Dodaj do ulubionych

O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie

IP: *.matrix.pl 27.05.02, 11:48
W Warszawie podobno mieszka ok. 70 tys. ludzi należących do różnych grup
etnicznych. Piszę o tym dlatego, ze miałem okazje w sobotę być na rynku
Mariensztatu na Warszawskim Tygodniu Wielokulturowym, gdzie bawiłem sie nieźle
wśród uchodźców z krajów afrykańskich: Konga, Ruandy, Angoli a takze
Hindusów,Indonezyjczyków, Wietnamczyków, Arabów, Bułgarów, Litwinów...
Nie spodziewałem się, ze Warszawa może tak szybko stać się wielokulturowa
niczym Londyn, czy Nowy York. Szkoda tylko, ze najczęściej mało o tych
przybyszach wiemy, podobnie jak oni o nas. I oni bojac się asymilacji (i na
odwrót, część z nas boi się asymilacji) zamykają się we własnych grupach, zyjąc
jakby w swoim małym światku. A moim zdaniem powinni się zintegrować, bo moga
wnieść naprawde wiele kolorytu do naszej szarej Warszawy...
A co Wy o tym sądzicie?

P.S. Na Mariensztacie można było potańczyć przy muzyce afrykańskiej, muzyce
orientalnej, klezmerskiej, bułgarskiej, białoruskiej, tangu argentyńskim...Były
stoiska z regionalną kuchnią (jakże przepyszną), makijażem hinduskim, muzyką,
literaturą...i wiele innych ciekawostek...
Obserwuj wątek
    • Gość: Mar O mniejszościach w Warszawie i okolicy IP: 213.25.197.* 27.05.02, 11:54
      Gość portalu: Warschau napisał(a):

> P.S. Na Mariensztacie można było potańczyć przy muzyce afrykańskiej, muzyce
      > orientalnej, klezmerskiej, bułgarskiej, białoruskiej, tangu argentyńskim...Były
      >
      > stoiska z regionalną kuchnią (jakże przepyszną), makijażem hinduskim, muzyką,
      > literaturą...i wiele innych ciekawostek...

A np. w Sękocinie można skorzystać z usług bułgarskich i rumuńskich prostytutek,
      zaś na stadionie 10-lecia z usług rosyjskiej firmy widnykującej należności oraz
      za tanie pieniądze kupic sobie swoje własne radio do samochodu od przyjaxnie
      uśmiechającego się obywatela naradowosci np. romskiej...
      • Gość: mart Re: O mniejszościach w Warszawie i okolicy IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 11:57
        bardzo fajna sprawa to spotkanie
      • Gość: Warschau Re: O mniejszościach w Warszawie i okolicy IP: *.matrix.pl 27.05.02, 12:03
        Gość portalu: Mar napisał(a):

> A np. w Sękocinie można skorzystać z usług bułgarskich i rumuńskich prostytutek
        > ,
        > zaś na stadionie 10-lecia z usług rosyjskiej firmy widnykującej należności oraz
        >
        > za tanie pieniądze kupic sobie swoje własne radio do samochodu od przyjaxnie
        > uśmiechającego się obywatela naradowosci np. romskiej...

Ale nie pisałem tu o skrajnościach związanych z mniejszościami etnicznymi...Tylko
        o normalnych ludziach chcących mieszkać i zyc w Naszym kraju, w Naszym mieście...
        Ale skoro widzisz tylko wymienione przez siebie przykłady a nie widzisz innych
        aspektów tej sprawy..Hm..to juz Twój problem, zresztą jak wielu Polaków
        (chciałoby sie powiedziec nadal zyjących w zaścianku..)...
    • d.z. Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie 27.05.02, 12:00
      Temat nie nowy na świecie ale dla większości Polaków tak.
      Nasz kraj (mimo wszystko) jest już na tyle atrakcyjnym miejsce pobytu dla wielu
      ludzi, że przybywają, osiedlają się, żyją, swoje tradycje kultywują...
      Ja nic w tym złego nie widzę. Sam wychowywałem się w Trójmieście, gdzie widok
      obcokrajowca nigdy nie był niczym szokującym.
      Problemy pojawiają się dopiero po wielu latach wspólnego życia.
      Tak choćby jak mniejszość turecka w Niemczech, domagająca sie dla siebie
      dodatkowych praw ale i jasnego stanowiska rządu niemicekiego w sprawie Kurdów...
      Czy mniejszość kubańska w USA, mająca niemały wpływ na politykę tego państwa
      wobec Kuby.
      Na razie jednak "u nas" patrzymy wszyscy (mam nadzieję) na to jak na ciekawe,
      interesujące, wzbogacające naszą kulturę, zmieniające postrzeganie świata
      zjawisko...
      • Gość: wuko Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 12:04
        takie imprezy powinny być co roku
        • Gość: Warschau Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.matrix.pl 27.05.02, 12:06
          Gość portalu: wuko napisał(a):

> takie imprezy powinny być co roku

Właśnie...bo przekonują, że "oni" nie są tacy straszni i "my" dla "nich" tez nie
          jestesmy jakimiś rasistowskimi potworami (choć niestety zdarzaja sie niechlubne
          wyjątki)...
      • Gość: wbrew Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 12:34
        temat nie jest nowy i dla Polakow!normalna reakcja na obcosc,nie powinna byc
        agresja tylko ciekawosc.wsrod POLAKOW bylo wielu zainteresowanych obymi
        kulturami!chociazby Bronislaw Malinowski!optymistyczne jest to,ze sa tez
        ludzie,ktorzy z ciekawosci pojda na Mariensztat,poznac inne kultury.Jakis czas
        temu,byl w 'Wprost' artykul,ktorego tytul mowi sam o sobie:'Czego mozemy sie
        nauczyc od imigrantow'.odpowiedz prosta:bardzo wielu rzeczy,wielu postaw!poza
        tym,zainteresowanie 'innoscia',odmienna kultura uczy tolerancji.Tym zajmuje sie
        etnografia,antropologia kulturowa i masa ksiazek na ten temat!polecam.warto
        poszerzac swoj umysl!
        • Gość: Warschau Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.matrix.pl 27.05.02, 12:37
          Gość portalu: wbrew napisał(a):

> normalna reakcja na obcosc,nie powinna byc
          > agresja tylko ciekawosc.

Zgadza się! Niestety nie wszyscy w Polsce maja takie podejście...

> wsrod POLAKOW bylo wielu zainteresowanych obymi
          > kulturami!

To także się zgadza...

> Tym zajmuje sie
          >
          > etnografia,antropologia kulturowa i masa ksiazek na ten temat!polecam.warto
          > poszerzac swoj umysl!

Jestem za jak najbardziej!!!
          Pozdro!
          • Gość: Bor'ka Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.cherokee1.k12.sc.us / 207.232.181.* 27.05.02, 13:00
            Warschau, tu nie chodzi o ksenofobie i rasizm.
            To zajecie dla prymitywnych idiotow.
            Problem jest jeden dla calej Europy, nawet tej "gorszej""
            LODZ JEST PELNA !
            Doswiadczenie bogatych zachodnich panstw jest jednoznacznie negatywne:
            wspolne pikniki i pieczenie kielbasek nic nie daje na dluzsza mete.
            To jest konflikt dwu swiatow i raczej nie chodzi mi o Rosjan czy Ukraincow.
            Tylko te kraje europejskie, ktore majac gebe pelna humanistycznych frazesow,
            praktycznie nie wpuszczaly bardziej egzotycznych cudzoziemcow, jak np.
            Finlandia, nie maja dzisiaj klopotow.
            Niemcy, Francja, Anglia, Hiszpania, Portugalia jak najbardziej.
            A sa to przeciez kraje bogatsze niz Polska.
            Ja, pozostajac z calym szacunkiem dla ludzi innych cywilizacji, bo tak to
            trzeba okreslic, nie wieze w to cale multi-kulti i juz.
            No na przyklad, co zrobic, gdy afrykanscy imigranci, postanowiwszy grilowac
            koze nad ogniskiem na podworku, rozpoczynaja na oczach przerazonych dzieci
            podrzynac jej gardlo ?
            Nie robia tego powodowani zla wola czy kryminalnymi pobudkami.
            Ale ja nie chce takiej integracji, a jest to autentyczny wypadek z Niemiec.
        • eela Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie 27.05.02, 12:47
          Taka agresja, myslę, jest spowodowana tym, że Polacy stosunkowo rzadko jeżdżą
          za granicę. Kiszenie się we własnym zascianku może być przyczyną nietolerancji.
          A szkoda, bo od innych nacji, zwłaszcza z odmiennego kręgu kulturowego mozna
          sie naprawdę wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. Zbyt rzadko sa organizowane
          takie imprezy jak na Mariensztacie, więc nie ma kiedy nawet zapoznac się z
          innymi kulturami. My na co dzień widujemy w zasadzie tylko Wietnamczyków na
          bazarach i zebrzących rumuńskich Cyganów. Oni głównie powoduja niechęć do
          cudzoziemców.
          • Gość: Warschau Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.matrix.pl 27.05.02, 12:52
            eela napisał(a):

> Taka agresja, myslę, jest spowodowana tym, że Polacy stosunkowo rzadko jeżdżą
            > za granicę.

To znaczy nie do końca jest tak...Polacy dużo jeżdżą za granicę, tyle, ze w
            większości nie maja chęci do poznawania kultury. Poza tym nie jeżdżą do aż
            tak "egzotycznych" miejsc, gdzi ta kultura jest diametralnie różna od
            europejskiej...

• Gość: Niech Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: 217.197.165.* 27.05.02, 13:01
              Teraz jezdza duzo - ale kiedys nie jezdzili prawie wogole. Widok czarnoskorego
              na ulicy byl wydarzeniem. Arabowie przyjezdzajacy do stolicy nie byli chyba
              elita swojego narodu. Cos z tamtych czasow jeszcze u nas zostalo - ale z roku
              na rok jest pewnie coraz lepiej.
            • eela Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie 27.05.02, 13:33
              Gość portalu: Warschau napisał(a):

> To znaczy nie do końca jest tak...Polacy dużo jeżdżą za granicę, tyle, ze w
              > większości nie maja chęci do poznawania kultury. Poza tym nie jeżdżą do aż
              > tak "egzotycznych" miejsc, gdzi ta kultura jest diametralnie różna od
              > europejskiej...

A jak juz pojada, to sa przesiąknięci stereotypami i nieprawdopobnymi wieściami o
              tuziemcach. Byłam w zeszłym roku w Egipcie i widziałam, jak niektóre osoby z
              wycieczki reagowały, gdy szedł w ich kierunku Arab. Chyba wolałyby spotkac w
              ciemnym lesie wilka :-)

>

• Gość: Piotr Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 13:07
            eela napisał(a):

> Taka agresja, myslę, jest spowodowana tym, że Polacy stosunkowo rzadko jeżdżą
            > za granicę. Kiszenie się we własnym zascianku może być przyczyną nietolerancji.
            >
            > A szkoda, bo od innych nacji, zwłaszcza z odmiennego kręgu kulturowego mozna
            > sie naprawdę wielu ciekawych rzeczy dowiedzieć. Zbyt rzadko sa organizowane
            > takie imprezy jak na Mariensztacie, więc nie ma kiedy nawet zapoznac się z
            > innymi kulturami. My na co dzień widujemy w zasadzie tylko Wietnamczyków na
            > bazarach i zebrzących rumuńskich Cyganów. Oni głównie powoduja niechęć do
            > cudzoziemców.

Ty chyba żartujesz ??? połowa Wietnamczyków prowadzi małe i srednie firmy, bary
            itp., najczęściej mijam sie z nimi na ulicy,w metrze itp.- pod każdym względem
            tacy sami ludzie jak my, zobacz na szkoły, przedszkola, coraz więcej w nich
            obcokrajowców, znam młodą pare Koreańczyków z dzieckim, biegle mówią po polsku,
            oboje pracują w Warszawie w dobrych firmach, elegancko ubrani, bardzo mili ludzie
            więc nie mow o bazarze bo to jakiś wielki streotyp - zresztą na ulicach mijam
            dziesiątki obcokrajowców - Niemców, Francuzów, Chińczyków, Afrykańczyków, Hiszpan
            i innych, ty chyba rzadko sie z domu ruszasz a jak już to jedziesz na stadion 10
            lecia
            • eela Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie 27.05.02, 13:28
              Miałam na mysli Wietnamczyków ze Stadionu 10-lecia, bo sa najbardziej widoczni.
              A z domu ruszam sie bardzo dużo :-). Oczywiście sa Niemcy, Anglicy itd, ale nie
              sa widoczni na ulicy, bo tak samo biali jak i my. To własnie miałam na mysli.
              • Gość: Piotr Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.05.02, 13:36
                na stadionie są widocznie bo są obrotni ale jest ich tam najmniej, mniej niż
                Polaków i Ukrainiców i Rosjan a na ulicach centrum codziennie mijam setki
                obcokrajowców, wiem że rzeka ludzi ale ja zawsze dosłysze mimo chałasu włoski,
                niemiecki, wietnamski, łamany polski i inne...
                • eela Re: O mniejszościach etnicznych w Warszawie - opinie 27.05.02, 15:46
                  W centrum na pewno łatwiej jest ich wyłowic, tak samo jak przy znaczniejszych
                  zabytkach. Z dala od centrum jest ich mniej, choć równiez sporo cudzoziemców
                  jest w okolicach wyższych uczelni i akademików.
    • Gość: b Najwięcej jest Murzynów... IP: 212.244.106.* 27.05.02, 15:09
      ...tylko białych. Tak za komuny pisał w liście do ONZ Sławomir Mrożek: "I
      proszę, Szanowną Organizację, aby uwzględniła, że my, Polacy, to też Murzyni,
      tylko biali".
    • chaladia Trochę historii 28.05.02, 22:26
      Mniejszości etniczne w dawnej Rzeczypospolitej stanowiły znaczną częśc
      populacji, jeżeli nie większość. Wystarczy popatrzeć na mapę i porównać obszar
      ówczesnego megapaństwa z terenem Wiekopolski, Małopolski, Mazowsza.
      Ja sam pochodzę po mieczu z jeńców tureckich osadzonych w Polsce w XVII w.
      Większość ludności z dawnych dóbr Sobieskich i nie tylko ma w części takie
      pochodzenie, dotyczy to całego obszaru od Wilanowa przez Konstancin, Piaseczno
      do Grójca i Tarczyna.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka