Dodaj do ulubionych

Deweloper zbudował rury. Żąda 57 mln od wodociągów

IP: *.adsl.inetia.pl 05.03.13, 20:13
Może i słusznie.
Pomimo tego, że jestem podłączona do kanalizacji i oczyszczalni wybudowanej przez spółdzielnie (czyli również za pieniądze ówczesnych spółdzielców), a przejętą lata temu przez MPWiK nie mogę opłacać bezpośrednio rachunku za ścieki. MPWiK krzyczy sobie (nie wiem ile aktualnie,a ale wtedy gdy się dowiadywałam) 5000. Za 'wykonanie przyłącza'. Przyłącze jako żywo funkcjonuje, a jedyna rzecz, którą MPWiK musiałoby zrobić, to dokonanie zmiany w systemie naliczającym opłaty, tak żeby naliczać również opłatę za ścieki. Rachunki za wodę jakoś dostaję bezpośrednio bez pośrednictwa spółdzielni.
Obserwuj wątek
    • Gość: MPWiK kanciarze Zaorać MPWiK IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.03.13, 20:41
      MPWiK w Warszawie, cholerny monopolista, zachowuje się skandalicznie. Na Białołęce nie dotrzymują umowy w zakresie minimalnego ciśnienia na przyłączu (dużo poniżej normy, sami zrobili pomiary, których potem nie chcieli udostępnić). Ale odszkodowania czy bonifikaty nie chcą dać, bo "nie ma tego w taryfie" i jak ci się, człowieku, nie podoba - idź do sądu. Ale zaraz - umowę ma podpisaną wspólnota, a nie Jan Kowalski, więc ten ostatni do sądu iść nie może (nie jest stroną), zaś zarząd wspólnoty ma inne problemy na głowie niż szwendać się po sądach (i jest to dla mnie nawet zrozumiałe). Ergo - MPWiK robiło, robi i będzie robić co chce i możemy im skoczyć tam, gdzie pan pana majstra może w d..ę pocałować.

Argument MPWiK w odpowiedzi na reklamację: może ciśnienie i jest niskie, ale jak woda nie dochodzi do lokalu to można na niej zaoszczędzić. MAM TO NA PIŚMIE!!!
      • rydzyk_fizyk Świetne zdjęcie 05.03.13, 20:53
        Gratuluję autorowi jednego z lepszych zdjęć tego blokowiska.
        • Gość: amator Re: Świetne zdjęcie IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 21:05
          tak zdjęcie świetne w przeciwieństwie do tytułu no bo jak można zbudować rurę ? rozumię wykonać sieć wodociągową ulożyć rury itp ale zbudować rurę
        • asperamanka Re: Świetne zdjęcie 05.03.13, 22:24
          rydzyk_fizyk napisał:

> Gratuluję autorowi jednego z lepszych zdjęć tego blokowiska.

To nie jest blokowisko. To "ekskluzywne założenie urbanistyczne" ;-)
        • Gość: ML Re: Świetne zdjęcie IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 22:43
          faktycznie niezły kołchoz
    • tieheme Bezczelnosc 05.03.13, 21:47
      Po prostu bezczelnosc, ze MPWiK zarabia na dostarczaniu wody... Trzeba bylo sprzedawac mieszkania bez wody, to by dopiero Polnord zarobil na tym biznesie.
      Kolejne absurdalne rozczenia, po tym ktore przekracza 100 mln zl za drogi i chodniki w Miasteczku Wilanow. Tu tez, mogli przeciez nie budowac ich, zobaczyliby jakby mieszkania sie sprzedawaly. Albo mogli nie przekazywac ZDM i teraz utrzymywac je, odswiezac, itd.
      To nie laska ze deweloper buduje infrastrukture miejska, to normalka i warunek jego zarobku. Niech wiec robia swoja robote i sie odpieprza od urzedow i Warszawiakow.
      • asperamanka Re: Bezczelnosc 05.03.13, 22:22
        Tylko że Polnord ma w zasadzie rację. Do tego pewnie akurat nie ma kasy na kolejne projekty, a od Prokomu już nie za bardzo dziś jest z czego wziąc, więc taka kasa od wodociągów by się przydała.

MPWiK ma ustawowy obowiązek odkupic zbudowaną przez dewelopera siec, i do tego, zdaje się, nie ma między stronami sporu co do ceny, czyli tych 57 milionów. Tyle, że MPWiK nie chce płacic, mimo że zarabia na dostawie wody dzięki tej sieci, bo wie, że przecież nikt wodociągom dostępu do sieci nie odetnie. To czym to jest, jak nie złodziejstwem ze strony miejskiej spółki?
      • Gość: kb Re: Bezczelnosc IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 22:38
        Człowieku- zapoznaj się z przepisami i wchodź wtedy w polemikę. A tak dajesz tylko śwadectwo swej niewiedzy i pieniactwa.
        • tieheme Re: Bezczelnosc 05.03.13, 23:58
          @kb

"Zapoznaj sie z przepisami" Ha ha ha, latwo tak mowic i udawac madrego, kiedy w artykule wlasnie te przepisy sa omowione ! Od czytajacych moj komentarz oczekiwalem troche wiecej inteligencji, nie chodzilo mi o to jakie sa czy nie przepisy, bo to kazdy moze przeczytac, ale o zasadnosc przepisow, bo rozwala mnie to, ze z jednej strony brak pieniedzy na rowne chodniki, na slupki-syrenka w calym miescie, czy na estetyczne barierki zamiast tych tandetnych szarych ktore posiatkowaly miasto w ostatnich latach (mowiac tylko o najtanszych i najprostszych rzeczach) a z drugiej strony, posrednio z naszej kieszeni, mamy placic deweloperowi za infrastrukture bez ktorej jego mieszkania sa G*** warte, i ktorej cene powinnien wliczyc w cene sprzedazy, a nie obciazac nas wszystkich.

Prosze nastepnym razem, przed obrazaniem mnie, zastanowic sie dwa razy nad sensem moich wypowiedzi.
    • Gość: erte Ale... ciasteczko! IP: *.30.255.78.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 05.03.13, 22:55
      Na tym zdjęciu. Po paru wizytach w szpitalu Medicover wiedziałem, że to kupa, ale że aż taka?... Buehehe...
    • robert_wwa Re: Deweloper zbudował rury. Żąda 57 mln od wodoc 05.03.13, 22:57
      I takich problemów może być niestety dużo więcej. Tak jak z MPZP nie ma źle a jak jest to też krocie na drogi czy szkoły i kółko się zamyka. Ale jakoś inne kraje sobie z tym poradziły chyba?
      • Gość: Bartsz Re: Deweloper zbudował rury. Żąda 57 mln od wodoc IP: *.home.aster.pl 06.03.13, 00:34
        Wystarczy zmianic prawo
        Za wszelkie taki inwestycje płaci inwestor jełsi chce mieć miejska wodę itd, NIe płaci nie dostaje pozwolenia na budowę i koniec

Tak samo z MPZZP jest i tyle chcesz budować masz obowiazek zapewni wymagna infarstrukturę i tyle możesz ulicy nie zbudować i nie oddać ale nie postawisz bloku i koniec

A jak już MPWIK, ZDM, RWE itd przejmą infrastrukturę to wtedy musza ją utrzymywac i rozwiajac np w zwiazku ze wzrostem zużycia wody tyle.

Wiem wiem stan prawny jest inny i to jest bez sensu

• Gość: kooler Re: Deweloper zbudował rury. Żąda 57 mln od wodoc IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 10:47
        Takie pola juz od dekad powinny byc skupowane przez miasto po to by ustanowic mpzp, wytyczyc ulice, rozparcelowac i uzbroic teren. Wtedy do budzetu wplywala by kasa za dobre dzialki inwestycyjne po cenie rynkowej, nie bylo by tez problemu z rezerwami pod szkoly czy parki. Miasto wygladalo by jak miasto a nie wielki smietnik.
        Tylko ze u nas z lenistwa urzedasow nic sie nie robi i powstaja grodzone getta albo sie planuje ale przez kolejnosc urzedy nie operuja na taniej ziemi rolnej a na drogiej inwestycyjnej odkupowanej od deweloperow.
    • Gość: Huć Mieścinka Wilanów - Lemingrad IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.03.13, 23:12
      Lemingrad pod Warszawą pięknie został tutaj pokazany. Dzień bez informacji o Lemingradzie - siedlisku słoików pod Warszawą, którym (łatwo) wmówiono że w Centrum miasta apartamenty nabywają - dniem straconym...
    • Gość: dno bezdenne Zapłacimy MY IP: *.dynamic.mm.pl 06.03.13, 00:29
      Czyli Warszawiacy płacący tutaj swoje podatki. Przez bezdenną głupotę urzędasów ... na bruk z tym tatałajstwem niech nauczą się szanować pracę. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że w tych osiedlach mieszka gross słoików - będą korzystać z naszych podatków płacąc swoje w swoich zadupiach. Ech, co za kraj...
      • beejay02 Re: Zapłacimy MY 06.03.13, 00:53
        Za zużytą wodę płacą raczej tu na miejscu.
    • qnegunda Odciąć Miasteczko Wilanów. 06.03.13, 08:34
      Wypowiedzieć umowy. Niech Polnrod sam dostarcza wodę i wywozi ścieki.
      • Gość: jlb Re: Odciąć Miasteczko Wilanów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 08:46
        Przy bandyckich stawkach, jakie narzuca MPWiK, wcale niewykluczone, że to by sie akurat opłacało. A jak jeszcze Bufet sprywatyzuje wodociagi, co zapowiada, to każdy w mieście będzie sobie kopał własną studnię i dół na szambo.
      • Gość: gość Re: Odciąć Miasteczko Wilanów. IP: *.play-internet.pl 06.03.13, 12:57
        Nie wiem czy leczenie tu coś pomoże
    • Gość: korektor To trudny temat IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.13, 10:35
      Mieszkańcy już raz zapłacili za te rury kupując mieszkania. Teraz deweloper ewentualnie dostanie dubla od kanalarzy. Pytanie dlaczego nie, jeśli w dzielnicy Białołęka udało się to DD. Wiele zależy od tego czy się jest lubianym w ratuszu, czy też nie. Polnord jest następcą prawnym firmy, której właściciel był hołubiony, a póżniej znalazł się w niełasce. A swoją drogą kanalarze mają kasy po dach i może niech płacą za korzystanie z cudzych rur.
      A tak na marginesie, zdjęcie Słoikowa jest cudne. Wygląda jak kupa z rozbryzgiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka