Gość: XYZ IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 07:24 Zasadzka na daltonistów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Konduktor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 07:37 To był raczej zwykły kontroler, a nie konduktor. Konduktorzy - pracownicy firmy Koleje Mazowieckie normalnie wypisują bilety. Nawet w takich sytuacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Konduktor? IP: 31.178.63.* 25.12.12, 17:17 Jak go zwał tak go zwał, ale mandat wystawił Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KierPoc. Re: Konduktor? IP: 31.178.191.* 25.12.12, 18:36 Jak go zwał, tak go zwał, ale mandat dał. No właśnie kier. poc. czy konduktor raczej wystawił by bilet, chyba że ktoś by się kłócił i głupkowato wymądrzał. A kanary w pociągach KM są z zewnętrznej firmy "Renoma", i każdy z nich nie popuści, bo są na % od wystawionego mandatu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: Konduktor? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 14:27 Mi kiedyś babka w kasie sprzedała bilet ulgowy, bo w piątek jechali sami studenci i tłukła ulgowe jak automat. Konduktor nie mógł zrozumieć że mu nie pokażę legitymacji, bo mam 30 lat i pracuję, jak się już wydawało, że załapał, że nie prosiłam o bilet ulgowy tylko go dostałam przez pomyłkę, to znowu zapytał o legitymację...I tak wkoło Wojtek. Powiedział, że mi anulują karę jak pokażę legitymację:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cipciak A ja się kiedyś pomyliłem i nie wsiadłem do KM. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.12.12, 14:54 Wsiadłem do taxi. Też była żółta, jak KM. Nie zauważyłem, że nie ma torów. Potem okazało się, że nie doszedłem nawet do peronu. Udało mi się usiąść zaraz za motorniczym. Myślałem, że oni siedzą na środku, ale ten miał kierownik z lewej strony. Był bardzo uprzejmy. Nie musiałem szukać konduktora. Jemu zapłaciłem. Tylko nie pamiętam ile. Wtedy strasznie padał deszcz. W ogóle wszystko było rozmyte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: A ja się kiedyś pomyliłem i nie wsiadłem do K IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 17:28 Jesteś takim samym tępym kanarem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Konduktor? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 11:52 Gość portalu: Marzena napisał(a): > Jak go zwał tak go zwał, ale mandat wystawił Pracownicy kolei nie wystawiają mandatów. To jest opłata dodatkowa. Od mandatów jest np. straż miejska i policja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.sochaczew.mm.pl 25.12.12, 08:35 Faktycznie, niezwykle ciężko zapoznać się z obowiązującymi w komunikacji miejskiej zasadami, w tym przypadku przejazdach koleją :| Szczególnie, jeśli nie korzysta się z tego środka transportu często lub w ogóle. Lepiej napisać list do Gazety, opisać swoją "przygodę" oraz pochwalić się otrzymanym mandatem. Tytuł artykułu/listu średnio trafiony - czy faktycznie ciężko jest połapać się w DWÓCH kolorach pociągów? Do tego jeszcze tak skrajnych jak czerwony i zielony? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: re: Gość Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.12.12, 08:43 Przecież tu nie chodzi o kwestię rozróżniania kolorów, ale o brak informacji. Ty wiesz, że należało w tej sytuacji wsiąść do czerwonego pociągu, ale skąd o tym miała wiedzieć autorka listu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: delicja Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:03 Pewnie stąd, że na jednych jest napisane KOLEJE MAZOWIECKIE, a na drugich SKM, gdzie na drzwiach SKM'ek są naklejki, że w środku obowiązują bilety ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.183.234.69.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 12:17 Fajnie, tyle że akurat podjechał pociąg KM, który na drzwiach nie ma NIC. Rozumiem że pani powinna była się domyślić, że zaraz podjedzie inny pociąg, z naklejką. Co za tępa baba! Powinna wiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: macropause Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 82.160.214.* 25.12.12, 15:26 Jeżeli ma się zamiar korzystać z komunikacji, to powinno się zapoznać z regulaminami przewozu. Kupujesz bilet, wsiadasz - czyli zawierasz umowę przewozu. Jeżeli ktoś podpisuje umowę bez jej przeczytania, to przykro mi, ale to jego problem i to on ponosi wszelkie konsekwencje z tego wynikające. Koniec tematu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rok Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 20:27 puknij sie w glowe! bilet ZTM DZIALA W KM ale NIE MA GO GDZIE SKASOWAC! i zadnej info o tym nie ma!!!! i pokaz gdzie jest taka informacja w internecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccccccc Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 20:37 nie. to jest problem miasta. skoro ja się złapałam, jak ma nie dać się złapać turysta??? Sorry ale Berlin - ni w ząb nie czaję niemieckiego, ale tam (i wszędzie indziej) tak to jest zorganizowane, że człowiek nie ma żadnego problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 8( Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 20:00 O dworcowych informacjach można napisać kolejny artykuł. Pytam się w informacji w Krakowie o jakiś pociąg z Katowic do innej miejscowości i baba mi tego nie potrafi powiedzieć, trzeba zapytać w Katowicach.. Rozkład jazdy tych krakowskich to sobie sama sprawdzę, a w internecie napisane, że za nic nie odpowiadają.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie_bredz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 11:56 Gość portalu: macropause napisał(a): > Jeżeli ma się zamiar korzystać z komunikacji, to powinno się zapoznać z regulam > inami przewozu. Zapewniam cię, że pracownicy KM także nie znają całego Regulaminu Przewozu. To samo dotyczy pracowników firmy Renoma, którzy kontrolują pasażerów w KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: arekmiz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 19:58 Swego czasu byłem pierwszy raz w Londynie. I musiałem dojechac z Heathrow do centrum. Po tej samej trasie jeżdżą 2 rodzaje pociągów: Express (zatrzymuje się tylko na początku i końcu trasy) za 60 funtów i dużo tańszy Connect (stający na wszystkich przystankach po drodze). Nikt mi nic nie tłumaczył. Wyszedłem na peron, przepuściłem 2 Expressy i wsiadłem do trzeciego - Connecta. I dojechałem. No ale jak ktoś jest analfabetą (i podobno wiadomości w TV nie rozumie 50% oglądających). Więcej religii i etyki w szkółkach, więęęęęcejjjj !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 21:37 Zaraz się okaże, że pociąg który podjechał ni miał żadnych oznaczeń. Droga autorko listu ja rozumiem, że studenci zarabiają mało, wydaje im się, że powinni dostawać wszystko z ulgami albo za darmo, ale skarga do gazety na szczęście nie anuluje twojego mandatu. Następnym razem proponuje poczytać informacje na dworcu jakie bilety przysługują, w jakich pociągach tym bardziej, że jak sama autorka pisze jeździ pociągiem rzadko. I PROSZĘ WSZYSTKICH NIESZCZĘŚLIWYCH: NIE LEĆCIE Z BYLE GÓ.....M DO GAZETY BO TO ŻAŁOSNE JEST. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccccccc Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 20:29 Dziękuję za zrozumienie :) właśnie o to chodziło, że zero informacji, o wyznaczonej porze jest pociąg i człowiek wsiada. Teraz już wiem, że chodzi o czerwony ale ta wiedza sporo mnie kosztowała. No i wkurza to, co z maila wycięto - że to miasto powinno załatwić temat. Człowiek ma jeden bilet i jeździ, a w miasta gestii jest dogadanie się ze wszystkimi przewoźnikami (nawet metodą: nie chcesz się dogadać - nie będziesz woził). Jakoś na całym świecie to się udaje... Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 13:41 Ale trzeba wcześniej wiedzieć, że jest coś w czym się trzeba połapać. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikiapole3 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 20:14 Kiedy ludzie pierwszy raz spotkali tygrysa, nie wiedzieli, że jest groźny... Dopóki któregoś z nich nie zjadł. Wtedy pozostali się nauczyli, że trzeba go unikać. Wniosek, aby coś wiedzieć, trzeba się dowiedzieć! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Nienormalne = normalne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 21:36 Irytują mnie głosy usprawiedliwiające nienormalną sytuację tym, że można się o nienormalności dowiadywać. Tak myślą ci, którzy tolerują skomplikowane, niejasne reguły i lubią tworzyć pułapki, zamiast je rozwiązywać. Zasady komunikacji kolejowej nie są jasne. Tą niejasnością obciąża się bezzasadnie pasażera, który ma się dowiadywać, unikać pułapek, świetnie orientować, etc. A powinno być odwrotnie - łatwo i bez pułapek. Obecny świat jest bardzo złożonym miejscem, dlatego reguły powinny być proste, by dodatkowo nie komplikować życia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.63.* 25.12.12, 16:43 Może i łatwo odróżnić te kolory. Trzeba jeszcze wiedzieć jaki kolor jaka kolej oznacza. Ja nie jeżdżę pociągami i niestety nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KierPoc. Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.191.* 25.12.12, 18:40 Zielone z reguły na wioche. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rotfl Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 11:54 Gość portalu: Gość napisał(a): > Faktycznie, niezwykle ciężko zapoznać się z obowiązującymi w komunikacji miejsk > iej zasadami, [...] > zety, opisać swoją "przygodę" oraz pochwalić się otrzymanym mandatem. A ty niby jesteś taki oczytany, a nie wiesz, że to nie jest żaden mandat. To jest opłata dodatkowa + bilet na przejazd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mr Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.204.97.152.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 08:43 za totalna ignorancje sie placi. I dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
freejazzy Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 18:27 > za totalna ignorancje sie placi. I dobrze! Zgadzam się. Dobrze, że paniusia nie wsiadała na Wschodnim, bo tam , oprócz podmiejskich, zatrzymują się także pociągi międzynarodowe. Ciekawe, ile by zapłaciła za bilet do centrum w takim EuroNight Jan Kiepura... Przy takim mandacie "za niemanie biletu" list do Wyborczej to było by mało - swoją ignorancję trzeba by było opisać i wysłać co najmniej do Helsińskiej Fundacji Praw Człowieka, albo nawet do Strasburga! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gajowniczek Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 10:54 ale na wschodnim pociągi międzynarodowe zatrzymują się na innych peronach, więc nie ma możliwości opisanej przez ciebie pomyłki słoiczku, wylewaj swą nienawiść przy rodzinnym stole wigilijnym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.K. Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 194.246.124.* 27.12.12, 14:35 Jeśli ktoś nie potrafi odróżnić KM od SKM, to jest duże prawdopodobieństwo, że nie odróżni także SKM od EuroCity, względnie peronu 1 od peronu 6. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 27.12.12, 16:26 Firma kolejowa, nie jest od zagadek, ale od przekazywania informacj klientom, by oni mogli korzystać z transportu szynowego. Jaj sobie z ludzi nie ma co robić. Trzeba informować i zorganizować się tak by łatwo było podróżować. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xx Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 20:45 A co powiesz turyście, który przyleci do pl? Że jest ignorantem? Bo akurat w każdym innym europejskim mieście możesz kumać tylko chiński a i tak nie masz problemu z komunikacją miejską BO JEST DOBRZE ZORGANIZOWANA. Tam naprawdę trzeba nie chcieć zapłacić biletu żeby dać się złapać. A u nas - idziesz na stację, stoi biletomat ZTM, nie ma innych kas, wsiadasz do pociągu i jesteś ignorantem? Jak tak, to sorry - zero dalszych komentarzy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 08:53 praktycznie w ogóle nie korzystam z pociągów. Bodaj 2 lat temu na początku zimy chciałem pojechać koleją do Factory w Ursusie z dworca Ochota. Niestety w starciu z pociągiem poległem-nie byłem w stanie wydedukować jaką linią mam jechać, gdzie kupić bilet, dlaczego niektóre pociągi nie zatrzymywały się akurat na TEJ stacji... Po mniej więcej godzinie stania na stacji wkurzony na maksa wróciłem do domu. Stwierdziłem że lepiej i prościej byłoby jednk odpalić samochód i po prostu nim pojechać. Nie zmarzłbym, nie zmarnował jakiejś godziny i nie dostałbym ostrej formy wqrwu. Od tamtej pory starannie unikam pociągów, niezleżnie od tego czy są czerwone, zielone, niebieskie czy rószoffe. A przecież ta forma komunikacji została podobno stworzona dla mnie, PASAŻERA ! Ma być prosta, łatwa i przejrzysta w korzystaniu. Ale widzę że wszystko co na szynach jest popierd..... na maksa Odpowiedz Link Zgłoś
real.avalanche Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 09:14 Gość portalu: Dziki napisał(a): > nie byłem w stanie wydedukować jaką linią mam jechać, > gdzie kupić bilet, dlaczego niektóre pociągi nie zatrzymywały się akurat na TEJ > stacji... No patrzcie państwo, kasy na dworcu Ochota się zdematerializowały? Zniknęły też mapki sieci kolejowej, na których widać, że np. pociągi do W-wy Zachodniej raczej do Ursusa nie pojadą? Można też zapytać - uwaga, trudne słowo - kierownika pociągu, czy ów konkretny pociąg zatrzyma się w Ursusie, a nawet kupić u tego człowieka bilet! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.63.* 25.12.12, 16:50 A gdzie tego kierownika pociągu szukać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KierPoć Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.191.* 25.12.12, 18:25 Z reguły na przedzie jedzie w zielonej katanie. Ma indyfikator, radiotelefon i dwa zęby na przedzie do kasowania biletów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 12:00 Ale czy ty nie rozumiesz, że normalny człowiek nie musi znać wszystkich niuansów i nazw typu "kierownik pociągu". Dlatego właśnie Koleje Mazowieckie wcześniej czy później będą musiały zbankrutować. Pokazany przykład oraz twoje tłumaczenie świadczą o tym, że ta instytucja nie jest przygotowana do obsługi pasażera. Jest przygotowana do obsługi samej siebie - robią wszystko tak, aby pracownikom kolei było wygodnie. Jest tylko pytanie, czy trzeba tę spółkę w całości zaorać, czy też da się jakoś naprawić. I nie pieniądze są problemem ale sposób myślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 11:18 no niestety, poruszanie się po mieście zawsze będzie trudniejsze. u siebie miałeś jeden pks do łochowa? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio No gratuluję...przyznania się do własnej głupoty IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 11:27 Odpowiedz Link Zgłoś
panpapaj Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 13:57 Gość portalu: Dziki napisał(a): > praktycznie w ogóle nie korzystam z pociągów. Bodaj 2 lat temu na początku zimy > chciałem pojechać koleją do Factory w Ursusie z dworca Ochota. Niestety w star > ciu z pociągiem poległem-nie byłem w stanie wydedukować jaką linią mam jechać, > gdzie kupić bilet, dlaczego niektóre pociągi nie zatrzymywały się akurat na TEJ > stacji... > Po mniej więcej godzinie stania na stacji wkurzony na maksa wróciłem do domu. S > twierdziłem że lepiej i prościej byłoby jednk odpalić samochód i po prostu nim > pojechać. Nie zmarzłbym, nie zmarnował jakiejś godziny i nie dostałbym ostrej f > ormy wqrwu. Od tamtej pory starannie unikam pociągów, niezleżnie od tego czy s > ą czerwone, zielone, niebieskie czy rószoffe. > A przecież ta forma komunikacji została podobno stworzona dla mnie, PASAŻERA ! > Ma być prosta, łatwa i przejrzysta w korzystaniu. > Ale widzę że wszystko co na szynach jest popierd..... na maksa TO TY MASZ PRAWO JAZDY?! DZIWNE! Bardzo dziwne, przy Twoim rozwoju intelektualnym! Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 14:30 To jest taka informacja,że zamiast rozwiązania które Cię interesuje, niczego konkretnego się nie dowiesz. Ta informacja to brak informacji. Wiem, że to trudne, ale tak to jest. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
shappey Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 21:16 Akurat tym, że nie jesteś w stanie sprawdzić na mapie przy jakiej stacji jest Factory, a potem na tablicy - który pociąg przejeżdża przez daną stację - nie chwaliłabym się... Zawsze można zapytać kogoś na peronie, ale po coo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mik Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.leon.com.pl 26.12.12, 14:19 aby normalnie funkcjonować potrzeba odrobinę inteligencji. jak widać nie wszystkich nią pan Bóg obdarzył... bohaterkę artykułu również. naprawdę tak ciężko otworzyć gębę i spytać się kogoś ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynek Lajf iz brutal IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 09:21 And ful of zasadzkas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty_j.o. Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 10:04 Szanowna Redaktor... Naucz się czytać to co jest napisane na boku pociągu. nawet na tym zdjęciu nad artykułem wyraźnie widać, że to jest Kolej Mazowiecka. Tak samo jest z KAŻDYM pociągiem SKM - tez ma napisane z boku SKM. Wniosek jest prosty - spałaś na lekcji języka polskiego, albo gralaś w farmę na FB :P A teraz obarczasz winą tych, którzy myślą i przede wszystkim - czytają ze zrozumieniem. I jeszcze oni okropni oczekują tego od innych!!! TRAGEDIA!!! KIlka słów do osoby jadącej do Ursusa: drogi. Bierzesz mapę, np maps.google.pl. Znajdujesz obiekt na tej mapie, do którego masz się dostać. Następnie szukasz w okolicy torów kolejowych i najbliższej stacji kolejowej. W PL to proste, bo na ogół stacje i tory są NA ziemi a nie pod nią i je widać z satelity, a nawet na zwyczajnej mapie. Wreszcie sprawdzasz nazwę stacji. Na koniec, na rozklad.pkp.pl wprowadzasz do miejsca skąd jedziesz nazwę stacji z której jedziesz, a następnie do drugiego okienka - nazwę stacji znalezioną za pomocą mapy. Wciskasz <enter>. Dostajesz informacje o odjazdach pociągu. Z tej informacji wybierasz: - godzinę odjazdu, - przewoźnika, którym chcesz jechać. Mając te informacje biegniesz do stacji kolejowej, kupujesz bilet w kasie na daną godzinę u danego przewoźnika i.... wsłuchujesz się w komunikaty nadawane przez megafony, po czym wsiadasz do pociągu, który wcześniej spisałeś/zapamiętałeś z rozkładu jazdy. Czy to jest do jasnej niespodziewanej takie trudne?! Ludzie! MYŚLENIE NIE BOLI! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty pociąg Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.jmdi.pl 25.12.12, 10:36 Z Twojego opisu wynika, że aby pojechać pociągiem kilka stacji trzeba najpierw się przygotować, jak do wielkiej podróży - sprawdzić, dowiedzieć, słuchać i jeszcze myśleć ;-) Wniosek z tego, że to nie jest takie proste, jak by się mogło wszystkim wydawać. Dla mnie - osoby niejeżdżącej pociągami - nateuralne wydaje się, że jadąc pociągiem w pewnej strefie - Warszawa - obowiązuje ten sam bilet. Czy ktoś w Londynie, czy Paryżu zastanawia się, jaki ma kolor pociąg, który podjeżdża? Nie. Ważna jest strefa - jak daleko chcę pojechać. Informacja na dworcach w postaci "oczojebnych" tablic powinna być tak zorganizowana, aby każdy nowy pasażer mógł się w tym zorientować, nawet gdyby jego współczynnik inteligencji wynosił 5. I tak jest to zorganizowane w cywilizowanych krajach. Wygląda na to, że nasz system nie jest dobrze zorganizowany, skoro co chwila słychać o kimś, kogo złapali, bo miał "zły" bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SKM... IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 11:30 System jest dla ludzi inteligentnych, ale zawsze trafi się jakiś niekumaty świata i niestety musi zapłacić za swoje gapiostwo...I tyle. Dla paru nierozgarniętych trzeba by chyba świat na nowo urządzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SK IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 12:09 "System jest dla ludzi inteligentych (...)" Jeżeli twoim największym sukcesem i miarą inteligencji własnej jest to, że samodzielnie się podcierasz i wiesz do jakiego pociągu wsiąść w Warszawie, to gratuluję samozadowolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zażenowany [...] IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 14:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa [...] IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 17:24 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: Dla ciebie sukcesem jest napisanie komentarza IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 17:34 Ty, "kolno", co robisz na forum warszawskim? Z ojcowizny nadajesz? Puste słoiki pojechałeś wymienić na pełne? Ojcowie dumni muszą być z takiego warszawiaka, co? Jak tam inteligencja, ciągle się rozwija? Umiesz już wsiadać do autobusu i będziesz hejtował tych, którzy widzieli lub są w stanie sobie wyobrazić bardziej naturalne i oczywiste rozwiązania niż sudoku z przewoźnikami? Dalej hejtuj... :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccccccc Re: Dla ciebie sukcesem jest napisanie komentarza IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 21:21 bravo;);) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SK IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 14:21 > System jest dla ludzi inteligentnych, Inteligentnych inaczej. Wybacz, ale moja inteligencja ma ważniejsze zadania niż rozgryzanie debilizmu biurw i urzędasów. Parafrazując poetę ;) Urzędnik ma się męczyć tak długo, żeby obywatel już nie musiał. Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SK 25.12.12, 14:57 Moim zdaniem najlepiej jak zatrudnią specjalistę. To bardzo trudna robota. To jest tak trudne jak kupienie kalendarza z dużymi cyframi, czytelnego, bez fotek reklamowych i bzdurnych treści. Ostatnio 4 lata temu mnie się to udało. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SK IP: 31.178.63.* 25.12.12, 16:57 Wystarczyłoby stworzyć system logiczny i racjonalny, a nie dla ludzi "inteligentnych"[ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: Jak masz bilet okresowy to wsiadasz do KM, SK IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 21:03 "system" na całym świecie jest skonstruowany tak, żebyś nie musiał zastanawiać się jaki bilet/ kolor itd itp... jestes turystą z Laosu, kupujesz bilet i jedziesz..sorry, ale tylko człowiek ze wsi nie jest w stanie skumać, jak jest normalnie w innych metropoliach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daltonista W Londynie jest podobnie! IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 11:32 W Londynie masz London Underground i South-West Trains - którymi też podróżujesz po mieście. Na każdej stacji South-West Trains masz informację, że możesz korzystać z nich na podstawie miesięcznego biletu Oyster-Card ale nie w opcji Pay as you go, bo nie ma tam bramek, jak w metrze. Tak więc jest jak w Warszawie - u nas możesz jeździć na wszystkich biletach od dobowego wzwyż (pay as you go znaczy, że system wylicza skąd i dokąd przejechałeś na podstawie odczytu z bramek, jest to więc podobne do biletów jednorazowych). Na każdej stacji w obrębie aglomeracji są czerwone gabloty z informacjami, jakie bilety obowiązują w SKM i podobne (zazwyczaj zieone;)) z informacjami o KM. W każdej z nich jest schemat połączeń, nie ma potrzebny by wchodzić na google maps - jeśli chcesz wiedzieć, jak dojechać do Ursusa, sprawdzasz na schemacie. Jestem daltonistą, czasem mam problem z odróżnieniem zielonego od czerwonego. Nigdy jednak nie pomyliłem pociągów KM od SKM! To jest w gruncie rzeczy prosty i logiczny system, choć moim zdaniem powinny byc aglomeracyjne bilety jednorazowe na KM w takiej samej cenie jak te ZTMu, powinny być to kartoniki do skasowania w pociągu. Nawet wtedy jednak znajdą się ci, co pomylą się i dostaną mandat. Tak już jest. Czy ktoś się skarży, gdy we Wrocławiu wsiądzie w pospieszny autobus z biletem na normalny i dostanie karę (tam jest rozróżnienie!)? W londynie masz nawet osobne ceny za autobusy i metro, ludzie jakoś to rozumieją i żyją. Faktycznie warto czasem sprawdzić jakie zasady obowiązują w mieście, w którym się żyje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasażer Re: W Londynie jest podobnie! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 12:46 Na każdej stacji w obrębie aglomeracji są czerwone gabloty z informacjami, jakie bilety obowiązują w SKM i podobne (zazwyczaj zieone;)) z informacjami o KM. Wiem, wiem. Do tego są oddzielne rozkłady. Do tego są rozkłady KM z milionem literek, cyferek i innych dupereli (kursuje od 1 do3 ale nie w dni podzielne przez 3 pod warunkiem, że rok nie jest przestępny a kolejarz ma okulary). Do tego oddzielna numeracja, przy czym w KM numer nie jest związany z tym, do jakiej stacji pociąg jedzie. Do tego oddzielne bilety Do tego są różne regulaminy przewozu Do tego .... ROTFL. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rsk Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.51.10.146.smlw-legionowo.pl 25.12.12, 12:15 ludzie, przecież to jest tak banalnie proste że to szkoda słów. Mieszkasz na płudach - kupujesz bilet miesięczny i jeździsz do pracy przy dworcu zachodnim przez cały miesiąc każdą dowolną linią, czy to km czy to skm. Chcesz pojechać pociągiem z powiśla na ochotę nie mając karty miejskiej? I mając np 2,60 w portfelu - jedynie na bilet 20 minutowy? Więc możesz pojechać tak mały fragment komunikacją inną- tramwajem, autobusem (520 mi się rzuca na usta, już chyba wiem skąd tylu obrońców...). A nawet jak chcemy jechać tym pociągiem, na powiślu są informacje że w km nie obowiązuje taryfa ZTM i na odwrót. SKM'ki na średnicowej jeżdżą chyba co 15 minut (w każdym razie wydaje mi się że 4 kursy na godzinę, 2x s1 i 2x s2). Pani nie mogła się spytać na peronie jakiejś osoby? Wstydziła się? Przecież nie wstydzi się PUBLICZNIE na oczach TYSIĘCY ludzi wylewać swoje pomyje a wstydzi się jednej osoby? To jest paranoja. Rozumiem tego człowieka od Ursusa - bo to rzeczywiście może być bardziej skomplikowane, S1 i KM1 gdzie te drugie kończą biegi w żyrardowie, skierniewicach czy w grodzisku może być problematyczne, do tego te oznaczenia typu 101, 109, 104, i obstawiam że są też linie typu 704 które tam dojeżdżają - ale to mimo wszystko. Obstawiam że pan chciał jechać SKM więc i tak raz na 30 minut ma tą głupią SKMkę. Cóż, słoiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daltonista słoiki wiedzą IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 12:36 z mojego doświadczenia wynika, że to warszawiacy z urodzenia nie wiedzą, jak się poruszac pociągami, a tzw Słoiki mają znaczne więcej rozeznania w tym jak kursują i w co wsiąść. Mam znajomych urodzonych w tym mieście, którzy nie wiedzą, gdzie leży warszawa-śródmieście, nie mówiąc juz o tym, że nie wiedzą, w co tam można wsiąść. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zun Re: słoiki wiedzą IP: 172.25.254.* 26.12.12, 12:51 to chyba normalne, z pociągów korzystają głównie ci, którzy do Warszawy dojeżdżają, a warszawiacy tylko wówczas, jeśli maja pod miastem coś do załatwienia, lub np. rodzinę do odwiedzenia - czyli sporadycznie. Tak, jestem warszawianką z urodzenia i pociągi podmiejskie (poza WKD) to dla mnie czarna magia - nigdy nie wiem, czy podjechał właściwy (skąd mogę wiedzieć, stojąc na peronie, czy pociąg do Łowicza zatrzymuje się np. w Brwinowie - trasy nie ma podanej) zawsze nerwowo biegam po peronie pytając pasażerów, czy tym pociągiem dojadę do... Odpowiedz Link Zgłoś
shappey Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 21:18 Z biletem miesięcznym bądź kwartalnym wsiadasz i jedziesz, i w granicach strefy nic Cię nie obchodzi. :') Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TS Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dag.pl 25.12.12, 11:48 Zapraszam rano na stację Stadion, gdzie otrzymujesz informację na wyświetlaczu o wjeżdżającympociągu, z megafonu dowiadujesz się, że będzie to inny pociąg, a wjeżdża i tak trzeci. Więc jeśli sobie sprawdzisz rozkład, wsłuchasz się w megafon (oczywiście jeśli usłyszysz), to i tak nie dojedziesz. Udanej podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zygmunt Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.12.12, 12:53 i już poległeś... teoretyku :) na dworcu Ochota nie ma zapowiedzi głosowych z megafonów ani wyświetlaczy - elektronicznych czy klapkowych. Pozostaje czujna obserwacja koloru pociągu i napisu docelowego miasta na wyświetlaczu na początku/końcy składu. Bo tylko część ma wyświetlacze także z boku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porąbane Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 30.12.12, 22:30 No tak , ale on chciał w końcu tylko przejechać z punktu A do punktu B, a Ty każesz mu kończyć studia, a nawet robić doktorat z komunikacji miejskiej. Tak, u nas się wszystkie przepisy komplikuje, po to by mogli istnieć dumni "bardzo mądrzy" specjaliści od kolorów, napisów, kierowników, kontrolerów, nalepek, megafonów i latania po peronie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 07.01.13, 01:17 chcę przejechać z punktu a do b. algorytm jest taki: wybieram przewoźnika, zawieram z nim umowę przewozu, wsiadam i jadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maat Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.147.194.44.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 10:05 Przecież są oznaczenia na pociągach w stylu: "tu obowiązuje taryfa ZTM".. Paniusia czytać nie potrafi? czy przez komórkę nadawała cały czas? Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 10:07 No tak - pociągi są nie tylko w różnych barwach, ale i z nazwami przewoźnika wypisanymi wołami w środku i na zewnątrz, na rozkładach wyszczególnione jest który jest który, również zapowiedzi przez megafon uwzględniają do którego przewoźnika pociąg należy. Co więcej, na Powiślu - wbrew temu co pisze Czytelniczka - jest czynna kasa, a zarówno w budynku jak i na peronach stoją ogromne tablice informacyjne z wypisanymi zasadami tego, który bilet na jaki pociąg pasuje; można też o tym przeczytać w internecie, w którym Czytelniczka znalazła trasę przejazdu. Powstaje trudne pytanie - co w tej sytuacji jeszcze można zrobić, żeby Czytelniczka zorientowała się w sytuacji? Bo sądząc z formy pretensji, musi mieć ona na co dzień znacznie więcej problemów życiowych, np. czekając na autobus miejski do innej dzielnicy przez nieświadomość wsiada do pierwszego PKSu który akurat stanie na przystanku, a w Tesco usiłuje domagać się prawa do zapłacenia za zakupy wg promocji z gazetki Lidla ;-) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lotka.idiotka Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 10:23 Tekst linka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goscccccccc Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 22:16 Dobra, ostatni komentarz, bo widzę, że nie ma sensu dalej dyskutować.. poziom parlamentu wyznacza niestety poziom naszego społeczeństwa..Na Powiślu nie byłeś/aś chyba 100 lat..(kasy zastąpił klub PKP Powiśle), albo znasz jakieś tajemne przejścia do owych kas.. Przed wejściem na stację stoi tylko biletomat..Ogromne tablice może są.. dla tych, co przed strachem przed spóźnieniem (w niektórych miejscach PL komunikacja dojeżdża raz na dobę) meldują się na dworcu/ przystanku godzinę przed..Ze stojących na peronie nikt nie był w stanie udzielić poprawnej (jak się okazało informacji). I nawet nie chodzi o to - w całej naiwności może się wydawać człowiekowi, że podróż komunikacją miejską nie wymaga planowania/ orientowania się tak, jak podczas jakiejś dalekiej (np. międzykontynentalnej) podróży..Jakoś w innych miastach Europy to działa!!.Dalej cytując: "Bo sądząc z formy pretensji, musi mieć ona na co dzień znacznie więcej problemów życiowych, np. czekając na autobus miejski do innej dzielnicy przez nieświadomość wsiada do pierwszego PKSu który akurat stanie na przystanku, a w Tesco usiłuje domagać się prawa do zapłacenia za zakupy wg promocji z gazetki Lidla" informuję, że a) to nie była pretensja tylko zgłoszenie "dziennikarzom" problemu - raczej do pogłębienia u władz miasta dlaczego u nas to jest tak pokomplikowane; b) na co dzień - wszystko niestety wskazuje na to, że w przeciwieństwie do Ciebie - nie mam żadnych innych problemów; c) na co dzień nie korzystam z komunikacji miejskiej i nie czytam gazetek tesco (...), co nie czyni ze mnie innego mieszkańca Warszawy..Ile jadu byś nie wylał/a chodziło o tylko jedną rzecz - komunikacja miejska w innych metropoliach jest zorganizowana tak, że nie musisz jej rozkminiać..Wiedzą tam, że masz inne rzeczy na głowie, a komunikacja miejska ma Ci pomagać/służyć nie zaprzątając tym głowy..Ma być czytelna dla turystów..Ale rzecz jasna rozumiem, że dla niektórych "rozpracowanie" zasad funkcjonowania komunikacji miejskiej to szczyt intelektualnego wyzwania! I powód do dumy tak wielki, że nie nie do przyjęcia staje się ogólnoeuropejska prostota analogicznych systemów, bo...trzeba by było budować wtedy swoje poczucie inteligencji na innych, równie ambitnych wyzwaniach ,) Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 00:12 > ..Wiedzą tam, że masz inne rzeczy na głowie, a komunikacja miejska ma Ci pomaga > ć/służyć nie zaprzątając tym głowy..Ma być czytelna dla turystów.. Co się stresujesz, zarząd, który powinien tym transportem zarządzać i tak dostanie premie;] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daltonista Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 10:20 Na Powiślu JEST KASA, tylko na poziomie wyższym, na dole jest klub, na górze jest kasa. Nie kompromituj się - każdy system komunikacji jest skomplikowany gdy się go pierwszy raz widzi. Tak jest i na zachodzie. ŻADEN z nich nie jest tak intuicyjny, że bez zapoznania się z jego działaniem jesteś w stanie uniknąć przykrych niespodzianek. ZAWSZE trzeba przeczytać instrukcję obsługi. ZRÓB TO zanim włączysz suszarkę do włosów siedząc w wannie pełnej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
pis_to_pic Kasy 26.12.12, 22:16 Faktycznei jest kasa ale i Ty się mylisz. Tutaj jest klub i od tej strony nie ma kas biletowych. Kasy są natomiast tutaj. Od klubu do kas idziesz ok. 4 minut, nie ma informacji, że kasy znajdują się tam, bo ktoś zapomniał. Co do systemu, to nie jest intuicyjny i nawet nie jest przejrzysty. Komentarz w głównym wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wu3 Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 10:50 W pociągach kolei mazowieckich (przynajmniej tych, które odjeżdżają z dworca wileńskiego) są mapki, na których widać, że na terenie Warszawy, w czasie przejazdu KM, obowiązuje bilet ZTM. Czy źle to rozumiem? Skąd różnica między mapką a opisaną w artykule sytuacją? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tr Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.multimo.pl 25.12.12, 11:19 Obowiązują bilety ZTM od całodobowego wzwyż (czyli jednodniowe, trzydniowe, 30 i 90 dniowe) - jednorazowe bilety ZTM nie obowiązują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Normalny Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 11:26 "Obowiązują bilety ZTM od całodobowego wzwyż (czyli jednodniowe, trzydniowe, 30 i 90 dniowe) - jednorazowe bilety ZTM nie obowiązują. " Genialne ! To ile jeszcze takich pułapek czeka na ludzi chcących okazyjnie skorzystać z pociągu ... ?! Ile regulaminów trzeba przeczytać żeby bezpiecznie wejść do pociągu nie bojąc się że skończy się to tak jak w opisanej w artykule sytuacji .. ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daltonista o! Ciuchcia jedzie! IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 11:46 od kierowania samochodem chyba nawdychałeś się za dużo spalin... czasem wystarczy przeczytać, co jest napisane. hmmm od dobowego wzwyż... to może ja nie kupię jednak jednorazowego biletu ZTM w tym automacie tylko pójdę do kasy i kupię bilet jednorazowy tam? No nie... to przecież nie może tak działać! Kupię jednak bilet jednorazowy ZTM, wsiądę do pociągu i pojadę na nim!!! Tak! Brum Brum mi dziś się siepsiuło, to sobie pojadę ciuchcią! Przecież nie jestem taki głupi, by sobie nie poradzić! :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krogulec Pułapki? hahahahaha IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 14:18 Koleś, toś mnie ubawił do łez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: Pułapki? hahahahaha IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 18:14 U was w kolnie takie duże nasycenie internetem, czy też zmieniasz nicki przy każdym wpisie, "inteligencie"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 18:01 Dla zwiększenia "inteligencji" systemu należałoby jeszcze dodać, że można jeździć na biletach miesięcznych, ale tylko w czwartki i wyłącznie na miejscach przy oknie pod warunkiem, że ma się na głowie kapelusz. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trabant Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 10:58 Jakim trzeba być leszczem maksymalnym, żeby jeszcze się publicznie chwalić swoim nierozgarnięciem??? Jak widać myślenie, czynność kiedyś codzienna, nie jest już modne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz zmyślone problemy IP: 46.227.109.* 25.12.12, 11:18 Skoro ma internet to chyba nie jest tak trudno sprawdzić www.ztm.waw.pl/?c=145&l=1 Inna sprawa że na każdej stacji jest wielka tablica informacyjna na której jest dokładnie to samo, na 99% jest tam biletomat a pewnie nawet 2, od biedy można zapytać kogoś na peronie - mojemu koledze spoza Warszawy ludzie jakoś pomogli, w pociągach KM bez problemu można kupić bilet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasio "Jestem kretynką i głośno o tym mówię" IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 11:24 O tym właśnie jest artykuł. Głupia baba wsiada do pociągu, a nie wie jaki bilet obowiązuje. Ze swojej głupoty kobieta zrobiła cnotę. Normalnie Ameryka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niejasio "Jestem głupi jasio i głośno się tym chwalę" IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 16:09 bo to powód do dumy jest,taka głupota.Wszyscy chcieli by byc takimi głupkami,jak ja,ale nie mają szans.Moja głupota jest niepowtarzalna.Normalnie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Wędrowycz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.183.216.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 11:25 Zastanawiające jest jak Ci sami ludzie którzy nie potrafią kupić odpowiedniego biletu na pociąg w Warszawie są w stanie śledzić strony WWW tanich linii lotniczych w poszukiwaniu tanich biletów, potem potrafią je wydrukować i pojawić się na lotnisku wcześniej niż o godzinie planowego odlotu a na koniec potrafią jeszcze znaleźć odpowiednią bramkę. Niestety dewizę "płacę więc wymagam" (a raczej im mniej płacę tym więcej wymagam) zaczynamy posuwać do granic absurdu. Dawniej człowiek który tak by się zamotał spaliłby buraka ze wstydu w domowym zaciszu dziś idzie się z tym do jeszcze głupszej gazety która takie bzdety puszcza. PS. Pani miała wielkie szczęście, że nie wsiadała na Zachodnim bo tam aż 4 przewoźników a złe pociągi to potrafią i do Katowic nawet porwać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WKD Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 12:04 Pięciu przewoźników : PR, KM, SKM, PKP IC i WKD Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jakub Wędrowycz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.183.216.98.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 12:11 Fakt, zapomniałem o WKD :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.63.* 25.12.12, 17:10 A po jaką cholerę ich tylu? Stąd to całe zamieszanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 17:53 Gość portalu: Marzena napisał(a): > A po jaką cholerę ich tylu? to jeszcze nic, po cholerę z lotniska lata tylu różnych przewoźników? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 18:09 Fajna analogia... Ale mocno nietrafiona. Z takiego Okęcia np. nie lata 17 przewoźników powstałych z podziału LOTu. A PKP - owszem - wygenerowało spółki od dworców, szyn prawych, przejść podziemnych i oczywiście pierdylion "konkurujących" syfem w wagonach przewoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 19:04 wkd nie powstały z podziału czegokolwiek. skm również nie. we wszystkich branżach róznego rodzaju "zjednoczenia" i "centralne zarządy" tworzone w nacjonalistycznym czy socjalistycznym obłędzie dzieli się i rozwiązuje, dlaczego kolej miałaby być wyjątkiem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 20:09 Dlatego, że kolej jako system jest niepodzielna z założenia. Zaś wszelkie dzielenia, podziały, spółki, pierdułki są zwycięstwem ideologii nad zdrowym rozsądkiem. W tym wypadku problem jest tylko z biletami, w wypadku np. Jaworzna-Szczakowej konsekwencje durnych podziałów były już znacznie poważniejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 01:27 Gość portalu: czerwonykomuch napisał(a): > Dlatego, że kolej jako system jest niepodzielna z założenia. to twoje założenie i ja go podzielać nie muszę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 07:14 > to twoje założenie i ja go podzielać nie muszę. A jak się będziesz rozwodził, to tapczan i samochód przepiłujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 18:07 nie będę się rozwodził, a nawet gdybym - gó... ci do tego. upaństwowienie linii kolejowych i łączenie ich w "przewoźników narodowych" - powtarzam - odbywało sie na fali zaczadzenia nacjonalizmem w początkach zeszłego stulecia. dziś już wiemy, że to była ślepa uliczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 20:22 Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu. Zawsze podziwiałem Lema za jego wizjonerstwo. Szkoda, że w tym jednym wypadku się nie pomylił... @tymon99 Sprawdź sobie tylko znaczenie takiego jednego trudnego słówka "sarkazm". Nie, to nie ma nic w wspólnego z nieżytem nosa... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 20:53 spadaj. już, zanim się zirytuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bobek Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.play-internet.pl 26.12.12, 21:42 A po jaką cholerę tyle firm odzieżowych? Skasujmy niech pozostanie tylko jedna :/ OT ODEZWAŁA SIĘ GŁUPIA BABA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.63.* 25.12.12, 17:08 Widać "znalezienie" samolotu" jest znacznie łatwiejsze niż jazda właściwym pociągiem. I z tym sie zgadzam. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 11:41 Można by ten system było uprościć dla dobra turystów, osób starszych itp., ale po co? Tym, którzy go opanują od razu rośnie zadowolenie z siebie, więc mogą się pobawić w hejterów. Zaraz jakiś tłumok zacznie insynuować, że to ja nie potrafię poruszać się po mieście, ale cóż, przecież rozumu wam od tego hejterstwa nie przybywa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pepe Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.183.234.69.dsl.dynamic.t-mobile.pl 25.12.12, 12:29 > Tym, którzy go opanują od razu rośnie zadowolenie z siebie, więc mogą się > pobawić w hejterów. Jeeezu (jeeeżu), jedna przytomna odpowiedź. Na 30 nieprzytomnych! Kochany komentatorze, ratujesz moją podupadającą wiarę w ludzkość. Już sądziłem że wszyscy Polacy mają syndrom sztokholmski i będą do upadłego bronić złego systemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 46.227.109.* 25.12.12, 13:41 jaki zły system?? po prostu ktoś się wykazał głupotą, nie chciało mu się sprawdzić i teraz ma pretensje. Oznaczenia są naprawdę dobre, wielu ludzi jeździ koleją sporadycznie i dają sobie radę. A jakby wyjechała na zwykłym bilecie jednorazowym poza 1 strefę i dostałaby mandat to też miałaby pretensje?? Jak jedzie się pierwszy raz i nie jest się pewnym to trzeba sprawdzić/ dopytać się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 14:17 Nawet, jeżeli ktoś się wykazał "głupotą", to system ma być głupcoodporny. "Głupotą" w cudzysłowie, bo to nie jest głupota, tylko inny sposób myślenia niż pierdzistołków, których większość tu się wypowiadała... Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 17:01 Gość portalu: czerwonykomuch napisał(a): > Nawet, jeżeli ktoś się wykazał "głupotą", to system ma być głupcoodporny. na każdym przystanku konduktor ma sprawdzać, czy ktoś nie zapomniał wysiąść? Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 17:57 Nie, ale można np. pilnować, żeby informacja o przystanku w głośnikach w pojeździe i na wyświetlaczach była aktualna, tzn. żeby kierowca/ maszynista nie przejechał całej trasy z informacją przesuniętą o kilka przystanków. Można ujednolicić taryfę w obrębie miasta (jeden wspólny bilet w granicach administracyjnych). Można zintegrować węzły przesiadkowe i czytelnie je oznaczyć. Naprawdę jest jeszcze BARDZO DUŻO do zrobienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KierPoc. Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 31.178.191.* 25.12.12, 19:03 Przecież na każdym peronie jest gablota KM w której oprócz rozkładu jazdy jest napisane o taryfie przewozowej. Honorowanie biletów ZTM od dobowego wzwyż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 20:19 Ponadto, jak wieść gminna niesie, na stacji Wólka-Nędza w podkarpackiem można w każdą drugą środę miesiąca w godz. 11.57-12.38 dowiedzieć się o aktualny rozkład i taryfy w aglomeracji warszawskiej. Bo w gablotach na peronach w Warszawie wymieniają, jak się panu Wiesiowi zachce - znaczy, jak kaca wyleczy i sobie przypomni. Chyba, że się coś zmieniło od roku. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 21:57 Misiu, skoro są problemy, to znaczy, że nie jest dobrze. Od dobowego wzwyż, ale tylko w SKM. Na niektórych stacjach jest pięciu przewoźników i co teraz zrobisz? Oczywiście, że ty jesteś tak inteligentny, że już w 2 lata po przyjeździe do Warszawy się połapałeś, ale co zrobią turyści? Co zrobią turyści obcojęzyczni? Tylko mi nie próbuj pisać, że wyciąg z Regulaminu przewozu osób i bagażu... jest po angielsku. Nie jest dobrze, po prostu. Szkoda, że PKP jest instytucją ku...ko problematyczną jeśli chodzi o zmiany. Pojeździj trochę po świecie, to zobaczysz jak można to inaczej rozwiązać. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 01:32 swiete.jeze napisała: > Na niektórych stacjach jest pięciu przewoźników i co teraz zrobisz? pojedzie tym przewoźnikiem, którego bilet sobie kupił? to chyba każdy potrafi ogarnąć.. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 09:41 Albo coś jest na rzeczy z tym syndromem sztokholmskim, o którym pisał ktoś wyżej albo jesteś człowiekiem bez rozwiniętej wyobraźni. Gdybyś chciał coś z tym zrobić, to pewien doktor mawiał, że wyobraźnię najlepiej rozwija masturbacja i geometria wykreślna. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 18:10 niespecjalnie mnie obchodzi twoje zdanie o mnie. a wyobraźnię mam na tyle rozwiniętą, że jestem w stanie samodzielnie poruszać się pociągami :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 20:25 A wiesz, że trwają już prace nad ustawą, dzięki której zatwardziałych idiotów będzie się odcinać od internetu? Cóż wtedy poczniesz, osiołku Boży? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 20:50 nudzisz mnie, więc spadaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.K. Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 194.246.124.* 27.12.12, 15:25 Turysta, zwłaszcza z zachodu, od urodzenia jest przyzwyczajony, że mogą być różni przewoźnicy, różne rodzaje pociągów, różne taryfy. Nie martw się o turystę zagranicznego. On sprawdzi jaki bilet kupić. Skoro miał na tyle oleju w głowie, że wiedział jak do Polski dotrzeć, to zakup biletu będzie betką. Niestety dla niektórych występowanie wielu przewoźników to dramat. Najgorzej mają ci nasi rodacy, którzy są przyzwyczajeni od wielu wielu lat, że jest jeden przewoźnik państwowy PKP i że każdy pociąg jest z PKP, a ich jedyna umiejętność to rozróżnienie osobowego od pospiesznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cogito Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.31.48.162.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.01.13, 00:37 > Kochany komentatorze, ratujesz moją podupadającą wiarę w ludzkość. Już > sądziłem że wszyscy Polacy mają syndrom sztokholmski i będą do upadłego > bronić złego systemu. Jest nas wiecej :). Kiedys jechalem z Londynu pociagiem do pewnego malego miasteczka. Po trasie kursowalo 2 czy 3 przewoznikow, ale wzajemnie honorowali swoje bilety. Moze kiedys i my sie tego doczekamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autorka listu skandal z oznaczeniem samolotów! IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 11:52 i powiem wam więcej - tydzień temu chciałam się dostać z okęcia na saską. Tak się zagadałam z koleżanką przez telefon i zamiast do tramwaju, wsiadłam do samolotu lecącego do Saksonii! Ale on był źle oznaczony! I też nie chcieli mi przyjąć biletu ZTM! Skandal!!! Napiszę do prasy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: t Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 12:29 Na peronie PKP Powisle jest informacja o biletach - kilka gablot na samych peronach. Proponuje najpierw przeczytac, a potem wsiadac. Kasa tez jest i nie jest ukryta. Mozna sie przejsc i dopytac. Niewiedza nie zwalnia d odpowiedzialnosci. WTF? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ała Bez sensu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.12, 21:53 A czy zamiast tego czytania, badania, dopytywania nie można byłoby normalnie wprowadzić zasady JEDNA AGLOMERACJA = JEDEN BILET. Odpowiedz Link Zgłoś
obaryb Re: Bez sensu 07.01.13, 14:19 Można, ale będzie (jeszcze) drożej i mniej sprawiedliwie - ze względu na konieczność wzajemnych rozliczeń. I taka urawniłowka będzie generować absurdy typu "dlaczego mam płacić 10 zł za przejechanie jednego przystanku" (odpowiedź: "bo bilet musi zwrócić koszty dojazdu z Janek do Marek"). Sprawiedliwie byłoby natomiast płacić za przejechaną odległość w zależności od środka lokomocji, ale to byłoby mega skomplikowane. I tak, źle i tak niedobrze. A w kwestii tej pani - jak ktoś korzysta z czegoś, czego nie rozumie, to płaci się gapowe. I nie ma się czym chwalić. Niezależnie czy system jest intuicyjny, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
panpapaj Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 13:48 Ło Jezu! Jak łoni mogo w ty Warsiawie żyć? Wisz Pan jezdzo tam takie pociugi kolurowe, że aż bileta nieważne jednorazowe! A u nas we wiosce ino jeden PKS jadzie, ale za to 2 razy na dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antropolog Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.adsl.inetia.pl 26.12.12, 12:07 Widzę, że wyszedłeś ze wsi, ale wieś z ciebie nie wyszła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ronald znam takich warszawiaków... IP: *.kolno.vectranet.pl 25.12.12, 14:30 Mieszkają od lat na Pradze i nigdy nie byli po drugiej stronie rzeki. Nie wiem tylko czy to dobry powód do dumy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marzena Re: znam takich warszawiaków... IP: 31.178.63.* 25.12.12, 17:15 Do dumy może nie, ale po co jechać na Pragę? Odpowiedz Link Zgłoś
cyklina-klimkiewicz Re: znam takich warszawiaków... 26.12.12, 09:07 Czy na Pradze czy w Pradze, to nie ma takich. Bajki piszesz. B.Klimkiewicz. Odpowiedz Link Zgłoś
taka_prawda500 Re: znam takich warszawiaków... 26.12.12, 21:08 A ty nieszczęśliwy półmózgu nigdy nie wyjechałeś z Kolna...to powód do dumy? AAAAAAAAAA to ty napuszczasz kanarów na Targówek mieszkając w Kolnie DEBILU!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nienietak6 normalnie jest jeden bilet na wszystko 25.12.12, 17:23 W każdym normalny kraju podróżny ma bilet taki sam na cały transport. Tu zaś nadal tkwimy w głębokiej komunie i terroryzowaniu poddanych czyli pasażerów. Kiedy ten chory kraj wreszcie zostanie przebudowany na wzór zachodnich cywilizacji. Bo to, co jest teraz, gdy władze na każdym szczeblu pastwią się nad obywatelami, państwa cywilizowanego nie przypomina. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mensa Re: normalnie jest jeden bilet na wszystko IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 17:28 Za komuny akurat takich szopek nie było ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sadsa Re: normalnie jest jeden bilet na wszystko IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 18:28 Jest jeden bilet na cały transport. Kupujesz dobowy+ i jeździsz po całym mieście Odpowiedz Link Zgłoś
shappey Re: normalnie jest jeden bilet na wszystko 25.12.12, 21:30 Ja mam trzymiesięczny i jeżdżę czym chcę w strefie, mistrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: c4 Re: normalnie jest jeden bilet na wszystko IP: *.kielce.vectranet.pl 25.12.12, 22:54 I co ze jezdzisz, jak masz trzymiesieczny? I tak zreszta np. pociagiem IC ne mozesz przejechac na terenie W-wy na ten bilet, a na zachodzi mozesz wszystkim, co jezdzi sie przemieszczac. Chodzi o to glownie, zeby kazdy mogl jezdzic czym chce nawet na jednorazowy bilet, bo to pasazera nie obchodzi, ze firmy sie nie moga dogadac. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: normalnie jest jeden bilet na wszystko 26.12.12, 18:12 ach, doprawdy? a w którymż to kraju, ach którymż? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asakura Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 17:34 Smutne, że ludzie najpierw nie raczą zapoznać się z taryfą przewozową, potem nie czytają napisów na tablicach peronowych i na pociągu a potem jeszcze czują potrzebę wyżalić się gazecie jak to ich ukrzywdzono :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pasazer Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 18:57 ludzie jak czytam komentarze to zaczynam myslec ze w pierwszy dzien swiat naprawde osly przemowily.... jezdze pociagiem regularnie i wiem ze sa takie niuanse ze: w KM na terenie w-wy mozna jezdzic na bilecie ZTM tylko trzeba go skasowac wczesniej bo w KM nie ma kasownikow, albo isc do pierwszego wagonu i laskawy pan cos tam napisze na bilecie, a w SKM trzeba jezdzic na ZTM i mozna dla odmiany kasowac bilet w pociagu bo kasowniki sa. I teraz powiedzmy jade do Gdanska stoje na stacji i co - tez ma znac niuanse jakies typu gdzie jaki bilet obowiazuje i gdzie sa jakie urzadzenia do kasowania - ze bilet A obowiazuje w pociagach A I B ale w A nie ma kasownikow, a w B sa i ze oprocz tego w pociagach A obiwiazuja jeszcze bilety D - niewazne ze trasa jest TA SAMA.... puknijcie sie w glowe - ten system jest poje**** skad ludzie maja to wiedziec zwlaszcza ze logika podpowiada ze jeden bilet na jedna trase - komunikacja w takim miescie powinna byc logiczna a nie jest! Co ja w busach bedzie ze sa te same bilety nawszytkie linie ale w A, B,K, L i tramwaju W i N bedzie trzeba kasowac na przystanku a w innych mozna w autobusie i dodatkowo w A B K L mozna kupic inny bilet -to bedzie logiczne??????? puknijcie sie w glowe - uwazacie ze to normalne ze zeby przejechac z posiwla na ochote W CENTRUM MIASTA trzeba 1.szukac w google maps, 2 szukac info w forach - tu sie moge mylic ale chyba na stronie KM nie ma info ze nie ma kasownika w srodku i w trzeba kasowac wczesniej ale bilet normalnie dziala - to szybciej isc na piechote. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 20:13 Dodatkowo - nie wiem, jak w tej chwili, bo dość dawno nie jeździłem pociągami, ale jeszcze niecały rok temu część składów SKM była wypożyczona od KM - czyli tylko tabliczka z przodu no i kasownik z napisami w środku odróżniały obu przewoźników. Kolorki wypożyczonych składów pozostały firmowe KM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pootas Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.dynamic.chello.pl 25.12.12, 18:57 Zupełny brak mózgu.Słoje nie myślą,ludzie mieszkający cały czas w mieście też nie myślą.No ku...,jak się planuje podróż to się myśli czym się będzie jechało,jakim przewoźnikiem,na jakim bilecie.A jak się jest naprawdę takim ciężkim frajerem że ma się net a nie potrafi się sprawdzić,ani już nawet zapytać kogoś na peronie czy w kasie,to nie wychodzić z domu i nie robić z siebie debila na forum publicznym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aki Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 20:21 Planuje podroz????? to nie jets podroz to jest PRZEJECHANIE DWOCH STACJI W CENTRUM miasta stolecznego! to nie jest zadna podroz!!!!! ludzie opanujcie sie....... dobra widze ze betonu nic nie skruszy to moze inaczej - jedziesz gdzies i szlag trafil tramaje bo to dosyc popularne ostatnio ze jest tramwajowy dzienpieszego pasazera - lecisz szukac jakiegos transportu i o zgrozo - nie ma iphona zeby sprawdzic i zaplanowac te ogromna PODROZ w centrum miasta - chcesz dojechac do centrum 2 przystanki - i co tez uwazasz ze nie powinno to byc tak zorganizowane zebys mogl zrobic to LATWO? i szybko????? zwlaszca ze znalezienie info ze w KM i SKM w miescie jest ten sam bilet ale uwaga w KM brakuje kasownikow - to nie jest latwa sprawa. Ta kobiecina wsiadla z WLASCIWYM biletem tylko NIE MIALA go gdzie skasowac dlatego ze kible mazowieckie nie maja kasownikow a takiej informacji nei znajdziesz - wiec sie zastanow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.K. Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 194.246.124.* 27.12.12, 15:32 Podobno na stacji Powiśle jest kasownik... www.ztm.waw.pl/mapa/duze/siecPKP-KMaz-WKD.gif Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alt Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.home.aster.pl 25.12.12, 20:08 Lepiej. W części pociągów KM są kasowniki. I dokładnie tak to działa. Wsiadałem w Ursusie do którego przyjechałem SKM'ką. Wracając kupiłem bilet w automacie na stacji. Na peronie zero kasowników więc byłem pewien że w każdym pociągu taki widnieje. Po zwiedzeniu połowy pociagu dotarło do mnie że nie ma ani jednego. Więc czytam informację na ścianie i tam było napisane, trzeba zgłosic się do kierownika pociągu. Niestety sprawdzenie czy kierownik pociągu skasuje mi bilet się nie udało bo w tym momencie podeszło dwóch kontrolerów i na nic zdały się moje przemowy , że w Ursusie nie ma na stacji CZYTELNEJ informacji o tym że w pociągach KM nie skasujemy biletów czasowych i jednorazowych. Złożyłem odwołanie do ZTM'u Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rok Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.12, 20:25 LUDZIE - wlasnie - nie wiecie jak jest a sie tu madralujecie - kobieta miala dobry bilet tylko nie miala gdzie go skasowac!!!!!!! I TERAZ KONKURS DLA WSZYTKICH OSKARZAJACYCH kobiete o gupote - prosze o link gdzie jest napisane na stonie KM ze bilet ZTM dziala ale skasowac sie go w pociagu nie da! czy to jest latwo odszukac???? Odpowiedz Link Zgłoś
real.avalanche Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 25.12.12, 21:08 Gość portalu: rok napisał(a): > LUDZIE - wlasnie - nie wiecie jak jest a sie tu madralujecie - kobieta miala do > bry bilet tylko nie miala gdzie go skasowac!!!!!!! I TERAZ KONKURS DLA WSZYTKIC > H OSKARZAJACYCH kobiete o gupote - prosze o link gdzie jest napisane na stonie > KM ze bilet ZTM dziala ale skasowac sie go w pociagu nie da! czy to jest latwo > odszukac???? Jest. www.mazowieckie.com.pl -> Strefa podróżnych -> Honorowanie biletów "Podróżni posiadający nieskasowany bilet kartonikowy z paskiem magnetycznym lub kartę z nieaktywnym biletem elektronicznym zobowiązani są wejść do pociągu pierwszymi drzwiami (licząc od czoła składu) i zgłosić się do kierownika pociągu w celu zalegalizowania biletu." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zun Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 172.25.254.* 26.12.12, 13:01 NAPRAWDĘ uważasz, że to normalne, że żeby przejechać 2 stacje pociągiem W OBRĘBIE MIASTA, trzeba najpierw zapoznać się z regulaminem przewozu osób na stronie internetowej??? Czy idąc do toalety publicznej, bo nagle Cię przypiliło, też najpierw musisz wejść na stronę szaletów miejskich, żeby sprawdzić jaka taryfa obowiązuje??? Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 18:16 naprawdę, to jest normalne, że nikt nie rodzi się z umiejętnością sprawnego poruszania po mieście. oczywiście, niektórzy mają łatwiej, bo zostali wdrożeni do tej umiejętności przez rodziców, niektórzy trudniej, bo rodzice nauczyli ich tylko powożenia wozem zaprzężonym w woły, ale wszyscy, którzy chcą w mieście żyć, nauczyć się tego muszą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zun Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? IP: 172.16.8.* 27.12.12, 13:06 a Ty nadal nie chcesz zrozumieć, że system biletowy ma być prosty jak konstrukcja cepa i czytelny nawet dla pół-analfabety, czy też tworzyłeś ten system i będziesz go bronił do upadłego? Wytłumacz mi jak to jest, że bez problemu poruszałam się komunikacją miejską w każdym mieście, w którym się znalazłam, nie tylko w Europie Zachodniej, ale też np. na Ukrainie, byłam w stanie połapać się w pociągach w Maroku (nie znając alfabetu ani języka) czy dotrzeć w założone miejsce podróżując po Nepalu, a zbliżając się do peronu pociągów podmiejskich w Warszawie czuję się zagubiona jak dziecko we mgle (uprzedzając złośliwy komentarz o moim pochodzeniu: urodziłam się w tym mieście i od tej pory w nim mieszkam i generalnie z komunikacją miejską sobie radzę, dopóki nie zbliżam się do pociągów) Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 27.12.12, 21:44 nie wiem, może masz jakąś wadę mózgu? w warszawie pozostań przy taksówkach. i pod żadnym, żadnym!!! pozorem nie zbliżaj się do frankfurtu, bo zginiesz marnie. Odpowiedz Link Zgłoś
chicago10 Re: Jak połapać się w kolorach pociągów? 26.12.12, 16:55 A proszę bardzo www.ztm.waw.pl/?c=145#5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Brawo! Dwa dni szukałeś... IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 17:52 ...ale udowodniłeś! Tylko co i po co? Odpowiedz Link Zgłoś
chicago10 Re: Brawo! Dwa dni szukałeś... 26.12.12, 20:56 nie, nie dwa dni, złośliwa osobo, tylko tyle ile zajmuje napisanie w google "wspólny bilet", czy to jest naprawdę takie trudne, a... zadanie odpowiedniego pytania w wyszukiwarce to problem co ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonykomuch Re: Brawo! Dwa dni szukałeś... IP: *.dynamic.chello.pl 26.12.12, 22:19 Tjaa... Nie mam co robić na przystanku, to se w goglu szukam info o biletach, ot, tak, na wszelki wypadek. Ty taki głupi jesteś czy tylko udajesz? Przecież w całej tej historii nie chodzi o to, czy gdzieś tam jest informacja czy nie ma - chodzi o to, żeby nie trzeba się było w ogóle zastanawiać, czy przypadkiem jakiejś nie przegapiłem. Ideologia urzędasów święci triumfy - jeżeli nawet w tak, wydawałoby się, prostej sprawie, jak przejechanie dwóch przystanków konieczne jest zdobycie dyplomu wyższych studiów z regulaminu przewozów, to jest tu coś nie tak. Wybacz, ale mi szkoda życia na dostosowywanie się do wymogów pierdzistołków. Jeżeli ty się natomiast w tym spełniasz - no cóż, różne są horyzonty myślowe... Odpowiedz Link Zgłoś