Dodaj do ulubionych

Tory na Chełmskiej

02.07.02, 20:22
Trwa modernizacja skrzyżowania Czerniakowskiej z Chełmską, w trakcie pracy
koparki dokopały się do torów. Skąd tam tory? I co tamtędy jeździło?
Obserwuj wątek
    • palker Re: Tory na Chełmskiej 02.07.02, 22:24
      akacyjna napisał(a):

> Trwa modernizacja skrzyżowania Czerniakowskiej z Chełmską, w trakcie pracy
      > koparki dokopały się do torów. Skąd tam tory? I co tamtędy jeździło?

Wzdłuż Czerniakowskiej biegła linia tramwajowa do Wilanowa przecież:-))
      • eela Re: Tory na Chełmskiej 03.07.02, 00:09
        Palkerku, w tym czasie Akacyjnej nie było nie tylko na swiecie, ale nawet w
        projekcie :-)
    • ryszard.maczewski Re: Tory na Chełmskiej 03.07.02, 01:31
      akacyjna napisał(a):

> Trwa modernizacja skrzyżowania Czerniakowskiej z Chełmską, w trakcie pracy
      > koparki dokopały się do torów. Skąd tam tory? I co tamtędy jeździło?

Czerniakowską jeździł tramwaj do Wilanowa. Zjeżdżał z Nowego Światu w dół
      Książęcą i potem skręcał w Czerniakowską. Linia została skasowana w listopadzie
      1973 roku. Przy Chełmskiej (jak się dowiedziałem wczoraj) znajdował się
      kiedyś "trójkąt" do zawracania - tramwaj wjeżdzał w Chełmską, tyłem wracał na
      Czerniakowską po czym mógł już wracać do Śródmieścia.
      Przed wojną do pętli przy Morszyńskiej jeździła dwójka, a do Wilanowa linia "W"

• bno1 Re: Tory na Chełmskiej 03.07.02, 08:05
        Wydaje mi się, że zjazd ze skarpy wiślanej był też ulicą Goworka i Spacerową.
        Pzdr.
        • ryszard.maczewski Re: Tory na Chełmskiej 03.07.02, 09:25
          bno1 napisał(a):

> Wydaje mi się, że zjazd ze skarpy wiślanej był też ulicą Goworka i Spacerową.
          > Pzdr.

To prawda - a w każdym bądź razie taka informacja jest na stronie
          republika.pl/ztm/ - polecam!
        • eela Re: Tory na Chełmskiej 03.07.02, 11:32
          Był, ja to pamiętam, 14-tka tędy jeździła
      • fima Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 09.07.02, 11:12
        ryszard.maczewski napisał(a):
        tramwaj do Wilanowa. Zjeżdżał z Nowego Światu w dół Książęcą i potem skręcał w
        Czerniakowską.

Nie. Z Puławskiej, przez Goworka , Spacerową, Gagarina i stamtąd do Wilanowa.
        Była to dziwna linia bo o chyba najkrótszej historii. Wybudowana ok. roku 60.,
        wielkim chyba kosztem, zlikwidowana jak piszą inni w 1973, chyba z okazji budowy
        Wisłostrady. Myślę że niepotrzebnie.
        Miała epizod z klanem Kennedych. Po pogrzebie Janusza Radziwiłła Jackie Kennedy
        ratowała sie ucieczką przed napierającym tłumem warszawiaków do tramwaju
        stojącego na pętli w Wilanowie.
        • ryszard.maczewski Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 09.07.02, 21:18
          fima napisał(a):

> ryszard.maczewski napisał(a):
          > tramwaj do Wilanowa. Zjeżdżał z Nowego Światu w dół Książęcą i potem skręcał w
          > Czerniakowską.
          >
          > Nie. Z Puławskiej, przez Goworka , Spacerową, Gagarina i stamtąd do Wilanowa.
          > Była to dziwna linia bo o chyba najkrótszej historii. Wybudowana ok. roku 60.,
          > wielkim chyba kosztem, zlikwidowana jak piszą inni w 1973,

Faktycznie nie doczytałem w źródłach i stąd błąd - trasa którą podałem dotyczyła
          okresu przedwojennego - z tego też okresu pochodzą, jak sądzę, tory na Chełmskiej.
          Natomiast likwidacja trasy w 1973 dotyczyła linii wybudowanej w 1957 roku - za
          pomieszanie faktów przepraszam.
          • fima Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 11.07.02, 11:06
            Nie ma za co przepraszać. Mnie nieznana była przedwojenna linia z Książecej
            zerniakowską... dokąd? Zawsze myślałam(em) że tramwaje Książęcą zjeżdżały tylko
            do pętli pod wiaduktem Poniatowskiego, pod Muzeum.
            Strona misie jest OK, warto ją rozwijać i podawać linki w każdym poście.
            Pozdrowienia.

• ryszard.maczewski Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 12.07.02, 14:17
              fima napisał(a):

> Zawsze myślałam(em)

To Ty jesteś "On" czy "Ona" ? ;-)

> że tramwaje Książęcą zjeżdżały tylko do pętli pod wiaduktem Poniatowskiego, pod
              Muzeum.

A i owszem - pierwszy odcinek tej linii to rok 1922 do pętli na placu
              Bernardyńskim, w 1927 roku linia została wydłużona do ul. Morszynskiej, a w 1937
              dociągnięta do Wilanowa.
              "Dwójka" jeździła do Morszyńskiej a linia podmiejska "W" do Wilanowa.
              A genialną stroną o historii tramwajów w Wawie jest www.ztm.republika.pl -
              a nawet jak czegoś na niej nie ma - to wystarczy napisać do autora maila.

> Strona misie jest OK, warto ją rozwijać i podawać linki w każdym poście.

Dzięki! Rozwijam w takim tempie na ile mam wolny czas - a z tymi linkami to bez
              przesady, są granice autoreklamy :-)
              Natomiast żeby było łatwiej pamiętać adres, obecnie strona wywoła się także po
              wpisaniu www.warszawa1939.prv.pl

Pozdrowienia
              • fima Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 12.07.02, 16:01
                ryszard.maczewski napisał(a):

> fima napisał(a):
                >
                > > Zawsze myślałam(em)
                >
                > To Ty jesteś "On" czy "Ona" ? ;-)

Nie ma żadnych w tym zakresie dwuznaczności, ale cenię sobie anonimowość, której
                sprzeciwia się polska gramatyka, :-)

> Pozdrowienia

• ryszard.maczewski Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 12.07.02, 14:20
              Ups - właśnie stwierdziłem, że o trasach już pisałem w tym wątku - sorki więc za
              powtórzenia,
              powtórzenia,
              powtórzenia :-)
        • akcja1 Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 30.08.02, 05:05
          Jackie Kennedy uciekala tramwajem po pogrzebie Edmunda Radziwilla w 1971r.
          • fima Re: Tory... : Gagarina i Jackie Kennedy 30.08.02, 16:04
            akcja1 napisał:

> Jackie Kennedy uciekala tramwajem po pogrzebie Edmunda Radziwilla w 1971r.

Tak, oczywiście że nie Janusza. Palnąłem.
    • erazm1 Re: Tory na Chełmskiej 15.07.02, 15:24
      Do 1974 roku Czerniakowska jeździł trawaj na Sadybe i do Wilanowa. Poniewaz juz
      od Gomułkowskich czasów twierdzono, że tramwaj jest nienowoczesnym przezytkiem,
      mimo wyremontowania jeszcze w 1973 roku trakcji, te kilkanaście km torów i
      trakcji zliwidowano przy okazji budowy Wuisłostrady (mieszkałem tam wtedy i
      pamiętasm, że 36 jeżdizło z Wilanowa Czerniakowska , gagarina Goworka do
      Pułąwskiej, a 2 i 14 spod fortu na Sadybie ta sama trasą. Komu to
      przeszkadzało? Podejrzewam, że gierkowskim technokratom chodziło o spowodowanie
      większego zuzycioa sptrowadzanej z Sowietów ropy, to załątwiały autobusy, ale
      juz nie tramwaje i trolejbusy, któe wówczas miały zajezdniena Chełmskiej i
      zostały zlikwidowane w tym samym czasie. Absurd? A jednak tak było!
      Natomiast nie sądze, aby były to tory kolejki służącej do wywozu gruzu gdzies
      spod pl. Unii Lubelskiej tuz po wojnie, ani tez kolejki wilanowskiej, której
      budynek stacyjny przy Belwederskiej mniej więcej w miejscu obecnego pudła
      hotelu Hyatt stał sobie jeszcze do 1975 roku.
    • jerzy.majewski Re: Tory na Chełmskiej 08.08.02, 14:52
      Tramwaje kursowały Czerniakowską jeszcze w 1973 r. Rok później, dokładnie 22 lipca, otwarto
      dwupasmową Wisłostradę. Zamiast przesunąć tory na trawnik rozdzielający jezdnie, zdecydowano o
      likwidacji całej linii. Prowadziła ona od Puławskiej przez Goworka, Spacerową, Gagarina, Czerniakowską,
      Powsińską i Wiertniczą aż do Wilanowa. Przy Chełmskiej istniała bocznica, rodzaj zawrotki. Inna pętla
      znajdowała się na Sadybie. Trasą kursowały w różnych okresach takie linie jak: 2 (z Bródna), 36 (z
      Marymontu) oraz 16 i 33.
      • erazm1 Re: Tory na Chełmskiej 12.08.02, 10:04
        Panie Jerzy! To nie do końca tak. Zawrotki przy Chełmskiej nie było juz na
        pewno w latach 70., a może nawet wcześniej, gdy rozpoczęto budowę osiedla
        Czerniakowska Wschodnia (czyli gdzieś w 1969 r.). Natomiast petla tramwajowa
        pierwsza w stronę Wilanowa była przed kościołem Bernardynów, a anstepna przy
        forcie na Sadybie. Oczywiście tory nawrotki przy Chełmskiej mogły zostać pod
        asfaltem, ale już w latach 70. jeszcze przed budowa Wisłostrady nie było ich
        widać, a przy zajezdni przy Chełmskiej była petla trolejbusów (zajezdnia ta tez
        była autobusowo-trolejbusowa).
    • andrzejzm Re: Tory na Chełmskiej 31.08.02, 22:25
      Od 1891 do 1913 Chełmską od Belwederskiej do
      Czerniakowskiej jeżdziła Kolejka Wilanowska, początkowo
      konna, a później parowa. Jednak nie sądzę, by prywatna
      spółka pozostawiła tam stare tory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka