Dodaj do ulubionych

Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada.

22.11.13, 09:39
Witam,

Co sądzicie o nowych uchwałach ??? Czytając dokumenty dochodzę do przekonania "że lepszy wróbel w garści niż gołąb na dachu". Idąc do Sądu raczej wiele nie uzyskamy. Ja raczej jestem na "TAK" a jakie jest wasze zdanie ???

Pozdrawiam,
Obserwuj wątek
    • paniloczek Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 25.11.13, 20:50
      niestety bezinteresowność mieszkańców prowadzi do tego, że nawet po wróbli nam piórko nie pozostanie :(
    • annazawadzinska Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 25.11.13, 22:19
      jestem na tak.
      Sąd nam też zapewne przyzna coś z dobytku Gazomontażu , a kolejka interesantów rozdziobie wszystko zanim nadejdzie nasza kolej "dziobania" :(
      • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 13:21
        Na klatkach jest informacja, ze zebrania nie ma. Dzwonię do Ankry i zebranie jest !!!
        Ktoś nieźle miesza. i to mi się nie podoba.
        • annazawadzinska Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 14:16
          dziękujemy za informację:)
          czy ktoś z Ankry naniesie poprawki na "ogłoszenie", nie wszyscy lokatorzy czytają forum :(
          • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 15:02
            Tego nie wiem czy ktoś poprawi ogłoszenia.

Szanowna Rado,
            Jeśli jest pomysł aby coś zmienić to dyskutujemy na argumenty a nie wprowadzacie ludzi w błąd.
            Uważam, że tym posunięciem zraziliście ludzi do siebie.
    • mie-szkaniec Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 15:51
      Witam sąsiadów.
      Z tego co wiem Rada poprosiła Zarząd o zaświadczenie od notariusza czy garaże są wolne od jakichkolwiek wpisów w hipotece na rzecz osób trzecich i do dnia dzisiejszego takiego zaświadczenia poświadczonego przez notariusza nie dostała. Nikt nie jest przeciwny aby pójść na ugodę i przejąć coś niż nic ale nie można działać tak że przejmiemy coś z długiem. Przecież Zarząd nic nie kosztuje aby takie zaświadczenie pozyskać przecież notariusz opłacany jest z naszych pieniędzy. Aby uniknąć dodatkowych kosztów (przyjazd notariusza na nieruchomość) o takie zaświadczenie wystąpiła Rada, działająca dla dobra mieszkańców. Chyba że nie sprawdzając hipotek możemy od razu wziąść dług zaciągnięty pod hipotekę, a przecież Gazomontaż proponował nam mieszkania w 107 które mogą być objęte hipoteką i całe szczęście że ich nie wzieliśmy. Było już kilka zebrań w tej sprawie i jakoś nigdy Zarząd nie wspomniał o tym że sprawdzał i hipoteki i są wolne od obciążeń. Skoro Rada dla naszego dobra zwróciła się o tak ważną sprawę aby sprawdzić czy nie ma długu to chyba lepiej wiedzieć przed zagłosowaniem niż póżniej mieć pretensje nie wiadomo do kogo.
      • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 16:20
        Zgadzam się, że trzeba wszystko sprawdzić. To pozostaje bezdyskusyjne !!! Natomiast wprowadzenie w błąd, że zebranie nie ma chociaż jest to jest mocno nie w porządku. Można było wysłać info. do Ankry, ze prosimy o odwołanie spotkania ze względu na brak odp.
        • mie-szkaniec Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 16:52
          Takie prośby były wysyłane do Ankry (mailowo i pisemnie) odpowiedź była bardzo lakoniczna, jednak Radzie chodziło o wyciąg z ksiąg wieczystych poświadczonych przez notariusza. Do dnia dzisiejszego nie otrzymaliśmy wyczerpujących informacji, czy w dziale IV - hipoteki nie ma obciążeń na miejsca postojowe które mamy zakupić. w informacji na drzwiach jest tylko propozycja którą rada osiedla przedstawiła do Ankry z prośbą o odwołanie zebrania w związku z brakiem odpowiedzi, proszę czytać ze zrozumieniem. Oczywiście zebranie się odbędzie, jednak jeśli takie dokumenty nie zostaną nam przedstawione, będziemy wnosić o powtórne zebranie z uzupełnionymi dokumentami aby zapobiec zakupieniu zadłużonych miejsc garażowych. Rada nie jest przeciwna przejęciu miejsc do majątku wspólnoty, jednakże nie możemy pozwolić sobie na zakupienie zadłużonych garaży.
          • karolina_alina Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 17:38
            Witam
            Dobrze, że są ludzie którzy pilnują naszych interesów, na pewno nie jest to Ankra, która zawsze była uzależniona od Gazomontarzu (przeszło 51% udziału ) teraz gdy deweloper ma niskie udziały zaczyna robć coś dla ludzi , jak można dopuścić do tak dużego zadłużenia , jako mieszkańcy powinniśmy wnieść pozew do sądu o działania na niekorzyść właścicieli, wszystkie długi powinna pokryć Ankra ze swoich pieniędzy.Dlatego musimy zwrócić uwagę czy zakup garaży nie ma jakiegoś drugiego dna (obciązenia hipoteki)
            • paniloczek Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 18:25
              LITOŚCI!!! Dwie sprzeczne informacje, jedna od ANKRY druga od rzekomej RADY, która w żaden sposób nie potwierdziła czy to faktycznie jej informacja, czy moze ktoś robi sobie "żart", wystarczyła by pieczątka, podpis z imienia, nazwiska czy chociażby kontakt w celu weryfikacji informacji rozwieszonej na klatkach.
              Dwa lata temu na księdze 107 nie było żadnego obciążenia, nie wiem czy mogłoby sie to zmienić, bo się na tym nie znam. Walczmy o swoje ale z głową. Jeśli jest potrzeba organizujmy spotkania tylko z RADĄ żebyśmy na spotkania z ANKRĄ szli ze wspólnie ustalonymi i sprawdzonymi informacjami...
              To co się dzieje jest jawną kpiną z właścicieli lokali, nie dziwi mnie już tak mala frekwencja na zebraniach skoro sami nie potrafimy dbać o wspólne dobro!!!
              • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 18:35
                zgadzam się !!!
                Dlatego proponuję aby osoba która powiesiła ogłoszenia o braku spotkanie zdjęła je a my wszyscy spotykamy się jutro o 18.30 wraz z Radą przedyskutujemy temat.

Słyszałem, że jest wybrana nowa firma Zarządzająca. Czy ktoś z Rady Mieszkańców mógłby podzielić się informacją co to za firma ? Czy nowa firma mam doświadczenie w prowadzeniu spraw trudnych i beznadziejnych.
                • paniloczek Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 19:01
                  jaka nowa Firma??? a kto ją wybrał??? na jakiej podstawie??? kiedy zacznie się nas szanować i uzgadniać, a przede wszystkim informować nas o jakichkolwiek działaniach???
                  • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 20:15
                    Sami jestesmy sobie winni. Ze 107 nie ma nikogo w Radzie. I stad pomysły z mchu i paproci.
                    • route67 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 21:20
                      Przejrzałem co dokładnie zostało napisane na kartkach od "Rady" porozklejanych w 105 - nie ma tam informacji, że zebranie jest odwołane a jest informacja że Ankra zostałą poproszona o odwołanie zebrania. Nie wprowadzajmy się wzajemnie w błąd.
                      Nie ma też żadnej wzmianki o nowym Zarządcy. Skąd ta informacja? Najpierw trzeba odwołać Ankre, która wydaje się być w swoich działaniach skrajnie nieudolna, a dopiero potem można myśleć o nowym Zarządcy.

Co do uchwał - proszę mnie wyprowadzić z błędu jeśli się mylę, ale:
                      rozbicie na dwie osobne uchwały (14/15) tylko utrudnia temat, bo muszą przejść OBIE te uchwały żeby w ogóle było o czym rozmawiać. Nie przejście którejkolwiek z nich dyskwalifikuje całą operacje, ponieważ ugoda zaproponowana przez Gazomontaż jest jednoznaczna i odnosi sie do całości, czyli tak roszczeń za 103/105/111 jak i roszczeń do 107. Tym samym nie zyskujemy NIC na takim rozbiciu poza utrudnieniem całego procesu. Ankra podsumuje, że się starała a to mieszkańcy są źli i leniwi.

Pójdzmy dalej:
                      Uchwala 14 - kwota 175 tys (przy założeniu 25k/miejsce)
                      Uchwała 15 - kwota 91 tys

Ekspertyza za 103/105/111 ktora nie uwglednia 107 to kwota 262 tys. Kwota z ugody to 266 tys. Czyli tylko 4 tys na usterki w 107?

Warunkiem ugody (par 3) jest podjęcie "uchwały", a nie "uchwał". Ta drobna różnica sama przez się może spowodować nieważność zawartej ugody.

Podsumowując: Możemy sobie głosować uchwałY, Gazomontaż zyska tylko na czasie a my nic kompletnie nie zyskamy. Marnujemy tylko czas.

Tutaj potrzeba zewnętrznej opieki prawnej, której sami sobie nie zapewnimy, bo nikt z mieszkańców nie jest dobrym wujkiem żeby to zasponsować, ergo - jak najszybszego odwołania Ankry i powołanie w to miejsce kogoś /nowego Zarządcy/ kto w naszym imieniu zweryfikuje co tak naprawde nasz dotyczhczasowy Zarzadca robił z naszymi pieniędzmi i jeśli sie okaże że Ankra działała na niekorzyść Wspólnoty (podkreślam: JEŻELI) szukać sposobu na wyciągniecie konsekwencji za ewentualne zaniedbania, jeśli prawo w ogóle takie coś umożliwia (a tego nie jestem pewien). Prawdopodobnie nikt z nas mieszkańców nie ma kompetencji by to merytorycznie ocenić. Od Gazomontażu prawodpodobnie nic nie wydusimy, szanse na to są nikłe. Zajęcie hipoteki może sie zmienić z dnia na dzień. Na jutrzejszym zebraniu powinny być wyciagi z KW z datą 28.11, tylko czy Ankra o to zadba?

Mamy tak naprawdę to co chcieliśmy - był czas na odwołanie Ankry bodajże 2 lata temu, nie chcieliśmy - mamy teraz bagno z którego skali prawodpodobnie sobie nie zdajemy sprawy.
                      Kazdy z nas bedzie do tego interesu dopłacał.
                      • annazawadzinska Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 27.11.13, 22:54
                        odwoływanie Ankry w tym momencie jest najgorszym posunięciem z możliwych. Zanim nowy zarządca ogarnie nasze sprawy, zapozna się ze wszystkim, Gazomontaż może się zwinąć, a nam nie zostanie nic.
                        • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 09:17
                          Witam,

Odnośnie braku informacji o odwołaniu zebrania. jeszcze wczoraj w 107 wisiała informacja. Nie będę cytował całej ale sam koniec "Dlatego nie mając właściwych informacji i jasnych dokumentów nie możemy pozwolić sobie na zakup miejsc garażowych zgodnie z ugodą. Zebranie na dzień 28 XI odwołane". Rozumiem, ze czytałeś inne ogłoszenie ???
                          • anturia5 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 11:09
                            Do Piotra Kostrzewy,
                            człowieku czytaj ze zrozumieniem, tam jak "wół" jest napisane, cytuję :
                            "Aby nie narażać Wspólnoty na dodatkowe koszty, zwróciliśmy się do Zarządcy Ankra.Mr o odwołanie zebrania zaproponowanego na dzień 28.11.2013".
                            Sprawdziłam również w kilku klatkach i INFORMACJA JEST TA SAMA !!!!
                            • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 11:39
                              Ręce opadają. Dopisek na końcu Ogłoszenia tak jak cytowałem wcześniej "Zebranie na dzień 28 XI odwołane" - jak zatem to interpretować ???
                              • anturia5 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 14:12
                                Tam jest mowa o propozycji odwołania, a nie że jest odwołane, a zresztą interpretuj sobie jak chcesz, nie mąć jedynie ludziom w głowie.
                                • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 14:20
                                  miłego dnia :) rozwaliłaś mnie tym tekstem
                                  • piotr.kostrzewa Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 14:25
                                    jest taka prz. która pokazuje IP z jakiego komputera jest post. I wiecie co. Na forum piszą te same IP tylko pod innymi nickami. dobre co !!! :)
                          • mie-szkaniec Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 13:01
                            Rada napisała informację do mieszkańców i wywiesiła "Aby nie narażać Wspólnoty na dodatkowe koszty zwróciliśmy sie do Zarządcy Ankra Mr o odwołanie zebrania zaproponowanego na dzień 28.11.2013" i Ankra wywiesiła że zebranie się odbędzie więc należy czytać ze zrozumieniem bo o odwołaniu zebrania przez Radę nic takiego nie ma.
                • anturia5 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 11:25
                  Jezu, ale Ty człowieku siejesz zamęt, jak można było wybrać nowy zarząd bez odwołania starego ?, więc jak na razie zarząd jest TEN SAM !!!
              • sara06 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 10:00
                Wiesz chcemy niektórzy, tylko jest opór mieszkańców niestety, widzą dolary to pędzą w ich kierunku. Ponad 2 lata temu chcieliśmy zmienić Ankrę - ówczesna Rada w której składzie było dwóch Zarządców i co - mieszkańcy posłuchali Ankry tak pięknie przemawiała, zupełnie jak teraz, tak mami, że wszyscy chcą kupić miejsca i lokal.
            • sara06 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 09:58
              Przeczytajcie sobie art 199 KC i art. 209 UoGN

I co dalej jesteście chętni kupić? Lokale są obciążone i jeśli już takie kupować to musi być zwolnienie Banku i jego oświadczenie w tym zakresie.
              • sara06 moje pismo do Pani Mecenas Rajkiewicz 28.11.13, 10:01
                Pani Mecenas,

W tej Wspólnocie postanowiłam się nie zajmować Pani brakiem profesjonalizmu i narażaniem Wspólnoty na koszty, ale widzę, że się nie da.

Naraża Pani właścicieli lokali na koszty, nie windykowała Pani zaległości, a teraz Wspólnota ponosi tego konsekwencje, nie egzekwowała usuwania usterek, nie nadzorowała procesu ich usuwania, nieprawidłowo przejmowała Pani wszystkie etapy osiedla, a próbuje Pani na siłę wcisnąć mieszkańcom bubel prawny.
                Nie zrobiła Pani biznes planu – nie pokazała mieszkańcom, że zakup miejsc to zysk max 100 000 zł, a każdy z nas dodatkowo dopłaci do interesu prywatnie, do użytkowania wieczystego, podatku od Nieruchomości, do tego koszty utrzymania się zwiększą. Nie ma planu na wynajem, na korzystanie z miejsc, sprzedać ich też Wspólnota nie może.

Ponadto
                Zgodnie z art. 199 KC i art. 209 a UoGN Wspólnota może zakupić nieruchomość tylko i wyłącznie kiedy wszyscy właściciele przystąpią do aktu notarialnego, sama uchwała zwykła protokołowana przez notariusza nie wystarczy. Nabywamy do majątku odrębnego, więc każdy z nas musi zgodzić się na powiększenie swojego majątku.

Nie wie Pani, co zrobi sąd i najgorszym dla Wspólnoty będzie, jak za pół roku odrzuci wniosek. Nie jest możliwym, żeby Sąd wpisał Wspólnotę jako właściciela, wpisze każdego współwłaściciela osobno, gdyż potem Urzędy nie będą umiały tego rozliczyć. Co tylko potwierdza, iż nabyte powierzchnie będą do majątku odrębnego i każdy z nas powinien wyrazić na to zgodę.

Dlatego nie ma praktyki zakupu Nieruchomości przez Wspólnoty.

Pomijam, że nie przekazała Pani informacji mieszkańcom o tym, iż pod lokale jest zastaw pod kredyt Gazomontaż i KW jest obciążona. Nie przekazała Pani informacji w żadnym dokumencie, głównie ugodzie, że lokale są wolne, Bank zdejmie z nich hipotekę /A nie zrobi tego, gdyż to obrót bezgotówkowy/.

Naraża nas Pani na koszty i tym razem zgłosimy sprawę do odpowiedniej instancji, działa Pani na naszą szkodę i dodatkowe koszty, których zwrotu będziemy się domagali.

Niżej stosowne artykuły:

art. 199
                Do rozporządzania rzeczą wspólną oraz do innych czynności, które przekraczają zakres zwykłego zarządu, potrzebna jest zgoda wszystkich współwłaścicieli. W braku takiej zgody współwłaściciele, których udziały wynoszą co najmniej połowę, mogą żądać rozstrzygnięcia przez sąd, który orzeknie mając na względzie cel zamierzonej czynności oraz interesy wszystkich współwłaścicieli.
                Art. 209a. Działka niespełniająca wymogów działki budowlanej
                1. Jeżeli przy wyodrębnianiu własności lokali w budynku wydzielono dla tego budynku działkę gruntu niespełniającą wymogów działki budowlanej, właścicielom lokali przysługuje w stosunku do Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego roszczenie o zawarcie umowy przeniesienia własności lub oddania w użytkowanie wieczyste przyległej nieruchomości gruntowej lub jej części, która wraz z dotychczas wydzieloną działką gruntu będzie spełniać wymogi działki budowlanej, pod warunkiem że roszczenie to zostało zgłoszone łącznie przez właścicieli wszystkich lokali; w razie braku zgody stosuje się przepisy art. 199 obowiązki współwłaścicieli przy przekroczeniu zakresu zwykłego zarządu, Kodeksu cywilnego.
                2. Przeniesienie własności nieruchomości, o którym mowa w ust. 1, może nastąpić po rozpatrzeniu przez właściwe organy wniosków poprzednich właścicieli lub ich spadkobierców o przywrócenie własności tej nieruchomości.
                3. W przypadku, o którym mowa w ust. 1, Skarbowi Państwa lub jednostce samorządu terytorialnego przysługuje w stosunku do właścicieli lokali roszczenie o zawarcie umowy przeniesienia na ich rzecz własności lub oddania im w użytkowanie wieczyste przyległej nieruchomości gruntowej lub jej części.
                4. Roszczenie, o którym mowa w ust. 1, nie przysługuje, jeżeli:
                1) toczy się postępowanie dotyczące prawidłowości nabycia nieruchomości przez Skarb Państwa lub jednostkę samorządu terytorialnego;
                2) przyległa nieruchomość gruntowa, stanowiąca własność Skarbu Państwa lub jednostki samorządu terytorialnego, została oddana w użytkowanie wieczyste innej osobie lub w trwały zarząd jednostce organizacyjnej na cele obronności i bezpieczeństwa państwa, lub graniczy z tymi nieruchomościami;
                3) wskutek realizacji roszczenia przyległa nieruchomość gruntowa przestałaby spełniać wymogi działki budowlanej.
                • piotr.kostrzewa Re: moje pismo do Pani Mecenas Rajkiewicz 28.11.13, 11:03
                  W dalszym ciągu podtrzymuje, że przed zagłosowaniem trzeba wszystko sprawdzić. Dziwi mnie tylko, że ktoś pisze, że nie umiem czytać bez zrozumienia. Z ogłaszania który wisi w bloku 107 jasno wynika, że spotkanie jest odwołane. Bezdyskusyjnym pozostaje rozegranie tak tematu. Można się spotkać, porozmawiać, poinformować a nie OSZUKIWAĆ !!! i tyle w temacie. do zobaczenia na spotkaniu
                  • anturia5 Re: moje pismo do Pani Mecenas Rajkiewicz 28.11.13, 11:13
                    Łatwo jest tylko pisać, że trzeba wszystko posprawdzać !!! Z tego co wiem, bo rozmawiam z radą, to właśnie jest sprawdzane, tylko rada nie otrzymuje od Ankry żądanych dokumentów, dlatego na tej podstawie wniosła o odwołanie zerania
                    • sara06 Re: moje pismo do Pani Mecenas Rajkiewicz 28.11.13, 11:29
                      Dokładnie tak, Ankra nie chce nic dać, to wbrew przepisom. Dwa lata temu też nie chciała i wszystko ogarnialiśmy sami, kopiowaliśmy rozwieszaliśmy itp.
                      A to niezgodne z ich umową, standardami zawodowymi.
                      A moje pismo jest pismem, które może nam pomóc w drodze postępowania sądowego - o tym mało kto z nas myśli. Zeby wnieść roszczenie o odszkodowanie trzeba mieć dowody :)
    • route67 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 28.11.13, 23:07
      Niestety praca nie pozwoliła mi dotrzeć na dzisiejsze spotkanie.
      Czy odbyło się ono?
      Jeśli tak to czy była tylko kłótnia czy tez coś konsktruktywnego wynikło?
      • mie-szkaniec Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 29.11.13, 00:30
        Zebranie się odbyło natomiast było do przewidzenia że raczej nic z tego nie wyjdzie. Przez 2 miesiące pani z zarządu tylko namawiała że jest to dobra ugoda natomiast nie dopowiedziała tego że Wspólnota tych miejsc nie będzie mogła sprzedać tylko z nich korzystać. Nawet przy wynajmie to może przez 15 lat coś uzbieramy. Osoby zainteresowane kupnem miejsc bardzo się rozczarowały a pani z zarządu umiała tylko powiedzieć przepraszam.
        • route67 Re: Nowe uchwały. Spotkanie 28 listopada. 29.11.13, 01:22
          To było do przewidzenia...
          Mam nadzieję, że Wspólnota jednak pójdzie po rozum do głowy i bedziemy mieli kiedyś porządną i zaangazowaną firmę Zarządzająca Naszym osiedlem.
          • sara06 ODP Pani Mecenas 29.11.13, 11:12
            Witam !

Po pierwsze, należności były windykowane na bieżąco, a nawet doprowadziliśmy do licytacji lokalu p. Łubianki. Także w przypadku Gazomontażu został złożony pozew w postępowaniu upominawczym. Żadne należności nie uległy przedawnieniu.
            Po drugie, w sprawie usterek i wad dochowaliśmy należytej staranności, wszystkie zostały zgłoszone w terminie, zleciliśmy też ekspertyzę budowlaną, przeprowadzaliśmy przeglądy techniczne, które przekazywaliśmy do Gazomontażu.
            Po trzecie, na zebraniach na których Pani nie była obecna sondowaliśmy zebranych pod kątem wynajmu miejsc postojowych i sporo osób zadeklarowało wolę wynajęcia a w perspektywie wykupu miejsc postojowych zwłaszcza gdyby była możliwość rozłożenia ceny na raty.
            Po czwarte, nie zgadzam się z tezą, że zakup miejsc to zysk dla wspólnoty tylko 100 000 zł. Miejsca postojowe w wielostanowiskowych garażach podziemnych są sprzedawane przez developerów w cenie od 20 000 - 35 000 zł, więc dlaczego wspólnota miałaby je sprzedawać tylko za 11 000 zł.
            Po piąte, zgodnie z orzeczeniami Sądu Najwyższego wspólnota mieszkaniowa może nabywać prawa i obowiązki do majątku własnego, a nie do majątku poszczególnych właścicieli lokali, w tym także może nabywać nieruchomości, co potwierdza ustawa o własności lokali art. 22 ust. 3 pkt 6a. Ustawa o własności lokali ma charakter lex specialis w stosunku do ustawy o gospodarce nieruchomościami a także przepisów kodeksu cywilnego, a jak wiadomo lex specialis derogat legi generali.
            Po szóste, hipoteka wpisana w księgi lokali mieszkalnych nie dotyczy miejsc postojowych w garażach podziemnych ani też pomieszczenia gospodarczego, co można wyczytać z ksiąg wieczystych dostępnych on line.
            Po siódme, to do właścicieli należy decyzja w sprawie ugody z Gazomontażem a nie do mnie. W przypadku niepodjęcia przedstawionych uchwał poddamy pod głosowanie uchwałę o skierowaniu sprawy na drogę postępowania sądowego. Ponadto to właściciele lokali mają legitymację procesową do występowania do sądu gdyż wynika ona z umów nabycia lokali a do dnia dzisiejszego nie wpłynął ani jeden wniosek o przygotowanie i poddanie pod głosowanie takiej uchwały.
            Skoro tak bardzo leży Pani na sercu dobro wspólnoty to czemu Pani nie wystąpiła do sądu albo przynajmnie nie zmobilizowała sąsiadów do działania w tej sprawie. W sprawie odwołania ANKRY umiała Pani zadziałać.
            • sara06 kolejne moje 29.11.13, 11:13
              Ma Pani rację, źle zrobiłam, że jeszcze z Piłsudskiego Ankry nie wyrzuciliśmy wcześniej, ale na to nigdy nie jest za późno. Celowo się nie mieszałam, nie walczyłam z wiatrakami, żeby wszyscy właściciele zobaczyli oblicze Ankry i żałowali braku decyzyjność sprzed dwóch lat. Na szczęście przejrzeli na oczy.

A o mobilizacji nie ma mowy, w sytuacji kiedy nie chce Pani dać danych dotyczących zaliczek. Wielokrotnie z Panią Zaskórską prosiłyśmy. Nic sobie Pani z tego nie robi i zawsze postępuje tak jak chce. Nie akceptuje decyzji Rady i jej próśb, zarówno starej, jak i po forum widać aktualnej.

Na szczęście próśb i dowodów w tym zakresie pisemnych mamy wiele i wystarczy, aby zajęły się sprawą odpowiednie instancje.
            • sara06 I kolejna odp - poczytajcie o DAROWIZNIE 29.11.13, 11:13
              A teraz merytoryka Pani Mecenas

Pytanie 1 – Na podstawie którego przepisu Wspólnota wg. Pani może nabyć nieruchomość /udział w lokalu też ją stanowi/, a nie może jej sprzedać? – jawne działanie na korzyść Gazomontażu.
              Ponieważ na szczęście nie jest Pani jedynym prawnikiem w Warszawie, inni mają odmienne od Pani opinie odnośnie naszej sytuacji, proszę o rozważenie przeprowadzenia procedury przekazania DAROWIZNY przez Gazomontaż na rzecz Naszej Wspólnoty.
              Skoro, jak twierdzi Pani i Gazomontaż, nie będzie możliwości nic już od nich wyciągnąć, to niech nam nie sprzedają nieruchomości w zamian za ugodę, a z oświadczeniem Banku o braku obciążenia tych nieruchomości kredytem bankowym darują je nam w ramach zadośćuczynienia za usterki / wady w częściach wspólnych nieruchomości. To jest jedyne wyjście, nie narusza ono przepisów, nie niesie za sobą konieczności zawarcia aktu przez wszystkich współwłaścicieli nieruchomości.

Co do Pani wypowiedzi ad usterek, postępowania windykacyjnego w świetle Powstańców i Piłsudskiego nie będę się wypowiadała, bo to co Pani pisze to Pani świadectwo, świadectwo kłamstw, działania Pani firmy, mamienia mieszkańców. Korespondencję w tym zakresie mamy ogromną, a Pani tylko i wyłącznie odpowiada PR-owo, zero merytoryki w Pani odpowiedziach.

Przykład???
              Przychody z tytułu miejsc postojowych i stopa zwrotu z nich. Teraz już się Pani przekonała, że sprzedać nie można, więc pozostaje wynajem.
              1 miejsce wynajmiemy za 100 zł / m-c, miejsc będzie 7, czyli miesięczny przychód 700 zł x 12 m-cy = 8400 zł. Od tego odejmijmy koszty utrzymania, użytkowanie, podatki, będzie pewnie około zysku 7000 zł / rok, zatem ile lat kwota roszczenia będzie nam się zwracała? 37 lat. Oczywiście lepsze to niż nic, jednak proszę nie mamić mieszkańców super transakcją i zyskami, za tę kwotę usterki naprawimy za 37 lat !!!!!!!! Co oznacza, że w tym czasie i tak i tak wzrosną nasze zaliczki, bo trzeba będzie usterki / wady usuwać.

Śmieszne są ceny sprzedaży miejsc, o których Pani napisała, dobrze wiemy, że nasi sąsiedzi kupili od Gazomontażu miejsca po max 22 000 zł, a my takiej kwoty, nawet jakbyśmy mogli byśmy nie uzyskali.

Pani Mecenas, zero przygotowania, merytoryki, działania po omacku i właśnie dlatego nie udało się Pani przeprowadzić transakcji. Szkoda, że nie uczy się Pani na błędach.
              • mie-szkaniec Re: I kolejna odp - poczytajcie o DAROWIZNIE 29.11.13, 12:15
                No właśnie najwyższy czas aby zmienić ANKRĘ z tego co wiem były zbierane podpisy jak zapytałem Radę to czekają na zwołanie zebrania ponoć ma to być 10 grudnia jeśli Ankra nie zwoła zebrania to poprosimy Radę o zwołanie mają takie prawo.
                Z tego co jeszcze się dowiedziałem to Rada poprosiła o zwołanie zebrania w naszej Administracji aby nie ponosić kosztów sali i co pani z Zarządu na to "że myślała iż zrobi zebranie w szkole" tak też przynajmniej powiedziała wczoraj na zebraniu ale po co jak mamy Administrację i jest bardzo blisko. Cel jest jeden aby ludzie mieli jak najdalej i nie przyszli ale zawsze jeszcze jest wyjście można dać upoważnienia Radzie. Wiem bo pytałem i się zgodzili.
                Jednak myślę że będzie to u nas w Administracji
                • paniloczek Re: I kolejna odp - poczytajcie o DAROWIZNIE 29.11.13, 14:21
                  jako zainteresowana kupnem miejsca postojowego od administracji jestem szczerze rozczarowana iż przez 2 miesiące trzymało się nas w zapewnieniu że ANKRA może miejsca przejąć a później je sprzedać... otóż wczoraj się Pani Notariusz wymsknęło, bo to nawet nie był komunikat ze jednak po przejęciu z miejscami nic nie można w chwili obecnej zrobić... przez dwa miesiące można było szukać innych rozwiązań, ale jak Państwo wszyscy słusznie zarzucacie, brak jakiegokolwiek przygotowania merytorycznego do sprawy ze strony ANKRY jest niepokojący dla nas jako mieszkańców i faktycznie chyba odwołanie jej jest słusznym założeniem tylko kto nas będzie chciał z takimi problemami...
                  • mie-szkaniec Re: I kolejna odp - poczytajcie o DAROWIZNIE 02.12.13, 10:35
                    I to jest nasza pani zarządczyni 2 miesiące spotkań i nic konkretnego przedostatnie zebranie też obecna p. Notariusz i też nie powiedziano nam o tak istotnej sprawie że nie można sprzedać miejsc. Racja pora coś w końcu zrobić zmienić Ankrę, która ma brak profesjonalizmu.
                    Z tego co słyszałem Rada poprosiła o zebranie 10 grudnia w Administracji aby nie narażać Wspólnoty na dodatkowe koszty ale nie bo trzeba wydać pieniądze i zrobić w restauracji lub szkole po co po to by ludzie nie mogli przyjść tylko zapomnieli że jest jeszcze coś takiego jak udzielenie pełnomocnitw. Dzisiaj zwrócę się z prośbą do Rady o wynajęcie swojego notariusza a nie notariusza od Zarządu bo znów będzie taka sytuacja że pełnomocnictwa nie będą uznawane tak jak było to 2 lata temu.
                    • sara06 niezła jazda 03.12.13, 08:57
                      Zapowiada się niezła jazda z Ankrą, kolejna Wspólnota, kolejny raz Pani Mecenas pogrywa sobie z nami, stosuje swoje sztuczki i w d... ma to czego my chcemy i o co ją prosi Rada jedna czy druga.
                      Totalna samowolka.

Wiecie, że cała nadzieja w mieszkańcach? Musimy mówić jednym głosem sąsiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka