Dodaj do ulubionych

Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki

23.03.13, 21:44
Bardzo przyjemnie, też wyłączyłem, choć wiem, że to tylko akt symboliczny. Fajnie, że celebryci wspierają, ale czy może mi ktoś wytłumaczyć, jaki jest ekologiczny pożytek z tego, że p. Rusin wchodziła na szpilkach po schodach? Jeśli już, to może powinna była podłączyć się do dynamo...
Obserwuj wątek
    • demkel Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki 23.03.13, 21:44
      Zieeeeeeeew........
    • Gość: m. Przy -7 ta akcja brzmi jak dobry dowcip... IP: *.warszawa.mm.pl 23.03.13, 21:52
      Kasa, kasa, kasa. Tylko o to chodzi w tej "walce".
      • folwark_polski oczywiście że kasa 25.03.13, 07:22
        przy rozruchu zużyli dwa razy tel prądu niż gdyby nie wyłączyli
    • Gość: pete Lewaki walczą z ociepleniem... IP: *.146.76.36.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 23.03.13, 21:53
      A człowiek zamarza...
      • jakw Re: Lewaki walczą z ociepleniem... 23.03.13, 23:17
        Gość portalu: pete napisał(a):

> A człowiek zamarza...
        No i widzisz, jak skutecznie ;-)
        • Gość: Mark Re: Lewaki walczą z ociepleniem... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 09:27
          Gdyby tylko jeszcze byli tak skuteczni w walce z ubóstwem...
    • gom1 Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki 23.03.13, 21:58
      Godzina raz w roku? Coś jak siłka raz w tygodniu. Zagłusza sumienie, nic więcej.
      • Gość: Raket fjuel Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.toya.net.pl 24.03.13, 17:03
        siłka raz w tygodniu vs. zero ćwiczeń - różnica jest ogromna, więc porównanie trochę nie na miejscu
        • gom1 Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn 25.03.13, 08:29
          Gość portalu: Raket fjuel napisał(a):
          > siłka raz w tygodniu vs. zero ćwiczeń - różnica jest ogromna, więc porównanie
          > trochę nie na miejscu

Tak ogromna jak przygaszenie światła raz w roku. Nic nie da, jeśli przez resztę tygodnia leżysz na kanapie, siedzisz za biurkiem i wozisz tyłek samochodem. To już lepiej kupić sobie psa, przynajmniej kilka razy dziennie zagwarantujesz sobie spacer.
    • taka_prawda500 Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki 23.03.13, 22:08
      Dlaczego nie napisaliście o tym wcześniej tylko po całej akcji? Czytam portal od rana i słowa nie było na ten temat. O podwójnym zwycięstwie żużlowców w Grand Prix Nowej Zelandii też wiadomość "powisiała" ze 2 godziny. Za to ciągle trąbicie o podwórkowych kopaczach wartych 1600 na śmieciówce w call center...

A kiedy będzie zmiana czasu? Tego też nie napiszecie?
    • scuk A całość nie ma najmniejszego sensu... 23.03.13, 22:43
      ponieważ energia i tak jest produkowana i dostarczana do budynków lecz te jej nie wykorzystują. Zerowy pożytek.
      • asperamanka Re: A całość nie ma najmniejszego sensu... 24.03.13, 04:32
        He he, człowieku, nie wykorzystują, to nie ma zużycia. I tyle.

Ja mam czteroletnie dzieci. Bliźniaki. Jakoś tak pod koniec stycznia musiałem w weekend pojechac służbowo do jednego z zespołów hydroelektrowni na południu Polski należących do firmy, dla której pracuję, i wykorzystałem okazję do wzięcia dzieciaków w góry, ale na miejscu raczej z obowiązku zapytałem, czy chcą obejrzec od środka elektrownię.

Synek chciał, i do dziś powtarza, aż dziw że zapamiętał, "zapora", "turbina Francisa", "generator", ale to co go najbardziej fascynowało, to to, co się stanie, kiedy naciśnie wielki czerwony guzik schowany za szybą z pleksi na dole szafki rozdzielczej w sterowni. Myśmy mu wytłumaczyli że nie wolno naciskac nic, gdy się nie wie, jak działa, i jeśli naciśnie, to jakiś inny chłopiec nie obejrzy Boba Budowniczego, bo nie będzie prądu. (Żeby była jasnośc, to akurat trafił na szafkę od środkowego zespołu który i tak był wyłączony do konserwacji, więc mógł się bawic ;-) )

I mam wrażenie, że świadomośc tych "ekologów" od wyłączania oświetlenia nie jest nawet na tym poziomie czterolatka.
    • Gość: Tomo Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.merinet.pl 23.03.13, 22:43
      Właśnie patrzę na swoją stację meteo.
      - 8 stopni Celsjusza. 23 marca.
      Globalne ocieplenie jak cholera.
      W pustych łbach lewaków...
      • Gość: vladcs Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.03.13, 23:03
        Tak naprawdę to jest globalne ocipienie a nie ocieplenie.
        Swoją drogą zawsze kiedy robi się zimno, to wynurzenia ekodurni jakoś cichną...
        • Gość: uwazny Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 00:28
          ale latem znow zaczna robic szum.
          • franek31 Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn 24.03.13, 07:41
            Jak zabraknie wody, to co się dziwić.
        • Gość: lol Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.13, 14:29
          A dlaczego mieli by sie odzywac, chyba nawet ekodurni nie są takimi debilami by nie wiedziec, ze lokalne ochłodzenia czy oziebianie g*wno maja do globalnego ccieplenia. A czy ty rozumiesz co znaczy "globalne" i jakie czynniki kształtuja pogode w Polsce
        • Gość: v3 Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.167.254.11.threembb.ie 24.03.13, 14:30
          Jeżeli nie odróżniasz klimatu od pogody, to nie powinieneś wypowiadać się na forum, bo aktywność taka jest szkodliwa. Ocieplenie klimatu jest faktem naukowym. Mimo tego że od połowy lat 70. globalne temperatury podnoszą się o 0,2 st. C na dekadę, będą zdarzać się lokalne ekstrema zarówno ciepłe jak i zimne. Temperatura powietrza to tylko jeden niewielki aspekt klimatu, bo cała atmosfera ma pojemność cieplną odpowiadającą pojemności 1m wody w oceanach. Dlatego najważniejsze jest to ile ciepła absorbują oceany, a te zatrzymują go coraz więcej. Temperatura powietrza natomiast zależy w dużym stopniu od tego czy na powierzchni największego z nich Pacyfiku mamy wodę ciepłą (El Nino) czy chłodną (La Nina).

Aktualnie poziom dwutlenku węgla jest najwyższy od co najmniej 800 tysięcy lat, bo na tyle jesteśmy w stanie cofnąć się w czasie, robiąc odwierty w lodzie.

Tu masz natomiast ciekawy wykres zależności tego ile procentowo Amerykanów "wierzy w niezbite dowody" ocieplenia klimatu, w zależności od chwilowych zmian temperatury na tydzień przed badanie:

lh4.ggpht.com/_pQyvcBbJ0Fs/S24X1t13mTI/AAAAAAAAA20/jtOA0IHiDFc/image%5B5%5D.png?imgmax=800
          Ciekawe to, aczkolwiek trochę smutne. Przypomina naiwne myślenie, że "globalne ocieplenie jest dobre, bo będzie ciepło".
      • Gość: ddddddddddddddd Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.03.13, 10:09
        > W pustych łbach lewaków...

nie lewaków tylko ekooszołomów. jedno z drugim nie ma nic wspólnego
    • Gość: cienki pen Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.primeoptic.net 23.03.13, 23:18
      Penis mnie swędzi.
      Jak żyć?
      • Gość: ddddddddddddddd Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.warszawa.vectranet.pl 24.03.13, 10:08
        utnij penisa, przestanie swędzieć
    • jakw A po co Narodowy się palił? 23.03.13, 23:20
      Znowu nasi grali dziś mecz?
    • qwww ekooszołomy 24.03.13, 00:22
      to żałosna banda debili
    • Gość: filut z Pragi u mnie swiatlo na full w ta czarna, zimna noc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 01:20
      lewactwo juz nawet nie patrzy co sie dzieje - po prostu copy-paste rozkazy z Centrali jak kiedys funk Szechter z Moskwy zeby obalac Polske, nic im to nie robi ze jest -10 a oni pier.dola o jakims ociepleniu

moze by zaczeli od ocieplenia swoich mozdzkow bo cos nie pracuja za bardzo w tych warunkach - to juz sowieci mieli lepsze jak Rudy 102 nawet jak napedzane dizlem to zapalaly w zime
      • Gość: lol Re: u mnie swiatlo na full w ta czarna, zimna noc IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.13, 14:31
        Następny tępy prawak co mysli, ze Polska to cały glob, a za jej granicami tylko przepaść i wielkie żółwie.
        • Gość: janek i ma rację ,takie akcje to debilizm IP: 194.0.167.* 25.03.13, 08:49
          ja mam w domu na tą okazję 100 watowe żarówki które wkręcam specjalnie na godzinę
    • Gość: mieszkaniec Brałeś udział w tej akcji? Jesteś idiotą! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 09:09
      Nie chodź na wybory, bo tylko szkodzisz.
      • Gość: grubel Za mało wykrzykników! Masz 100% racji człowieku. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.13, 01:11
        Jakim kretongiem trzeba być żeby dać się tak zmanipulować?
    • Gość: lukki69 Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 09:49
      żałosne zagłuszanie sumień.....wyciągajcie ładowarki z kontaktów i gaście czerwone lampki w urządzeniach rtv - to bedzie Wasz miesiąc dla ziemi:) no i musicie wywalc wanny i wstawić prysznice zakłamańcy.....
      • Gość: as Re: Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budyn IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.03.13, 09:26
        brałeś kiedyś prysznic w wannie? Polecam. Zobaczysz jak niewielka jest oszczędność wody, jak zatkasz odpływ
    • Gość: Piotr Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.tel.tkb.net.pl 24.03.13, 11:17
      To ta nasza "duma narodowa" - stadion na codzień świeci? To ile tam się do niej miesięcznie dokłada z naszych podatków?
    • bylypisior Czego Tusk dotknie zmienia się w g... 24.03.13, 11:42
      Cały rząd sie włączył do akcji godziny dla ziemi - w celu walki z globalnym OCIEPLENIEM.
      Tymczasem wczoraj o 20.30 było -15 stopni.

Wiedziałem, że jak Tusk się czegoś dotknie, to od razu wyjdzie na odwrót - ja palilłem wszystkie światła, włączyłem żelazko i komputer - żeby zrobić troche tego OCIEPLENIA :-D.
    • kriso13 Kolejny poroniony pomysł lewaków. 24.03.13, 12:16
      Gwałtowny skok napięcia jaki następuje w momencie włączania świateł zużywa więcej energii niż się zaoszczędzi przez tą godzinę, ale lemingi mają radochę.
      • Gość: Iskra Re: Kolejny poroniony pomysł lewaków. IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 20:57
        Bzdura. Nie ma to jak powielać idiotyczne mity, jednoznacznie obalone przez autorytety w dziedzinie.
    • kriso13 Co ty w tym widzisz przyjemnego? 24.03.13, 12:16
    • Gość: annaprus Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.147.21.239.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 24.03.13, 12:41
      Azja bawi się światłem www.photo-travels.org/pl/foto/204/ - dlanich te wezwania to abstrakcja
    • kermit.dolomit Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki 24.03.13, 12:57
      To nie żadni ekolodzy tylko biedni głupcy
    • wiesenblum Re: Globalne ocieplenie 24.03.13, 13:03
      Tak się składa, że w dość bliskim otoczeniu mam kilku czynnych geografów i geologów. Pytani o globalne ocieplenie potwierdzają, że jest ono faktem i to da się zmierzyć i lokalne i chwilowe (w skali "geo") spadki temperatury tego nie zmieniają, natomiast wszyscy zgodnie też twierdzą, że w żaden naukowy sposób nie da się udowodnić, że przyczyną jest działalność człowieka, czyli, że wszelkie dostarczane dotychczas argumenty nie spełniają kryterium naukowości. Są to tezy które mają swoich zwolenników, ale oststecznych dowodów długo jeszcze nie będzie, jeśli kiedykolwiek będą. Oczywiście pojawiają się manipulanci, którzy na argument braku dowodów mówią: nie ma dowodów? I co z tego - my stawiamy tezę a wy udowodnijcie że jest inaczej. Oczywiście cała masa się na to łapie.
      • Gość: asdf Re: Globalne ocieplenie IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 13:19
        tak z ciekawości -w średniowieczu temp na terenie Polski była znacznie wyższa niż teraz. i kto wtedy "ocieplił" klimat ?
        kowale w kuźniach czy krowy wydzielając metan z rzyci ?
        • Gość: lol Re: Globalne ocieplenie IP: *.xdsl.centertel.pl 24.03.13, 14:33
          Boże, nastepny! <face palm>
          Czy ty rozumiesz słowo "globalne". Podpowiem, ze to przeciwieństwo słowa "lokalne".
          • Gość: v3 Re: Globalne ocieplenie IP: *.167.254.46.threembb.ie 24.03.13, 14:58
            lol, widzę że się trochę dublujemy bracie! ;-) Też postanowiłem tępić dzisiaj głupotę w Internecie. Robię to trochę dla Lema, trochę dla siebie, trochę też dla środowiska naturalnego ;-) Choć nie jestem ekspertem, ale niektóre wpisy na forum wołają o pomstę do nieba. Nie wiem z czego to wynika, z ignoranctwa, głupoty czy wstrętnej manipulacji.

Pozdrawiam! ;-)
        • Gość: v3 Re: Globalne ocieplenie IP: *.167.254.99.threembb.ie 24.03.13, 14:48
          To ciekawa historia bracie. Być może faktycznie krowy w kuźniach czy pierdzący kowale spowodowali *lokalne* ocieplenie. Poniżej dwa wykresy

1. Odtworzone anomalie temperatury powierzchni dla Średniowiecznego Optimum Klimatycznego (950-1250):
          www.skepticalscience.com/images/Temperature_Pattern_MWP.gif
          2. Powierzchniowe anomalie temperatury dla okresu 1999-2008 w odniesieniu do 1961-1990:
          www.skepticalscience.com/images/Temp_Pattern_1999_2008_NOAA.jpg

Jak widać Średniowieczne Optimum nie miało zasięgu globalnego i chociaż pozwoliło panoszyć się Wikingom na Grenlandii, globalnie klimat był *chłodniejszy* niż dzisiaj!
    • Gość: szeryf Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki IP: *.ip.netia.com.pl 24.03.13, 13:25
      Ale głupota. Przecież żadna elektrownia nie jest w stanie zmniejszyć produkcji prądu. I tak jest ona wyprodukowana i idzie w gwizdek. Bzdura.
    • Gość: Sizar Stojaki na rowery IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 13:27
      Bo jakby do durnej akcji nie dołączyło 10 000 ludzi, to stojaki na rowery nie byłyby potrzebne? Jaki to ma związek????
      • gom1 Re: Stojaki na rowery 24.03.13, 13:45
        Gość portalu: Sizar napisał(a):
        > Jaki to ma związek????

Tak działają promocje. Po długich staraniach w końcu łaskawie dostajesz coś, za co zapłaciłeś i jeszcze się z tego cieszysz - mimo, że poza promocją towar jest ogólnie dostępny od ręki i bez łaski :-)
    • borat1979 Godzina dla Ziemi. Zgasły najważniejsze budynki 24.03.13, 13:41
      Ponowne włączenie tych lamp spowoduje większe zużycie energii niż zysk z ich wyłączenia na godzinę. Większość lamp ulicznych pobiera najwięcej prądu przez pierwsze kilkadziesiąt minut od włączenia :)
    • olekgw Obłuda celebrytów 24.03.13, 13:51
      Ci celebryci zużywają najwięcej prądy, chaty po kilkaset metrów i kilkaset punktów świetlnych
      Auta palące po kilkanaście litrów na sto
      • Gość: v3 Re: Obłuda celebrytów IP: *.167.254.93.threembb.ie 24.03.13, 15:03
        Trafny komentarz! Obawiam się, że akcja wyłączania świateł ma znikomy jeśli jakikolwiek wpływ na cokolwiek... Najwięcej możemy zrobić w życiu codziennym dokonując rozsądnych wyborów: wybierając rower zamiast samochodu, kupując lokalne produkty a nie szparagi z Meksyku czy fasolki z Kenii, rozsądnie ogrzewając rozsądnej wielkości mieszkania, nie kupując sportowych fur ze spalaniem 20-25l / setkę...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka