Dodaj do ulubionych

PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr...

02.01.13, 19:23
Brawo!
Obserwuj wątek
    • Gość: Zygmunt ehh, te PKP PLK ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 02.01.13, 19:35
      Jeśli PLK tak bardzo dba o normy, to niedługo zaczną zamykać wszystkie linie, nawet te rentowne. Bo skoro linia jest rentowna, to jest na niej duży ruch, a duży ruch to hałas. Więc taką linię należy zamknąć aby wyjątkowo rzadka żabka jednooka z kulawizną obustronną mogła w spokoju rechotać.
      • franek31 Re: ehh, te PKP PLK ... 02.01.13, 20:04
        Zawsze najłatwiej zwalić na kogoś kto się nie może bronić, na przykład na wspomnianą żabkę. Rzeczywiste powody zamykania linii kolejowych są nieco inne.
        Proponuję poczytać
        katedr.republika.pl/kalif.htm - jak i po co robiono coś podobnego w USA 60 lat temu.
        • Gość: World Re: ehh, te PKP PLK ... IP: *.lpp.com.pl 03.01.13, 06:52
          Kolej pokazała wyśmienitą obłudę ludzkości - motoryzacja to wielkie zło dlatego złośliwie wprowadza się absurdalne wymogi, jak chociażby właśnie wyśrubowane normy hałasu, a gdy okazuje się, że kolej nie spełnia nawet takich norm, to już można nagiąć te absurdalne wymogi, bo oczywiście kolej wywołuje unikalny sentyment do czasów XIX wiecznej potęgi transportu :)
    • Gość: stary pijak czy właściciel tej firmy ekranowej topi IP: 176.111.229.* 02.01.13, 20:00
      całą kasę w kasynach że wciąż mu mało?
    • Gość: kolo Wreszcie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.13, 20:27
      Wreszcie ktoś sięwziął zate nieszczsne ekrany. Toż to koszmar i jakaśplaga - sytuacja przypominać już zaczęła karykaturę.

Zobaczcie Państwo, co się dzieje na trasie Mostu Północnego, gdzie postawiono ekrany nawet tam, gdzie są ogródki działkowe i (z drugiej strony), gdzie nie ma nic (w planach jest galeria hanlowa). Ekrany w krzakach, gdzie na dodatek z każdym dniem przybywa bazgołów (doskonałe miejsce dla wszelkich graficiarzy - z dala od zabudowańna odludziui niemal nieograniczone możliwosci działania). Wygląda to po kilkunastu miesiacach gorzej niż w trzecim świecie.Pytam - po co te ekrany !!!!

Rozumiem postawienie czegoś takiego punktowo, w miejscu, bezpoęredniej bliskości z zabudową mieszkaniową, ale nie na całej długości i to w miejscach, gdzie można spotkać tylko krzaki i co najwyżej żula z alpagą.
      • Gość: k Re: Wreszcie... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.13, 21:34
        Wolisz ograniczenie do 40 ze względu na hałas i fotoradary na moście?
        • Gość: Kolo Re: Wreszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 22:47
          Jako mieszkaniec jednej z tych "zabytkowych willi" mam, z całym szacunkiem - wywalone na komfort estetyczny podróżnych PKP - dużo bardziej istotne jest dla mnie to jak bardzo hałasować będą te pociągi. W normalnym kraju albo koleje by wykupiły tereny albo zainwestowały w bardziej estetyczne (przezroczyste) ekrany. Wiem że mieszkańcy terenów przy torach są w mniejszości, więc z kolei pewnie reszta z Was nie będzie przejmować się naszym problemem, ale chodzi tu o pewien mechanizm - zamiast zajmować się problemami podatników państwo jest niewydajne a co gorsza nikt od tego tworu zwanego państwem nie wymaga skutecznej ochrony...
          • Gość: jlb Re: Wreszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 03:44
            Cóż, ponieważ nie owijasz w bawełnę, to ja też nie będę. Otóż odnoszę wrażenie, że linia kolejowa była w tym miejscu jakieś dobre sto lat temu, zanim zacząłeś w tej "zabytkowej willi" mieszkać. I wobec tego mam, z całym szacunkiem, wywalone na twój komfort akustyczny. Masz dwa wyjścia - wyprowadź się w cichsze miejsce, albo kup i zamontuj sobie ekrany za własne pieniądze, i na własnej posiadłości.

Tu chodzi o pewien mechanizm. Zamiast zajmować się realnymi problemami podatników, to niewydajne państwo z moich podatków, bo kolej jest dotowana, będzie zapewniać ci "ochronę przed hałasem", a ja nie mam na to ochoty płacić.

• Gość: Kolo Re: Wreszcie... IP: 193.36.183.* 03.01.13, 09:56
              Jeżeli mieszkasz koło drogi, która ma pewne natężenie ruchu i po X latach zarządca drogi postanawia usunąć progi zwlaniające, poszerzyć ulicę i puścić na niej TIRy na których będzie zarabiał, to czy Ty też będziesz uważał że ten zarządca drogi (nawet jeśli jest dotowany z pieniędzy innych podatników) nie ma obowiązku zniwelowania tego co w ekonomii nazywa się efektami zewnętrznymi? Jeśli na dole twojej kamienicy jest sklep a później ktoś postanowi prowadzić tam bar, to nie ma obowiązku zamontowania skutecznej wentylacji? Rozumiem że nie chcesz płacić za moje - ja mogę np. niechcieć, żeby pod Twoim domem/blokiem za moje pieniądze remontować chodniki, ale co z tego. W dodatku jest chyba różnica między "komfortem estetycznym" pasażera który przemknie koło mojego domu w kilka sekund i "komfortem akustycznym" mieszkańców, którzy całe życie mogą spędzić przy pędzących pociągach. Przypominam że nie chodzi o troszkę głośniejsze pociągi tylko o przekroczenie dopuszczalnych norm hałasu. A w "dodatku", także o niebezpieczeństwo naruszenia konstrukcji przez drgania wywołane przez szybką kolej. Pozdrawiam.
              • Gość: d Re: Wreszcie... IP: *.212.42.42-internet.zabrze.debacom.pl 03.01.13, 19:56
                Porównujesz progi spowalniające z ekranami?
                Albo hałas od linii kolejowej z hałasem od drogi szybkiego ruchu?
                Opanuj się, człowieku
                • Gość: Kolo Re: Wreszcie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.13, 22:12
                  A jaka jest różnica?
            • klara_777 Re: Wreszcie... 04.01.13, 16:31
              Mieszkam przy torach pociągów dalekobieżnych w Milanówku. Nie przeszkadza mi ani widok, ani hałas jaki towarzyszy przejeżdżającycm pociągom, a jedynie drgania, jakie wywołują i pękanie scian domu w ich wyniku. Myslę, że dobrym rozwiązaniem tego problemu byłoby ułożenie torów na specjalnym podłożu czy podkładach (o takiej, być może drogiej praktyce kiedyś czytałam w Internecie). Nie znam sie na tym, ale myślę, że współczesna technologia w tym zakresie jest mocno zaawansowana i znalazła sposób ograniczania drgań spowodowanych taborem kolejowym. Nie od dziś problem kolei w zabytkowych częściach mist i miasteczkach próbuje się racjonalnie i skutecznie rozwiązać. Nikt mi nie wmówu, że ohydne i bezużyteczne ekrany są dobrym rozwiązanie. Dziwię się mieszkającemu w starej willi, który zapewne jet moim sąsiadem, że chce mieszkać z widokiem na taką rzeczywistość. Ja wolę widok na drzewa i nawet, przesuwające się szybko pociągi. Marzyłoby mi się tylko ograniczenie drgań. Ale jeśli tymi ekranami to już wolę pękające ściany!
      • Gość: joanka Teraz kolej na kolejne głupie zarządzenia, ustawy IP: *.katowice.multimetro.pl 03.01.13, 07:46
        Nareszcie ktoś przeciw. A co porabia Urząd Marszałkowski - odpowiedzialny za promocję województwa. To się tyczy CAŁEGO kraju. Przecież to przekręt na skale niebywałą. Za chwilę będzie rozporządzenie np. pomalowania tego na biało-czerwono albo drut kolczasty na górze. Głupie, idiotyczne ale powiemy taki przepis i będzie to realizowane. Czy my ze wszystkim się musimy zgadzać bezwarunkowo. Przecież od gór do morza zasłonięto połowę Polski. Wygląda to jak jakiś obóz.
    • mieszkam_w_w-wie PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... 02.01.13, 21:18
      To końcu ktoś zatrzymał to szaleństwo.
    • Gość: pasazer PKP PLK ma za dużo pieniędzy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 21:29
      PKP PLK jak zwykle ma za dużo kasy. Umyli by może chociaż raz ten swój dworzec centralny po remoncie zamiast zastanawiać się jak głupio przepuścić kasę.
    • Gość: K Re: PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 02.01.13, 21:33
      Brawo, bo pociągi będą się wlekły? Zdaję sobie sprawę, że ekrany nie są doskonałym wyjściem, ale jakie inne rozwiązania w zamian. Normy które są w Polsce specjalnie nie różnią się od europejskich, a niemieckie są nawet bardziej wyśrubowane.
      Poza tym Warszawa jest najgłośniejszym miastem w Europie i z tym powinno się coś robić, bo hałas to chorzy ludzie, których potem trzeba leczyć, oraz ludzie, którzy migrują, a raczej emigrują za granicę, bo na obrzeżach też nie jest wesoło.
    • Gość: energetykon PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.13, 23:22
      Proponuje jeszcze co 200 metrów postawić wieżyczkę ze strażnikiem. I podatki dwa razy w góre żeby było czym za to zapłacić. A poważnie to pociąg przejeżdża raz na jakiś czas a te ekrany są nonstop i zasłaniają świat.
    • Gość: polskakolejrządzi PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.dynamic.chello.pl 02.01.13, 23:36
      może kiepsko widzę i mało telewizji oglądam, ale jakoś nie widziałem jakichkolwiek informacji o skasowaniu ulgi max26 z dniem 01.01.2013. wypadałoby poinformować choćby kartką przyklejoną do okienka kasy, ale rozumiem, że zabrakło funduszy na kartkę i taśmę klejącą/klej, względnie wypowiadanie zdania "za tydzień/dnia 01.01.13 itd."...
      może jestem głupi, ale nie dostrzegłem w Nowy Rok prawidłowych oznaczeń kierujących podróżnych na perony na Krakowie Głównym, wobec remontu (permanentnego zresztą) i zamknięcia pokaźnej ilości wejść od strony zachodniej. rozumiem, że zabrakło na to funduszy, podobnie jak na zaklejenie oznaczeń nieaktualnych ze względu na remont...
      zapewne brakuje funduszy na wymianę, albo chociaż konserwację wiecznie zepsutych schodów ruchomych na jednym z peronów na Warszawie Centralnej - oczywiście tych idących do góry...
      może się nie znam, ale IC chwali się, że za zaoszczędzone na skasowaniu max26, studenckiej na IC i 9% podwyżce, pieniądze wyda na mityczne PENDOLINO. Czy nie powinno zatem obcinać zniżek osobom, które będzie stać na PENDOLINO, a nie tym, które wybierają TLK, bo ich nie stać na IC?
      po co PKP kupuje pendolino, jeśli np. przed Warszawą zwalnia do 10km/h, przez co się spóźnia? ufam, że to wina torów, a nie spóźnionego kanara, który przez 3 godziny nie jest w stanie sprawdzić biletów. rozumiem, że brakuje funduszy na remont infrastruktury, tak by pociągi raz po raz nie musiały jechać 10km/h...
      może jestem niedowidzący, ale skoro Warszawa Zachodnia poza ilością peronów wygląda niemal identycznie jak Miechów, to zapewne brakuje funduszy na renowację?

i wobec tych wszystkich braków, akurat na KOMPLETNIE NIEPOTRZEBNĄ inwestycję, pieniądze są, a na dodatek samo ministerstwo musi zabraniać ich wydać??? sama wizja jazdy polską koleją jest dość ponura. stawianie ekranów na drogach wygląda na przekręt, a co dopiero robienie ich na torach (PO CO??? żeby maszynista został radarowym?) i to w takim wydaniu, jakie proponuje PKP (rozumiem, że PKP chciałoby oszczędzić pasażerom, ekhm, krajobrazów pruszkowskich, ale robienie tunelu w Warszawie to jakiś kosmiczny, niebotyczny absurd), deklarując jednocześnie, że ma pieniądze na tę inwestycję?

głupie 24 godziny i jeden artykuł spędzone z PKP, sprawiają, że odechciewa się wszystkiego. :(
    • tomjani PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... 03.01.13, 01:07
      No i bardzo dobrze, bo w następnym kroku te ciołki obstawiłyby ekranami tory WKD. Przy drogach, zwłaszcza szybkiego ruchu niech sobie stawiają ile wlezie.
      • Gość: Marcin Plichta Linie tramwajowe! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.13, 07:44
        > No i bardzo dobrze, bo w następnym kroku te ciołki obstawiłyby ekranami tory WK
        > D. Przy drogach, zwłaszcza szybkiego ruchu niech sobie stawiają ile wlezie.

Cały czas mam niezłe kontakty, zwłaszcza w Gdańsku, więc jak wyjdę z paki, to zajmę się produkcją ekranów i załatwię obstawienie ekranami linii tramwajowych. Zacznę od Gdańska, ale na Warszawę też przyjdzie kolej.

Ekrany przy każdej linii tramwajowej, to jest myśl!
        • tomjani Re: Linie tramwajowe! 03.01.13, 20:30
          Gość portalu: Marcin Plichta napisał(a):

> Zacznę od Gdańska,

W szczegóności zaś - od POwstającej Kolei MetroPOlitalnej na lotnisko im. Agienta Bolka.

> Ekrany przy każdej linii tramwajowej, to jest myśl!

A ścieżki rowerowe? O ścieżkach zaPOmniałeś! Ci pedalarze tak trąbią, dzwonią, a jak który nie POsmaruje to mu łańcuch skrzypi. Tam tez mają stanąć ekrany!
    • Gość: Marcin Plichta Te ekrany to lepszy biznes niż piramidy finansowe! IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.01.13, 07:39
      Jak wyjdę z pudła, to się wezmę za produkcję ekranów. Lepszy zysk, niż z tego całego Amber Gold, mniej stresów i nikt mnie nie wsadzi do paki, będę żył jak król.
    • jhbsk PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... 03.01.13, 08:01
      Nareszcie. Nie będzie takich potworków jak płoty koło Włoch czy Dworca wschodniego. Same w sobie ohydne i w dodatku zasmarowane farbą.
    • dinowar PKP - największy ekolog kraju! A skrót PKP? 03.01.13, 09:05
      Przekrętasy Kochający Pieniądze!
    • Gość: yadzka PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.cupt.gov.pl 03.01.13, 09:22
      przecież sa inne metody ograniczania hałasu kolejowego niz kilkumetrowe płoty czy zamykanie linii ;).
      Akurat na kolei głównym źródłem hałasu jest hałas powstający w wyniku ruchu taboru po szynach, do wytłumienia w pewnym stopniu tego hałasu wystarczą o wiele niższe konstrukcje z tzw. dyfraktorami. Poza tym, większość hałasu powstaje na zdezelowanych szynach, które można wymienić na bezstykowe i rozteradanych rozjazdach, na których pociąg podskakuje i powstaje łomot - rozwiązanie - wymiana rozjazdu, co poprawi także bezpieczeństwo na linii kolejowej.
      Są tez maty wyciszające wibracje z torowiska oraz gumowe amortyzatory do montowania szyn, wygaszające wibracje.
      • klara_777 Re: PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest 04.01.13, 16:45
        Popieram!!! Są inne metody i te trzeba rozważać, a nie iść po najprostszej linni, bo ktoś nie ma wiedzy, wyobraźni, wrażliwości i kompetencji, a przy tym pilnuje tylko swoich mizernie rozpoznawanych ineteresów.
    • Gość: rick PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.rev.snt.net.pl 03.01.13, 09:51
      Rany Boskie!!!
      To jeszcze Zdrojewski zostanie moim idolem.
      :)))
    • Gość: T. PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.13, 11:02
      Po mojemu to czeba wykopać tunel i wpuścić tam pociągi. A potem tunel się zaleje i będzie po problemie. :-)
    • ilanek komu przeszkadzają ekrany ? 03.01.13, 12:46
      Pomieszkaliby trochę przy torach to by zmienili zdanie na temat hałasu.

nie rozumiem dlaczego GW tak przeszkadzają ekrany.
    • da-jan55 PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... 03.01.13, 14:13
      Najpierw tworzą durne prawo a póżniej niby przychodzą po rozum do głowy - i pewnie tylko dlatego że brak kasy . Paranoja w wydaniu mądrych (??? ) ludzi !!!
    • Gość: Marek PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.13, 19:41
      Czas przyjżeć się ekranom na ul.Marsa w Warszawie bo tam też planują budowe czterech rzędów ekranów pełnych nie wiadomo po co ? w ten sposób likwidują miejsca pracy przydrożnych firm. KTOŚ ZAROBIŁ NA EKRANACH WIĘCEJ NIŻ NA AMBER GOLD
    • Gość: gość73 PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.tktelekom.pl 04.01.13, 20:48
      Jako pasażer często podróżujący pociągami jestem za tym aby w całej Warszawie postawić ekrany, żebym nie musiał oglądać "pięknych" warszawskich willi jak ta na zdjęciu. Ministrze Nowak, oszczędź Pan pasażerom pociągów takich widoków!!!
    • Gość: Marek PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.13, 00:43
      Nareszcie ktoś sie zastanowił i skończył z tym wyłudzaniem pieniędzy z kasy państwowej na ekrny. Powinien być całkowity zakaz budowy ekranów w miastach tak jak jest w całej europie. brawo wyborcza zrobiliście kawał dobrej roboty.
    • Gość: Projektant PKP nie może zbudować ekranów. Minister jest pr... IP: *.dynamic.chello.pl 26.01.13, 21:03
      Jest rozp. Min Srodowiska. Był konsultowany Raport OS . Została wydana decyzja .
      Konserwator i Minister siedzieli pewnie cicho. Mogli zgłosic uwage do nowego rozporzadzenia MS i rozszerzyc liste że walory widokowe sa wazniejsze niz hałas !
      Dla PLK byudowa i urtrzymanie ekranów to kłopot ale są normy ,decyzje OS i istnieje ryzyko ze Unia nie dołozy pieniędzy do inwestycji bez ekranów .
      Nalezałoby wykonac ponownie nowy raport , przeprowadzic konsultacje co wymaga czasu a zawsze moze znależć sie jakas strona która moze chciec ekranów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka