tw_wielgus 12.11.13, 17:05 Pani prezydent Waltz już zapowiedziała, iż tęcza na pl. Zbawiciela będzie odbudowana. A ja się pytam po co? W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosnaludzikow Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:07 tw_wielgus napisał: > Pani prezydent Waltz już zapowiedziała, iż tęcza na pl. Zbawiciela będzie odbud > owana. > A ja się pytam po co? > W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? Z uwagi ma to, że to wolny kraj i mniejszość lub ludzie o innych poglądach niż Ty mają prawo do własnych symboli w przestrzeni miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:13 Jak mniejszość? Wszakże symbolika jaką (podobno) reprezentowała "Tęcza" to równość i tolerancja. Z tego, co napisałeś wnioskuję, iż nawet Tobie nie kojarzyła się w ten sposób. Zatem była manifestacją i prowokacją skierowaną przeciw tym, którzy uważają, iż manifestowanie na ulicy swoich upodobań seksualnych jest czynem delikatnie rzecz ujmując nie właściwym. Ps.... a jakie są te moje poglądy do, których odniosłeś się w swoim poście? Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Tęcza manifestem upodobań seksualnych?? 12.11.13, 20:58 Co na to twój psychiatra? Odpowiedz Link Zgłoś
zgred-zisko Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:07 U kogo? Bo u mnie, nie. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:10 zgred-zisko napisał: > U kogo? Bo u mnie, nie. To nie jest twój teren. Na swoim możesz lub nie musisz stawiać betonowego typolewa z kółkami od taczki - pomnika. Po prostu prawo własności. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:16 Ano u tych, którzy swoją dezaprobatę okazują wyniośle milcząc jak i u tych, którzy manifestują ją przy pomocy zapałek. Nie wszyscy, jak widać, patrzą na to zjawisko artystyczne z Twojej prespektywy. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:10 Po to by faszysci nie triumfowali w naszym kraju,miedzy innymi powodami. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:18 A to byli faszyści....!? Hmmmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:22 te same"hmmmm" przezywali Niemcy w ubieglym wieku Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:27 Zdefiniowałeś to środowisko jako faszystowskie -OK, ale zapytam o podstawy takiej kwalifikacji. Odpowiedz Link Zgłoś
szwampuch58 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:44 Odpowiem klasykiem: "Kiedy przyszli po Żydów, nie protestowałem. Nie byłem przecież Żydem. Kiedy przyszli po komunistów, nie protestowałem. Nie byłem przecież komunistą. Kiedy przyszli po socjaldemokratów, nie protestowałem. Nie byłem przecież socjaldemokratą. Kiedy przyszli po związkowców, nie protestowałem. Nie byłem przecież związkowcem. Kiedy przyszli po mnie, nikt nie protestował. Nikogo już nie było." Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:49 Bzdura. To nieprawda. Identyfikowanie tych krańcowo różnych środowisk i stygmatyzowanie tej słowem faszyzm jest potwornym semantycznym nadużyciem. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:47 Masz rację - żadni faszyści... Całkiem zwykli, faszyzujący goowniarze!!! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:51 Czy każdy chuligan to faszysta? A chuligani z międzynarodowego teamu "Antifa"? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:26 Dlaczego pytasz?? napisałem tylko, że "faszyzujący goowniarze"... A "faszyzujący" nie znaczy: "faszyści", ale, ale ... dałeś mi okazję, żeby cóś dodać: faszyzujący gó...arze, to gorsze cóś niż faszyści! Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:36 Pytam bowiem pragnę całym sercem poszerzyć swój słownik pojęciowy o rozszerzoną interpretację słowa "faszyzm" zaczerpnietą z Twoich bogatych, wnikliwych i osobistych obserwacji. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:53 Napisałem: Masz rację - żadni faszyści... Całkiem zwykli, faszyzujący goowniarze!!! ... nie wiem, może przy drugiej szklaneczce whisky człowiek głupieje tak, że się go zaczynają czepiać... - o jakie "wnikliwe obserwacje" ci chodzi?? :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:18 A co za blended masz w szklance? Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 20:31 ... dobry! Monkey Shoulder - zaręczam, że druga szklaneczka nie działa, jak drugi kieliszek wyborowej... Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 21:12 tw_wielgus napisał: > Czy każdy chuligan to faszysta? > A chuligani z międzynarodowego teamu "Antifa"? Antifa to chuligani tylko dla faszystowskich śmieci. Antifa nie głosi haseł nienawiści wobec osób innej narodowości, innego koloru skóry, innej orientacji seksualnej, wobec osób wywodzących się z innej kultury, nie chce zabijać ludzi za to że są biedni i słabi (ataki brunatnego ścierwa na squaty zamieszkałe przez eksmitowanych na bruk i na osoby bezdomne). Antifa nie chce też niszczyć ludzi za poglądy polityczne, uprzedzając twoją prymitywną odpowiedź głoszenie nienawistnych haseł faszystowskich to bandycka hucpa a nie poglądy polityczne. Trzeba być naprawdę totalnym zerem moralnym by cokolwiek równać do faszystowskiego ścierwa! Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:17 marynarzyku, ty nawet w Warsiawce nie pomieszkiwales, wiec martw siem o bydlo w sswoim miasteczku. Proponuje postawic dla swietego spokoju wieksza tecze pod "Pajacem" tam chociaz nie bedzie obrazala niczyich uczuc , swietnie wkomponuje sie w przestrzen I duzo miejsca dla marszow jej wyznawcow. Nie rozumiem dlaczego bufetowa tak glupio upiera sie ? Odpowiedz Link Zgłoś
mariner4 widzisz słoiku 12.11.13, 17:21 Ja się w Warszawie urodziłem. Moi rodzice i dziadkowie też. Tam ukończyłem szkoły. Uważaj żeby ci się smalczyk nie potłukł w niedzielę wieczorem, jak jedziesz do roboty od mamuśki. M. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Taż... 12.11.13, 17:51 on nawet słoikiem nie jest :D:D:D Dzisiaj, to i słoiki mają polskie znaki... - a ten kałasznikow - nie!!! *** ... może on z Białorusi nadaje?? Odpowiedz Link Zgłoś
piotr7777 może to i faktycznie nie symbol mniejszości 12.11.13, 17:33 ...tylko powiedzmy rodzaj skojarzenia, że wszyscy choć różni jesteśmy jednością no a pod taką tezą to by mogli podpisać się i chrześcijanie - dlaczego więc lewicująca mniejszość nie zadba o to, aby chrześcijańska większość widziała w tej tęczy coś, z czym i oni będą mogli się utożsamić? Dziwnym trafem lansowana przez lewicę wielokulturowość nie obejmuje kultury chrześcijańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus hihihihihih 12.11.13, 17:56 ... cóś mi się zdaje, że ty katolik :D Powinieneś wiedzieć, że to symbol dany od boga, ta tęcza! :D:D:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:20 No niby jest to jakiś argument. Niemniej w takim wypadku nie rozumiem tego świętego oburzenia jakie wywołała w mediach ta rzeźba przedstawiająca rosyjskiego sałdata gwałcącego cięzarną kobietę. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:23 można palić tęcze to można i tak wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114871,14937818,Na_Rynku_pijany_mezczyzna_obsikal_odmawiajacych_rozaniec.html?lokale=warszawa#BoxWiadTxt Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:29 A czy ja dałem Ci podstawę to stwierdzenia, iż można..?! Coś za daleko podążasz w swoich interpretacjach. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:32 A czy ja dałem Ci podstawę to stwierdzenia, iż można..?! dałeś pośrednio, kwestionując sens odbudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:37 :)))) Dobre. Kto nie znami ten.... faszysta! Moje pytanie było z gatunku praktycznych. Do tej pory "Tęcza" była podpalana 4x. koszt ca' 70 tys. 4x70000 = ? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:44 Moje pytanie było z gatunku praktycznych. rozumiem i właśnie dlatego trzeba wykazać ,że bez względu na koszty ona będzie stać. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:47 Dlaczego? Cóż za ważne przesłanie niesie ten symbol, że bez względu na koszty należy to to odbudować? Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:54 Cóż za ważne przesłanie niesie ten symbol, dla mnie żadnego , ale właśnie dlatego aby tytułowe ... nie pomyślało dzisiaj tęcza ,jutro jakiś koszmarny pomniczek np JPII , pojutrze z innego stada tytułowe pomyśli o jakim kościółku czy meczecie i spirala jak spirala .......... Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:58 Zatem skoro w warstwie symbolicznej nie znaleźliśmy usprawiedliwienia do wydawania publicznych pieniędzy to czy warto tak po prostu, na przekór? Tania ta zabawa nie jest... Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 18:03 Zatem skoro w warstwie symbolicznej nie znaleźliśmy usprawiedliwienia mam w ...warstwy symboliczne . mnie chodzi tylko o to ,że nie będzie mi dyktował żaden pojeeeeb co może a co nie może stać,i tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 18:07 Ale kiedy właśnie dyktuje. Tęcza ma być i już. Bez względu na to czy to się komuś nie podoba, bez względu na koszty. Jeżeli zajdzie taka potrzeba to kwiatki zrobimy z azbestu i zatrudnimy firmę ochroniarską ( oczywiście na koszt miasta). Ma stać i już. Odpowiedz Link Zgłoś
m.c.hrabia Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 18:32 Ma stać i już. dokładnie , jeśli tak zdecydowaliśmy ,to tak , za rok będą wybory ,wybiorą inną radę innego prezydenta to oni może zdecydują aby rozebrać , ale nie poprzez palenie , nie będą piromani decydowali co na terenie miasta ma stać a co nie. mnie nie podoba się kościół który stoi 80 m od moich okien i w niedzielę ,jego nagłośnienie nie daje mi spać do 12,to co mam zrobić ,kupić zapałki? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 18:39 Kiedy widziesz w założeniach, jakie zacytował w swoim poście, Indeed ta ozdoba miała stać rok. Oczywiście nie ma zgody na to żeby podpalacze decydowali o tym co ma stać na terenie miasta a co nie. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 17:59 Dziwne, że nie widzisz różnicy... Dziwne również, że niewiele wiesz o "tęczy" :D Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Re: Ustąpić bydłu? 12.11.13, 21:01 tw_wielgus napisał: > No niby jest to jakiś argument. Niemniej w takim wypadku nie rozumiem tego świę > tego oburzenia jakie wywołała w mediach ta rzeźba przedstawiająca rosyjskiego > sałdata gwałcącego cięzarną kobietę. No tak, powyżej napisałeś że tęcza kojarzy ci się z czynnością seksualną, teraz to potwierdzasz. Naprawdę idź do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:28 O jakiej instalacji prawisz? Gazowej, wody pitnej? O już wiem, musi ciebie chodzi o instalację przeciw pożarową. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:31 Sądząc po tym co zostało odnoszę wrażenie graniczace z pewnością, iż nie była badana na intencję ppoż... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:34 Wbij sobie w swój pisi czerep, że to była konstrukcja. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:41 Wbiłem sobie w swój pisi łeb. A teraz wyprostuję Twój, bolszewicki, jeżeli pozwolisz: sjp.pwn.pl/szukaj/instalacja Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:31 Odpowiadasz na: pies_na_czarnych napisała: > O jakiej instalacji prawisz? Gazowej, wody pitnej? O już wiem, musi cieb > ie chodzi o instalację przeciw pożarową. To się tak określa. Masz spore braki w słownictwie. Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:35 wiosnaludzikow napisał: > Odpowiadasz na: > pies_na_czarnych napisała: > > > O jakiej instalacji prawisz? Gazowej, wody pitnej? O już wiem, mus > i cieb > > ie chodzi o instalację przeciw pożarową. > To się tak określa. Masz spore braki w słownictwie. Następny naukowiec się odezwał. Odpowiedz Link Zgłoś
wiosnaludzikow Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:39 pies_na_czarnych napisała: > wiosnaludzikow napisał: > > > Odpowiadasz na: > > pies_na_czarnych napisała: > > > > > O jakiej instalacji prawisz? Gazowej, wody pitnej? O już > Następny naukowiec się odezwał. Jak naukowcem określasz osobę , która zna zastosowanie wyrazu " instalacja" inne niż rura, gaz, itp to mój wnuk w podstawówce plastycznej ...jest wg Ciebie Naukowcem. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:44 Zostawmy to dokształcanie. Dla niego instalacja jest zawsze zakończona zaworem i tak już pozostanie... Odpowiedz Link Zgłoś
pies_na_czarnych Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:46 Matołku boży ironii w moim głosie nie słyszysz? Poczytaj sobie jaka różnica jest miedzy rurą, instalacją i konstrukcją. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:00 Aaaaa to była ironia. No popatrz.. Znaczenie słowa "ironia" też musisz sobie przypomnieć. Odpowiedz Link Zgłoś
zapijaczony_ryj Dla PiS_dogłowych kaczystów wszystko stanowi 12.11.13, 17:33 tw_wielgus napisał: > Pani prezydent Waltz już zapowiedziała, iż tęcza na pl. Zbawiciela będzie odbud > owana. > A ja się pytam po co? > W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? negatywne emocje z wyjatkiem Naczelnego Idioty, którego une wielbią. Mnie osobiscie tecza wisi tak jak i palma na rondzie wniebowstąpienia, ale ja tam nie mieszkam i to nie moja broszka, niech się wypowiedza ci co tam mieszkaja Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dla PiS_dogłowych kaczystów wszystko stanowi 12.11.13, 18:09 Dobre porównanie do "Palmy" przy rondzie ONZ. Tez paskudztwo i artystyczny odjazd. Palmy nikt nie pali. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mi Re: Dla PiS_dogłowych kaczystów wszystko stanowi IP: *.free.aero2.net.pl 14.11.13, 11:30 Palma nie dominuje nad przestrzenia, nie dewastuje jej. Jest smieszna. Odpowiedz Link Zgłoś
vladexpat Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:37 tw_wielgus napisał: > W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? Bo budzi także pozytywne emocje, a jej odbudowa będzie świadectwem tego, że brutalnemu/brunatnemu chamstwu trzeba dać odpór. Proste? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:54 Budzi pozytwyne emocje. Jakiś dowód podpierający tą tezę? Komuś jest koniecznie potrzebny symbol w centrum W-wy? Jako podatnik nie mówię - nie, ale oczekuję rzeczowych argumentów, które mnie przekonają, że nie władze W-wy nie marnują moich pieniędzy. Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 20:29 > Budzi pozytwyne emocje. Jakiś dowód podpierający tą tezę? To co, zbierzmy się, pozytywnie myślący, podpalmy jakiś samochód i obijmy paru przypadkowo spotkanych przechodniów, to tw uwierzy, że tęcza budzi też pozytywne emocje. Swoją drogą, czy udowodniłeś już, tw_wielgus, że nie jesteś kozą? A poza tym budzisz moje negatywne emocje, chyba trzeba cię zlikwidować. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus w "tak bardzo katolickim" kraju, 12.11.13, 17:43 jak Polska, tęcza powinna być świętością!!! Przecież to sam bóg ofiarował - ocaleńcom z potopu - tęczę... jako przymierze! *** ... skąd jednak, wychowankowie Rydzyka, Dziwisza, Michalika, "Flaszki" Głódzia, czy - ostatnio - Ryczana, mają o tym wiedzieć??? (mam wątpliwości, czy sami ci "nauczyciele" o tym wiedzą) Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: w "tak bardzo katolickim" kraju, 12.11.13, 18:00 Tak to jest chyba w starym testamencie.Dla unych to się nie liczy. Ważny jest głos Kaczyńskich. Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Re: w "tak bardzo katolickim" kraju, 12.11.13, 18:27 Doprawdy? To dlaczego podpierają się dekalogiem, jak laską??? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 17:56 Po to, żeby na jednym z centralnych placów miasta wśród szarych kamienic rosły sobie kolorowe kwiatki. Ot, co. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:04 Ależ na tym placu rosną kolorowe kwiatki. I nie trzeba ich dodatkowo dosmaczać tym dziełem inżynieryjnym wątpliwej artystycznie jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
zayka_nr1 tradycyjnie po staropolsku Bóg zapłać 12.11.13, 18:01 za spalenie tej tęczy i do następnego razu................ Odpowiedz Link Zgłoś
x2468 Re: tradycyjnie po staropolsku Bóg zapłać 12.11.13, 18:06 Bóg ci zapłaci. Wylądujesz na śmietniku bo tam jest twoje miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:08 tw_wielgus napisał: > Pani prezydent Waltz już zapowiedziała, iż tęcza na pl. Zbawiciela będzie odbud > owana. > A ja się pytam po co? > W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? Calkiem jak pomnik syrenki. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:12 Pomnik "Syrenki" budzi negatywne emocje? Ktoś ją kiedyś pozbawił ramienia, ale tych którzy dokonali tego czynu okrzyknięto wandalami a nie faszystami. Odpowiedz Link Zgłoś
aniechto.only Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:29 Syrenkę niszczono wiecej razy niz teczę . Po co ja było naprawiac skoro budziła tak negatywne emocje? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:40 Ależ mylisz się. To były pozytywne skojarzenia. Skojarzenia złomiarzy i punktów skupu. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Dobre pytanie. 12.11.13, 18:18 miała stać rok, ale HGW zmieniła plany "przez rok, bo na tyle był przewidziany projekt" wyborcza.pl/1,75248,14939349,Im_bardziej__Tecza__plonie__tym_bardziej_trzeba_ja.html "Za rok, 11 listopada zamanifestujmy pod "Tęczą" swój sprzeciw wobec agresywnych chuliganów. Broniąc instalacji brońmy Warszawy - miasta otwartego i tolerancyjnego!" Ciekawie może być za rok tam u was, po takim dictum ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 18:22 O widzisz! Mamy nawet zatem argument na nie. Skoro pierwotnie instalacja miała stać rok to, co spowodował,o że "miasto" zmieniło plany? Czy warszawiacy masowo domagali się przedłużenia prezentacji tej fascynującej ekspozycji? Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dorzucę taki cytacik: 12.11.13, 18:24 "(..) "Wciskanie "swojego dzieła na siłę innym, dewaluuje jego wartość, czyniąc je obiektem drwin i agresji. W tym miejscu piękne drzewo pasujące do strefy klimatycznej byłoby może bardziej pożyteczne. Artysta potrzebujący policji i ideologicznego wsparcia władzy chroniącej jego dzieło przed odbiorcami sztuki, która nie jest w tej formie akceptowana, to bardzo nędzny artysta. Swiat stoi otworem . Wystaw artysto swoje dzieło tam, gdzie się może spodobać. Zacznij artysto żyć w wolnym świecie i nie proś o pomoc policję, bo dyktatura w Polsce jest przeszłością." Odpowiedz Link Zgłoś
alistair-p Re: Dorzucę taki cytacik: 12.11.13, 18:30 Nie wydaje mi się,by nazywanie "odbiorcami sztuki" tego rozpasanego bydła które mieliśmy okazję widzieć na ulicach Warszawy było właściwe.A ta tęcza pasuje na pl.Zbawiciela i tyle.Uleganie żądaniom bezrozumnej tłuszczy jest błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dorzucę taki cytacik: 12.11.13, 18:46 Mnie się akurat średnio ta tandeta podoba, ale to zawsze jest rzecz gustu. Ten wczorajszy to był czwarty raz kiedy zniszczono tą instalację wiec błędem ligicznym jest w Twoim rozumowaniu przypisywnie braku odpowiedzniego wyczucia artystycznego tym zadymiarzom jacy podpalili instalację wczoraj, bo nie mamy pojęcia kto jest autorem trzech poprzednich podpaleń... Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dorzucę taki cytacik: 12.11.13, 18:40 > Artysta potrzebujący policji i ideologicznego wsparcia władzy Ideologiczne wsparcie władzy ten artysta akurat już ma, ponieważ właścicielem rzeźby jest Instytut A. Mickiewicza, jako żywo niezwiązany z prawicą i PiS ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 18:30 Oto jest pytanie.... Mam wrażenie, że ta kontrowersyjna instalacja (jak ostatnio wszystko w tym kraju) została mocno upolityczniona i komuś jest to bardzo na rękę ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 18:34 Za instalacją stoi "Instytut Mickiewicza". Czyżby wieszcz nasz narodowy miał coś z tym wspólnego? Idziemy zatem w kierunku świadomej prowokacji. Coś na kształt kopania po kostkach tak żeby sprowokować piłkarza przeciwnej drużyny a sędzia się nie zorientował. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 18:41 O! uprzedzileś mnie, dokładnie o tym samym piszę wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 18:55 Powiedymy, ze wyłożyłem kawę na ławę...;P Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 19:03 ten gość też nieźle dołożył do pieca (komentarz pod linkowanym wcześniej artytkulem) wyborcza.pl/1,76842,14939349,Im_bardziej_tecza_plonie__tym_bardziej_trzeba_ja_odnawiac.html?v=1&obxx=14939349&order=najstarsze&pId=25050808#opinion25050808 chyba rzeczywiście można się spodziewać sondażu Ratusza z opiniami mieszkańców stolicy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 19:15 Masz na myśli komentarz "kapitana.kirk"? Zgodzę się z tym, co napisał i podpiszę obiema rękami. " Rozumiem, że niektórzy ludzie nie mogą po prostu żyć bez fetysza stanowiącego uosobienie ich ideologii oraz jednocześnie bez ośmieszania lub niszczenia analogicznych cudzych fetyszy" Ten symbol urósł fenomenalnie i o dziwo bardziej niż palma na placu ONZ. Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 19:33 ostatnio mamy wysyp takich symboli (również żywych; Alicja Tysiąc, ks. Lemański, itp. itd.) Wszystko (dosłownie wszystko!) jeśli tylko się nada wykorzystywane jest przez polityków jako pretekst do ataku i maczuga, którą można okładać polityczną konkurencję. A związane z tym koszty i to nie tylko finansowe? Who cares.... Muszę znikać, narka. PS. iam.pl/pl/o-nas/rada-instytutu-adama-mickiewicza.html) Odpowiedz Link Zgłoś
indeed4 Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 19:39 dobry link iam.pl/pl/o-nas/rada-instytutu-adama-mickiewicza.html nie wiem jak to się stało, że w tym zestawie symboli zabrakło Smoleńska, to też taka "Tęcza", tylko ekhm... dużo większa. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Dobre pytanie. 12.11.13, 20:14 Same szacowne persona. Odwdzięczę się informacją z 3 sierpnia: "Tęcza z pl. Zbawiciela odzyska kolory za 50 tysięcy złotych(...) Remont będzie polegał nie tylko na przypięciu kwiatów. Miasto kładzie nacisk na zabezpieczenia przeciwpożarowe oraz przeciwkorozyjne." wiadomosci.onet.pl/warszawa/tecza-z-pl-zbawiciela-odzyska-kolory-za-50-tysiecy-zlotych/lx98t Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus A i jeszcze jedno... 12.11.13, 20:16 co wskazuje na dwie możliwości: albo skrajnie przemyślaną lokalizację tego "kontrowersyjnego symbolu", lub też głupotę połączoną z brakiem wiedzy historycznej www.zw.com.pl/artykul/517373.html Odpowiedz Link Zgłoś
sclavus Ateiści!!! 12.11.13, 18:33 zaapelujmy do hierarchów!, niech pokażą, że nie są episkopatem i niech pokażą, że wiedzą co w biblii jest i ... niech bronią tęczy!!! ... przecież to sam bóg ofiarował tęczę!!! :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
indris Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:39 Żeby nie ustępować przed wandalami. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:42 Ten argument już pał. Ale to trochę mało żeby mnie przekonać do wyłożenia ze swojej kieszeni pieniędzy na odbudowę. Coś o wartości artystycznej a może symbolicznej tego "dzieła"... Bo jeżeli ma to być to jedynie symbol walki z wndalizmem to ja mówię pass. Odpowiedz Link Zgłoś
behemot17-13 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:41 z tymi negatywnymi emocjami byłbym ostrożny bo, instalacja stała chyba już jakiś czas i nie spłonęła, nie została zniszczona, nie została rozebrana. chyba logicznym jest, że jeśli budzi tyle negatywnych emocji powinna być zdewastowana zaraz po zainstalowaniu a nie była. wychodzi na to, że niszczenie tęczy dowartościowuje chuliganów. gdyby tak spytać przypadkowych przechodniów, co symbolizuje tęcza na pl. Zbawiciela, podejrzewam że większość z odpytywanych nie miałaby zielonego pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:21 Tak dla porządku... Była niszczona czterokrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
porannakawa01 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 18:44 A dlaczego ona jest niszczona? Ano niszczona jest przez durni, którym piękna Warszawa się nie podoba. I trzeba będzie ją odbudowywać aby durnie nie postawili na swoje na nieswoim niszcząc. Tyle! Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_mia_mia Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:08 Nieodnowina instalacja będzie sygnałem, że durnota wygrała. Odpowiedz Link Zgłoś
tw_wielgus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:20 Czemu? Taka nadpalona modernistyczna konstrukcja również może być nośnym symbolem postindustrialnym. Odpowiedz Link Zgłoś
99venus Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:33 tw_wielgus napisał: > Pani prezydent Waltz już zapowiedziała, iż tęcza na pl. Zbawiciela będzie odbud > owana. > A ja się pytam po co? > W jakim celu skoro ta instalacja budzi tyle negatywnych emocji? po to żeby hołota wiedziała,że nie wygra.naziole muszą być wytępieni. Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 19:41 Zamiast tęczy proponuję postawić dużą puszkę zimnego Lecha pomalowana na kolory tęczy, brunatni nie zniszczą no bo to symbol poległego Lecha, kolorowi też nie bo w końcu kolorowe . wilk syty i owca cała Odpowiedz Link Zgłoś
ave.duce Po to, że "somewhere over the rainbow... 12.11.13, 20:20 skies are blue, And the dreams that you dare to dream really do come true... Eric Clapton - Somewhere Over The Rainbow HD Odpowiedz Link Zgłoś
man_sapiens Re: Po co odbudowywać tą instalację? 12.11.13, 20:24 Budzi znacznie więcej emocji pozytywnych (w zdrowych umysłach) niż negatywnych (w umysłach chorych). A wskutek działania łysych tępaków stała sięsymbolem wolności sztuki i wolności słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
tornson Jaasne, najlepiej ulec dyktatowi brunatnych śmieci 12.11.13, 20:56 Budzi negatywne emocje u kogo? Komu może przeszkadzać tęcza? Albo jakimś niedorozwojom chorym umysłowo, albo brunatnym śmieciom nie godnym miana człowieka. Odbudować, zainstalować monitoring, jak śmiecie przyjdą podpalić, dorwać i obciążyć kosztami renowacji. Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Re: Jaasne, najlepiej ulec dyktatowi brunatnych ś 12.11.13, 22:47 tornson napisał: > Budzi negatywne emocje u kogo? Komu może przeszkadzać tęcza? Albo jakimś niedor > ozwojom chorym umysłowo, albo brunatnym śmieciom nie godnym miana człowieka. No właśnie. I trudno mi odpędzić myśl, że te brunatne gnojki mają powód, by nienawidzić tęczy. Pamietasz zdjęcie z obozu Auschwitz-Birkenau, które obiegło cały świat. Tęcza - ten barwny symbol spokoju i radości po burzy - nad kultowym dla faszoli miejscem, gdzie ich idole w SS-mańskich mundurach - robili bez przeszkod to, co ta faszyzująca gó...arzeria też by chciała - dawali upust swej nienawiści do Żydów, Polaków, Romów, Rosjan i w ogóle - Europejczyków, do komunistów, socjalistów, demokratów a nawet narodowców, tyle że z konkurencyjnej ferajny... www.990px.pl/files/2010/01/38_71071833.jpg Ale musieli być wkurzeni, ze tamtej tęczy nie mogli podpalić... A przy okazji - wkurzeni na Ruskich... za to, że przerwali faszystowskie bestialstwo i za to, że tak bez szacunku się obeszli ze swastykami i innymi ukochanymi symbolami naszych faszyzujacych gnojków: fakty.interia.pl/slideshow/galerie,iId,1010101,iAId,71881,iSort,5#1010101 > > Odbudować, zainstalować monitoring, jak śmiecie przyjdą podpalić, dorwać i obci > ążyć kosztami renowacji. Ale też - profilaktycznie i leczniczo - wziąć przykład z tego co z faszystami robili Ruscy , a także w ogóle z Aliantów - zwłaszcza z tego jak potraktowali nazistowskich przywódców w Norymberdze. Odpowiedz Link Zgłoś
cronny Err, Jaasne, najlepiej ulec dyktatowi brunatnych ś 12.11.13, 22:53 ten link - pokazujacy jeden z powodów, dla których faszole tak nienawidzą Ruskich - się lepiej uruchamia fakty.interia.pl/galerie/historia/65-rocznica-zakonczenia-ii-wojny-swiatowej-zdjecie,iId,1010101,iAId,71881 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Obrzydliwa tandeta sprawa polityczna IP: 5.174.27.* 13.11.13, 12:42 Mnie tecza ze sztucznych kwiatkow przeszkadza, bo jest PASKUDNA. Nie mam nic do gejow, ale na te tandete patrzec nie moge. I mozecie mi skoczyc. Geje w wiekszosci sa ludzmi o dobrych gustach, bardzo zadbanymi. Ta cholerna tecza jest obrzydliwa, jest tandetna, jest w zlym guscie. I tyle. Mam gdzies spory polityczne. Nie chce tego szkaradztwa na Pl. Zbawiciela. Teraz koslawe, tandetne, platykowe kwiatki na blaszanym rusztowaniu staly sie sprawa polityczna. Beda sie bic, beda tego pilnowac, zakladac monitoring!!! Takie rzeczy tylko w Polsce. Nie ma na przedszkola, nie ma na lecznie warszawiakow, ale znajdzie sie kasa na piata budowe oraz staly monitorig TANDETY. Odpowiedz Link Zgłoś