Gość: kixx IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 19:13 przewiduje kataklizm Warszawa zostanie zalana przez jednoosobowe gospodarstwa domowe Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nessuno Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać 13.03.13, 19:16 Od lipca za odbiór śmieci będzie odpowiadać ratusz. Mieszkańcy zapłacą za to miastu, które rozliczy się z wybranymi przedsiębiorstwami. Czyli będzie syf i burdel ale za to urzędasy będą się obdzielać sowitymi premiami z naszych pieniędzy. W bufecie na łeb upadli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Ratusz zarobi IP: *.com 13.03.13, 20:51 Ratusz złupie wszystkich, wątpię, by każdy pieczołowicie mył szklane butelki przed wyrzuceniem. W innym razie firma śmieciowa obejrzy butelkę i zgłosi nałożenie karnej opłaty. W bloku jedna babcia nie umyje butelki, a karę zapłącą - jak zresztą wskazano w artykule - wszyscy, bo jesli nie dojdzie się, kto źle zrobił, to wszyscy zapłacą karne +40%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Re: Ratusz zarobi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 21:45 Jeśli mam myć butelki przed ich wyrzuceniem (czyt. zużywać wodę, energię i czas), to ja już wolę niczego nie segregować Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać 13.03.13, 19:19 A jak ma to wyglądać w kamienicy czy wieżowcu? Tam do jednej altany śmietnikowej albo zsypu odpadki wrzuca kilkanaście albo kilkadziesiąt rodzin. Urzędnicy mają na jedną odpowiedź: to sprawa między mieszkańcami. [b]Mamy się uczyć, zwracać uwagę na sąsiada i sami pilnować śmietników.[/b] Nosz ku.rwa żesz wasza mać kretyni. Ludzie pracują w różnych godzinach i raczej mało kto ma czas i ochotę doglądać, kto i co wyrzuca do śmietnika. Skończone debile, żeby was szlag trafił. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WArzawiak Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 19:25 Wiecie że w Józefowie ludzie płacą 11 złotych za osobę miesięcznie. Tylko w warszawie gdzie ratusz i więzienie na białołęce mają takie same priorytety czyli okradać okolice stawki za usługi komunalne są z kosmosu. Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową 13.03.13, 19:54 ...bo w Józefowie wladze sa wybierane przez rzeczywistych mieszkańców płacących tam podatki a nie "słoiki" :( Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ŚRDM Re: Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową IP: *.home.aster.pl 13.03.13, 22:31 nooo, Wawer - też mi Warszawa. Mój dziadek wierzchowce paść tam wyprowadzał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: B Re: Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 23:30 Wawer od śmieciowej ustawy to Warszawa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Mieszkasz w stolicy to płać. Wcześniej przy firmach odbierajacych śmieci pojemniki były gratis a teraz w STOLICY!!!!!!!!!!!!!!!! trzeba bedzie sobie zakupić. Bufetowa wont z Wawra. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aaaa Re: Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową IP: *.hsd1.il.comcast.net 14.03.13, 08:05 No ale Wawerka ma racje! Niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Wcale mnie nie cieszy mojsza racja:( 14.03.13, 09:07 Gość portalu: Aaaa napisał(a): > No ale Wawerka ma racje! Niestety... p.s Jakos niespecjalnie mi zalezy na takiej stołeczności, bardzo dobrze mi było w Gminie Wawer. Niestety Wawer ma jeszcze sporo gruntow do zagarniecia i zagospodarowania przez tzw. miasto i tu jest "bul":( Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: K Re: Ja chcę jeden czarny worek na Bufetową IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 23:32 W Markach 8zł. za osobę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maximus Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać IP: *.202.235.217.dyn.user.ono.com 13.03.13, 19:56 Plus jedyny taki tego widzę, że zniknie wywożenie śmieci do lasu i podrzucanie przez mieszkańców domów jednorodzinnych śmieci do kontenerów kamienic. Nie będzie to miało racji bytu. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 13.03.13, 20:06 Nie zniknie. Odpady pobudowlane dalej będą wyrzucane do lasu (nawet po wprowadzeniu nowego "porządku śmieciowego" dalej trzeba będzie zamawiać na nie osobne kontenery). Poza tym nowy porządek nie obejmie tzw. domków letniskowych. Z tych dwóch źródeł "pochodzi" większość śmieci wyrzucanych do lasów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 20:39 mam domek letniskowy w Wildze oplata jest tam ustalona na 5 zl miesiecznie za CALOSC smieci myslisz,ze komus bedzie sie chcialo zawracac tylek wyrzucaniem smieci do lasu,skor za 5 zl bedzie mial zapewniony odbior? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.com 13.03.13, 20:56 Ktoś planuje np. mały remont biura. Ekipa A żąda 3,5 tys, zł za kilka prac, ekipa B żąda 6 tysięcy, przy czym daje fakturę, dokumentację że odbierze śmieci z remontowanego lokalu itd. Każdy wybierze firmę A, która oszczędza m.in. na tym, że jako firma nie wyniesie poremontowych śmieci i starych mebli do kontenerów (firmy rozliczane od kontenera, a nie jak domy i mieszkania niezależnie od liczby śmieci) tylko wio do lasu z tym. Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 13.03.13, 21:01 Niestety, tak. Bo jak jest w tym domku tylko przez 2 miesiące, a płacić musi cały rok, to "oszczędzi" nie 5 zł, ale dużo więcej. Niestety bardzo wiele osób tak rozumuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kixx Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.play-internet.pl 14.03.13, 09:06 Nie do konca. W deklaracji podaje sie takze w jakich miesiacach bedzie sie uzytkowac domek. NIkt nie jest zmuszany do placenia za nic Odpowiedz Link Zgłoś
w_v_w Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 13.03.13, 20:09 W lasach nic sie nie zmieni, bo smieca głownie weekendowi spacerowicze z miasta. Wawerka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JB Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.adsl.inetia.pl 13.03.13, 23:31 HAAHAAAHAAAHAAA Odpowiedz Link Zgłoś
lesher Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać 13.03.13, 20:04 Uwaga! Wspólnota czy spółdzielnia wyliczy według tego wzoru opłatę dla całego budynku. Koszt może podzielić między mieszkańców według własnych zasad (np. od metrażu albo osoby). Taaa.... A to będzie zabawnie. Bo wspólnoty wcale nie wyliczą tej opłaty dla całego budynku (złożą deklarację tylko dla tzw. nieruchomości wspólnej), bo po pierwsze zgodnie z ustawą nie są do tego uprawnione, a po drugie zarządy same strzeliły by sobie w stopę - musiałyby podawać (pod rygorem odpowiedzialności karno-skarbowej) dane o m.in. o liczbie osób zamieszkujących budynek, których nie mają jak uzyskać od właścicieli (nie ma żadnego przepisu obligującego właścicieli mieszkań do podania zarządowi wspólnoty takich danych - właściciele mogą podać jakiekolwiek dane, albo w ogóle odmówić ich nie podania, bez jakichkolwiek konsekwencji). Pisałem o tym szerzej w tych wątkach na forum "Wspólnoty Mieszkaniowe": Czy wspólnoty będła płaciły za śmieci za właścicieli? Dlaczego zarząd wspólnoty nie powinien wypełniać deklaracji za właścicieli Więc po takich artykułach i wypowiedziach przedstawicieli urzędu miasta powstanie sytuacja w której właściciele będą uważali, że deklaracje wypełnią (i będą odprowadzać opłaty) zarządy wspólnot, a zarządy wspólnot będą uważały, że właściciele sami powinni wypełnić deklaracje i płacić bezpośrednio urzędowi. Chaos wywołany zmianami ulegnie jeszcze dodatkowemu zwielokrotnieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
w_a_w_a_s_a_w_a Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 14.03.13, 08:40 W mojej wspólnocie, absolutnie nie zamierzamy wypełniać tych deklaracji jako zarząd. Każdy z właścicieli musi to zrobić sam - jak tego któryś nie zrobi, a miasto przyczepi się do wspólnoty, zamiast do niego to odwołamy się do WSA. Jak to nie pomoże to dalej do NSA. Jeżeli sprawa się zakończy niepowodzeniem to dopiero wtedy będziemy działać jak darmowa siła robocza na rzecz miasta - w końcu ludzie w obozach pracy też często pracują za darmo, a jak widać ten kraj za PO do tego zmierza. Co do świadomości ludzi - potwierdzam mieszkańcy mają całkowicie gdzieś że są jakieś deklaracje, że opłata wzrośnie itd. To tak jak z ceną wody - ustala ją miasto, ustawa mówi, że nie można sprzedawać jej taniej/drożej, a i tak większość baranów sądzi, że to "wspólnota" albo "spółdzielnia" podnosi opłaty. Całość gmatwają jeszcze takie bylejakusy jak autorzy tych wypocin w redakcji, którzy w kółko powtarzają, że to zarządy za mieszkańców załatwią tą kwestię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: 195.117.255.* 14.03.13, 09:11 A nie wiecie, czy jako członek wspólnoty mogę nie wyrazić zgodę na składanie w moim imieniu mojej deklaracji? Obawiam się, że tępy zarząd wspólnoty może, jak stado baranów, pójść drogą wskazaną przez Miasto i niekompetentnych redaktorów GW. Obawiam się także, że większości członków wspólnoty problem będzie "zwisał" i zagłosują za każdą uchwałą podsuniętą przez zarząd... Czy ja jakoś będe mogła się z tego owczego pędu wyłączyć? Chciałabym składać deklarację osobiście w urzędzie dzielnicy i co miesiąc składać kolejną, za każdym razem wskazując inną liczbę mieszkańców. Nie życzę sobie być rozliczaną prze żadnego pośrednika! Czy mam prawo mieć takie życzenie? Odpowiedz Link Zgłoś
intransigent Zasada 1 - podwyżkę zawdzięczamy PO. 13.03.13, 20:05 Rewanżujemy się przy urnach kolesiom, którzy przed rozpisaniem przetargu na odbieranie śmieci już wiedzą, że ma być trzy razy drożej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Taki tam Re: Zasada 1 - podwyżkę zawdzięczamy PO. IP: *.jmdi.pl 13.03.13, 23:03 Będzie tak jak napisałeś... Do tego wymelduję się z Warszawy - oszczędzę na śmieciach, ubezpieczeniu auta, etc. Odpowiedz Link Zgłoś
notremak Re: Zasada 1 - podwyżkę zawdzięczamy PO. 14.03.13, 08:04 intransigent napisał: > Rewanżujemy się przy urnach kolesiom, którzy przed rozpisaniem przetargu na odb > ieranie śmieci już wiedzą, że ma być trzy razy drożej. Piszesz na początku: "Podwyżkę zwdzięczamy PO". Owszem, to też. Ale zastanów się, czy przypadkiem - i przede wszystkim - nie Polaczkom-cwaniaczkom z dziesiątków tysięcy wiosek i miasteczek, którzy skąpili na (drobną do tej pory) opłatę za wywóz śmieci przez specjalistyczną firmę, ale nie żałowali na benzynę, by wywieźć je (śmieci) do lasu, w krzaki... Odpowiedz Link Zgłoś
w_a_w_a_s_a_w_a Re: Zasada 1 - podwyżkę zawdzięczamy PO. 14.03.13, 08:46 Nie - nie przede wszystkim dzięki tym cwaniaczkom, tylko dzięki kolesiom z PO. Przy starym systemie wystarczyłaby taka sama kontrola jaką teraz się planuje, ale w zakresie PODPISYWANYCH umów, w odniesieniu do zużytej ilości wody, zameldowanych osób itd., aby ABSOLUTNIE wszyscy musieli takie umowy mieć podpisane i faktycznie za nie płacić kontrola skarbowa lewych firm itd.). Był tylko jeden problem - NA TYM NIE DAŁO SIĘ ZAROBIĆ, a całość oznaczała jedynie dużo pracy dla nierobów. Potwierdzeniem tej tezy jest chociażby fakt, że nowe metody w ogóle nie zmienią sytuacji lądowania zlewów, drzwi itp. w lasach bo za te i tak każdy będzie musiał płacić DODATKOWO. Wywalanie śmieci do altan bloków także będzie częstsze, bo jednorodzinne mieszkalnictwo będzie zawsze deklarować segregację, a potem aby nie narażać się na rozliczenie faktu nie robienia tego, podrzucać do spółdzielni. W końcu tamci i tak płaca "tyle samo" więc jeszcze więcej ludzi będzie sądzić, że nie robi "nic złego" niż dotychczas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: okarynistka Zasada nr 1. Pamiętaj te "osiągnięcia" hanki i po IP: 63.141.199.* 13.03.13, 20:32 przy następnych wyborach. A CBA iCBŚ mam nadzieję się zainteresuje sposobem ustalenia stawek na wywóź śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Luka Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 21:07 Bufetowa - dzięki! Himalaje bezmyślności. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yola Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 21:47 Na czym będzie polegać to segregowanie? Na podwórzu domu jednorodzinnego będzie stało kilka pojemników?? A co ze zsypami w blokach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roman od 1 lipca moje śmieci fruną przez balkon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.03.13, 21:51 i na dole łatwiej będzie posegregować je nurkom i cieciowej :-) a i sram na kołtuńsko pejsowaty bufet hajki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorofon68 Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 21:59 "Brakuje kasiory -nie będzie nowych bryk i premii, na nowe etaty też nie mam!"-tak oto w bólach,trudzie i znoju rodziła się nowa ustawa o segregacji śmieci "Musimy w sejmie przepchnąć ustawę która wepchnie nas jako pośrednika między zakład utylizacji a mieszkańców! Musimy ustalić -ile od łba oraz opłaty karne -nie wiemy ile krzyknie MPO Trzeba nakreślić mglisty zarys systemu odbioru śmieci -zakup koszy,remont altan,worki i papierologię zwalamy na mieszkańców-no i niech się wzajemnie pilnują! W sierpniu chcę widzieć zmaterializowane efekty mojego pomysłu(a)!!!!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caramola Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: *.dynamic.chello.pl 13.03.13, 23:25 "Miasto zapewni też odbiór tzw. gabarytów (np. starych mebli czy dywanów) raz w miesiącu i odpadów zielonych cztery razy do roku." cudownie, błysnęli geniuszem. W moim bloku 1/3 mieszkań nadal jest w fazie wykańczania, resztek typu kawałki desek, paneli itd. co chwilę jest od metra, wspólnota zamawiała kontener w razie potrzeby, choćby i 3 razy na tydzień. Teraz nie będzie mogła. Mam mieszkanie z ogródkiem. Co mam robić ze skoszoną trawą? ma gnić w śmietniku tygodniami? pogratulować inteligencji. I taaaak, już lecę myć słoiki i butelki, które wywalam do śmieci. Bo mi się nudzi i cierpię na nadmiar czasu wolnego. No i na pewno będę kupować oddzielne, kolorowe woreczki. W tygodniu generuję 1 20l worek śmieci. Na pewno będę zamiast tego do śmietnika nieść osobne. Osobny na 2 opakowania po jogurcie i zwinięty karton po soku, osobny na 1 słoik czy butelkę, osobny na resztę. Wszystkie te podwyżki opłat (3krotne) są ok - o ile miasto segregowanie weźmie na siebie. Za tę kasę spokojnie można wynająć ekipy, które się tym zajmą. To znacznie skuteczniej załatwi sprawę niż głupawe ustawy. No a przede wszystkim - kto zagwarantuje, że te zabrane przez "miejską" firmę śmieci nie trafią do lasu? przecież im się też taniej wyrzucić niż wieść na wysypisko, wiadomo jak się przetargi wygrywa - najniższą ceną, a każdy szuka oszczędności. Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 14.03.13, 13:47 Gość portalu: caramola napisał(a): > "Miasto zapewni też odbiór tzw. gabarytów (np. starych mebli czy dywanów) raz w > miesiącu jestem ciekaw, jak to będzie wyglądało... czy tak jak kiedyś od wielkiego dzwonu, podstawiony będzie gdzieś (gdzie?) pojemnik i na jaką to wielkość obszaru będzie, jeden na dzielnicę ? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarhead "Umyte butelki"... Taaa, jasne. IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 00:23 Mam do tego dokładać koszt wody zużytej na mycie butelek? Odpowiedz Link Zgłoś
mdzj Co by tu jeszcze spieprzyć, Panowie?... 14.03.13, 05:05 ... Co by tu jeszcze? Co do tego, że Wojciech Młynarski miewał prorocze wizje, nie ma wątpliwości. Sądzę jedynie, że w najgorszych majakach nie przewidywał, że spieprzyć da się nawet śmieci. "Ukochany kraj, umiłowany kraj, Ukochany jedyny nasz, polski...." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marcel Złupią kieszenie właścicieli domków - nie piszecie IP: *.204.94.201.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 14.03.13, 06:24 1. za nie obecność też zapłaci właściciel choć firma "śmieciowa zabierze powietrze". Nie przewidziano takiej możliwości celowo w formularzu deklaracji co miesięcznej dla właścicieli domków jednorodzinnych. 2. Brak możliwości odwołania od narzuconej z sufitu wyższej stawki za rzekomo nie posegregowane śmieci. 3. Ograniczenie praw do reklamacji za źle wykonaną usługę. 4. Nierówność stron umowy właściciele mają tylko obowiązek płacenia żadnych praw. Panami są firmy śmieciowe i Miasto...właściciel to "chłop pańszczyźniany" Przecież to nie są standardy UE . To standardy Białoruskie. Co wy wyprawiacie? Każecie ludzi że mają domek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisiek Dlaczego mają odbierać ode mnie 4 razy w miesiącu IP: *.adsl.inetia.pl 14.03.13, 06:52 skoro do tej pory wystarczyło 2? Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Dlaczego mają odbierać ode mnie 4 razy w mies 14.03.13, 07:54 Mnie też 2 razy starcza aż nadto. Poza tym : płacę 32 zł miesięcznie za niesegregowane śmieci, a mam płacić 3 x więcej za segregowane. Przy czym jakoś słabo sobie wyobrażam tę segregację, bo odpadów wymienianych jako te do "odsegregowania" produkuję jakieś minimalne ilości. Nie pijam soków, napojów, mleka z kartonu. Nie jadam jogurtów w plastikowych kubeczkach. Nie kupuję gazet, kartoniki i kartony zdarzają mi się góra 1 - 2 razy w miesiącu. Słoiki zachowuję, bo robię przetwory. CO, do diabła, mam wkładać w te kolorowe worki, po które przyjadą 4x w miesiącu ? A jak wystawię tylko czarny "ogólny" - to mnie oskarżą, że nie segreguję i każą zapłacić jeszcze więcej.... Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać 14.03.13, 13:57 tiaa, już wam będę mył słoiki, parchate gnoje... Odpowiedz Link Zgłoś
qwww WAŻNE !!! 14.03.13, 14:57 samorzad.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_samorzad.pap.pl&_PageID=2&s=depesza&dz=wiadomosci_centralne&dep=118658&data=&_CheckSum=-715161644 ______!!!!!!!_____!!!! Nie mogą chociażby nakazać mieszkańcom mycia lub zgniatania opakowań objętych segregacją przed ich przekazaniem podmiotowi odbierającemu odpady" _____!!!!!_____!!!!! Radni nie mogą uchwalać za dużo Uchwalając dostosowane do zbliżającej się rewolucji śmieciowej regulaminy utrzymania czystości i porządku w gminach, radni muszą uważać, by nie regulować w nich zbyt wielu spraw. Jeśli się zagalopują, wojewoda ma prawo unieważnić taką uchwałę radnych. Czego więc lokalnym władzom nie wolno przy tworzeniu regulaminu? ______!!!!!!!_____!!!! Nie mogą chociażby nakazać mieszkańcom mycia lub zgniatania opakowań objętych segregacją przed ich przekazaniem podmiotowi odbierającemu odpady" _____!!!!!_____!!!!! Po drugie, gmina nie może narzucić właścicielowi terminu dokonania przyłączenia nieruchomosci czy mieszkania do sieci kanalizacyjnej. Nie mieści się również w kompetencjach radnych nakazywanie mieszkańcom utrzymywania w należytym stanie ogrodzeń nieruchomości, chociażby poprzez usuwanie z nich reklam i plakatów, a także nakładanie na nich obowiązku pielęgnacji szaty roślinnej w przydomowych ogródkach. więc autor albo pisze głupoty... albo jeśli tak jest uchwalone, jest podstawa do unieważnienia tego bubla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać IP: *.warszawa.supermedia.pl 14.03.13, 16:13 poradnik jak Kowalski może zarobić na śmieciach :) Zgodnie z nową ustawą śmieciową Kowalski płaci ryczałtem za śmieci. Jeśli mieszka w bloku sam zapłaci 19 zł. Niezależnie od tego ile śmieci wyprodukuje. Jak zarobić? Dogadujesz się z firmą która produkuje sporo śmieci (firmy jak wiemy będą płaciły za kontener, pojemnik) zabieramy od nich śmieci i wywalamy do pojemników w swojej spółdzielni, wspólnocie :) Kasę wkładamy do portfela i jesteśmy zarobieni :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Taka ciekawostka... IP: *.warszawa.vectranet.pl 14.03.13, 19:33 "Stwierdzenie, że mieszkaniec zadeklarował segregowanie odpadów, a tego nie robi, będzie prowadziło do określenia w drodze decyzji administracyjnej wysokości zaległości z tytułu opłaty za gospodarowanie odpadami z odsetkami karnymi i kosztami postępowania kontrolnego – ostrzega mec. Tomasz Tatomir" [za: Gazeta Prawna] Czyli tak: mieszkasz w bloku, deklarujesz segregowanie, segregujesz, "śmieciarz" stwierdza, że we wspólnej altanie śmietnikowej jest "burdel", przychodzi urzędas i ... stwierdza, że od dziś płacisz więcej i do tego dopłacasz 40% łącznej wartości wszystkich dokonanych wcześniej wpłat!!!... Państwo prawa, tfuuu!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolorofon68 Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz znać IP: *.dynamic.chello.pl 14.03.13, 20:19 A co zrobić z tym: -styropian z opakowań -zużyta odzież -sprzęt rtv,małe agd -niewielkie ilości odpadów budowlanych ? Odpowiedz Link Zgłoś
qwww Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna 14.03.13, 23:39 Gość portalu: kolorofon68 napisał(a): > A co zrobić z tym: > -styropian z opakowań do zmieszanych > -zużyta odzież pojemniki lub wieziesz do punktu zbiórki :) albo upychasz do zmieszanych, wątpię, żeby naprawdę ktoś przegladał śmierdzace i cieknące odpady :) > -sprzęt rtv,małe agd wieziesz do punktu zbiórki :) > -niewielkie ilości odpadów budowlanych ? zamawiasz kontener :) albo upychasz do zmieszanych jw. po trochu :) jak w zmieszanych mogą byc potłuczone talerze czy porcelana, to trochę gruzu też :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grażyna M. Re: Śmieciowe know how: 7 zasad, które musisz zna IP: 195.117.255.* 15.03.13, 07:22 > A co zrobić z tym: > (...) > -niewielkie ilości odpadów budowlanych ? Jak to co?! Wszystko "pięknie" opisał Urząd Miasta w swoim FAQ na stronie Stolica Czystości! "Odpady z remontów, wytworzone przez przedsiębiorców budowlanych nie są odpadami komunalnymi. Zgodnie z prawem, to firma remontowa powinna zapewnić kontener przeznaczony na ten cel i po zakończeniu prac wywieźć go we własnym zakresie w ramach wykonywanej usługi. " A więc, jak widzisz, "zgodnie z prawem" nie wolno ci samemu przy niczym w mieszkaniu grzebać! Musisz wynająć firmę, która wykona remont i zabierze odpady niekomunalne. No, a jeśli się uprzesz, że jednak sam wyremontujesz, to musisz sobie taką uprawnioną do odbioru odpadów firmę sam zamówić... I pomyśleć, że dotychczas, pomimo znacznie niższych ponoszonych kosztów wywozu nieczystości, moja wspólnota była w stanie raz do roku, latem, wynająć kontener, do którego odpady poremontowe były wrzucane... A teraz będzie i drożej, i gorzej... :( Odpowiedz Link Zgłoś
radiata e-deklaracje 16.05.13, 09:57 Do końca maja trzeba wypełnić deklarację - urząd chwali się deklaracjami on-line. Zatem przystępuję do wypełniania e-deklaracji, potwierdzam, zapisuję i co widzę??? Mam ją wydrukować i w ciągu 14 dni zanieść w zębach do Urzędu! Czy ktoś myśli!!!! To po co wypełniam ją elektronicznie, jeśli i tak muszę ją zanieść? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: e-deklaracje IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 11:09 Możesz wypełnić deklarację przez ePUAP i nigdzie nie musisz wtedy dymać. Założenie: musisz mieć tzw. Profil Zaufany. Jeżeli go nie masz, to jednak RAZ musisz wybrać się do urzędu (niekoniecznie urzędu miasta, profil potwierdzają też np. ZUSy), a potem możesz już działać (nie tylko w zakresie deklaracji śmieciowych - przez ePUPAP można np. składać deklaracje do ZUSu bez drogiego tzw. podpisu kwalifikowanego). Link do składania deklaracji śmieciowej przez ePUAP Odpowiedz Link Zgłoś
radiata Re: e-deklaracje 17.05.13, 08:43 dzięki za informację - nie wiedziałam. Co prawda urząd skarbowy jakoś sobie radzi bez ePUAP no ale jakieś to wyjście jest. Odpowiedz Link Zgłoś