Dodaj do ulubionych

Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep...

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 14:59
Trzeba rzucić pracę dla opieki na dzieckiem i iść do urzędników po pomoc finansową.
Trzeba też dzieci uświadomić, że Państwo jest przeciwko nim.
Obserwuj wątek
    • Gość: bady Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: *.bauer.pl 25.04.13, 14:59
      "ok. 1,5 tys. rodziców zrezygnuje w okresie wakacji z przedszkola" chyba żart!
      • Gość: Słój na łój "To nikulam" IP: 195.164.124.* 25.04.13, 15:08
        Ja również.
        • Gość: anka Kolejna zachęta do łapówek i korupcji....... IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:48
          Kolesie z PO stworzyli kolejne pole do popisu dla wszelkiej maści łapówkarzy.
          Dyrektor przedszkola to teraz zapewne bardzo dochodowa funkcja;)
    • 2bialoleka Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... 25.04.13, 15:15
      I właśnie dlatego nie będę płacił podatków w Warszawie.
      NIGDY!
      • Gość: Warszawianka Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:20
        Ok, tylko bądź łaskaw zapisywać swoje dzieci do przedszkola tam, skąd pochodzisz.
      • Gość: wawa Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.13, 16:21
        Gratuluje! Mam nadzieję, że Pana dziecko się nie dostało....zapewne właśnie z tego powodu.
      • Gość: Anka Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.13, 21:13
        i przez takie osoby nie będzie kasy na nowe miejsca w przedszkolu dla dzieci osob przyjeżdzajacych do warszawy, skoro takie zle miasto to zapraszam do swojego rodzinnego miasteczka - bo pewnie tam przedszkola swieca pustkami...
      • do100jnik Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni 25.04.13, 23:33
        i bardzo dobrze, ale mnie się marzy, że w Warszawie warunkiem koniecznym przyjęcia do przedszkola, żłobka czy szkoły będzie okazanie PITu opłaconego w Warszawie, pozostali mogą być przyjęci tylko w razie wolnych miejsc niewykorzystanych przez płacących podatki w Warszawie
    • kabron Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... 25.04.13, 15:17
      Nie jestem samotnym ojcem, moja żona nie jest samotną matką, płacimy tu podatki. Z kwot, które co miesiąc płacę do US Wwa Ursynów tytułem PIT5L i VAT-7 uzbiera się prawie średnia krajowa albo i więcej. Nie rozumiem, dlaczego w takiej sytuacji, to miasto, któremu płacę co miesiąc kilka tysięcy zł podatku, nie przyjmuje mojego 3letniego syna do przedszkola. Może zarejestruję się w Urzędzie Skarbowym w jakiejś gminie bardziej potrzebującej moich podatków niż Wwa skoro i tak nie mogę korzystać z publicznego przedszkola?
      • Gość: Gość Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 16:16
        Jeszcze śmieszniejsze jest to, że od września nauczyciele w przedszkolu będą mieli poobcinane etaty, grupy będą łączone i wiecznie ponad 20 osobowe!
      • Gość: Brest Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 21:13
        Ależ miejsca w przedszkolach są - tylko, że w Lubartowie i Koziej Wólce, wszędzie tam, gdzie płacą podatki zbuntowane słoiki. Tylko, że oni są "samotnie wychowujący" i ich dzieci się dostają w pierwszej kolejności.
        • Gość: Anka Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.warszawa.vectranet.pl 25.04.13, 21:15
          genialnie powiedziane :)
        • Gość: Zbuntowany słoik Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.04.13, 10:52
          W Lubartowie też nie ma. Odnośnie Koziej Wólki nic nie wiem, niestety.
    • Gość: juju Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: *.open.pl 25.04.13, 15:26
      Mój starszy syn w czerwcu skończy przedszkole- prywatne, bo przez wszystkie lata nie dostawał się do przedszkola państwowego. Młodszy się właśnie nie dostał do przedszkola (wcześniej nie został przyjęty do żłobka, płaciliśmy zatem za nianie dla niego). Samo przedszkole kosztuje nas 1400zł. plus niania dla młodszego. Całą masa kobiet w takiej sytuacji będzie wolała iść na wychowawczy/ bezrobocie itd. niż pracować - to się chyba Państwu w rezultacie mało opłaca?
      • polkagris Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni 25.04.13, 15:37
        Demografowie i politycy biją na alarm - Rodzi się za mało dzieci w Polsce...
        A co by się działo jakby się rodziło 3 razy więcej dzeci niż teraz!?
        • Gość: pm Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 25.04.13, 15:51
          to i tak do warszawskich przedszkoli przyjętych by było niecałe 14 tys. dzieci :P
    • swinton Pytanie do polonistów. 25.04.13, 15:36
      3 tys. maluchów nieprzyjęte - czy to gramatycznie poprawne?
      • Gość: 34all Re: Pytanie do polonistów. IP: *.184.rev.mni.pl 25.04.13, 16:03
        tak, to najpoważniejszy problem w tej sprawie
    • Gość: bla Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: *.30.208.8.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.13, 15:42
      Dosyć ciekawe są te informacje biorąc pod uwagę, że przedszkolaki są z końca niżu demograficznego. Zastanawia mnie jak sobie radzono w latach 80-tych gdy w szczytowym momencie było 700 tys. urodzeń w jednym roku. Kobiety siedziały w domu z dziećmi, czy pozamykano przedszkola lub pozamieniano je na prywatne?
      • ss2005 Spoko! Rudy obiecał miejsce dla każdgo dziecka 25.04.13, 15:59
        Spoko! Rudy obiecał miejsce dla każdgo dziecka w przedszkolu! W końcu powiedział to premier mojego kraju.... wiec chyba się wywiąże??? :)))))
      • Gość: jlb Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:32
        Gość portalu: bla napisał(a):

> Dosyć ciekawe są te informacje biorąc pod uwagę, że przedszkolaki są z końca ni
        > żu demograficznego. Zastanawia mnie jak sobie radzono w latach 80-tych gdy w sz
        > czytowym momencie było 700 tys. urodzeń w jednym roku. Kobiety siedziały w domu
        > z dziećmi, czy pozamykano przedszkola lub pozamieniano je na prywatne?

Po pierwsze, było znacznie więcej przedszkoli państwowych. W Warszawie sporą część z nich pozamykano, zwłaszcza od czasu, kiedy państwo zwaliło obowiązek prowadzenia przedszkoli na samorządy, ale nie poszły za tym pieniądze z budżetu centralnego. Dziś w Warszawie samorząd wydaje na publiczną edukację o niemal połowę więcej pieniędzy, niż dostaje pieniędzy w formie subwencji oświatowej, która teoretycznie powinna pokrywać 100% jego kosztów. Wiń Ministra Finansów.

Po drugie, za PRL było sporo przedszkoli zakładowych. Z tego nie zostało praktycznie nic.

Po trzecie, większość z tych 700 tysięcy dzieci rocznie, dających Polsce dodatni przyrost naturalny, rodziła się po wsiach, bo dzietność w miastach była znacznie poniżej 2 już za Gierka. Tam przedszkola były niemal niepotrzebne, bo dziećmi opiekowały się wielopokoleniowe rodziny.
    • Gość: Azaja Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: 91.208.10.* 25.04.13, 16:12
      Nie jestem samotną matką, ale mieszkając na Pradze nie miałam problemu z dostaniem się dziecka do przedszkodla pierwszego wyboru. Może należało wskazać inne dzielnice a nie tylko Białołęka czy Ursynów. Może dzielnice związane z miejscem pracy. A no zapomniałam, mama nie pracuje więc jazda z dzieckiem do innej dzielnicy jest zbyt uciążliwa.
      Ja i mój mąż pracujemy, ale najdłużej w przedszkolu przebywają dzieci rodziców z których jedno nie pracuje, ale nawet nie wiecie jakie te mamusie są zaganiane. One to na nic czasu nie mają.
      • Gość: Joanna Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 19:22
        A co ja mam zrobić? Mieszkam ok 15 min piechotą od miejsca mojej pracy. Czy mam wozić dziecko na drugi koniec miasta?. A może ma je wozić tata w ogromnym ścisku w komunikacji (dziecko ma 4 latka), nie wspominając o wszystkich kaszlących i kichających w autobusie.
      • Gość: pacnij sie w głowę Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 20:14
        Tak, najlepiej by rodzice codziennie wozili dziecko z ursynowa do ciebie na prage do przedszkola, a nastepnie jechali do pracy na mokotów lub bielany. Komunikacja miejską w tłoku z przedszkolakiem, lub samochodem w korkach. jeszcze jakiejs genialnej rady udzielisz?
      • Gość: luli Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.open.pl 26.04.13, 08:41
        Mieszkam na Żoliborzu a pracuję na Mokotowie, starszy pójdzie do szkoły w dzielnicy a młodszego mam wieźć gdzie? Na Mokotowie miejsc nie ma tak samo jak na Żoliborzu. Poza tym w metrze jest taki ścisk rano, że nie przewiozłabym nim dziecka samochodem jadę 2 razy dłużej (godzina w korku 2 razy dziennie to świetna atrakcja dla dziecka). Jednak na Pradze mieszkać nawet za dostanie się do Żłobka i przedszkola bym nie chciała, więc nie zazdroszczę.
      • Gość: 3q4rf Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.icm.edu.pl 26.04.13, 09:24
        Czy ty aby na głowę nie upadłaś?
        Mieszkając na Ursynowie i pracując na Mokotowie mam wozić dziecko do przedszkola do innej dzielnicy ? Rozumiem, że to taka atrakcja dla 3latka godzinna jazda środkami transportu miejskiego, zwłaszcza w godzinach szczytu.
        Problem leży po stronie samorządów, które nie weryfikują "samotnych" matek/ojców.
        To czysta kpina kiedy składając podanie można podać dodatkowo, że jest się samotnie wychowującym rodzicem, skoro nikt tego nie weryfikuje.
        Dyrektorka jednego z przedszkoli pokłóciła się z jedną z takich matek, która przyszła z "osobą towarzyszącą", na co ta stwierdziła z oburzeniem , że nie będzie posyłać tam dziecka...
    • uzdek98 koniec bufetu, trzeba odwolac walcowa w referendum 25.04.13, 16:17
      to sie nie liczy, nie ma miejsc i co nam zrobicie .... placic, plakac i glosowac, bo kaczor wroci ...
      i zobaczycie, ze bedzie budowal POmniki brata ... boicie sie juz, prawda ? no...i tak ma byc

a dla nas liczy sie promocja WAWY i dlatego nasza ukochana hanka stolez i urzedasy pierdzistolki wydali okragly 1 mln na gadzety zeby miasto roslo w sile a ludziom zylo sie dostaniej... nasze miasto XXI wieku ma juz jedna linie metra, druga co prawda zalana i zapadnieta ale zawsze lepsze to niz rzady kaczora ....
      • Gość: Re: Re: koniec bufetu, trzeba odwolac walcowa w refer IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.13, 20:23
        Pragnę zauważyć, za za Kaczora też nie było miejsc w przedszkolach. Przecież walcowa ich nie wyburzyła.
    • Gość: zibi Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: 91.208.10.* 25.04.13, 16:29
      wydaje mi się ze sprawa tzw. samotnych matek ( podawania nieprawdy w oswiadczeniu ) powinna zostać zgłoszona do prokuratuty, ponieważ jest to przestępstwo
      • Gość: jlb Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 16:40
        Przedszkola przy rekrutacji przeważnie żądają okazania PIT-a z rozliczeniem za poprzedni rok. To wyjaśnia dwie sprawy - potwierdza rozliczenie w Warszawie, za co są punkty, i potwierdza samotne rodzicielstwo, bo samotni rodzice korzystają z możliwości rozliczenia się z dzieckiem; to daje "uzysk" do ponad 10 tysięcy na rocznym podatku.

Podanie nieprawdy w PIT to już jest przestępstwo z ustawy karnej skarbowej zagrożone dość wysoką karą, a fiskus umie swojego dochodzić.

Tylko takie ściganie i tak nie zmieni podstawowego faktu - dostałyby się może inne dzieci, niz się teraz dostały, ale i tak tyle samo odeszło by z kwitkiem.

Fajnie napuszczać jednych rodziców na drugich, bo w ten sposób władza odwraca uwagę od podstawowego problemu - nie zapewniła wszystkim chętnym miejsc, a do tego jeszcze tnie wydatki na przedszkola, juz dziś za małe.
      • Gość: As Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 23:46
        Po pierwsze najważniejsze powinna być rejonizacja do przedszkoli! Po drugie powinno się raz na zawsze zlikwidować kryterium "samotnego rodzica", bo jest ono "niesprawiedliwe wobec rodzin" (są wyjątki jak wszedzie - głównie jeżeli chodzi o wdowców/wdowy, bo przecież i po rozwodzie - już nie mówię o separacji - rodzic często znajdzie sobie "drugą połówkę" a "były" już współmałżonek "często" płaci alimenty = więc suma sumarum "samotny" jest często w podobnej, ba często i dużo lepszej sytuacji ekonomicznej i nie tylko niż np rodziny wielodzietne!), "nie dające się zweryfikować w każdym przypadku" i "krzywdzące dla ludzi żyjących zgodnie ze swoim sumieniem i starających się tak samo dla swojego dziecka". My z mężem pracujemy, więc mamy niestety tylko te "64 punkty" a samotni rodzice dostają na star "128" plus inne punkty :( Gdzie sprawiedliwość...dać im te "64" tak jak za dwójke rodziców i niech na równi będą z nimi traktowani :( Podobno polityka miała być u nas prorodzinna...a jak widać promują bycie singlem i samotne wychowywanie dziecka...paranoja. Nam zależało, żeby dziecko dostało się do przedszkola w naszej dzielnicy, a nie na drugim końcu Warszawy, to chyba normalne i zdrowe podejście...a nie na łatwizne czy coś...prawda? W okolicach naszej pracy nie ma poza tym żadnego państwowego przedszkola...to tak tylko jako dodatek dodam. Ale i tak mam nadzieje, że nasze dziecko się dostanie gdzieś wkońcu w okolicy, bo tylko ta nadzieja mi została póki co. Pozdrawiam wszystkich rodziców. Nie chce, żeby ktoś źle zroumiał moje podejście, ale wiem jak jest, znam to z życia, znam mnóstwo ludzi osobiście którzy specjlnie ślubu nie brali, "żeby było łatwiej" i to ich sprawa, ale dlaczego ja...tfu moje dziecko ma na tym teraz tracić? Czy jemu się nic nie należy?
    • klubikowa ku pamięci 25.04.13, 18:37
      "Po politycznej interwencji SLD Platforma Obywatelska na Woli przywróciła 100 tys. zł na rekonstrukcję pomnika Waryńskiego. Wcześniej twierdziła, że pieniądze musi odebrać, by pilnie remontować przedszkola i szkoły."
      "... szef warszawskiego SLD Sebastian Wierzbicki rozmawiał w tej sprawie z szefową PO w stolicy Małgorzatą Kidawą-Błońską i współpracownikami Hanny Gronkiewicz-Waltz. – Z panią prezydent o tym nie rozmawiałem i nikogo nie straszyłem – zapewnia Wierzbicki. – A Platforma w poprzedniej kadencji obiecała SLD ustawienie tego pomnika. Pilnuję, by słowa dotrzymała. – To co jest ważniejsze? Pomnik socjalistycznego działacza czy remonty przedszkoli? – pytają inni rajcy PO."
      Pluszowe piórniki w kształtach kaczki, misia czy myszki, eleganckie wieczne pióra, a nawet serwisy śniadaniowe z drogiej porcelany to tylko niektóre z pomysłów na gadżety promocyjne jakie chce w tym roku zakupić stołeczne buro promocji. Przetarg jest rozpisany na sumę powyżej 200 tys euro co oznacza, że biurokraci chcą wydać nawet milion złotych na wyszukane gadżety.
      "W czasach gdy budżet Biura Promocji jest obcięty o połowę szukamy niekonwencjonalnych pomysłów na gadżety promujące miasto - przekonuje Agnieszka Kłąb z ratusza. - Część z nich zapewne zostanie przeznaczona jako nagrody w różnych konkursach i zabawach dla dzieci, a te bardziej ekskluzywne będą wręczane ważnym gościom podczas oficjalnych wizyt - dodaje.

• Gość: PO,Pis,SlD,Psl git co to za miasto sa rowery nie ma przedszkoli IP: *.30.44.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.13, 18:52
      sa lezaki melino-kluby na identycznych hipstersów . zenada Platforma i bufetowa zbuduje wam kawalek bieda metra i dacie jej trzecia kadencje . juz wyborcza pomoze i tvn tez.

burdel panstwo trwa w najlepsze.
      • Gość: dosc rowerów i co s[pece z wyborczej jest problem czy nie? IP: *.30.44.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.13, 18:57
        to dramatyczna sytuacja, ile to lat walkowano temat by wysylac dzieic do przedszkoli ze takie wazne, rozwojowe ma wplyw na zycie malucha etc. i co z tego kiedy burdel miasto nie potrafi niczego dokonac dla ludzi. rowery to prostackie zadanie , kupuja i placa czynsz . fontanny i sylwester pestka ale przedszkola to wyzwanie dla bufetu. tylko debil tu placi podatki.
        • Gość: zlodzieje co pit do braku miejsc IP: *.30.44.205.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 25.04.13, 19:01
          ludzi manipuluja wami , gowno kogo obchodzi pit place gdzie chce i tyle. gdyby miasto budowalo przedszkola na nic ubryka pit w wniosku o przyjecie do przedszkola. sztuczny problem hgw i platformy., to typowe poszczuc ludzi na siebie odrwocic uwage od winnych i tyle. budujcie przedszkola modulowe nie bedzie brakowalo miesjc bedzie normalnie .
    • Gość: filut z Pragi 300 mln na pejsy poszlo jak psu w dupe - po 100000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.13, 22:08
      za glowe polskiego dzieciaka

nic dziwnego ze Bufet nie ma na przedszkola bo trzeba bylo krewnym najpierw dogodzic - pejcz Swiatly i obcegi do zrywania paznokci Boro-Bermana musza byc dobrze wyeksponowane

ale,i tak nie jest najgorzej - za czasow Josefa Tuska by juz wywiezli do Rajchu na zniemczenie, albo do Palmir -a tak musza pojemniki z zarodkami przerzucac przez granice dla wnuczkow Mengelow
    • Gość: czesiek ale macie Najdrozsze stadiony w europie IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 22:28
      przedszkole to zbytek. najwazniejsze ze macie piekne stadiony, gwiazdy po milionie na sylwestra i iluminacje które gasna raz w roku bo jest dzien ziemi i stawiamy na ekologie. po za tym cos sie tez nalezy dla singielstwa.
    • Gość: facetzglowa Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: *.dynamic.chello.pl 25.04.13, 23:48
      Tia, moja córka (3 lata) nie dostała się dożadnego z 7miu przedszkoli na woli.
      Jak podliczyłem dwa dni wcześniej oddałm państwu w PIT ponad 50k PLN. Mam też drugie dziecko (mniejsze), nie ukrywam że myślałem o trzecim, ale przy takim "wsparciu" polskiego państwa to się nóż w kieszeni otwiera.
      Coraz częściej widzę po faktach że "polityka prorodzinna" to jednak nie fikcja.... tak się starają i tak dbają że oooochh....
      • heine-ken Re: Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów ni 26.04.13, 00:47
        Nie przejmuj się, mogło być gorzej. Te 50 KPLN to mógł być Twój przychód, za to dziecko dostałoby się do przedszkola. Rozumiem argumenty, jestem w podobnej sytuacji, ale z dwojga złego, wolę zawsze płacić za lekarza z własnej kieszeni, bo mnie stać, niż sytuację, w której będę zmuszony do korzystania z "państwowych". To tylko tak w ramach przekory: żyjemy w kraju armii aroganckich, tępych i biernych urzędników, ale odpukać wciąż zdrowi jesteśmy, i to najważniejsze.
    • Gość: rr Otwierają mi się oczy, zaciskają mi się dłonie IP: *.centertel.pl 26.04.13, 17:02
      Moje dziecko się nie dostało.
      Do tej pory siedziałem cichutko, pracowałem, płaciłem grzecznie podatki i nie zwracałem uwagi na bałagan, przepychanki i durnowate pomysły władzy. Nie musiałem korzystać z publicznej służby zdrowia - rodzina nie chorowała, jestem raczej zgodnym człowiekiem, więc za bardzo mnie nie bolało.
      Ale teraz chodzi o moje dziecko. Po tym przeżyciu nabieram ochoty aby zaangażować się społecznie (politycznie ?). Czas się rozejrzeć za nowymi rozwiązaniami.
      Też tak macie ?
      • Gość: gz Re: Otwierają mi się oczy, zaciskają mi się dłoni IP: *.cel.com.pl 22.05.13, 13:10
        <Czas się rozejrzeć za nowymi rozwiązaniami.>
        < Też tak macie ?>

Tak - też tak mamy. Mi dziecka nie przyjęli również do żadnego z wybranych przedszkoli. Widać we wszystkich, przeze mnie wybranych zostały przyjęte tylko samotnie wychowywane - jak mój synek. A że jest na "z" to mu miejsc nie starczyło;(
        Jedyne co mogę zrobić to zmienić US - nie mam zamiaru dalej płacić podatków w srolicy i napychać kieszenie tym nierobom z bufetową na czele.
    • Gość: gość Rekrutacja do przedszkoli: 3 tys. maluchów niep... IP: *.dynamic.chello.pl 29.04.13, 10:03
      A w moim przypadku m.st. Warszawa inwestowało w dziecko, jego rozwój, integrację z rówiesnikami, wykształcenie dyscypliny w grupie poprzez 2 lata uczęszczania do żłobka publicznego, a teraz dostejemy "kopa" bo nie dosataliśmy się do żadnego z 6-ciu przedszkoli. Urlopu wychowawczego już nie dostanę - teraz tylko albo prywatna opieka (przedszkole lub niańka) - jeżeli mnie na to stać albo zwolnić się z pracy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka