Dodaj do ulubionych

Dusza Warszawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 11:20
W ostatnim numerze "Wprost" czytam o duszy Warszawy. Okazuje się, że stolica
dostała prestiżową nagrodę Bracelona Meeting Point. Doceniono, jak jest
napisane wysiłek na rzecz powojennej rewitalizacji miasta i nowoczesne
projekerty arichitektonicze. Decydujące okazały się jednak obchody powstania
warszawskiego. Jako, że mieszkam we Wrocławiu, wyjśnijcie mi jak to jest, że
wielu narzeka na Warszawę, że taka okropna i to własnie architektonicznie, a
dostake je nagrody. Od razu powiem, że ja mam dobre zdanie o Warszawie i
lubię przyjeżdżać do Warszawy. Skąd zatem ten dysonans? A może go nie ma?
Obserwuj wątek
    • Gość: Automobilista Re: Dusza Warszawy IP: 62.233.175.* 04.10.04, 11:53
      > W ostatnim numerze "Wprost" czytam o duszy Warszawy. Okazuje się, że stolica
      > dostała prestiżową nagrodę Bracelona Meeting Point. Doceniono, jak jest
      > napisane wysiłek na rzecz powojennej rewitalizacji miasta i nowoczesne
      > projekerty arichitektonicze.

Ano widzisz. Inni potrafią docenić śmiałe projekty, a tymczasem duża cżęśc
      warszawiaków krzyczy, że "ma być tak jak przed wojną". To właśnie ślepe
      uwielbienie do czasów przedwojennych nie pozwala moim zdaniem zakceptowac wieku
      warszawiakom śmiałych i nowoczesnych rozwiązań w rodzaju Metropolitan. Znowu
      jest też grupa ludzi (w tym ja), która ceni sobie śmiałe i ambitne projekty i
      krytykuje władze Warszawy za zbytni konserwatyzm uosobiany przez naczelnego
      architeka M.Borowskiego, który dostaje drgawek na mysl o budynku wyższym niż
      trzypiętrowy. Stąd liczne grono niezadowolonych. Ale z wyróżnienia Warszawy
      oczywiście się cieszę :)

> Decydujące okazały się jednak obchody powstania
      > warszawskiego. Jako, że mieszkam we Wrocławiu, wyjśnijcie mi jak to jest, że
      > wielu narzeka na Warszawę, że taka okropna i to własnie architektonicznie, a
      > dostake je nagrody. Od razu powiem, że ja mam dobre zdanie o Warszawie i
      > lubię przyjeżdżać do Warszawy. Skąd zatem ten dysonans? A może go nie ma?

Już wyżej pokrótce wyjaśniłem (jeśli chodzi o architekturę), a tu dodam
      jedynie, ze mamy też w Warszawie grupę osób, która pochodzi z innych
      miejscowości i podchodzi do Warszawy jak pies do jeża, krytykujac wszyskto
      wokół. Być może czasem jst to nawek krytyka uzasadniona - osobie urodzonej w
      Warszawie cżesto jest dużo łatwiej zaakceptowac liczne Warszawskie bolączki
      (np. hałas, tłok, tabuny pędzących ludzi i samochodów), przyjezdni zakaceptować
      ich nie potrafią. Nie zmaierzam tu krytykowąc przyjezdnych - podaję po prostu
      pewien fakt, a wnioski wyciągam na podstawie rozmów ze znajomymi, którzy
      przybyli tu z zewnątrz.

Oczywiście trafia się też czasem krytyka złośliwa i nieuzasadniona, ale gdzie
      jej nie ma?

• Gość: Preslaw Re: Dusza Warszawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 16:42
        Zgadza się, wszędzie zdarzy się nieuzasadniona albo po prostu złośliwa, nic nie
        wnosząca krytyka. Ja mam bardzo pozytywny stosunek do Warszawy, miedzy innymi
        dlatego, że jest ona tak bardzo ruchliwa, hałaśliwa, dynamiczna i jednocześnie
        pełna wewnętrznych sprzeczności. Poza tym jest jedynym miastem, które posiada
        wieżowce z prawdziwego zdarzenia i pojąć nie mogę dlaczego włodarze Warszawy i
        jej architekci boją się wieżowców. Dzisaj to właśnie one bedą decydować o
        prestiżu miasta, a zwłaszcza stolicy. Stolica musi miec rozmach, musi być duża,
        musi robić wrażenie. Piękne mogą być inne miasta, ot choćby moje rodzinne...
        Nie powinno być jednak tylko tak, że Warszawa ma aż taką przewagę nad innymi
        miastami. Ze względu na jej potencjał nie wzięto jej pod uwagę w Wielkim
        Rankingu Miast, bo jej przewaga we wszytskich dziedzinach jest oczywista. Ta
        bezwzgględna supremacja świadzczy o nierównym rozwoju polskich miast a moim
        zdaniem w konsekwecji nie służy też stolicy. Brak konkurencji jest niezdrowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka