Dodaj do ulubionych

Warszawa w oczach Rosjan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 10:55
Odwiedziła mnie niedawno znajoma z Moskwy, była zszokowana. Myślała, że
Warszawa to prężna, euroepjska stolica. Tymczasem to co zobaczyła określiła
jako widok Moskwy z początku lat 90-tych, wszechobecny handel uliczny,
żebracy, ohydny Dworzec Centralny, dodatkowo astronomiczne ceny w hotelach i
restauracjach.
Pozytwywne wrażenie zrobiły na niej tylko Starówka i warszawskie parki.
Ze wstydu czym prędzej wywiozłem ją do Krakowa...
Obserwuj wątek
    • kixx Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 11:01
      tak,tak wiemy
      w Moskwie jest duzo taniej
      a ze ze jest duzo wyzej na liscie najdrozszych miast swiata,to sprawka
      rosyjskiej mafii
      • nefil Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 11:06
        Moskwa teraz wygląda rzeczywiście jak europejska metropolia. W Warszawie poza
        budową centrów handlowych i wieżowców trzeciej klasy, niewiele się zmieniło
        przez 15 lat.
        • kixx Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 16:27
          a czy ja napisalem,ze nie wyglada?
          centrum na pewno tak,ale stare osiedla jednak sie sypia tak jak nasza praga

natoniast z tym brakiem zmian w Warszawie,to jest hmm,jakby subiektywna
          opinia,z ktore pozwole sie nie zgodzic
          moge????
        • Gość: el matador Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 15:42
          Właśnie przez"psi"rozwój Warszawy,brak rozmachu i jakichkolwiek inwestycji pod
          kierownictwem zbrodniczego Kaczyńskiego,Skrzypka,Urbańskiego i Michała
          Borowskiego doszło do dramatycznego rozejścia się polityki gospodarczej i
          zagranicznej Ukrainy i Polski,Ukraińcy obserwują niebywały rozmach(setki
          gigantycznych wieżowców powyżej 200 metrów budowanych w Moskwie i highway'i i
          freeway'i) wszechstronnego rozwoju 12-milionowej Moskwy i w
          mocarstwowej,pełnej innowacyjności i postępu technologicznego-w Moskwie otwarto
          ostatnio 10-km kolej jednoszynową koło Ostankino- Rosji widzą najbliższego
          sojusznika i przewodnika ,a nie w sypiącej się gospodarczo,skorumpowanej i
          nędznej w sensie skandalicznego wyglądu prowincjonalnego śródmieścia Warszawy -
          Polski.Dziękujemy Ci zapluty karle reakcji upiorny Kaczorze za przesterowanie
          ukraińskiej polityki przez Twoje skandaliczne zarządzanie rozwojem
          doprowadzonej do gospodarczej "ruiny":"Warszawy!
          Tak towarzysze, tak właśnie końcżą się
          gospodarcze,warszawskie"gierki"nieudolnego PIS-u i talibów z LPR-u.Rewolucja na
          wszystkich frontach z wyeliminowaniem nieudolnej zbrodniczej prawicy jeszcze
          przed nami!!!!Kaczor i spółka NO PASARAN!!!
          • Gość: el matador Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 16:04
            związek przyczynowo-skutkowy jest oczywisty.Niebywała nędza rozwojowa i brak
            rozmachu Warszawy = szybki,wręcz dramatyczny "dryf"Ukrainy ku superdynamicznej
            12-milionowej Moskwie i szybko rozwijającej się(7-8%PNB rocznie)ROSJI,która
            poprzez sprawnie wyreżyserowany"efekt demonstracji" niebywałego przepychu i
            rozwoju Moskwy dla całego WNP i środkowej Azji; zmiażdżyła z kretesem
            polską,nieudolną"politykę wschodnią" .Polska to "wyleniały" pseudotygrys Europy!
            Jeszcze raz dziękujemy Ci nieudolny skandaliczny Kaczorze za Twój wiekopomny
            wkład w rozwój naszej STOLYCY!!!
            • Gość: el matador Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 16:48
              Skrzypek nie wie co to ogólnoświatowy,zglobalizowany "efekt
              demonstracji"ukierunkowany z Warszawy na cały europejski Wschód i Azję Środkową
              (Kazachstan,Turkmenię,Tażdżykistan,Armenię,Azerbejdżan,Gruzję,Uzbekistan itp.)
              i nie wie,że jego skandaliczne rządy w Wraszawie kompromitują całą Polskę i
              całą zwariowaną,nieudolną Unię Europejską.Ile lat jeszcze budowlanego i
              komunikacyjnego totalnego zastoju w warszawskich inwestycjach?Ile jeszcze
              złośliwych artykułów w rosyjskiej prasie szydzących z "psiego" rozwoju Warszawy?
    • Gość: kierowsa Warszawa w oczach Rosjanki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 11:07
      korekta tytulu
    • Gość: P Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 23.10.04, 14:31
      Przestań pieprzyć głupoty!

Przeczytałeś smarku artykuł w Forum i teraz się mendrkujesz. Idz lekcje
      odrabiać!
      • niech Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 18:04
        1. Cos mi sie wydaje ze ta Rosjanka to krewna kolegi ze wsi co mu sie W-wa nie
        podoba.
        2. Cos mi sie wydaje ze kolega ze wsi w Moskwie w zyciu nie byl. Jedyne dobre
        co mozna powiedziec o tym miescie to ze jest cholernie duze.
        • sceptyk Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 18:44
          Sadze tez, ze do plusow Moskwy zaliczyc nalezy fakt, ze jest polozona
          stosunkowo daleko od nas.
        • Gość: menol Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.10.04, 21:13
          W Warszawie mieszkam od urodzenia 9Górny Mokotów), co to ma zresztą do rzeczy?!
          Wsią nie gardzę, ale nie podoba mi się kirunek rozwoju stolicy, Warszawa coraz
          bardziej upodabnia się do miast azjatyckich lub trzeciorzędnych amerykańskich.
          Mało tu dobrej, nowoczesnej architektury. A jeśli już taka się pojawi, to w
          niekoniecznie najlepszym miejscu 9np. Matropolitan na Pl. Piłsudskiego)
          Proponuję, żeby rozmawiać merytoryczne, nie obrażając się nawzajem, wszak
          podobno jesteśmy najlepszymi chrześcijanami w Europie i kochamy bliźnich :-/
          • Gość: mkspolem Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.04, 01:00
            Gość portalu: menol napisał(a):

> Proponuję, żeby rozmawiać merytoryczne, nie obrażając się nawzajem, wszak
            > podobno jesteśmy najlepszymi chrześcijanami w Europie i kochamy bliźnich :-/

O matko, znalazl sie nastepny apostol... Nie wszyscy z nas sa chrzescijanami!
            Czy to tak ciezko zrozumiec na progu trzeciego tysiaclecia???
        • krzysztofplebs Re: Warszawa w oczach Rosjan 23.10.04, 21:31
          Wpadł na Forum Sulejówek niejaki "Borys 10", który przedstawił się jako
          mieszkaniec Kijowa ( nie Moskwy) i zrobił parę kup...
    • Gość: corgan parę zdjęć Moskwy A.D. 2004 IP: *.chello.pl 23.10.04, 21:23
      To niech kolezanka Rosjanka pojedzie na rosyjska prowincję. Wtedy zobaczy skąd
      bierze sie bogactwo Moskwy jak nie z wycyckania z pieniedzy całej rosyjskiej
      prowincji. Chyba 90% wszystkich zagranicznych inwestycji w Rosji przypada na
      samą Moskwę i okolice. Za to centrale wszystkich waznych ogolnopanstwowych firm
      miescza sie w Moskwie.

Dziekujemy za oceny, ale sami damy sobie rade.

Dla porównania czym jest Moskwa A.D. 2004 proponuje parę zdjęc. Ot takie nowe
      prężne budowle z XXI wieku, na jaki nasze głupie miasto nigdy nie będzie stać.
      Czesc nich dopiero powstaje :)

Moskwa 2004
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/PANO/PANO.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/10/10.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/4/P1010007/P1010007.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/15/15.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/ED/ED.jpg
      foto.rambler.ru/photos/y/u/yuriy_alexeev/commieblocks/18/18.jpg
      skyscraperpage.com/gallery/data/650/26356.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/18/18.jpg
      foto.rambler.ru/photos/a/l/aleksey-kuznetsow/3/GORY/GORY.jpg
      www.dsk1.ru/images/gallery/newbuild1.jpg

I jak Wam się to podoba? ładne no nie?
      • Gość: albert Byłem w Moskwie IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.10.04, 00:47
        Byłem ostatnio w Moskwie i rzeczywiscie - w centrum nie ma straganów, nie ma
        żebraków i meneli, jest czysto. Na przedmieściach jest inaczej.
        Ale to chyba dobrze, że jest jakis obszar gdzie jest porządek.
      • Gość: Alf Re: parę zdjęć Moskwy A.D. 2004 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 01:11
        I co ty kolego nadajesz? Na stronie "skyscraperpage.com" - genialne - ale w
        przytłaczającej wiekszosci PROJEKTY moskiewskich budowli!!! (nie zdzierżyłem,
        żeby obejrzeć wszystkie). Warszawskie projekty może też są extra? I czego
        siejesz popelinę?
        Może należy sie tylko cieszyć, że nie mamy w Warszawie np. budynku jakiegoś
        odmieńca "Yukosu"? (może dzięki temu masz co jutro jeść, genialny rusofilu).
        • Gość: corgan chyba nie wyczułeś ironi? :) IP: *.chello.pl 24.10.04, 03:15
          > Dla porównania czym jest Moskwa A.D. 2004 proponuje parę zdjęc. Ot takie
          > nowe prężne budowle z XXI wieku, na jaki nasze głupie miasto nigdy nie
          > będzie stać. Czesc nich dopiero powstaje :)

stary! to co zapodałem to tylko pare wybranych zdjęć, które udalo mi się
          znaleść. Jak po raz pierwszy zobaczyłem te zdjęcia to myślałem, ze padne.
          Doceniłem, ze jednak ta Warszawa ma całkiem ladne projekty, ze nawet Reform
          Plaza przy Zawiszy mieni sie przy tym jak arcydzieło, PKiN jest naprawdę
          skromny i elegancki.

O gustach się nie dyskutuje. Ale to co Moskwie chcą zafundowac nowobogaccy
          Rosjanie, ze 30-piętrowe pałace niczym z bajek Disneya albo nu-barokowe
          apartamenty to jest koszmar. Weź dla przykładu jedną z tych budowli i wstaw w
          dowolne miejsce w Warszawie. Wyobrażam, sobie jak jeden taki klocek zniszczyłby
          bezpowrotnie przestrzen. Dużo bardziej niż PKiN. Zresztą Palac z biegiem lat
          jakoś sie broni. Wątpie jaki los będzie czekał te 40-piętrowe moskiewskie
          palace za paredziesiąt lat.

Ja te fotki widziałem juz na pocz tego roku. Ilekroć przechodze koło Błękitnego
          wieżowca przy Bankowym (a od pol roku robie to codziennie) usiłuję go porównać
          z tymi moskiewskimi budynkami. On tam by nie pasował, bo wyglądałby za
          biednie... taki prosty budynek, proste szyby, zadnych wieżyczek... bez sensu,
          no nie?
          • nefil Re: 24.10.04, 11:44
            A jak wam się podoba wierzowiec J.W. Construction przy fabryce Norblina?
            Bardzo przypomina te moskiewskie...
            • Gość: NiewazneKto Miasta świata ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 11:56
              Bywało się tu i tam. Każda stolica, każde miasto ma w sobie coś pięknego.
              Ale nie śmiałabym jego mieszkańcom wytykać, że coś mi się nie podoba. A może
              oni to lubią? Może chcą tak mieszkać? Nie możemy się upodabniać do innych
              "metropolii", bo chcemy być inni. Każda stolica ma wyglądać tak jak Moskwa?
              Przecież to byłoby strasznie nudne. Gdyby każdy z nas byłby taki sam, to byłaby
              nuda jak jasna cholera. Nie moglibyśmy się posprzeczać na tym forum i w ogóle.
              Muszę jechać do Moskwy, to wtedy znajdę jej minusy, o czym na pewno poinformuję
              w tym miejscu. Nie zostawię suchej nitki ...
            • carrramba Re: 24.10.04, 11:58
              E tam, wieżowiec ! Norblina nalezy zachować !
          • Gość: Alf Re: chyba nie wyczułeś ironi? :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 01:04
            Pełne maliny... nie wyczułem ironii i cholera mnie cisnęła, że tak nadajesz.
            Sorki. Poniał.
    • andrew_eldtrich1 Re: Warszawa w oczach Rosjan 24.10.04, 13:16
      Aby mieć bardziej pełny obraz moskwy, proponuję zajrzeć tu:
      all-photo.ru/all-moscow/index.en.html?kk=34a9b310c6
    • Gość: helga Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.04, 16:21
      Może ta znajoma nie była zbyt taktowna. Ale na fakty nie ma się co obrażać.
      Moskwa jest nowoczesną stolicą, byłam dwa lata temu i pozostałam pod wrażeniem
      wielkich zmian. Co do cen do jest różnie. Za płytę piosenkarza z topu, w dobrym
      sklepie zapłaciłam coś ok. 8 USD. W Polsce też nie jest tanio. Polacy
      najczęściej żyją wiadomościami o Rosji sprezd czterdziestu lat. Moja znajoma z
      Sankt-P. już w latach 70-tych była Polską zawiedziona.Tam też ludzie żyli na
      wysokim poziomie. Tyle że nie wszyscy. Zupełnie jak u nas.
      • Gość: corgan ja też byłem pod "wrażeniem" Moskwy a.d. 2003/2004 IP: 217.11.142.* 24.10.04, 18:58
        jak oglądałem nowe zdjęcia na skyscrapercity.com. Tyle ze było to wrażenie
        negatywne. To co powstaje teraz to jest moim zdaniem koszmar. No ale jesli im
        sie moskwiczanom podoba no to trudno - o gustach się nie dyskutuje...
      • sceptyk A mnie to najbardziej w Moskwie podoba sie 25.10.04, 01:09
        ze w Dumie komunisci siedza. Nie jacys tam przefarbowani, przemienieni na
        socjaldemokratow czy cos tam. Prawdziwi towarzysze. Marksistowscy-engelsowscy-
        leninowscy-stalinowscy. To dodaje temu miastu duzo wdzieku i uroku.
    • Gość: Mark Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.chello.pl 24.10.04, 18:51
      Przeciez Krakow to dopiero dziura... Zrobiles glupio :-)
      • Gość: mkspolem Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.04, 01:06
        Wlasnie. Stare miasto i kupa blokowisk dookola. Zadnego nowoczesnego 'city'
        tam nie uswiadczysz. Nawet nie maja tam metra a jak Cracovia stawiala wreszcie
        slupy z oswietleniem to jacys geniusze zaczeli narzekac, ze im przeslaniaja
        widok na Wawel z Blon... Macie Krakow... Bez komentarza.
    • Gość: MKSPOLEM Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.10.04, 00:55
      Moze kompensowala. Pamietaj, ze jej kraj jest wzglednie biedny w porownaniu do
      Polski. Pewnie zatesknilo jej sie za olbrzymimi placami w sercu miasta i
      wschodnimi akcentami w stylu dachow Kremla... No coz, w Wawie tego nie
      uswiadczy. Poza tym Moskwa to miast piec razy wieksze od stolicy Polski.
      • Gość: pkin Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 01:08
        5 to w tej chwili mało powiedziane
        • Gość: NiewazneKto Rosjanie w oczach Polaków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 01:10
          Nie piszcie dłużej o architekturze! Pogadajmy o mieszkańcach Moskwy!
          Czy przypadli Wam do gustu? Czy mają jakieś zainteresowania poza architekturą?
    • Gość: Mar a może by tak na Stadion 10-lecia koleżankę wysłać IP: *.skorosze.2a.pl 25.10.04, 06:16
      albo do tych pływających hotelików-burdelików na Wiśle z Nataszkami?
    • Gość: Johnny Re: Warszawa w oczach Rosjan IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.10.04, 12:18
      Moskwa jest rzeczywiście wielka i zadbana. Podobnie Petersburg.

Ale niestety na tym koniec. Moja koleżanka była ZAFASCYNOWANA Rosją i jej
      wspaniałością, aż wyjechała poza Moskwę i jej się odmieniło.

Po prostu w Rosji jak coś rozkradną (a wierzcie mi, tam bez porównania z tym co
      się w Polsce dzieje), to zbudują coś w Moskwie. To po prostu hasło "cały kraj
      buduje swoją stolicę" w wersji skrajnej!

Ludzie na prowincji umierają z zimna (bo miasto zbankrutowało i nie ma za co
      zapłacić ciepłowni) i najprostszych chorób, niczym w Afryce. Ale, Hej!, za to
      mają wspaniałe budynki w stolicy. Typowo rosyjska mentalność.
    • kapitan.kirk Re: Warszawa w oczach Rosjan 25.10.04, 14:03
      Jeżeli wywiozłeś ją do Krakowa w ucieczce przed ulicznym handlem, to nie był to
      krok najlepiej przemyślany, co zaręczam jako mieszkaniec tegoż pięknego
      miasta :-D

A poważniej - Moskwa jest niczego sobie (choć porównanie z Warszawą wcale nie
      wypada tu źle dla naszej stolicy, naprawdę; żebraków i brudu np. wcale tam nie
      jest mniej niż tutaj; a może po prostu nie nosiłem różówych okularów? ;-)
      Problem Rosjan niestety polega na tym, że różnica między Moskwą a resztą kraju
      (za wyjątkiem - po części - Petersburga) przypomina różnicę pomiędzy Warszawą a
      Bhutanem lub Algierią. Jest to bowiem po prostu typowe miasto kolonialne,
      pasożytujące na reszcie kraju. W Polsce, mimo oczywistych dysproporcji
      rozwojowych, dystans pomiędzy stolicą a innymi regionami jest jednak
      nieporównanie mniejszy.

Pozdro
    • sceptyk Architektura radziecka to nie tylko Moskwa 25.10.04, 19:04
      Pamietac nalezy rowniez o pieknych prostota, surowych w swym designie barakach
      gulagow. Architekci radzieccy potrafili w tym przypadku w przekonywujacy sposob
      nawiazac do ludowych tradycji architektury rosyjskiej, projektowanej i
      realizowanej zawsze oszczednie oraz w bliskim kontakcie z natura.
      • Gość: el matador Re: Architektura radziecka to nie tylko Moskwa IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.10.04, 01:42
        przestań pieprzyć o gułagu a lepiej zastanów się nad przyczynami 7-8%-owego
        wzrostu gospodarczego w Rosji od czterech lat i dreptaniem polskiej ekonomii w
        miejscu...zastanów się także dlaczego produkcja budowlano-montażowa na głowę
        Rosjanina jest cztery razy większa niż na głowę tępego i leniwego Polaka...
        Rozmach budowlany w Rosji jest wszechobecny obejmuje już nie tylko Moskwę ale
        Jekatierinburg,Novosibirsk,Kazań i Barnauł i Ufę w Baszkirii,,,
        • Gość: corgan ropa, misiu ropa... IP: *.chello.pl 26.10.04, 02:25
          i wypraszam sobie - nie jesteśmy tępi i leniwy durniu!
        • kapitan.kirk Re: Architektura radziecka to nie tylko Moskwa 26.10.04, 09:25
          Dla równowagi, proponowałbym zastanowić się zatem dlaczego 150-milionowy kraj
          ma po stronie wydatków budżet 1,5 raza większy od Polski (a kilkakrotnie niższy
          niż np. Holandii), a średnia płaca wynosi tam równowartość nieco ponad 500 zł.
          Pzdr
          • Gość: NiewazneKto Nie Kartagina, lecz Jarmark Europa!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:34
            Kartagina została już dawno zburzona (niestety), a Jarmark Europa nie został
            zburzony (niestety). I jaka tu sprawiedliwość?!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka