Dodaj do ulubionych

Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec.

IP: 193.91.75.* 10.03.01, 17:01
Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy w swych pogladach starzec. Nic wiecej
niestety. Zaden "autorytet", a jedynie posmiewisko dla calej nowoczesnej
Europy. Jak dlugo bedziemy musieli wysluchiwac jeszcze jego zalosnych glupot?
Obserwuj wątek
    • Gość: smutek Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.03.01, 20:42
      Gość portalu: Taschen napisał(a):
      &#62 Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy w swych
      pogladach starzec. Nic wiecej niestety.
      --------
      Taschen, a co Ty sobą reprezentujesz?
      Człowieku, może Twoje życie jest jeszcze do uratowania,
      pomyśl poważnie o sobie. Powodzenia.
    • Gość: Kasia Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.chello.pl 10.03.01, 21:00
      Biedny człowieku! Wielka szkoda, że nie doceniasz tego wszystkiego co i dla
      ciebie (tak, tak i dla ciebie) robi Jan Paweł II. Na szczęście są na tym
      świecie ludzie(i zapewniam nie jest mało), dla których Ojciec Święty jest
      autorytetem. Mam nadzieję, że za jakiś czas i ty docenisz wspaniałość i
      świętość postaci Papieża. Z całego serca życzę ci tego.
      Kasia.
      • Gość: ppv Cale Stany smieja sie z wojtyly IP: *.proxy.aol.com 17.03.01, 05:57
        nikt pana papieza tu nie szanuje, podobnie jak katolikow. Gora sa Zydzi,
        protestanci, lub tez ci, ktorzy propaguja brak wplywu religii. Dlatego nie
        mieszkam w polsce - katolickim zascianku swiata (obok innych "poteg", jak
        Brazylia czy ukrywajaca hitlerowcow argentyna)
        • Gość: klos Re: Cale Stany smieja sie z wojtyly IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 20.03.01, 23:09
          fuck you ppv.
        • Gość: Michal Odpowiedz do "pana" ppv IP: *.246.102.105.NewYork1.Level3.net 22.03.01, 18:02
          Mieszkam w stanach od paru lat i widze, ze tylko
          pieniadze sa wazne, za pieniadze zyd w nowym jorku
          jest w stanie zjesc gowno katolika.
          Niedlugo wyjdzie ksiazka autora zydowskiego, pt."nowa historia wojny"
          w ktorej sie dowiemy jak mordowalismy 6 mln zydow i jak Polska armia
          wraz z Arabska podklada bomby w izraelu.
          Slowa o tym jak sa traktowani Polacy przez zydow w ameryce, a szkoda.
          Sa na szczescie Polacy, ktorzy to widza i sa niepodwarzalnymi swiadkami
          do jakiego stopnia doszlo bestialstwo zydow w ameryce.
          Smacznego konsumowania i raczenia sie ta zydowska gowniana propaganda.
        • Gość: ag Re: Cale Stany smieja sie z wojtyly IP: *.aclis.utah.edu 31.05.01, 23:42
          Ty glupi wsciekly psie!
          Mieszkam juz wiele lat w tym bandyckim kraju, jakim sa USA, ale nikt nie smie cos
          takiego powiedziec, czy drwic z tak wspanialego Czlowieka, jakim jest JAN PAWEL II.
          Nasz Papiez jest ponadto Glowa Panstwa, i jak ty smiesz cos takiego zaczac . lub
          powiedziec ty chamski bydlaku; nie zaslugujesz na miano nie tylko czlowieka, ale nawet i
          zwierzecia!
        • Gość: proxy Re: Cale Stany smieja sie z wojtyly IP: *.proxy.aol.com 06.07.01, 05:56
          I znowu swoje glupoty podpisujesz proxy. Cale stany smieja sie z twojej glupoty.
      • Gość: Dorek Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.MZ1.srv.t-online.de 27.03.01, 12:33
        Ten Papież to jest kukłą taka jak sie urzywa w teatrze lalek, jak musi podnieść
        swoja reke, to inni ciągną za sznureczki i juz sie porusza. Mieszkańcy innych
        krajów twierdzą, że Polska to bardzo katolicki kraj; nie mam pojecia czy tak
        jest, ale mam nadzieje, że z czasem tak nie bedzie ...
        Moim zdaniem Papież to juz historia, przede wszystkim koscół katolicki to
        przestażała zgromada bardzo nieuprzejmych ludzi, przede wszystkim pracownicy
        kościoła kat. to dorobkiewicze, którzy próbuja do ludzi wyciągnać ostatni grosz
        z kieszeni za każdą rzecz świętą (jak to nazywaja). Czy ktoś z Państwa mógłby
        nazwac koścół kat. że jest przykładem dla tolerancji? Ja, osobiście NIE. Nie
        jestem sympatykiem kościoła, raczej wrogiem i jeżeli on próbuje sie w moje
        życie mieszać to bronie się. On jest również bardzo nietolerancyjny dla
        homosexualistów, i on nie poprzestaje na tym byc dla tej rzeczy
        nietolerancyjny, on miesza się w życie tych bardzo uprzejmych ludzi, i nazywa
        ich chorymi (homosexualizm juz jest nie uznawany jako choroba). Jak często
        próbuje on zatuszowac czyny swoich pracowników, którzy w swoich parafiach
        wykorzystuja sexualnie zarowno mlode dziewczęta jak i chłopców.
        Na koniec - jeżeli wszyscy ludzie byli by katolikami, to byśmy do dzisiaj nie
        bylibyśmy ucywilizownymi ludzmi, nie było by nawet komputerow itp., a samochody
        to pewnie posiadali by tylko wysoko postawieni księża.
        Kochani katolicy, otwórzcie oczy zanim będzie za późno ... (cos takiego
        słyszałem kiedyś na tych kazaniach)
        • Gość: Lechita Dorek ty pedalska cioto IP: *.icom.ca 29.04.01, 01:16
          Gość portalu: Dorek napisał(a):

&#62 Ten Papież to jest kukłą taka jak sie urzywa w teatrze
          lalek, jak musi podnieść
          &#62
          &#62 swoja reke, to inni ciągną za sznureczki i juz sie
          porusza. Mieszkańcy innych
          &#62 krajów twierdzą, że Polska to bardzo katolicki kraj;
          nie mam pojecia czy tak
          &#62 jest, ale mam nadzieje, że z czasem tak nie bedzie ...
          &#62 Moim zdaniem Papież to juz historia, przede wszystkim
          koscół katolicki to
          &#62 przestażała zgromada bardzo nieuprzejmych ludzi,
          przede wszystkim pracownicy
          &#62 kościoła kat. to dorobkiewicze, którzy próbuja do
          ludzi wyciągnać ostatni grosz
          &#62
          &#62 z kieszeni za każdą rzecz świętą (jak to nazywaja).
          Czy ktoś z Państwa mógłby
          &#62 nazwac koścół kat. że jest przykładem dla tolerancji?
          Ja, osobiście NIE. Nie
          &#62 jestem sympatykiem kościoła, raczej wrogiem i jeżeli
          on próbuje sie w moje
          &#62 życie mieszać to bronie się. On jest również bardzo
          nietolerancyjny dla
          &#62 homosexualistów, i on nie poprzestaje na tym byc dla
          tej rzeczy
          &#62 nietolerancyjny, on miesza się w życie tych bardzo
          uprzejmych ludzi, i nazywa
          &#62 ich chorymi (homosexualizm juz jest nie uznawany jako
          choroba). Jak często
          &#62 próbuje on zatuszowac czyny swoich pracowników, którzy
          w swoich parafiach
          &#62 wykorzystuja sexualnie zarowno mlode dziewczęta jak i
          chłopców.
          &#62 Na koniec - jeżeli wszyscy ludzie byli by katolikami,
          to byśmy do dzisiaj nie
          &#62 bylibyśmy ucywilizownymi ludzmi, nie było by nawet
          komputerow itp., a samochody
          &#62
          &#62 to pewnie posiadali by tylko wysoko postawieni księża.
          &#62 Kochani katolicy, otwórzcie oczy zanim będzie za
          późno ... (cos takiego
          &#62 słyszałem kiedyś na tych kazaniach)

Pedalow trzeba linczowac. Jestescie chorymi psami i tak
          powinno sie was traktowac.

• Gość: Dorek Re: Dorek ty pedalska cioto IP: *.MZ1.srv.t-online.de 11.05.01, 19:21
            &#62 Pedalow trzeba linczowac. Jestescie chorymi psami i ak
            powinno sie was traktowac.

Piszesz bez sensu.
            • Gość: Judyta Re: Dorek ty pedalska cioto IP: *.chello.pl 30.08.01, 22:08
              Dorek, nie przejmuj sie. Calkowicie sie z Toba zgadzam, a niektorzy po prostu
              nie maja mozgu... CO do Papieza, to mysle ze jest on juz bardzo starym,
              schorowanym czlowiekem i prawdopodobnie stan jego zdrowia, co widac min w tv
              nie pozwala mu juz na pelnienie tej funkcji... ALE UWAGA! patrzac na Kosciol
              kiedys i dzisiaj mozna zobaczyc jak naprawde duze zmiany wprowadzil Jan Pawel
              II. Nie jestem katoliczka, nie wierze w Boga i nie szanuje wiekszosci polskich
              ksiezy za glupoty ktore wygaduja na mszach(na ktorych z ciekawosci kilkakrotnie
              bylam)o ktorych mozna sie dowiedziec z wielu zrodel. Ale Jan Pawel II to
              wlasnie ten czlowiek, ktory stara sie zmienic "zatwardzialy" Kosciol na lepsze.
              Nie zgadzam sie nim we wszystkich kwestiach, ale mysle ze zrobil bardzo wiele
              dobrego. Miedzy innymi to on jest pierwszym w historii Kosciola Papiezem ktory
              wyznal winy Kosciola, przeprosil za nie i prosil o wybaczenie poszkodowanych. A
              to naprawde wiele...
              • Gość: Mattik Re: Dorek ty pedalska cioto IP: *.*.*.* 04.09.01, 14:20
                Troszke Cie poprawie. Staral sie. Teraz juz - jak sama napisalas - jest starym
                schorowanym czlowiekiem. Uwazam, ze nie pownien dalej sprawowac swojego urzedu.
                Zbyt latwo w tej chwili jest nim manipulowac. Oczywiscie nie przecze, ze Papiez
                zrobil bardzo duzo dla kosciola. Ale to bylo kiedys, jeszcze piec lat temu. Nie
                teraz.
                Teraz powinien moim zdaniem z godnoscia oddac swoje stanowisko. Wokol niego
                jest zbyt wielu laknacych wladzy - i prosze mi nie mowic, ze ksieza, biskupi
                itp itd sa ponad przekupstwo, zaklamanie i grzechy. Sa TYLKO ludzmi i to czesto
                bardziej podatnymi na takie rzeczy. Czemu? Nie wiem. Moze dlatego, ze wlasciwie
                zawsze mieli to, czego chcieli?
                Dlatego wlasnie uwazam, ze Jan Pawel powinien ustapic. Jest juz zbyt slaby by z
                tym walczyc.
      • Gość: tilmar Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 212.69.75.* 13.07.01, 19:07
        myślałem, że jedno z przykazań mówi: nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną.
        Tym razem to jak kościół katolicki (zwłaszcza w Polsce) traktuje papieża, to
        już więcej niż bóstwo. Tym samym potwierdza swoją politykę: wykonuje dokładnie
        to czego zabrania.
        • Gość: Gama Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.0.0.* / 212.191.169.* 16.09.01, 09:56
          Jestem katoliczką i bardzo szanuję Papieża. Jednak przyznaję, że w Polsce
          traktowany jest jak sam Pan Bóg. Na własne uszy słyszałam w TV w czasie
          ostatniej wizyty Jana Pawła II w Polsce, jak zapytano pewne dziecko , może 7
          letnie, kim jest Papież. A ono odpowiedziało, że to Pan Bóg. Ktoś tego
          dziecieka przecież tego nauczył. Samo by tego nie wymyśliło. To bluźnierstwo
          dla katolika nazywać Bogiem jakiegokolwiek człowieka.
    • endecki GŁOWA KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO BUDZI SPRZECIW 10.03.01, 23:58
      Cóż, nie musi sie Panu podobać Namiestnik Chrystusa
      na Ziemi.
      To, ze masoni z Zachodniej Europy sie z Ojca Świetego
      naśmiewają? Oni by go najchetniej sprzatneli. Razem z
      wszystkimi prawdziwymi chrześcijanami.
      Słudzy szatana tacy są.

/-/
      Eugeniusz Sendecki
      • Gość: SENDECKI NIENAWIDZĄ GO MASONI IP: 212.106.0.54, 212.106.0.* 13.03.01, 14:44
        Masoneria była sprawca zamachu na Ojca Świetego w 1981-wszym.
        Bez jej pomocy ten zamach by sie nie udał. Głównym przeciwnikiem kościoła
        Świętego jest wspominana przez św. Jana Ewangelistę "synagoga szatana".
        Jest nią właśnie Antykościół. Czyli - masoneria.
        • Gość: BLACKSUN Re: NIENAWIDZĄ GO MASONI IP: 213.77.115.* 05.04.01, 23:58
          o,panie sendecki, zyje pan.
          to dobrze.

bs
    • Gość: wojtek Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.cyberia.com.pl 12.03.01, 23:50
      Ale ty jesteś szczurem !
      • Gość: juliusz Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.proxy.aol.com 20.03.01, 21:48
        do Wojtka on nie jest szczurem sympatyczne zwierze on jest null zero
    • Gość: luka Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.01, 08:42
      Tashen, możesz mi powiedzieć, co to ma wspólnego z Warszawą?
      Znajdź sobie jakiś płot za wychodkiem i tam wygraffituj swe mądrości.
      • Gość: Marycha Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 193.91.75.* 13.03.01, 11:15
        Zgadzam sie z autorem listu. Nie wszyscy lubia papieza, ja tez nie uwazam go za
        autorytet. Nie wszyscy Polacy sa katolikami!!!
        • Gość: Wojtek.B Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.gunb.gov.pl 13.03.01, 12:17
          Wyjedź na wschód tam jest jeszcze mniej katolików.
          Gdyby nie Papież to myślę że mówiła byś teraz płynnie po rosyjsku i pracowała
          za 5 rubliej za miesiac.
          • Gość: hillman Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 03.04.01, 02:20
            a ty skonczony kretynie lepiej nie trac czasu na wymyslanie
            podobnych bzdur i poczytaj sobie o najnowszej historii Polski...

Gość portalu: Wojtek.B napisał(a):

&#62 Wyjedź na wschód tam jest jeszcze mniej katolików.
            &#62 Gdyby nie Papież to myślę że mówiła byś teraz płynnie po rosyjsku i pracowała
            &#62 za 5 rubliej za miesiac.

• Gość: Widok 9 Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 195.117.228.* 13.03.01, 15:48
          Gość portalu: Marycha napisał(a):

&#62 Zgadzam sie z autorem listu. Nie wszyscy lubia papieza, ja tez nie uwazam go za
          &#62
          &#62 autorytet. Nie wszyscy Polacy sa katolikami!!!
          Autorytetem Jan Paweł II jest nie tylko dla katolików, ale także dla innych
          wyznawców. A że jest stary? Wszyscy będziemy, i dobrze będzie jeżeli będziemy
          jeszcze mogli coś mądrego powiedzieć. On -może już niewyraźnie- ale przekazuje
          jakąś prawdę i naukę dla wszystkich, nie tylko dla katolików.

• Gość: Artur Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 193.91.75.* 14.03.01, 17:36
      No dajcie spokoj, przeciez on jest psychiczny. W dodatku wierzy w jakies
      fantasmagorie, ktorych nie ma. Jestescie smieszni, katolicy :-)))
      • Gość: Iv Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 195.205.122.* 16.03.01, 16:23
        Człowieku, a kto jest dla ciebie autorytetem? Jeżeli masz kogoś takiego to z
        pewnością niechciałbyś, żeby ktoś inny go obrażał. Potrafisz szanować innych
        ludzi??? To uszanuj ich autorytety. Nikt nie narzuca ci słuchania Ojca
        Świętego, ale z ubliżaniem Jego Osobie to już chyba lekka przesada. Cikawe, czy
        będąc w Jego wieku będziesz potrafił powiedzieć cokolwiek sensownego. Jakoś w
        to wątpię, bo teraz już ci to nie bardzo wychodzi.
        • Gość: judyta Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.chello.pl 30.08.01, 22:29
          Z tym ze nikt nie narzuca sluchania Jana Pawla IIgo to ja bym sie nie zgodzila.
          Jak pisalam wczesniej szanuje Papieza za to co zmienil w Kosciele na lepsze ( a
          zmienil wiele, wykonal kilka krokow, ktore moga kiedys zmienic relacje miedzy
          roznymi wyznaniami czy narodami-WRESZCIE-na lepsze). Ale nie jestem wierzaca
          osoba, a tym bardziej katoliczka. A mimo to zyjac w Polsce musze sie
          dostosowywac do prawa ustanowionego przez katolikow (czyli, przynajmniej w
          teorii ludzi sluchajacych Papieza) czyli np.(jest to jedne wielu przykladow)
          nie moge dokonac aborcji,z przeczyn np. zlego stanu finansowego rodziny, gdyz
          takie a nie inne byly racje wiekszosci poslow. Oczywiscie, ja rozumiem motywy
          ktorymi kieruja sie w zyciu, ale nie chcialaym aby starali sie na sile
          wprowadzac swoje zasady ludzi wierzacych w moje zycie. Osobiscie uwazam aborcje
          za bardzo zle zjawisko i mysle ze powinno sie jej unikac jak tylko sie da, ale
          sa takie sytuacje kiedy faktycznie moze byc tym "lepszym" (cudzyslow nie bez
          powodu) rozwiazaniem. Zdaje sobie sprawe ze wiekszosc ludzi w Polsce to
          katolicy, wiec (poniewaz mamy demokracje) prawo tworzy sie dla wiekszosci, ale
          prawda jest taka ze corocznie co najmniej kilka tysiecy tych kobiet ktore
          podaja sie za katoliczki dokonuja aborcji nielegalnie i takie sa fakty. A gdyby
          byly prawdziwymi katoliczkami i naprawde sluchaly Papieza uwaznie to nie robily
          by tego. I to jest w tym wszystkim najsmutniejsze. Nawet ktos taki jak Papiez
          ktory (sadzac po widocznych tu listach)jest niby autorytetem dla ludzi nie
          potrafi ich zmienic. Bo jak ktos podajacy sie za prawdziwego chrzescijanina
          moze najpierw mowic w obronie autorytetu Jana Pawla IIgo do kogos per "ty
          psie", czy "ty pedalska cioto"?
          Zapewniam was ze Jan PAwel II nie chcialby abyscie tak go bronili...
      • Gość: Oscypek Propozycja. IP: *.pool.mediaWays.net 20.03.01, 21:11
        Dlaczego ludzie rozumni odpowiadaja na zaczepki glupcow ?. Zostawcie ich samych
        z soba.Nie zagladajcie do tej glupoty.SZKODA CZASU I ENERGII.
        • Gość: ogi Re: Propozycja. IP: 212.244.60.* 21.03.01, 09:00
          Oscypek jest OK!!!
        • Gość: Rey Re: Propozycja. IP: 195.116.49.* 14.05.01, 10:25
          10 pkt. dla Oscypka
        • Gość: ajerzyk Re: Propozycja. IP: *.aclis.utah.edu 01.06.01, 22:16
          Gos´c´ portalu: Oscypek napisa?(a):

&#62 Dlaczego ludzie rozumni odpowiadaja na zaczepki glupcow ?. Zostawcie ich samych
          &#62
          &#62 z soba.Nie zagladajcie do tej glupoty.SZKODA CZASU I ENERGII.

Sluszna racja! Nalezy zostawic ich i nie ruszac!!!!!
    • Gość: Wieslaw Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.chello.pl 17.03.01, 01:35
      Taschen to biedny, chory z nienawisci czlowiek, ktory jest ofiara
      doprowadzonej do absurdu politycznej poprawnosci.
      Tak naprawde, to uwazam, ze Taschen nie istnieje, a ten debilny tekscik
      sprokurowal ktorys z redaktorkow "Gazety", zeby wysondowac czy takie "haselka"
      nie sa aby nosne wsrod mlodych ludzi ( bo glownie oni korzystaja z sieci).
      • Gość: wl Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.03.01, 10:43
        Zgadzam sie, Taschen nie istnieje. A to wszystko jest jedynie prowokacja... Bez
        komentarza...
        ps) Taschen, nawet jesli istniales, to juz nie istniejesz ;)
    • Gość: timur Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 213.77.34.* 17.03.01, 03:25

&#62 Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy w swych pogladach starzec. Nic wiecej
      &#62 niestety. Zaden "autorytet", a jedynie posmiewisko dla calej nowoczesnej
      &#62 Europy. Jak dlugo bedziemy musieli wysluchiwac jeszcze jego zalosnych glupot?

Trudno się z tym nie zgodzić. Owszem 20 lat temu miał coś do powiedzenia, a teraz?
      Teraz jest po prostu starym człowiekiem (ze wszystkimi przypadłościami wieku
      starczego). Już dawno powinien ustąpić bo obecnie jest już tylko Breżniewem
      Watykanu.

• Gość: Su Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.abo.wanadoo.fr 19.03.01, 18:04
        Do wiadomosci osoby, ktra zyczy sobie ustapienia papieza. Wedlug prawa
        kanonicznego papiezem jest sie do konca swoich dni, nie mozna zrzec sie tego
        stanowiska. Bo tez nie jest to po prostu stanowisko, tylko blogoslawienstwo.
        Bez wzgledu na to, czy jes sie katolikiem, czy nie osobie papieza nalezy sie
        szcunek. Troche tolerancji dla innych!
        • Gość: SHOT Taschen ty GOWNOZERCO !!!! IP: *.acn.waw.pl 25.03.01, 03:38
          nie chodze do kosciola od 15 lat, olewam to , ale J.P.II to jednak autorytet, i
          moge sie zalozyc ze podczas jego wizyty w latach 80 (nie pamietam daty)
          cieszyles ryja i stales z bialo-zolta choragiewka.
          To ze jest autorytetem objawia sie chociazby przez to ze mo wplyw na
          zarzegnywanie konfliktow.
          ALE ZA TO TY GOWNO ZNACZYSZ I CHETNIE NASZCZAM NA TWOJ GROB!!!
    • Gość: Irmina Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.tele2.pl 26.03.01, 09:46
      Niestety Taschen ma racje, ale w tym kraju nie mozna na jego temat powiedziec
      nic co nie odpowiada hagiografom. Bog, papiez i ojczyzna - taki jest kanon i
      biada tym ktorzy maja inne zdanie. Nie wazne czy jestes katolikiem czy nie, ale
      papiez i tak MUSI byc dla ciebie autorytetem - bo inaczej jestes, no wlasnie...
      listy powyzej wskazuja na to kim jestes. I po co bylo robic te demokracje - i
      tak mamy jedna sile przewodnia i ukochanego przywodce...
      • Gość: Jah Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.krakow.ppp.tpnet.pl 29.04.01, 22:31
        Gość portalu: Irmina napisał(a):

&#62 Niestety Taschen ma racje, ale w tym kraju nie mozna
        na jego temat powiedziec
        &#62 nic co nie odpowiada hagiografom. Bog, papiez i
        ojczyzna - taki jest kanon i
        &#62 biada tym ktorzy maja inne zdanie. Nie wazne czy
        jestes katolikiem czy nie, ale
        &#62
        &#62 papiez i tak MUSI byc dla ciebie autorytetem - bo
        inaczej jestes, no wlasnie...
        &#62
        &#62 listy powyzej wskazuja na to kim jestes. I po co bylo
        robic te demokracje - i
        &#62 tak mamy jedna sile przewodnia i ukochanego
        przywodce...

Słuchaj ty kurwo, taki jest kanon i huj ci na grób!!!!!!!
        Wara od tej naszej polskości. Jak ci się nie podoba to
        spierdalaj do Izraela.
        Nie dziwię się, że papież nie podoba się kurwom i
        pedziom, wszak u nich centrum świata to ich genitalia.
        na nich zarabiają i głównie one stanowią o ich
        tożsamości. Dla kurew i pedziów absolut to seks, być
        może w tym tkwi geneza ich nienawiści do wszystkiego co
        ponad to wyrasta. Krytycy papieża to poprostu wyznawcy
        innej, kurewsko - pedalskiej religii.
      • Gość: Maga Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.10.10.* / 213.231.14.* 28.08.01, 15:25
        Ciekawe jakie ty masz kanony. Tu nie chodzi o to czy ty uznajesz Boga i
        Papieża. Tu chodzi o szacunek do drugiej osoby. Przeczytaj uważnie wszystkie
        posty i zauważ, że każdy mądry pisze tu nie o katolicyzmie Papieża lub Jego
        wierze w Boga, ale o tym co robi dla świata.
        Czy ty interesujesz się tym co się dookoła ciebie dzieje? Czy to, że uznaje Go
        nie tylko Polska ale cały świat (ludzkość) to dla ciebie nic nie znaczy?
        A swoją drogą to cały świat (ludzkość) zazdrości nam Papieża. Ty przekonasz się
        o Jego wielkości kiedy już Go zabraknie. Ale mam nadzieję, że chociaż wtedy
        przejżysz na oczy. Na razie możesz (zaznaczam możesz nie musisz) mówić o Nim z
        szacunkiem.
    • Gość: iga Cala Polska smieje sie ze Stanow ! IP: *.poczta-polska.pl 26.03.01, 10:44
      Natomiast dumna jest z Jana Pawla II - pozdrawiam Polakow na calym swiecie -
      nie polaczkow ...
      • Gość: Ania Polak papiez - to brzmi dumnie ! IP: 10.3.1.4, 212.76.33.* 26.03.01, 17:09
        Jestem dumna ze mamy na Watykanie papieza Polaka. Tak Polaka przez wielkie P .
        Czy to sie komus podoba czy nie.

Kazdy w swoim zyciu kieduje sie jakimis idealami , szuka autorytetow ...
        niestety moralnosc narodu Polskiego upada .... widac to m.in. po
        wypowiedziach wiekszosci z was - mlodych ludzi. Jaki jest i bedzie narod, ktory
        nie potrafi docenic tego co mamy - naszej kultury, jezyka, tradycji ....
        Jakim Ty internaucie bedziesz autorytetem w przyszlosci dla swojego potomstwa
        jesli sam nikogo nie szanujesz ? Nauczysz tego samego swoje dzieci .
        Strzez sie bo na stare lata czekac cie bedzie dom spokojnej starosci lub
        eutanazja.

Ile narodow moze pochwalic sie ze mialo swojego papieza ? Troche szacunku i
        tolerancji dla wszystkich wyznan - nie tylko katolikow, ale i prawoslawnych i
        protestantow.

Zyj i daj zyc w pokoju innym !
        • Gość: Irmina Re: Polak papiez - to brzmi dumnie ! IP: *.tele2.pl 26.03.01, 17:33
          Gość portalu: Ania napisał(a):

&#62 nie potrafi docenic tego co mamy - naszej kultury, jezyka, tradycji ....

Aniu, zlotko, czy papiez jest nasza kultura? jezykiem? tradycja????
          jesli wzywasz do szacunku dla roznych wyznan to sprobuj tez uszanowac ludzi dla
          ktorych papiez jest szefem panstewka Watykan, ktore niewiedziec czemu rosci sobie
          niczym nieuzasadnione pretensje do wplywu na losy calego swiata. Osobiscie
          chcialabym tez wedziec dlaczego nie moge byc Polka nie bedzac jednoczesnie
          katoliczka? dlaczego moge nieszanowac dowolnie wybranego szefa dowolnie wybranego
          panstwa - ale od papieza wara??????? Swoja droga skad w wypowiedziach "obroncow
          dobrego imienia papieskiego" tyle nienawisci??? Jak to sie ma do tego co glosi
          Wasz (podobno) autorytet?? Bo w moim laickim rozumieniu slowa autorytet nie
          miesci sie jednoczesne uwielbienie jakiejs osoby i kompletna pogarda dla tego co
          ten ktos soba reprezentuje. Czyzbyscie Wszyscy zatrzymali sie na etapie
          kontrreformacji? Filmy juz sie cenzuruje, to moze niedlugo i jakies nowoczesne
          stosy sie pojawia... Pasowaloby wam to??? Apostolowie milosci ....
          • Gość: Ania Re: Polak papiez - to brzmi dumnie !do Irminy IP: 10.3.1.4, 212.76.33.* 26.03.01, 21:18
            Chyba mnie nie zrozumialas ....
            Dla mnie papiez jest oweszem pewnym autorytetem, co nie znaczy ze zgadzam sie
            ze wszystkim naukami kosciola katolickiego. Np. mam inne zdanie jesli chodzi o
            antykoncepcje i zaplodnienie in vitro oraz przykazan koscielnych co nie
            znaczy ze potepiam moja religie.

Mowiac o poszanowaniu Polakow - szczegolnie mlodych -w stosunku do naszej
            kultury, jezyka, tradycji ... nie myslalam o Papiezu. Zobacz jak porozumiewaja
            sie mlodzi ludzie- wiekszosc z nich to wypowiada sie sloganami i dialektem z
            wieziennego podworka. Tego nie zauwazylas ????? Wandalizm, alkohol i narkotyki
            oto co potrafi obecna mlodziez. Niestety nie zanosi sie na to aby bylo lepiej.
            Odwolujac sie do autorytetow - kazdy stosuje jakis wzorzec zachowania ktory mu
            imponuje. Dlaczego nie maja to byc pozytywne postacie (mam nadzieje ze nie
            zaliczysz do nich np. Hitlera).

Postaraj sie uwazniej przeczytac moja wypowiedz.
            Nie imponuje mi glupota, ani wulgaryzmy. Chcialabym zyc w lepszym spokojnym i
            kulturalnym panstwie. Tam gdzie panowalby jakis porzadek i wolnosc - w tym
            dobrym slowa znaczeniu.
        • Gość: alek Re: Polak papiez - to brzmi dumnie ! IP: *.dialup.tiscalinet.it 06.05.01, 17:51
          Gość portalu: Ania napisał(a):

&#62 Jestem dumna ze mamy na Watykanie papieza Polaka. Tak Polaka przez wielkie P .
          &#62 Czy to sie komus podoba czy nie.
          &#62
          &#62 Kazdy w swoim zyciu kieduje sie jakimis idealami , szuka autorytetow ...
          &#62 niestety moralnosc narodu Polskiego upada .... widac to m.in. po
          &#62 wypowiedziach wiekszosci z was - mlodych ludzi. Jaki jest i bedzie narod, ktory
          &#62
          &#62 nie potrafi docenic tego co mamy - naszej kultury, jezyka, tradycji ....
          &#62 Jakim Ty internaucie bedziesz autorytetem w przyszlosci dla swojego potomstwa
          &#62 jesli sam nikogo nie szanujesz ? Nauczysz tego samego swoje dzieci .
          &#62 Strzez sie bo na stare lata czekac cie bedzie dom spokojnej starosci lub
          &#62 eutanazja.
          &#62
          &#62 Ile narodow moze pochwalic sie ze mialo swojego papieza ? Troche szacunku i
          &#62 tolerancji dla wszystkich wyznan - nie tylko katolikow, ale i prawoslawnych i
          &#62 protestantow.
          &#62
          &#62 Zyj i daj zyc w pokoju innym !

Wielu uczestnikow Forum (moze wiekszosc) to nie sa Polacy tylko osoby
          polskojezyczne. Tzw. przesiedlency do Niemiec, Zydzi z Izraela i USA. Nienawidza
          wszystkiego co jest duma Polakow, w szczegolnosci nienawidza ogromnych sukcesow
          jakie odniosla Polska w ostatnim 10 leciu.

• Gość: monik Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 157.25.116.195, 195.94.192.* 27.03.01, 13:35
      W czym przejawia się ta twoja nowoczesna EUROPA ??????????

• Gość: Einstein Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: 150.135.83.* 01.04.01, 09:05
      Kazdy papiez, rowniez Jan Pawel II, jest autorytetem, chocby tylko
      z powodu swojej pozycji. My, Polacy, powinnismy byc dumni z tego,
      ze Wojtylla zostal wybrany na te wazna funkcje.

Ale nie zmienia to faktu, ze Jan Pawel II jest bardzo konserwatywny,
      a Wlosi uwazaja go za najbardziej konserwatywnego papieza w
      ostatnim stuleciu. Nie jest on symbolem nowej Europy. Wprost
      przeciwnie - jest on ostoja sredniowiecznego stylu myslenia. Gdyby
      kosciol katolicki mogl robic to, co robil w sredniowieczu, nie mam
      zadnych watpliwosci, ze zobaczylibysmy "stosy". W pewnym sensie
      juz to w Polsce widzimy - cenzura, religia w szkole, mieszanie sie
      kosciola do polityki, itd.

Przez ostatnie 10 lat, w sprawach socjalnych Polska zrobila jeden krok
      do przodu i, niestety, 10 krokow wstecz, wiele z nich pod naciskiem kosciola.
      Nie oszukujmy sie wiec. I starajmy sie patrzec w przyszlosc, a nie w
      sredniowieczne ciemnosci.

Einstein
      • Gość: Monika Re: Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: 195.56.187.* 01.04.01, 21:37
        Nie jestem dumna z naszego papieza. Nie podoba mi sie jego podjescie do
        antykoncepcji. Szkoda, ze jest on tak bardzo konserwatywny. Moni
        • Gość: Einstein do: Monika IP: *.hwr.Arizona.EDU 01.04.01, 23:36
          Monika,

Nie tylko jego podejscie do antykoncepcji, ale wogole do kobiet. On mysli,
          ze kobieta powinna siedziec w domu, nic nie mowic i robic to, co do niej
          nalezy - rodzic i wychowywac dzieci.

Einstein

Gość portalu: Monika napisał(a):

&#62 Nie jestem dumna z naszego papieza. Nie podoba mi sie jego podjescie do
          &#62 antykoncepcji. Szkoda, ze jest on tak bardzo konserwatywny. Moni

• Gość: iga iga IP: *.poczta-polska.pl 02.04.01, 08:57
            I dzieki temu zyjecie ludziska, lopatologicznie: gdyby cie mama nie urodzila i
            nie nakarmila, to nie spacerowalibyscie po planecie Ziemia !
            • Gość: Einstein do: iga IP: *.hwr.Arizona.EDU 02.04.01, 11:04
              Iga,

Ale to zupelnie inna sprawa, bo my juz istniejemy. Wiec takie myslenie, jak
              Ty proponujesz ma sens. Ale jak bysmy nie istnieli, to kto by sie nad tym
              zastanawial i po co? Albo komu by nas brakowalo?

A z innej beczki - co powiesz biednej rodzinie, ktora sluchajac ksiedza nie
              stosuje srodkow antykoncepcyjnych i wlasnie spodziewa sie piatego czy
              szostego dziecka. Dodam, ze jest to piate czy szoste dziecko, ktorych ci
              ludzie nie beda w stanie nakarmic, wychowac, dac im wyksztalcenie,
              zrobic z nich wartosciowych czlonkow spoleczenstwa - slowem, stworzyc
              im godne warunki zycia.

Jak chcesz zobaczyc o czym mowie, to prosze pojezdzij troche po polskiej
              wsi (czy prowincji). Ja tak zrobilem w lecie 1999 - wrazenie bylo szokujace.

Einstein

-------------------------------------------------
              Gość portalu: iga napisał(a):

&#62 I dzieki temu zyjecie ludziska, lopatologicznie: gdyby cie mama nie urodzila i
              &#62 nie nakarmila, to nie spacerowalibyscie po planecie Ziemia !

• Gość: NotReal Re: do: iga IP: *.at.ibm.com 05.04.01, 13:15
                Zgadzam sie z Einstein'em ..... osobiscie jak widze dwanascioro dzieci upchnietych w piwnicy, przy
                patologoicznych najczesciej rodzicach, to mam ochote raczej ich wystrzelac niz pomoc. Ich, czy wszelkie
                organizacje propagujace "antykoncepcje" naturalna. W sytuacji kiedy nie ma sie warunkow do utrzymania tak
                licznej rodziny i zapewnienia jej godnych warunkow zycia, nie jest razsadnym kopulowanie bez opamietania.
                Instytucja taka, usilnie blokujaca antykoncepcje jest min. kosciol - i to mi sie w nim nie podoba. Jest skostnialy i
                niereformowalny... ale taki jest z zalozenia (Cyt. z filmu"Stigmata" :...Bog jest w tobie i wokol ciebie... i nie
                kamienne palace, ni budowle z drewna...). Papiez reprezentuje Boga (na Ziemi), ale tez sila rzeczy i kosciol. Stad,
                jak i z przekonan jego konserwatywne i dosc ortodoksyjne podejscia. Ja cenie JP II, za to co robi na swiecie w
                ogole, za starania, pomoc, poswiecenie... I choc z waiara u mnie krucho i nie za to go szanuje, to dla mnie
                osobiscie nasz obecny Papiez jest wielkim czlowiekiem.
                Pzdr
                • Gość: Leszek2 Re: do: iga IP: *.chello.pl 08.04.01, 21:22
                  Papiez to papiez tamto... czy zauwazyliscie, jaki poziom
                  reprezentuja obroncy katolicyzmu w odpowiedzi na ataki (na
                  kosciol, papieza, cokolwiek ichniego)? Dlatego nie trawie
                  totalitarnych religii: nienawisc do innowiercow i zacietrzewienie
                  sa bardzo powszechne i szkodliwe dla reszty swiata. Poczytajcie
                  sobie o dzialalnosci polskich "misji" na czarnym ladzie - noz sie w
                  kieszeni otwiera! Chociaz droga do poprawy swiata poprzez
                  poprawe zawartosci swojej sakiewki jest dowodem na to, ze
                  Kosciol zupelnie niezle kombinuje (i to juz 2000 lat)!
                  • Gość: paolo Re: do: iga IP: *.chello.pl 08.04.01, 22:48
                    Popieram!!! Nie trzeba wielkiej inteligencji, aby zauważyć poziom popierających
                    katolicyzm w sieci. Ciekaw jestem co powiedzą oni kiedy Papież nie będzie
                    Polakiem. Czy będzie to nadal" Ojciec Święty" itp... . Wygląda na to, że
                    zwalczając "uzależnienie" od ZSRR, wprowadziliśmy nowe. Wtedy cierpieli(????)
                    katolicy (nie zauważyłem, aby ktoś naprawdę wierzący, a takimi byli moi
                    dziadkowie, nie mógł praktykować wiary chrześcijańskiej) to teraz niech cierpią
                    niewierzący. A jak.
              • Gość: paolo Ludzie co Wy piszecie??? IP: *.chello.pl 08.04.01, 23:01
                Pracuję od 11 lat w szkole. Posłuchajcie co mówi papież o antykoncepcji i
                popatrzcie na dzieci, którymi nikt się nie zajmuje, które chodzą wiecznie
                głodne, które w wieku lat 12 piją alkohol (ostatni rekord w mojej pracy 3
                promile). Najlepsza zabawa to bijatyki, rozróby (patrz stadiony) itp... . Od
                nowego roku zwiększa się liczba godzin religii w szkołach. Bądź, co bądź to
                najważniejszy przedmiot ( który "małolaty" olewają równo jak każdy inny
                przedmiot). Znam osobiście naprawdę fajnych księży, ale akurat ci nie cieszą
                się poparciem hierarchów, a czasem głoszą poglądy trochę odmienne od papieża.
                Czy ktoś zna takie przypadki?
          • Gość: Teofil Re: do: Monika IP: *.gazeta.pl 31.05.01, 18:50
            Einsetinie, któż Ci takich głupot nagadał? Do znudzenia powtarzam w różnych miejscach tego Forum - żeby coś
            krytykować, trzeba to znać. Czy czytałeś kiedyś COKOLWIEK, co papież mówił na temat kobiet? A jest tego
            trochę. Zajrzyj - a POTEM krytykuj, jak już będziesz wiedział, co. Stereotypy i uprzedzenia - to tyle wiesz o
            nauczaniu papieża. No i OK, nie musisz więcej, ale po co chwalić się swoją niewiedzą... Pozdrawiam. T.
        • Gość: porfirio Re: Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: *.chello.pl 11.09.01, 17:34
          Gość portalu: Monika napisał(a):

&#62 Nie jestem dumna z naszego papieza. Nie podoba mi sie jego podjescie do
          &#62 antykoncepcji. Szkoda, ze jest on tak bardzo konserwatywny. Moni

Czy ty Moni z nim seks uprawiasz, że jego podejście do antykoncepcji musi ci sie
          podobać? Jak mi sie nie podoba czyjś sposób jedzenia to z nim nie siadam przy
          stole, ale jeśli zna sie na slusarce, to uznaje go za autorytet w dziedzinie
          ślusarki. Wyluzuj się i uznaj papieża za autorytet w tym , co jest jego dziedziną.
      • Gość: jazon Re: Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: 195.205.152.* 24.04.01, 16:28
        Gość portalu: Einstein napisał(a):

&#62 Ale nie zmienia to faktu, ze Jan Pawel II jest bardzo konserwatywny,
        &#62 a Wlosi uwazaja go za najbardziej konserwatywnego papieza w
        &#62 ostatnim stuleciu. Nie jest on symbolem nowej Europy.

Najbardziej smuci mnie fakt, że większość dyskutantów wypowiada się na wiele
        tematów mając o nich wiedzę wyniesioną z gazet, bazarowych rozmów i zasłyszanych
        z piątej reki opinii. Ciekaw jestem, czy p. Einstein przeczytał choć jeden tekst
        Jana Pawła II. Może lektura którejś z Encyklik, choćby w postaci opracowania (nie
        są to łatwe lektury) spowodowałaby pewne wyważenie sądów.

&#62 Wprost
        &#62 przeciwnie - jest on ostoja sredniowiecznego stylu myslenia. Gdyby
        &#62 kosciol katolicki mogl robic to, co robil w sredniowieczu, nie mam
        &#62 zadnych watpliwosci, ze zobaczylibysmy "stosy".

Tutaj kolejny przykład "bazarowych opinii". Stosy płonęły w Renesansie, wtedy
        również działała Inkwizycja. Średniowiecze było natomiast okresem rozkwitu nauk i
        sztuk - filozofii, matematyki, architektury, rzeźby, malarstwa.

Jazon
        • Gość: Einstein Re: Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: *.hwr.arizona.edu 24.04.01, 20:39
          Gość portalu: jazon napisał(a):

&#62 Tutaj kolejny przykład "bazarowych opinii". Stosy płonęły w Renesansie, wtedy
          &#62 również działała Inkwizycja. Średniowiecze było natomiast okresem rozkwitu nauk
          &#62 i sztuk - filozofii, matematyki, architektury, rzeźby, malarstwa.
          &#62
          &#62 Jazon

Inkwizycja byla sredniowiecznym wynalazkiem, ktory przetrwal do czasow wspolczesnych (w Hiszpanii
          do poczatku wieku 19-go). Ponizej przytaczam opis inkwizycji z Encyclopaedia Britannica (gwiazdki moje).

Nie wiem, czy wielu ludzi zgodziloby sie z Twoja teza, ze sredniowiecze to rozkwit nauki. Bylo wprost
          przeciwnie. Niezalezna nauka nie istniala w sredniowieczu; byla w calosci kontrolowana przez kosciol.
          Dlatego sredniowiecze jest rowniez zwane "dark ages" czyli "czarne wieki".

Pozdrawiam

Einstein

-----------------------------------------

In Roman Catholicism, a papal judicial institution that combatted
          heresy and such things as alchemy, witchcraft, and sorcery and
          wielded considerable power in *medieval* and *early modern* times.
          The name is derived from the Latin verb inquiro ("inquire into"),
          which emphasizes the fact that the inquisitors did not wait for
          complaints but sought out heretics and other offenders.

After the Roman Church had consolidated its power in the *early
          Middle Ages*, heretics came to be looked upon as enemies of
          society. With the appearance of large-scale heresies in the 11th and
          12th centuries--notably among the Cathari and Waldenses--Pope
          Gregory IX in 1231 instituted the papal Inquisition for the
          apprehension and trial of heretics.

The *medieval* Inquisition functioned only in a limited way in
          northern Europe; it was most employed in northern Italy and
          southern France. During the Reconquista in Spain, the Catholic
          powers used it only occasionally; but, after the Muslims had been
          driven out, the Catholic monarchs of Aragon and Castile determined
          to enforce religious and political unity and requested a special
          institution to combat apostate former Jews and Muslims as well as
          such heretics as the Alumbrados. Thus in 1478 Pope Sixtus IV
          authorized the Spanish Inquisition.

A third variety of the Inquisition was the Roman Inquisition,
          established in 1542 by Pope Paul III to combat Protestantism. It
          was governed by a commission of six cardinals, the Congregation of
          the Inquisition, which was thoroughly independent and much freer
          from episcopal control than the medieval Inquisition had been.
          • Gość: Jazon Re: Jan Pawel II to sredniowieczny styl myslenia IP: 217.99.4.* 24.04.01, 22:55
            &#62
            &#62 Inkwizycja byla sredniowiecznym wynalazkiem, ktory przetrwal do czasow wspolcze
            &#62 snych (w Hiszpanii
            &#62 do poczatku wieku 19-go). Ponizej przytaczam opis inkwizycji z Encyclopaedia Br
            &#62 itannica (gwiazdki moje).

Powstala w Sredniowieczu, ale jak sam zacytowales, aktywnie palic zaczela w XV
            wieku. To juz schylek Sredniowiecza, a we Wloszech juz po.

&#62
            &#62 Nie wiem, czy wielu ludzi zgodziloby sie z Twoja teza, ze sredniowiecze to rozk
            &#62 wit nauki. Bylo wprost
            &#62 przeciwnie. Niezalezna nauka nie istniala w sredniowieczu; byla w calosci kontr
            &#62 olowana przez kosciol.
            &#62 Dlatego sredniowiecze jest rowniez zwane "dark ages" czyli "czarne wieki".

Jest zwane tak przez tzw. "szeroka publicznosc". Mam wrazenie, ze Twoja opinia
            rowniez do takich nalezy. Mam to szczescie, ze moja narzeczona jest historykiem
            sztuki i niejeden raz opowiadala mi o osiagnieciach tego okresu. Zapytaj
            znajomego mediewisty o wszystko, co sie wtedy dzialo.

Zarzucasz, ze nauka byla kontrolowana przez Kosciol. Ciekawe tylko, czy
            istnialaby jakakolwiek nauka, gdyby nie ten znienawidzony przez Ciebie Kosciol.
            Gdzie bylaby dzisiejsza mysl gdyby nie sw. Augustyn i sw. Tomasz z Akwinu?

W 1215 Anglicy oglosili "Wielką Karty Praw i Wolnosci". Rowniez w XIII w.
            Roger Bacon kladzie podwaliny empiryzmu.

Jesli chodzi o nauki scicle, to wystarczy spojrzec na osiagniecia w zakresie
            architektury - zwlaszcza gotyk.

1180-1240 Leonardo z Pizy zwany Fibonaccim (znane?)

Podsumowujac, moznaby dlugo wymieniac osiagniecia Sredniowiecza. Nie jest na
            pewno zgodne z prawda nazywanie tego okresu "ciemnymi wiekami". I nikt ze
            wspolczesnych historykow tak by nie napisal.

Jazon
    • Gość: rwt Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.01, 22:38
      "TASHEN" nie powinno sie odpowiadać na twgo typu insynuacje, jednak w tym
      przypadku odstąpie od tej zasady - JESTEŚ KRETYNEM !!!
      • Gość: paolo Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.chello.pl 08.04.01, 22:49
        Gość portalu: rwt napisał(a):

&#62 "TASHEN" nie powinno sie odpowiadać na twgo typu insynuacje, jednak w tym
        &#62 przypadku odstąpie od tej zasady - JESTEŚ KRETYNEM !!!
        &#62 A nie mówiłem

• Gość: eferen Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.rrz.Uni-Koeln.DE 24.04.01, 15:52
          papierz jest glowa kosciola katolickiego i to czego broni jest jego obowiazkiem. to czy kobieta usunie ciaze czy
          nie i tak nalezy do jej decyzji. wyobrazcie sobie papierza ktory mamawia do aborcji, morderstw itd. wszystkie
          religie tego zabraniaja.
          mnie najbardziej wkurza w religii katolickiej to, ze wydaje sie kupe szmalu na jakies swieta, urodziny kaplanow
          itd. a za kazdym rogiem mozna spotkac prawie umierajacego z glodu dzieciaka. fajna mi milosc braterska. pozatym
          oplaty za sakramenty swiete, czysty biznes i kretynizm.
          kazda religia ma jakies haki. ale w cos wierzyc trzeba inaczej co za sens ma zycie.
    • Gość: Robert Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.czestochowa.ppp.tpnet.pl 26.04.01, 13:21
      Nudny- bo nie zmienia swojego zdania,
      zatwardziały - bo nie chce zmienić swego zdania.
      Chciałbym aby wszyscy nasi politycy przed wyborami i po wyborach byli tak samo
      nudni i zatwardziali!
      • Gość: Reinhard Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 27.04.01, 15:01
        Robercie,
        pod żadnym względem NIE ROZUMIEM (naturalnie
        na pierwszy rzut oka), co chciałeś przez te 2
        STWIERDZENIA
        i to 1 ZYCZENIE powiedzieć ???

Fantazja znowu nasuwa mi dużo wariantów możliwego
        DOMYSLANIA się, że aż zwariować szło by z tego.

NUDNY, piszesz, „bo nie zmienia swego zdania”. A
        gdyby ZMIENIAŁ
        swoje zdanie, jaki byłby wtedy ???
        Co proponujesz przeciwstawnego za to „nudny”??
        Od „brzydki” to wiem dokładnie, że jest „piękny”, ale
        nudny ?
        Gdyby rola papieża była taka, jak kabarecisty,
        to „Nudny” byłoby
        jakąś ujmą.
        ZATWARDZIAŁY, piszesz, „bo nie chce zmienić swego
        zdania”
        Wszystko niby analogicznie podobne do pierwszego, ale
        każda
        analogia jakoś „kuleje”, więc podejrzewam, że to też
        nie to samo.
        Tu mam więcej trudności z rozumieniem, bo
        zatwardziałość i to
        „nie chce” ... nie wiem, jak z tego wybrnąć, bo:
        ZYCZYSZ tego
        i politykom przed i po wyborach.

Jeśli to ma być ironia czy żart, czy tam jeszcze coś,
        to kiepsko
        ze mną, bo mi to nic nie mówi.

Reinhard.
        Ps.: odezwałem się tylko dlatego, że zbyt późno się
        odezwałeś,
        zwięźle, w granicach przyzwoitości normalnej, bo
        w „pale” mi
        się nie mieści, jak tak pisać można „instynktowymi-
        uczuciami”,
        zamiast rozumem.

• Gość: TASCHEN Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 193.91.75.* 28.04.01, 16:52
          Tak wiec podtrzymuje swoje zdanie co do faceta na stolku w Watykanie i jego
          swity.
          Taschen
          • Gość: Reinhard Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 28.04.01, 21:59
            NIEPOROZUMIENIE albo CO ???

Piszę do ROBERTA, a odzywa się
            TASCHEN !!!

Roberta pytałem...
            Więc teraz pytam ciebie:

TASCHEN,
            pod żadnym względem nie rozumiem,
            czemu TY się odzywasz (możesz się wykręcić,
            że to post nie do mnie...) skoro pisałem do
            ROBERTA ???
            Potwierdzasz stanowisko, ale to się
            mija z logiką, bo nie STANOWISKA
            tyczyły moje pytania, ale były KONKRETNE,
            a nie „MALOWANE”.
            Ty mi POTWIERDZASZ swoje stanowisko,
            a mnie POPIERDZASZ !!!

Czy to ładnie tak ?
            Czemu masz mnie za OSŁA,
            bo „spluniesz” hasełkiem ze zeświechtałej płyty
            na moją prośbę do Roberta i na tym ma być koniec ?

Przecież ty TASCHEN jesteś POMYSŁODAWCA
            tego tematu i to ma znaczyć, żeś i WŁADCA i
            możesz za innych odpowiadać ??? a w dodatku
            NIEDOSTATECZNIE ???

Coś mi tu nie tak !!! Reinhard

• Gość: Olka Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. - chorzy !!!!!!! IP: *.etob1.on.wave.home.com 13.05.01, 20:33
            Taschen -ty swinio tepa,jestes tragiczny i wielu ludzi na tym forum -rzygac sie
            chce !!!znajdzcie sobie rynsztok na takie rozmowy.A ty monisiu wkladaj sobie w
            pupe co chcesz, a Papiez ma takie zdanie . A ja takie.
            • Gość: Asia Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. - chorzy !!!!!!! IP: *.etob1.on.wave.home.com 13.05.01, 23:11
              Czy moglibyscie nie obrazac uczuc religijnych ludzi normalnych,nie takich jak
              wy ?
          • Gość: Olka Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. - chorzy !!!!!!! IP: *.etob1.on.wave.home.com 13.05.01, 20:33
    • Gość: Lechita Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.icom.ca 29.04.01, 01:11

pogladach starzec. Nic wiecej
      &#62 niestety. Zaden "autorytet", a jedynie posmiewisko dla
      calej nowoczesnej
      &#62 Europy. Jak dlugo bedziemy musieli wysluchiwac jeszcze
      jego zalosnych glupot?

Nowoczesna Europa: aborcja, eutanazja, pornografia,
      homoseksuslaizm, adopcja dzieci przez pedalow,
      pedofilia, materializm, BSE, pryszczyca, AIDS. Wiesz,
      wole jednak poglady Wojtyly niz ta nowoczesna europke.
      • Gość: Einstein Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 150.135.83.* 29.04.01, 07:21
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

&#62 Nowoczesna Europa: aborcja, eutanazja, pornografia,
        &#62 homoseksuslaizm, adopcja dzieci przez pedalow,
        &#62 pedofilia, materializm, BSE, pryszczyca, AIDS. Wiesz,
        &#62 wole jednak poglady Wojtyly niz ta nowoczesna europke.

Wymieniles tylko to, co zle (choc nie wszystko, co zle). Czy mozesz teraz zrobic podobna liste tego, co w
        Europie dobre?
        • Gość: Lechita Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 207.139.201.* 29.04.01, 08:19

&#62 Gość portalu: Lechita napisał(a):
          &#62
          &#62 &#62 Nowoczesna Europa: aborcja, eutanazja, pornografia,
          &#62 &#62 homoseksuslaizm, adopcja dzieci przez pedalow,
          &#62 &#62 pedofilia, materializm, BSE, pryszczyca, AIDS. Wiesz,
          &#62 &#62 wole jednak poglady Wojtyly niz ta nowoczesna europke.
          &#62
          &#62 Wymieniles tylko to, co zle (choc nie wszystko, co zle). Czy mozesz teraz zrobi
          &#62 c podobna liste tego, co w
          &#62 Europie dobre?

Wiesz, myslalem nad tym i myslalem i myslalem i nie moglem niczego wymyslic. Co
          ty widzisz dobrego w dzisiejszej europce?

• Gość: Maga Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.10.10.* / 213.231.14.* 28.08.01, 15:47
          Może Ty ją podasz einsteinie.
      • Gość: nocoment Re: Zgadzam się z Lechitą IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.05.01, 10:19
        Gość portalu: Lechita napisał(a):

&#62 Nowoczesna Europa: aborcja, eutanazja, pornografia,
        &#62 homoseksuslaizm, adopcja dzieci przez pedalow,
        &#62 pedofilia, materializm, BSE, pryszczyca, AIDS. Wiesz,
        &#62 wole jednak poglady Wojtyly niz ta nowoczesna europke.

Lechita, akurat w tej kwestii się z tobą CAŁKOWICE zgadzam.

NO COMMENT
    • Gość: Gucio Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 213.25.123.* 29.04.01, 09:59
      Sam jesteś nudny i żałosny. Posłuchaj Jana Pawła II a przestaniesz być starcem.
      • Gość: Obserwat Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 29.04.01, 21:36
        Dedykacja dla TASCHEN, inicjatora tematu
        o papieżu na FORUM..

Anatole France powiada:
        „Gdyby nawet 50 milionów ludzi coś
        głupiego powiedzieło, mimo tego pozostanie
        to głupotą.”

Inne przysłowia:
        Na pytanie jednego głupca siedmiu mędrcom
        trudno odpowiedzieć.
        Głupota to wyjątkowa choroba:
        Chory nie cierpi, a cierpią inni.

To mi pomogło ze spokojem przeczytać to,
        Co przeczytałem.

Obserwator.

• Gość: Luc do Lechity IP: *.montreal117.dialup.canada.psi.net 30.04.01, 03:28
          wkurwiles mnie w koncu Lechita tym ciaglym pierdoleniem o pedalstwie !! mialem siedziec
          cicho; ale skoro mnie wkurwiles to tym pluciem na pedalow, to chcialem cie zapytac czy juz
          zapomniales jak mnie obciagales w krzakach w High Park zeszlego lata !!!! jakos cie to
          wtedy nie brzydzilo, hmm !! a teraz z PRZESADNA homofobia (, pisze specjalnie przesadna
          jak na niby straight faceta ) oblewasz gnojem pedalow. Oj brzydko brzydko misiaczku !!!
        • Gość: Reinhard Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 30.04.01, 22:42
          Do TASCHEN’a i ROBERTA

Wciąż czekam na odpowiedź, bo NIEPROSZONA
          Taschena była zaraz na drugi dzień, 28. 04. 01.

Myślę ( a może jestem naiwny ), że się jej
          jeszcze doczekam.

Reinhard
          • Gość: taschen Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 193.91.75.* 03.05.01, 15:40
            &#62 Do TASCHEN’a i ROBERTA
            &#62
            &#62 Wciąż czekam na odpowiedź, bo NIEPROSZONA
            &#62 Taschena była zaraz na drugi dzień, 28. 04. 01.

Reinhardzie. Nie zauwazyles, wiec wytlumacze: to co napisalem, nie bylo
            ODPOWIEDZIA na twoj post, ale klamra ujmujaca w calosc te dyskusje. Ja ja
            zaczalem (zajzyj do pierwszego posta) i po przeczytaniu Waszych odpowiedzi,
            dodalem pare zdan od siebie. To co napisalem nie ma wiec zadnego zwiazku z tym co
            ty napisales, poza faktem, ze jest umieszczone zaraz po twojej wypowiedzi. Mam
            nadzieje, ze wyrazilem sie jasno.
            taschen

&#62
            &#62 Myślę ( a może jestem naiwny ), że się jej
            &#62 jeszcze doczekam.
            &#62
            &#62 Reinhard

doczekales sie.
            T
            • Gość: Reinhard Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 04.05.01, 21:51
              Do Taschena !

Dziękuję za odpowiedź !!!

„Na dwoje babka wróżyła”, mówimy,
              no i ten post był jakąś odpowiedzią na me
              pytania do Roberta, chociaż nie od Roberta.

Chyba zgodzimy się z jednym, mianowicie,
              jeśli spojrzymy w południe w mocno grzejące
              SŁONKO, to oślepia ono nas wszystkich równo.
              Taka jest prawda !

Reinhard
        • Gość: Maga Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.10.10.* / 213.231.14.* 28.08.01, 15:49
          I to jest to! Wielu tu pisało. A Ty ująłeś to w w kilku słowach. Popieram
    • Gość: nan Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.dip.t-dialin.net 30.04.01, 23:06
      ouu
      • Gość: kibic Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 203.166.244.* 02.05.01, 02:23
        Goraco nawiam do przeczytania wypowiedzi Arka II pod Litosci! na forum "Co
        sadzicie o projekcie Swiatyni Opatrznosci Bozej". Autor uwaza, ze papa to glowa
        najwiekszej na swiecie "legalnej" mafii. Hmm, ciekawe i przerazajace.
        • Gość: GC Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.129.194.* / *.acn.pl 01.06.01, 02:21
          Jeśli nawet nie mafii, to w każdym razie sekty.
    • Gość: nocoment Re: Jan Pawel Drugi. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 14:56

pogladach starzec. Nic wiecej
      &#62 niestety. Zaden "autorytet", a jedynie posmiewisko dla
      calej nowoczesnej
      &#62 Europy. Jak dlugo bedziemy musieli wysluchiwac jeszcze
      jego zalosnych glupot?

Raczej jak długo będziemy wysłuchiwać takich żałosnych
      głupot, jak te które piszesz! Jan Paweł II to wzór dla
      nas wszystkich, bo nie ulega innym żałosnym wzorcom, jak
      większość Polaków, którzy za raj mają żałosną Amerykę a
      do Europy chcą wejść nie z podniesioną głową, lecz na
      kolanach! Zgadzają się na wszystkie warunki UE, tak
      jakby oni robili nam wielką łaskę, że chcą nas przyjąć!
      Z zachodu i wschodu spływa do nas coraz więcej złych
      wzorców i bandytyzmu! A dla nas największym dobrem
      powinna być POLSKOŚĆ, Polska tradycja, to co Polskie!
      Papież jest Polakiem! Polska powinna być z Niego dumna!
      Czep się lepiej tego karierowicza Rydzyka, bo to on
      przynosi wstyd Bogu i całemu Kościołowi, z Tobą łącznie!
      Pozdrawiam

NO COMMENT

• Gość: Dyzio Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.05.01, 21:03
      Należę do tych, dla których JPII nie jest istnym cudem i jedyną wyrocznią, ale
      myślę, że wiele z jego słów i działań jest w Polsce bardzo
      nadinterpretowywanych przez tych "świętrzych od papieża", którzy każdą,
      najmniejszą nawet krytykę czy wątpliwość traktują jako (co najmniej) szarganie
      świętości !!! Nie dociera do nich, że budowany od wielu lat kult JPII
      przewyższył nawet to co robiono ku czci niejakiego Stalina (żadnego miasta
      jeszcze [?!?] nie nazwano Wojtyłowice czy Janapawłogród .... Niestety sporo z
      tych "obronców wiary" w swym zyciu jest sama ciut brudnawa. Zapomina, że nie
      wystarczy głośno krzyczeć by mieć rację. Cały czas wydaje mi się, że ci
      ludkowie najchetniej sięgnęliby do sprawdzonych metod św.inkwizycji co w dość
      szybki sposób przerzedziłoby liczbę "wątpiących". Poza "prawdziwymi Polakami -
      katolikami" na tej ziemi mieszkają jeszcze inni a kult JPII nie jest na
      szczęście [?!?] przymusowy. Świętojebliwym zaś przypominam, że sami papieże
      zrezygnowali z dogmatu nieomylności ...
      • Gość: nota Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.tele2.pl 06.05.01, 13:42
        Proponuję wszystkim z forum obejrzeć film dokumentalny "DEFILADA". Ale w
        dzisiejszych czasach jest to chyba film zakazany. Zbyt wiele daje skojarzeń.
        • Gość: taschen Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 193.91.75.* 06.05.01, 15:24
          &#62 Proponuję wszystkim z forum obejrzeć film dokumentalny "DEFILADA". Ale w
          &#62 dzisiejszych czasach jest to chyba film zakazany. Zbyt wiele daje skojarzeń.

Defilada - koreanski film o tym, jak Koreanczycy kochaja tworce tamtejszego
          socjalizmu - Kim Ir Sena.
          Naprawde podobny film mozna by nakrecic o tym jak w Polsce defiluja do
          Czestochowy lub Watykanu i z podobna cczia na twarzach oddaja czesc J.P 2 -emu.
          • Gość: maszo Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 07.05.01, 04:05
            Gość portalu: taschen napisał(a):

&#62 Defilada - koreanski film o tym, jak Koreanczycy kochaja tworce tamtejszego
            &#62 socjalizmu - Kim Ir Sena.
            &#62 Naprawde podobny film mozna by nakrecic o tym jak w Polsce defiluja do
            &#62 Czestochowy lub Watykanu i z podobna cczia na twarzach oddaja czesc J.P 2 -emu.

"Defilada" to polski film p. Andrzeja Fidyka

Wasza niechęć do Jana Pawła II bierze się głównie stąd, że on ośmiela się stawiać
            ludziom wymagania, a ludzie lubią sobie poużywać

A co do argumentu, że Papież dla "oświeconej" Europy jest tylko głową państewka
            Watykan to lekka przesada, bo jest jednak jako człowiek broniący wartości
            etycznych autorytetem nie tylko dla wierzących - tak jak i Dalaj-Lama

• Gość: Obserwat Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pool.mediaWays.net 07.05.01, 12:12
              W dedykacji dla Taschena, o głupocie, 29 kwietnia
              napisałem, że pomogło mi to ze spokojem przeczytać,
              co przeczytałem.
              Od tego czasu było jeszcze 11 „klick”’ów na ten temat.

Na ukończeniu jest pielgrzymka tego STARCA śladem
              św. Pawła.
              Czytam różną prasę, - nie katolicką. Jakże mi
              to schlebia, która PODZIWIA MISJE tego – przez te strony
              Taschena wyśmianego – papieża !

Siśnie mi się do głowy, a niejednemu też znany
              werset:
              „ZŁY NA TO PATRZAC BOLEJE,
              ZGRZYTA ZEBAMI, Z ZAZDROSCI SINIEJE.”

Obserwator
              • Gość: kibic papiez jest glowa morderczej organizacji IP: 203.166.245.* 08.05.01, 07:22
                Wielbiciele przejzycie nareszcie! Kto mordowal "niewiernych" w imie "naszego
                boga" tego doskonalego stworcy swiata, w imie Jezusa "zbawiciela", ale tylko
                tych mordercow, bo innych wymordowano lub spalono na stosach. Papieze mordowali
                sie nawet pomiedzy soba. Mieli po kilka zon! No tak to byly takie "wypaczenia".
                Starsi moze znaja to okreslenie. Tak samo jak slynna wypowiedz sw. pamiecie
                premiera Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej tow. Jaroszewicza: demokraja? tak!
                ale nie dla wszystkich! System jest doskonaly, tylko ludzie nie sa.
                A kto tworzy te mafie zwana kosciolem? Ludzie. Oni moga byc niedoskonali bo
                robia wszystko w imie boga. Nawet gdy sie onanizuja w konfecjonach sluchajac
                spowiedzi mlodych dziewczat i chlopcow; wypytujac o szczegoly "grzechow".
                Pokora, posluszenstwo, UBOSTWO to sa cechy chrzescijanskie gloszone przez
                najbogatsze panstwo i najbogatsza organizacje na swiecie.
                W najubozszych krajach Afryki i Azji buduja koscioly palace. Oglaszaja wszelkie
                proby zapobiegania i usuwania ciazy za najwiekszy grzech, podczas gdy miliony
                umieraja z glodu. W krajach wymagajacych pomocy dziala setki razy wiecej
                organizacji swieckich niz koscielnych. I nie warunkuja one swojej pomocy lub
                nie staraja sie sprzedawac swojej religii. Wiekszosc wojen miala i ma podloze
                religijne i kosciol podjudza i aprobuje je gdy dzialaja na jego korzysc.
                Czy ktos slyszal aby papiez potepil wojny imperialne i kolonjalne przeciw,
                rownym w oczach boga, lodom Ameryki Poludniowej, Afryki i Azji. Przeciw wojna w
                Korei, Vietnamie, Algerii itd. Czy papiez potepil bombardowanie krajow
                arabskich, wszystkich przewrotow organizowanych w krajach nie-katolickich przez
                CIA, bombardowaniu Serbii itd,itd. Nie, bo niewierni zasluzyli na gniew boski!
                Wymordowac niewiercow a reszta sie juz sama nawroci i bedzie chodzic na "msze
                swieta" i placic na tace. Tylko strach ludzi zniewolonych trwoga przed panem
                bogiem i jego urzednikami na tym ziemskim padole paralizuje umysly i nie
                pozwala patrzec realistycznie na niszczcielska dzialalnosc kosciola w
                przeszlosci i obecnie.
                kibic
                • Gość: Reinhard Re: papiez jest glowa morderczej organizacji IP: *.pool.mediaWays.net 08.05.01, 18:31
                  Nomen omen – kibic !
                  Wiadomo, co kibic może i co robi,...

Ulżyło ci, gdy wszystko wyrzygałeś na
                  Kościół, wierzących, i cieszących się...???

Dlaczego bije ci to tak na „dekiel” ???
                  Skąd to „okropiczne” uczulenie, na wszystko,
                  co chrześcijańskie...???

Uważaj na siebie, bo możesz się „zatruć” śmiertelnie
                  tym wszystkim, co chrześcijańskie...
                  Ono tak szybko, jak niektórzy sobie tego życzą,
                  nie zniknie z powierzchni tej ziemi !

Takimi „pyskówkami” nie przyczynimy się
                  do lepszego „jutra”.

Reinhard

• Gość: Wrona Re: papiez jest glowa morderczej organizacji IP: 62.53.116.* 09.05.01, 01:12
                    Polskojęzyczne DUPKI !!!

Tak piszę, bo rdzenii POLACY oburzają się na zagranicznych
                    piszących do polskiego internetu niby obcych, nie Polaków,
                    a nie wiem, co jest ważniejsze: CZŁOWIEK czy POLAK ???

Przyznaję rację, że taki z „de” Dorek posłał do Polski śmieci
                    i bełkot mowy w podwójnym znaczeniu (styl i pisownia) – na
                    papieża i ... zbiera oklaski, bo pluje na ... wrogiem się nawet
                    Kościoła mianuje. Dyć to faszysta, glacok, przyjaciel tych, co plują, bo nic
                    innego nie potrafi...

Ale wam mądralom wszystkim życzę, nauczcie się innych języków,
                    czytajcie, co na świecie pisze się o papieżu, waszym rodaku,
                    to wtedy nie będziecie tu takich półgłówkowych bredni pisać.
                    Zajrzyjcie do YAHOO itd itp... Kibicu, co się odezwałeś ze
                    zazdrości, co ci z tego przyszło ?

Taschen, to oznacza w języku niemieckim„torby”! Czego ten
                    „psychopata papieski” nie wypisuje i utrzymuje ???

Długo na świecie nie będzie dobrze, jeśli „G” i „D” ważniaka
                    odgrywać będzie !

Ach, wszedłem między wrony i krakam jak one !!!

Wrona

• Gość: moler Re: do Taschena IP: *.de.deuba.com 09.05.01, 09:50
                      Drogi chlopcze, mysle, ze Twoja opinia jest czysta prowokacja. Osiagnales wiec to co zamierzales, czyli
                      wywolales burze. Jezeli jednak opinia Twoja wypowiadzana zostala powaznie i z przekonaniem to szczerze
                      wspolczuje glupoty, dobrze ze sie nie meczysz bo podobno glupota nie boli, a nawet ulatwia zycie.
                      Pozdrawiam i zycze sukcesow z lepszymi "autorytetami" od obecnego Papieza oraz w swiecie bez
                      zasciankowych Katolikow na wymarciu...
                    • Gość: Dorek Polskojęzyczne DUPKI !!! IP: *.MZ1.srv.t-online.de 11.05.01, 19:31
                      Wrona, Pańska nietolerancja nie zna granic, czy źle rozumiem tą wypowiedz
                      (?) ....
                      • Gość: Wrona Re: Polskojęzyczne DUPKI !!! IP: *.pool.mediaWays.net 12.05.01, 12:16
                        Wrona do Dorka.

Wpierw moje małe i głupie usprawiedliwienie:

1- „Polskojęzyczne DUPKI” – to nie mój wymysł,
                        ale reakcja na takie „dictum” z internetu.
                        2 – Wrona krakała nie tylko na p. Dorka...(nie wiem, czy
                        ci inni też będą tak naiwni i się „poskarżą ?) Mogą mi tylko
                        odpowiedzieć „pięknym za nadobne”.

Do rzeczy:

Nic mnie nie wzrusza pana opinia, że moja NIETOLERANCJA
                        jest bezgraniczna.
                        Dlaczego ??? „Przyganiał kocioł garnkowi” i kwita !
                        Na dobrą sprawę tolerancja to nie ULICA JEDNOKIERUNKOWA,
                        keine EINBAHNSTRASSE ani też ONE WAY SREET !!!

A pan okazał się tak bardzo a bardzo tolerancyjny w swych
                        oskarżeniach i posądzeniach ??? Niech pęknę ze śmiechu !!!

Przeczytałem jeszcze raz, co Pan napisał i to naprawdę wydaje
                        mi się (jaka zażarta musi być ze mnie cholera), że byłem jeszcze
                        za łagodny...słabym uczniem innych tu retorów.

„Wszedłeś między wrony, kraczesz jak one”...WRONA ma
                        dla Polaków jeszcze inne wspomnienie...

Wrona.

• Gość: Ursyn Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.pl 01.06.01, 00:10
      Może jakieś konkretne argumenty. A kto dla Ciebie jest autorytetem moralnem -
      nowocześniaku?
      • Gość: Obi Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: 10.129.194.* / *.acn.pl 02.06.01, 01:05
        Gość portalu: Ursyn napisał(a):

&#62 Może jakieś konkretne argumenty. A kto dla Ciebie jest autorytetem moralnem -
        &#62 nowocześniaku?

A czy to życiowy obowiązek mieć autorytet moralny? Tylu ludzi media ochrzciły już
        tym mianem (z samej literatury: Miłosz, Szymborska, Herbert, Szczypiorski etc.),
        że dla mnie samo określenie brzmi śmiesznie.
        • Gość: Ursyn Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.acn.waw.pl 08.07.01, 20:36
          Mieć autorytet moralny nie jest żadnem obowiązkiem, tak samo jak być mądrem.
    • Gość: Ghandi Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.waw.cdp.pl 01.06.01, 09:25
      Witam.

Tak sobie przeszedlem szybko przez posty i widze rozne postawy.
      Ludzi popierajacych papieza i bulwersujacych sie na jakby nie spojrzec malo
      kulturalnie sformulowane zarzuty, ludzi przeciwnych papiezowi wyrazajacych
      swoje uczucia i przemyslenia tak czy inaczej.
      To trudny temat i pewnie trudno obejsc sie bez emocji, lecz moze zerknijmy na
      temat odrobinie obiektywnie, albo inaczej, pozwole sobie przytoczyc pare faktow.
      1. Kosciol Katolicki niestety ma na swoich rekach krew wielu dziesiatek
      MILIONOW ludzi. "Ewangelizacja" obu ameryk dajmy na to przez odpowiedni okres
      czasu pochlonela 80 milionow istnien ludzkich. Liczka ta wynika z okresu
      niewolnictwa ktorego idee zaproponowal niejaki Bartolome Las Casa, czlowiek
      ktory potem zalowal tego co zrobil, no coz, zginelo wielu ludzi (1 na 10
      afrykanczykow przezywal transport do portu w afryce, 1 na 9 przezywal podroz
      morska). Reszta to mieszkancy orginalni. Na poczatku ludnosc Brazylii, a
      dokoladniej brazylijscy indianie liczyli ok 17 mln, po ewangelizacji i
      popieranej przez kosciol katolicki nieludzkiej rzezi i wykorzystywaniu
      niewolniczym zostalo niecaly 1 mln. Wszystko to przy aprobacie i zgodzie
      namiestnikow watykanskich, z papiezem na czele.
      2. Historia Kosciola Katolickiego to nieprzerwane pasmo wyzysku, morderstw,
      przepychanek na stanowisku papieza.
      3. Ostateczny ksztalt wiary jaki mamy dzisiaj, nie byl ksztaltowany przez wole
      Boga lecz przez kolejne synody, czesto przeplacane, podczas ktorych ustalano
      rozne bardzo mądre godmaty ( np. maryje dziewice wymyslono tylko poto zeby
      odrozniac sie od arian).
      4. Malo kto wie ze Polska do czasow bodajze Zygmunta Starego (nie jestem na
      100% pewien czy to on) Polska byla krajem protestanckim, dopiero po tym krolu
      nastaly czasy katolickie od ktorych Polske zaczeto postrzegac jako jeden z
      najmniej tolerancyjnych krajow.
      5. Papiez i watykan jako tacy faktycznie w jakims tam procencie przyczynili sie
      obalenia komuny, pomijam milczeniem fakt ze glownym motorem byl brak
      odpowiedniop mocnych wplywow watykanu w polsce co za tym idzie mniejszych
      wplywow do kasy. No i europa jako taka byla zagrozeniem - protestanci, z
      drugiej strony prawoslawie.

Kochani, jakby nie spojrzec na fakty niestety KK nie jst organizacja bez skazy,
      argumenty "KK buduja ludzie wiec to nie KK jest zly tylko ludzie" mozna by
      rownie dobrze wpisac do SS "SS nie jest zle, to zli sa ludzie ktorzy w nim sa"

To co obserwujemy na siwecie, slabnace wplywy KK swiadcza o zblizajacym sie,
      nieuchronnym koncu. Ilez wreszcie mozna ludzi cyckac i oszukiwac?
      Stad rosnaca popularnosc ruchow nie zwiazanych z kk a wyznajacych idee
      pierwszych chrzescijan.
      Mam nadzieje ze Polacy szybko odzyskaja wzrok i zrzuca z siebie zrogowaciale
      stare i powstrzymujace rozwoj duchowy ramy katolicyzmu.
      Czego wszystkim zycze
      ghandi, wyznawca wolnego umyslu.
      • Gość: Bloom Re: Jan Pawel Drugi to nudny, zatwardzialy starzec. IP: *.chello.pl 07.09.01, 00:13
        Szanowna lub Szanowny Ghandi. Zgadzam się całkowicie i potwierdzam dane.
        Święte słowa.
      • Gość: polonus Liberaly czyli nowoczesna Sodoma IP: 198.138.227.* 07.09.01, 16:18
        Zgadzam sie z toba w pelni, na co nam utrudniajaca zycie religia i Jan Pawel II
        ktory nie jest cool, wezmy przyklad z Ameryki, oplujmy wszystkie wartosci na
        piedestaly pedalow, zboczencow i grubasow. Tak latwiej, przyjemniej bardziej
        cool.
        Przeceiz upadek moralny jest to co najchetniej zaimportujemy z Ameryki.
        Do tego dostaniemy jeszcze gratis nowa historie II wojny swiatowej napisana
        przez Zydow z NY. W Bostonie juz stoi pomnik ofiar polskich obozow
        koncentracyjnych!

Ludzie czy wy postradaliscie kompletnie rozum. Owszem Kosciol popelnial bledy,
        nie widzicie ze jest to w dzisicejszych czasach jedyna szansa dla nas zeby
        zachowac choc czesc czlowieczenstwa.
        Kilka lat w USA przekonalo mnie ze albo radykalny katolicyzm albo skonczymy tak
        zalosnie jak oni. A to wizja dla mie o wile gorsza niz Inkwizyja.
    • Gość: Klecha Odswieze wam temat. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.01, 18:18
      Jestescie wspaniali, że tak lubicie dyskutować. Dlatego też odswieżę ten temat.
    • Gość: Devil Re: ZGNIJESZ PADLINO- DO AUTORA POSTU TFU! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.01, 01:05
      Jesteś jedynie małym, śmierdzącym gównem!!!!!! Zerem. A chodziło ci pewnie o
      popularność wątku. Padalcu!!!!! Zgnijesz we własnym moczu! Życzę ci tego gorąco.
    • Gość: pimpD FANATYCY PIEPRZENI FANATYCY IP: *.sprintlink.net 07.06.01, 04:57
      hahaha , tak latwo jest rozloscic prostego polaka , hurahhhhhhhhhhhh

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka