wojtekus 13.12.04, 04:03 Pasaz Wiecha bedzie piekny ale czy bezpieczny? Na czym ma polegac te owo "piekno"? Na rysunkach przedstawionych trudno je zauwarzyc! Sadze ze to duzo szumu wokol malego klocka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Grzesiek M z Pasażu Wiecha mam bardzo dobre wspomnienia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 06:59 3 lata temu bardzo lubiłem się zapuszczać tam na spacerki, ale najfajniej było tylko latem. ulica wygląda koszmarnie, ale latem przy słonecznym dniu nie widać ten melancholii, inaczej jest zimą. Gdy jest bardzo brzydka pogoda, nie jest to miejsce przyjemne, podobnie jak cała Warszawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bulba Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.12.04, 09:40 Zgadzam się z Wojtekus. To co przedstawiono na wizualizacji to kaszana. Próba efektownego podania nie wyszła projektantantom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka jedna Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 11:11 na tych wizualizacjach nie widzę jakoś miejsc, w których można by przysiąść na chwilę, czy choćby fontanny, przy której się można umówić ze znajomymi. Może chodzi o to aby umawiać się pod logo firm np. H&M. Gdzie jest "mała architektura" i ludzka skala? Ludzie wyglądają tu jak mrówki, zupełny brak kameralności.To wygląda jak dworzec Centralny po remoncie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:16 Polecam rynek w Warce i ulice Grójca - tam masz zabudowę w ludzkiej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka jedna Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.12.04, 11:20 dziękuję, ale nie miałam okazji tam bywać. Jeśli uważasz ten projekt za dobry to twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:30 > dziękuję, ale nie miałam okazji tam bywać. Żałuj, skala ludzka w najczystszej postaci. Polecam. > Jeśli uważasz ten projekt za dobry to twój problem. Obym miał w zyciu tylko takie problemy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka druga Re: Pasaż Wiecha będzie piękny? IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:15 popieram, ten projekt jest niewiele wart (poza pieniędzmi, które pójdą z naszych kieszeni, aby za niego zapłacić) na miejscu mieszkańców zaskarżyłabym od razu ten pomysł - a gdzie swobodny przepływ powietrza??? jak często będzie myty ten super dach? czy gołębie dostaną specjalne przepustki, żeby robiły tylko w dni parzyste??? czy też może mieszkańcy których okna będą wychodzić bezpośrednio na ten dach dostaną mopy na wysięgnikach i niech sami dbają o czystość. poza tym - tam sie nic nie dzieje, brak jest dostosowania skali, te parę wiszących rośłin będzie wyglądało jak winorośl w BUWie (czyli bardzo nędznie) Odpowiedz Link Zgłoś
pl.adex Aby byl piekniejszy. 13.12.04, 11:06 Proponuje wladza miasta i prezydentowi Kaczynskiemu aby co jakis czas zwisaly z sufitu lub byly umieszczone w specjalnej gablocie zdjecia upamietniajace pielgrzymki papieskie do Polski,mozna zrobic zakupy,napic sie dobrej kawy,posluchac grajkow i jednoczesnie zobaczyc jakiego wielkiego czlowieka Polska ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Aby byl piekniejszy. IP: 62.233.175.* 13.12.04, 11:08 A nie lepiej umieścić w specjalnej gablocie zdjęcia Kaczyńskiego? Nie patrzymy na Watykan, my tez mamy w Warszawie wielkiego człowieka! :) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! 13.12.04, 12:35 Popieram pomysł, żeby władze miasta co jakiś czas zwisały z sufitu i były w tym celu umieszczane w specjalnej gablocie. Gratuluję jasności wypowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pokrent Re: Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! 13.12.04, 13:59 "Piękny" użycie tego słowa do okolicy pełnej nieciekawej architektury (szarych wielkich kloców) jest nadużyciem. Z tego co widać to zmiana polega głównie na tym, by lepiej wyeksponować logo H&M. Tego nam właśnie trzeba. Jeszcze więcej reklam, jeszcze więcej powierzchni reklamowej. ps. Warkę można upiększyć, bo ma właśnie ludzką skalę. Centrum Warszawy na zawsze pozostanie w nieludzkiej skali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka druga Re: Niech Kaczor z Urbańskim zwisają z sufitu! IP: *.chello.pl 14.12.04, 11:17 kiedy to bardzo dobry pomysł o tym zwisaniu!! proponuję głową do dołu, trochę oleju napłynie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Smok Żeby tylko wszystko nie sprowadziło się do IP: *.energis.pl 13.12.04, 16:10 wyłożenia kostki brukowej gdzie się da i koniec... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myss Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: *.awb.us 13.12.04, 16:11 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lokator Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: 193.109.123.* 13.12.04, 16:49 Mieszkam Chmielna 35 i ten wieżowiec jest w niezłym stanie i nie wymaga remontu. Wolałbym wiedzieć, jakie miasto ma dla nas propozycje w sprawie parkowania. To skandal, że wielki dom mieszkalny nie ma zadnych parkingów, a nowa koncepcja Pasażu zdaje się likwiduje nawet podjazd. Może Pan prezydent by się tu wprowadził? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: herman Borowski, Kaczyński - gra pozorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:19 Za pp. Kaczyńskiego i Borowskiego w Warszawie udają się tylko inwestycje prywatne, czego remont pasażu Wiecha będzie kolejnym przykładem. Gdyby nie inicjatywa 'prywaciarzy' pasaż dalej by podupadał. Prezydent i jego nadworny architekt atakują ruch samochodowy, centra handlowe. Nic prostszego. Ale może zamiast tej kombatanckiej taktyki zaczęliby budować parkingi dla aut, nowe linie tramwajowe, szybką kolej miejską etc. a przynajmniej stworzyli ścieżki realizaji takich inwestycji. Do tej pory słyszę wyłącznie: zakazać wjazdu samochodów, zakazać budowy wieżowców, zabrać pas autom-dać autobusom. Panowie, nie rządzicie pipidówą tylko metropolią, wiec zacznijcie rozwiązywać jej prawdziwe problemy. Za wyłożenie miasta kostką Bauma do historii nie przejdziecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 05:01 Skoro mieszkasz w samym centrum to wszedzie masz blisko wiec po co ci samochod? Masz pod nosem 2 deptaki i mnostwo zakorkowanych ulic wiec najszybszym pojazdem w takich warunkach jest rower. Nie pomyslales o tym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Automobilista Re: Kiedy odnowi sie te 3 koszmarne wiezowce ? IP: 62.233.175.* 15.12.04, 07:49 > Skoro mieszkasz w samym centrum to wszedzie masz blisko wiec po co ci > samochod? Najwyraźniej zakładasz, że celem podróży dla twojego przedmówcy będzie zawsze obiekt ulokowany w centrum. Jest to założenie całkowicie błędne. Odpowiedz Link Zgłoś
tripper ten dach jest brzydki 13.12.04, 17:25 i tyle - ale warto tam zrobic porzadek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KS DELTA Dobry projekt, szkoda tylko, ze pozytywne zmiany, IP: *.aster.pl 13.12.04, 18:35 ktore zajda w Pasazu Wiecha powstana tam dzieki zaslugom prywatnego inwestora, a nie wladz miasta... To wy glosowaliscie na Kaczynskiego - nie ja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorsay Re: Dobry projekt, szkoda tylko, ze pozytywne zmi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 19:04 Otóż to... Kaczyński i Borowski tyle mówią o "oddaniu miasta ludziom" ale nic nie robią, aby rzeczywiście zwrócić Warszawę jego mieszkańcom. Biadolą za to o przeoście ilości centrów handlowych i "ucieczce" ludzi w ich obszar. Czego się spodziewali? Chcieliby aby Warszawiacy wrócili na Pasaż Wiecha, niech ich do tego zachęcą, odbudowując go i zwracając miastu. Niechże wreszcie wezmą się za to, do czego zostali powołani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WOJ Parkingi!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:06 Zabieżcie z chodników te tony złomu! Kto to widział, żeby w centrum "stolycy" parkowano na każdym rogu, pod drzewami i klatkami schodowymi?! Ludzie, przecież wszędzie na zachód od Berlina Wschodniego są od dawien dawna parkingowce podziemne i naziemne. To ostatni moment, żeby zakończyć to oblężenie czterech kółek w miarę tani sposób - w końcu w Warszawie jest sporo wolnych terenów. Potem trzeba będzie bardzo drogo ryć pod istniejącymi budynkami, jak to miało miejsce np. w wielu miastach niemieckich! Od myślenia boli głowa a od głupoty - (wspólny) portfel. Wybierajcie co gorsze, obyśmy tylko nie stracili cierpliwości. Odpowiedz Link Zgłoś
teodot To chora sprawa... 13.12.04, 23:13 To jest chora sprawa. Sa obszary miasta,m gdzie trzeba sie pogodzic z tym, że nie można zaparkować samochodu pod domem. Tak jest na Starówce i tak powinno być tutaj. Do tego w tym miejscu rekompensuje to świetny dostęp do komunikacji miejskiej. A jak sie komuś to nie podoba lub mu nie wystracza? To nie musi tu mieszkać. Bez trudu znajdzie nabywcę na swoje mieszkanie, bo mieszkania tam mają wysokie ceny i za uzyskane pieniądze bez trudu kupi większe nawet, takie, z którego okien będzie mógł patrzeć na swój zaparkowany pod nimi samochód. Nie ma więc powodu do żadnej ustępliwości w tych sprawach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kokosz Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.aster.pl 13.12.04, 22:10 Kolorowo to będzie jak ktoś jeszcze wyprosi z tego pasażu (ob)wiechów. Odpowiedz Link Zgłoś
teodot To była wizytówka lat 70'tych 13.12.04, 23:04 Pokazywano ją w filmach. Jeden z symboli lat 70'tych. Pamiętam ją jeszcze z lat jej świetności i nie bez bólu wręcz patrzę na to, co stało sie z pasażem. I tak jak z bólem patrzę na ruinę, która stał się dziś pasaż, tak z przerażeniam na to, czym ma według projektantów być. Nie! Chca mi coś odebrać i mówię temu nie! To nie jest wcale piękne! Wcale mi sie nie podoba ten szklany dach, bo to jest kopia czegos, co juz znam. Zbyt dobrze. Z jednego, drugiego, trzeciego, dziesiątego centrum handlowego. To co było zaleta pasażu, to niebo nad głową. Nie chę by znikały trawniki, bo kiedyś na ograniczających je murkach były ławki, na których mozna było przysiąść. Chcę, by wróciła fontanna. I neony. Ten z kina Atlantic. I ten z Zodiaku. Zodiak śmierdział, wewnątrz ten smród najbardziej głodnemu mógł odebrac apetyt ale ten zdobiacy go neon był piekny. Przypomniałem go sobie niedawno patrząc na pocztowke będącą jednym z eksponatów na wystawie w Zamku Ujazdowskim. Przedstawiała Zodiak i ten obskurny dzis placyk z fontanną w nocy. Piękna gra świateł... Tak - nie podabaja się mi te propozycje, tak, jak i nie podoba mi się to, co już dzieje sie z samymi domami Centrum, które zamieniaja się po remoncie w zwykłe banalne klocki i odwracają od przechodnia. Nie wiem po co ich właściciele chcą płacić za remont pasażu. Może po to, by był on równie banalny i bezduszny jak "wyrównane" domy Centrum, z których szczytów znikneły wlaśnie kawiarnie i wszystko, co zmiękczało ich klockowatość? A może odgadłem właśnie? Dość wszak domysłów. Osmielę się zgłosić propozycję najprostszą, która jakos nikomu nie przyszła do głowy. Skoro te przedstawione projekty sa tak banalne i po prostu bylejakie, czemu by nie odtworzyc pasażu w jego pierwotnej formie? Nie tylko ze wzgledów sentymentalnych, choć to tez ma swoje znaczenie ale po prostu dlatego, że był to dobry projekt. Który można traktowac dziś także jako zabytek tamtych lat i o filmach wspomniałem nie przypadkiem. Oczywiście nie wystarczy przywrócić. Trzeba też go dokończyć. Wciąż brakuje połączenia miedzy jego główna częścią a częścia przy Świętokrzyskiej - a stary pomysł by przebic sie przez tzw. dom pod sedesami nie jest wykonalny. Trzeba go obejść łącząc obie części przejściem przez parking na tyłach Filharmonii i przed wieżowcem przy Zgody, które muszą ustapić placom dla pieszych. Zrobić coś, na co wtedy nie wystarczyło konsekwencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mieszkaniec II Słowiańskie niedbalstwo i flejtuchostwo IP: *.crowley.pl 14.12.04, 14:20 Jeszcze jedna galeria gdzie starczy miotła i mop Słowiańskie niedbalstwo i flejtuchostwo: zapuścić, zdewastować i żądać nowego. Gość portalu: Mieszkaniec słusznie napisał: > > Przeciez kiedys ten deptak (lata 70-te) byl nowoczesny, byl duma Warszawy > i mysle, ze nie wolno tak ostro przekreslac tego co budowano 30-40 lat temu > . To jest dobra, ale zaniedbana architektura, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roberto Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.04, 05:06 Bedzie piekny...a na pewno bedzie piekniejszy niz jest obecnie. W Europie jest wiele miast, w ktorych to deptaki przykrywa sie szklem i wowczas powstaja fajne oazy ciszy, spokoju i handlu. Sa to tak jakby hipermarkety ale w naturalnym wydaniu. Jedno nalezy zauwazyc, ze owe deptaki tworzy sie w starych, zabytkowych budynkach a nie jak w Warszawie w nowoczesnej architekturze gdzie kroluje beton, stal i szklo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka jedna Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.12.04, 14:06 słusznie prawisz Roberto, byłam na takim pasażu w Szwecji. Stare kamieniczki połączono szklanym dachem co tworzyło przytulny ryneczek z fontanną, ławeczkami i otwartymi witrynami. Ten projekt jednak tego nie przewiduje, dach na wysokości 3 piętra nie daje kameralności, wielkie loga firm przytłaczają i nie ma "małej architektury". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ma Re: Pasaż Wiecha będzie piękny IP: *.chello.pl 14.12.04, 18:51 No ja nie wiem czy szklany dach to jest jawazniejza rzecz, jaką trzeba tam zbudować, ale z pewnością należałoby wysprzątać i wyrównać chodniki. No i mam nadzieje, że będą jakieś ławeczki, fontanna też by się przydała :) Odpowiedz Link Zgłoś