Dodaj do ulubionych

Z dworca na ul. Dobrą

06.10.13, 20:48
Witajcie,
potrzebuję pomocy!
Mam trafić na ul. Dobrą 55 (nowy gmach ILS UW) z Dworca Zachodniego (bądź z przystanków pkp Warszawa Praga/ Zoo/ Gdańska) - poza taksówką. Warszawy nie znam w ogóle, więc chciałabym wskazówek jak najbardziej dokładnych.

Dziękuję z góry za podpowiedzi!

Obserwuj wątek
    • Gość: Irena Re: Z dworca na ul. Dobrą IP: *.dynamic.chello.pl 06.10.13, 21:11
      autobus 127

trasę wpisz sobie w jakdojade.pl
      • illusion-of-wind Re: Z dworca na ul. Dobrą 06.10.13, 22:26
        Dziękuję ślicznie, Ireno. Czy przystanek docelowy, to "Biblioteka Uniwersytecka" czy "Dobra"?

Ze stacji Warszawa Zoo byłoby mi jednak bliżej niż z Zachodniej (ok. 4 km według mapy). Wiesz może, jakie na tym odcinku kursują autobusy, czy może tramwaje?
        • horpyna4 Re: Z dworca na ul. Dobrą 08.10.13, 13:02
          Nie wiem, czy jeszcze aktualne, ale najszybciej chyba dojedziesz autobusem 118 z przystanku Warszawa Toruńska; to dwie stacje wcześniej, niż Warszawa Zoo. Trzeba przejść pod wiaduktem i wspiąć się na górę. Przystanek jest na żądanie.
          • illusion-of-wind Re: Z dworca na ul. Dobrą 09.10.13, 11:46
            Tak, pytanie wciąż aktualne!
            horpyna4, dziękuję tym bardziej, że jest to dojazd bezpośredni i mój pociąg zatrzymuje się na Toruńskiej.
            Czy możecie wytłumaczyć, co oznacza "Przystanek na żądanie"? :-) Czy widząc nadchodzący autobus 118 należy podać mu znak, aby się zatrzymał? Zdarza się, że kierowca nie zauważa?

Poza tym, Jakdojade.pl podaje taki komunikat odnośnie 118: "Zmiana trasy w związku z pracami przy lewobrzeżnym bulwarze Wisły na odcinku od ul. Boleść do mostu Śląsko – Dąbrowskiego" i sugeruje 3 przesiadki :-/
            Przepraszam za głupie pytanie, ale te zmiany chyba dotyczą mojego odcinku drogi?

Zastanawiałam się również nad takim wariantem: od Warszawy Gdańskiej metrem do Politechniki, dalej przesiadka na ten sam 118, ale teraz z tymi remontami 118 w ogóle chyba lepiej unikać, prawda?
            • horpyna4 Re: Z dworca na ul. Dobrą 09.10.13, 20:32
              Tak, trzeba machać ręką, żeby autobus zatrzymał się na przystanku "na żądanie". No i należy wcisnąć guzik otwierający drzwi.

Co do prac przy lewobrzeżnym bulwarze, to wydaje mi się, że zmiany dotyczą tylko czasowego przesunięcia jakiegoś przystanku, więc nie ma to dla Ciebie znaczenia. A do różnych jakdojade mam awersję i wolę sama szukać połączeń.
    • sibeliuss Re: Z dworca na ul. Dobrą 06.10.13, 22:50
      Z Zachodniego 127 do przystanku Biblioteka Uniw.
      • illusion-of-wind Re: Z dworca na ul. Dobrą 09.10.13, 12:01
        Wielkie dzięki!
        Jedynie, że nie chcę niepotrzebnie wydłużać sobie podróż o 10 min. w pociągu oraz 15 min. w autobusie. Ale przynajmniej mam alternatywę 118.

Czy mógłby ktoś mi jeszcze wytłumaczyć, o co chodzi z numerami przy nazwie przystanków na ztm? Oglądam, na przykład, przebieg linii 118, i obok każdego przystanku jest zaznaczone PKP Toruńska 01 - Żerań 03 - Most Grota Roweckiego 01.... ????
        • sibeliuss Re: Z dworca na ul. Dobrą 09.10.13, 18:52
          Nieparzyste są w kierunku Centrum, parzyste w kierunku granic miasta.
          • horpyna4 Re: Z dworca na ul. Dobrą 09.10.13, 20:44
            No, niezupełnie. Czasem przecież przystanek nie jest ani w kierunku Centrum, ani w kierunku granic. Chodzi głównie o to, żeby zidentyfikować konkretny przystanek we właściwym kierunku dla danej linii.

Po prostu jeżeli znajdujemy na stronie ZTM informację, że mamy odjechać z przystanku np. "Dw. Centralny 08", to musimy znaleźć w realu przystanek z tym właśnie numerem, a nie np. 05, czy 13.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka