Dodaj do ulubionych

Instalacje RTV,TEL,INT

26.11.04, 12:20
Poruszony zostal temat rozwiazań w kwestji dostawcow usług RTV, telefonicznych
i internetowych. Zostalismy zapewnieni ze planowane rozwiazanie ma zapewnic
mozliwosc wybrania dowolnego operatora, że są planowane potrójne przylacza
i nie bedzie problemu. Osobiscie zamierzam jeszcze bedac w spoldzielni
sprawe zbadac doglebniej. NA spotkaniu padla informacja ze do naszego budynku
miała by wejsc TPSA.
Obserwuj wątek
    • kajduk Re: Instalacje RTV,TEL,INT 26.11.04, 13:49
      Sprawat jest ważna gdzyż będzie dotyczyła naszych póżniejszych kosztów na ten
      cel. Temat, który nie został poruszony to okablowanie na potrzeby monitorigu.
      Czy ten koszt będzie w lokalach, czy dopiero za to zapłacimy?
      • kkoziol Re: Instalacje RTV,TEL,INT 26.11.04, 13:57
        Faktycznie o monitoringu zapomnielismy.
        Moze w poniedzialek bysmy sie wybrali do spoldzielni
        i wybadali sprawe porzadnie. Bo wczorajsze odpowiedzi,
        mnie nie zadowolily. A sprawa jest faktycznie wazna.
        • compiter Re: Instalacje RTV,TEL,INT 28.11.04, 22:25
          Zarzad deklarował min. 3 niezależne instalacje - oznacza to że w budynku możemy
          mieć 3 operatorów. Czyli zarząd spółdzielni chce oddać piony w zarządzanie
          operatorów. Dla zarządcy budynku to oczywiście ułatwienie, dla lokatorów -
          ograniczony wybór. Zwłaszcza TV. Warto dopilnować, aby rzeczywiście nie było
          mniej niż 3-4 instalacje.

Do naszej "wishlist" proponuje dodanie instalacji alarmowych w mieszkaniach -
          instalacja okablowania przed tynkowaniem kosztuje grosze, potem trzeba albo
          niszczyc tynki, albo klasc rynienki natynkowe. Znam spółdzielnie, które
          oddawały mieszkania nie tylko z okablowaniem, ale i kompletnym alarmem,
          sprzężonym z "dyżurką" i powiadamiającym radiowo patrol. Wszystko to w ramach
          ochrony osiedla.

Pozdrawiam,
          Piotr
          • czekiera Re: Instalacje RTV,TEL,INT 30.11.04, 12:15
            A czy już wiadomo, jak wyglądać będzie sprawa ochrony? Tzn. czy aby wejść na
            teren 'posesji' trzeba będzie się przedrzeć przez jakiegoś wyszkolonego
            osobnika, czy ochrona będzie objawiała się tylko naklejką na drzwiach w
            odpowiednim miejscu?

Odnośnie instalacji alarmowej, to jestem za i to za wszystkimi opcjami.
            Najchętniej widziałbym możliwość "współpracy" spółdzielni przy okablowaniu i np.
            podłączeniu do, nazwijmy to umownie, 'centralki' w budynku - tak, żeby w ramach
            ochrony, jak mi ktoś zacznie buszować niechciany po mieszkaniu, to żeby w
            pierwszej kolejności się dowiedział o tym w/w pilnujący i nadbiegł czem prędzej.
    • kabaemba Re: Instalacje RTV,TEL,INT 03.12.04, 11:10
      Panowie,
      mam pytanie, czy mamy jakis wplyw na wybor operatora telefonow, czy tez decyzje
      podejmie spoldzielnia? Czy ktos moglby porownac oferte TPSA np. z Netia? Nie
      daze TPSA sympatia za ich balagan i monopol i wolalabym sie od nich uwolnic. No
      chyba, ze maja jakąs ewidentna przewage nad konkurencja, ale nie sadze.
      Co do RTV, internetu i alarmu, to zdaje sie na Was, nie mam tu specjalnie
      zadnych zyczen.
      Pozdrawiam
      Karolina
      • compiter Re: Instalacje RTV,TEL,INT 03.12.04, 12:07
        Kabaemba,
        Sęk w tym, aby każdy sam wybrał sobie operatora, a nie był to wybór
        spółdzielni.

IMHO na dzień dzisiejszy w budynku powinni być operatorzy:
        - TPSA (tel, net)
        - Netia (tel, net)
        - Aster (rtv, kiedys telefony i siec z el-netu, teraz po kupieniu przez Netię
        nie wiem, czy nie ma wspolnej sieci. rtv z Aster może wymagać niezależnej od
        telefonów sieci w budynku)
        - konkurencyjne rtv?
        - net od niezależnego dostawcy
        To byłby ideał - wówczas każdy z dostawców nie zmonopolizuje nas.

Piotr
        • kabaemba Re: Instalacje RTV,TEL,INT 06.12.04, 16:56
          Piotrze,
          ale czy to oznacza, ze w budynku moze byc kilku operatorow telefonow?
          Ze np. ja mam Netie, a Ty zyczysz sobie miec telefon od TPSA?
          czy nie jest tak, ze w budynku jest tylko jeden operator telefonow?
          sorry, ale to jest dla mnie nie jasne.
          pozd
          Karolina
          • czekiera Re: Instalacje RTV,TEL,INT 06.12.04, 17:46
            Generalnie sprawa wygląda tak (p. Wojciechowski mi to tak naświetlał swego czasu):
            *) merkury zapewnia dostęp operatorów do budynku
            *) operator we własnym zakresie kładzie swoje okablowanie, itp.

Na zebraniu wyszło, że takich operatorów może być do 3.

Powracając do wspomnianej rozmowy, to wyszło, że to raczej operator powinien
            wyrazić chęć podłączenia mieszkańców, to swojej sieci, a nie spółdzielnia. Zatem
            jeżeli ktoś z przyszłych mieszkańców zainteresuje możliwością podłączenia
            jakiegoś operatora (chętnie bym widział AsterCity :), to może na wstępie będzie
            nie jeden ale dwóch-trzech operatorów (bo TPSA ponoć wyraziła chęć wkroczenia na
            posesję).
            • compiter Re: Instalacje RTV,TEL,INT 06.12.04, 22:17
              Mam jedną wątpliwość - 3 operatorów czy 3 sieci? Drodzy Przedstawiciele - czy
              możecie to sprawdzić?

Różnica może być zasadnicza: Aster świadczy (świadczył?) usługi rtv i internet
              (poprzez azart), a takze telefoniczne (jako Elnet - zakładam że przez
              niezależną sieć). W tym momencie sądzę, że wykorzystywał 2 fizyczne trakty
              kablowe. Jeśli tak, to pozostaje jeden.

Co oznaczają owe 3 sieci wspomniane na zebraniu? Jakich sieci? Tylko
              telefonicznych, czy też dostawców kablówek?

Pozdrawiam,
              Piotr
              • kkoziol Re: Instalacje RTV,TEL,INT 08.12.04, 14:55
                Dowiedziałem się, że zasadniczo to ma wyglądać tak,
                że będzie X rurek w pionach na klatce. Każdą taką rurkę
                będzie mógł zagospodarować inny operator. Wiec nie ma
                problemu by jednocześnie byla TPSA i Netia przykładowo.
                Rurki mają być puste. Wykonane będzie okablowanie w naszych
                domach i to będzie naszą własnością.
                • arekfo Re: Instalacje RTV,TEL,INT 03.01.05, 13:08
                  Czesc:-)
                  Mysle ze juz przyszedl czas aby zajac sie powazniej sprawa mediow. Czy moze mysleliscie aby zamiast wybierac operatora (chodzi mi o internet) podlaczy c sie jakims szybkim laczem (np. Polpakiem) i rozprowadzic to po budynku. Znam takie rozwiazania i wiem, ze oplaty wowczas wachaja sie w granicach 20-30 zl miesiecznie za przyzwoite pasmo. Koszty instalacji wachaja sie ok. 200-300 zl przy 20 chetnych - wiecej chetnych - taniej. O ile mnie pamiec nie myli, to ktos rzucil taka propozycje na pierwszym zebraniu , ale wowczas stwierdzilismy, ze jest jeszce za wczesnie aby o tym mowic.
                  Napiszcie co myslicie.
                  Pozdrawiam
                  Arek
                  • compiter Re: Instalacje RTV,TEL,INT 03.01.05, 15:55
                    Mysle ze nadal jest za wczesnie, aby wybierac operatora czy ustalac szczegoly.
                    Jest za to BARDZO wlasciwy moment, aby pozostawic sobie mozliwosc wpuszczenia
                    operatora sieci lub tez budowy wlasnej sieci lokalnej, dolaczonej do internetu
                    zbiorczym laczem. To jest bardzo dobra altenatywa dla AsterCity czy uslug DSL
                    (jak neostrada). Do tego celu potrzebujemy fizycznej mozliwosci umieszczenia
                    kabli w pionie. I tyle na dzis potrzeab zapewnic.

Co do samych szczegolow instalacji - to wg mnie za wczesna dyskusja. Na pewno
                    warto myslec o dostepie bezprzewodowym (wifi). Wtedy potrzebne beda tylko piony
                    z zasilaniem, odpadnie prucie scian i wchodzenie z kablami do mieszkan (nie
                    bedzie wymagany dedykowany kanal kablowy do mieszkania).

Pozdrawiam,
                    Piotr
                    • acellary Re: Instalacje RTV,TEL,INT 03.01.05, 16:16
                      Na osiedlu chińskim funkcjonuje supermedia (www.supermedia.pl). Ja osobiście
                      mam tu podłączone 3 komputery z trzema oddzielnymi IP i płacę miesięcznie ok 120
                      zł. Fakt, że ostro negocjowałem. Łącze ma prędkość 1000 kB/sek. Działa bardzo
                      ładnie, brak wirusów. Może do nich się podłączyć? Pozdr acellary
                      • compiter Re: Instalacje RTV,TEL,INT 04.01.05, 12:05
                        Jak juz pisalem - IMHO jest za wczesnie aby wybierac operatora. To jest
                        wlasciwy moment, aby zabezpieczyc sobie mozliwosc fizycznego polozenia
                        okablowania, aby spoldzielnia nie oddala na wylacznosc operatorom wszystkich
                        kanalow kablowych.
                    • kajduk Re: Instalacje RTV,TEL,INT 04.01.05, 12:07
                      Witam !
                      Jestem za kazdym rozwiazaniem, które bedzie dla nas dobre tzn. dobra
                      przepustowosc przy jak najnizszych kosztach miesiecznych.
                      Natomiast wydaje mi się, że w tej kwestii i tak bedzie musieli sie porozumiec z
                      SBM Merkury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka