Gość: zteofilowa IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 19:45 Słoiki z Łodzi !!!! Łączcie się !!!!! :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asperamanka Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 19:54 Jako tzw. "rodowity" z pokoleniami na warszawskich cmentarzach, do czego zwykle niechętnie się odwołuję, ale okoliczności chyba wskazują, że w tym wpisie powinienem, mam kilka uwag. Po pierwsze, osobiście nic przeciwko słoikom jako symbolowi nie mam, choc też zachwycony nie jestem, bo bardziej mi się podobał projekt napisu powitalnego na Moście Poniatowskiego. Ale uznajmy, że w dużym mieście jest miesjce na różne pomysły, i ono jest dla wszystkich, i nie ma co robic z Warszawy skansenu zastygłego w przeszłości. Po drugie, trzeba też miec świadomośc, że wyboru dokonywano na Facebooku, co też ma spore znaczenie, bo definiuje grupę głosujących. Gdyby głosowano też w necie, ale gdzie indziej, wybór mógłby byc inny. Ale po trzecie, trochę mnie wkurza ciągłe podnoszenie, że Warszawa w gruncie rzeczy składa się z samych "słoików", tyle że w drugim lub trzecim pokoleniu. Pominąwszy już tę drobną kwestię, że "słoik" to nie pochodzenie, lecz mentalnośc, i że nie wszyscy dawni mieszkańcy wyginęli w Powstaniu jak jakieś mamuty, istota sprawy polega na tym, że powojenna transplantacja "ludu pracującego małych miast i wsi" miała o tyle inny charakter, że dla tamtych ludzi przyjazd do Warszawy to była bardzo duża i ostateczna nobilitacja (Warszawa przez całą komunę była "miastem zamkniętym" i meldunek tu był przywilejem przyznawanym administracyjnie), oni przeważnie bardzo chcieli zostac "miastowymi", a cotygodniowe wyjazdy po słoiki i bieżące utrzymywanie kontaktu z rodzinami "na wsi" były, z przyczyn logistycznych, bardzo utrudnione. Ba, zadzwonic do rodziców się nie dało, bo przeważnie ani dzwoniący z Warszawy, ani wydzwaniany "na wsi", nie mieli telefonów. Dzisiejsza fala przyjezdnych przeważnie traktuje Warszawę jako przystanek na drodze kariery zawodowej. Dziś może byc Warszawa, jutro Londyn czy NY, i to jest ta zasadnicza różnica. A na koniec, "Cały Naród buduje swoją Stolicę" to nie był neon, lecz napis wykuty w piaskowcu na Empiku. Do dziś jest. A "Tęcza", z której Redakcja próbuje robic kolejny symbol, to nie żaden symbol, tylko paskudny kicz zaśmiecający jeden z nielicznych skończonych placów Warszawy. Taki "Jeleń na Rykowisku", z którego zrobiono "symbol wolności i tolerancji", by doic na niego kasę z miejskiego budżetu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qwerty Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 22:48 osobiście uważam, że pomysł konkursu, mimo że firmy związanej rwe / stoen miał bardzo niskiego lotu poziom, a że ludzie mają do siebie dystans, może nawet powoli to jakoś łączy nas wszystkich,to dali pstryczka tym wszystkim ochom i achom, więc sstąd wybór owych słoiczków, czasami trzeba sie zmierzyć z zagadnieniem, by je ocieplić, czemu nie teraz? Tylko prawdziwy słoik wstydzi się swojego słoikostwa, prawdziwy zawsze wywodzi się od słoików, oby zyskala na tym Wawa, a nie była traktowana jak dz!@@wka, wykorzystana do cna i porzucona. Wielu ludzi nie docenia Wawy, a to naprawdę fajne, specyficzne miasto. Natomiast jak już brać dziewczynę to tylko z Lubelskiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moki1 To po prostu głupi wybór IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 01:44 W zasadzie żaden pomysł mnie nie zachwycił. Ale ten akurat nieuchronnie podzieli los hymnu na euro. Wybrano jedno i drugie na zasadzie masy dają prztyczka w nos elitom. Jest chwila radości, ale na dłuższą metę to żaden symbol. superkorki.net Odpowiedz Link Zgłoś
rfx Re: To po prostu głupi wybór 17.05.13, 07:32 Zgadzam się. W internecie rządzą ludzie na poziomie gimnazjum. Wszystko potrafią strywializować albo zamienić w wygłup. Co to za symbol, który budzi wyłącznie negatywne emocje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ezomir Re: To po prostu głupi wybór IP: *.core.icm.edu.pl 17.05.13, 10:16 Nie zgadzam sie. Negatywne emocje budzic moze tylko wsrod ludzi, lagodnie mowiac, niskich lotow. Dla mnie to pokazuje dystans do takiego prymitywnego postrzegania ludzi. Zgadzam sie. Rzeczywiscie w internecie, a zwlaszcza na portalach spolecznosciowych rzadza mlodziaki. Nierzadko wkurzam sie ze jakies glosowania czy konkursy sa tylko przez fb. Pozdrawiam, Chyba sloik :) Odpowiedz Link Zgłoś
johanna_haase Słoiki na pamiątkę Wazy 16.05.13, 23:19 Ostatecznie król z kolumny to warszawski PraSłój. W tamtych czasach słoików nie było, więc Wars z Sawą mówili na gości z Krakowa per "wazy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LOL Re: Słoiki na pamiątkę Wazy IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 12:05 ale on był ze Szwecji, tak w zasadzie:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magi Re: Słoiki na pamiątkę Wazy IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 21:09 i dlatego waza nie słoik, ze szwedzka :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 00:04 Wybacz proszę złośliwość, ale nic mnie tak nie bawi, jak dowartośćiowywanie się przez pochodzenie, to takie typowe dla ludzi, którym mogło pójść w życiu lepiej. To potwierdza tylko ogromne kompleksy tych, którzy piszą o sobie "jestem jednym z rdzennych" warszawian. Nie wiem czy mają szefa ze Skierniewic, czy bogatszego sąsiada z Radomia, czy przeszkadzają im ekspaci, ale coś musi być na rzeczy. Rdzenny może być Aborygen, albo Pigmej, ale nie mieszkaniec Warszawy, przecież to byłby absurd. W 1700 roku nie mieszkało tutaj nawet 40 tys. ludzi, a to siedem razy mniej niż obecnie we wspomnianym Radomiu, a od 14 pokoleń wstecz, okres ok. 300 lat, czyli ok 1700 roku masz ok 64 tysiące przodków. W Warszawie wszyscy są napływem i choćbyś nie wiem ile razy powtarzał, że jest inaczej i tak tego nie zmienisz. Jeśli nie odkryłeś jeszcze tego, że znaczna część twoich przeodków urodziła się i wychowała poza Warszawą to znaczy, że albo źle szukałeś, albo nie szukałeś, albo kłamiesz, albo nie jesteś zbyt bystry, bo nie potrafisz tego ogarnąć, inne opcji nie ma. A jeśli chociaż jeden z twoich przodków jest urodzony poza Warszawą, to znaczy, że jesteś takim samym słoiczym-synem jak wszyscy inni warszawianie i nie powinieneś pisać o tym, że jesteś rdzennym warszawiakiem, bo to kłamstwo. Poza tym czy to byłby powód do dumy, jeśli od 1000 lat wszyscy twoi przodkowie pochodzili by z Warszawy (chociaż to fizycznie nie możliwe)? Można być dumnym z przodków, którzy coś osiągnęli, dokonali wielkich odkryć, zmienili świat, ale obnoszenie się z tym, że ledwo od parudziesięciu lat czyjaś rodzina jest przywiązana do kawałka ziemi, niczym chłop pańszczyźniany i klepie biedę na Rakowcu (to jest Polska, tutaj granica od której zaczyna się bogactwo, to dochód jaki osiąga średnio niemiecka klasa robotnicza, więc życie tutaj możemy śmiało nazwać klepaniem biedy), który do niedawna był zapadłą wsią i dopiero stosunkowo niedawno dał się wchłonąć przez większe miasto, kwalifikuje się racej do wizyty u psychoterapeuty, a nie do chwalenia się tym na forum. Ale może to ja jestem dziwny i inaczej postrzegam świat, więc równie dobrze mogę nie mieć racji. Odpowiedz Link Zgłoś
zenek_z_puszczy Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 01:13 @karamustafa geniuszu, jakzes to wyliczyl! Twoja arcynaukowa teoria wykazujesz ze nasze istnienie jest niemozliwe.... Co tam ze 300 lat wstecz miales wiecej przodkow niz bylo wtedy w Wawie - 1000 lat temu miales wiecej niz bylo na kuli ziemskiej! A im dalej w przeszlosc tym gorzej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 09:47 Niby w jaki sposób, gdzie napisałem lub wykazałem, że nasze istnienie jest nie możliwe. Przecież nic nie stoi na przeszkodzie temu, żeby twoimi rodzicami było rodzeństwo, które rodzi następne rodzeństwo i tak w koło, wtedy będziesz miał w każdym pokoleniu tylko dwóch przodków. Jeśli jednak twoje drzewo genealogiczne jest trochę inne niż to u Fritzla to wystarczy, że pomnożysz sobie dziadków do 14 pokolenia i wyjdzie ci 60 tysięcy, a to tylko 300 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 17.05.13, 06:09 "Warszawianie"? Cóż to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 10:01 Nie kompromituj się proszę, bo jeśli mieszkasz w Warszawie i nie wiesz nawet jak poprawnie nazywają się jej mieszkańcy, to świadczy tylko o tym, że... nie będęużywał skomplikowanychn słów, bo i tak nie zrozumiesz. Poniżej odpowiedź Rady Języka Polskiego. Przy okazji "warszawianie" z piszemy małą literą. […] obie nazwy mieszkańca Warszawy – warszawiak i warszawianin – są poprawne. Oba bowiem przyrostki: -anin i -ak służą do tworzenia nazw mieszkańców miast. Ponieważ przyrostek -ak sprawia wrażenie potocznego i charakterystycznego dla gwar mazowieckich, forma warszawiak jest odczuwana jako bardziej potoczna niż warszawianin (tak te nazwy kwalifikują słowniki, np. „Nowy słownik poprawnej polszczyzny” pod red. A. Markowskiego czy „Słownik nazw własnych” J. Grzeni). Warszawianin zatem częściej niż warszawiak pojawi się w tekstach oficjalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 11:50 Warszawianista co po metrykie trzy dni koleja i dwa dni wolami jedzie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GOŚĆ Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.scansafe.net 17.05.13, 15:33 Warszawiak pochodzi z Warszawy a Warszawianin przyjechał do niej na dłuższą wycieczkę. Taka subtelna różnica. Nawet jeżeli obie formy językowe są poprawne. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 06:24 karamustafafa napisała: > Wybacz proszę złośliwość, ale nic mnie tak nie bawi, jak dowartośćiowywanie się > przez pochodzenie, to takie typowe dla ludzi, którym mogło pójść w życiu lepie > j. To potwierdza tylko ogromne kompleksy tych, którzy piszą o sobie "jestem jed > nym z rdzennych" warszawian. Zupełnie nie zrozumiałaś mojego wpisu, który komentujesz. Albo w ogóle nie przeczytałaś. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
karamustafafa Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 10:14 Zrozumiałem i przeczytałem, ale jak zapewne zauważyłeś odnoszę się do fragmetu tego konkretnego wpisu, w którym piszesz w pierwszej linijce: "Jako tzw. "rodowity" z pokoleniami na warszawskich cmentarzach, do czego zwykle niechętnie się odwołuję, ale okoliczności chyba wskazują, że w tym wpisie powinienem [...]." Czyli, że się nie chwalę, ale się chwalę? Bo jak mam interpretować to, że na samym początku wypowiedzi podkreślasz to, skąd wydaje ci się, że pochodzisz, pisząc jednocześnie, że robisz to niechętnie? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 11:28 No własnie to świadczy o tym, że kompletnie nie zrozumiałeś. Napisałem to po to, żeby nie wyszło na to, że tylko słoiki są za neonem ze słoikami, albo przynajmniej nie mają nic przeciw niemu, a każdy kto ma w Warszawie korzenie, musi być przeciw. Słoik nie unieważnia Syrenki jako symbolu miasta, wbrew temu, co twierdzą co poniektórzy na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
wutang4eva Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 18.05.13, 08:42 To, że ktoś wspomina skąd pochodzi nie oznacza, że się chwali. Po prostu stwierdza fakt. Tak samo jak Krakowianin stwierdzi, że jest z Krakowa, Legniczanin z Legnicy a Bełchatowianin z Bełchatowa. Jednak tu jakoś nic złego się w tym nie widzi. Tymczasem jak Warszawiak wspomni, że jest z Warszawy to niektórzy zakompleksieni ludzie traktują to jako formę przechwałek, dlatego też pewnie mój przedmówca robi to z niechęcią, bo nie chce być niesłusznie napiętnowany przez "zagranicznych" kompleksiarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moly Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.13, 08:19 jedna mała uwaga - "Cały naród budował swoją stolicę" - dziś w stolicy nie dla wszystkich jest miejsce.... bo Stolica ich nie chce :( to jest właśnie smutne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barry Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 10:53 Po raz pierwszy w życiu w całej rozciągłości i szerokości podpisuję się pod tym tekstem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasiajotka Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 10:58 No lepiej bym tego nie ujęła :) Odpowiedz Link Zgłoś
jakubwawaursynow Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 19:56 Pewnie, że się Pani Prezydent Hiennie podoba. 1 Słoik= 1 głos w 2014. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: urzadgminy Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 21:17 To w takim razie HGW musi ktoś kumaty podpowiedziec, jeśli jeszcze ktoś taki z nią pracuje,, że w wyborach samorządowych w zasadzie (chyba że się weźmie odpowiednie zaświadczenie ze swojego Urzędu Gminy) głosuje się wedle miejsca zameldowania, i Bufet musi nasilic kampanię na rzecz meldowania się w Warszawie. W wynajmowanych "bez kwitka" mieszkaniach, of course. Prawdziwy słoik głosuje u siebie, w Radzyniu Podlaskim, albo innym Łukowie :-D Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 16.05.13, 23:24 Nie martw się na zapas - bufet ma schizofrenię meldunkową i już poprzednio propagował dopisywanie się do spisu wyborców niezameldowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LEX Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.mcx.pl 17.05.13, 09:35 Bzdura. Akurat szanowne "słoiki" nie pałają w większości miłością do HGW Odpowiedz Link Zgłoś
el_condorpasa Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 16.05.13, 19:57 W komentarzu dla "Gazety" Hanna Gronkiewicz-Waltz mówi: (...) Więc wybór popieram, bo słoik jest twórczy.(...) A ja popieram odwołanie HGW ze stołka i niech zabiera ze sobą tą całą bandę słoików. Odpowiedz Link Zgłoś
robertmatycz Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 16.05.13, 20:06 el_condorpasa napisał: NIE POPIERAM PANI GRONKIEWICZ, ALE SAM POMYSŁ O SŁOIKACH JEST FAJNY, POPIERAM GO, choc sam jestem rodowitym warszawiakiem. W komentarzu dla "Gazety" Hanna Gronkiewicz-Waltz mówi: - Wybór rozumiem. Przecież kiedyś wszyscy przyjechaliśmy do Warszawy i każdy był słoikiem. Nasi przodkowie przybywali do stolicy, by stworzyć sobie i swoim bliskim warunki do pracy, edukacji, a niektórych przyciągnął tu głos serca, bo ich wybranką lub wybrankiem był mieszkaniec Warszawy. Więc wybór popieram, bo słoik jest twórczy.....BRAWO, MA PANI RACJĘ. > W komentarzu dla "Gazety" Hanna Gronkiewicz-Waltz mówi: (...) Więc wybór popier > am, bo słoik jest twórczy.(...) > A ja popieram odwołanie HGW ze stołka i niech zabiera ze sobą tą całą bandę sło > ików. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 16.05.13, 21:34 robertmatycz napisał: > Nasi przodk > owie przybywali do stolicy, by stworzyć sobie i swoim bliskim warunki do pracy, > edukacji, a niektórych przyciągnął tu głos serca, bo ich wybranką lub wybranki > em był mieszkaniec Warszawy. Więc wybór popieram, bo słoik jest twórczy..... > > W komentarzu dla "Gazety" Hanna Gronkiewicz-Waltz mówi: (...) Więc wybór > popieram, bo słoik jest twórczy.(...) Tiaaa. Coś trzeba przypomniec. Za czasów ustroju słusznie minionego Władza Ludowa w łaskawości swojej zrobiła z Warszawy miasto zamknięte. Dostac warszawski meldunek było przyjezdnemu trudniej, niż Zieloną Kartę w USA. Zasada była prosta. Dostac pracę w Warszawie można było, jeśli się miało warszawski meldunek. A warszawski meldunek przyjezdny mógł dostac, jeśli miał w Warszawie pracę. Czyli Paragraf 22. Partia Matka Nasza mogła kogoś ściągnąc do Warszawy, dając mu jednocześnie i meldunek, i pracę. Lepsza i lepiej "skoligacona firma państwowa lub urząd centralny też. Dla zwykłego śmiertelnika z "prowincji" jedynym wyjściem było "wżenienie się" w warszawiaka/warszawiankę. I ten "głos serca", o którym mówi HGW, sporo kosztował. Ona albo nie wie, albo udaje że nie wie, o czym mówi. Stawki za fikcyjny ślub z mieszkańcem Warszawy, z gwarantowanym rozwodem, zaczynały się za Gierka od 20 tysięcy złotych, czyli jakichś 4 - 5 średnich krajowych. Pokazał to zresztą w sposób lekko zawoalowany ŚP Bareja w "Nie ma róży bez ognia" - patrz Luśka córka badylarza ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.itsa.net.pl 17.05.13, 10:10 akurat największy zrzut słoików do ratusza nastąpił za panowania Kaczora, więc trafiłeś kulą w płot Odpowiedz Link Zgłoś
nessuno Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 20:10 Taaa, takie te słoiki symbolem Warszawy, jak zajmująca ten urząd prezydent jest prezydentem z prawdziwego zdarzenia. No ,ale pani płezydent się POdoba, bo każdy słój to dodatkowy głos.Ale sPOko,tych głosów nie wystarczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilix Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 20:13 Słoiki całej Warszawy - otwierajcie się!! Warszawiacy - nie zamykajcie słoików!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 20:20 Mnie się nie podoba. Co prawda nie robię z tego wielkiego hallo ale słoiki to będzie nic nie mówiący neon. Urodziłam się tu, moi rodzice przyjechali, mój mąż się tu urodził, jego dziadkowie przyjechali. Nie obrażam się na taki neon bo się nie poczuwam. Migracje były, są i będą. Tyle, że moim zdaniem projekt bez sensu. P.S W rodzinie też sobie przekazujemy nadmiar przygotowanych posiłków w obrębie 2 km, tyle, że w pojemnikach plastikowych :P Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Ciekawe gdzie ta burza 16.05.13, 20:31 Szkoda że nie napisali gdzie ta burza. Potrollowałbym trochę ale nie ma gdzie bo wszyscy poza gazetą mają ten temat gdzieś :) 3 wypowiedzi na krzyż i wszystkie stonowane. Też mi burza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Ciekawe gdzie ta burza IP: *.dynamic.chello.pl 21.05.13, 21:15 na facebooku na przykład :) Odpowiedz Link Zgłoś
para-lela Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 20:35 Gazeta chce podzielić Warszawiaków, no dobra to zaczynamy zabawę, ja widzę ciekawszy podział, na Polaków i potomków tych których przywieźli sowieci na czołgach żeby jako ich sługusy przejęli tu władzę, ale akurat ten podział bardzo by redaktorów GW osobiście dotknął, w końcu to ich przodkowie w linii prostej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: observer Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie IP: *.lanet.waw.pl 16.05.13, 20:59 Ale co jest zlego w tym, ze ludzie przyjezdzaja do Wawy i tu pracuja? Przeciez to pozytyw dla tego miasta, dzieki temu ma ono szanse na rozwoj. Czy lepiej by bylo, jakby ludzie stad wyjezdzali i miasto pustoszalo? A ze nie placa tu podatkow? Coz - moze za jakis czas zmienia swoje nastawienie i zaczna to robic. Pozdrawiam wszystkich "rodowitych" i przyjezdnych :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ityle Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 23:46 chodzi o to, ze przyjezdzaja do Warszawy ludzie ktorzy jej nie lubia, pluja na nia, wygaduja rozne glupoty, podatki placa w swoich rodzinnych miejscowisciach, a tutaj ze wszystkiego korzystaja. osobiscie znam takich co nawet biletow komunikacji miejskiej nie kupuja, no bo po co? kalkuluja ze pojezdza tyle i tyle, to kosztuje tyle, a jak im sie zdazy kara to i tak wychodza lepiej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Syrenka naczelny słój wrzuca wszystkich do 1 wora IP: *.yourproxyhost.com 16.05.13, 21:08 hgw to napływ z płocka więc robi autoprojekcję wrzucając warszawiaków i chamów do jednego worka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 21:20 Mi pojęcie słoik nie kojarzy się faktem że ktoś jest przyjezdny, tylko bardziej z upośledzeniem społecznym jakim jest ściąganie żarcia od rodziców w wieku 27 lat. Chyba powinni wprowadzić obiowiązkowy przedmiot "gotowanie" na większości studiów dla tych cymbałów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 21:32 Bzdura. Papranina w domu? Fuj. W prawdziwym MIEŚCIE je się na mieście. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mg Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 22:15 Mam nadzieję że ironizujesz Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 09:02 W normalnym kraju, to jeśli pracujesz w PRAWDZIWYM MIEŚCIE, stać cię żeby jeść na mieście. A mnie na widok cen w hipsterskim bistro na Świętokrzyskiej bierze pusty śmiech przez łzy. O TGI Friday's to nawet nie wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
kan_1 Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 17.05.13, 10:05 Normalni ludzie jedzą w domu bo wiedzą co jedzą o jakości nie wspomnę. Jak mam jeść taki syf jak pokazuje Gesslerowa, który przyrządza się w zasyfionych kuchniach przez pseudokucharzy to pusty śmiech mnie ogarnia. Tylko domowe jedzenie z tego co sam chce i w porcji takiej jak ja chce a nie jak ktoś sobie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
archiakcelerator Słoik to stan umysłu, nie pochodzenie! 17.05.13, 10:21 Tak... Normalni ludzie jedzą w domu, nie szlajają się po restauracjach. Normalni ludzie mieszkają w zamkniętych osiedlach. Swoje brudy zamiatają pod własny dywan i piorą je we własnych pralkach. Normalni ludzie biją własne rodziny i dzieci i robią to własnymi rękami. Spłacają swoje kredyty. Tylko psy wyprowadzają na wspólny trawnik? kan_1 napisał: > Normalni ludzie jedzą w domu bo wiedzą co jedzą o jakości nie wspomnę. > Jak mam jeść taki syf jak pokazuje Gesslerowa, który przyrządza się w zasyfiony > ch kuchniach przez pseudokucharzy to pusty śmiech mnie ogarnia. > Tylko domowe jedzenie z tego co sam chce i w porcji takiej jak ja chce a nie ja > k ktoś sobie wymyślił. Odpowiedz Link Zgłoś
kan_1 No właśnie... 17.05.13, 10:49 Nie będę z Tobą dyskutował bo czegoś się naćpałeś. Jest piątek już prawie weekend. Czy weki spakowane ? Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: No właśnie... 20.05.13, 08:46 No chyba ty się żywisz tylko tym, co ci mamusia do słoika spakuje, młocie z Małkini... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Tylko syrenka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 21:54 To ma być symbol miasta a nie ludzi, którzy tu przyjeżdżają. Słoiki nie spełniają tego kryterium, dlaczego więc taki neon został dopuszczony ? To,że młode słoiki potrafią się skrzyknąć w internecie nie znaczy że władze miasta powinny się na wszystko się zgadzać. Syrenka od wieków jest symbolem Warszawy. Czy teraz symbolem Warszawy będą słoiki ? Symbolem Paryża jest wieża Eifla, Symbole NY jest jabłko, symbolem Amsterdamu Maneken Pis , a Warszawy słoiki ? Odpowiedz Link Zgłoś
achzarit Re: Tylko syrenka 17.05.13, 09:39 Gość portalu: Warszawiak napisał(a): > Czy teraz symbolem Warszawy będą słoiki ? Symbolem Paryża jest wieża Eifla, Sym > bole NY jest > jabłko, symbolem Amsterdamu Maneken Pis , a Warszawy słoiki ? Manneken Pis jest w Brukseli a nie w Amsterdamie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FuCzang Re: Tylko syrenka IP: 193.111.166.* 17.05.13, 14:35 Mam chyba deja vu. Pamiętacie wuzetkę i "nowe warszawskie ciastko" - zygmuntówkę? Tę ostatnią raz spróbowałem. Nie wiem, może była jakoś źle zrobiona, ale jadło się ją jakoś niewygodnie. I tylko pytanie mi się pojawiło - na cholerę wprowadzano "nową świecką tradycję" w postaci "nowo wybranego tradycyjnego warszawskiego ciastka"? Teraz kolejna akcja - zamiast Syrenki - słoiki. Niby i to, i to jest na "s", ale to chyba jedyna wspólna cecha. Dla mnie symbolem Warszawy może być tylko rzecz związana z jego historią. Na pierwszym miejscu - Syrenka, może jeszcze Zygmunt i jego kolumna, albo Zamek Królewski... Ale co ja się tam znam - mój dziadek przyjechał tu naprawdę z daleka - aż z Zhèjiāng... Odpowiedz Link Zgłoś
tieheme Syrenka jest symbolem miasta 17.05.13, 18:48 I tego sie nie zmieni. Sloiki nigdy nie pojawia sie na herbie lub logo promocyjnym Warszawa. Organizatorzy mowili o "nowym symbolu" miasta, aby dodac rangi wydarzeniu i zainteresowac ludzi. Sloiki w najlepszym przypadku bede malym akcentem oryginalnym na ktory Warszawiacy i przyjezdni beda zwracac uwage, opowiadac, itd. Ale predzej Palma stanie sie symbolem miasta niz jakis neon, jakiby nie byl. Odpowiedz Link Zgłoś
bartassa Miał być... 16.05.13, 22:07 Gazeta Wyborcza źle robi porównywanie czegoś, co zwie się symboliką źle wróży Odpowiedz Link Zgłoś
cezar85 Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 22:16 świat nam zazdrości poczucia humoru i dystansu do siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ziom żenujące... IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.13, 07:48 serio? słoik jest symbolem najgorszego sortu przyjeżdżających do Warszawy, takiego sortu ludzi którego sami nienawidzą i pomiatają. To tak jak zrobić symbol Twojego miasta jako bezzębnego żebraka albo kolejkę do pośredniaka. Dla kogoś kto jest emocjonalnie związany z Warszawą jest to policzek wymierzony przez tą hołotę. Odpowiedz Link Zgłoś
fialla Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 22:22 Symbol słoików na neonie jest z czystej przekory a głosowanie na niego na FB moim zdaniem był formą happeningu. Symbol jednak ma być czytelny dla wszystkich, bez komentarza którego czasem nie ma od kogo usłyszeć. "A dlaczego słoiki?" będzie brzmieć przez tyle czasu pod tym neonem dopóki czysto po polsku neon się nie przepali, zużyje, zabrudzi i trafi do muzeum na Mińskiej... Nie wiem czy chodziło o to by symbol Warszawy miał być formą kpiny i drwiny z Warszawiaków których podobno prawdziwych nie ma, "bo któryś w waszych przodków i tak musiał tu przyjechać spoza Warszawy". Czy inne miasta też mają takie obciachowe symbole? Odpowiedz Link Zgłoś
mefissto Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 16.05.13, 22:58 A mi sie podoba ten pomyls. Jest mocno przesmiewczy, mimo ze jestem Warszawiakiem z dziada pradziada nic nie mam do przyjezdnych byle by placili tu podatki. A czy sloiki moga byc symbolem miasta ? moga bo miasto bez sloikow by wymarlo a sloiki bez Warszawy wyjechaly by jeszcze dalej. Miasto bez ludnosci naplywowej sie nie rozwija, kazde. Ludzi mozna dzielic na madrych i glupich tylko i wylacznie a nie gdzie kto mieszka i skad pochodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 23:26 No wlasnie. Banda zidiocialych facebookowcow zadecydowala za normalnych warszawiakow. Symbol, ktory dzieli zamiast laczyc? Sorki, ale to jest debilizm czystej wody i przejaw kompletnego wiesniactwa, tak charakterystycznego dla... sloikow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sławek Bo normalni mają to "w poważaniu". IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 22:36 jak niską samoocenę trzeba mieć, żeby wszczynać awanturę o jakiś nic nie znaczący neon?! Jak dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.13, 23:28 Ciekawe czy londynczycy maja takie problemy, ludzie nie moga zmieniac miejsca zamieszkania w 21wieku..bo od razu sloiki :-) :-) :-) typowo nasze, polskie, szlachta:-) :-) Odpowiedz Link Zgłoś
pepperann Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern 16.05.13, 23:29 Och, to Łodzianin osiadły w Warszawie jest już jak Turek w Berlinie traktowany? Litości! Jakie są te wielkie różnice kulturowe między "słoikiem" a "Warszawiakiem"? Że nie wie, gdzie było kino Moskwa i nie mówi "na dworzu"? Cała wielka "przepaść" i nienawiść między rodowitymi Warszawiakami, a "słoikami" to jakaś bzdura i nakręcanie dziwnych emocji. Sama jestem od pokoleń Warszawianką, a męża mam napływowego i wielu przyjaciół też- nigdy nie przyszłoby mi do głowy szukać jakichś wielkich różnic. A neon jest fajny, bo prześmiewczy i absurdalny lekko :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwo Re: Miał być symbol Warszawy. Jest burza w intern IP: *.gdynia.mm.pl 16.05.13, 23:36 Zgadzam sie, sztucznie nakrecony temat jak zawsze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ityle Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 23:56 nie glosowalem za sloikami :) ale z drugiej strony, Miasto ma byc zywe! a bedzie jesli caly czas bedzie do niego naplywac swieza krew. Sloiki maja problem z lojalnoscia, ale w sumie to krew tego miasta. Niech przyjezdnym dobrze bedzie i wtedy Warszawa bedzie za jakis czas 10 mln metropolia europejska :) ja akurat rdzenny warszawiak i jakos mnie to nie boli :) Odpowiedz Link Zgłoś
tia666 w czasach soli drogowej, wieprzowiny z konia i 17.05.13, 01:11 masa inych patentow to sloikowcy ze wsi maja dobrze, nie ma jak wlasne produkty, chlebek wypieczony, kielabaski, kaszanki mmmm nic tylko z zazdrosci im dogadywac.....hehehe Odpowiedz Link Zgłoś
imaman.pl Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 17.05.13, 01:19 Pani tanczaca Waltza albo Od kanalow do metra. Odpowiedz Link Zgłoś
zbyszekjitu Miał być symbol Warszawy. Jest burza w internecie 17.05.13, 05:39 NIE JESTEM WARSZAWIAKIEM ...ALE BYLEM W WARSZAWIE KILKA RAZY...OBECNIE OD KILKUNASTU LAT MIESZKAM W USA ....ALE SZCZERZE MOWIAC NIE WIEM O CO CHODZI Z TYMI SLOIKAMI???.....MOZE TO DOBRY NEON DLA SKLEPU Z TYM RODZAJEM TOWARU?!.....jezeli te sloiki maja symbolizowac w jakis sposob WARSZAWE ...to ja juz nic nie rozumie...dlaczego wlasnie sloiki....moze ktos mi to wytlumaczy??? Odpowiedz Link Zgłoś
sunday wojenki podjazdowe 17.05.13, 10:36 > jezeli te sloiki maja symbolizowac w jakis sposob WARSZAWE ...to ja juz nic nie ro > zumie...dlaczego wlasnie sloiki....moze ktos mi to wytlumaczy??? Bo to nie chodzi o gości, o symbol miasta itp. Tu chodzi tylko i wyłącznie o wewnętrzny konflikt między dwiema grupami mieszkańców Warszawy i ich wojenki podjazdowe. Turyści i ich odbiór tego "symbolu Warszawy" w ogóle się nie liczą. Odpowiedz Link Zgłoś