można was w takich warunkach wozić...
    • metron1 I po klimie..... 01.05.12, 21:40
      Jeżdżę pociągami ELF w których włączona klima działa naprawdę dobrze, oczywiście działa kiedy nie trafi się pasażerka kretynka
      Niedawno pewna pasażerka dostała ode mnie ochrzan za otwieranie okien w pociągu w którym klima działała i był przyjemny chłód, owa pasażerka stwierdziła że jest jej za ZIMNO
      Zgadzam się "Nie dorośliśmy do klimy" Klima pracuje chłodzi a i tak jakiś debil jeden z drugim musi pootwierać małe okienka
    • Gość: mmm "Nie dorośliśmy do klimy". IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.05.12, 21:49
      a co z 742? tam nawet nie ma co otworzyć, bo otwieranych okien brak (pełne szyby) a w autobusie nie ma klimy. jeden przystanek to jest trauma w takie słońce...
    • Gość: cursedxx "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.213-81-190.telecom.sk 01.05.12, 22:18
      Fcuk! Czy w tym pogiętym kraju nawet klima może być problemem??? Jeśli ZTM zdecydował się na kupno autobusów przystosowanych do używania klimatyzacji tzn . szczelnych jak akwarium to powinno się tej klimatyzacji używać. W innym przypadku podróż bez włączonej klimy jest katorgą. Jest to proste jak drut. Jestem bardzo zdziwiony, że trzeba walczyć o tak podstawowe kwestie.
    • Gość: darq To nie my, to bufet IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.05.12, 22:19
      Jeśli większość autobusów ma wyłączoną klimatyzację, to pora spojrzeć prawdzie w oczy: to nie nasza niedorosłość ani zła wola kierowców, tylko oszczędności. Niedawno szefostwo ZTM przyznało, że świąteczne rozkłady w niektóre dni robocze wynikają z braku środków w budżecie. Te poszły np. na strefę kibica i inne zobowiązania wobec UEFA. Podobnie jak rok temu w marcu były "obiektywne problemy" z odśnieżaniem, bo nie przewidziano długiej zimy, tak w tym roku nie przewidziano wysokich temperatur w kwietniu.

To się nazywa profesjonalne zarządzanie budżetem - aby żyło się lepiej. Zarządzającym.
    • Gość: wolizna nie wiem co za mowa o "zapachu chemicznym" IP: *.warszawa.vectranet.pl 01.05.12, 22:55
      jechałem tramwajem, a tam był po prostu smród z niemycia pasażerów a nie z klimatyzacji, wracam do samochodu z klimą
    • Gość: pawel_50 "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.05.12, 00:14
      To nie społeczeństwo nie dorosło. Przyczyna leży w braku właściwego wyszkolenia kierowców i motorniczych, ponadto jak się zatrudnia ćwoków, buraków z braku kierowców z prawdziwego zdarzenia, dochodzi jeszcze aspekt sobiepaństwa (przykład: odjazdy z zatrzaśnięciem drzwi przed nosem nadbiegającego z przodu pasażera), wyraźna samowola kierowców i motorniczych, więc jeżdżą autobusy które urządzeniami przerosły móżdżki prowadzących pojazd. To wszystko razem wpływa na obecny stan w którym większość pasażerów odczuwa niedogodności, a przecież płacą za bilety, nie można tego zwalić na gapowiczów. W końcu kierowca czy motorniczy łaski nie robi.
      Władze ZTM to skostniała struktura o wysokim nepotyźmie i nic dziwnego że wyegzekwować od pracowników nie ma komu ich obowiązków jak należy.
      A swoją drogą skoro tak dużo w internecie jest na ten temat, dlaczego władze ZTM nic w tym kierunku nie robią? Zwykłe olejwodztwo na wysokim szczeblu.
      Też korzystam z usług ZTM i niestety podzielam zdanie, starsze pojazdy mają tę przewagę że można otworzyć okna.
      I jeszcze jedno a propos obsługi przez kierowców i motorniczych. Zdarzyło mi się zaobserwować sytuację, gdy motorniczy osobie podbiegającej do tramwaju od przodu tramwaju zamknął drzwi rozłożył ręce pokazując coś niedoszłemu pasażerowi i odjechał. A co pokazał pasażerowi ano że ma nad nim przewagę i może robić co chce, a niestety tak nie jest. Skoro mają płacone za pracę jako kierowca czy motorniczy to ich świętym obowiązkiem jest ŚWIADCZYĆ USŁUGI PRZEWOZOWE a nie bawić się w kotka i myszkę. Ale cóż można wymagać od nich w końcu duża grupa to niestety ludzie o bardzo niskim poziomie którzy w ten sposób chcą się dowartościować.
      Oj dyrekcjo ZTM - wy chyba najbardziej wszystkich olewacie. Brak szkolenia kierowców i motorniczych, bo to nie tylko chodzi o to jak pedały naciskać, ale jak się zachowywać w obliczu pasażerów i w stosunku do nich. Wielu kierowcom brak podstawowych manier dobrego zachowania, również nie mówiąc już o znajomości zaawansowanej techniki w pojazdach którymi jeżdżą. Dobrze wyszkolony kierowca czy motorniczy potrafiłby wyregulować klimatyzację na właściwym poziomie. Poza tym pamiętać należy również że z klimatyzacją w odpowiednich proporcjach pracować musi również i wentylacja.
      • Gość: aron Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o IP: *.paradowski.pl 02.05.12, 05:04
        ludzie zrozumcie to nie parczewski bus, tu nie musi być klimatyzacji. Komu gorąco niech se weźmie taxi.
      • Gość: Stary Pingwin Re: "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.05.12, 19:58
        Jeżeli pojazd stoi na przystanku, do którego prowadzi przejście podziemne, zawsze ktoś będzie dobiegał i nie zdąży. Ja mogę czekać na wszystkich dobiegających, tylko po jakim czasie pasażerowie przebywający w pojeździe mnie zlinczują?
        • Gość: aron histeryzujecie IP: *.paradowski.pl 03.05.12, 09:15
          Histeryzujecie. Klyma jest dobra dla słoików.
          www.stanmar.eu/images/stories/busy/bus_122.jpg
    • felicjan15 Zemdleć można w autobusach 02.05.12, 07:27
      Może by ZTM zmierzył stężenie szkodliwych substancji w autobusach, okna i dachowe wywietrzniki zamknięte, klimatyzacja nie działa, temperatura wyższa niż na zewnątrz, duchota nie do wytrzymania.
      Lepsze były Ikarusy.
      Jak ktoś umrze w tych warunkach to HGW i Ruta się ruszą?
    • Gość: gość "Nie dorośliśmy do klimy". Gorąca dyskusja o ch... IP: *.dynamic.chello.pl 03.05.12, 09:53
      czy ktos z was zdał sobie pytanie dlaczego przewoźnicy są przewoźnikami- chyba nie. a to proste jak budowa cepa- to jest biznes na którym można zarobić a jak zysk zerowy czy marny to zwijamy interes. w jakiś sposób im płacą- czy za kilometry czy ilość obsługiwanych linii czy jeszcze coś innego nie wiem.a skąd miasto ma kasę dla nich- z biletów (podstawa) a ceny biletów jakie są wiemy a cenę paliwa też, i co najgorsze cały czas rośnie. więc taki przewoźnik by mieć zysk tnie na wszystkim- na remontach, na pracownikach i na klimie czy ogrzewaniu bo to dodatkowe litry paliwa. ztm coś jakoby robi, jakieś "kary" ale tak naprawdę przymykają oko bo firma się zwinie i okaże się że nie ma kto obsługiwać linii. na przetargu wybierali te co dawały najniższą stawkę więc już założenia było wiadomo że wszystko będzie najniższym kosztem. puki autobus nowy jeszcze biznes jakos idzie ale czas upływa, kilometrów przybywa i trzeba cos naprawiać a to zaczyna kosztować
      ale taką politykę prowadzą wszystkie zarządy miasta, za kaczora obowiązywało to samo- najlepsi ci co najniższą stawkę proponują i ci wygrywaja przetargi. więc nie dziwcie się że klimy nie ma, nie bedzie jej jeszcze długo bo magiczne słowo- kryzys

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka