Dodaj do ulubionych

Omijajcie Rondo Radosława....

IP: 62.173.207.* 25.10.04, 11:29
To co tam się dzieje od otwarcia hiper burdelu Arkadia przechodzi ludzkie
pojęcie. Korki od rana do wieczora, również w sobotę i niedzielę. W sobotę
postanowiłem odwiedzić znajomych na Tarchominie i skorzystałem z autobusu
(tfu!) 510. Najpierw czekałem na niego 45 min. (jeden w ogóle nie przyjechał,
drugi spóźniony) no a potem korek w Jana Pawła do ronda, na Tarchominie byłem
o 19.00 :)))))) Dawno tak wkur... nie byłem....
Obserwuj wątek
    • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 25.10.04, 11:31
      Wystarczyło pomyśleć chwilę. Chyba nic dziwnego, że w pierwszy weekend po
      otwarciu będzie wielu zainteresowanych. Mogeś pojechać tramwajem.
      • Gość: tati Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: 217.153.60.* 25.10.04, 12:36
        > Wystarczyło pomyśleć chwilę. Chyba nic dziwnego, że w pierwszy weekend po
        > otwarciu będzie wielu zainteresowanych. Mogeś pojechać tramwajem.

ech.... tramwajem na Tarchomin... Alez dokladnie o czyms takim marzymy!!!
        Bezstresowo, bezkorkowo... snimy o tym po nocach! Ale poki co, Twoja rada
        miescie sie w gatunku "absolutnie-nie-wykonalnych"! Tramwajem na Tarcho SIE NIE
        DA!!! :)
    • Gość: ast Babka ! IP: *.idea.pl 25.10.04, 11:54
      Ludzie !
      używajcie naszej nazwy, zwyczajowej ! prawdziwi warszawiacy tylko tak mówią !
      a nie urzędowej, co urzędasy wskutek jakichś chorych układów nadały !
      • Gość: kixx Zakalec IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 12:01
        powinni znow zmienic,teraz ani Babka nie pasuje,bo kajarzy sie z czyms/kims
        sympatycznym
        ani Radosława,bo wstyd ,zeby w miescu upamiętniajacym jednego z bohaterow
        Warszawy kumulowalo sie az tyle negatywnych emocji
        • Gość: warszawianka jedna Re: Zakalec IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 12:46
          powinni znow zmienic,teraz ani Babka nie pasuje,bo kajarzy sie z czyms/kims
          sympatycznym
          ani Radosława,bo wstyd ,zeby w miescu upamiętniajacym jednego z bohaterow
          Warszawy kumulowalo sie az tyle negatywnych emocji

zawsze było BABKA i będzie - dla rodowitych warszawiaków, a swoją opinię wsadź
          sobie w buty (uważaj na słomę).
          • Gość: jacek bo to byla babka Radoslawa - on byl jej ulubionym IP: *.u.mcnet.pl 25.10.04, 12:59
            wnuczkiem
          • Gość: kixx Re: Zakalec IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 20:57
            zarówno buty odpowiedniej wielkosci jak i slome bede musial od kogos pozyczyc
            mam nawet kandydatke
            "warszawianko jedna"pozyczysz?
      • Gość: ataman Wlasnie, BABKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 12:24
        dla mnie byla, jest i bedzie Babka, tylko wiesniaki mowia Radoslawa :)
        • Gość: Kocisz Re: Wlasnie, BABKA! IP: 62.173.207.* 25.10.04, 13:42
          Te warszawiak to dlaczego dalej nie nazywasz pl. Bankowego placem
          Dzierżyńskiego? a Andersa Nowotkami? :)))) A po drugie jakbym napisał Babka to
          właśnie te wieśniaki nie wiedziałaby o co chodzi, a tak cieszę się że moje imię
          jest w nazwie ronda :))) A co do dojazdu, mogłem sobie pojechać 508 :))))
          • Gość: ast Re: Wlasnie, BABKA! IP: *.idea.pl 25.10.04, 14:18
            Kocisz, mam wrażenie, że czegoś nie czaisz.
            Warszawiacy nawet za głębokiej komuny na Bankowy mówili Bankowy, a na Wilsona - Wilsona. A Nowotki powstała w latach 40-tych, i tradycyjnej nazwy nigdy nie posiadała. rondo Babka to jest nazwa ludowa, nadana przez samych mieszkańców a nie urzędy, potem dopiero nadana urzędowo. kasowanie jej teraz przez urząd jest podobnych działaniem, jak wtedy, gdy komuna nazwała pl. Bankowy placem Dzierżyńskiego. ludzie i tak mówili "Bankowy".
            jeśli czaisz, co to jest lokalna tradycja, te wyjaśnienia powinny wystarczyć
          • Gość: warszawianka jedna Re: Wlasnie, BABKA! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 14:54
            Te warszawiak to dlaczego dalej nie nazywasz pl. Bankowego placem
            Dzierżyńskiego? a Andersa Nowotkami?

Bankowy zawsze był bankowym a Nowotki wytyczono po wojnie i zmieniono na
            Andersa tak jak Świerczewskiego na Solidarności.
            Niedobrze mi się robi jak widzę te nazwy narzucone przez krwiożerczych
            kombatantów. Fragment parku Krasińskich nosi nazwę Ofiar Stalinizmu czy coś tam
            równie zniechęcającego, ble.
            • j_karolak Re: Wlasnie, BABKA! 25.10.04, 15:08
              Gość portalu: warszawianka jedna napisał(a):

>
              > Niedobrze mi się robi jak widzę te nazwy narzucone przez krwiożerczych
              > kombatantów.

Mi się niedobrze robi, jak czytam takich poprawnych jak ty.
          • Gość: ataman Re: Wlasnie, BABKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:21
            widze, szanowny Radoslawie, ze juz Ci odpowiedzieli :) ja od siebie dodam, ze ta
            Babka ;) w odroznieniu do F.Dzierzynskiego czy M.Nowotki komunistką na pewno nie
            byla :)))
            • j_karolak Re: Wlasnie, BABKA! 25.10.04, 15:23
              Ciekawe za to czy wiesz, od czego się wzięła nazwa Radosław?
              • Gość: ataman Re: Wlasnie, BABKA! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 15:36
                owszem, wiem. od nazwy powstanczego zgrupowania "Radoslaw", ktoremu dowodzil plk
                Mazurkiewicz - czyli Radoslaw. na pewno mozna uhonorowac pamiec powstancow w
                inny sposob niz zmieniajac tradycyjna i powszechnie przyjeta nazwe ronda.
    • Gość: Oliwer Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 13:57
      Tak jest Rondo Babka! Babka to coś przyjemnego, a Radosław..? Hm, Radosław
      Pazura.... nie jest to tak przyjemne jak "babka". Babka to "laska"... Rondo
      Laski? Rondo Kasi Laski??
      • pan_pndzelek Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 25.10.04, 14:25
        Rondo Marianny Rokity?
      • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 25.10.04, 15:07
        Gość portalu: Oliwer napisał(a):

> Tak jest Rondo Babka! Babka to coś przyjemnego, a Radosław..? Hm, Radosław
        > Pazura.... nie jest to tak przyjemne jak "babka". Babka to "laska"... Rondo
        > Laski? Rondo Kasi Laski??

Następny "tradycjonalista" się znalazł.
        Skoro nie podoba wam się Rondo Radosława, to dlaczego nikt nie ma
        przeciwskazań, co do ulicy Anielewicza? Chyba, ze tacy z was warszawiacy, że za
        historię tego miasta uważacie to, co miało miejsce w ostatnich dziesięciu
        latach, czyli odkąd tu się zjawiliście.

RONDO RADOSŁAW!!!
        • Gość: warszawianka jedna Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.04, 15:13
          dlaczego nikt nie ma
          przeciwskazań, co do ulicy Anielewicza?

a co masz do ul.Anielewicza?
          • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 25.10.04, 15:15

> dlaczego nikt nie ma
            > przeciwskazań, co do ulicy Anielewicza?
            >
            > a co masz do ul.Anielewicza?

No to widać jaka z ciebie warszawianka. Z importu.
            • Gość: warszawianka jedna Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.10.04, 17:24
              No to widać jaka z ciebie warszawianka. Z importu.
              • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 26.10.04, 08:48
                Chodzi mi o nierówne traktowanie obu zmian nazw tradycyjnych. Zadam wobec tego
                równie oczywiste pytanie, jak te, które zadałaś mi.

Czy uważasz żołnierzy Zgrupowania "Radosław" za komunistów niegodnych swojej
                ulicy, może
                jakieś konkrety.
                • Gość: kixx Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 09:25
                  Babka jedna mysli,ze tamta nazwa byla na jej czesc
                  stad ta walka
                • Gość: warszawianka jedna Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.10.04, 09:51
                  Zadam wobec tego
                  równie oczywiste pytanie, jak te, które zadałaś mi.

ludzie inteligentni nie odpowiadają pytaniem na pytanie
                  A konkretnie, ul. Anielewicza ma taką nazwę od końca wojny i nie ma powodu jej
                  zmieniać. Jest wiele osób, które warto uczćić nazwą ulicy ale nie powinno się
                  robić tego na siłę. Jeśli nazwa ronda babka wrosła głęboko w świadomość
                  mieszkańców, zmienianie jej na zgrupowania radosława budzi opór. Tak samo było
                  ze stołeczną, przedwojenną nazwę zmieniono na Popiełuszki i choć nikt nie
                  kwestionuje zasług księdza, to mieszkańcy żoliboża do dziś się nie pogodzili ze
                  zmianą.
                  JASNE!
                  • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 26.10.04, 10:30

> A konkretnie, ul. Anielewicza ma taką nazwę od końca wojny i nie ma powodu
                    jej
                    > zmieniać.

Czyli o słuszności zmiany nazwy danej ulicy decyduje czas. Wobec tego nie widzę
                    sensu opierania się przeciwko zmianie nazwy ronda. Przecież każdy dzień
                    sprawia, że zmiana ta wydaje się coraz sensowniejszą. Za parę lat będziesz
                    musiała przyznać, że skoro rondo "Radoslawa" ma taką nazwę od paru lat to nie
                    ma powodu jej znowu zmieniać na Rondo "Babka".

> Jest wiele osób, które warto uczćić nazwą ulicy ale nie powinno się
                    > robić tego na siłę. Jeśli nazwa ronda babka wrosła głęboko w świadomość
                    > mieszkańców, zmienianie jej na zgrupowania radosława budzi opór.

Jak widać nie w każdym.

> ... to mieszkańcy żoliboża ...

Czy ty na pewno jednak jesteś z Warszawy? To nie jest wszak zwykła literówka.
                    • Gość: Kocisz j-karolak daj spokój... IP: 62.173.207.* 26.10.04, 13:04
                      Co będziesz z analfabetką dyskutował :)))) ani z niej Warszawianka ani tym
                      bardziej Polka. Skoro nie potrafi poprawnie pisać po polsku a jej ulicznym
                      idolem jest niejaki Anielewicz....
        • Gość: ast Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.idea.pl 25.10.04, 15:26
          A co ma Gęsia do Babki ??? Większość ludzi, którzy byli przywiązani do tej nazwy chyba nie żyje, zresztą nie wiem, czy tamta zmiana WTEDY budziła też takie kontrowersje.
          Dla mnie to bez znaczenia, bo to już historia, a Babka jest dla mnie nazwą żywą. Niech Gęsiej bronią ci, dla których ona jest czymś ważnym. Nie odwracaj zatem kota ogonem kolego j_karolak.
          • j_karolak Re: Omijajcie Rondo Radosława.... 25.10.04, 15:30
            Gość portalu: ast napisał(a):

> Dla mnie to bez znaczenia, bo to już historia,

To, że historia jest dla ciebie bez znaczenia to dobrze wiem.

> a Babka jest dla mnie nazwą żywą
            > . Niech Gęsiej bronią ci, dla których ona jest czymś ważnym. Nie odwracaj
            > zatem kota ogonem kolego j_karolak.

Nie ważne, co było kiedyś, ważne tylko twoje zdanie.

A może jednak czasami warto zrezygnować z jednej nazwy by uczcić pamięć tych,
            którzy między innymi za nas krew przelewali?
            • Gość: ast Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.idea.pl 25.10.04, 15:52
              Historia i tradycja ma dla mnie znaczenie, czego przejawem jest obrona nazwy rondo Babka.
              A upamiętnianie powstańców jest tematem delikatnym i nie wszystko można tu zrobić, czasem zamiast upamiętniania nakręca się tylko emocje w sposób negatywny.
              A moje zdanie - tak, jest dla mnie ważne. Potrafię też zrozumieć uczucia tych, którzy tęsknią za Gęsią, ale nie mam do tej sprawy osobistego stosunku.
    • Gość: Zdzichmen Re: Omijajcie Rondo Radosława.... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 16:06
      Zastąpić nazwy smutne i ponure nazwami wesołymi i optymistycznymi!
      Np. ulicę Bagno na ulicę Sejmową!

P.S. Ewenualnie zbudować biurowiec o nazwie Bagno Biznes Center..
      • Gość: jaa_ga Ludzie....dlaczego nie na temat??? IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 16:23
        Przecież autor wątku pisze
        o KORKACH na rondzie,
        a Wy zakorkowaliście się w kolejnej przepychance
        na temat Babka vs Radosław...
        PS. No to mamy już DWA korki...
        • Gość: Koneserrr Re: Ludzie....dlaczego nie na temat??? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 25.10.04, 16:37
          Gość portalu: jaa_ga napisał(a):

> Przecież autor wątku pisze
          > o KORKACH na rondzie,
          > a Wy zakorkowaliście się w kolejnej przepychance
          > na temat Babka vs Radosław...
          > PS. No to mamy już DWA korki...

A propos korków - zawsze jak kupuję wino mołdawskie, to łamie mi się korek w
          połowie jak go wyciągam. Czy oni nie umieją robić porządne korki???! Można się
          smiać z polskich jaboli, ale przynajmniej mają łatwootwieralne zakrętki!

• Gość: jaa_ga Re: Ludzie...potrzebny porządny korkociąg:))) IP: *.acn.waw.pl 25.10.04, 16:43
            PS. Uśmiech dla konesera:))))))
          • vampi_r Re: Ludzie....dlaczego nie na temat??? 25.10.04, 17:10
            Gość portalu: Koneserrr napisał(a):

> A propos korków - zawsze jak kupuję wino mołdawskie, to łamie mi się korek w
            > połowie jak go wyciągam. Czy oni nie umieją robić porządne korki???!

Mołdawskie wina trzeba odkorkowywać metodą odbijania. Walisz w denko butelki i
            korek ładnie ci wyłazi z szyjki w całości.
            • sebpl Re: Ludzie....dlaczego nie na temat??? 25.10.04, 21:38
              Miałeś oczywiście na myśli wino Repunbliki MOŁDOWY?!

(Vin de consum curent alb demisec produs dupa tehnologie traditionala din
              soiuiri alese crescute pe plantatuele Republic MOLDOWA). I drugi cytat "Winnice
              MOŁDOWY" Sp. z.o.o...."

No chyba, że się zatrzymałeś na etapie prezydenta Mircea Ion Snegura. A prawda
              jest taka, że nie wszyscy go popierali, dla rodowitych (nie napływowych)
              autochtonów jest to niezależna MOŁDOWA.

I warto o tym pamiętać, pijąc wino wyrobione rękami ludzi, którzy tam mieszkają!

---
              - Filemon a ty jakie wino pijesz?
              - Mołdowskie... miau... mołdowskie
              • aankaa a propos korków 25.10.04, 21:47
                jak dopasować korek nie odkręcając sitka z wanny ?
                • vampi_r Re: a propos korków 25.10.04, 23:58
                  Najlepiej kupić korek razem z nową wanną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka