Dodaj do ulubionych

Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wylot...

21.12.12, 15:07
Wyjeżdżają kartofle do domów. Będzie można trochę odetchnąć. Urodzeni warszawiacy zostają na miejscu.
Obserwuj wątek
    • wolfgang87 Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl 21.12.12, 15:12
      Nie zawiodłem się, jakiś burak musiał się odezwać :)

Są buraki, będzie barszczyk :) Wesołych!
      • Gość: Wolf_bez_gangu Yuppilaaa....?! ;-) IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.12, 15:47
      • Gość: jlb Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 16:32
        wolfgang87 napisał:

> Nie zawiodłem się, jakiś burak musiał się odezwać :)
        >
        > Są buraki, będzie barszczyk :) Wesołych!

Co nie zmienia faktu, że w niektórych stereotypach coś jest. Do mojego budynku jakiś miesiąc temu wprowadziła się para młodych ludzi, których na podstawie rejestracji ich aut można by określić jako "słoiki". Dzielnica stara, budynek-plomba mniej więcej dziesięcioletni, więc to pierwsi tacy tutaj.

No i zaczęło się. W pierwszy weekend robili awanturę, z wzywaniem policji, że impreza u sąsiada za głośna. Ani ona była szczególnie głośna, ani uciążliwa, ot jakaś normalna bibka z muzyką.

Parkują auta gdzie popadnie, jak im wygodniej, na terenie wspólnoty, i zdarzyło im się zablokować drwi do trafostacji. Pech, akurat kiedy akurat była awaria. Śmieci w workach regularnie wystawiają wieczorem za drzwi, i czekają z wyrzuceniem do rana. Parasolki i buciki regularnie wieczorem parkują przed ich drzwiami. Na razie im uchodzi, bo wracają późno, a sąsiedzi się zastanawiają, czy gdy w końcu ich spotkają, nie urażą ich zwracając uwagę na te śmieci i buciki, i czy grzeczniej nie będzie po prostu te buciki i wszystko inne co stoi do śmietnika wy.pyer.do.lić, to może sami zrozumieją.

I jak tu nie wierzyć w stereotypy?
        • Gość: Smok Gdyby to robili rodowici to by było "warszawskie IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:45
          cwaniaki, wiedzą jak żyć"
          • Gość: jlb Re: Gdyby to robili rodowici to by było "warszaws IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 17:01
            Ale nie robią. I w Krakowie, gdzie mieszka cała rodzina mojego ojca, krakusy też nie. Ani gdańszczanie w Gdańsku, gdzie mieszka cała rodzina mojej żony.
    • Gość: Smok :) IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 15:16
      Jestem w Warszawie od 18lat. Przyjechałem tu na studia a potem zostałem. Po tym jak zostało ukute określenie "słoiki", śmiać mi się chciało, ok, sam przywoziłem z domu jedzenie, na ogół dobre ciasto od mojej Mamy. Potem zrozumiałem że to określenie ma jednak wydźwięk negatywny, wręcz nienawistny w stosunku do tych którzy tu przyjechali i pracują a których "rodowici" mogliby przecież z powodzeniem zastąpić. Wtedy zacząłem to odbierać z politowaniem, no tak, jakaś miernota poczuła się zagrożona, ktoś inny zatęsknił do czasów gdy Warszawa była zamkniętym miastem. Wczoraj byłem w Urzędzie Dzielnicy Mokotów, Wiktorska 91a w Wydziale Komunikacji (dla tych co nie zauważyli, nie, to nie Delegatura Muzeum Socrealizmu w Kozłówce). Cały urząd obwieszony m.in. plakatami by rozliczać się w Warszawie (na zdjęciu niedokończona Wołoska, czyżby z braku pieniędzy? Śmiem wątpić). I naszedł mnie taki pomysł. By rok 2012 był ostatnim, w którym Urząd Skarbowy Wwa Mokotów uświadczył mój PiT. Są w Polsce gminy które bardziej potrzebują. Skoro mam być słoikiem to powinienem w pełni na to zasłużyć. Mój przychód za 2011 to 195,000pln, jak na Mokotów to naprawdę nie tak dużo, nie ma za czym płakać. Pozdrawiam świątecznie.
      • Gość: kixx : :)) IP: *.acn.waw.pl 21.12.12, 16:04
        no to sie dowartosciowales
        a oćce nadal do slawojki za stodole chodza?
        • Gość: Smok Moi oćce w swoim mieście mieszkają lepiej niż ty IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:11
          w swoim skoro już zeszliśmy na Twój poziom i pukamy w dno od spodu.
          • asperamanka Re: Moi oćce w swoim mieście mieszkają lepiej niż 21.12.12, 16:36
            Widzisz, w dość powszechnej opinii "słoik" to nie kwestia pochodzenia. To zachowania i mentalność.
            • Gość: Smok Nieprawda, "słoik" jednoznacznie mówi o przyjezdny IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:42
              ch. Bo oni przywożą te rzekome słoiki. Oczywiście chodzi o to by obrazić i wprowadzić podziały. Za chwile idę na siłownię, tam kolejni rodowici którym się nie udało w życiu będą opowiadać podobne pierdoły.
              • Gość: kixx Re: Nieprawda, "słoik" jednoznacznie mówi o przyj IP: *.acn.waw.pl 21.12.12, 16:51
                "Za chwile idę na siłownię"

wszyscy ci zazdroszcza,warszawiacy to wilcy
              • asperamanka Re: Nieprawda, "słoik" jednoznacznie mówi o przyj 21.12.12, 17:10
                Gość portalu: Smok napisał(a):

> ch. Bo oni przywożą te rzekome słoiki. Oczywiście chodzi o to by obrazić i wpro
                > wadzić podziały.

Współpracuję z wieloma firmami. We wszystkich pracują przyjezdni. To, co widać w rozmowach, to nie podział na "rodowitych" i "słoików", ale na miastowych (warszawiaków, poznaniaków, krakusów, gdańszczan, itp.) i "słoików", których ci wszyscy "miastowi" bez względu na miasto pochodzenia razem traktują tak samo. M. in. za te słoiki podgrzewane na "lunch" w mikrofali ;-)

A na siłowni, no cóż. Paker jakoś się musi dowartościować. To się i dowartościowuje. Zmień siłownię. ;-)
          • Gość: kixx to oczywiste,kazdy sloik tak mowi IP: *.acn.waw.pl 21.12.12, 16:49
            z tym dnem (od sloika) to racja jakas.Ciezko sie do ciebie dostac
    • Gość: szabla Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wylot... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 15:28
      To nawet sloiki ze Szczecina egzystuja w stolicy, a nie tylko cala sciana wschodnia ?
    • Gość: szabla Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 15:36
      @piotr_dorota,
      przy takich okazjach przypomina mi sie opowiesc mojego przyjaciela, ktory gdy byl uczniem podstawowki (przelom lat 70/80-tych) zawsze dziwil sie dlaczego 3/4 jego klasy wyjezdza do dziadkow gdzies w Polske na ferie zimowe lub wakacje, podczas gdy jego dziadkowie i wszystkie ciotki mieszkaja w Warszawie, a pradziadkowie leza na warszawskich cmentarzach.
      Z kolei u mojej siostry w bloku (zwanym przez sloiki apartamentowcem) na Kabatach przy kazdych swietach i dlugich weekendach pustoszeje caly dom.
      • Gość: Smok A gdzie spoczywają Twoi pradziadkowie? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 15:40
        .
        • Gość: 13f Re: A gdzie spoczywają Twoi pradziadkowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 15:58
          Powązki i Bródno, mój ty kruchy słoiczku, nie wzięły się znikąd. Zapewniam cię, dużo tam naszych pradziadków, i jeszcze kilka pokoleń wstecz. Nic to, przypuszczam że Skorosze, Białołęka i Kabaty mają już na zdjęciach satelitarnych kompletny blackout...
          • Gość: Smok Ale ja nie ciebie pytałem chyba? IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:04
            .
          • Gość: Smok Poza tym musisz mieć poważny problem skoro ten IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:05
            wątek tak cie zajmuje. Bimbałeś w szkółce a robotę dostał "słoik"?
        • Gość: szabla Re: A gdzie spoczywają Twoi pradziadkowie? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 19:16
          Moi przodkowie na Starych Powazkach i cmentarzu parafilanym w Markach, smoczy sloiku.
    • Gość: eL Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wylot... IP: *.play-internet.pl 21.12.12, 15:50
      wypad strączki łuskane ! i NIE WRACAJCIE !!
    • Gość: 13f Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wylot... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.12, 15:55
      A Radomiaki tradycyjnie na pielgrzymkę do chytrej baby... 3cytryny nie słoik, nie zbije się przy powrocie gdzieś pod sufitem w kiblu TLK...
    • stanczykowo Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl 21.12.12, 16:14
      Przeniósł się szczur do miasta, rozejrzał się z wolna,
      Patrzy - a za nim drepcze mała myszka polna.
      Wtedy szczur oburzony rozdarł na nią pyska:
      - To straszne, jak ta wiocha do miasta się wciska!
      [A. Waligórski]
      • Gość: Słoik Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.plock.mm.pl 21.12.12, 16:25
        Manifest Słoików

Po Warszawce krąży widmo. Widmo ksenofobii. Warszafiacy, którzy mają babki w Radomiu, a pradziadków pochowanych w Wólce Koziej, oburzają się - jak to tak, te wstrętne słoje odbierają nam pracę, nie płacą podatków, nie potrafią się zachować, ZABIERAJĄ NAM ŻONY, CÓRKI, DOMY!!! Precz z nimi, niech wracają do siebie!

W takim razie wróćmy. Wyjedźmy do miast, gdzie na ludzi nie patrzy się przez pryzmat tego skąd pochodzą. Miast ładniejszych, spokojniejszych, bezpieczniejszych. Tam też jest praca, są dobre uniwersytety. Jedźmy do Poznania, Wrocławia. Niech warszafiacy poczują naszą nieobecność.
        Skoro jesteście tacy uczciwi, czemu nie zgłaszacie że wynajmujecie pokoje/mieszkania? Kto będzie kupował w waszych sklepach, skorzysta z fryzjera, kosmetyczki, kina, teatru? Nikt nie jest samowystarczalny. Do Warszawy przyjeżdża sporo chamów, ale ciągną tu też najlepsi. Łaski bez, możemy pracować/uczyć się gdzie indziej.
        • Gość: Smok Ja nigdzie nie wyjeżdżam, tu mam mieszkanie, tu IP: *.dynamic.lte.plus.pl 21.12.12, 16:36
          mam przyjaciół i to jest teraz również moje miasto, na które również płacę (póki co) podatki. Komu się nie podoba może sobie popluć żółcią na forum, smacznego.
        • Gość: mjx Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.scansafe.net 21.12.12, 18:20
          No to co Was powstrzymuje? Wyjedźcie i uwolnijcie się od Warszawiakow jak Wam tu tak brzydko i źle. Nikt Was siłą nie trzyma..spokojnie żylismy bez Was to i teraz przeżyjemy,
    • Gość: leon sami sie prosicie o kłopoty.a.. IP: *.morag.vectranet.pl 21.12.12, 16:49
      potem narzekacie na PKP.Ta "firma "nie powinna świadczyć usług przewozu ludzi.
      Wielokrotnie już to udowodniła.Ale ludzie nie mogą tego zrozumieć.
      przestańcie tym cwaniakom nabijać kabzę,i nabijać sie z was ,że tak was traktują.
      gdyby każdy w święta olał kolej ,i wybrał inny środek transportu np.pks,polski bus czy co tam jeszcze jest ,to ten trup pkp juz by nie isntniał.
      • asperamanka Re: sami sie prosicie o kłopoty.a.. 21.12.12, 17:14
        Istniałby. Tylko brałby większą dotację z budżetu, uzasadniając to że kolej jest niezbędna społecznie. Niezbędna oczywiście kolejarzom ;-)
    • Gość: gajowniczek Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.dynamic.chello.pl 21.12.12, 22:50
      czy naprawde my polaczki musimy sie nienawidzieć z powodu miejsca urodzenia, miejsca zamieszkania, czy zamożności kieszeni? błagam! my szaraki, i tak w dupe dostajemy od zusów, skarbowych u., tusków, kaczyńskich i innego darmozjadowgo ścierwa, czy naprawde szaraki muszą udowadniac swoją lepszość? tak jesteście kimś lepszym! wy cięzkopracujące szaraki! jesteście lepsi od całego tego gówna w sejmie, senacie , urzędach, służbach porządkowych, telewizji i innych tego typu gównach! ale pamiętajcie szaraki to wy utrzymujecie ten zasrany kraj i to od was wszystko zależy! wszystkiego dobrego szaraki! bądzcie razem! bądzcie dla siebie ludźmi bo państwo ni ejest dla was dobre! trzymcie sie!
      • Gość: ciekawe Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.12.12, 23:01
        @gajowniczek
        Uff, pierwsza sensowna wypowiedź. Dzięki.
    • Gość: słojara Re: Wyjazdy na święta. Tłoczno na dworcu i na wyl IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.12.12, 23:06
      i nie dziwcie się, że nikt "warsiawiakuf" nie lubi. Zawsze dostaniecie najgorsze miejsce w pensjonacie i najgorszą kwaterę.
      • Gość: Jarhead Wiesz oczywiście, że IP: *.dynamic.chello.pl 22.12.12, 01:34
        "warsiafiak" to taki słoik, którego granatem od pługa oderwali i doleciał aż do Warszawy?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka