Dodaj do ulubionych

ZAZDROSZCZE WAM

IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 12:15
zazdroszcze wam ze mieszkacie w miescie perspektyw,gdzie cos sie
dzieje.Jestem ze szczecina i uwazam ze to miasto to najwiekszy wrzod
komunistycznej przeszłosci..-marazm, bezczynność, bierność..
za kilka lat tez tu bede, bo szczecin to miasto straconych szans
Obserwuj wątek
    • d.z Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 12:18
      Gość portalu: tatik napisał(a):

> zazdroszcze wam ze mieszkacie w miescie perspektyw,gdzie cos sie
      > dzieje.Jestem ze szczecina i uwazam ze to miasto to najwiekszy wrzod
      > komunistycznej przeszłosci..-marazm, bezczynność, bierność..
      > za kilka lat tez tu bede, bo szczecin to miasto straconych szans

dlaczego tak piszesz?
      Szczecin to ładne miasto.
      Wiele obiektów nowych tam zbudowano choćby Galaxy.
      Firmy lokują tam swoje siedziby.
      Nie jest źle.
      • Gość: U Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 12:25
        ładne miasto do spacerow, podziwiania zabytkow..
        Centrum Galaxy - jedno..
        Lokowanie przez przedsiębiorców - nie za bardzo, nie wspominając o Stoczni,
        POlmo itd.wszyscy inwestorzy uciekaja..
        Wiekszość z młoedgo pokolenia ma juz w planach opuszczenie tego miasta
        a o jego prowincjonalnosci przemawia chocby fakt,ze nawet trudno dostac sie tu
        pociągiem, moze w mysl zaszłego przysłowia chcesz sie ukryc przyjedz do
        szczecina..
        misto straconych szans, tylko pakowac manatki i wyjezdzac.. niestety
      • pra_gosia Wyjedź na trochę ... 24.11.04, 12:25
        Jeśli Ci tak źle, to wyjedź na trochę do Szwecji (ale musisz znać dobrze
        angielski), poszukaj pracy, porozglądaj się trochę. Po jakimś czasie albo
        zatęsknisz i wrócisz, albo tam zostaniesz. Ewentualnie pobędziesz trochę tu,
        trochę tam. W Szwecji naucz się dobrze szwedzkiego, będziesz kiedyś znała
        w sumie trzy języki i od razu spojrzysz inaczej na swój piękny Szczecin.
        Podróże kształcą. Nie ma co siedzieć bezczynnie, jeśli jesteś młoda. Potem
        będzie za późno. Gdybym ja mogła cofnąć czas, to więcej bym jeździła po
        świecie. Nie mówię, że bym gdzieś osiadła na stałe. Ale najpierw trzeba coś
        poznać, żeby mieć swoje zdanie. Nie wystarczą mi opinie znajomych, że w Kana-
        dzie jest super, ja musiałabym sama się o tym przekonać. Co osoba to inna
        opinia. W każdym bądź razie ucz się języków, poznawaj świat i ... nie stój
        (tzn. nie siedź w miejscu). I uśmiechnij się :)))
        • Gość: U Re: Wyjedź na trochę ... IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 12:34
          Droga pra_gosiu dziekuje bardzo za rade i dobre słowo, ale podniesienie przez
          mnie tego wątku nie bylo wskazaniem mojej indywidualnej sytacji.. Niedługo
          skoncze dobre studia, znam jezyki, jestem otwarta na świat i pierwsza moja
          mysl jako przyszłgo wszykształconego szczecinianina to wyjazd z tego miasta..
          Tu chodzi o problem globalny.. Co jakis artukuł w lokalnej prasie, audycja,
          reportaz podkresla sie ze stracilismy i tracimy szanse na choćby lizniecie
          wielkiego swiata, a przeciez mamy tyle mozliwosci.. od mojego domu jest 7km do
          granicy niemieckiej a do Berlina 3h, dlaczego tego nie wykorzytujemy.. polityka
          władz miasta?a moze poprostu niechec i marazm mieszkańców.. Dlaczego stad sie
          ucieka, bo my mamy kompleks w stosunku do was.. Za kilka lat tez bede napływowa
          warszawianką ale to przykre bo kocham swoje miasto całym sercem..
      • j_karolak Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 12:35
        d.z napisał:

> dlaczego tak piszesz?
        > Szczecin to ładne miasto.

Tu to się kolega trochę zagalopował. :)
    • Gość: xxx Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.11.04, 12:36
      Daj spokoj. W porownaniu np. do Radomia, Szczecin to stolica Europy.
      • d.z Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 12:41
        Ja Szczecin lubię i to jeszcze z czasów kiedy tam robiłem studia podyplomowe.
        Miasto (nie piszę o jego prawobrzeżu bo nie znam) podobało mi się.
        Zachowane układy drogowe z "wieloramiennymi" placami, typowa miejska zabudowa w
        Centrum, piękne parki i tereny rekreacyjne.
        Naprawdę nie uważam Szczecina za brzydkie miasto. Jest wiele brzydszych.
        • Gość: U Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 12:46
          owszem to piekne miasto, Paryż wschodniej Europy jak sie o nim mowi, ale nic
          poza tym......Pytanie dlaczego tu nie zostałes?Bo gdzie indziej oferuja ci
          lepsze warunki do bytowania, i co najwazniejsze dzisiaj prace.W Szczecinie tez
          jest praca.. owszem jesli wykazesz ze posiadasz zwiazki mafii familijnej..albo
          supermarket za 800zł bez wzgledu na status i wykształcenie
          • d.z Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 12:49
            Ale ja ze Szczecina nie pochodzę.
            Miasta wcześniej nie znałem, zanim na studia podyplomowe nie poszedłem.
            Szczecin podoba mi się a ponieważ mój znajomy przeniósł się tam niedawno (z
            innego miasta) bo zaoferowano mu znacznie lepsze warunki pracy (co ciekawe ze
            zwykłego ogłoszenia ale on jest specjalistą wyoskiej klasy w swojej dziedzinie)
            to mogę powiedzieć, że z pracą podobie jest w Szczecinie zapewne jak i w innych
            polskich miastach.
            Jeśli ktoś jest dobry w swojej dziedzinie to pracę wcześniej czy później
            znajdzie.
            • niech Spotkanie z Galaxy 24.11.04, 13:00
              Wlazlem tam bo podobno mial byc tam bankomat Euronetu. Pod sklepieniem wisialy
              strzalki wskazujace kierunek drogi do bankomatu. Po jakims czasie zorientowalem
              sie ze strzalki wioda dookola calego parteru, mozna tez zejsc do podziemi - z
              takim samym skutkiem - chodzenia w kolko. Zapytani pracownicy nic nie wiedzieli
              o zadnych bankomatach. Wreszcie doatrlem do planu budynku i odkrylem gdzie
              powinien konkretnie znajdowac tenze sie. W tym miejscu byla nienaruszona zadnym
              urzadzeniem sciana. Galaxy podziekowalem za wspolprace.
              PS. Szczecin to calkiem ladne miasto. Trcohe zapuszczone - ale to cecha
              wszystkich miast w Polsce. Trcohe niedoinwestowane - jak wyzej. Dworzec
              kolejowy mniejszy niz ten w Koluszkach. Ale za to cmentarz wiekszy.
            • Gość: u Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 13:00
              zgadzam sie specjalistw wysokiej klasy znajdzie tu zatrudnienie,ale niestety
              polityka miasta nie ułatwia jej znalezienia specjalistom mniejszej klasy:)
              Oczywiscie ze to miasto jest piekne, jak kazde ma swoj urok i jesli chcesz i
              masz motywacje mozesz zdziałac i osiagnac wymarzony cel.. Tylko ze wiele z
              szans jakie sie rodza przed szczecinem sa zaprzepaszczane i to jet najbardziej
              przykre.. Słyszenie na prawo i na lewo o stracie okazji na inewstycje, o
              stracie okazji na promocje czy wprost definiowanie hipotez ze nasze miasto
              traci swoje szanse.. to moze zdołowac.. nie zapominjac o emigracji młodego,
              wykształconego pokolenia i odczuwaniu przez wiekszosc kompleksu do innych miast
              chociazby Warszawy..
              • Gość: kikus Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 13:03
                Bardzo chcem mieszkac w Wawie, poradzcie mi jak przetrwac, jak nie utonąć, i
                jak wyjsc na swoje.. Moze kilka cennych rad od napływowych albo i tubylcow..
                taki dekalog na przetranie pierwszych miesiecy.
              • Gość: kikus Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 13:03
                Bardzo chcem mieszkac w Wawie, poradzcie mi jak przetrwac, jak nie utonąć, i
                jak wyjsc na swoje.. Moze kilka cennych rad od napływowych albo i tubylcow..
                taki dekalog na przetranie pierwszych miesiecy.
                • niech Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 13:04
                  Jak mocno hcesz to przetrasz.
                  • Gość: Hyyppop Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: 5.5R* / *.braun.de 24.11.04, 13:07
                    Warszawa jest cudowna, to prawda. Ale ty z kolei masz blizej do Berlina... Co
                    prawda to nie to samo co tam mieszkac, ale zawsze.
                    Ja uwielbiam Warszawe! :-)
                    • Gość: U Re: ZAZDROSZCZE WAM IP: *.iscnet.pl 24.11.04, 13:12
                      PRZNAJMNIEJ BLIZEJ DO BERLINA TO FAKT;)
                • buggi Re: ZAZDROSZCZE WAM 24.11.04, 13:07
                  Gość portalu: kikus napisał(a):

> Bardzo chcem mieszkac w Wawie, poradzcie mi jak przetrwac, jak nie utonąć, i
                  > jak wyjsc na swoje.. Moze kilka cennych rad od napływowych albo i tubylcow..
                  > taki dekalog na przetranie pierwszych miesiecy.

a drugi dekalog na przetrwanie kolejnych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka