Dodaj do ulubionych

NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 10:12
NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
I to w czystej postaci! Rozhuśtali kursy walut, wprowadzają kolejne rodzaje
opłat obligatoryjnych...

Znów dociążają aktywnych, a wszystko to zamiast w końcu zacząć cięcia po opiece
socjalnej, po tych wszystkich zasiłkach, zasiłeczkach, krusach, wynagrodzeniu
dla samotnych matek za złe prowadzenie się i innych wydatkach, które obracają
się w g... (wydane na koryto a potem wydalone). Wszystko to zamiast obniżania
wyśrubowanych podatków i danin na zus. Czas uciekać w szarą strefę chyba, bo to
już nie do wytrzymania.

I po raz kolejny oszukują, że jakiś nowy rodzaj opłaty to już pójdzie na
inwestycje tj. na naprawę dróg. Już przynajmniej raz to słyszałem przy benzynie
i co? I jajco. Tamta forsa też jest pompowana na nieudaczników.

Zegar zaczął chodzić do tyłu.

>>>---
Obserwuj wątek
    • k_rzyzak Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 10:27
      A przepraszam,czego sie spodziewales? O rozhustaniu koniunktury mówiło sie od
      dawna i wszystkie wróble juz o tym ćwierkały. Nie chcesz powiedziec ,że nie
      zdazyles wszystkiego zamienic? :)
      Pozdrawiam
    • d.z Zgadzam się... 11.07.02, 10:42
      O ile jestem w stanie zaakceptować opłaty za przejazd autostradami, o ile mogę
      również zaakceptować ewentualne "myta" za przejazdy mostami, to zmuszanie mnie do
      opłaty za przejazd dwupasmówką jest idiotyzmem. Jeśli nie chcę płacić za
      autostradę to wybieram sobie inną drogę (może i gorszą ale bezpłatną). Jak mam
      postąpić w przypadku wyjazdu do Krakowa? Wszak nie mam innego sensownego wyboru
      niż dwupasmówka.
      Poza tym nie bądźmy głupi mówiąc, iż tylko w bogatych to uderzy. Pamiętajmy, że
      koszty tych opłat poniesiemy MY wszyscy podatnicy. Tak!
      Służbowe samochody z ministerstw "płacić" za przejazd będą z naszych pieniędzy,
      które wcześniej nam budżet w formie podatku zabrał.
      Posłowie jeżdżący po kraju również zaraz sobie uchwalą podwyżkę diet na "opłaty
      drogowe". PKS (wiozący raczej niemajętnych) również koszt opłaty w cenę biletu
      wliczy. Karetka jadąca do ofiary, policja do wypadku, straż do pożaru, tir z
      towarem do hipermarketu itp. itd. oni też wszystko przeliczą sobie na nas i nie
      będą to tylko kierowcy. Zapłacą również i ci, którzy w życiu prawa jazdy na oczy
      nie widzieli...
      Po d... dostaną wszyscy. Tylko po to, żeby nasz budżet miał kolejną daninę do
      zmarnowania i wpompowania choćby w dziwne interesy spółek z udziałem skarbu
      państwa.
      Czas najwyższy aby we wszystkich budżetowych instytucjach zaczęto przyglądać się
      kosztom. Bo ja powoli mam dość utrzymywania nieuków, nieudaczników i kombinatorów
      chcących żyć na mój koszt...
      • Gość: Pndzelek Re: do d.z. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 11:09
        d.z. napisał:
        > O ile jestem w stanie zaakceptować opłaty za przejazd autostradami, o ile mogę
        > również zaakceptować ewentualne "myta" za przejazdy mostami, to zmuszanie mnie
        > do opłaty za przejazd dwupasmówką jest idiotyzmem. Jeśli nie chcę płacić za
        > autostradę to wybieram sobie inną drogę (może i gorszą ale bezpłatną). Jak mam
        > postąpić w przypadku wyjazdu do Krakowa? Wszak nie mam innego sensownego wyboru
        > niż dwupasmówka.

d.z. dlaczego nie chcesz zrozumieć, że tę autostradę, na której godzisz się
        wnosić opłaty też Ty (i ja) zbudowałeś za swoje pieniądze, tak jak i tę
        dwupasmówkę na której opłat wnosić się nie godzisz. Jeśli autostrady zacznie
        budować firma prywatna, proszę bardzo. Ale do k... nędzy jeśli zapłaciłem za ten
        kawałek drogi do Krakowa to dlaczego mam jeszcze za każdym razem płacić?

Ale oni wolą utrzymywać siecią rozbuchanych zasiłków hołotę która nie sprawi, że
        będzie choć odrobinę lepiej, hołota w ramach podziękowania wprowadza do sejmu
        coraz to nowe LPeRy i Leppery i ton życiu publicznemu zaczynają nadawać HOJarskie
        i wrzodaki. Naprawdę prawo wyborcze winno być uzależnione zarówno co do prawa
        głosu jak i co do siły głosu od wysokości podatków wpłacanych do kasy państwa!

>>>---
        • d.z Re: od d.z. 11.07.02, 11:33
          > d.z. dlaczego nie chcesz zrozumieć, że tę autostradę, na której godzisz się
          > wnosić opłaty też Ty (i ja) zbudowałeś za swoje pieniądze, tak jak i tę
          > dwupasmówkę na której opłat wnosić się nie godzisz. Jeśli autostrady zacznie
          > budować firma prywatna, proszę bardzo. Ale do k... nędzy jeśli zapłaciłem za
          ten kawałek drogi do Krakowa to dlaczego mam jeszcze za każdym razem płacić?

O zgodzie na opłaty za autostrady pisałem dlatego, że jeszcze mogę ewentualnie je
          znieść i jakoś sobie wytłumaczyć.
          Choć nie tak dawno "sunąłem" (na szczęście nie jako kierowca bo prędkość
          dochodziła do 240 km/h) autostrdą Norynberga - Monchium i opłaty nie było bo tam
          nie ma takowych - dyskutuje się o możliwości ich wprowadzenia dla obcokrajowców.
          Jeśli chodzi natomiast o uczciwość to masz całkowitą rację. Swego czasu kiedy
          mieszkałem w USA jeździło mi się czasem do Nowego Jorku. Jedną z dróg płatnych do
          tego miasta była Garden State Parkway. Zawsze dziwiło mnie, iż jeden z odcinków
          na niej nie był płatny, aż w końcu jeden "Amerykaniec" uświadomił mnie, że ten
          odcinek wybudowały władze Stanu New Jersey z funduszy federalnych i płatny być
          nie może no bo jak płacic za coś co zostało z podatniczych pieniędzy zbudowane i
          stanowi własność władz stanowych...
          Ojjj daleka droga do przebycia dla tych wszystkich, którzy dorwawszy się do
          władzy uważają, iż sam fakt wyboru gwarantuje nieomylność i prawomyślność ich
          decyzji...
        • Gość: marycha pendzelku, usiadz, odpocznij IP: *.tele2.pl 12.07.02, 10:57
          Gość portalu: Pndzelek napisał(a):
          > Ale oni wolą utrzymywać siecią rozbuchanych zasiłków hołotę która nie sprawi, ż
          > e
          > będzie choć odrobinę lepiej, hołota w ramach podziękowania wprowadza do sejmu
          > coraz to nowe LPeRy i Leppery i ton życiu publicznemu zaczynają nadawać HOJarsk
          > ie
          > i wrzodaki. Naprawdę prawo wyborcze winno być uzależnione zarówno co do prawa
          > głosu jak i co do siły głosu od wysokości podatków wpłacanych do kasy państwa!
          >
          Czlowieku, opamietaj sie, uspokoj, napij wody. Nie podobaja ci sie rozporzadzenia
          wladzy a uragasz akurat nie tym ktorzy je wydaja. Z poadtkami i prawem wyborczym
          to juz zupelne brednie, gdzies to uslyszal?

• e-mania Nie zgadzam się... 11.07.02, 13:28
        z niektorymi tu podanymi informacjami, ktore niezgodne sa ze stanem faktycznym.

Po pierwsze: winiety dla aut osobowych za korzystanie z drog wymyslil poprzedni
        rzad, tego samego autorstwa (autor: Krzysztof Tchorzewski - MTiGM) byl pomysl
        pobierania myta za przejazd mostami. Obecny rzad jeden z tych pomyslow probuje
        teraz wprowadzic w zycie.
        Po drugie: za przejazd autobusami i pojazdami pod karnetem TIR, znajdujacymi sie
        w ruchu miedzynarodowym (a ten liczony jest od chwili rozpoczecia jazdy, czyli
        np. od Szczecina do Budapesztu) od dawna wymagane sa winiety. Musza je wykupywac
        zarowno kierowcy pojazdow polskich w Polsce, jak i zagranicznych (wszyscy placa
        tyle samo).
        Po trzecie: jak znam zycie, to pojazdy specjalne (karetki pogotowia, straz
        pozarna, policja) bede zwolnione z obowiazku ponoszenia kosztow zakupu winiety.
        Ale na razie jest to oczywiscie tylko gdybanie.
        Przy okazji - Niemcy juz zaklepali decyzje o oplatach za przejazd autostradami.
        Na razie (od 2003 roku) obciaza tym obowiazkiem pojazdy ciezkie (swoje i
        zagraniczne), powyzej 12 ton. A wszystkie te autka podczas przejazdu przez ten
        wielki kraj juz teraz musza sie "legitymowac" winieta. Na razie nic nie slychac o
        skasowaniu winiet, wiec solidarnie protestuja przeciwko nowemu podatkowi
        przewoznicy niemieccy, polscy i inni.

Dotychczas bylo tak, ze akcyza doliczana do ceny paliwa miala trafiac do GDDP i
        stamtad na inwestycje drogowe. Tak mowi teoria, praktyka swiadczy o czym innym. W
        rezultacie drogi mamy fatalne, czego wszyscy doswiadczamy. Drog o standardzie
        unijnym mamy w calej sieci drogowej ok. 1 procent, w statystykach naciagane jest
        to do 6 proc.
        Takie sa fakty.

• d.z Re: Nie zgadzam się... 11.07.02, 13:47
          e-maniu przede wszystkim dzięki akurat Tobie za sprostowanie i podanie informacji
          co do których prawdziwości nie mogę wątpliwości. Nie zmienia to jednak faktu, iż
          jest to próba obłożenia nowym, kolejnym podatkiem części społeczeństwa bez
          gwarancji, że akurat tym razem gromadzone środki bedą przeznaczane na wskazywany
          na początku cel.
          Jestem już przez parę kolejnych ekip rządzących "zdeprawowany" na tyle, że jeśli
          słyszę o jakieś propozycji dodatkowej opłaty z mojej podatniczej kieszeni, to
          dostaję oruchów "reakcyjnych" i natychmiast aż korci mnie by choć mieć krótki
          wgląd w dokumentację księgową wydrapujących ode mnie pieniądze budżetowych
          instytucji. Wszak dotychczasowa "bezynowa" akcyza na remont dróg nie poszła i
          przez tą "deprawację" nie uwierzę już żadenemu ministrowi przekonywującemu mnie,
          iż zabrać mi chce kolejne pieniądze dla mojego dobra.
          pzdr.
          d.z.
          • e-mania Re: Nie zgadzam się... 11.07.02, 13:55
            d.z. napisał:
            > jeśli słyszę o jakieś propozycji dodatkowej opłaty z mojej podatniczej
            kieszeni, to dostaję oruchów "reakcyjnych" i natychmiast aż korci mnie by choć
            mieć krótki wgląd w dokumentację księgową wydrapujących ode mnie pieniądze
            budżetowych instytucji.

Ja reaguje podobnie jak Ty. I tez bym chciala zobaczyc dokumnetacje ksiegowa. Tym
            bardziej, ze slysze to i owo - tu i owdzie...

> Wszak dotychczasowa "bezynowa" akcyza na remont dróg nie poszła i
            > przez tą "deprawację" nie uwierzę już żadenemu ministrowi przekonywującemu mnie
            > , iż zabrać mi chce kolejne pieniądze dla mojego dobra.
            > pzdr.
            > d.z.

Ja mysle, ze jakas mala czesc jednak poszla. Ale to oznacza jedynie krople w
            morzu potrzeb.
            I tez nie wierze ministrom. Ani poslom.
            Dziekuje za mile slowa i tez pozdrawiam.
        • pan_pndzelek Re: Do e_mani 11.07.02, 19:50
          A jednak widzę, że się zgadzamy, nie interesuje mnie który rząd to wymyślił,
          ważne że kolejny wprowadza. I tak od 12 lat rządzą socjaliści, którzy przejęli
          władzę od socjalistycznych aparatczyków (różnica polega na sposobie dojścia i
          utrzymywania władzy, a nie na poglądach na gospodarkę).
          Po drugie TIR-y i inne duże pojazdy powinny ponosić opłaty, bo stopień
          eksploatacji drogi przez nich jest KILKANAŚCIE TYSIĘCY (tak, tak) RAZY WIĘKSZA.
          Po trzecie co do Niemiec, tam zdaje się też już socjalizm...

>>>---
          • e-mania Re: Do e_mani 11.07.02, 22:14
            Panie Pndzelek, chyba jednak sie nie zgadzamy, bowiem ja osobiscie wcale nie
            twierdze, ze mamy teraz socjalizm. Moim zdaniem mamy burdel, innymi slowy -
            ustroj dokladnie nie okreslony.
            Teraz mozna by dlugo na ten temat gadac, ale - mi sie nie chce. Glownie dlatego,
            ze polityka to bagno, w ktore mieszac sie nie lubie.
            Zgodzic sie jednak musze z pogladem, ze wyglada na to, iz panstwo (Parlament,
            rzad) zamiast szukac systemowych rozwiazan, ktore doprowadzilyby do ozywienia
            niemal do dna podupadlej gospodarki, ciezar utrzymania tegoz panstwa przerzuca na
            barki jego obywateli, wymyslajac nowe podatki i podnoszac juz wczesniej
            wymyslone. Poglad, ze obywatel jest jedynie dojna krowa zweryfikuje tzw. samo
            zycie, kiedy ta krowa padnie pod zbyt duzym ciezarem.
            No i jednak trzeba by bylo przy ocenie obecnej sytuacji gospodarzcej kraju
            uwzglednic wplywy zewnetrzne, czyli np. zmiany przepisow rodzimych stworzone pod
            przymusem dostosowania sie do UE. Gdyby siegnac do przykladu z dziedziny
            transportu, to calkiem odpowiedzialnie moge stwierdzic, ze te nowe oznaczaja
            przede wszystkim duze obciazenia finansowe dla rodzimych przedsiebiorcow.
            A jakie sa (beda) obciazenia zwiazane z nasza obecnoscia w NATO? Nie da sie
            ukryc, ze sie kompromitujemy stanem posiadania, ale ile zaplacimy za nowe
            samoloty... Wole nie myslec.
            I tak dalej....
            A jednak dalam sie wciagnac...:(
            Pzdr

• szpmm Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 10:48
      Poczekajcie aż pojawią się rogatki przy wjazdach na polne
      dróżki. Pieniądze tam pobierane będą szły prawdopodobnie
      na zasypywanie dziur popiołem ze szkłami i koszenie
      trawki w rowie /o ile taki jest/
      • k_rzyzak Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 10:58
        uważam,że polityka rzadu jest jedynie słuszna droga do......dobrobytu niektórych
    • Gość: zuza Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 213.158.197.* 11.07.02, 11:01
      ponadto mówią nam co i gdzie i za ile mamy kupować. za bardzo ingerują w nasze
      życie. to już było!!!!
      • pacio Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 11:06
        A kto będzie produkował ocet ?
        Varsowin nie istniej ;)))

Pzdr
        pacio

PS
        Czyżby czs na szarą strefę ?
        • Gość: Pndzelek Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.07.02, 11:12
          Rozwalili Varsowin?!?!?! To w pupe szarpany obcy kapitał!!!

A tam takie alpy produkowali, miodową na ten przykład, palce lizać!

>>>---
          • pacio Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 11:26
            tak, patykiem pisane, to był przebój :))
            Kwiat Jabłoni, tak to się chyba nazywało
            • e._ Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 13:22
              pacio napisał:

> tak, patykiem pisane, to był przebój :))
              > Kwiat Jabłoni, tak to się chyba nazywało

Teraz powróciła "Plujokokta", przepraszam: Polokokta.
          • algirdas Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 12:59

> Rozwalili Varsowin?!?!?! To w pupe szarpany obcy kapitał!!!
            >
            > A tam takie alpy produkowali, miodową na ten przykład, palce lizać!
            >
            > >>>---

No! no! no!
            Tego się nie spodziewałem, ze Pan Pndzelek raczył się napojem przeznaczonym dla
            hołoty. A fe !
            Ja to co innego, ale ja mam socjalistyczne poglady.
            Pzdr
            Algirdas
            • pan_pndzelek Re: do algirdasa 11.07.02, 19:45
              Co cię tak dziwi? Pan Pndzelek żył jak każdy młody w początkach lat 80'tych.
              Kwiat Jabłoni i miodową wybierało się z paru powodów: po pierwsze była dostępna
              na chudziutką kieszeń, wódka była relatywnie BARDZO droga. Po drugie była
              dostępna w "ruchu ciągłym" w wódce bywały "przejściowe chwilowe".
              Poza tym jak wiadomo: tanie wino jest dobre, bo jest dobre i tanie...

Ech czasy!

>>>---
    • e._ Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 13:30

> NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      > I to w czystej postaci!
      >(...)
      > Zegar zaczął chodzić do tyłu.
      >
      > >>>---

Każdy w działaniu korzysta z własnych doświadczeń i wiedzy własnej oraz
      uznawanych przez siebie autorytetów. Co widać jak na dłoni już dziś, a będzie
      widać jeszcze bardziej, jak sądzę.
      Tak sobie wybraliśmy wolą większości, to i tak mamy. Nauczmy się tylko na
      przyszłość wyciągać wnioski z własnych doświadczeń. Okazuje sie bowiem, ze
      dawanie kolejnych szans grupie ludzi, którzy byli u władzy za komuny nie jest
      tożsame z dawaniem kolejnych szans nam samym. Przyjemnie się powtarza bezmy ślne
      stwierdzenia domorosłych filozofów i ekonomistów z Koziej Wólki, że za komuny
      było lepiej. Oto mała "powtórka z rozrywki" - przypomnijmy sobie, jak to słodko
      smakowało...
      • k_rzyzak Re: NO TO MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 15:44
        Ach! co za piekne czasy ida...łezka sie w oku kreci.Przypomina mi sie jak
        cudownie sie stało w kolejce po pralke z lista społeczna w ręce.A to sprawdzanie
        obecność.......miodzio!
        jacy z nas g..........tzn. szczęściarze! :)
        • pacio MAMY SOCJALIZM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.07.02, 16:06
          To kolejny wielki krok przed Socrealizmem !!!!!!!!

Licho nie śpi.....
    • Gość: Raffix Jak pisał pewien poeta: IP: *.braun.de 11.07.02, 16:15
      Jak pisał pewien poeta:
      "Skumbrie w tomacie, skumbrie w tomacie, chcieliście Polski no to ją macie."

Narzekacie na polityków, a przecież oni nieodrodni synowie ziemi naszej - ani
      lepsi ani gorsi niż my, którzy ich wybieramy.
      • Gość: marcin Re: Jak pisał pewien poeta: IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.07.02, 17:18
        nienawidze komuchów
        • e._ Re: Jak pisał pewien poeta: 11.07.02, 18:01
          Gość portalu: marcin napisał(a):

> nienawidze komuchów

Marcinie.
          Nie warto.
          Lepiej pomyśl, jak sobie z nimi poradzić.
          • k_rzyzak Re: Ja tu z oswiadczeniem 11.07.02, 20:18
            OSWIADCZAM ,ŻE NIGDY W ZYCIU NIE GŁOSOWAŁEM,A JUZ GLOSOWANIE NA KOMUCHÓW PACHNIE
            MI TANIM TEATREM!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka