IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 09:50
Jest już zgoda na zburzenie zabytkowej trzypiętrowej kamienicy przy ul. Tamka
43. W jej miejscu ma powstać siedmiopiętrowy budynek, w którym ma się mieścić
Narodowy Instytut Fryderyka Chopina. Jednak tylko część pomieszczeń posłuży
kultowi pianisty. Większość zajmą biura.

- Rozbiórka domu może ruszyć w każdej chwili - mówią Janusz Sujecki i Tomasz
Markiewicz, z Zespołu Opiekunów Kulturowego Dziedzictwa Warszawy ZOK. Obaj
pod koniec lat 90. powstrzymali prywatnego inwestora.

Uważam, że ta kamienica nie ma większej wartości historycznej. Trudno uznać
ją za zabytek, który pwinien być chroniony. Nowy budynek nie może tylko
przycmić zamku Ostrogskich. Dzieki nowej inwestycji te miejsce może przestać
straszyć jako zapyziała rudera. Gdyby wszystko co wybudowano było zabytkiem
do dziś mieszkalibysmy w drewnianych domach
Obserwuj wątek
    • Gość: Saskius Rudera straszy, po remoncie - zdobi IP: *.crowley.pl 22.09.04, 10:46
      Tak było do 2002 z kamienicami na wprost Tamki, dzis sa jej wizytówką.
      Koło pałacu Ostrogskich stawiają sobie dochodowego gniota "ludzie kultury" i
      nie ma co sobie roić że "nie przycmi palacu" chocby nie wiem jak sie zaklinali.
      Więcej rozumu urbaniści mieli przed wojną, bo stawiając czynszowe kamienice
      właśnie Tamkę 43 oszczędzili jako żeby nie psuć otoczenia pałacu.
      Zły stan dawnej budowli nie jest jeszcze żadnym powodem do jej zburzenia, chyba
      że u dzikich.
      Cywilizowani po pierwsze nie dopuszczają do takiego stanu, po drugie chronią
      krajobhraz swojej małej ojczyzny.
    • lewe_oko Re: Tamka 43 22.09.04, 10:49
      Nie jestem wielką fanką Kuryłowicza, ale ten projekt był extra :-)
      www.apaka.com.pl/images/tamka1.jpg
      A chyba wybrano inny projekt?
      • Gość: Saskius Potworne szklane pudło, miniFOCUS IP: *.crowley.pl 22.09.04, 10:59
        przy pełnej wdzięku architekturze unikalnego Pałacu, z pietyzmem ocalonej z
        gruzów Warszawy przez prawdziwego artystę arch. Kuźmę.
        Ludu Warszawy, czy Ty oczu, rozumu i serca już nie masz, żeby zachwycać się tym
        barbarzyństwem jakie Ci szykują?
        • lewe_oko Re: Potworne szklane pudło, miniFOCUS 22.09.04, 11:05
          Mi to szklanego pudła nie przypomina. A poza tym nie martw się, z tego co wiem
          wybrano inny projekt. A o architekturze z pietyzmem ocalonej spod gruzów to
          może nie rozmawiajmy, bo poza nielicznymi wyjątkami (np.pałac Ostrogskich) to
          hańba i wstyd! Zniszczono tyle domów, że obecne "dostawianie szklanych pudeł"
          trudno nazwać barbarzystwem :-(

Z tego co pamiętam wybrano projekt bardziej pasujacy do pałacu - możesz się
          cieszyć. Rozumiem, że domy po drugiej stronie Cie nie rażą, albo te 2 bloki?
          • lewe_oko Re: Potworne szklane pudło, miniFOCUS 22.09.04, 11:35
            Aha - tak żeby była jasność: wolałabym odnowienie starej kamienicy. Niestety
            nie jest to zalezne ode mnie ;-) Skoro mają burzyć, to niech albo zbudują coś,
            co przypominało fasadę starej(więc po co burzyć???) albo cos nowoczensnego, ale
            naprawdę porządnego architektonicznie. Najbardziej sie boję klocka, co niby
            nawiązuje do starego, a trochę jest nowoczesny. Ogólnie bez wyrazu. Chociaż to
            oczywiście może sie udać- np. pl.Zbawiciela.
            • Gość: Saskius Re: Potworne szklane pudło, miniFOCUS IP: *.crowley.pl 22.09.04, 13:11
              Miło czytać Twoje słowa, dające rzadką tu okazję normalnej wymiany zdań.
              Wiesz, przecież ja nic nie mam przeciwko współczesnej architekturze, ale po
              prostu nie wszędzie ona może być stawiana. Przykładem po wsze czasy będzie tu
              fosterowski Metropolitan. Niech Kuryłowicz itp budują ile mogą, tyle wygonów w
              całym mieście czekających na zabudowę, ale niech oszczędzą te resztki
              krajobrazu kulturowego miasta. Ile nam ich zostało? Na jednej Paryża jest
              więcej autentycznej substancji zabytkowej niż w całej Warszawie!
              No i (nawiasem mówiąc) nie jestem przekonany że na pl. Zbawiciela coś się
              udało, ale to już temat na inny wątek. Założysz taki?
              Pozdrowienia.
              • Gość: Dina Re: IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 16:10
                Widziałam projekt Kuryłowicza i nie pasował on do tego miejsca. Zbyt
                przytłaczał on przestrzeń wokół zamku Ostrogskich
                Ale kamienica jaka znajduje się jeszcze w tym miejscu była bardzo nijaka. Wcale
                nie jest mi jej żal.
                A pl. Zbawiciela obawiałam się, że będzie to potworek. To było raczej miłe
                zaskoczenie:)
                • lewe_oko Re: 22.09.04, 16:59
                  Możliwe, że masz racje :-) Ja widziałam tylko tę wizualizację, na której nie
                  widać jak ten budynek prezentuje się na tle pozostałej zabudowy, a zwłaszcza
                  zamku Ostrogskich. Pl.Zbawiciela - podoba mi się, aczkolwiek stolarka okienna
                  mogłaby być mniej współczesna.
                  • lewe_oko Re: 22.09.04, 18:49
                    Zakładam wątek na forum "Inwestycje i zmiany" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka