Dodaj do ulubionych

Pasaż Wiecha będzie piękny

13.12.04, 04:03
Pasaz Wiecha bedzie piekny ale czy bezpieczny? Na czym ma polegac te
owo "piekno"? Na rysunkach przedstawionych trudno je zauwarzyc! Sadze ze to
duzo szumu wokol malego klocka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Grzesiek M z Pasażu Wiecha mam bardzo dobre wspomnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 06:59
      3 lata temu bardzo lubiłem się zapuszczać tam na spacerki, ale najfajniej było
      tylko latem. ulica wygląda koszmarnie, ale latem przy słonecznym dniu nie widać
      ten melancholii, inaczej jest zimą. Gdy jest bardzo brzydka pogoda, nie jest to
      miejsce przyjemne, podobnie jak cała Warszawa
    • Gość: bulba Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 09:40
      Zgadzam się z Wojtekus. To co przedstawiono na wizualizacji to kaszana. Próba
      efektownego podania nie wyszła projektantantom.
      • Gość: warszawianka jedna Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 11:11
        na tych wizualizacjach nie widzę jakoś miejsc, w których można by przysiąść na
        chwilę, czy choćby fontanny, przy której się można umówić ze znajomymi.
        Może chodzi o to aby umawiać się pod logo firm np. H&M.
        Gdzie jest "mała architektura" i ludzka skala? Ludzie wyglądają tu jak mrówki,
        zupełny brak kameralności.To wygląda jak dworzec Centralny po remoncie.
        • Gość: Automobilista Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:16
          Polecam rynek w Warce i ulice Grójca - tam masz zabudowę w ludzkiej skali.
          • Gość: warszawianka jedna Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 11:20
            dziękuję, ale nie miałam okazji tam bywać.
            Jeśli uważasz ten projekt za dobry to twój problem.
            • Gość: Automobilista Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:30
              > dziękuję, ale nie miałam okazji tam bywać.

Żałuj, skala ludzka w najczystszej postaci. Polecam.

> Jeśli uważasz ten projekt za dobry to twój problem.

Obym miał w zyciu tylko takie problemy :)
            • Gość: warszawianka druga Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:15
              popieram, ten projekt jest niewiele wart (poza pieniędzmi, które pójdą z
              naszych kieszeni, aby za niego zapłacić) na miejscu mieszkańców zaskarżyłabym
              od razu ten pomysł - a gdzie swobodny przepływ powietrza??? jak często będzie
              myty ten super dach? czy gołębie dostaną specjalne przepustki, żeby robiły
              tylko w dni parzyste??? czy też może mieszkańcy których okna będą wychodzić
              bezpośrednio na ten dach dostaną mopy na wysięgnikach i niech sami dbają o
              czystość.
              poza tym - tam sie nic nie dzieje, brak jest dostosowania skali, te parę
              wiszących rośłin będzie wyglądało jak winorośl w BUWie (czyli bardzo nędznie)
    • pl.adex Aby byl piekniejszy. 13.12.04, 11:06
      Proponuje wladza miasta i prezydentowi Kaczynskiemu aby co jakis czas zwisaly
      z sufitu lub byly umieszczone w specjalnej gablocie zdjecia upamietniajace
      pielgrzymki papieskie do Polski,mozna zrobic zakupy,napic sie dobrej
      kawy,posluchac grajkow i jednoczesnie zobaczyc jakiego wielkiego czlowieka
      Polska ma.
      • Gość: Automobilista Re: Aby byl piekniejszy. IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:08
        A nie lepiej umieścić w specjalnej gablocie zdjęcia Kaczyńskiego? Nie patrzymy
        na Watykan, my tez mamy w Warszawie wielkiego człowieka! :)
      • ukos Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! 13.12.04, 12:35
        Popieram pomysł, żeby władze miasta co jakiś czas zwisały z sufitu i były w tym
        celu umieszczane w specjalnej gablocie. Gratuluję jasności wypowiedzi.
        • pokrent Re: Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! 13.12.04, 13:59
          "Piękny" użycie tego słowa do okolicy pełnej nieciekawej architektury (szarych
          wielkich kloców) jest nadużyciem.
          Z tego co widać to zmiana polega głównie na tym, by lepiej wyeksponować logo
          H&M. Tego nam właśnie trzeba. Jeszcze więcej reklam, jeszcze więcej powierzchni
          reklamowej.
          ps. Warkę można upiększyć, bo ma właśnie ludzką skalę. Centrum Warszawy na
          zawsze pozostanie w nieludzkiej skali.
        • Gość: warszawianka druga Re: Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:17
          kiedy to bardzo dobry pomysł o tym zwisaniu!! proponuję głową do dołu, trochę
          oleju napłynie
    • Gość: Smok Żeby tylko wszystko nie sprowadziło się do IP: *.energis.pl 13.12.04, 16:10
      wyłożenia kostki brukowej gdzie się da i koniec...
    • Gość: Myss Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: *.awb.us 13.12.04, 16:11
      • Gość: lokator Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: 193.109.123.* 13.12.04, 16:49
        Mieszkam Chmielna 35 i ten wieżowiec jest w niezłym stanie i nie wymaga
        remontu. Wolałbym wiedzieć, jakie miasto ma dla nas propozycje w sprawie
        parkowania. To skandal, że wielki dom mieszkalny nie ma zadnych parkingów, a
        nowa koncepcja Pasażu zdaje się likwiduje nawet podjazd. Może Pan prezydent by
        się tu wprowadził?
        • Gość: herman Borowski, Kaczyński - gra pozorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:19
          Za pp. Kaczyńskiego i Borowskiego w Warszawie
          udają się tylko inwestycje prywatne,
          czego remont pasażu Wiecha będzie kolejnym przykładem. Gdyby
          nie inicjatywa 'prywaciarzy' pasaż dalej by podupadał.
          Prezydent i jego nadworny architekt atakują ruch
          samochodowy, centra handlowe. Nic prostszego. Ale może
          zamiast tej kombatanckiej taktyki zaczęliby budować
          parkingi dla aut, nowe linie tramwajowe, szybką kolej miejską etc.
          a przynajmniej stworzyli ścieżki realizaji takich inwestycji.
          Do tej pory słyszę wyłącznie: zakazać wjazdu samochodów, zakazać
          budowy wieżowców, zabrać pas autom-dać autobusom.
          Panowie, nie rządzicie pipidówą tylko metropolią, wiec
          zacznijcie rozwiązywać jej prawdziwe problemy.
          Za wyłożenie miasta kostką Bauma do historii nie przejdziecie.
        • Gość: Roberto Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 05:01
          Skoro mieszkasz w samym centrum to wszedzie masz blisko wiec po co ci samochod?
          Masz pod nosem 2 deptaki i mnostwo zakorkowanych ulic wiec najszybszym pojazdem
          w takich warunkach jest rower. Nie pomyslales o tym?
          • Gość: Automobilista Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: 62.233.175.* 15.12.04, 07:49
            > Skoro mieszkasz w samym centrum to wszedzie masz blisko wiec po co ci
            > samochod?

Najwyraźniej zakładasz, że celem podróży dla twojego przedmówcy będzie zawsze
            obiekt ulokowany w centrum. Jest to założenie całkowicie błędne.
    • tripper ten dach jest brzydki 13.12.04, 17:25
      i tyle - ale warto tam zrobic porzadek...
      • Gość: KS DELTA Dobry projekt, szkoda tylko, ze pozytywne zmiany, IP: *.aster.pl 13.12.04, 18:35
        ktore zajda w Pasazu Wiecha powstana tam dzieki zaslugom prywatnego inwestora,
        a nie wladz miasta... To wy glosowaliscie na Kaczynskiego - nie ja...
        • Gość: Dorsay Re: Dobry projekt, szkoda tylko, ze pozytywne zmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:04
          Otóż to... Kaczyński i Borowski tyle mówią o "oddaniu miasta ludziom" ale nic
          nie robią, aby rzeczywiście zwrócić Warszawę jego mieszkańcom. Biadolą za to o
          przeoście ilości centrów handlowych i "ucieczce" ludzi w ich obszar. Czego się
          spodziewali? Chcieliby aby Warszawiacy wrócili na Pasaż Wiecha, niech ich do
          tego zachęcą, odbudowując go i zwracając miastu.
          Niechże wreszcie wezmą się za to, do czego zostali powołani.
    • Gość: WOJ Parkingi!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:06
      Zabieżcie z chodników te tony złomu! Kto to widział, żeby w centrum "stolycy"
      parkowano na każdym rogu, pod drzewami i klatkami schodowymi?! Ludzie, przecież
      wszędzie na zachód od Berlina Wschodniego są od dawien dawna parkingowce
      podziemne i naziemne. To ostatni moment, żeby zakończyć to oblężenie czterech
      kółek w miarę tani sposób - w końcu w Warszawie jest sporo wolnych terenów.
      Potem trzeba będzie bardzo drogo ryć pod istniejącymi budynkami, jak to miało
      miejsce np. w wielu miastach niemieckich!
      Od myślenia boli głowa a od głupoty - (wspólny) portfel. Wybierajcie co gorsze,
      obyśmy tylko nie stracili cierpliwości.
      • teodot To chora sprawa... 13.12.04, 23:13
        To jest chora sprawa. Sa obszary miasta,m gdzie trzeba sie pogodzic z tym, że
        nie można zaparkować samochodu pod domem. Tak jest na Starówce i tak powinno
        być tutaj. Do tego w tym miejscu rekompensuje to świetny dostęp do komunikacji
        miejskiej. A jak sie komuś to nie podoba lub mu nie wystracza? To nie musi tu
        mieszkać. Bez trudu znajdzie nabywcę na swoje mieszkanie, bo mieszkania tam
        mają wysokie ceny i za uzyskane pieniądze bez trudu kupi większe nawet, takie,
        z którego okien będzie mógł patrzeć na swój zaparkowany pod nimi samochód. Nie
        ma więc powodu do żadnej ustępliwości w tych sprawach.
    • Gość: kokosz Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.aster.pl 13.12.04, 22:10
      Kolorowo to będzie jak ktoś jeszcze wyprosi z tego pasażu (ob)wiechów.
    • teodot To była wizytówka lat 70'tych 13.12.04, 23:04
      Pokazywano ją w filmach. Jeden z symboli lat 70'tych. Pamiętam ją jeszcze z lat
      jej świetności i nie bez bólu wręcz patrzę na to, co stało sie z pasażem. I tak
      jak z bólem patrzę na ruinę, która stał się dziś pasaż, tak z przerażeniam na
      to, czym ma według projektantów być. Nie! Chca mi coś odebrać i mówię temu nie!
      To nie jest wcale piękne! Wcale mi sie nie podoba ten szklany dach, bo to jest
      kopia czegos, co juz znam. Zbyt dobrze. Z jednego, drugiego, trzeciego,
      dziesiątego centrum handlowego. To co było zaleta pasażu, to niebo nad głową.
      Nie chę by znikały trawniki, bo kiedyś na ograniczających je murkach były
      ławki, na których mozna było przysiąść. Chcę, by wróciła fontanna. I neony. Ten
      z kina Atlantic. I ten z Zodiaku. Zodiak śmierdział, wewnątrz ten smród
      najbardziej głodnemu mógł odebrac apetyt ale ten zdobiacy go neon był piekny.
      Przypomniałem go sobie niedawno patrząc na pocztowke będącą jednym z eksponatów
      na wystawie w Zamku Ujazdowskim. Przedstawiała Zodiak i ten obskurny dzis
      placyk z fontanną w nocy. Piękna gra świateł... Tak - nie podabaja się mi te
      propozycje, tak, jak i nie podoba mi się to, co już dzieje sie z samymi domami
      Centrum, które zamieniaja się po remoncie w zwykłe banalne klocki i odwracają
      od przechodnia. Nie wiem po co ich właściciele chcą płacić za remont pasażu.
      Może po to, by był on równie banalny i bezduszny jak "wyrównane" domy Centrum,
      z których szczytów znikneły wlaśnie kawiarnie i wszystko, co zmiękczało ich
      klockowatość? A może odgadłem właśnie? Dość wszak domysłów. Osmielę się zgłosić
      propozycję najprostszą, która jakos nikomu nie przyszła do głowy. Skoro te
      przedstawione projekty sa tak banalne i po prostu bylejakie, czemu by nie
      odtworzyc pasażu w jego pierwotnej formie? Nie tylko ze wzgledów
      sentymentalnych, choć to tez ma swoje znaczenie ale po prostu dlatego, że był
      to dobry projekt. Który można traktowac dziś także jako zabytek tamtych lat i o
      filmach wspomniałem nie przypadkiem. Oczywiście nie wystarczy przywrócić.
      Trzeba też go dokończyć. Wciąż brakuje połączenia miedzy jego główna częścią a
      częścia przy Świętokrzyskiej - a stary pomysł by przebic sie przez tzw. dom pod
      sedesami nie jest wykonalny. Trzeba go obejść łącząc obie części przejściem
      przez parking na tyłach Filharmonii i przed wieżowcem przy Zgody, które muszą
      ustapić placom dla pieszych. Zrobić coś, na co wtedy nie wystarczyło
      konsekwencji.
      • Gość: Mieszkaniec II Słowiańskie niedbalstwo i flejtuchostwo IP: *.crowley.pl 14.12.04, 14:20
        Jeszcze jedna galeria gdzie starczy miotła i mop

Słowiańskie niedbalstwo i flejtuchostwo: zapuścić, zdewastować i żądać nowego.

Gość portalu: Mieszkaniec słusznie napisał:
        > > Przeciez kiedys ten deptak (lata 70-te) byl nowoczesny, byl duma Warszawy
        > i mysle, ze nie wolno tak ostro przekreslac tego co budowano 30-40 lat temu
        > . To jest dobra, ale zaniedbana architektura,
    • Gość: Roberto Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 05:06
      Bedzie piekny...a na pewno bedzie piekniejszy niz jest obecnie. W Europie jest
      wiele miast, w ktorych to deptaki przykrywa sie szklem i wowczas powstaja fajne
      oazy ciszy, spokoju i handlu. Sa to tak jakby hipermarkety ale w naturalnym
      wydaniu. Jedno nalezy zauwazyc, ze owe deptaki tworzy sie w starych,
      zabytkowych budynkach a nie jak w Warszawie w nowoczesnej architekturze gdzie
      kroluje beton, stal i szklo.
      • Gość: warszawianka jedna Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 14:06
        słusznie prawisz Roberto, byłam na takim pasażu w Szwecji. Stare kamieniczki
        połączono szklanym dachem co tworzyło przytulny ryneczek z fontanną, ławeczkami
        i otwartymi witrynami.
        Ten projekt jednak tego nie przewiduje, dach na wysokości 3 piętra nie daje
        kameralności, wielkie loga firm przytłaczają i nie ma "małej architektury".
    • Gość: Ma Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.chello.pl 14.12.04, 18:51
      No ja nie wiem czy szklany dach to jest jawazniejza rzecz, jaką trzeba tam
      zbudować, ale z pewnością należałoby wysprzątać i wyrównać chodniki. No i mam
      nadzieje, że będą jakieś ławeczki, fontanna też by się przydała :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka