Dodaj do ulubionych

Użytkowanie wieczyste.

05.06.05, 22:19
Zastanawiała mnie wysoka opłata za użytkowanie wieczyste.
Spotkałem kilka dni temu jednego z naszych współmieszkańców który temat
bardzie zgłębił. I czego się dowiedziałem? Otóż według informacji które nasz
sąsiad uzyskał w Urzędzie Dzielnicy Praga Południe nasze użytkowanie
wieczyste ustanowione jest na działce pod usługi a nie pod mieszkalnictwo.
I dzięki temu mamy opłatę za użytkowanie wyższą.
Ciekawe co będzie przy ewentualnym wykupie działki??
Jeżeli działki o takim użytkowaniu będzie można wykupić.
Napisałem o tym, bo wiem że zbliża się zebranie przedstawicieli z szefostwem
spółdzielni i myślę, że warto ich o tą sprawę zapytać. I ewentualnie co
zamierzają dalej z tym zrobić.
Jak znajdę chwilkę czasu to sam udam sie do UDz i spróbuje się czegoś
dowiedzieć.
Zaznaczam, że nie jestem ekspertem od praw własności nieruchomości,
użytkowania wieczystego itp. i może to jest norumalne, że buduje się budynki
mieszkalne na działkach pod usługi a póżnie przekształca się je w użytkowanie
wieczyste pod cele mieszkaniowe - ale mam co do tego wątpliwości...
Jak będę coś więcej wiedział to dam znać.
Obserwuj wątek
    • acek2004 Re: Użytkowanie wieczyste. 09.06.05, 10:33
      Kilka uwag do uwag bultka :), w kwestii opłaty za użytkowanie wieczyste (sorry w
      dwoch watkach, ale lepiej wiecej niz mniej)

Płacimy więcej niż inni ponieważ miasto pobiera haracz w postaci opłaty za
      użytkowanie tej nieruchomości w wysokości 3% jej wartości, podczas gdy normalnie
      pobiera 1%. Dlaczego tak jest ???
      Ponieważ w warunkach zabudowy i użytkowania wpisane jest ze jest to teren pod
      usługi (jako główna działalność) i częściowo pod budownictwo mieszkaniowe.
      Tereny przeznaczone pod usługi sa obciążane oplata w wysokości 3% wartości.

Z informacji uzyskanych z UM wynika, ze w przypadku, gdy przeważająca
      „działalnością” na terenie nieruchomości użytkowanej wieczyście, jest
      mieszkalnictwo to można wystąpić do UM z „wnioskiem” o zmianę sposobu naliczania
      i wtedy przynamniej teoretycznie można uzyskać stawkę 1%. Jest tylko JEDEN
      BARDZO POWAŻNY PROBLEM.

Problemem jest to, ze garaże sa w świetle prawa (min. ustawa o VAT) lokalami
      użytkowymi (usługowymi). A w związku z tym, u nas powierzchnia garaży jest
      chyba (sprawdzam to wlasnie) większa niż powierzchnia lokali mieszkalnych
      (przypomnę ze to garaż podziemny i nadziemny)

Uprzedzając rożne pytanie typu: „A czemu SM OM nic nie zrobiła żeby było
      inaczej..” Informuje ze zarząd składając wnioski o pozwolenia na budowę składał
      projekty w których powierzchnia była korzystna dla mieszkańców (czyli garaży
      było mniej, była także projekt gdzie zamiast garażu nadziemnego był budynek
      mieszkalny), ale niestety UM wnioski te odrzucał. Polityka Miasta w tej materii
      jest taka, ze jak maja wpisane w założeniach ze z danej nieruchomości pobiorą
      stawkę 3% to zrobią wszystko żeby tak było…

Oczywiście pojawiają się pomysły co zrobić, żeby to zmienić, ale na razie trudno
      o nich głośno mówić, ponieważ wymaga to sprawdzenia. W związku z tym apelują do
      WSZYSTKICH którzy maja jakieś pomysły i doświadczenie w tej materii aby się nimi
      podzielili.

Pozdr

acek
      • acek2004 Re: Użytkowanie wieczyste. 09.06.05, 14:35
        uzupelnieniem informacji czyli powierzchnie na Kobielskiej 6

Pow. użytk. mieszk. - 8.312,8 m2
        Pow. usług - 597,6 m2
        Pow. garażu podz. - 4.795,0 m2
        Pow. garazu wielop. - 7.438,0 m2

pozdr

acek
        • kasia9978 Użytkowanie wieczyste i inne opłaty 10.06.05, 14:05
          Witam Wszystkich!!!
          Widzę, że dobrze orientujecie się w temacie. Czy w takim razie możecie mnie
          uświadomić jako totalnego laika? :-) udzielić mi kilka odpowiedzi...Szczerze
          mówiąc jak czytam to wszystko załamuję się coraz bardziej, ponieważ mam
          wrażenie, że niedługo nie starczy mi pensji na opłaty...
          1. Rozumiem, że przez to, ze większa część powierzchni jest usługowa (mam na
          mysli ten "piekny garaz", który nie dość, że stoi w miejscu najmniej
          odpowiednim....+ lokale usługowe na dole)płacimy miastu 3% a nie 1%? Czy wiecie
          jaka to jest opłata? Ile przypada na 1m2 i czy w ogóle można to w ten sposób
          liczyc? czy jest to możliwe aby było to 1/4 czynszu? Czy mamy to płacić
          miesięcznie czy rocznie? (ja w moim obecnym mieszkaniu płacę rocznie ok 60zł)
          2. Jeśli chodzi o opłatę za garaż..to ja słyszałam, że ma być to 130 zł
          miesięcznie...ale to było dawno i mam nadzieję, że nieprawda...:-)
          3. Czy znacie już ostateczną opłatę za czynsz? Kiedy dowiadywałam sie na
          początku roku, w spółdzielni poinformowano mnie, że będzie to ok 5zł za metr....
          Ktoś na forum napisał, że za 42m mieszkanie ma płacić 430zł...więc wychodzi
          ponad 10zł
          4. Opłata za ochronę - niestety nic nie wiem....
          5. Jakie są jeszcze dodatkowe opłaty....
          dziękuje Wam z góry za odpowiedż.
          Postaram się w przyszłym tygodniu pojechać do spółdzielni i dowiedzieć się
          wszystkiego
          Kasia
          • acek2004 Re: Użytkowanie wieczyste i inne opłaty 10.06.05, 16:36
            1. ponad 370.000 rocznie... placi sie maistu za uzytkowanie wieczyste..,

2. placisz 60 zł rocznie ?? to bardzo malo, moj tesc o czym pisalem palci za
            meiszkanie 48 m2 15 zl miesiecznie...

cod o reszty nie wiem, ale koszt tylu 5 zł m2 to pewnie bez uzytkwoania
            wieczystego...

pozdr

acek
            • iwonam2 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA?) 14.06.05, 12:03
              Sluchajcie,jestem w szoku,jesli chodzi o te 3% oplat za uslugi!! Wydaje mi sie,
              ze jest cos w tym mysleniu nieprawidlowego:( Przeciez nie mieszkamy w sklepie,
              a pow. mieszkalna naszego terenu to ok. 60% calosci(jesli dobrze policzylam). A
              co z powierzchnia tego beznadziejnego garażu, ktory SM zamierza sprzedac:(((
              Spoldzielnia chyba powinna wystapic o zmiane przeznaczenia z uslugowej na
              mieszkalna.
              Wyglada na to, ze w planie zagospodarowania przestrzennego nasz teren jest
              terenem z przeznaczeniem na uslugi (ktos sie wypowiadal na forum, ze byl tam
              wczesniej garaz naziemny dla mieszkancow, moze to o to chodzi?/), trzeba by
              zajrzec do papierów!! I zapytac Prezesa (tez poruszyc to na Zebraniu
              Przedstawicieli !!) jak zamierza oddzielic powierzchnie mieszkalna od
              uzytkowej, sczegolnie, ze sprzedaje garaz - chyba ze bedziemy to robic sami po
              akcie notarialnym - zamiast 3% za uzytkowaniu wieczyste powinnismy placic 1%
              Jeszcze pytanko: czy nasz wykupiony garaz nalezy traktowac jako powierzchnie
              uslugowa?? No i co z VAT-em, bedziemy placic 7% czy 22%??
              • acek2004 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 14.06.05, 12:14

1) garaze maja 22% ( o ile pamietam)
                2) liczy sie caly teren i tu stosunek powierzchni uslugowych (garaze) do
                mieszkaniowych (mieszkania) jest niestety korzystny dla garazy.
                3) to co stalo tam kiedys (parking) nie ma zadnego znaczenia, wazny jest plan
                zagospodarowania przestrzennego..

acek
              • lyko76 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 14.06.05, 12:19
                Trzy procentowa opłata jak najbardziej może szokować, tym bardziej, że jest to
                1/4 wysokości miesięcznego czynszu (nie licząc garażu, za który wieczystek to
                niespełna 25 zł :) Z informacji jakiej przkazał nam Acek powierzchnia
                mieszkalna na naszym osiedlu to 8 312,8 m2, a część usługowa to 12 830,60 m2
                (wraz z wliczoną powierzchnią garażu wielopoziomowego 7 438 m2). Wynika z tego
                wyrażnie, że część usługowa jest przeważająca i dlatego według miasta i
                spółdzielni przyjdzie nam płacić 3% podatku. Mam nadzieję, że się mylę !!!
                Szkoda tylko, że przy zakupie mieszkania nikt nas o tym nie informował. Z umowy
                również nic takiego nie wynika! Jeśli chodzi o sprzedaż garażu przez
                spółdzielnie to obawiam się, że chyba nie ma kupca. VAT na garaże to 22%.
                Pozdrawiam
                Artur
                • romekz Podział gruntu 14.06.05, 14:34
                  Witam

Nie znam się na sprawach gruntowo/działkowych, ale czy nie ma możliwości
                  podzielenia działki na 3 części. Pod każy budynek i pod garaż. To rozwiązało by
                  sprawę.

Pozdrawiam
                  • eriech Re: Podział gruntu 14.06.05, 15:33
                    Nie wiem jak wygląda to od strony prawnej, ale też się zastanawiałam nad
                    podziałem działki na działkę mieszkalną i użytkową...

A tak swoją drogą, cały czas zastanawia mnie cena przetragowa naszego gruntu...
                    Jeśli podzielimy cenę którą podaje pan prezes (12 mln PLN) na powierzchnię (ok.
                    6000 m2) to w przybliżeniu cena 1m2 wynosi ok. 500$, czyli raczej zawrotna
                    biorąc pod uwagę, że ceny gruntów w wilanowie czy na ursynowie (podobno
                    najdroższych w warszawie, poza śródmieściem) nie przekraczają 300$/m2. Chyba że
                    moja koleżanka, która mi te ceny podawała, się myli...
                    • lyko76 Re: Podział gruntu 14.06.05, 16:05
                      Z tego co się orientuję to łączna powierzchnia gruntu przy Kobielskij to 21 142
                      m2.
                      Artur
                      • eriech Re: Podział gruntu 14.06.05, 16:49
                        W wypisie z księgi wieczystej, którego ksero dostałam ze spółdzielni, jest
                        6572m2...
                • iwonam2 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 14.06.05, 16:44
                  No dobra, tylko że czesc tej powierzchni usługowej to garaz naziemny, na który
                  po sprzedaży nie bedziemy mieli wpływu... I on powieksza te czesc uslugowa!!
                • iwonam2 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 14.06.05, 16:46
                  Chwile, przeciez Prezes mówił na zebraniu członkowskim, ze ma kupca - i podawał
                  konkretna nazwe SM Grochów!
                  • lyko76 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 14.06.05, 17:08
                    Jeśli tak to przepraszam - nie wiedziałem i nie chciałem siać wątplwości. Mam
                    nadzieję, że sprzedadzą ten moloch jak najszybciej! Wtedy jest szansa na zmiany.
                    • iwonam2 Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 15.06.05, 15:24
                      Włąsnie mam wątpliowści co do tych zmian... Bo jesli cos nie jest twoje, to nie
                      wtykaj swego nosa...
                      • bultek Sejm przyjął ustawę. 07.07.05, 23:00
                        Dzisiaj sejm przyjął ustawę o przekształceniu użytkowania wieczystego w prawo
                        własności. Z tego co zapamiętałem dotyczy ona gruntów z mieszkaniami, garażami
                        i rolnych. Wnioski o przekształcenie można będzie składać do 2012 roku. Teraz
                        jeszcze ustawa pojdzie do Senatu i póżniej do Prezydenta. Czyli jeszcze trochę
                        trzeba poczekać.
                        Mam nadzieję, że z naszym użytkowaniem będzie można zrobić takie
                        przekształcenie i spółdzielnia podejmie odpowiednie kroki, gdy już będzie można
                        składać wnioski. W ustawie jest jakaś bonifikata przy tym przekształceniu czyli
                        powinniśmy zapłacić mniej niż cena rynkowa.
                        Pożyjemy, zobaczymy.
                        • mapaw Re: Sejm przyjął ustawę. 13.07.05, 13:37
                          też poczytałam (poselski projekt poszedł do senatu i kto wie co sie z nim
                          wydarzy).Poza tym, są dwa projekty ustaw - rządowy i poselski. Z mojego punktu
                          widzenia bardziej korzystny (w naszej sytuacji - nieszczęsny parking) jest
                          rządowy bo tam jest mowa o nieruchomościach przeznaczonych na inne niż
                          mieszkaniowe cele, poza tym mogą występować też osby prawne. Najlepsze jest to,
                          że koszty i tak trzeba będzie ponieść -i od ustawodawcy zależy czy będziemy
                          mieli upust, czy w związku z tym parkingiem, nie. W tym aspekcie można by
                          rozważyć czy bardziej korzystne jest nasze wystąpienie jako poszczególnych osób
                          fizycznych tj. właścicieli mieszkń (ale wtedy łacznie i 100% osób) lub
                          rzeczywiście przez społdzielnię tj. jeszcze przed podpisaniem aktów
                          notarialnych (bo wtedy nie ma tego wymogu)ale tu znowu kwestia parkingu - bo
                          wtedy możemy nie dostac upustu.
                          Nie pozostaje nam nic innego jak czekać na rozwój wypadków w Sejmie i Senacie
                          G.
              • skurwysynstwo Re: Użytkowanie wieczyste i inne (MIESZK/USŁUGA? 13.12.05, 17:46
                na cholere nam ten garaz naziemny mmay brzydki widok drozsze oplaty i jeszcze
                spoldzilnia na tym zarobi
    • bultek Re: Użytkowanie wieczyste. 23.09.05, 00:00
      21.09. - prezydent podpisał ustawe o przekształceniu użytkowania wieczystego w
      prawo własności.
      Teraz ciekawe, co dalej?
      Na przełomie września i października ustawa wejdzie w życie po wydrukowaniu w
      Dzienniku Ustaw.
      • bultek A to do poczytania, na temat jw. 23.09.05, 23:02
        dom.gazeta.pl/dom1/1,50847,2926945.html
    • sasiad2005 Re: Użytkowanie wieczyste. 02.12.05, 18:08
      To sie nadaje do prasy.
      • eriech Re: Użytkowanie wieczyste. 07.12.05, 09:28
        Koleżanka właśnie "pocieszyła mnie", że na przyszły rok planowana jest
        podwyżka opłat za użytkowanie wieczyste... Może jednak się uwłaszczymy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka