Dodaj do ulubionych

lotnisko im. Goering

IP: *.u.mcnet.pl 14.07.04, 10:39
to marszalek rzeszy zbudowal pierwszy pas betonowy na Okeciu, on tez nakazal
powiekszenie terenu na potrzeby bazy szkoleniowej Luftwaffe

a co zrobil Chopin dla lotniska - umarl mlodo i w cierpieniach
Obserwuj wątek
    • d.z Re: pod pomnikiem Chłopina 14.07.04, 12:04
      Gość portalu: jacek napisał(a):

>
      > a co zrobil Chopin dla lotniska - umarl mlodo i w cierpieniach

On coś wcześniej "kręcił" z jakąś Żelazową Violą :) ale szczegółow nie znam:)
    • niech Re: lotnisko im. Goering 14.07.04, 12:19
      Stary, ty naprawde masz szajbe. I nie pisze tego zeby cie osmieszyc czy
      obrazic. Po prostu uwazam ze jestes kopniety. I - najzupelniej serio -
      powinienes pojsc do lekarza.
      • Gość: jacek lotnisko im. Goering IP: *.u.mcnet.pl 14.07.04, 12:54
        Stary, ty naprawde masz szajbe. I nie pisze tego zeby cie osmieszyc czy
        obrazic. Po prostu uwazam ze jestes kopniety. I - najzupelniej serio -
        powinienes pojsc do lekarza.

i nie zryj tyle

zalosne
        • Gość: . Re: lotnisko im. Goering IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.07.04, 14:06
          jestes jacus pierdolniety (i to coraz bardziej)!
          • Gość: jacek lotnisko im. Goering IP: *.u.mcnet.pl 14.07.04, 14:17
            to ciekawe

chcesz powiedziec, ze bylo inaczej ???

czy po prostu nie masz co powiesz, wiec bluzgasz ???
            • rolotomasi Re: lotnisko im. G 14.07.04, 22:44
              to nieciekawy początek
              - można o tym i o nim zapomnieć.
              • Gość: jacek lotnisko im. H. Goeringa IP: *.u.mcnet.pl 15.07.04, 14:49
                niestety

one nie daja zapomniec
    • Gość: corgan masz umysł twardy i płaski jak ten pas betonowy IP: 217.11.142.* 14.07.04, 23:09
      moze nadamy imieniem Goeringa jakąs ulicę albo rondo? co?
      • Gość: jacek masz mozg pofaldowany jak ziarnko piasku IP: *.u.mcnet.pl 15.07.04, 09:09
        tylko znacznie mniejszy

niejaki Goering nie zbudowal zadnej ulicy - tylko pas betonowy na lotnisku -
        zadbal tez o jego znaczne powiekszenie - 200 ha do ponad 600
        • Gość: Dyzio Jacek - ja wiem, że myślenie czasem boli ... IP: *.starnettelecom.pl 15.07.04, 16:52
          Ale wiedza jest jednak przydatna. A ty i w tym watku ewidentnie bredzisz. Nie
          bardzo wiem skąd czerpiesz swe informacje ale chyba nie "czerpałeś" ich z
          wiarygodnego źródła mimo, iż pewnie jest jedynie słuszne. Do 1937 roku
          lotniskiem głównym (pasażerskim i wojskowym) było to położone na terenach
          dzisiejszego Pola Mokotowskiego - i było ono trawiaste !!! Były jeszcze dwa
          trawiaste miejsca wykorzystywane sporadycznie jako lotniska aeroklubowe: w
          Boernerowie (mniej więcej dzisiejsze Bemowo), na Grochowie i na Okęciu koło
          zakładów z grupy PZL. Trzeba brać pod uwagę, że ówczesne samoloty miały jednak
          o wiele mniejsze "potrzeby" co do lotniska. Kiedy lotnisko "mokotowskie"
          zaczęło się "zapychać" podjęto decyzję o rozbudowie a właściwie budowie
          od "zera" nowego lotniska dla Wwy na terenach lotniska / lądowiska fabrycznego
          na Okęciu. Wykupiono kilkaset dodatkowych hektarów. Wytyczono i zbudowano 3
          pasy. Wszystkie z betonu !!! Zbudowano hangar i wieżę kontrolną. Dworzec
          lotniczy był rzeczywiscie prowizorycznym baraczkiem. Ale, powtarzam raz
          jeszcze, pasy były betonowe. Po II wojnie lotnisko odbudowano, ale pierwotnie
          najdłuższy pas przestał byc praktycznie używany ponieważ po pierwsze po wojnie
          w wiekszości krajów świata wprowadzono ograniczenia w lotach samolotów
          pasażerskich nad miastami po drugie zaś nawet awaryjne wykorzystywanie tego
          pasa po 1955 roku było uniemożliwione wybudowaniem na jego osi PKiNu.
          Tak więc nawet jak ktoś jest wielbicielem "Grubego Hermana" to usiłując
          przemycać go do nazewnictwa Wwy warto przedtem sprawdzać źródła. Howgh !
          • Gość: zn Re: Jacek - ja wiem, że myślenie czasem boli ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 19:22
            Bzdury piszesz Dyziek!

Po pierwsze: lotnisko na Polu Mokotowskim faktycnie istniało do 1937, natomiast już w 1934 ruch pasażerski przeniesiono na Okęcie.
            Po drugie: przed wojną na Okęciu nie było betonowych dróg startowych! A już na pewno trzech! Pierwszy pas betonowy zbudowali Niemcy, po czym wycofując się w r. 1945 zmombardowali go. Dopiero po wojnie zbudowano trzy betonowe drogi startowe, z czego jedna w latach 70 (pas nr 2) została zamknieta i służy obecnie jako droga kołowania.
            • rolotomasi Re: Lotnisko im.Fryderyka 15.07.04, 21:16
              Kiedyś, w szkołach byłem blisko tematu, nawet coś tam napisałem, ale od strony
              maszyn latających, a nie lotnisk; Te nie są tak skomplikowane, jak konstrukcje,
              ot b.szeroka ścieżka betonu na płaskim terenie + decyzja, gdzie to ma być.

Obecne Okęcie to trzy pasy, z czego 2dwa używane, długości 3690 i 2800 metrów,
              trzeci najstarszy betonowy pas startowy leży na osi radiostacja w Raszynie i
              Pałac Kultury. Dziś jest mało używaną drogą kołowania.
              Okęcie sięga 1910 roku, kiedy to carskie władze wyraziły zgodę na przekształce-
              nie części Pola Mokotowskiego, służącego jako wojskowy plac ćwiczeń, w lotnisko.
              Hangary wybudowano w 1934r.
              Niemcy << ich główny udział to zbombardowanie pasa startowego przy wycofywaniu
              się w 1945, przed tym dolali trochę betonu do wytyczonego przed wojną, jeszcze
              przez Maszych, pasa startowego.
              Sporo wie p.Roman Woźniak, spec ds. nawigacji w PLL SA, b.lotnik, od ponad 40-tu
              lat związany z lotnictwem Wawy.
              • dresiarz007 Re: Lotnisko im.Fryderyka 15.07.04, 21:28
                rolotomasi napisał:

> Kiedyś, w szkołach byłem blisko tematu, nawet coś tam napisałem, ale od
                strony
                > maszyn latających, a nie lotnisk; Te nie są tak skomplikowane, jak
                konstrukcje,
                >
                > ot b.szeroka ścieżka betonu na płaskim terenie + decyzja, gdzie to ma być.
                >€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€€

Schizofrenia: dziwaczny styl i "specyficzny" język z bezsensownymi słowami,
                specyficzna ortografia i nadużywanie znaków przestankowych oraz dużych liter,
                litery łamane w różnych kierunkach, opuszczanie lub powtarzanie liter, słów i
                znaków, łączenie słów w jedno
                • rolotomasi Re: Lotnisko im.Fryderyka 15.07.04, 22:42
                  Mazowszańskiemu czartu na okoliczność intensywnej gradiencji izobar atmosfery >>
                  hłe hłe hłe
                  --
                  już- Dajemy radę
                  • Gość: Norman Re: Lotnisko im.Fryderyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.04, 23:03
                    Jacek, a leciałeś kiedyś samolotem ? Wiesz, jak fajnie jest ? Spróbuj, może Ci
                    pomoże.
                    • Gość: jacek Lotnisko im. H.Goeringa IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:10
                      latalem bucu wielokrotnie, nawet w tym roku - nie mam nic przeciw samolotom -
                      denrewuje mnie socjalizm - dotacje, doplaty i lamanie praw mieszkancow

od latania wiedzy nie przybywa - polecam forum samoloty - poczytaj jakie madre
                      sa stewardesy

• Gość: Norman Re: Lotnisko im. H.Goeringa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.04, 16:30
                        Od dawna czytam Twoje monotematyczne posty i nie wiem czemu się uwziąłeś na
                        lotnisko, kup se mieszkanie gdzie indziej i Ci przejdzie, tylko o czym będziesz
                        marudził na forum ? Okęcie ma świetne położenie blisko centrum i cieszę się z
                        jego rozbudowy, mam nadzieję, że umrą chore pomysły na lotnisko w Nowym Mieście
                        nad Pilicą czy innej Pipidówie ("Koziej Wólce", hę ?). Prezentujesz podejście
                        NIMB - not in my backyard, ale na szczęście nic na to nie poradzisz.
                        • Gość: jacek Lotnisko im. H.Goeringa IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:34
                          Okęcie ma świetne położenie blisko centrum i powinno sie rozwijac jako
                          dzielnica mieszkaniowa

na pewno sobie wtedy kupie tam mieszkanie

ty mieszkasz zapewne w Koziej Wolce i dlatego nie chcesz zeby tam powstalko
                          lotnisko - prezentujesz podejście NIMB - not in my backyard
          • Gość: jacek dyzio klamie az sie za nim kurzy !!! IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 09:07
            >Wykupiono kilkaset dodatkowych hektarów

caly teren lotniska to 824 hektary

jeszcze na poczatku '70 wlascieciele łąk wygrodzonych przez Niemcow kosili
            trawe i wywozili trawe - potem dopiero wywlaszczono ich za groszowymi
            odszkodowaniami
    • Gość: jestem za Re: lotnisko im. Goering IP: *.dhl.com / *.dhl.com 16.07.04, 16:06
      a temu gościowi co kazał w 39 roku bombardować warszawe a w 1945 roku spalić do
      piwnic pomnik postawmy bo dzieki temu nie mamy starego budownictwa no i mamy
      palac kultury!!!
      • Gość: jacek lotnisko im. Goering'a IP: *.u.mcnet.pl 16.07.04, 16:11
        niestety - nie ten zasluguje -
        bo po pierwsze niszczyl - a nie budowal
        a po drugie robil to nieudolnie - dopiero niestrudzone wysilek wladzy ludowej
        doprowadzil do wyplenienia secesji z centrum miasta - dzieki wyburzenion
        zachowanych burzuazyjnych kamienic i skuwaniu stiukow z elewacji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka