Dodaj do ulubionych

Logika budowy autostrad

IP: 212.141.155.* 17.06.02, 12:05
Dlaczego w Polsce zaplanowano autostrady tam, gdzie jest najmniejszy ruch
samochodowy? Tam gdzie jest najwiekszy, autostrad w ogole nie bedzie (np
Warszawa-Piotrkow T, Warszawa-Gdansk, Warszawa-Sochaczew-Lowicz, Warszawa-
Radom).
Obserwuj wątek
    • Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 12:45
      Gość portalu: opt napisał(a):

> Dlaczego w Polsce zaplanowano autostrady tam, gdzie jest najmniejszy ruch
      > samochodowy? Tam gdzie jest najwiekszy, autostrad w ogole nie bedzie (np
      > Warszawa-Piotrkow T, Warszawa-Gdansk, Warszawa-Sochaczew-Lowicz, Warszawa-
      > Radom).

To jest wg mnie wytlumaczenie, dlaczego autostrady powstaja tak wolno. Plan
      budowy autostrad jest w Polsce przedsiewzieciem faraonicznym, realizacja
      woluntarystycznych decyzji planistow, przywodcow partyjnych i panstwowych. Ma
      niewiele wspolnego z zaspokajaniem realnych potrzeb transportowych ludzi i
      gospodarki.

• Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 13:04

> Dlaczego w Polsce zaplanowano autostrady tam, gdzie jest najmniejszy ruch
      > samochodowy? Tam gdzie jest najwiekszy, autostrad w ogole nie bedzie (np
      > Warszawa-Piotrkow T, Warszawa-Gdansk, Warszawa-Sochaczew-Lowicz, Warszawa-
      > Radom).
      Temat nikogo nie obchodzi? Bede gadal sam ze soba. Ale wasza reakcja jest OK. Co
      moze obchodzic 5 milionow mieszkancow Warszawy i Mazowsza, ludzi posiadajacych
      najwiecej samochodow, najbogatszych i najlepiej wyksztalconych w Polsce, program
      budowy autostrad ktory ich nie dotyczy?

• Gość: abc Re: Logika budowy autostrad IP: 212.76.37.* 17.06.02, 13:39

> Gość portalu: opt napisał(a):
        >
        > > Dlaczego w Polsce zaplanowano autostrady tam, gdzie jest najmniejszy ruch
        > > samochodowy? Tam gdzie jest najwiekszy, autostrad w ogole nie bedzie (np
        > > Warszawa-Piotrkow T, Warszawa-Gdansk, Warszawa-Sochaczew-Lowicz, Warszawa-
        > > Radom).
        > Temat nikogo nie obchodzi? Bede gadal sam ze soba. Ale wasza reakcja jest OK. C
        > o
        > moze obchodzic 5 milionow mieszkancow Warszawy i Mazowsza, ludzi posiadajacych
        > najwiecej samochodow, najbogatszych i najlepiej wyksztalconych w Polsce, progra
        > m
        > budowy autostrad ktory ich nie dotyczy?
        >
        >
        >

Owszem, obchodzi ale co z tego? Mieszkańcy Warszawy mają tak naprawdę nikły wpływ
        na decyzje rządzących darmozjadów. Co robi tak naprawdę Agencja Budowy Autostrad?
        Ile km tych dróg przybyło w czasie bytności tej szacownej instytucji? Jeśli
        prawdopodobieństwo "dożycia" czasów gdy w Polsce będzie jako tako funkcjonująca
        sieć autostrad (w rzeczywistości a nie na papierze)jest zerowe, to czemu się
        dziwić, że mało kogo to obchodzi?
        • Gość: bu Re: Logika budowy autostrad IP: 212.244.73.* 17.06.02, 14:17
          Ma byc jakaś autostrada wschód-zachód, przebiegająca w okolicach Warszawy.
          Nawet jak chciałam kupić działkę w okolicy Wiązownej, to agent odradzał pewne
          lokalizacje, właśnie ze względu na autostrade. Ale przypuszczam że prędzej
          doczekam sie metra na Gocławiu, niz tej autostrady. Więc w sumie nie ma się co
          podniecać lokalizacjami...
          • Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 14:24
            Gość portalu: bu napisał(a):

> Ma byc jakaś autostrada wschód-zachód, przebiegająca w okolicach Warszawy.
            > Nawet jak chciałam kupić działkę w okolicy Wiązownej, to agent odradzał pewne
            > lokalizacje, właśnie ze względu na autostrade. Ale przypuszczam że prędzej
            > doczekam sie metra na Gocławiu, niz tej autostrady. Więc w sumie nie ma się co
            > podniecać lokalizacjami...

Oczywiscie, ze jest zaplanowany ten jeden kawalek przez Warszawe i Mazowsze. Ale
            ma najmniejszy priorytet!!! Ci ktorzy to zaplanowali to musza byc niezli debile.
            Widac wyraznie, ze caly plan to uzupelnienie sieci niemieckiej (kontynyacja planu
            niejakiego Adolfa). Czy Polacy moga jeszcze bardziej upasc?

• Gość: Niech Re: Logika budowy autostrad IP: 217.197.165.* 17.06.02, 14:28
              Odpowiadam w imieniu Polakow - mozemy jeszcze nizej upasc, ale tego nie zrobimy
              bo jestesmy na to za bardzo leniwi.
              • Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 14:35
                Gość portalu: Niech napisał(a):

> Odpowiadam w imieniu Polakow - mozemy jeszcze nizej upasc, ale tego nie zrobimy
                >
                > bo jestesmy na to za bardzo leniwi.

Ladnie napisane. Lenistwo jedyna gwarancja niepodleglosci?

• Gość: leo Re: Logika budowy autostrad IP: *.ibles.waw.pl 17.06.02, 14:43
              może to nie lenistwo,lecz indywidualizm i prywata
              Polacy potrafią poderwać się do działania, ale na nasze wyindywidualizowane
              zachowania nałożyła się cecha współczesnej cywilizacji - atomizacja
              społeczeństwa : moje zainteresowanie gminą kończy się na moim płocie
              (patrz np gmina Wawer, gdzie bogate rezydencje toną w błocie i dojeżdża sie do
              nich po wertepach)
              mało kto wybiega wyobraźnią tak daleko, aby uświadomić sobie, że efektem braku
              obwodnicy Warszawy (autostrady) będzie ruina dróg tego stołecznego miasta
              posypią sie wiadukty, mosty etc.
              nie wiem, czy Warszawa zarabia na tranzycie, ale jeśli nawet, to jest to
              zarobek na krótką metę
              • Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 16:10
                Gość portalu: leo napisał(a):

> może to nie lenistwo,lecz indywidualizm i prywata
                > Polacy potrafią poderwać się do działania, ale na nasze wyindywidualizowane
                > zachowania nałożyła się cecha współczesnej cywilizacji - atomizacja
                > społeczeństwa : moje zainteresowanie gminą kończy się na moim płocie
                > (patrz np gmina Wawer, gdzie bogate rezydencje toną w błocie i dojeżdża sie do
                > nich po wertepach)
                > mało kto wybiega wyobraźnią tak daleko, aby uświadomić sobie, że efektem braku
                > obwodnicy Warszawy (autostrady) będzie ruina dróg tego stołecznego miasta
                > posypią sie wiadukty, mosty etc.
                > nie wiem, czy Warszawa zarabia na tranzycie, ale jeśli nawet, to jest to
                > zarobek na krótką metę

Istna platanine autostrad zaprojektowano na Dolnym Slasku miedzu Wroclawiem,
                Legnica i Zgorzelcem. To naprawde wielki skandal. Kto to wymyslil i kto za to
                zaplaci? Bylem tam niedawno. Nigdzie w Polsce nie widzialem tak pustych drog i
                terenow gdzie nie ma zywej duszy.
                • brezly Re: Logika budowy autostrad 17.06.02, 16:26

> Istna platanine autostrad zaprojektowano na Dolnym Slasku miedzu Wroclawiem,
                  > Legnica i Zgorzelcem. To naprawde wielki skandal. Kto to wymyslil i kto za to
                  > zaplaci? Bylem tam niedawno. Nigdzie w Polsce nie widzialem tak pustych drog i
                  > terenow gdzie nie ma zywej duszy.

Opt, w weekend nad ranem tam byles i to w Gorach Stolowych w lesie? A granice
                  niemiecka albo czeska probowales przekroczyc? przeciez tamtedy wjezda w Polske (i
                  wyjezdza z Polski) jeden z dwoch strumieni ruchu (drugi przez Swiecko i Poznan).
                  Ta plataninia to istniejaca poniemiecka A4 od granicy pod Wroclaw, nowy odcinek
                  miedzy Wrockiem a Gliwicami (wjazd na Gorny Slask), a planowany jest kawalek w
                  kierunku polnocno-wschodnim na Lodz i Warszawe, oraz (ale to kieeeedys)kolo
                  Legnicy ma dochodzic cos co ma laczyc Szczecin z granica z Czechami (co wogole
                  nie wiadomo czy powstanie). Przyc calym zrozumieniu dla problemow komunikacyjnych
                  mieszkancow stolicy, mnie sie (pewnie przeze partykularyzm lokalny przemawia)
                  wydaje ze ruch ciezarowy jest wazniejszy niz komutowanie miedzy Radomiem i
                  Warszawa. Na moja logike to kolo Warszawy winny sie krzyzowac dwie autostrady:
                  przede wszytskim ta ktora idzie od Swiecka do granicy na wschodzie, i w drugiej
                  kolejnosci cos by laczylo Trojmiasto z poludniowa granica.
                  Pozdruffka

• Gość: opt Re: Logika budowy autostrad IP: 212.141.155.* 17.06.02, 16:38
                    brezly napisał(a):

>
                    > > Istna platanine autostrad zaprojektowano na Dolnym Slasku miedzu Wroclawie
                    > m,
                    > > Legnica i Zgorzelcem. To naprawde wielki skandal. Kto to wymyslil i kto za
                    > to
                    > > zaplaci? Bylem tam niedawno. Nigdzie w Polsce nie widzialem tak pustych dr
                    > og i
                    > > terenow gdzie nie ma zywej duszy.
                    >
                    > Opt, w weekend nad ranem tam byles i to w Gorach Stolowych w lesie? A granice
                    > niemiecka albo czeska probowales przekroczyc? przeciez tamtedy wjezda w Polske
                    > (i
                    > wyjezdza z Polski) jeden z dwoch strumieni ruchu (drugi przez Swiecko i Poznan)
                    > .
                    > Ta plataninia to istniejaca poniemiecka A4 od granicy pod Wroclaw, nowy odcinek
                    >
                    > miedzy Wrockiem a Gliwicami (wjazd na Gorny Slask), a planowany jest kawalek w
                    > kierunku polnocno-wschodnim na Lodz i Warszawe, oraz (ale to kieeeedys)kolo
                    > Legnicy ma dochodzic cos co ma laczyc Szczecin z granica z Czechami (co wogole
                    > nie wiadomo czy powstanie). Przyc calym zrozumieniu dla problemow komunikacyjny
                    > ch
                    > mieszkancow stolicy, mnie sie (pewnie przeze partykularyzm lokalny przemawia)
                    > wydaje ze ruch ciezarowy jest wazniejszy niz komutowanie miedzy Radomiem i
                    > Warszawa. Na moja logike to kolo Warszawy winny sie krzyzowac dwie autostrady:
                    > przede wszytskim ta ktora idzie od Swiecka do granicy na wschodzie, i w drugiej
                    >
                    > kolejnosci cos by laczylo Trojmiasto z poludniowa granica.
                    > Pozdruffka

Tak, jechalem z Wloch przez Szwajcarie, Norymberge, Zgorzelec, Wroclaw do
                    Warszawy i z powrotem. Juz od Drezna nie bylo prawie na autostradzie samochodow.
                    Po przekroczeniu granicy w Polsce ruch nieporownanie mniejszy niz na wymienionych
                    przeze mnie trasach przechodzacych przez Warszawe. Za Wroclawiem w kierunku W-wy
                    spory ruch, ale wlasnie ta autostrada jest problematyczna. A wiec pelna parodia.
                    Kto to wszystko planuje i kto w tym kraju rzadzi. WG mnie kompletni debile
                    bioracy forse od Szwabow i dla nich budujacy autostrady.
                    >

• Gość: Wojtas Re: Logika budowy autostrad IP: 2.1.* / *.pnu.com 19.06.02, 12:28
                Już się rozpadają. Wszelkie budowle drogowe wybudowane w epoce Gierka zaczynają
                się rozpadać jednocześnie. Z kazdym rokiem będzie trzeba wydawać coraz więcej
                pieniędzy na odbudowę zniszczonych wiaduktów, mostów itp. Opóźnić ten proces
                (rozpadu) może obwodnica - autostrada, przystosowana do obciążeń o jakich się
                budowniczym 30 lat temu nie śniło. Dzięki niej mogą odetchnąć ulice Warszawy.
                Także samorząd powinien lobbować za jak najszybszą budową autostrady w
                okolicach Warszawy, bo to odciąży jego budżet z wydatków na remonty dróg. Poza
                tym ten odcinek autostrady jako najbardziej ruchliwy? najszybcuej przyniesie
                zyski i się zwróci.
                • Gość: opt Wojtas jestes Geniusz IP: 212.141.155.* 19.06.02, 12:42
                  Gość portalu: Wojtas napisał(a):

> Już się rozpadają. Wszelkie budowle drogowe wybudowane w epoce Gierka zaczynają
                  >
                  > się rozpadać jednocześnie. Z kazdym rokiem będzie trzeba wydawać coraz więcej
                  > pieniędzy na odbudowę zniszczonych wiaduktów, mostów itp. Opóźnić ten proces
                  > (rozpadu) może obwodnica - autostrada, przystosowana do obciążeń o jakich się
                  > budowniczym 30 lat temu nie śniło. Dzięki niej mogą odetchnąć ulice Warszawy.
                  > Także samorząd powinien lobbować za jak najszybszą budową autostrady w
                  > okolicach Warszawy, bo to odciąży jego budżet z wydatków na remonty dróg. Poza
                  > tym ten odcinek autostrady jako najbardziej ruchliwy? najszybcuej przyniesie
                  > zyski i się zwróci.

Jestes jednym z niewielu na tym forum czujacych sprawe. Reszta to debile.

• Gość: leo Re: Wojtas jestes Geniusz IP: *.ibles.waw.pl 19.06.02, 14:14
                    jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie wątku, to nie
                    obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o konsekwencjach
                    przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej
                    • Gość: opt Re: Wojtas jestes Geniusz IP: 212.141.155.* 19.06.02, 14:50
                      Gość portalu: leo napisał(a):

> jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie wątku, to nie
                      > obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o konsekwencjach
                      > przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej

Mi chodzilo o autostady, czyli raczej o transport miedzymiastowy. Nadal nie moge
                      zrozumiec kto i dlaczego woli budowac je na wiochach i jawnie dyskryminuje
                      Warszawe i Mazowsze. I dlaczego priorytet ma dokanczanie przedwojennych
                      hitlerowskich planow? I dlaczego ma powstac platanina autostrad miedzy Wroclawiem
                      a Legnica (Chyba z 10 odcinkow). Oczywiscie autostrada i obwodnica w Warszawie ma
                      takze duze znaczenie dla ruchu lokalnego, szczegolnie jezeli powstana nowe
                      przeprawy przez Wisle, pod warunkiem, ze nie beda daleko od centrum miasta.
                      Ursynow jest idealnym rozwiazaniem.
                      Przepraszam za brzydkie slowa ktore mi sie napisalo bez powodu.
                      Przepraszam za
                      Oczywiscie autostrada

• Gość: opt Re: Wojtas jestes Geniusz IP: 212.141.155.* 19.06.02, 14:57

> Gość portalu: leo napisał(a):
                        >
                        > > jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie wątku, to nie
                        > > obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o konsekwencjach
                        > > przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej
                        >
                        > Mi chodzilo o autostady, czyli raczej o transport miedzymiastowy. Nadal nie mog
                        > e
                        > zrozumiec kto i dlaczego woli budowac je na wiochach i jawnie dyskryminuje
                        > Warszawe i Mazowsze. I dlaczego priorytet ma dokanczanie przedwojennych
                        > hitlerowskich planow? I dlaczego ma powstac platanina autostrad miedzy Wroclawi
                        > em
                        > a Legnica (Chyba z 10 odcinkow). Oczywiscie autostrada i obwodnica w Warszawie
                        > ma
                        > takze duze znaczenie dla ruchu lokalnego, szczegolnie jezeli powstana nowe
                        > przeprawy przez Wisle, pod warunkiem, ze nie beda daleko od centrum miasta.
                        > Ursynow jest idealnym rozwiazaniem.
                        > Przepraszam za brzydkie slowa ktore mi sie napisalo bez powodu.
                        > Przepraszam za
                        > Oczywiscie autostrada

Chcialbym sie mylic, ale po zobaczeniu planowanej sieci autostrad kolo Wroclawia,
                        wyglada mi, ze to jakis wiekszy zamysl geopolityczny. Praktycznie Wroclaw bedzie
                        scisle polaczony z Niemcami i Czechami a odizolowany od reszty Polski.
                        >

• Gość: opt Re: Wojtas jestes Geniusz IP: 212.141.155.* 19.06.02, 15:50

>
                          > > Gość portalu: leo napisał(a):
                          > >
                          > > > jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie wątku, to
                          > nie
                          > > > obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o konsekwencjach
                          >
                          > > > przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej
                          > >
                          > > Mi chodzilo o autostady, czyli raczej o transport miedzymiastowy. Nadal ni
                          > e mog
                          > > e
                          > > zrozumiec kto i dlaczego woli budowac je na wiochach i jawnie dyskryminuje
                          >
                          > > Warszawe i Mazowsze. I dlaczego priorytet ma dokanczanie przedwojennych
                          > > hitlerowskich planow? I dlaczego ma powstac platanina autostrad miedzy Wro
                          > clawi
                          > > em
                          > > a Legnica (Chyba z 10 odcinkow). Oczywiscie autostrada i obwodnica w Warsz
                          > awie
                          > > ma
                          > > takze duze znaczenie dla ruchu lokalnego, szczegolnie jezeli powstana nowe
                          >
                          > > przeprawy przez Wisle, pod warunkiem, ze nie beda daleko od centrum miasta
                          > .
                          > > Ursynow jest idealnym rozwiazaniem.
                          > > Przepraszam za brzydkie slowa ktore mi sie napisalo bez powodu.
                          > > Przepraszam za
                          > > Oczywiscie autostrada
                          >
                          > Chcialbym sie mylic, ale po zobaczeniu planowanej sieci autostrad kolo Wroclawi
                          > a,
                          > wyglada mi, ze to jakis wiekszy zamysl geopolityczny. Praktycznie Wroclaw bedzi
                          > e
                          > scisle polaczony z Niemcami i Czechami a odizolowany od reszty Polski.
                          > >
                          >
                          Kurde, przez 50 minut nikt sie nie odezwal. Wezme sie chyba za jakas
                          pozyteczniejsza robote.
                          • Gość: opt Re: Wojtas jestes Geniusz IP: 212.141.155.* 19.06.02, 16:16

>
                            > > Gość portalu: opt napisał(a):
                            > >
                            > > > Gość portalu: leo napisał(a):
                            > > >
                            > > > > jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie wątku
                            > , to
                            > > nie
                            > > > > obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o konsekwen
                            > cjach
                            > >
                            > > > > przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej
                            > > >
                            > > > Mi chodzilo o autostady, czyli raczej o transport miedzymiastowy. Nad
                            > al ni
                            > > e mog
                            > > > e
                            > > > zrozumiec kto i dlaczego woli budowac je na wiochach i jawnie dyskrym
                            > inuje
                            > >
                            > > > Warszawe i Mazowsze. I dlaczego priorytet ma dokanczanie przedwojenny
                            > ch
                            > > > hitlerowskich planow? I dlaczego ma powstac platanina autostrad miedz
                            > y Wro
                            > > clawi
                            > > > em
                            > > > a Legnica (Chyba z 10 odcinkow). Oczywiscie autostrada i obwodnica w
                            > Warsz
                            > > awie
                            > > > ma
                            > > > takze duze znaczenie dla ruchu lokalnego, szczegolnie jezeli powstana
                            > nowe
                            > >
                            > > > przeprawy przez Wisle, pod warunkiem, ze nie beda daleko od centrum m
                            > iasta
                            > > .
                            > > > Ursynow jest idealnym rozwiazaniem.
                            > > > Przepraszam za brzydkie slowa ktore mi sie napisalo bez powodu.
                            > > > Przepraszam za
                            > > > Oczywiscie autostrada
                            > >
                            > > Chcialbym sie mylic, ale po zobaczeniu planowanej sieci autostrad kolo Wro
                            > clawi
                            > > a,
                            > > wyglada mi, ze to jakis wiekszy zamysl geopolityczny. Praktycznie Wroclaw
                            > bedzi
                            > > e
                            > > scisle polaczony z Niemcami i Czechami a odizolowany od reszty Polski.
                            > > >
                            > >
                            > Kurde, przez 50 minut nikt sie nie odezwal. Wezme sie chyba za jakas
                            > pozyteczniejsza robote.

Rozumiem, wy juz wyszliscie z pracy, jak to w Polsce. Ja musze zapierdalac
                            oficjalnie do 18.00, ale zeby dac dobry przyklad innym siedze jeszcze godzine
                            dluzej.

• Gość: abc Re: Wojtas jestes Geniusz IP: *.auth-el-0209568.acn.pl 20.06.02, 09:21

>
                              > > Gość portalu: opt napisał(a):
                              > >
                              > > > Gość portalu: opt napisał(a):
                              > > >
                              > > > > Gość portalu: leo napisał(a):
                              > > > >
                              > > > > > jeśli chcesz poważnych wypowiedzi w założonym przez siebie
                              > wątku
                              > > , to
                              > > > nie
                              > > > > > obrażaj ludzi, tylko ustosunkowuj sie do poglądów, a o kons
                              > ekwen
                              > > cjach
                              > > >
                              > > > > > przeciążenia warszawskich ulic pisałem parę postów wyżej
                              > > > >
                              > > > > Mi chodzilo o autostady, czyli raczej o transport miedzymiastowy
                              > . Nad
                              > > al ni
                              > > > e mog
                              > > > > e
                              > > > > zrozumiec kto i dlaczego woli budowac je na wiochach i jawnie dy
                              > skrym
                              > > inuje
                              > > >
                              > > > > Warszawe i Mazowsze. I dlaczego priorytet ma dokanczanie przedwo
                              > jenny
                              > > ch
                              > > > > hitlerowskich planow? I dlaczego ma powstac platanina autostrad
                              > miedz
                              > > y Wro
                              > > > clawi
                              > > > > em
                              > > > > a Legnica (Chyba z 10 odcinkow). Oczywiscie autostrada i obwodni
                              > ca w
                              > > Warsz
                              > > > awie
                              > > > > ma
                              > > > > takze duze znaczenie dla ruchu lokalnego, szczegolnie jezeli pow
                              > stana
                              > > nowe
                              > > >
                              > > > > przeprawy przez Wisle, pod warunkiem, ze nie beda daleko od cent
                              > rum m
                              > > iasta
                              > > > .
                              > > > > Ursynow jest idealnym rozwiazaniem.
                              > > > > Przepraszam za brzydkie slowa ktore mi sie napisalo bez powodu.
                              > > > > Przepraszam za
                              > > > > Oczywiscie autostrada
                              > > >
                              > > > Chcialbym sie mylic, ale po zobaczeniu planowanej sieci autostrad kol
                              > o Wro
                              > > clawi
                              > > > a,
                              > > > wyglada mi, ze to jakis wiekszy zamysl geopolityczny. Praktycznie Wro
                              > claw
                              > > bedzi
                              > > > e
                              > > > scisle polaczony z Niemcami i Czechami a odizolowany od reszty Polski
                              > .
                              > > > >
                              > > >
                              > > Kurde, przez 50 minut nikt sie nie odezwal. Wezme sie chyba za jakas
                              > > pozyteczniejsza robote.
                              >
                              > Rozumiem, wy juz wyszliscie z pracy, jak to w Polsce. Ja musze zapierdalac
                              > oficjalnie do 18.00, ale zeby dac dobry przyklad innym siedze jeszcze godzine
                              > dluzej.
                              >

Właśnie widać jak musisz z...ć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka