Gość: PW IP: 85.219.162.* 08.04.13, 08:27 Likwidacja linii 175 nie ma sensu, w momencie gdy utrudnione jest dojście do stacji kolejowej na lotnisku - trwa przebudowa starego terminalu i budowany jest przejście podziemne łączące stacje z terminalem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Babcia klozetowa Tu chodzi o kasę i o nic innego IP: 194.165.48.* 08.04.13, 08:43 Przecież tu chodzi o to, by nigdzie nie dojechać jedną linią, tylko zmusić pasażera do przesiadki, a tym samym do kasowania dwóch biletów lub czasowego droższego. Komfort pasażerów i ich czas dojazdu ZTM ma w d... od dawna. Dziś wystarczy na dwa lata zrezygnować z komunikacji miejskiej, by całkowicie stracić orientację w przebiegu linii. Czemu ma to służyć nie wiem, ale odpowiedzi Ruty zustami Krajnowa, który z dumą rozwiewa ten problem mówiąc: "wozimy pasażerów a nie tradycje" jest porażająca ! Nie wiem skąd pochodzi Ruta, ale zaczynam podejrzewać że jest zwykłym, mściwym i nienawidzącym Warszawy i Jej mieszkańców słojem... . Przynajmniej z charakteru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Radomia Leszek Ruta - oficjalny życiorys IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 08:53 Ruta Leszek Dyrektor Zarządu Transportu Miejskiego w Warszawie Leszek Ruta ma 52 lata. Ukończył Wydział Transportu Politechniki Warszawskiej. Jest absolwentem podyplomowych studiów Technicznej Eksploatacji Kolei Politechniki Warszawskiej oraz Marketingu i Zarządzania na Politechnice Krakowskiej. Ukończył także podyplomowe studium Strategii i Finansów Spółek na Wydziale Zarządzania Uniwersytetu Łódzkiego. Przez ponad ćwierć wieku jego kariera zawodowa związana była z Polskimi Kolejami Państwowymi. W latach 2003-2004 był członkiem Zarządu PKP Intercity odpowiedzialnym za sprawy techniki, eksploatacji i nowoczesnych technologii. W 2005 r. wygrał konkurs na stanowisko Prezesa Zarządu Spółki PKP Przewozy Regionalne. Jest współzałożycielem i pierwszym prezesem Fundacji Wieku Pary, zajmującej się ochroną dziedzictwa kulturowego kolei oraz promocją i rozwojem transportu szynowego. Za najważniejsze kwestie związane z rozwojem komunikacji miejskiej uznaje rozszerzanie oferty wspólnego biletu aglomeracyjnego, rozwój komunikacji szynowej, kontynuację budowy metra, a także rozwój systemu szybkiej miejskiej kolei oraz jej integrację z WKD i Kolejami Mazowieckimi. Wspiera również wszelkie działania mające na celu pozyskanie nowoczesnego taboru autobusowego i tramwajowego oraz zapewnienie bezpieczeństwa pasażerów komunikacji miejskiej. Leszek Ruta jest żonaty i ma dwójkę dzieci. Jego hobby to rowery, kajakarstwo i jazda na nartach. I wszystko jasne. Nie macie szans, jeśli chodzi o 175. Ruta sprawi, że pokochacie pociągi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ht Re: Leszek Ruta - oficjalny życiorys IP: *.opera-mini.net 08.04.13, 16:08 Ruta i Krajnow siedza w Legionowie, maja tam darmowe bilety. Rucie podobno pkp intercity zrobilo przystanek bo czasem do Gdyni jezdzi forum.gazeta.pl/forum/w,51,141150139,141150139,Intercity_w_Legionowie_bo_mieszka_tam_Ruta_z_ZTMu_.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Przykre p.Osowski IP: *.com 09.04.13, 01:27 Bardzo mi przykro to powiedzieć, ale Osowski pisząc tego typu wynurzenia ostatecznie pokazał przyszłym władzom, że kompletnie nie nadaje się na fotel Krajnowa w nowym rozdaniu. Panie Osowski, co zrobisz jak znów wykopią z Agory, gdzie pójdziesz? Dotąd pisałeś w miarę sensownie, ale to... pożal się Boże... co to w ogóle ma być? Czy to pisane bod babki z targu i cinkciarzy zza rogu? Idź tam pod Wiatrak z transpartentami żądać zatrzymywania 521 na zakręcie pod Waszyngtona... Boże drogi co to za poziom. Przełożona tak kazała, by czytelnictwo było, czy co? Ratunku, zero merytoryki, czysta propaganda... Osobiście uważnie śledzę kroki ZTM i zakładam realizację planu cięć w 95-100%. Drobne korekty wchodzą w grę, jeśli dzielnice (czasami dogadując się razem) spłodzą jakieś sensowne alternatywy. Ale absolutnie nie ma opcji zostawienia 503 jako jednej linii, 510 czy zostawienia 521 na lewym brzegu. Nie ma opcji powrotu do dawnych linii na Ochocie (kierunek jest odwrotny - należy wykopać jeszcze 157 smrodzące 150-200 metrów od tramwajów). Jeśli ZTM ugnie się pod tymi presjami gazetek i krzykaczy, to dopiero będzie prawdziwy skandal, bo inne dzielnice od lat są pocięte i przesiadają się 2-3 razy. A ty Wyborczo - wzywam cię do powrotu do pisania obiektywnych, profesjonalnych tekstów. Nie idźcie tą drogą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Souris Re: Przykre p.Osowski IP: *.corexchange.com 09.04.13, 14:27 Co Cię legitymizuje do pisania, że nie ma powrotu do dawnego układu na Ochocie? Jesteś pieniaczym alter ego pana Ruty? Pamiętaj, że piszesz rzeczy o dzielnicy dwa razy bardziej zaludnionej od Żoliborza i nie posiadającej metra., której wywala się dwa autobusy z dwóch głównych ulic, w tym z jednej pozbawinej tramwaju. Autobus pod klatką może mieć każdy, nazywa się taksówka/samochód/rower. Możesz też założyć własną firmę mikrobusową, skoro 17 tysięcy ludzi się domaga komunikacji, to w mig zostaniesz drugim Kulczykiem. PS. Chętnie się dowiem, gdzie jest 200m między tramwajem a 157. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka z Pragi Przyjdę. Mam nadzieję, że Paweł z Przasnyskiej też IP: *.static.chello.pl 08.04.13, 08:47 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piesza Re: Przyjdę. Mam nadzieję, że Paweł z Przasnyskie IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 10:52 Taaaaaaaaaak! Przyjdęęęęęęęęęe! Muszę dopilnować, żeby wam wszystkie socjalne linie wycięli w pień! Po co wam socjalne linie? 510, 521, 175, 301, 410, 122, 130? Ciąć, ciąć i przesiadeczki, przesiadeczki, biegiem, biegiem, po schodkach, po schodkach mości panowie! Albo pieszo, pieszo, a bileciki od chodzenia po chodnikach też będą! A dobrze wam tak, poobcinać socjalne linie! Nie po to żeby mnie było lepiej! Żeby wam było tak samo źle albo jeszcze gorzej! Bo ja typowy polak jestem! Po co mi krowa, niech sąsiadowi zdechnie! -- Walczymy żebym został dyrektorem ZTM! Dopiero dam wam popalić! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Przyjdę. Mam nadzieję, że Paweł z Przasnyskie IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 10:54 To jaaa powyżej! Pawełek! Ktoś mi tu wrogiego nicka wpisuje w komputer, już ja im pokażę! Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... 08.04.13, 08:51 Wszystkie te zmiany mają na celu jedno: przesiadki, przesiadki i jeszcze raz przesiadki. Pan Ruta powinien usiąść na wózku inwalidzkim i z siedziby ZTMu na Czerską na wózku dojechać. Oczywiście komunikacją miejską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: World Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.lpp.com.pl 08.04.13, 09:13 A może warto odpuścić te kursowanie metra nocą? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mirekmm Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić 08.04.13, 09:31 I w słoneczne dni, kiedy pogoda jest dobra na spacer. Wyjdzie to pasażerom na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tramwaje niech sie wezmą za tramwaje IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.13, 09:14 wiele linii prawie się dubluje i mogłoby jeździć poza godzinami szczytu rzadziej, a w weekendy praktycznie wcale. i pewnie podobnie z wieloma liniami w mieście w weekendy mogłyby nie jeździć lub bardzo rzadko byle punktualnie co bez powszednich korków mogłoby się udać. branie się za dojazdowe linie do odległych osiedli to kij w mrowisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.13, 09:19 519 - jedyne połączenie Powsina z Warszawa, do pętli Wilanowa kursuje wiele autobusów, -w Powsinie brak gimnazjum, liceum, dzieci dojeżdżają do szkół -nowoczesna przychodnia rehabilitacyjna w Powsinie -Park w Powsinie wprowadzenie rzadko kursującego autobusu do metra spowoduje perturbacje dla wielu mieszkańców Powsina, zwłaszcza młodzieży i osób starszych skazanych na komunikacje publiczną. jednocześnie zwiększy dwukrotnie koszty przejazdu na Sadybę (przychodnia zdrowia Soczi) oraz do Centrum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JANKA Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 09:30 oszczędności, oszczędności, oszczędności A NIE TA CZY INNA LINIA, NAJLEPIEJ ZLIKWIDOWALI BY WSZYSTKIE , CHOĆ NIE, BO GDZIE ZATRUDNILI BY RODZINY NO JEDNA LINIA OKULNA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
maria.gorska Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... 08.04.13, 09:41 Proszę o nieczepianie się linii 188, żeby ocalić 175. Rzadko zdarza mi się korzystać ze 175, ale na Żwirkach obie linie wydają mi się podobnie zatłoczone. Czy mądrala z Gazety zbadał wykorzystanie obu linii na pokrywającym się odcinku? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... 08.04.13, 09:54 Część argumentów jest bałamutna: 217 utyka w korkach, ale nie wtedy, kiedy obsługuje mieszkańców MW samodzielnie (korki w sobotę, niedzielę?). Korki są przede wszystkim w szczycie i wtedy 422 zastępowałoby E-2. Ze skróconego 521 można przesiąść się do tramwajów na przystanku „Gocławek”, albo „Żółkiewskiego” - przesiadki bez przechodzenia przez jezdnie; nie trzeba (i nie warto) czekać do Wiatracznej. Na Gocławku miejsca siedzące są w zasadzie pewne (w końcu to pętla). Małe znaczenie ma to, że na Wiatracznej dochodzi 3 linia (25) jadąca do Śródmieścia, gdyż kursuje ona rzadziej niż gocławkowe 24, o 9 nie wspominając. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shrshery Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić IP: *.pgi.gov.pl 08.04.13, 09:59 A potem tramwaje (po obowiązkowej przesiadce) utkną sobie na Waszyngtona, albo przed Nowym Światem. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić 08.04.13, 10:24 Przez 10 lat nigdy tam nie utknąłem. Może czas skończyć z legendami? Wypadek itp. może się zdarzyć, ale utykanie 521 w korku to też nic nadzwyczajnego. Po awarii 521 na Waszyngtona czekasz 20 minut na następny, czy idziesz na tramwaj? Przed Nowym Światem jest kupa autobusów w różne rejony Śródmieścia. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić 08.04.13, 11:32 To nie legenda tubo ZTMu, tylko fakt. Ile razy nieopatrznie wsiadłam do tramwaju to widziałam, jak mija mnie cetka, a tramwaj gnił na torach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.13, 13:32 A ja miałam "szczęście" do najkrótszej jazdy tramwajem. Wsiadłam na przystanku przy Och Teatrze, skasowałam bilet, tramwaj przeczekał dwie zmiany świateł po czym motorniczy stwierdził, że dalej nie jedzie, bo się tramwaj zepsuł. Całe szczęście, że za kilka minut przyjechało 521 - udało mi się jakoś wcisnąć, chociaż chętnych było mnóstwo - spieszyłam się, bo byłam umówiona na wizytę u lekarza, na którą to wizytę czekałam 3 miesiące. Zdążyłam - ale teraz już nie zdążę. Co pan Ruta mi poradzi na taką sytuację? A poza wszystkim: chyba pan Ruta zapomniał, że to ZTM jest dla pasażerów, a nie pasażerowie dla ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić 11.04.13, 09:12 Jak mógł _zawsze_ mijać Cię autobus, który kursuje co 20 minut? Czy twoje obserwacje brodą nie zamiatają podłogi? 521 w obecnym kształcie nie ma sensu. Gdyby jeździł co 5 minut to prędzej. Mówiąc „Ile razy nieopatrznie wsiadłam do tramwaj” wyjawiasz, że nie jeździsz nim z Wawra tudzież Falenicy. Jadąc z Grochowa do Centrum (powiedzmy z Szembeka do patelni w szczycie) ma się albo 521 - średnio 10' oczekiwania + 16' jazdy (optymistycznie - tak bywało) + x na korki i opóźnienia= 26' + x, a 9/24: 2' oczekiwania + 20' jazdy= 22'. I tyle. I nie oznacza to, że „cetka” nie może wyprzedzić tramwaju (zwłaszcza w niedzielę wieczorem) i są potem wspomnienia. Może, ale _przeciętnie_ lepiej nie kwitnąć na przystanku tylko człapać tramwajem. No i wtedy odpada efekt „oho, błoto pośniegowe, to se pojeeeedzieeeemy”. Ćwiczyłem to wielokrotnie i jak tramwaje zaczęły często jeździć, to wyszło, że najlepiej iść na przystanek tramwajowy i gapić się na jezdnię (521 notorycznie się spóźnia - rozkład można sobie wsadzić). Jak widać 521, to gazem na autobus. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Proszę o ocalenie linii 115 IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 10:15 Proszę o ocalenie linii 115!!!!!!! Istnieje ona od dawna, po co ją likwidować, skoro zawsze jest pełna? Przesiadki będą nas podwójnie kosztować, nie musicie działać na naszą szkodę, aby się wzbogacić. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 08.04.13, 10:31 Pewnie i jest pełna, ale kto jedzie nią w Wawra do Wschodniego? Zwiedzanie Marysina i Witolina kosztuje kupę czasu i przysparza okazji do utykania w korkach. Pokaż mi konkretną relację, w jakiej to 115 jest niezastąpione. Pamiętaj, że zostanie mu ucięty odcinek Marysin - Wiatrak (poprzez skierowanie do Rembertowa) i Wawer nie traci autobusu. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Proszę o ocalenie linii 115 08.04.13, 11:34 I dlatego, że jest wykorzystywana to chcecie ją w ZTMie zlikwidować? Powalająca „logika". Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 11.04.13, 08:51 Nie „chcecie”, tylko „chcą”, to po pierwsze. I nie zlikwidować, tylko skrócić - wiesz o czym w ogóle piszesz? I kto to wykorzystuje na całej pokręconej (pokracznej) trasie? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 08.04.13, 10:35 To, że może być pełna, bo ludzie korzystają z niej na _pewnych odcinkach_, nie oznacza, że jako całość jest niezbędna. W Aleksandrowie zostanie, na Patriotów i w Międzylesiu też, a dalej są lepsze linie (125, 525, 520). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z witolina Re: Proszę o ocalenie linii 115 IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 10:56 A która z tych linii jedzie na wschodni? Z Witolina? No która lemingu? Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 08.04.13, 11:07 Fajnie, że wyzywasz od razu się ośmieszając. Brawo. Linia co pół godziny o nieokreślonych spóźnieniach świetnie nadaje się do dojazdu na dworzec. Pewnie, że jak przypadkiem podjedzie, to można sobie wsiąść. Witolin przez lata nie miał linii na Wschodni i żył. Pewnie jest niezbyt potrzebna. Ba, nawet na Wiatrak nie miał (i to już było przegięcie), a teraz ma: 141 z własnej pętli (czyli nie poopóźniane). Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: Proszę o ocalenie linii 115 08.04.13, 11:33 Pies ogrodnika. Nie korzystaj, skoro ci nie pasuje. Skąd ten pęd w ZTMie do uszczęśliwiania na siłę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość z Radomia Re: Proszę o ocalenie linii 115 IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 14:11 To jest udowadnianie własnej niezbędności jako pierdzistołka. Żeby się utrzymać na stanowisku i dalej w fotel grzmocić, trzeba się wykazywać "inicjatywom". Większość działań ze strony ZTM wynika z właśnie z tego, że jeden z drugim pierdzistołek musi udawać, że "pracuje". No i "pracują". Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 11.04.13, 09:21 Ktoś musi zrobić porządek. To ZTM wymyślił tę linię-karykaturę ktorą uszczęśliwił na siłę (historycznie nie była tak pokręcona) i teraz chce się z tego wycofać. Jeśli Witolin musi mieć linię na Wschodni (a musi?), to niech ona zaczyna z Witolina, a nie z Aleksandrowa(!?!) zaliczając pętlę po Marysinie po drodze. Ja akurat próbowałem tym 115 podjeżdżać (gdy nie było czegoś lepszego) i szlag mnie trafiał jaka to była strata czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
grzegorz_s_g Re: Proszę o ocalenie linii 115 11.04.13, 09:31 A w ogóle nie mam wrażenie, że głosy o „ocalenie” linii, którymi nie da się normalnie do pracy / na uczelnie dojechać (właśnie z powodu marnej częstotliwości i utykania) pochodza od osób, które nigdy z nich nie korzystały, a może w ogóle jeżdżą głównie samochodem, ale fajnie mieć coś takiego jakby „ciocia z Koluszek wpadła (może odczeka półgodziny, ale w końcu wsiądzie i jakoś dojedzie)”, albo jakby „znajomi na pijaństwo zaprosili” (wtedy nikomu się nie śpieszy). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muddle Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić IP: *.axelspringer.pl 08.04.13, 11:41 Ale każdy chce dojechać do pracy/domu bez problemów. Czemu chce zmusić się ludzi do przesiadek, kiedy teraz mają wygodne połączenie z Centrum? 422 nie jeździ w weekendy i to bywa problematyczne, a 217 do najczęściej jeżdżących w tym czasie też nie należy. Widać że nie masz pojęcia o czym mowa. Jak chcą zlikwidować 422 niech w zamian przekierują na tą trasę 116, które jeździ cały tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KN grupa na facebooku przeciwko likwidacji linii IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 11:08 www.facebook.com/pages/Nie-dla-likwidacji-linii-175/426952214056269 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głos z Jelonek Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.04.13, 11:15 A dlaczego nikt nie woła o chęci zlikwidowania linii 422 na Jelonkach. Na Człuchowskiej i Lazurowej nie będzie już żadnej przyspieszonej linii do centrum oprócz wlokącego się 105, które jeździ gdzieś po zamakarkach Sródmieścia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
darq Re: Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić 08.04.13, 14:13 No właśnie, zabawne że w przypadku jednych dzielnic tak ważne jest bezpośrednie połączenie z centrum, a przy innych ten argument nie obowiązuje. W jedne rejony miasta kursuje po kilka linii przyspieszonych, w innych ostatnie takie linie są likwidowane. Chyba w ZTM pracuje już tylu urzędników, że jedni nie wiedzą, co robią inni i stąd tak odmienne koncepcje. Dołączam się do postulatu zostawienia linii przyspieszonej na Jelonkach, czy nawet jej dogęszczenia kosztem 105. Nie musi przecież jeździć na Wilanów, ale szybkie połączenie w okolice Centralnego (np. po trasie 105+109) przydałoby się bardziej, niż wiecznie opóźniona 105. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: muddle Zostawcie 422 tak jak jest albo zastąpcie 116 IP: *.axelspringer.pl 08.04.13, 11:37 W MW mieszka już kilka tysięcy ludzi, więc pozbawienie ich jedynego bezpośredniego dojazdu do Centrum graniczy z absurdem. Pomijam fakt, że 422 nie jeździ w weekendy a na 217 trzeba czekać 15-20 minut. 422 zamiast likwidacji powinno kursować także w weekendy. Albo... Proponuję zastąpienie 422 linią 116, która nawet w weekendy kursuje co 10 minut. Do pętli w Wilanowie dojeżdża już wystarczająco dużo autobusów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aimudo Zostawcie 503! IP: *.wlan.wifiexpress.es 08.04.13, 11:40 NIE dla likwidacji linii 503 Nowodwory - Natolin Płn. przez ZTM. Linia 503 powinna zostać na dotychczasowej trasie, obleganej przez cały czas, od Natolina, aż po Nowodwory. facebook.com/zostawcie503 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Zostawcie 503! IP: *.tktelekom.pl 08.04.13, 12:17 Proponuję takie zmiany: - 195 skierować przez Stegny - wtedy dla Ursynowa zostaje połączenie z Traktem Królewskim, Stegny odzyskują połączenie z Traktem (po zabraniu kiedyś 116), - bardzo częste 501 do Wilanowa i i częste E-2 do Miasteczka Wilanów jako linia całotygodniowa (moze z np. z numerem 522 - jeśli w ogóle likwidujemy ekspresy, choc trochę szkoda, dalekie duże osiedla powinny mieć takie linie), -likwidacja 130, 422 i 519, rzadsze kursy 171 i ew. 190 poza szczytem (za całotygodniowe E-2), - 521 - 510 - zdecydowanie do skrócenia, - 175 - skrócić do Rakowca i kultowy numerek pozostanie;-), powinno jeździc rzadziej, a za to 504 wydłużyć do Pl. Piiłsudskiego,(będzie dużo połączeń na najbardziej obleganym odcinku Uniwersytet Medyczny - Uniwersytet Warszawski), - 222 + 227 jako nowe-stare 144;-). Odpowiedz Link Zgłoś
megaxs Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... 08.04.13, 13:43 Dlaczego Bufetowa chce zlikwidować linię 175(?), bo wydała grubą kasiorę na ponad kilometrowy tunel i nowoczesne pociągi typu ELF a one i tak wożą powietrze, więc postanowiła zrobić na złość, co nie chcą jeździć moimi cacuszkami to im zlikwiduję linię 175 dojeżdżającą do lotniska Chopina i będą musieli się przesiąść do pociągów. Ale nie pomyślała, że tylko część pasażerów jeżdżących 175 dociera do samego lotniska, większość wysiada lub wsiada na tasie kursowania tej linii. Odpowiedz Link Zgłoś
nie.mam.20 zostawcie 175 i 188 do czasu, gdy pociagi zaczna 08.04.13, 13:46 kursowac punktualnie i rownie czesto (co 10 minut). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ztm zlikwidować ztm to najwieksza oszczednosc IP: *.ip.netia.com.pl 08.04.13, 14:16 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cazares Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 14:45 Dyletanci pościągani przez Rutę do ZTM co rusz kreślą na mapie połączeń nowe "rozwiązania". Za to dostają premie, sami komunikacją nie jeżdżą, kierunkowego wykształcenia nie mają, bo nikt tego nie wymagał - innymi słowy pełna profeska. Zmiany, jakie rysują na planie miasta, są im samym obojętne, jako że jest to towarzycho spoza Warszawy, w większości niezwiązane z naszym miastem. Ale czego oczekiwać? Głosowałeś jeden z drugim na bufet, to teraz nie narzekaj... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minge Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... IP: *.opera-mini.net 08.04.13, 15:54 Te propozycje GW są śmieszne, pod publikę. 521 skrócić do Gocławka, jeśli zamierzają toczyć pianę o przystanek na Wiatraku. Na Gocławku dogodna przesiadka w 9, dalej zawrócić gdzieś 521. Po to zostanie w Wawrze, aby nie było gadki o niepełnosprawnych i ich peronach. Odpowiedz Link Zgłoś
tojestnowekonto 195. 08.04.13, 16:28 www.petycje.pl/petycja/9468/nie_dla_likwidacji_linii_195!.html Liczne są argumenty na rzecz nielikwidowania 195. Zachęcam więc do poparcia petycji. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.marszalek1 Zastąpić linię 302 linią 103. 08.04.13, 16:31 Linię 302 trzeba zastąpić linią 103 czyli wydłużyć trasę linii 103 przez most Skłodowskiej-Curie , Modlińska , Jagiellońska , rondo Starzyńskiego , Jagiellońska , Pl.Hallera , Dąbrowszczaków , Inżynierska , Wileńska , Rzeszotarskiej , Al.Solidarności , Jagiellońska , Okrzei , Targowa , Kijowska , Dw.Wschodni(Kijowska). Trzeba linię 302 zastąpić linią 103 czyli wydłużyć trasę linii 103 ponieważ:1.Nie można pozbawić mieszkańców Tarchomina i Białołęki bezpośredniego połączenia z przychodnią na Dąbrowszczaków i Dw.Wschodnim. Proszę waszą gazetę byście coś zrobili by ZTM zastąpił linię 302 linią 103. Pozdrawiam Jacek Marszałek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: napiechotezdrowiej a 117 ? a 151? IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 17:09 linia 117 - dlaczego tylko do Centralnego? Jak dojechać bezpośrednio z Gocławia np. do szpitali na Wołowskiej i Madalińskiego, na pl. Konstytucji, Domaniewską, Sobieskiego? linia 151 - likwidacja? Jakiś czas temu skrócono trasę 507 (zamiast na Wolę dojeżdża tylko do Centralnego). Teraz z Gocławia nie będzie żadnego dojazdu na Wolę np. do szpitala na Płockiej a także w Al. Ujazdowskie, do Pl. Trzech Krzyży, do Muzeum Powstania Warszawskiego itp. Znakomite pomysły - np. przesiadki co 2-3 przystanki, czas stracony na wyczekiwanie na inną linię. O ile wydłuży się czas przejazdu ? O ile wzrosną pasażerom koszty przejazdów "dzięki" tym - wspaniałomyślnym - przesiadkom? Proponuję, aby - w ramach relaksu - pomysłodawcy i decydenci ZTM mieli obowiązek codziennego jeżdżenia komunikacją miejską w godzinach szczytu po Warszawie. Może wtedy wpadną na rewelacyjny pomysł, aby .....całkiem zlikwidować ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pkm Re: a 117 ? a 151? IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 09.04.13, 15:32 a no właśnie. co ze 117? mnie akurat interesuje trasa po mokotowie-tym starym i nowszym... a tu przesiadki proponują, łażenie z przystanku na przystanek... masakra :( Odpowiedz Link Zgłoś
dante_waw A jak chcialem ZTM pogratulowac...likwidacji 151 08.04.13, 17:59 ... w tej powodzi narzekania chcialbym podziekowac za likwidacje linii 151, mam nadzieje ze teraz ZTM przywroci wspolny przystanek dla wszystkich linii opuszczajacych petle Goclaw, bo zmieniona trasa tej linii byla koronnym argumentem za likwidacja tego przystanku. Przystanek w obecnej formie po przebudowie ukladu drogowego przy wezle Bora, funkcjonowal 2 m-ce. Przy przebudowie wymieniono nawierzchnie zatoki oraz pokrzywione chodniki a nastepnie... zlikwidowano go i teraz zamiast jednego przystanku sa trzy, zeby wszystkim bylo wygodniej latac po skrzyzowaniu na czerwonym w zaleznosci jaki autobus wyjezdza z petli Goclaw. Jednym slowem kochane ZTM czekam na przywrocenie tego przystanku ku wygodzie pasazerow... bo przeciez w ZTM wygoda pasazerow jest stawiana na pierwszym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasek Po co komu 151? IP: *.dynamic.chello.pl 08.04.13, 22:14 Właśnie - komu? Młodzieży, i dlatego też zapewne jest likwidowana (bo przecież to nie pasażer, płaci jedynie połówkę...). To jedyne bezpośrednie połączenie Gocławia z Gimnazjum i Liceum im. Prusa, a także z Gimnazjum i Liceum im. Batorego. Do Prusa pozostanie chodzenie od Saskiej, do Batorego trzeba się będzie przesiadać na wiadukcie nad Trasą Łazienkowską. Od razu widać, że ani dzieci pracowników ZTM-u, ani dziennikarzy GW nie chodzą do tych szkół. Walczcie dalej o linie śródmiejskie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Po co komu 151? IP: *.com 09.04.13, 01:41 151 to muchowóz, nie bez kozery obsługiwany nieprzegubowym taborem. Wszystkie propozycje ZTM są słuszne. Takie 422 dawno winno przywitać piach, argument, że mieszka tam 8 tys. zameldowanych to argument za całkowitą kasacją autobusów w tym miejscu. Na największym osiedlu Żoliborza zameldowanych jest 17 tys. osób, a nie ma ani jednego autobusu, a na jego obrzeżach kursuje tylko nędzna dowozówka do metra z zadupia na zadupie. Dlatego skandal i megaafera to dopiero będzie jak ZTM wycofa się z większości tych jak najbardziej słusznych zmian. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Singa Re: Po co komu 151? IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 14:20 Skąd wiesz, że 151 to muchowóz? Przecież ponoć mieszkasz na Przasnyskiej, a sądząc po Twojej "niemomylności" raczej na Żelaznej... Odpowiedz Link Zgłoś
aga.81 Zobacz, które linie autobusowe chcemy ocalić i ... 09.04.13, 21:06 A ja się boję, że "medialne" linie ocaleją bo są na trasach o potężnych potokach pasażerów. Gorzej z tymi, które nie są tak zatłoczone i nie jeżdżą przez centrum, bo ich widzę mało kto broni. Odpowiedz Link Zgłoś