Gość: Warszawiak IP: *.wlan.rz.uni-potsdam.de 26.10.04, 13:13 Przywróćcie Babkę! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Petroniusz "Babka" górą! IP: *.acn.waw.pl 26.10.04, 13:14 Popieram akcję "Gazety". Rondo Babka znają wszyscy. Zmiana nazwy była może i dowodem uznania Powstańców, ale bez przesady! To tak, jakby zmienić nazwę Marszałkowskiej albo Al. Jerozolimskich. "Babka" górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stukupuku "Babka" jak Al.Jerozolimskie? Puk, puk w czoło IP: *.crowley.pl 26.10.04, 13:59 Gość portalu: Petroniusz napisał(a): >To tak, jakby zmienić nazwę > Marszałkowskiej albo Al. Jerozolimskich. "Babka" górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gata Re: "Babka" górą! IP: *.hochtief.de / *.hochtief.de 27.10.04, 08:32 Albo zmienianie Stołecznej na Popiełuszki a Pochyłej na Lisa Kuli, o którym bardzo mało kto słyszał. Tyle powstaje nowych ulic i placów w Warszawie, miasto ciągle rośnie, nie można takich nazw nadawać nowym ulicom, a stare zostawić w spokoju? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krist_off Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.crowley.pl 26.10.04, 13:15 Proponuję zgłosić wniosek do prezydenta Warszaway o przywrócenie starej nazwy : Rondo Babka ..... z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Guru Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.u.mcnet.pl 26.10.04, 13:15 Macie moje pełne poparcie. ------------------------------- Warszawiak z dziada pradziada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilm Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:15 proponuje rozpisac wsrod warszawiakow referendum dotyczace zmiany nazwy (a wlasciwie to przywrocenia nazwy) ronda Babka - co to komu przeszkadzalo - chcieli miec radoslawa - to trzeba bylo wybudowac jakies nowe rondo i bylby radoslaw Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Debilom przeszkadzała Stołeczna... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:17 Debilom przeszkadzała Stołeczna, idiotom przeszkadza Babka. Co chwila jakaś martyrologia... Tfu! (Nie powiem, co się chce...) A propos "pogiętych" nazw: kto z Państwa chce mieszkać na ulicy Dwudziestego Pierwszego Pułku Piechoty "Dzieci Warszawy"? Proszę wysłac pocztówkę z nazwą tej ulicy, hi, hi... Zostawić stare (i) zwyczajowe nazwy! Ręce precz od nazw ulic! Precz z martyrologią! Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Zbyt długie nazwy ulic 27.10.04, 14:07 Jak Ci się nie podoba ul. "Dwudziestego...", to zawsze możesz się przeprowadzić na "Ulicę Bitwy Warszawskiej Tysiąc Dzięćset Dwudziestego Roku Dawniej Ulicę Wery Kostrzewy" :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agness Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: 217.153.61.* 26.10.04, 13:17 Zgadzam sie. Rondo Babka jest ok, ma swoja historie, wszyscy wiedza gdzie jest. Dlaczego komus przeszkadzala ta nazwa? Bez sensu. Radni powinni sie zajac czym bardziej konstruktywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aha Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 13:17 ja też nie używam innej nazwy jak Rondo Babka. tak zawsze się nazywało i dla mnie tak się będzie nazywać.kombatanci wymrą, to może wróci się do Babki, bo o Radosławie nikt nie będzie pamiętał. i tak niewiele kto wie.. Odpowiedz Link Zgłoś
tygrys01 Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka 26.10.04, 14:13 Gość portalu: aha napisał(a): > o Radosławie ....tak niewiele kto wie.. ================== Właśnie dlatego, ze o Radosławie tak niewiele wiedzą ci ktorzy tutaj mieszkają a powinni wiedzieć sporo to nazwa ta została ustanowiona. Proponujecie beany rondo Babki to może już lepiej Rondo Ciocioliny a niej zapewne wiecie więcej niż o Radosławie. Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka 26.10.04, 15:01 tygrys01 napisał: > a powinni wiedzieć sporo to nazwa ta została ustanowiona. > Proponujecie beany rondo Babki to może już lepiej Rondo Ciocioliny a niej > zapewne wiecie więcej niż o Radosławie. I sam tak naprawdę odpowiedziałeś sobie na pytanie dotyczące ludzkiej pamięci. Ty i ja jeszcze pamiętamy kto to taki owa ciciolina, ale już za 20 lat będą o tym wiedzieli nieliczni. O płk.Radosławie i o jego zasługach ludzie będą pamiętać jeszcze też 20- no 30 lat. W całej tej dyskusji chodzi o to żeby nie zmieniać coś co zostało już zaakceptowane i wrosło się w tradycję miasta. I nie chodzi tu o porównywanie sławy (a już napewno nie osoby) Cicioliny i płk.Radosława. Moj dziadek, którego dziadek już był "warszawiakiem" miał chyba podobne poglądy. On do końca życia nazywał plac Saski - placem Saskim, i twierdził, że to głupota ta ciągła zmiana nazw. A że żył długo to za jego życia był to również plac aleksandrowski, i plac Piłsudskiego, i AdolfHitlerPatz, i plac Zwycięstwa. Chciaż dla niego był to ciągle ten sam plac Saski. Dlaczego na siłę wymyśla się patronów ulic porównując ich zasługi ? Dawniej ludzie byli jakby normalniejsi. Była ulica Pawia, Kacza, Gęsia , Długa, Krótka, Kościelna, Zatylna, był plac Bankowy, plac Teatralny, Saski,itp itd Nazwy te mogły funkcjonować w każdym ustroju, a nawet w tłumaczeniu pod nieobecność języka polskiego jako języka urzędowego. Tylko q...wa niezależnie od czasów - zawsze znajdzie się w Polsce kilku natchnionych, którym ta szara normalność będzie przeszkadzać. Lubię pączki, ale przy dwudziestym napewno zwymiotuję. Czczę narodowych bohaterów rozumiem co znaczy oddać im hołd, ale gdzieś jest zawsze tak jak przy pączkach - ta masa krytyczna kiedy zaczyna mnie mdlić. Pagarbiai Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawek.K Re: tygrys01, algirdas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:04 O losie, co z was za Warszawiacy? Temu rondu nie nadano nazwy "Radosława" czy też "płk. Radosława", lecz "Zgrupowania AK »Radosław«". W obu więc przypadkach "argumentacja" cokolwiek niewłaściwa Panowie. Tak czy inaczej jest w W-wie wiele miejsc, które spokojnie i godnie mogłyby reprezentować zarówno samego pułkownika, jak i zgrupowanie AK jego imienia. Ratusz nie powinien dokonywać zmian nazw placów i ulic mających swoje korzenie w historii miasta. To jak burzenie zabytkowych kamienic, by w ich miejscu postawić szklany klocek. Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: tygrys01, algirdas 27.10.04, 09:16 Użycie z mojej strony nazwy Radosław było zwykłym uproszczeniem. O tym jak jest nazwa tego ronda wiem i dałem temu wyraz w poście pisanym wcześniej w tym wątku. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=17051572&a=17054306 Mnie chodziło ogólnie o problem zmiany nazw ulic i polemizowałem z "tygrysem" w kwesti pamieci ludzkiej. Więc argumentacja nie była związana z faktem czy rondo ma nazwę zgrupowania Radosław, czy to zgrupowanie wchodziło w skład Ak, czy też samego płk. Radosława czy też dosyć popularnego imienia Radosław czyli Radek. A Pan panie Sławku sie po prostu czepiasz... O ! Algirdas Możesz mnie chamem zwać, Możesz mnie w morde lać, a od stolycy won ! Bo krew sie bedzie lać... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agness Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: 217.153.61.* 26.10.04, 13:17 Zgadzam sie. Rondo Babka jest ok, ma swoja historie, wszyscy wiedza gdzie jest. Dlaczego komus przeszkadzala ta nazwa? Bez sensu. Radni powinni sie zajac czyms bardziej konstruktywnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emka Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.skanska.pl / 213.17.161.* 26.10.04, 13:28 jestem za!! babka de best ;0) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paulos Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.mos.gov.pl 26.10.04, 13:44 a ja teraz mówię Radsław jeśli już niestety nielicznie żyjący powstańcy zwrccili się z taką prośbą to ja ze wsględu na wielki do nich szacunek akceptuję to, bez względu na to czy ta nowa nazwa mi się podoba czy też nie pozdrawiam i życzę wam spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ast Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.idea.pl 26.10.04, 13:55 Prosić mogą, ale niekoniecznie należało ich honorować kosztem tradycji. Wiele jest miejsc w Warszawie bez tradycyjnych nazw. Zresztą, to były jakieś handelki polityczne. Mój szacunek do powstańców nie uległ zmianie (ani w górę ani w dół), ale niektórzy zyskali w moich oczach opinię pieniaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
rysio.ochucki paulos DO ROBOTY BUMELANCIE Z MINISTERSTWA !!! 26.10.04, 13:58 Zamiast siedziąc pierdzieć w stołek i łazić po stronach www wziąłbyś się za coś konstruktywnego i za wykonywanie własnych obowiązków. Bumelancie z MINISTERSTWA OCHRONY ŚRODOWISKA... Rondo Babka jak najbardziej ZA! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wheelie Masz rację, zresztą "Radosława" już się przyjęło IP: *.crowley.pl 26.10.04, 14:03 Gość portalu: paulos napisał(a): > a ja teraz mówię Radsław > jeśli już niestety nielicznie żyjący powstańcy zwrccili się z taką prośbą to ja > > ze wsględu na wielki do nich szacunek akceptuję to, bez względu na to czy ta > nowa nazwa mi się podoba czy też nie > > pozdrawiam i życzę wam spokoju Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ast Re: Masz rację, zresztą "Radosława" już się przyj IP: *.idea.pl 26.10.04, 14:11 Przyjęło ? Zależy w jakim środowisku ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka 26.10.04, 14:23 A jak to teraz jest z "Babka Tower" ? Teraz to powinien być "Radosław Tower" ? A dlaczego to też nasi rajcowie nie nakazali nazwać nowego hipersupercentrum w okolicy Babki, jako superhipercentrum "Radosław". ? Wtedy byłby i wilk syty i owca cała. I mówiło by się idę na rondo Babka obok Radosława. No cóż dzisiejsi powstańcy mają po 80-lat. Warszawiacy dażą ich dużą atencją, jednak Pan Prez.K. ową atencję i uznanie przełożył na tony wazeliny. Efektem jest rondo im.zgrup.Radosław. Teraz zmienić to na Babka będzie wg. naszych dziadków powstańców - świętokradztwem. A może przemianować nazwy mostów. Dlaczego siekierkowski, dlaczego świętokrzyski, a mało było zgrupowań w Powstaniu, mało bohaterów ?. Mam nadzieję, że pozostanie rondo Starzyńskiego i nikt nigdy nie nazwie nawet skwerka Warszawy imieniem obecnie panującego nam Prezydenta. Pagarbiai Algirdas Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babkower Babka rulez!!! IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.04, 14:35 A wszyscy "trupiarze i zwłokobawy", którzy chcą w nieskończoność brandzlować się umysłowo nekrofilnym nazewnictwem i zamienić Warszawę w jedną trupiarnię i wysypisko kości pradziadów - na Powązki, niech tam nazywają sobie alejki i uliczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 15:09 zmienili nazwę ronda kmioty przyjezdne *niby radni* ale nie pytali nikogo o zdanie *warszawiaków*/ a my urodzeni tu i mieszkanjący od pokoleń, będziemy i tak nazywać to rondo B A B K A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mort Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.nbp.pl 26.10.04, 15:36 był kiedyś taki dowcip - jak to zmienić chciali al. Jerozolimskie (jako nazwę syjonistyczną) na al. Kairską ;-) tylko, że przy naszy deklach_rządzących to mogło by się stać smutną rzeczywistością ... Stołeczna i Babka - były , są i będą Warszawiak od Pokoleń Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smy Babka IP: *.crowley.pl 26.10.04, 16:08 Szczerze mówiąc, dziennikarze powinni chyba zachowywać tu odrobinę obiektywizmu i nieco szacunku dla prawa. Skoro demokratycznie wybrani radni, nawet jeśli prywatnie kwestionujemy ich zbiorową mądrość, zdecydowali że mamy taką nazwę, to dziennikarze nie powinni tego kwestionować. A "Gazeta" pisząc o rondzie Babka niestety wprowadza ludzi w błąd, podobnie jak pisząc o ulicy Popiełuszki odchodzącej od tego ronda czy o wiadukcie Popiełuszki. W rzeczywistości do placu Grunwaldzkiego jest aleja Jana Pawła II. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: Babka 27.10.04, 14:11 > W rzeczywistości do > placu Grunwaldzkiego jest aleja Jana Pawła II. ...zwana niekiedy przez starszych warszawiaków "z rozpędu" aleją Jana Pawła Marchlewskiego, a przez cudzoziemców skrótowo JP2, czytaj DźejPiTu :(( Zmiany nazw są jednak "obosieczne"... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Re: Babka IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 27.10.04, 14:16 "byle rondo Babka" gwoli scislosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawa Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.04, 16:51 Rondo Babka 4ever!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jom Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.dhcp.unc.edu 26.10.04, 16:57 A ja uwazam, ze GW ma prawo - niezaleznie od uchwaly radnych - prezentowac opinie Warszawiakow. I nikt nie ma prawa tego kwestionowac, bo to jak kwestionowanie swobody wypowiedzi. Jako Warszawianka rowniez uwazam, ze omawiana zmiana jest - co najmniej - niefortunna. Jako humanistka - uwazam, ze to skandal - poszanowanie tradycji i kultury poszlo do kata - nad czym rzeczeni radni winni byli sie zastanowic. Oczywiscie jest wiele nowych miejsc, ktore oczekuja na nadanie nazw - i tam jest pole do popisu. A nie ciagle idiotyczne zmienianie. Dla mnie - jak dla wielu - Babka pozostanie, tak jak przez wiele lat byl Pl. Bankowy czy Saski... I licze na to, ze w koncu ktos sie opamieta i przywroci rzeczywistosci warszawskiej choc odrobine zdrowego rozsadku. Pozdrawiam Warszawiakow, a radnym zycze zdrowia - psychicznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pablos Przywrocic rondo Babka! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 17:07 Ja tez nazywam to rondo, rondem Babka. Gazeto, dzialaj! Pisz o tej sprawie, mobilizuj ludzi. Moze ktos w koncu wpadnie na pomysl zeby zrobic referendum wsrod warszawiakow w tej sprawie. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Nadawanie nazw rondom to niepotrzebna fatyga 26.10.04, 18:11 Nadawanie nazw elementom przestrzeni ma sens oczywisty. Jakie znaczenie ma natomiast nadanie nazwy jakiemuś kawałkowi jezdni, bo tylko tym jest przecież rondo? To przecież nie ulica, plac, park ani skwer, tylko skrzyżowanie, nie element przestrzeni, ale raczej punkt. Skoro nadaje się nazwy rondom, to dlaczego nie innym skrzyżowaniom? I po co ta para w gwizdek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Nadawanie nazw rondom to niepotrzebna fatyga IP: 82.160.18.* 26.10.04, 20:35 Racja. Dodam tylko, że zgodnie z prawem drogowym nie istnieje coś takiego jak rondo. Jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I. Re: Nadawanie nazw rondom to niepotrzebna fatyga IP: *.spray.net.pl 27.10.04, 00:31 Dodam też, że w Kodeksie Postępowania Karnego też nie ma określenia "rondo" :-) Co ma tu do rzeczy prawo drogowe? Nazwa ronda jest jak najbardziej potrzebna. Często mówię, że "przesiądę się na rondzie Babka", albo "pojadę przez rondo Babka". Skoro nazwa jest używana, to jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotrekb Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 18:33 witam a dlaczego ZTM konsekwentnie stosuje nazwe Rondo Radosława, a nie podaje pelnej nazwy, nawet ze skrotem AK, a podaja pełną nazwe ronda ONZ np. Ja tez bym chial zeby było rondo Piotr albo Waldemara, przeciez tu nie o Radosława chodziło tylko o ludzi którzy tam walczyli, a jak jade tramwajem to słyszę Rondo RAdosława pozdrawiam piotrekb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.04, 19:16 Zalezy jakim tramwajem, bo ja ostatnio slyszalam pelna nazwe. Ja rowniez sie przylaczam - PRZYWROCIC RONDO BABKA !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 26.10.04, 22:23 jestem za Babką; dla Radosława jakieś nowe rondo - proszę bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babka Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.chello.pl 26.10.04, 23:23 Zdecydowanie rondo Babka. Bylo jest i bedzie rondem Babka. Inne nazwy do smietnika! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcin_f Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.adsl.ihug.co.nz 27.10.04, 02:10 Z całym szacunkiem dla bohaterskich powstańców, ale Warszawa podobnie jak reszta Polski i inne kraje totalitarne miała swoje złe doświadczenia, gdy z powodów czysto politycznych zmieniano nazwy ulic i placów. I tak ci normalni warszawiacy chodzili na spacer w Aleje Ujazdowskie (nie Stalina), jeździli z placu Wilsona na plac Bankowy (a nie z Komuny na Dzierżyńskiego), kupowali na Chmielnej (nie na Rutkowskiego) itd, tak samo teraz jeżdżą Stołeczną i przez Babkę. I Powstańcy, i ks. Popiełuszko zasługują jak najbardziej na hołd i godne upamiętnienie, ale nie kosztem zmiany normalnej, starej i zakorzenionej nazwy akceptowanej przez mieszkańców naszego miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojt Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: 195.187.51.* 27.10.04, 07:04 Brawo Gazeta! Szacunek dla Zgrupowania AK Radosław, ale i dla tradycji także. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MisiekK Tak trzymac Jarek! Rondo Babka forever IP: *.pwpw.pj / 217.168.193.* 27.10.04, 07:37 Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Tak trzymac Jarek! Rondo Babka forever 27.10.04, 08:27 Tak mało nam zostało ze starej Warszawy to nam jeszcze nazwy ulic zabierają. Z całym szacunkiem dla powstańców ale to nie jest dobra metoda na ich uszanowanie. Niech Radosławem nazwają np. most. To brzmi lepiej niż Babka Radka jak już niektórzy to rondo nazywają. A Stołeczna zawsze zostanie Stołeczną! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danek Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 08:25 jest jeszcze jedno wyjście BABKA RADSŁAWA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grobo Re: Dlaczego "Gazeta" pisze o rondzie Babka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 08:28 A dojeżdża się do niego ulicą Stołeczną!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janusz Rondo Babka IP: 217.153.116.* 27.10.04, 08:35 A dla mnie i tak zawsze będzie to Rondo Babka, podobnie jak pobliska ulica Stołeczna!!! Zawsze będę używał tych tradycyjnych, dawnych nazw. Obie zmiany zostały wprowadzone wbrew ludziom i zdrowemu rozsądkowi. Zresztą wszyscy moi znajomi także używają tych dawnych nazw. Tak to już jest, jak jakiś idiota wymyśli coś równie idiotycznego i prubuje to potem narzucać ludziom, wbrew ich woli, byle się tam komuś przypodobać (np. kombatantom). Należało, przy całym szacunku zarówno dla ks.Popiełuszki jak i żołnierzy AK "Radosława" nadać te nazwy nowym ulicom/rondom. Odpowiedz Link Zgłoś
algirdas Re: Rondo Babka 27.10.04, 09:26 Gość portalu: Janusz napisał(a): > " Zawsze będę używał tych tradycyjnych, dawnych nazw. Obie zmiany > zostały wprowadzone wbrew ludziom i zdrowemu rozsądkowi. .... Czyli znowu ktoś chce zmienić tradycję. I właśnie jak słyszę słowo tradycja zawsze przychodzi mi na myśl koniec "misia" Bareji - kiedy węglarz mówi : Tradycją nazwać niczego nie możesz. I nie możesz uchwałą specjalną zarządzić, ani jej ustanowić. Kto inaczej sądzi, świeci jak zgasła świeczka na słonecznym dworzu! Tradycja to dąb, który tysiąc lat rósł w górę. Niech nikt kiełka małego z dębem nie przymierza! Tradycja naszych dziejów jest warownym murem. To jest właśnie kolęda, świąteczna wieczerza, to jest ludu śpiewanie, to jest ojców mowa, to jest nasza historia, której się nie zmieni. A to co dookoła powstaje od nowa, to jest nasza codzienność, w której my żyjemy.... Panowie urzędnicy wykuć ten tekst na pamięć może coś wreszcie zrozumiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo A co ze zmianą Stołecznej na Popiełuszki? IP: *.pgi.waw.pl 27.10.04, 08:53 Dlatego też jacyś idioci w magistracie zmienili bardzo "komunistyczną" nazwę Stołeczna (nazwa przedwojenna) na ks. Popiełuszki. Warszawiacy dalej używają nazwy Stołeczna. Nadmieniam że na Popiełuszki są dwa sexshopy, fajnie to brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
autom0bilista Re: A co ze zmianą Stołecznej na Popiełuszki? 27.10.04, 10:00 Powninni przywróćić nazwę Stołeczna, a ks.Popiełuszkę uhonorować w innym miesjcu. Odpowiedz Link Zgłoś
tom_aszek Re: A co ze zmianą Stołecznej na Popiełuszki? 27.10.04, 14:19 Pozwolę sobie przypomnieć, że wcześniej zmieniono nazwę ul. Pstrowskiego (przy Hucie) na ul. Popiełuszki. Jakaś firma zdążyła nawet wydać plan Warszawy z tą aktualizacją. Potem okazało się, że nie dopełniono wymogów formalnych przy zmianie nazwy, Pstrowski (komunistyczny przodownik pracy) powrócił na stare miejsce. Po jakimś czasie zmieniono nazwę ul. Stołecznej (przedwojenną, nadaną przez Starzyńskiego i o ile mi wiadomo jedyną taką w Polsce) na Popiełuszki. No a potem ktoś się przebudził, że przy ul, Popiełuszki oraz Jana Pawła II pełno sex-shopów i innych agencji masujących. Taaaa... Odpowiedz Link Zgłoś