Dodaj do ulubionych

Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp...

IP: *.acn.waw.pl 08.08.12, 09:15
Ten system to syf i hurraoptymistyczne zapowiedzi tego nie zmienią.Gigantyczne przewały i setki wku...onych,oszukanych klientów to tylko kwestia czasu.Dlaczego te rowery nie są ubezpieczone?
Obserwuj wątek
    • braass Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... 08.08.12, 09:21
      Fajnie, ze w Warszawie powstaje system rowerów miejskich. Szkoda, ze brakuje dróg rowerowych i innych udogodnien dla rowerzystów, ale moze z czasem to sie poprawi.
      Teraz do rzeczy. Z rejestracją nie miałem najmniejszych problemów. Od soboty wypozyczylem rower szesciokrotnie i tylko raz mialem problem z wypożyczeniem. Na stacji staly 3 sztuki i wszystkie toeretycznie byly zajete, wiec musialem zrezygnowac i poszedlem pieszo donastępnej. Jednak tak jak z wypozyczeniem wiekszych problemów nie ma, tak z oddaniem sa. I to spore. Regularnie rower nie da sie oddac, bo system pyta sie mnie o nr karty kredytowej, regularnie stacje sa "nieczynne". A moje najwieksze zdzwienie bylo przedwczoraj, gdy wypozyczylem rower w Centrum i chcialem oddac po mniej wiecej 15 minutach z zamierem zrobienia zakupów i wziecia nowego wypozyczenia. Stacja, do której dotarlem byla "nieczynna", po chwili jednak sie cos pojawilo. Wpisalem nr telefonu i PIN. Stacja sie znowu "unieczynnila", a rower wg aplikacji w telefonie mialem nadal wypozyczony. Ostatecznie postanowilem, ze roweru nie oddaje, zrobie zakupy i potem rower oddam pod domem. Bedzie mnie to kosztowalo zlotówke, ale trudno. Wrócilem z zakupami i okazalo sie, ze roweru, który mam wypozyczony... nie ma. Znowu zajrzałem do telefonicznej aplikacji i rower nadal byl "na mnie". Dodam, że rower przpiąłem i szyfrem zakręciłem, więc nikt go raczej sobie ot tak nie wziął. Podszedlem do stacji, która juz byla zresetowana i spróbowalem oddac rower. Podalem nr telefonu i pojawila sie informacja, ze z nieznanych przyczyn zaraz dodstane SMS z nowym PIN'em. Nic takiego nie dostawalem, logowac sie nie moglem. Spieszylem sie, wiec poszedlem do tramwaju. Jadac tramwajem zalogowalem sie przez www do systemu i tam okazalo sie, ze w trakcie zakupów rower oddalem! Fajnie, ze nic o tym nie wiem. Korzystal z roweru bede, ale problemy z oddaniem zniechecaja, bo nie wiem czy tak naprawde na pewno ja ten rower oddalem i nie zostanie mi z karty pobrana jakas kara.
      A PIN jak nie przychodzil tak nie przyszedl, a mnie sie na ten "stary" i tak udalo po godzinie wypozyczyc rower. I szczesliwie oddac.
      • Gość: PO_tworek Piny, aplikacje, kody, srody, rezerwacje ... IP: 89.174.58.* 08.08.12, 11:12
        Jednym słowem raj dla jednorazowego użytkownika zza granicy Warszawy.
      • Gość: Milka Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: *.acn.waw.pl 24.08.12, 22:02
        Stacja Stokłosy - 5 rowerów nie dało się wypożyczyć. 2 widocznie rozwalone na stojaku. Wzięłam inny, nie przejechałam nawet do pętli przy Ciszewskiego - rower terkotał, zostawiał podwójny ślad, biegów nie zmieniał. Postanowiłam zawrócić na stanowisko i podmienić na inny. Po drodze spadł do tego łańcuch więc prowadziłam złoma. Próba dodzwonienia się na call centre spełzła na niczym. Oddałam, kliknęłam, że problem z wypożyczeniem - rower jest popsuty.
        W domu postanowiłam napisać maila na skrzynkę reklamacyjną i co widzę?? "Informujemy, że przyjęliśmy Twoją wiadomość i że zadbamy o to, by wciągu 21 dni na Twój adres e-mail dotarła odpowiedź". 21 dni?! To chyba żart! Już nie wspomnę o tym, że przelew idzie do nich chyba pieszo... tydzień czekam na zaksięgowanie wpłaty!
    • Gość: Cogito Wiedzialem, ze to p. Dubrowska IP: *.polcard.com.pl 08.08.12, 09:23
      "A czekając zastanawiałam się, jak w tej matni odnajdą się turyści, którzy zechcą przejechać się z Łazienek na Starówkę. Czy naprawdę trzeba być w jakimś systemie, żeby móc popedałować po mieście? A jeśli już, to dlaczego nie można zarejestrować się i płacić na miejscu?"

Od raz wiedzialem, ze to artykul p. Dubrowskiej. Kazdy inny dziennikarz sprawdzilby, ze mozna zarejestrowac sie bezposrednio w stacji rowerowej. Od reki i w 3 minuty.
      • Gość: szacun Re: Wiedzialem, ze to p. Dubrowska IP: *.home.aster.pl 08.08.12, 09:36
        Oczywiście , jakoś koledzy tej pani z redakcji nie mieli takich problemów.
        • Gość: Kedar Re: Wiedzialem, ze to p. Dubrowska IP: *.com 08.08.12, 14:05
          A ja lubię tę dziennikarkę. Przynajmniej jest normalna, heteroseksualna, nie jak jej koledzy ze Stolcowej.
          • Gość: zlota rybka Re: Wiedzialem, ze to p. Dubrowska IP: *.acn.waw.pl 08.08.12, 14:55
            normalna,heteroseksualna
            a trzecie zyczenie?
            tych dwoch nie podejmuje sie spelnic
            zlota rybka
    • Gość: gość124 20 min jazdy + 20 min. zdawania roweru ?! IP: *.free.aero2.net.pl 08.08.12, 09:31
      No to ja na razie zrezygnuję z tego cudownego udogodnienia !
      Nie mam czasu i siły na walkę z kolejnym Systemem jak z Kafki, więc chyba zostanę przy moim starym, na zewnątrz- dla złodziei, niemiłosiernie zajeżdżonym rowerku z dwom zabezpieczeniami wątpliwej jakości,.

Nie wyobrażam sobie, że po przejechaniu 20 min. rowerem kolejne 20 spędzam na formalnościach związanych jego oddawaniem. To jakiś absurd !

Może ktoś jeszcze się wypowie - może kolega B miał/a pecha ?
      • Gość: her Re: 20 min jazdy + 20 min. zdawania roweru ?! IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 10:25
        wczoraj zarejestrowalem sie i wypozyczylem rower przy rotundzie w ok. 3 minuty, wyobrazam sobie ze samo wypozyczenie trwa jeszcze krocej, oddanie trwało może 1 minutę, więc ja jestem zupełnie zadowolony...
      • Gość: xxx Re: 20 min jazdy + 20 min. zdawania roweru ?! IP: *.ztm.waw.pl 08.08.12, 10:34
        przecież na stronie Veturilo jest opcja szybkich przelewów. Konto aktywuje się wtedy w ciągu minuty. Można na skróty, można objazdem.
    • Gość: szacun Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: *.home.aster.pl 08.08.12, 09:35
      Z całym szacunkiem dla tej pani , ale mi zarejestrowanie 2 osób zajęło 10 min i to od razu z wpłatą na konto , wystarczy popatrzeć czy pieniądze są na koncie a ten email to bujda. Gratuluje tej pani obsługi komputera , to że wysłała pani 1 e-mail w zeszłym stuleciu o niczym nie świadczy , z tego artykułu pokazała pani jak żyje "on-line"
      • Gość: do szacun Veturilo na razie nie jest przyjazne IP: 91.198.194.* 08.08.12, 10:52
        Ja gratuluję szacunowi szczęścia w rejestracji. Jednakowoż uważam, że jeśli wiele osób zgłasza problemy, to nie należy tego lekceważyć. Mając więc na względzie niewątpliwe ułomności tego "systemu", na razie nie skorzystam (w końcu to ma być ułatwienie, a nie kolejny problem dla podróżującego). Albo Nextbike będzie pracował w pocie czoła, by "system" był przyjazny, albo też przyjdzie inny operator i zrobi to lepiej. Prawa rynku :) . Czołem.
        • Gość: gość Re: Veturilo na razie nie jest przyjazne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 11:04
          Problemy są bo nie ma konkurencji, więc operator może sobie pozwolić na fatalne działanie, bo wie, że nikt mu nie zagraża, a z miastem podpisał lukratywną monopolistyczną umowę.
          • Gość: v. Re: Veturilo na razie nie jest przyjazne IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 12:24
            w/g informacji gazety miasto placi firmie nextbike prawie 500tys pln miesiecznie(!) za obsluge systemu. nie wiem czy to prawda ale jesli tak to jest to szokujace.
            • Gość: nick Re: Veturilo na razie nie jest przyjazne IP: *.1and1.pl 08.08.12, 14:09
              A nie wydawało ci się podejrzane, że nagle miasto rzuciło się na budowę stacji rowerowych, choć jeszcze ścieżek brakuje i akurat przetarg wykazał, że własciwie jedna firma może to wygrać, bo ma monopol na wynalazek. Nextbike ostro zabiega o to, by kolejne miasta chciały dołączyć do "systemu" bo przecież uczciwym przetargiem i tak wygrają i będą doić miasto na niebotyczne kwoty stawiając rzęchy warte formalnie 2000 zł/szt :-))) A urzędasy jakie dumne, siedzą na stołkach z tłumionym półuśmiechem. Jak sądzisz, dlaczego?
              • Gość: romann Re: Veturilo na razie nie jest przyjazne IP: 193.46.186.* 08.08.12, 14:59
                I wydaja publiczne pieniadze na takie pierdoły....
        • Gość: PO_tworek Niestety, w W-wie gorszy operator wypiera lepszego IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.12, 12:58
          Tak było z parkometrami ...
      • Gość: lolo Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: 193.46.186.* 08.08.12, 14:49
        Ale ma ktos tu satysfakcje, że sa gorsi od niego w korzystaniu z internetu i może "dowalić" temu komuś, kto miał kłopoty z rejestracją - w Polsce to typowe....
        zamiast udzielić jakichkolwiek pomocnych wskazówek, to pokazuje swoja wyższość nad osoba mająca trudności. Poczekaj, z czasem i ciebie to dopadnie i wtedy tak samo cie inni potraktują...
    • Gość: kwakwa U mnie 2 min IP: 195.85.196.* 08.08.12, 09:46
      Mnie te 2 min. wystarczyły, ale jestem biegły w internecie :-)
      • Gość: PO_tworek Re: U mnie 0,5 min IP: 89.174.58.* 08.08.12, 11:33
        Mam własny rower i dobre zapięcie, z którym nie trzeba się szarpać.
    • bolek_i_jego_worek Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... 08.08.12, 09:50
      "...i w dużej mierze żyję online,..." Co to znaczy?
      • Gość: MZ Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: *.meil.pw.edu.pl 08.08.12, 10:50
        Pani ma profil na fejsbuku, co spowodowało zanik umiejętności życia w realnym świecie. STąd jej problemy z wypożyczeniem roweru :-)
      • potomar Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie 08.08.12, 10:57
        Pewnie "...i w dużej mierze żyję na linie / linii" :)
    • Gość: wiki zapinanie rowerów na swój łańcuch IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.12, 09:57
      wczoraj widzialem jak jeden z rowerow na stanowiskach róg jana pawała i grzybowskiej, oprocz standartowej blokady systemu jest rowniez zablokowany prywatnym łancuchem, poniewaz rowerów jest mało, ludzie znalezli sposób jak miec rower na wyłaczność, przykre ;-(
      • Gość: PO_tworek Przynajmniej wie, że nikt inny wcześniej ... IP: 89.174.58.* 08.08.12, 11:15
        nie kładł na tej kierownicy rąk, którymi drapał się po tyłku lub dłubał w nosie lub zębach.
      • Gość: nani Re: zapinanie rowerów na swój łańcuch IP: 193.46.186.* 08.08.12, 14:55
        Kolejnym krokiem bedzie zamiana linki firmowej na prywatną, wtedy obsługa moze potraktowac to jako samowolke i przeciąc to zabezpieczenie.
        Dzisiaj jakiś(-aś) artysta(-ka) przypiał rower do latarni przy hali mirowskiej - jak mu kasy nie szkoda i licznik bije, to niech płaci.
    • Gość: Anna Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: 31.178.125.* 08.08.12, 09:57
      Zaczęłam korzystać z Veturilo w ostatnią niedzielę.
      Zarejestrowanie się w systemie zajęło mi 5 minut, łącznie z oczekiwaniem na zaksięgowanie kwoty itd. Nie miałam przy tym żadnych problemów, wystarczy CZYTAĆ i postępować zgodnie z instrukcją. Z wypożyczeniem i z oddaniem również nie było problemów, 2 minuty i gotowe.
      Z tego co udało mi się zaobserwować inni użytkownicy równie bez przeszkód brali/oddawali rowery.
      Naprawdę nie jest to tak skomplikowane, żeby nie poradził sobie z tym dorosły człowiek.
      Powtarzam czytać instrukcję! Z reguły problemy się biorą z tego, że ktoś próbuje kombinować po swojemu i się wymądrzać.
      Pozdrawiam
    • Gość: Archi Szybka rejestracja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 09:57
      Mi rejestracja zajęła chwilę, szybki przelew i konto działa. Na razie korzystały moje dzieci, czekam na rozbudowę sieci.
      • Gość: rowerzysta Re: Szybka rejestracja IP: 193.59.102.* 08.08.12, 10:27
        mi też sama rejestracja zajała chwile, nawet udało mi się zapłacić szybkim przelewem 10 zł, chętnie z góry wpłaciłbym np 20 zł ale w przelewie była tylko kwota 10 zł. Spoko, w ciągu kilku dni jeździłem ok 10 razy rowerami, przy pierwszym logowaniu na stacji wyszły jakieś dziwne komunikaty o karcie kredytowej... przy oddawaniu roweru dwa razy stacje były nieczynne, przez telefon poszło sprawnie. Teraz chciałbym sobie zasilić konto bo nie wiem kiedy zostanie zablokowane i pojawiają się schody, jak w opcjach zaznaczę karta kredytowa - będę mógł dokonać płatności ale o ile dobrze rozumiem jest to future pay czyli faktycznie zgodziłbym się na obciązanie mojej karty w przyszłości automatycznie, nie mam na to ochoty. Jednak jak zaznacze opcje przelewu (najlepiej szybkiego) co mnie interesuje nie ma nigdzie takiej możliwości, nie istnieje nigdzie opcja wykonania przelewu przez transferuj.pl (przez ten system dokonałem opłaty rejestracyjnej). Nie czas na dyskusje kto żyje bardziej online i komu się udało zapłacić a komu nie. Moim zdaniem system nie jest logiczny, nie jest intuicyjny, nie budzi zaufania. I ja wcale się nie dziwię autorce, warto o tym pisać, nawet w nieco przejaskrawiony sposób o problemach z systemem. Być może dzięki temu za jakiś czas system będzie w 100% dopracowany, czego wszystkim i sobie życzę bo taki system rowerów miejskich to strzał w dziesiątkę.
        • Gość: PO_tworek Re: Szybka rejestracja to jest np. w mPay IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.08.12, 12:43
          Wystarczy wystukać numer na klawiaturze telefonu i zasilić konto. Szkoda, że nie można już płacić za parkowanie w ten sposób.
    • dd_heretyk To jest sprawa dla GIODO! 08.08.12, 10:39
      Jeszcze raz zadaję pytanie, dlaczego tą sprawą do tej pory nie zainteresował się GIODO?! Niezabezpieczone strony, które łatwo jest podrobić i przejąć dane użytkowników! Ten system jest mocno niedorobiony i w ogóle nie powinien być wdrożony! Należy zadać sobie poważne pytanie, czy nasze dane osobowe są w sposób należyty zabezpieczone?
      • Gość: error Re: To jest sprawa dla GIODO! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 11:00
        I to jest pytanie za 100pkt, ale czy ktoś z Was użytkowników tym się przejmuje? Korzystacie z niebezpiecznego systemu nie zdając sobie sprawy z zagrożenia wycieku danych, które na własne życzenie wprowadziliście do systemu. Ja z tej przyczyny na razie zrezygnowałem z rejestracji, bo wiedziałem jak będzie. A jest jak u Kawki rzeczywiście. System nowy, źle zaprojektowany, awaryjny, niebezpieczny dla użytkowników i ich finansów. Sam pomysł doskonały ale wykonanie jak to u nas w kraju fatalne.
        • Gość: PO_tworek Rano Kawka, wieczorem Żubrowski? IP: 89.174.58.* 08.08.12, 11:17
      • Gość: xxx Re: To jest sprawa dla GIODO! IP: *.ztm.waw.pl 08.08.12, 16:56
        na jakiej podstawie twierdzisz że jest niebezpieczna?
        www.komputerswiat.pl/nowosci/internet/2012/32/veturilo-ma-klodke-wypozyczanie-rowerow-jest-bezpieczne.aspx
        jak na olimpiadzie wprowadzą turniej marudzenia w klasyfikacji medalowej będziemy wysoko

• Gość: tester Ankieta jest tendencyjna IP: *.31.8.52.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.12, 10:52
      A co jezeli korzystam z wlasnego roweru?
    • Gość: zep Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.12, 11:33
      Mam dokładnie ten sam kłopot co autorka tekstu, tylko wciąż czekam na potwierdzenie przelewu (drugi dzień). A skoro jest tak jak piszą niektórzy, że można się zarejstrować na miejscu, to szkoda, że ta informacja nie jest widoczna na stronie systemu i nie pisano o tym w artykułach. A jak się tam płaci? Kartą czy bilonem?

• tolba Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... 08.08.12, 11:52
      Rejestracja i wpłata- 2 minuty, wypożyczanie z użyciem karty miejskiej- niecała minuta, zwrot- niecała minuta. Korzystajcie z instrukcji i tyle.
    • Gość: Mokotowianin Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.30.3.231.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 08.08.12, 11:54
      No tak, sory, system nie jest podobny do Facebooka to już się autorka gubi. Mi rejestracja zajęła przez stronę veturilo jakieś 10 minut z oczekiwaniem na przelew (mTransferem, bo szybciej). Potem już tylko do stacji, przyłożyłem WKM, podałem telefon + pin i mogę wypożyczać jednym ruchem karty przy słupku.
      No ale cóż, kto się pierdołą urodził, kanarkiem nie zdechnie... Aż się boję co będzie jak pani "redaktorka" będzie się musiała rozliczyć z US :p
    • Gość: fu Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.adsl.inetia.pl 08.08.12, 11:56
      Bzdury. Rejestrowałam się bodajże 2 czy 3 sierpnia, i wszystko przebiegło bez problemu. Ale zajęło mi to może 3, a nie 2 minuty. Horror, prawda?
    • Gość: ips Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.12, 12:07
      To straszne:D
    • Gość: jasiek Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.not.org.pl 08.08.12, 12:24
      Z oddaniem roweru też miałem kłopot ...
    • jestem-z-miasta Bzdury! 08.08.12, 12:26
      Właśnie się zarejestrowałem. Wszystko razem z przelewem i potwierdzeniem trwało krótko. Po 2 minutach od wejscia na stronę miałem aktywne konto.
      Jak ktoś jest pierdołą to niech idzie się pomodlić o rozum a nie pisze donosy do gazety i to pod prawdziwym (zakładam) nazwiskiem... taki wstyd!
      • Gość: Blam Re: Bzdury! IP: *.rev.snt.net.pl 08.08.12, 12:49
        Z rejestracją problemu nie ma, jest problem z płatnością. Smsa z pinem dostałam szybko, ale spędziłam wczoraj pół godziny przed komputerem próbując zapłacić kartą, ciągle pojawiał mi się komunikat o błędzie. Próbowałam się dodzwonić na infolinię, która niby działa do 22. O 19 z minutami nikt nie odbierał telefonu. Wysłałam maila z reklamacją, odpowiedzi brak.
        • jestem-z-miasta Re: Bzdury! 09.08.12, 08:33
          Lepiej zapłacić szybkim przelewem. Bez problemu.
          Miałbym obawy czy podawać numer karty. W razie jakiś błędów w systemie obciążą kartę zanim sprawa się wyjaśni.
      • Gość: Marcin Re: Bzdury! IP: *.ascor.com.pl 08.08.12, 13:42
        Rejestracja jest względnie szybka to prawda. Jednak od aktywacji konta do możliwości wypożyczenia roweru u mnie opłynęły 4 dni. Dodam iż korzystam z systemu BemowoBike od maja tego roku. Przez trzy dni przychodziłem codziennie pod stojak na rowery i bezskutecznie próbowałem go wypożyczyć. Potem było już z górki.
      • Gość: rowerzysta Re: Bzdury! IP: 193.59.102.* 09.08.12, 09:45
        Gratuluję życiowego sukcesu!!
        Pojeździj teraz trochę i spróbuj doładować konto z formą płatności przelew (najlepiej szybkim tak jak to można było zrobić przy rejestracji). Przypuszczam że zaczniesz się modlić wg własnej propozycji.
        • jestem-z-miasta Re: Bzdury! 10.08.12, 08:36
          Porównywałem czas rejestracji swój i pani redaktor nie po to żeby odbierać gratulację.
    • Gość: we haha 1,5h stracic na rejestracje.. IP: *.pg.com 08.08.12, 12:46
      moze usability strony jest kiepskie i jest duzo do poprawy, ale mimo wszystko cala rejestracje lacznie z recznym przelewem mozna zrobic w 15min (przetestowalem na sobie), zeby stracic 1.5h i jeszcze o tym artykul pisac trzeba wyjatkowo kiepsko radzic sobie z komputerem i byc super malkontentem:)
    • Gość: SikohR Problemy mozna obejść - przez internet IP: *.ip.netia.com.pl 08.08.12, 13:30
      Mi tam akurat rejestracja i płatnosc kartą zajęły chwilę więc to nie wiem w czym problem. I choć rzeczywiście przy próbie pierwszego wypożyczenia zawiesiła się stacja i musiałem skorzystac z wypożyczenia za pomocą infolinii to w parę minut później już pedałowałem. A przy zwrocie zdąłem sobie sprawę, że można wypożyczać i zdawać rowery przez internet i jest to dla mnie zdecydowanie najwygodniejsza metoda - loguję się natelefonie na venturilo - podchodzę do roweru - wjklepuję jego numerek i już mam kod. Przy zdaniu roweru jeszcze prościej - nic nie muszę podawać tylko wybieram "Wynajem/zwrot" i elegancko mogę wybrać któy rower chcę zwrócić (a często biore dwa). Nawet nie muszę się ponownie logować do systemu bo przez cąłą jazdę sesjalogowania jest utrzymana. Jedyny problem to czasem nie działa kod odblokowujący ale wówczas zwracam rower i biorę nastepny. Doładowanie konta to też prosta sprawa za pomocą strony internetowej - doładowałem kartą za 10zł w minutę i już kaska pojawiła się na koncie więc naprawdę nie wiem o co tyle krzyku. Bardzo wygodne i szybkie rozwiązanie :) POLECAM
      • maryshaa Re: Problemy mozna obejść - przez internet 08.08.12, 14:06
        Mi cała rejestracja zajęła dwie minuty. Zero problemów - płatność przelewem. Po pięciu minutach dosłownie miałam aktywne konto z zaksięgowaną wpłatą. A zakładka "mój licznik" i "mój profil" jak nabardziej istnieją. Są widoczne od razu po zalogowaniu do sewrisu veturilo.
        Korzystam właściwie od samego otwarcia systemu i do tej pory nie miałam żadnego problemu ani z wypożyczeniem roweru, ani ze zwrotem, ani z infolinią...
    • Gość: mkhr Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.12, 15:48
      Artykuł zmobilizował mnie do rejestracji. Zrobiłem to niezwłocznie po przeczytaniu artykułu. Rejestracja + opłacenie kartą Visa + zalogowanie się na swoje konto zajęły mi łącznie ok 3 min. Bez jakichkolwiek problemów. Pozdrawiam
      • Gość: rowerzysta Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: 193.59.102.* 09.08.12, 09:52
        Spoko, zauważ teraz że płacąc kartą kredytową zgodziłeś się na jej automatyczne obciązanie w przyszłości. Przy spotykanych błędach w systemie, gdzie bywają sytuacje gdy rower niby zostaje wypożyczony pomimo zwrotu możesz się po jakimś czasie zdziwić patrząc na wyciąg z karty. Może dlatego właśnie nie ma łatwego sposobu na doładowywanie konta przez szybkie przelewy (taka możliwość jest tylko przy opłacie rejestracyjnej)
    • Gość: Warszawiak123 Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.08.12, 16:00
      Ja się zastanawiam, co za gamoń wpadł na ten cały pomysł. Problem polega na tym, że wszystko na to wskazuje, że nie ma chipowych stacji dokujących, tak, jak jest w innych miastach europejskich. Te wszystkie zabezpieczenia, to zwykłe zapięcia z bazaru. Nie ma żadnego połączenia z automatem. Nic. Wygląda na to, że oddanie roweru polega tylko i wyłącznie "zadeklarowaniu" jego oddania. Można wypożyczyć rower, "zadeklarować" jego oddanie (system i tak nie zweryfikuje czy został oddany czy nie) i wcale go nie oddać. Albo wypożyczyć rower, zwrócić go, kod do zamka szyfrującego się i tak nie zmieni i za kilka minut po prostu otworzyć ten sam rower i odjechac. Właśnie dyskutowaliśmy ze znajomymi na temat absurdalności tego systemu, a tu proszę, następnego dnia taki oto mail:

"Witaj,
      niestety nie możemy znaleźć roweru o numerze XXX. Według naszej bazy danych byleś ostatnim klientem, który od XX.XX.2012 XX:XX do XX.XX.2012 XX:XX wynajmował rower.
      Prosimy o pomoc w znalezieniu roweru.
      Dziękujemy za Twoja pomoc.
      Twój zespół VETURILO"

Toż to jakaś masakra. W takich momentach mam wrażenie że żyję w czasach z "Misia". Dodam, że wcale takiego roweru nie wynajmowałem, tylko inny, ale to już inna sprawa, jeszcze bardziej zresztą absurdalna.

Osoba, która to wymyśliła, chyba żyje w swoim własnym świecie, w którym wszyscy są uczciwi, nie kradną i dzielą się swoim szczęściem:). Albo jest takim gamoniem, że nawet tego nie przewidziała. Po co brać przykład z inych miast (np Paryża, gdzie stacje dokujące są zautomatyzowane i oddanie roweru polega na automatycznym zarejestrowaniu jesgo zwrotu).
      Śmiać mi się chce, ciekawy jestem czy będą mnie teraz sprawdzać w kamerach i nękać pytaniami gdzie jest rower. Założę się, że pewnie ktoś sobie go wypożyczył, zadeklarował oddanie i pojechał dalej. I pewnie odda go za klika dni, o ile jest uczciwy. Już pomijam fakt kar za zagubienie itp, które są w tym wszystkim jeszcze bardziej absurdalne.

Powodzenia życzę firmie i ciekawe jakim cudem dostali dofinansowanie z UE na ten projekt.

buahahahaha, witamy w Polakowie - cebulowie
      Warszawiak
      • Gość: Warszawiak123 Re: Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cie IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.08.12, 09:05
        Dodam, że zrobiłem mały test na potwierdzenie swoich przypuszczeń i po oddaniu roweru i zadeklarowaniu jego zwrotu, po 5 minutach otworzyłem ten sam rower hasłem, który dostałem wcześniej...Sytuacja wydaje się wygląda tak, że jest realna szansa, że społeczność utworzy bazę kodów, w której każdy rower będzie miał przydzielony kod zapięcia i będzie można jeździć za darmo.
        Wówczas jedyną możliwością dla Veturilo będzie manualne zmienianie kodów przez pracowników firmy, co wydaje się o wiele bardziej kapitałochłonne niż zainstalowanie chipowych stacji dokujących.
        Ciekawy jestem przyszłości rowerów
    • Gość: Nowy użytkownik Kłopoty z Veturilo: rejestracja tylko dla cierp... IP: 160.62.4.* 13.08.12, 11:38
      Rejestracja nie jest tylko dla cierpliwych.
      Zajmuje nie więcej niż 3 minuty a obsługa całego systemu jest banalnie prosta. Trzeba jedynie pamiętać swój numer telefonów, pin jaki wysyłają na telefon. Potem sprawdzić numer roweru i zapamiętać podany przez maszynę kod.

Nic prostszego!
    • Gość: Ja. Rejestracja przy stacji IP: *.aster.pl 26.08.12, 11:30
      Zupełnie nie spotkałam się z tak skomplikowaną procedurą o której tu napisano. Podeszłam do stacji, kliknęłam REJESTRACJA i wpisałam po kolei potrzebne dane. Po podaniu numeru karty samo ściągnęło mi 10 zł i już po 2 minutach, z tej samej stacji odjechałam na rowerze.
      Polecam nie korzystać z internetu :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka