Dodaj do ulubionych

Walą się stare kamienice w centrum

11.06.02, 14:54
Chodziłam wczoraj sporo po starym Śródmieściu i to, co zobaczyłam przygnębiło
mnie. W centrum, na jednej z głównych ulic miasta, czyli Marszałkowskiej pod
numerem 4 stoi ocalała z wojennej zawieruchy kamienica z obtłuczonymi balkonami
i drzwiami zabitymi ordynarnymi dechami. Na Mokotowskiej piękna kamienica z
krakowiakami i góralami. Odpadło pół balkonu nad wejściem. Krucza przy Pięknej -
ostatnia przedwojenna kamienica na tej ulicy, obdrapana i obszarpana. Powód -
brak pieniedzy. Jednocześnie sa pieniądze na wielka impreze na otwarcie Mostu
Siekierkowskiego. Bo to pieniadze z innej działki...załosne.
Obserwuj wątek
    • Gość: mysza Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 15:29
      i jeszcze resztki starej Warszawy na Pieknej , Zlotej , Zelaznej to wszystko
      niedlugo postoi , szkoda :((
      • eela Re: Walą się stare kamienice w centrum 11.06.02, 15:43
        Tak, na Żelaznej mozna juz liczyc stare kamienice na palcach jednej ręki.
        Miałaś rację piszac nie tak dawno, że stoi kamienica z niebieskimi kafelkami.
        Przeleciałam poprzednio obok niej, bo miała zamkniete drzwi wejściowe. Kafelków
        mniej niz poprzednio i sama kamienica od strony północnej jakby się trochę
        sypała. Szkoda, że tak pozwolono Zelaznej skonac. Przed wojna była to całkiem
        ładna ulica, widziałam na zdjęciach. Chyba trzeba szybko robić zdjęcia tego, co
        jeszcze nie rozpadło się do reszty.
        • sloggi Re: Walą się stare kamienice w centrum 11.06.02, 15:46
          Właśnie pod młotek poszła kamienica przy Hożej 1 A, szkoda.
          • Gość: mysza Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 15:54
            sloggi napisał(a):

> Właśnie pod młotek poszła kamienica przy Hożej 1 A, szkoda.

no ale ta wroci w postaci atrapy dobre i to :))
        • Gość: mysza Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 15:52
          masz racje eelu ten rejon zmienil sie nieprawdopodobnie i tylko zdjecia
          zostana jest jeszcze sprawa elektrimu ktory obiecywal odbudowac cala pierzeje
          Panskiej za Zelazna.rozbiorki trwaly w tempie "kosmicznym"ale kiedy firma
          wprowadzila sie do nowej siedziby to o przeciwnej stronie ulicy ktora
          zamienila w ciag pustych placow i parkingow zapomniala.teraz o tym miejscu nic
          sie nie mowi i juz pewnie w starym ksztalcie go nie zobaczymy.z jednej strony
          mamy jeszcze troche miejsc wartych uratowania,prasa czasami probuje pisac na
          ten temat,ale uwazam ze za rzadko , za malo i za cicho , moze doczekamy
          lepszych czasow dla starych kamienic,nie ma wielu ludzi i wielu miejsc w
          naszym miescie ktore odeszly i odchodza w szybkim tempie i dlatego tak boli
          kazde "zaniechanie" w tych sprawach pozdrawiam.
          • eela Re: Walą się stare kamienice w centrum 11.06.02, 16:09
            Bardzo przywiązana jestem do tego miasta i takie beztroskie i chamskie
            uśmercanie tego co jeszcze mozna było uratowac dosłownie mnie boli. Zdaję sobie
            sprawę, ze łatwiej i taniej jest pozwolic na rozwalenie częściowo zrujnowanych
            kamienic, niz je remontowac. Tyle, ze razem z tymi kamienicami i ich
            mieszkańcami odchodzi dusza miasta, jeszcze zachowana w niektórych miejscach
            niepowtarzalna atmosfera.
            Widze, ze znasz dobrze okolice Zelaznej. Na Chłodnej 27 (na zachód od Żelaznej)
            stoi stylowy,bardzo zaniedbany budynek, otynkowany na żółto. Jest jedna tablica
            reklamowa na froncie. mieści sie tam jakies biuro reklamy. Czy wiesz może co
            tam się mieści i co to za dom? Pozdrawiam
            • Gość: mysza Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 18:19
              bede jutro przechodzila tamtedy chetnie sprawdze :))
            • Gość: mysza Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.06.02, 18:22
              wracam od razy chyba dopiero teraz skojarzylam ze chodzi o budynek w dworkowym
              stylu.ze zdziwieniem dowiedzialam sie ze sa w nim mieszkania komunalne,zawsze
              wydawalo mi sie ze mieszcza sie tam jakies instytucje a okazalo sie ze to
              mieszkania,ale sprawdze jutro czy myslimy o tym samym miejscu :)
              • Gość: michal Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.zigzag.pl 11.06.02, 19:01
                Mnie ten stan tez irytuje,ale nie dziwi.Wlodarze miasta juz od dawna pokazali,ze
                dobro Warszawy maja w glebokim powazaniu a oni sami sa stworzeni do wyzszych
                celow niz zajmowanie sie jakimis na poly zmurszalymi kamienicami.
              • eela Re: Walą się stare kamienice w centrum 12.06.02, 08:57
                Gość portalu: mysza napisał(a):

> wracam od razy chyba dopiero teraz skojarzylam ze chodzi o budynek w dworkowym
                > stylu.ze zdziwieniem dowiedzialam sie ze sa w nim mieszkania komunalne,zawsze
                > wydawalo mi sie ze mieszcza sie tam jakies instytucje a okazalo sie ze to
                > mieszkania,ale sprawdze jutro czy myslimy o tym samym miejscu :)

Na pewno myślimy o tym samym. To jest budynek w dworkowym stylu. Byc moze, że sa
                tam mieszkania komunalne. To od razu tłumaczy, dlaczego ładny dom jest taki
                zaniedbany. Prywatny własciciel zrobiłby z niego perełkę.
        • Gość: CJK303 Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.dsl.hstntx.swbell.net 11.06.02, 19:25
          Widze 2 mozliwosci :

1. Wyburzyc.

2. Wyremontowac elewacje i sprzedac investorom ( tak jak to jest na pradze na
          zabkowskiej )

• eela Re: Walą się stare kamienice w centrum 12.06.02, 09:00
            druga możliwośc wydaje mi się lepsza. W ostateczności, gdy stan techniczny jest
            na poziomie zerowym, sprzedać prywatnemu z zastrzeżeniem, że musi odtworzyc w
            postaci historycznej, tak jak ma to miejsce obecnie na Mokotowskiej. Lepsza
            atrapa niz niż jescze jedno granitowe pudło.
            • Gość: neox Re: Walą się stare kamienice w centrum IP: *.anonymous.dialup.atcom.net.pl 16.06.02, 11:28
              eela napisał(a):

> druga możliwośc wydaje mi się lepsza. W
              ostateczności, gdy stan techniczny jest
              >
              > na poziomie zerowym, sprzedać prywatnemu z
              zastrzeżeniem, że musi odtworzyc w
              > postaci historycznej, tak jak ma to miejsce obecnie
              na Mokotowskiej. Lepsza
              > atrapa niz niż jescze jedno granitowe pudło.

albo co gorsza szklana pułapka !!!
              swoja droga sytuacja jest beznadziejna.
              jestem wspolwlascicielem jednej z kamienic w centrum i
              co mi z tego?...
              od dwoch lat nie mam z tego ani zlotowki zysku tylko
              musimy bez przerwy do tego " interesu " dokladac.
              dla nas JEDYNYM wyjsciem jest ( niestety ! ) sprzedaz
              tej nieruchomosci :-((((
              pozdrawiam wszystkich warszwiakow tak jak ja
              kochajacych to miasto
    • Gość: Kostia Bo tam będą Jolanta i Aleksander Wielki Obłudny IP: *.xtra.pl 16.06.02, 11:35
      eela napisał(a):

> Chodziłam wczoraj sporo po starym Śródmieściu i to, co zobaczyłam przygnębiło
      > mnie. W centrum, na jednej z głównych ulic miasta, czyli Marszałkowskiej pod
      > numerem 4 stoi ocalała z wojennej zawieruchy kamienica z obtłuczonymi balkonami
      >
      > i drzwiami zabitymi ordynarnymi dechami. Na Mokotowskiej piękna kamienica z
      > krakowiakami i góralami. Odpadło pół balkonu nad wejściem. Krucza przy Pięknej
      > -
      > ostatnia przedwojenna kamienica na tej ulicy, obdrapana i obszarpana. Powód -
      > brak pieniedzy. Jednocześnie sa pieniądze na wielka impreze na otwarcie Mostu
      > Siekierkowskiego. Bo to pieniadze z innej działki...załosne.

Nie. Zdecydowanie twierdzę, że most Siekierkowski ma przewagę nad rujnującymi się
      kamienicami (ogólna biedą) z następujących powodów :

1. Na otwarciu mostu wystąpi Aleksander Wielki Obłudny Kwaśniewski wraz z
      interesującą się biedą ludzką tylko jak są kamery telewizyjne małżonką Jolantą.
      2. Politycy kłamią , że interesuje ich bieda i takie pierdoły jak upadające
      kamienice.
      3. Z budzetu mostu Siekierkowskiego wyjęto wiele , wiele pieniędzy dla
      polityków i na kampanie wyborcze. Więc to rodzaj wdzieczności
      4. Obecność kamer umożliwia bezpłatną kampanie wyborczą a więc można wydać
      pieniądze podatnika na ten cel . Przeciez to pieniądze podatnika a te sa nic nie
      warte, swoich nie wydają

• Gość: Kamień Rada dla neoxa IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.06.02, 22:47
      Neoxie, nie załamuj się! Zrób wg wskazówek zawartych na www.kamienica.pl, a
      ocalisz kamienicę. Może troszkę posiedzisz na prokuraturze, w sądach ale w
      sumie to w nos cię mogą pocałować.
      Jak masz pytania, to zadawaj. Kto pyta, nie błądzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka