Dodaj do ulubionych

Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho w

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.10.04, 14:29
temacie?
Obserwuj wątek
    • jerozolimka Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho 14.10.04, 15:12
      Ja tam czekam aż Tarantula dorobi się czterech kółek. Wtedy będzie inaczej
      śpiewać. Przecież tu chodzi o usprawnienie komunikacji z Tarchomina i
      z "tamtego" kierunku w sensie globalnym, a nie tylko abusów. Jestem
      zwolenniczką połączenia sił w imię dobrej sprawy-ułatwienia dojazdów z kierunku
      Tarcho. Jabłonny, Legionowa, Pułtuska itd. i to obojetnie czym abusem czy
      autkiem.
      • Gość: tati Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho IP: 217.153.60.* 14.10.04, 15:38
        > Ja tam czekam aż Tarantula dorobi się czterech kółek. Wtedy będzie inaczej
        > śpiewać. Przecież tu chodzi o usprawnienie komunikacji z Tarchomina i
        > z "tamtego" kierunku w sensie globalnym, a nie tylko abusów. Jestem
        > zwolenniczką połączenia sił w imię dobrej sprawy-ułatwienia dojazdów z
        kierunku Tarcho. Jabłonny, Legionowa, Pułtuska itd. i to obojetnie czym abusem
        czy autkiem.

Masz pewnie racje. Ale:

1. Mysle, ze to nie do konca chodzi o to, czy masz samochod czy nie, ale o to,
        czy Ci sie chce rozwiazac jakos problem korkow (w tym wypadku na Modlinskiej)
        czy nie.

2. Trudno znalezc na Forum wypowiedzi niezadowolonych kierowcow samochodow,
        podrozujacych Modlinska. Pytanie: dlaczego? Moze odpowiedz jest taka, ze jednak
        nie jest im tak zle, co? :) W wiekszosci samochodow jedzie jedna osoba (czyt.
        kierowca), siedzi sobie wygodnie, slucha radyjka i jest mu/jej cieplo. Jak sie
        zdenerwuje, to... wjezdza na sciezke rowerowa i pruje wzdluz Modlinskiej, a
        tym, co siedza w scisku w autobusach, szczeki opadaja. Kierowcy samochodow MAJA
        lepiej. I nawet jesli postoja w koreczku na Modlinskiej, to nadrobia pozniej, a
        autobus nie. Pomijam juz tak oczywista kwestie jak to, ze samochod moze
        (teoretycznie) jechac dowolnym pasem Moldlinskiej, a jak kierowca autobusu ma
        gorszy humor to... jedzie lewym i stoi w najgorszym tlumie, a pasazerom zostaje
        zgrzytanie zebami albo autobusowa odmiana jogi :)

3. Robmy cos! Organizujmy sie! Zbierajmy podpisy! Wywierajmy wpływ! Nawet jesli
        sie nie uda, albo nie tak, jakbysmy chcieli, to chociaz probujmy. I za
        to "wielkie dzieki" dla Tarantuli. Ze mu sie chce.

4. Jesli Tarantula kupi sobie "wlasne cztery kolka" albo przestanie mu sie
        chciec, to przyjdzie kolejna osoba, ktora bedzie w zatloczonym E4 zbierac rano
        podpisy od innych pasazerow. Bo wbrew temu, co mozesz myslec, ludziom bardzo
        sie podoba ta inicjatywa, no... moze poza nielicznymi wyjatkami, ale
        malkontenci znajda sie zawsze i wszedzie, nawet w porannym E4 :)

Pozdrawiam Cie! tati
      • tarantula01 Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho 14.10.04, 15:55
        jerozolimka napisała:

> Ja tam czekam aż Tarantula dorobi się czterech kółek. Wtedy będzie inaczej
        > śpiewać. Przecież tu chodzi o usprawnienie komunikacji z Tarchomina i
        > z "tamtego" kierunku w sensie globalnym, a nie tylko abusów. Jestem
        > zwolenniczką połączenia sił w imię dobrej sprawy-ułatwienia dojazdów z
        kierunku
        >
        > Tarcho. Jabłonny, Legionowa, Pułtuska itd. i to obojetnie czym abusem czy
        > autkiem.

Usprawnic ruch w "sensie" globalnym można tylko w jeden sposób. Jak? Most
        północny i tramwaj na nim. Wtedy niepotrzebne będą pasy dla autobusów na
        Modlińskiej na odcinku, na którym postuluję wprowadzenie udogodnień dla KM - bo
        nie będzie prawie żadnej linii autobusowej na tym odcinku Modlińskiej:)
        • Gość: (O) Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 07:27
          A tych podpisów to w końcu ile?to tajemnica jakaś?
          • tarantula01 Zebrałem tyle podpisów 15.10.04, 08:44
            Gość portalu: (O) napisał(a):

> A tych podpisów to w końcu ile?to tajemnica jakaś?

Po dwóch dniach zebrałem sam 120 podpisów (tylko w drodze do pracy - w dwóch
            autobusach). Jest nas troje, więc mamy już około 350 głosów poparcia. Za 2-3
            tygodnie będziemy mieli ponad 3000 tys. i wtedy kierujemy pisma z głosami do:
            ZTM, ZDM, prezydenta Kaczyńskiego, wiceprezydenta Urbańskiego, prasy
            warszawskiej i telewizji lokalnych.

W porannym korku jedna osoba to za mało, aby zabrać podpisy od wszystkich w
            autobusie (jak E-4 dojeżdża do Dw. Gdańskiego, to jestem zwykle w połowie
            autobusu. Przy okazji wiem, że:
            1. W Ikarusie przegubowym z rana podróżuje conajmniej 120 osób.
            2. Około 10% pasażerów nie podpisuje się pod wytyczniem pasa.

Jeżeli z rana Modlińską jeździ w ciągu godziny ponad 80 autobusów, to jest to
            przewóz rzędu 10.000 ludzi, czyli ilość, która szczelnie zapełniłaby 2500
            samochodów. Samochody te stworzyłyby korek o długości ok. 4 km, przy założeniu,
            że jeden samochód ma długość 5m, odstęp między pojazdami wynosi 0 m. i pojazdy
            zajmują 3 pasy Modlińskiej.
            Ponieważ w samochodzie jeździ średnio 1,4 osoby, więc 10.000 ludzi mieści się w
            mniej więcej 7200 pojazdach. Co daje korek długości ok. 12 km.

Ta sama ilość ludzi w autobusie zajmuje na Modlińskiej odcinek: 400 metrów
            (autobus ma 15m, 0 m. między pojadami i jadą 3 pasami Modlińskiej).

Słowem obecnie kierowcy powinni się cieszyć, że tak wiele osób jeździ KM.
            • Gość: (O) Re: Zebrałem tyle podpisów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.10.04, 09:08
              Thx, za info :)
              • tarantula01 Teraz mam już 520 podpisów 22.10.04, 13:41
                Gość portalu: (O) napisał(a):

> Thx, za info :)

Szybko idzie.
                • tarantula01 Już 820 podpisów popierających 27.10.04, 09:31
                  tarantula01 napisał:

> Gość portalu: (O) napisał(a):
                  >
                  > > Thx, za info :)
                  >
                  > Szybko idzie.
                  >

Dzisiaj mamy już 820 głosów poparcia
                  • tarantula01 1010 podpisów zebranych!! 29.10.04, 12:03
                    Kierowcy na Modlińskiej - możecie drżeć coraz bardziej.
        • jerozolimka Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho 15.10.04, 14:18
          > Usprawnic ruch w "sensie" globalnym można tylko w jeden sposób. Jak? Most
          > północny i tramwaj na nim. Wtedy niepotrzebne będą pasy dla autobusów na
          > Modlińskiej na odcinku, na którym postuluję wprowadzenie udogodnień dla KM -
          bo
          >
          > nie będzie prawie żadnej linii autobusowej na tym odcinku Modlińskiej:)
          >
          Nieśmiało zwracam uwagę, że nie wszyscy dojeżdzają E-4, i nie wszyscy po
          drugiej stronie Wisły kontynuują podróż metrem. Raczej trudno mi wyobrazić
          sobie,że po zbudowaniu mostu Pólnocnego Modlińską będą kursowały tylko abusy
          prywatnych linii z Legionowa i okolic. Nie mam nic przeciwko akcji, którą
          prowadzisz, szkoda tylko,że ograniczasz ją do pasażerów E-4. Ja autkiem też bym
          chciała wygodniej jechać. Bynajmniej nie jednoosobowo i nie po ścieżkach dla
          rowerzystów, jak zdaje się sugerował jeden z rozmówców w tym wątku. Pozdr.
          • tarantula01 Re: Tarantula ile podpisów zebrałaś?co tak cicho 15.10.04, 14:29
            jerozolimka napisała:

> > Usprawnic ruch w "sensie" globalnym można tylko w jeden sposób. Jak? Most
            > > północny i tramwaj na nim. Wtedy niepotrzebne będą pasy dla autobusów na
            > > Modlińskiej na odcinku, na którym postuluję wprowadzenie udogodnień dla
            > > KM - bo nie będzie prawie żadnej linii autobusowej na tym odcinku
            > > Modlińskiej:)
            > >

> Nieśmiało zwracam uwagę, że nie wszyscy dojeżdzają E-4, i nie wszyscy po
            > drugiej stronie Wisły kontynuują podróż metrem. Raczej trudno mi wyobrazić
            > sobie,że po zbudowaniu mostu Pólnocnego Modlińską będą kursowały tylko abusy
            > prywatnych linii z Legionowa i okolic.

Na odcinku między dojazdem do mostu Północnego, a obecnym mostem Grota będą
            jeszcze może ze dwie linie zwykłe i jedna przyśpieszona. Reszta potoku
            pasażerów zostanie obsłużona przez tramwaj i metro (od Młocin).

> Nie mam nic przeciwko akcji, którą
            > prowadzisz, szkoda tylko,że ograniczasz ją do pasażerów E-4.

Muszę pomyśleć nad przesiadką do 510 :).

> Ja autkiem też bym chciała wygodniej jechać. Bynajmniej nie jednoosobowo i
            nie po ścieżkach dla
            > rowerzystów, jak zdaje się sugerował jeden z rozmówców w tym wątku. Pozdr.

Nic prostszego. Zaproponuj sąsiadom, którzy również jeżdżą samochodami do
            pracy, że dziś Ty ich podwieziesz do pracy, a oni Ciebie jutro. Spróbuj. Poza
            tym jedziesz wygodnie (siedzisz, nikt się na Ciebie nie pcha, masz ciepło lub
            chłodno - tylko Ty o tym decydujesz, itd.). Wbrew pozorom moge mieć samochód
            służbowy, ale zysk z niego będzie dla mnie mizerny (spróbuj dojechać szybciej
            niż KM z Nowodworów w okolice metra Wilanowska samochodem).
          • Gość: szelmaa ale nie chodzi tylko o E-4 IP: *.telenergo.pl 15.10.04, 14:51
            przecież chodzi o te kilkanaście linii autobusowych, które jeżdżą modlińską i
            zapewne również przyczyniają się do korków (przystanki, zmiana pasów, itepe)

są kierowcy i kierowcy. To, czego ja się naoglądałam jeżdżąc samochodem przez
            tydzień, to ludzkie pojęcie przechodzi! korki są spowodowane również tym, że
            kierowcy wyjeżdżają z Tarchomina boczną drogą i skutecznie blokują skrzyżowanie
            przy BP - choćby przez to, że pakują się tam do oporu.

Ja już nie mam żadnych sentymentów dla osobówek - oni zawsze mają alternatywę.
            Tysiące ludzi tkwiące w autobusach - nie.
            • komagane Alternatywa: kolej 25.10.04, 11:53
              Dlaczego nie lobbujecie równocześnie za uporządkowaniem linii kolejowej
              Legionowo-Warszawa? Dlaczego nie domagacie się puszczenia tam większej liczby
              pociągów (przynajmniej w szczycie), nowoczesnych pociągów w ramach Szybkiej
              Kolei Miejskiej,modernizacji torów, większej liczby przystanków, parkingów
              przy stacjach? Alternatywa lezy przed nosem, można ją w miare szybko
              przystosować do obsłużenia Waszych osiedli?
              Dlaczego pozwalamy na to, by linie kolejowe pozostawały w gestii PKP z czasów
              wczesnego PRL-u, niszczały, były zamykane, a w każdym razie nie służyły do
              niczego?
              Komunikacja szynowa to przyszłość. Ale nie tylko ta, co będzie (tramwaj na
              Młociny), ale i ta, która jest.
              • Gość: A Re: Alternatywa: kolej IP: 195.85.249.* 25.10.04, 12:07
                No to masz pole do popisu....
              • tarantula01 Re: Alternatywa: kolej 26.10.04, 09:53
                komagane napisała:

> Dlaczego nie lobbujecie równocześnie za uporządkowaniem linii kolejowej
                > Legionowo-Warszawa? Dlaczego nie domagacie się puszczenia tam większej liczby
                > pociągów (przynajmniej w szczycie), nowoczesnych pociągów w ramach Szybkiej
                > Kolei Miejskiej,modernizacji torów, większej liczby przystanków, parkingów
                > przy stacjach? Alternatywa lezy przed nosem, można ją w miare szybko
                > przystosować do obsłużenia Waszych osiedli?
                > Dlaczego pozwalamy na to, by linie kolejowe pozostawały w gestii PKP z czasów
                > wczesnego PRL-u, niszczały, były zamykane, a w każdym razie nie służyły do
                > niczego?
                > Komunikacja szynowa to przyszłość. Ale nie tylko ta, co będzie (tramwaj na
                > Młociny), ale i ta, która jest.

Z prostej przyczyny: adresatem tych roszczeń jest PKP. Z miastem jest łatwiej.
    • tarantula01 3069 podpisów !!! 02.12.04, 10:14
      Gość portalu: Yogurt_wiśniowy napisał(a):

> temacie?

Jak zbiorę kolejne 500 - władze otrzymają kolejna ich porcję (2100 już złozyłem)
      • tarantula01 3587 podpisów !!! 10.12.04, 16:29
        Owe kolejne 500 już mam - teraz pora przesłać je do władz - druga porcja.
    • tarantula01 Podają 04.12.04, 23:01
      Gość portalu: jacek napisał(a):

> jesli nie z Warsszwy - to glos niewazny

Proszę o adres dokładny oraz PESEL. Pełnych danych jest w sumie ok.40%.
      Zważywszy, że nie mają to być żadne wybory, itd., to nie wymagam od ludzi
      grzebania po torbach, aby mi podali ten swój PESEL. Chodzi mi przede wszystkim
      o pokazanie skali, podpisało się bowiem już ponad 5% mieszkańców dzielnicy.
    • tarantula01 Jest ADRES ZAMELDOWANIA 06.12.04, 16:28
      Tak, podawany jest adres zameldowania - przypominam Ci, że Białołęka liczy już
      (stan na 1.06.2004) ponad 58.000 mieszkańców. Dochodzi do tego pewnie dodatkowe
      10 - 20 tys, tych nie zameldowanych.
      Niedowiarek.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka