Dodaj do ulubionych

Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod...

IP: *.emea.ibm.com 15.03.13, 12:08
to nieprawda, że w całym kraju. w kilku miastach matka jest uznawana za samotną, jeśli ojciec dziecka zmarł, przebywa z zakładzie karnym lub ma ograniczone lub jest pozbawiony praw rodzicielskich. w przeciwnym przypadku nie ma przesłanek, żeby uznać osoby bez aktualnego związku małżeńskiego za samotnie wychowujące dzieci
Obserwuj wątek
    • vonsmroden Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... 15.03.13, 12:27
      I to jest POlityka prorodzinna? Nie róbmy polityki, tak? Oczywistą oczywistością jest to, że gdyby sytuacja była normalna, albo raczej kraj był normalny, czyli taki który zapewnia dzieciom przedszkola i opiekę, a taki jest chyba psi obowiązek państwa! To nie było by kombinowania, lewactwa i krętactwa!
      • Gość: wdr przedszkola i żłobki to zasługa lewactwa IP: *.emea.ibm.com 15.03.13, 13:01
        jakby nie lewactwo to dzieci zamiast do przedszkola chodziłyby do pracy w fabryce. to lewica doprowadziła do pewnej równowagi między pracownikami najemnymi a pracodawcami. niestety tacy jak ty o tym nie mają pojęcia i piszą bzdury
        • Gość: kasik Re: przedszkola i żłobki to zasługa lewactwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.13, 14:58
          wiesz, wydaje mi się, że we wpisie powyżej lewactwo miało oznaczać kłamstwo i kombinatorstwo a nie opcję polityczną
    • an_dziolek24 Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... 15.03.13, 12:30
      Sorry, ale dla mnie samotny rodzic to WYŁĄCZNIE wdowiec (wdowa). Pozostałe przypadki (również rodzic w więzieniu) to są wybory ludzi dorosłych.
      • tom.te Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw 15.03.13, 12:53
        Wdowiec/wdowa który ponownie zawarł związek małżeński (albo i nie zawarł) i wychowuje WSPÓLNIE z drugą osobą swoje dziecko NIE jest samotnym rodzicem.
    • Gość: arek Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.03.13, 12:33
      raczej wynika to z definicji ustawy, kto to jest rodzic samotnie wychowujący dziecko.
      i nic tego nie zmieni. i nie jest to żadne kłamstwo. rodzic w związku partnerskim w rozumieniu prawa jest dalej rodzicem samotnie wychowującym dziecko.
      skoro nie można znieść punktów dla "samotnych" bo wynika to z ustawy, można obniżyć ich znaczenie w procesie naboru dając również 128 punktów dla rodziców będących w związku małżeńskim w ramach punktów do naboru nadawanych przez samorząd.
      do tego zwiększyć ilość punktów z tytułu płacenia podatku w Warszawie, zostawiając punkty za odległość miejsca zamieszkania od przedszkola i sprawa będzie "normalna" czyli w pierwszej kolejności będą dostawać się do przedszkola dzieci z okolic z rodzin żyjących w zarejestrowanym związku w ramach wspierania polityki prorodzinnej państwa.
      Ale widać warszawski samorząd nie jest prorodzinny :(
      • asperamanka Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw 15.03.13, 14:14
        Tutaj tak naprawdę potrzeba tylko trochę pomyślunku ze strony Bufetu, a nie wielkich zmian legislacyjnych, bo definicja rodzica "samotnie wychowującego", zwłaszcza dla potrzeb podatkowych, jest dość jasna.

O tym, jak zweryfikować, czy matka jest istotnie samotna, decyduje dyrektor przedszkola pierwszego wyboru, do którego składane jest podanie, i dopiero po weryfikacji rejestruje je w systemie.

Ja znam z ubiegłego roku przypadek z jednego z przedszkoli na Mokotowie, gdzie dyrektorka żądała od mamuś okazania PIT-a z rozliczeniem wspólnym z dzieckiem, jako samotny rodzic. Za podanie nieprawdy do Urzędu Skarbowego grożą już bardzo poważne konsekwencje, i mało kto się na to decyduje, podczas gdy za kłamanie w samym podaniu do przedszkola sankcji właściwie nie ma.

Wystarczyłoby, żeby Ratusz zalecił stosowanie takiego sprawdzenia jako zasady, i wyeliminowało by się 3/4 obecnie "samotnych" mamuś.
        • Gość: arek Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw IP: *.dynamic.chello.pl 15.03.13, 19:23
          No ale przecież nie poświadczają nieprawdy ci co żyją w związku nieformalnym i zgłaszają dziecko jako rodzic samotnie wychowujący dziecko. bo przecież jest to zgodne z jedyną (podatkową) definicją samotnego rodzica. i określanie tego ustami urzędników tego nie zmienia, ponieważ punkty wynikają z ustawy a nie rozporządzenia prezydenta miasta. więc gadanie urzędników nic teraz nie zmienia.
    • gregsmile w tym kraju nie warto być uczciwym podatnikiem 15.03.13, 12:40
      najlepiej pracować na czarno, to wtedy możemy sobie pozwolić na prywatne przedszkole, bo nie płacimy podatków psu w doopę.
    • blasphemy Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... 15.03.13, 12:50
      a po ch..... cudzysłów w tytule?
    • ganro Kto ostatni w kolejce po rozwód? 15.03.13, 13:01
      Nie chce być ostatnim frajerem.
    • joanna772 Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... 15.03.13, 13:48
      Nabór ruszył, ale 7 marca, więc co to za news w ogóle jest?
    • Gość: K Dlaczego w artykule zajmują się trzeciorzędną IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.03.13, 13:50
      sprawą punktów itd., zamiast wskazać prawdziwą przyczynę i tych za to odpowiedzialnych??

Dlaczego jest mniej miejsc w przedszkolach niż potrzeba?

Przecież to totalny skandal, wszyscy chętnie trąbią o zapaści demograficznej, szansach kobiet na rynku pracy - a gdy przychodzi co do czego, to pomoc państwa jest ZEROWA - radź sobie sam.
      Zarób na siebie, dziecko i jeszcze opiekunkę.
      Albo kombinuj.

Nie jest potrzebne żadne durne jednorazowe becikowe, tylko żeby każde dziecko miało miejsce w przedszkolu bez takich szopek! I to włącznie z wakacjami!
    • ceziu75 Dyskryminacja normalnych rodzin 15.03.13, 14:33
      to się odbywa w Stolicy jednego z państw UE w mieście Warszawie. Dziecko rodziców po rozwodzie, lub bez ślubu zazwyczaj ma 2 rodziców. Obowiązek rodzicielski ciązy na obojgu jak sąd nie odbierze praw jednemu z nich. Rodzice pracujący matka i ojciec nie mają szans pomimo, że obje podatki odprowadzają do Warszawy. Natomist matka zarabiająca 20 tys zł miesięcznie dostanie miejsce w przedzkolu bo możę być samotna.... Tymczasem pracująca matka i ojciec zarobią 6 tys zł i nie dostaną miejsca w przedszkolu... Patologia
    • Gość: Poszkodowany Ale co to w ogóle jest za argument IP: 195.189.84.* 15.03.13, 15:05
      Zlikwidować promowanie samotnictwa, skończą się problemy. Przez dwa lata na przedszkole mojego dziecka zapłaciłem 25 tys zł za karę że nie stworzyłem patologicznej rodziny, pracuję ja i moja żona i utrzymuje takie cwane pipki.
      Co to w ogóle za argument że samotna to do przedszkola państwowego? Niech ojciec płaci alimenty na przedszkole a jak matka nie zna ojca to sama sobie winna.
      • agus-ka Re: Ale co to w ogóle jest za argument 18.03.13, 21:22
        jestem samotną matką i uwierz mi, że chcialabym zobaczyc zasądzone alimenty na zycie + przedszkole. Ba nawet w 50% pokrywające wydatki na dziecko. Bo w Polsce dziecko z rodziny niepełnej może co najwyżej liczyć na minimum socjalne, gdzie buty bartka uznawane są za dobro luksusowe, a wczasy w Hiszpanii nalezne są tylko ojcu, a matka ma prawo jechać z dzieckiem na wieś do kwatery za 25 zl. To wwszystko w majestacie prawa i przy luźne interpretacji orzekających
        BTW, czy ktoś z wymądrzających się zna procedurę odbierania praw rodzicielskich? Życzę powodzenia. W Polsce takie sprawy ciągną się miesiącami, czasami nawet latami. Co ma zrobic matka, która rozstala się z ojcem dziecka, ma zasądzone 500 zł alimentów i brak mozliwości wyslania dziecka do państwowego przedszkola?

Przy okazji podziekuję cwaniarom, ktore są tak bardzo samotna i zapracowane, ze odbierają dzieci o 13 lub o 14, czyli krotko po ramie programowej. Dzięki nim przedszkola zamykane są o 17, bo 16;30 na cale przedszkole zostaje 10 maluchów ze wszystkich grup przedszkolnych.
        • Gość: Poszkodowany Re: Ale co to w ogóle jest za argument IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 22:22
          Nie mam na myśli matek doświadczonych przez życie, skrzywdzonych przez ojców dzieci bo takich w tym całym tym zamieszaniu jest marny procent. Mam na myśli chory system zakładający że wszyscy są uczciwi a tak nie jest. Każdy doi na ile pozwala system i dochodzi do takich sytuacji że ludzie nie biorą ślubu bo to się nie opłaca a potem taka "samotna" matka płacąca podatki Bóg wie gdzie, bezczelnie wpieprza się w miejsce mojego dziecka, tylko dlatego że jestem gorszy bo tworzę pełną rodzinę a to że łożę na obce dzieci jest mało istotne. W konsekwencji płacąc tyle pieniędzy za przedszkole jestem biedniejszy niż niejedna "samotna" matka tak naprawdę żyjąca pod jednym dachem z ojcem dziecka.
          Ja nie kupuje dziecku butów Bartek, bo uważam że nie są tego warte za takie pieniądze, nie jeżdżę na wakacje do Hiszpanii bo mnie na takie nie stać bo płacę 1200 zł za przedszkole miesięcznie. Kupuje buty z CCC bo są równie dobre a dziecko i tak z nich wyrośnie po jednym sezonie.
    • Gość: obserwatorka Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... IP: *.adsl.inetia.pl 15.03.13, 18:05
      Od lat ciągle to samo. Młode matki żyją w konkubinacie. Konkubenci mieszkają razem i wychowują dzieci, ale zameldowani są gdzie indziej. A kto to będzie sprawdzał? A dlaczego, a dlatego, że bez problemu ich dziecko dostanie się do państwowego żłobka czy przedszkola, mają różne ulgi i zasiłki. Tak im proponuje Państwo i dlatego też nie pchają się do ożenku. I po prostu śmieją się z frajerek mężatek, które też dopiero co zaczynają pracę po wychowawczym i muszą płacić kupę kasy na prywatne przedszkole czy opiekunkę. Jest to wielka niesprawiedliwość.
    • asai1978 Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... 15.03.13, 18:23
      My startujemy drugi raz w rekrutacji, 64 punkty do grupy 4 latków. Bemowo, Bielany, Koło. Tym razem do 15 placówek (wszystkich w których w ogóle są miejsca dla 4 latków).
      Dostać się do normalnego, zwykłego przedszkola - eh, marzenie...
      System tych naszych maluchów już nie widzi. Dla systemu trzylatków z zeszłego roku nie ma. Pewnie gdzieś się dostały! Rodzice dadzą radę opłacać prywatne przedszkole przez 3 lata, albo mama zrezygnuje z pracy - proste prawda. Trzy, cztery, pięć lat temu było już wiadomo, że jest boom demograficzny!!! Naprawdę bardzo, bardzo trudno jest w sytuacji, którą nam zafundowano nie zostać "samotną" matką.
      Byłam kiedyś na placu zabaw i usłyszałam rozmowę dwóch mam, które całkiem głośno uznawały za coś oczywistego wpisanie/ oświadczenie, że jest się "samotną mamą" będąc mężatką.
      Nie wiem kto wymyślił "oświadczenia o samotnym macierzyństwie" cóż nie wyszło Nam to na dobre. Społeczności Warszawy też. A najgorzej to prawdziwym samotnym matkom.
      • Gość: samotna od niedawn Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw IP: 46.31.32.* 20.02.14, 23:25
        Ośwadczenie o samotnym macierzyństwie to jedyna moja szansa w tym roku. Dla mnie to nie jest bez sensu. Bez sensu to są nieuczciwe nadużycia wobec systemu. Mój mąż się wyprowadzil i z tego co widzę to nie mogę na niego liczyć. Nie możemy się dogadać co do rozwodu, nie stać mnie na adwokata.Tak więc oficjalnie jestem mężatką. Przez 2 lata moje dziecko się nie dostawalo do przedszkola bo byliśmy pelną rodziną, teraz z uwagi na nadużycia innych też pewnie to samo. Przecież jestem mężatką! I tak koniec końców do przedszkola dostanie się dziecko panny, która szczęśliwie wychowuje dziecko z konkubentem a osoba faktycznie samotna dostanie za to po dupie.
    • Gość: Poszkodowany Re: Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozw IP: *.dynamic.chello.pl 18.03.13, 22:24
      I bardzo dobrze, może kiedyś w Warszawie będzie podobnie, ale mnie to już nie będzie obchodzić, bo nie zamierzam mieć drugiego dziecka, nie stać mnie na nie, mimo że bym chciał.
      Te żłobki i przedszkola to taka "zachęta" rządu do posiadania dzieci.
    • Gość: Rydzyk Rusza nabór do przedszkoli. Będzie "fala rozwod... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.13, 10:30
      PROSZĘ WSZYSTKICH RODZICÓW - by wszyscy mieli równe szanse każdy niech pisze że samotnie wychowuje - naprawdę nikt NIE MA PRAWA tego weryfikować za przeproszeniem mogą was w d.u.p.ę pocałować wszyscy łącznie z dyrektorem, wójtem, policjantem i prokuratorem. Zgodnie z prawem nie ma żanych sankcji. HHa jakie prawo tacy obywatele. Ale żeby w takim kraju jak Polska dyskryminowaś pełne rodziny - chore!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka