Dodaj do ulubionych

Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa...

21.11.12, 07:37
Nalepszy przykład tej głupoty urzedowej to postawienie tych radarów na Powst. Śląskich gdzie chwile wcześniej mistrz Galas tak przebudował skrzyżowanie, że zrobił .... i tutaj niespodzianka ... KOREK. Ciekawe kiedy wam się urzędasy ten radar zwróci? Już lepszym pomysłem było stawianie znaków zakazu zatrzymywania się przy przedszkolach i kasowanie ludzi po 100zł.
Obserwuj wątek
    • Gość: b Gdzie stawiać takie radary? IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 07:53
      To proste.Przy każdym odcinku jezdni,dłuższym niż 100 m,przy którym są przejścia dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej.Każda taka prosta to dla sz.kierowców-"autostrada" albo co najmniej "droga szybkiego ruchu".Żadne znaki ograniczenia prędkości nigdy tam nie zadziałają,bo jeśli ktoś spróbuje się do nich dostosować,zostanie natychmiast obtrąbiany,zbluzgany i zmieszany z błotem przez 99% jeżdżących "szybko ale bezpiecznie".
      Mój ulubiony przykład-odcinek Borzymowska-Trocka od św.Wincentego do Radzymińskiej.Żadne zasady tam nie obowiązują,poza jedną-gaz do dechy.
      • asperamanka Re: Gdzie stawiać takie radary? 21.11.12, 10:15
        Nie oszukujmy się, te fotoradary służą tylko i wyłącznie wyrwaniu kasy, a tłumaczenia Bufetu i Straży Wiejskiej, że to tylko dla naszego dobra, w miejscach gdzie jest najwięcej stłuczek i lekceważenia czerwonego światła, są dobre dla downów po lobotomii, bo:

- po pierwsze, te nowe fotoradary stoją przede wszystkim na wylotówkach. Wrarszwiacy po trzech dniach będą wiedzieć, gdzie zwalniać, ale przyjezdnego frajera zawsze sie skroi z kasy;

- po drugie, fotoradary wychwytujące wjeżdżających na czerwonym świetle ustawiono na tych skrzyżowaniach (Al. Niepodległości/Batorego, Grójecka/Dickensa, itp.) gdzie układ sygnalizacji świetlnej zachęca kierowców ruszających spod poprzedniego sygnalizatora do "depnięcia", żeby zdążyć na kolejnym zielonym, a nie tam, gdzie wjeżdżający na skrzyżowanie blokują je po zmianie świateł. Dzięki temu można będzie łapać "piratów drogowych", zwłaszcza nieświadomych "obcych" spoza miasta, jednocześnie i na przekroczeniu prędkości, i na wjechaniu na czerwonym;

Gdyby chodziło o usprawnienie ruchu, to fotoradary wyłapujące wjeżdżających na czerwonym i/lub blokujących skrzyżowanie ustawiono by tam, gdzie to jest rzeczywiście gigantyczny problem - choćby skrzyżowania Al. Jerozolimskie/Emilii Plater, Rondo przy Centralnym, Al. Jerozolimskie/Żelazna. Tylko że w tym miejscu idioci blokujący skrzyżowanie po tygodniu by się oduczyli je blokować, i cały misterny plan wycyckania kierowców z kasy poszedł by się kochać.

A fotoradary wychwytujące przekraczających prędkość nie powinny stać na szerokich wylotówkach 2x3, gdzie przekroczenie prędkości o 20 km/h nikomu nie szkodzi, i gdzie one służą tylko wyciąganiu kasy od przyjezdnych tylko w miejscach, gdzie się tyle nie zarobi, ale gdzie przekroczenie z 50 na 60 km/h jest już poważnym zagrożeniem bezpieczeństwa, a idioci rajdują - choćby Puławska przy Malczewskiego, czy Saska w miejscu gdzie przechodzi w Bora Komorowskiego mi na gorąco przychodzą do głowy.
        • Gość: racja Re: Gdzie stawiać takie radary? IP: *.acn.waw.pl 21.11.12, 10:35
          Amen.
        • marac Re: Gdzie stawiać takie radary? 21.11.12, 10:52
          asperamanka napisał:

> Nie oszukujmy się, te fotoradary służą tylko i wyłącznie wyrwaniu kasy, a tłuma
          > czenia Bufetu i Straży Wiejskiej, że to tylko dla naszego dobra, w miejscach gd
          > zie jest najwięcej stłuczek i lekceważenia czerwonego światła, są dobre dla dow
          > nów po lobotomii, bo:

Brawo. Pozamiatałeś.
          A najsmutniejsze w tym wszystkim jest to, że to co napisałeś powinno być w tym artykule. Ale pismaki ze Stołecznej łykają te galasowe bzdury jak młode pelikany. :-/
        • Gość: elo kuzwa - pierszy raz napisales madry post! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 12:39
          gratulacje - czynisz postepy - moze beda z ciebie ludzie.
    • Gość: none Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.11.12, 08:03
      Druga równie rewelacyjna lokalizacja to 17 Stycznia/Krakowska. Tam jest praktycznie zawsze korek albo w jedną stronę, albo w drugą. Mieszkam niedaleko i przez ostatnie lata nie widziałem tam ani jednej stłuczki. Ciekawe, po co ten radar w tym miejscu? Jeżeli już, to powinien stanąć trochę dalej - koło salonu Forda/autokomisu, gdzie jest przejście dla pieszych bez sygnalizacji...
      • Gość: joj Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.aster.pl 21.11.12, 09:26
        Podobnie jak na Wisłostradzie przy Karowej. Tam NIGDY nie widziałem nawet stłuczki.
        A samo tłumaczenie niedorzecznika jest z zadu wyjęte - wynika z niego, że postawiono 7 nowych radarów, ale uzasadnienie lokalizacji jest tylko dla 3 :D
        Dziennikarz powinien dopytać się jakie uzasadnienie, poza łataniem dziury w budżecie miasta, ma lokalizacja pozostałych 4 słupków.
        • wolfgang87 Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy 21.11.12, 09:57
          Dziennikarz by dopytał. Ale to pewnie stażysta. Etos dziennikarski upada...
    • jarabbit A świstak siedzi 21.11.12, 08:17
      "To nie są przypadkowe lokalizacje - zapewnia straż miejska."- oczywiście,że nie. To są lokalizacje gdzie można wyrwać najwięcej kasy.

• Gość: maciek Re: A świstak siedzi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 08:27
        jak CI tak żal kasy, to po prostu zwolnij, ciekawe dlaczego takie rozwiazanie w ogole nie przychdzi ci do glowy
        • Gość: World Re: A świstak siedzi IP: *.lpp.com.pl 21.11.12, 09:14
          Gość portalu: maciek napisał(a):

> jak CI tak żal kasy, to po prostu zwolnij, ciekawe dlaczego takie rozwiazanie w
          > ogole nie przychdzi ci do glowy

Ostrożnie z tą radą, bo jak zbyt wielu tak zrobi, to kosztowna inwestycja nie zwróci się i deficyt wzrośnie :)
          • Gość: Gość Re: A świstak siedzi IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 00:27
            Nie rozśmieszaj mnie.
      • zmichalg1 Re: A świstak siedzi 21.11.12, 10:51
        Dokładnie tak!
        Najlepszym przykładem fotoradar na ul. Spacerowej.
        Tzn. kiedyś jego ustawienie NAPRAWDĘ MIAŁO SENS i poprawiało bezpieczeństwo.
        Przypomnę: Zjazd z Goworka (od strony pl. Unii Lubelskiej) jest naprawdę niebezpieczny bo po łuku i górki. I wiele razy widziałem tam takich, co to "z górki na pazurki" kończyli na latarniach.
        Tam fotoradar MIAŁ SENS!
        Ale widać za mało zarabiał, więc co zrobiła nasza "dzielna" SM?
        Fotoradar obróciła tak, że łapie tych, co jadą... pod górkę! Jaki sens? Czy można nie wyhamować jadąc pod górę, gdzie siłę hamowania wspomaga grawitacja?
      • Gość: fgh Re: A świstak siedzi IP: *.182.152.15.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.12, 12:54
        No tak - wielki mi sukces, że nie ma wypadków przy radarach. Spiętrzają ruch więc wypadki są tylko, że kilka kilometrów dalej lub kilkadziesiąt jak już kierowcę wymęczą tymi korkami spowodowanymi przez fotoradary.
    • Gość: pepe11 A ile wypadĸow na Karowej?Tam gdzie jest 30 km/h?0 IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 08:29
      Na 30 km/h przed Karową w ciągu ostatnich 3 lat nie było żadnego!!!! Ten będzie zarabiał najwięcej a przy okazji będzie wiele najechań na gwałtownie hamujących.
      Na jakiej podstawie SM ma stacjonarne radary????W ustawie nie znalazłem
    • awonek Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... 21.11.12, 08:37
      Wczoraj stałem w korku przy tym fotoradarze na Wisłostradzie. Tak się go przestraszyłem, że stałem dużo wolniej niż zwykle.
      • hit.and.run Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy 21.11.12, 09:48
        > Wczoraj stałem w korku przy tym fotoradarze na Wisłostradzie. Tak się go przest
        > raszyłem, że stałem dużo wolniej niż zwykle

Jak to jest "stać dużo wolniej" ?
        • Gość: Ahaaa Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.11.12, 14:54
          "Jak to jest "stać dużo wolniej" ?"
          Identycznie, jak dużo wolniej zajarzyć, ze to co napisane, niekoniecznie jest na poważnie :)
    • Gość: PW Chamy za kierownicą IP: *.lot.pl 21.11.12, 08:45
      Przedwczoraj przechodziłem z wózkiem przez przejście dla pieszych bez sygnalizacji świetlnej w al. KEN, niedaleko stacji Metro Ursynów. Kierowca jadący prawym pasem w kierunku Kabat zatrzymał się. Byłem już na jezdni, gdy dwóch kootasów na lewym pasie, przejechało mi metr przed wózkiem nawet nie zwalniając. Oczywiście nie mam zaufania do kierowców i zawsze jestem przygotowany na to, że jakiś bydlak zachowa się tak jak tamci. Dlatego jestem za tym, żeby radary stawiać właśnie na przejściach dla pieszych bez sygnalizacji, a skoorwysynów, którzy stwarzają zagrożenie dla innych karać bardzo wysokimi mandatami!!!
    • Gość: japierdyle Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.11.12, 08:55
      taaaa takim przykładem "poprawiającego" bezpieczeństwo radaru jest ten na Pileckiego/Herbsta. 3 pasy, sygnalizacja świetlna na przejściu dla pieszych i fotoradar.
      • Gość: Pawełek Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: 195.205.163.* 21.11.12, 11:13
        Nie znam tego konkretnego miejsca, ale znając naszych kierowców i to, że są tam 3 pasy, to już wiem, że gadasz głupoty. Przy tak szerokiej jezdni kierowcy jeżdżą jak po autostradzie ile fabryka dała, mają w doopie pieszych i światła przemykając na tzw. "późnym żółtym" czyli naprawdę na czerwonym, przez co łatwo potrącić pieszego czy zderzyć się z samochodem, który ma już zielone. Właśnie tacy kierowcy jak Ty, bez wyobraźni powodują wypadki.
        Po to jest ograniczenie 50km/h na godzinę, żeby przy zapaleniu się żółtego światła można było bezpiecznie wyhamować, ale jadąc 80 czy 100 (bo jest szeroko) faktycznie stwarza się zagrożenie raptownie hamując lub przejeżdżając na "późnym żółtym". Niestety wy, wioskowe ciołki tego nie rozumiecie, bo w mózgu sieczka.
        • Gość: japierdyle Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.11.12, 23:06
          Nie znam tego konkretnego miejsca,.... już sam fakt, że zaczynasz swą wypowiedź na temat miejsca którego nie znasz potwierdza twój (delikatnie mówiąc) NIEDOROZWÓJ.

Poproś rodziców, albo swego chłopaka żeby zabrali cię w jakiś weekend na to miejsce, poobserwuj je sobie z godzinę albo i dłużej ( w twym wypadku zapewne doba to za mało ale cóż...) i dopiero napisz post.

Poza tym, obejsrany kmiotku, kompleksy dotyczące twego pochodzenia powinieneś leczyć u psychologa, nie na forum.
          • Gość: Pawełek Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: 195.205.163.* 22.11.12, 14:58
            No cóż, kultura Twojej wypowiedzi świadczy o Tobie, nie trzeba tego komentować. Ja nie mam kompleksów, więc jeżdżę zgodnie z przepisami, w przeciwieństwie do Ciebie, który leczysz je szybką jazdą, chcąc się w ten sposób dowartościować. Podpowiem Ci, że pewne zachowania kierowców są niezależne do specyfiki skrzyżowań i ulic, dlatego mogę wyciągać wnioski z wypowiedzi innych osób. Skoro nie jesteś do tego zdolny, to nie znaczy że inni tego nie potrafią.
            • Gość: japierdyle Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.warszawa.vectranet.pl 23.11.12, 00:32
              poczytaj swoje wypowiedzi i zerknij na bijącą z nich kulturę kmiotku, dopiero później oceniaj innych kmiotku.
              I nie wypowiadaj się na tematy i o miejscach o których nie masz pojęcia kmiotku.
    • pindrals wyjatkowo duzo chamstwa 21.11.12, 09:01
      W Polsce jest niespotykana w Europie liczba bandytów za kierownicą, którzy chyba lubują się np. w rozjeżdżaniu ludzi na przejściach. Czas to skończyć, a drogą do tego są tylko surowe kary. Nic tak nie przemówi do umysłu prymitywa jak bat. Bo z inteligentnym jeszcze można pomówić, przekonać, ale z głupim chamem już nie.
      • Gość: (gość portalu) Jak chcesz zobaczyć prawdziwe 'chamstwo' to luknij IP: *.home.aster.pl 21.11.12, 09:19
        sobie na youtube w filmiki z wideorejestratorów rosyjskich mistrzuniów kierownicy. Opad szczęki masz gwarantowany.
      • dennis_lance Re: wyjatkowo duzo chamstwa 21.11.12, 09:47
        A co tymi "chamami" rozjeżdżającymi pieszych łażących jak gęsi poza pasami, gdzie się da (i nie da) oraz po pasach ale na czerwonym świetle (tu królują stare baby, spieszące się chyba najwyraźniej na cmentarz)?
        • Gość: Pawełek Re: wyjatkowo duzo chamstwa IP: 195.205.163.* 21.11.12, 11:22
          Co, przyjechało się ze wsi, jakiś etacik w korporacji i teraz wszędzie tylko samochodem jeździsz, bo awans społeczny i nie wypada przed wioskową bracią przyznać się, że piechotą latam?!
          Przejdź się trochę sama po ruchliwych skrzyżowaniach, albo po osiedlowych ulicach, to przekonasz się jak jest bezpiecznie, jak kierowcy (oczywiście nie wszyscy, ale ci "nie wszyscy" nie narzekają na fotoradary i policję) mają gdzieś światła, pieszych, jadą na złamanie karku. Tak, jestem za stawianiem jak największej liczby fotoradarów, najlepiej na każdym skrzyżowaniu, przy każdym przejściu dla pieszych. Może dopiero to chamstwo nauczy się jeździć. Ciekawe, że najgorsze w tych sytuacjach są młode kobitki w dobrych samochodach.
          • magic3 Re: wyjatkowo duzo chamstwa 22.11.12, 18:55
            Trafne spostrzeżenia. Zgadzam się. Najgorsi są ci z "awansu" ze wsi.
    • Gość: Maciek Zawsze krok naprzód... IP: 80.50.108.* 21.11.12, 09:13
      ...jeszcze tylko ze 100 takich fotoradarów, i przede wszystkim zmiana projektantów dróg/urzędników zatwierdzających z nie umiejących zaprojektować niczego poza drogą szybkiego ruchu na rozumiejących co to jest ulica *miejska*, i będziemy mieli znaczne przyjemniejsze, cichsze, i mniej zakorkowane miasto.
      • Gość: Michał złośliwie ustawiane fotoradary IP: *.acn.waw.pl 21.11.12, 10:14
        Gdy kupisz samochód, i się nauczysz jeździć, zobaczysz, że zbyt duża ilość fotoradarów poustawiana nie tak aby dbać o bezpieczeństwo, tylko o to aby zwiększyć wpływ do budżetu, jest jednak uciążliwa. I nie chodzi o to, że będziesz jeździł nieostrożnie. Są miejsca gdzie jest prosta, i szeroka droga, dobra widoczność, i o 10km/h przekroczysz dozwoloną prędkość, co jest bardzo łatwo zrobić.

Pozdrawiam
        • Gość: Gość Re: złośliwie ustawiane fotoradary IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 00:31
          A o 15 km/h też da radę? A jeśli ktoś ma dobry wózek i dobrze jeździ to może o 20 km/h? A jeśli nie - to czy 18 km/h wchodzi w grę?
      • michalfront Re: Zawsze krok naprzód... 21.11.12, 10:42
        dla kogo przyjemniejsze? bo chyba nie dla kierowców?
        a kierowców jest w tym miejście bardzo wielu i mam nadzieję że kiedyś znajdzie się ktoś kto w wyborach będzie potrafił ich zagospodarować - i przez 4 lata będziemy mieli ekpię która:
        a) zwolni Galasa
        b) zlikwiduje fotoradary na wylotówkach i przestawi je tam gdzie rzeczywiście są potrzebne
        c) urealni ograniczenia (50 km/h na Maczka to chyba żart)
        d) przestanie wyrzucać ciężką kasę na ścieżki dla hipsterów na rowerkach
        itp - czego sobie i wszystkim kierowcom życzę
    • mirekmm Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... 21.11.12, 09:22
      Poproszę jeszcze o odcinkowy pomiar prędkości na Trasie Siekierkowskiej. Korki po wypadkach lub stłuczkach są tam bardzo przykre.
      • Gość: Szechter Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: 204.45.133.* 21.11.12, 09:41
        Słusznie, korki mierzone odcinkowo stają się zdecydowanie mniej przykre.
    • zdzisiek66 Fotoradar na Ostrobramskiej przy kanale 21.11.12, 10:06
      To jest radar, który przez ok. rok był skierowany na jezdnię w stronę centrum, gdzie chyba tylko w nocy nie ma korka. Ale w końcu znalazł się w Inspekcji drogowej ktoś z IQ wyższym, niż pawian, i odwrócił go na stronę jezdni prowadzącej na wschód.
      Od tego czasu zauważyłem ciekawą prawidłowość :)
      Nie ma już potrzeby naprwiać barierek między jezdniami. Wcześniej były wyłamywane praktycznie co tydzień.
      • Gość: bredzisz Re: Fotoradar na Ostrobramskiej przy kanale IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.13, 12:42
        Jeżdżę tą trasą od 2 lat, dzień w dzień i to co piszesz jest totalnym kłamstwem! "co tydzień" <!!!shock total!!!> W ciągu tych 24 miesięcy może dwa razy zdarzyło się tam coś z barierkami. Pracujesz w StraSZy Wiejskiej, że siejesz taką propagandę? Czy może u bufetowej, licząc na kolejną trzynastkę, czternastkę i inne nagrody IM (wam) SIĘ NIE NALEŻĄCE!!!
    • Gość: Tirinti Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: 78.8.207.* 21.11.12, 10:11
      Kierowcy sięboją, jeżdżą wolniej, spalają mniej paliwa i płacą mniejsze podatki co pogłębia dziurę budżetową!
      Do tego brak wypadków to zagrożenie bezrobociem dla mechanikó i sklepó z częściami.
      Wreszcie brak wypadkó śmiertelnych powoduje utrzymywanie siębezrobocia a w przyszłości więcej emerytów do utrzymania.
      • Gość: pomyśl trochę Fotoradar powoduje zwiększenie zużycia paliwa IP: *.acn.waw.pl 21.11.12, 10:17
        Fotoradar powoduje zwiększenie zużycia paliwa. Jedziesz i widzisz fotoradar, to gwałtowne hamowanie. Mijasz fotoradar. Gwałtowne przyspieszenie. Tak to wygląda w praktyce. A gwałtowne hamowanie wcale nie zwiększa bezpieczeństwa...
        • Gość: wdr jesteś jakiś dziwny IP: *.emea.ibm.com 21.11.12, 10:49
          przecież każdy praworządny i uczciwy Polak (a takich jest większość, heehehehe) jedzie zgodnie z przepisami, więc radary są im obojętne. z wypowiedzi na forum widzę tylko problem usterek technicznych w samochodach, które po wykryciu szerokiej drogi zatrzymują wskazówkę na 50km/h.
          • Gość: Tirinti Re: jesteś jakiś dziwny IP: 78.8.207.* 21.11.12, 13:10
            Chyba mylisz cywilizowanych Polaków dzikimi Wikingami ze Skandynawii.
        • Gość: AdamF Re: Fotoradar powoduje zwiększenie zużycia paliwa IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 20:59
          Gość portalu: pomyśl trochę napisał(a):
          > Fotoradar powoduje zwiększenie zużycia paliwa. Jedziesz i widzisz fotoradar, t
          > o gwałtowne hamowanie. Mijasz fotoradar. Gwałtowne przyspieszenie. Tak to wy
          > gląda w praktyce. A gwałtowne hamowanie wcale nie zwiększa bezpieczeństwa...

No proszę, a wystarczyłoby jechać zgodnie z ograniczeniem prędkości - i gwałtownego hamowania można uniknąć, więc klocki hamulcowe się mniej zużyją, unikasz ryzyka, że ktoś Ci w kufer wjedzie, i paliwa się troszkę oszczędzi, stres mniejszy do tego jak się jedzie spokojnie... same zalety :)
    • Gość: Thomas Ja poprosze WIECEJ radarów!!! IP: *.devs.futuro.pl 21.11.12, 10:26
      ale tylko takich co robia zdjecia tym wjezdzajacym na czerwonym swietle i blokujacym skrzyzowania bo wjechali na nie a nie bylo mozliwosci zjechania.
      Przeciez to jest PLAGA.
      A na wiekszosc ludzi nic nie dziala tak jak uderzenie po kasie. Bo przeciez innych nie szanuja, zycia tez, czasu i nerwów innych także. Bo oni mieli zielone to wjechali i nic ze zostali na srodku i blokuja ruch innym
      • Gość: wewfwaeaf Re: Ja poprosze WIECEJ radarów!!! IP: *.acn.waw.pl 21.11.12, 10:37
        w PL, niestety, fotoradar jest na załatanie dziury w budżecie, nie aby usprawnić ruch...
        • Gość: Thomas Re: Ja poprosze WIECEJ radarów!!! IP: *.devs.futuro.pl 21.11.12, 10:40
          ale ten na Sobieskiego spełnił swoja role
          I to jest argument na tak.

Jestem za to zdecydowanym przeciwnikiem radarów ustawianych w szczerym polu, lapiacych tych ktorzy jezdza szybko tam gdzie mozna jezdzic szybko
          • szaser Radarowe bezmózgowie 21.11.12, 11:19
            Gość portalu: Thomas napisał(a):

> ale ten na Sobieskiego spełnił swoja role
            > I to jest argument na tak.

Ja jechałem po 15.00 z stronę Wilanowa, to praktycznie było pusto, a teraz już od Goworka gęsto, a na wysokości "ruskiego osiedla" praktycznie wszystko się wlecze, żeby prawie stać przed Mangalią. Takie są skutki tych radarów, o to chodziło? Jeśli tak, to najlepiej na piechotę.
            POSTULAT:
            Podnieść prędkość do 70 km/htak, jak na równoległej Czerniakowskiej i Powsińskiej, notabene tam jest więcej skrzyżowań, przejść dla pieszych i węzłów, niż na Sobieskiego. Sam ostatnio jeżdżę Czerniakowską, bo szybciej, bezpieczniej (brak radaru), mimo że dalej.
            • Gość: Varshewer Re: Radarowe bezmózgowie IP: *.play-internet.pl 21.11.12, 19:48
              Sobieskiego to ulica miejska i patologią byłoby podniesienie tam limitu prędkości do 70 km/h. Jak przeszkadza ci stanie w korkach, przesiądź się do autobusu.
    • michalfront tylko że SM nie jest od tego!!! 21.11.12, 10:33
      bezpieczeństwo w ruchu drogowym to zadanie policji a nie SM

SM jest od ganiania sprejujących po murach, chlejących na ławkach, meneli, żuli, itp. drobiazgów któr uprzykrzają życie mieszkańcom, a nie od zarabiania na fotoradarach

• Gość: Zdezorientowany Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.net.obi.com 21.11.12, 10:44
      Tak z ciekawości widział ktoś kiedyś jakiś wypadek na skrzyżowaniu Al. Krakowskiej z 17 Stycznia, jeżdżę tamtędy od ponad 5 lat i nawet stłuczki nie widziałem, a kilkaset metrów dalej w stronę Raszyna tuż przy nowym P+R z drugiej strony przy wjeździe na parking OBI wciąż szaleńcy goniąc Aleją ponad 120 km/h przejeżdżają na czerwonym świetle, a wypadki w tym miejscu to chleb powszedni dodatkowo przejścia dla pierwszych, zła synchronizacja świateł a raczej jej brak powodują że to miejsce jest dla wszystkich bardzo niebezpieczne ale co tam lepiej postawić fotoradary w miejscu gdzie są kompletnie zbyteczne a poza tym ich ustawienie a zresztą przyjrzyjcie się sami.
      • Gość: zet Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.ip.netia.com.pl 21.11.12, 14:38
        www.google.pl/search?q=Al.+Krakowskiej+z+17+Stycznia&rlz=1C1CHMP_plPL422PL422&oq=Al.+Krakowskiej+z+17+Stycznia&sugexp=chrome,mod=11&sourceid=chrome&ie=UTF-8#hl=pl&safe=off&tbo=d&rlz=1C1CHMP_plPL422PL422&sclient=psy-ab&q=wypadek+Al.+Krakowskiej+z+17+Stycznia&oq=wypadek+Al.+Krakowskiej+z+17+Stycznia&gs_l=serp.3...6197.7614.1.7885.8.8.0.0.0.2.241.1356.0j5j3.8.0...0.0...1c.1.0QkBD2CD6wg&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&fp=208a9a0990dba8e5&bpcl=38897761&biw=1680&bih=925
        tu masz pare wypadkow juz na pierwszej stronie, nawet jakies filmiki sa
    • agata0 Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy 21.11.12, 10:50
      Ja poproszę rzecznika SM o statystyki wypadków na skrzyżowaniu Wisłostrady i Karowej. Po co tam ten fotoradar? Co się tam takiego strasznego wyprawia? Kierowcy z Karowej wyjeżdżają od razu na lewy pas Wisłostrady czy co?

A jak dokładną statystykę wypadków na Ostrobramskiej posiada SM? W ilu z nich przyczyną była nadmierna prędkość, a w ilu - konieczność wykonania manewru skrętu w lewo z Fieldorfa i Zamienieckiej w zasadzie na ślepo z przecięciem dwóch pasów ruchu na wprost?
      • janiiisobieski Tam jest ograniczenie do 30km/h 21.11.12, 12:00
        agata0 napisała:

> Ja poproszę rzecznika SM o statystyki wypadków na skrzyżowaniu Wisłostrady i Ka
        > rowej. Po co tam ten fotoradar? Co się tam takiego strasznego wyprawia?

Wystarczy spojrzeć w planowany na przyszły rok budżet miasta - zrozumiesz dlaczego tam jest fotoradar. Tam Straż Miejska ma możliwość włączenia w środku nocy ograniczenia do 30km/h. Jadąc Wisłostradą będziesz miał najpierw 80km/h, potem 70km/h, przed Karową 30km/h - pstryk i budżet miasta zasilony kwotą kilkuset złotych przez pirata pędzącego w środku nocy trzypasmową drogą z zawrotną prędkością 41km/h.

• Gość: Skandal Re: Tam jest ograniczenie do 30km/h IP: *.ip.netia.com.pl 21.11.12, 14:36
          Niestety tak to będzie wyglądało :(((
    • Gość: detox80 Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.wesola.3.pl 21.11.12, 11:08
      Skrzyżowaniami się zajmijcie a nie radarami!
      Narysować na środku skrzyżowania oczojebny (żółty kwadrat). Jak po zmienia sygnalizacji nadal ktoś stoi na tym kwadracie to fotka + mandat. W końcu korki by się może zmniejszyły ....
    • Gość: Antoni Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 11:13
      Dobra informacja jest taka, ze antyradary piszcza przy nowych fotoradarach, a wiec nie ma sie co stresowac. Przed samym fotoradarem troche sie zwolni, a potem chulaj dusza. Te kaskadowe pomiary tez moga sobie darowac, ja dzieki antyradarowi nie zaplacilem zadnego mandatu przez ostatnie 4 lata, a zawsze lamie przepisy, bo szkoda mi czasu i z reguly mozna pocisnac w miare bezpiecznie. Dzisiaj nawet niespodzianke zostawilem panom z SM, odkrecilem na szybko tablice i przejechalem Modlinska w kierunku Legionowa z predkoscia prawie 200 km/h (nikomu nie polecam jednak, bo koleiny straszne tam sa). Ciekawe, moze bede pierwszym sfotografowanym tam, zdziwia sie troche, heheheheh :) Zachecam wszystkich do podobnych dzialan, niezly ubaw jest z tego.
      • Gość: Marian Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: 93.115.241.* 21.11.12, 11:30
        niezbyt udana prowokacja... po pierwsze na tym odcinku nei da rady jechac szybciej niz 150km/h wlasnie ze wzgledu na koleiny, poza tym nie wiem jaki masz antyradar ale moje dwa nie lapia tych fotoradarow a wiec jakas sciema to jest...
        • Gość: Antoni Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 11:41
          No brawo, wiadomo, ze to prowokacja, ale juz nie musiales sie dzielic swoimi przemysleniami, bo czesc by sie nabrala i mialbym ubaw czytajac posty od zazartych zwolennikow fotoradarow. Wszystko zepsules, grrrr. A czemu myslisz, ze zaden antyradar tego nie wykryje ? Mi sie wydaje, ze pewnie sa jakies, ktore wykrywaja, przeciez te fotoradary dzialaja jak kazde inne.
          • marac Re: Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wy 22.11.12, 16:39
            Gość portalu: Antoni napisał(a):

> przeciez te fotoradary dzialaja jak kazde inne.

Właśnie nie. Te "radary" mają w środku laser, a nie radar. Więc "antyradary" możesz sobie wsadzić.
    • Gość: jeremi Prawdziwy Polak niczego się nie boi!! IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 11:56
      a zwłaszcza swojej własnej głupoty.
    • Gość: Gość Wilanowska/Dolina Służewiecka IP: *.pse-operator.pl 21.11.12, 12:21
      Błagam, taki radar przydałby się na skrzyżowaniu Doliny Służewieckiej i Wilanowskiej, non-stop kierowcy przejeżdżają tam na czerwonym świetle, długo po zmianie świateł, uniemożliwiając przejazd tym, którzy mają zielone!
    • Gość: tommen Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 14:08
      Zastanawiam się coraz częściej czy i do czego potrzebna jest nam straż miejska ? Nadczłowiek Galas tak zakorkował skrzyżowania,że te radary i są nikomu niepotrzebne.
    • Gość: klo Radary działają! Kierowcy się boją, nie ma wypa... IP: *.182.152.15.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 21.11.12, 14:25
      Wypadki są i to prawdopodobnie jeszcze większe tylko kilka lub kilkadziesiąt kilometrów od korków powodowanych przez fotoradary - cudów nie ma.
      Kierowcę tak tymi korkami przez fotoradary wymęczą, że sukces jest przy fotoradarach ale bardzo wątpliwy bo te wypadki ulegają rozproszeniu. Sukces fotoradarowy więc bardzo wątpliwy.
    • Gość: elo Polecam wszystkim aplikacje yanosik na smartfony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.12, 14:54
      tylko ostrzegajac sie wzajemnie mozemy przeszkodzic tym zachlannym urzedasom w skubaniu nas z kasy z powodu korzystania z infrastruktury ktora stworzylismy i oplacilismy...
      • Gość: Varshewer Re: Polecam wszystkim aplikacje yanosik na smartf IP: *.play-internet.pl 21.11.12, 19:50
        Nauczcie się jeździć zgodnie z prawem, aspołeczne chamy.
      • Gość: fwts Re: Polecam wszystkim aplikacje yanosik na smartf IP: *.adsl.inetia.pl 21.11.12, 23:14
        To jak już zostałeś ostrzeżony gdzie staną radary to teraz nóżka z gazu albo kasa z portfela:)
    • Gość: kierowca Powinno być jeszcze więcej radarów. IP: *.dynamic.chello.pl 21.11.12, 16:13
      Nic mnie tak nie wku...a, kiedy jadę przepisowo w zabudowanym, a na ogonie miota mi się jakiś niecierpliwy dupek, który chciałby, abym jechał szybciej.

P.S. Uprzedzam komentarze "mądrali".
      Umiem i mam czym pojechać szybciej (np. >200 na autostradzie, choć nie kręci mnie to- mam w życiu inne podniety), ale w zabudowanym nie zapie...m, bo nie jestem mordercą ani samobójcą. Potrafię się tak zorganizować, że się nie spieszę. Poza tym w mieście zapie...nie wcale nie przyspiesza- spotkamy się i tak na światłach, nie tych, to następnych.
      Jak ktoś mi siedzi na ogonie, to specjalnie jeszcze zwalniam, aby go wku...ć.
      Nie, nie boję się, że mi wpie...- niejeden próbował i nie jest to takie proste.
      • Gość: mały Re: Powinno być jeszcze więcej radarów. IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.11.12, 23:27
        nooo już się podjarałeś, a teraz łapki na kołderkę i spać.
        a i na przyszłość mniej bluzgów i więcej sensownej treści.
        • Gość: Tata Re: Powinno być jeszcze więcej radarów. IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.12, 00:35
          A ty synku co tu jeszcze robisz? Tata mówił, że masz o tej porze nie dyskutować z dorosłymi!
      • Gość: tze Re: Powinno być jeszcze więcej radarów. IP: *.k.omnitec.pl 22.11.12, 10:33
        Spoko o ile nie wleczesz sie na lewym

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka