Dodaj do ulubionych

Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie

21.06.05, 21:58
Oj, Panowie dziennikarzowie... :))
Pozwólcie, ze skoryguję kapkę.
Nie przed 17, ale ok 17:10, 17:15, w każdym razie, był Teleexpress, chylił
się ku końcowi. Jak zamknąłem za soba kratę, usłyszałem trzy głośne, głuche
wybuchy. Pisanie, że wybuchły liczniki, to dość duży skrót myślowy, lepiej
chyba napisać, że wybuch uszkodził tamtejsze liczniki gazowe.
Nie popatrzyłem na godzinę i tu już mogę się mylić, kiedy się zaczęło
prostować... ok. 19 strażak przez megafon po kolei wołał, kto może wrócić,
ok. 20:30 (tu też nie patrzyłem na zegarek), ewentualnie kilka(naście) minut
później włączono prąd. Gazu nadal nie ma, widocznie sprawa jest poważniejsza,
niż tylko odcięcie uszkodzonych pionów gazowych. Jest godzina prawie 22:00,
piszę z Bracławskiej 10.
Obserwuj wątek
    • Gość: tomcat czyli poprawnie gazomierze IP: *.aster.pl 21.06.05, 22:40
      Czego to jeszcze w Gazecie Wyborczej nie wymyślą.
    • z0rr0 Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie 22.06.05, 01:13
      Myślę, że ma to związek ze skrzydlatą krową, która latała nad Warszawą.

Wiadomo, że latający koń to p-gaz.
      Zwykła krowa, to bio-gaz - krowy są największym źródłem metanu na Ziemi!

A latająca krowa, do tego Grochów - to musiało wystrzelić!

• Gość: Domcia Rha, ha, ha!!! :)))))) IP: 213.17.175.* 22.06.05, 13:25
        Latająca krowa, bio-gaz i wybuch - najlepszy tekst i gra skojarzeń, jakie
        czytałam od dawna, hi, hi :))))
    • Gość: Lokator z Bracławs Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: 195.85.249.* 22.06.05, 08:58
      Pytanie DLACZEGO ?
      Dlaczego tak się dzieje ze firma wymieniająca piony gazowe popełnia takie
      błędy ?
      Dlaczego Administracja zatrudnia firmę która z kolei zatrudnia kolejnych
      podwykonawców „fachowców ” pracujących w stanie wskazującym na spożycie?
      Kto zapłaci za powstałe szkody ?
      Czy sprawą zajmie się prokurator - czy musi ktoś zginać
      Lokator z Bracławskiej 2
      • Gość: lokator Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: .1.* / 62.29.164.* 22.06.05, 09:55
        Gdzie byli mieszkańcy poprzedniego dnia, gdy odbywało się walne zgromadzenie
        mieszkańców? Ci nieliczni, którzy przyszli skoncentrowali się na podzielnikach
        ciepła, dyskutowali o tym jak zmniejszyć opłaty za ogrzewanie a o
        bezpieczeństwie ani mru mru.
        Może teraz, po tej tragedii ludzie będą bardziej zainteresowani tym, co dzieje
        się na tym osiedlu. Gaz to tylko jeden z wielu problemów, a ludzie przechodzą
        obok nich obojętnie lub tylko narzekają, nic nie robią.
        Ludzie, czas zainteresować się własnymi sprawami - bezpieczeństwem, porządkiem,
        stanem technicznym tego osiedla. Jeszcze trochę i będziemy mieszkać w namiotach
        nad jeziorkiem:-(
        Swoją drogą to ewidentna wina pogotowia gazowego, które było powiadamiane od
        rana telefonicznie przez kilkanaście osób, że ulatnia się gaz. Przyjechali
        dopiero po wybuchach, z resztą jako ostatni (po straży poż. ambulansach i
        policji). Świetne pogotowie.
        • Gość: pogotowie gazowe Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 08:53
          Pogotowie gazowe nie przyjedzie do ulatniającego się gazu jeśli mamy zgłoszone
          że w budynku są robione prace związane wymianą instalacji gazowej (instalacja
          jest własnością właściciela budynku). Poza tym ludzie którzy to robili (firma)
          musieli mieć uprawnienia do wykonywania robót gazoniebezpiecznych i dokładnie
          wiedzieli co można, a czego nie wolnio. Prawdopodobnie powietrze które nabili w
          instalację nie zostało spuszczone i po odkręceniu dopływu gazu do budynku
          powietrze poszło w sieć a gaz w instalację w związku z czym w rurach powstała
          mieszanina gazu z powietrzem w proporcji umożliwiającej niekontrolowany wybuch
          w rurach, pomiętać trzeba że nasłabszym miejscem instalacji jest licznik reszte
          już wiem. Wierz mi że jeśli pogotowie jest winne to z całą pewnością ktoś
          poleci lecz ja się tam naszej winy nie dopatrzyłem i na przyszłość mordy sobie
          pogotowiem nie wycieraj bo to nie ładnie gdy jest się nie świadomym przepisów i
          ustaw jakie nas i was (odbiorca) obowiązują
      • pan_pndzelek Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie 22.06.05, 11:37
        Gość portalu: Lokator z Bracławs napisał(a):
        > Dlaczego tak się dzieje ze firma wymieniająca piony gazowe popełnia takie
        > błędy ?
        > Lokator z Bracławskiej 2

Można prosić o info co to za firma?
        • Gość: Domcia podwykonawcy IP: 213.17.175.* 22.06.05, 13:31
          Po łańcuszku podwykonawców doszłoby się pewnie do firmy rządzonej przez
          krewnych lub samych członków władz spółdzielni lub kogoś, kto tym rządzi...
          • pan_pndzelek Re: podwykonawcy 23.06.05, 09:11
            Pytałem o konkrety a nie o pierdu pierdu o podwykonawcach... Odpowiedzialność
            ponosi wykonawca i chciałbym wiedzieć kto to jest konkretnie a nie "jak do
            niego dojść"...

Nie znoszę niekonkretnych odpowiedzi na konkretne pytania...
      • Gość: Lokator z Opinogor Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.chello.pl 22.06.05, 17:16
        Dlaczego tak sie dzieje, a juz Ci wyjasniam: Pani Prezes jest znana w swiecie
        spoldzielczym z branai lapowek i dlatego robia to takie firmy. Zauwaz jaka
        firma robi ewlewacje(pod jeden przetarg podciagnieto pare budynkow, no a ktos
        do kieszeni przyjal pare groszy).Z grubsza tak to wyglada.
    • Gość: ka Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: .1.* / 62.29.164.* 22.06.05, 10:05
      Niezly z Ciebie detektyw mozna nazwaz Cie nawet Sherlockiem Holmesem ale tu juz
      sie moge mylic ...
    • tekla222 Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie 22.06.05, 12:17
      apropos firmy wykonawczej, to najwiekszą kompetencją wykazał się pan łatający
      dziury po zainstalowaniu liczników i nowych rur. Tylko to jest zrobione
      dokładnie. Zastanawiam się nad ilorazem inteligencji osób instalujacych rury w
      mieszkaniach i samego inżyniera, który "dokładnie" wyliczył dlugość srub, do
      montowania liczników w ścianach korytarzyków. Otóż wwiercono mi się do
      kuchennej szafki. Tuż pod i nad nią wywiercono dwie kolejne dziry tak, że
      miałam „okienka” na korytarzyk J Pomijam fakt zniszczeń z tego powodu, za które
      i tak nikt nie zapłaci. Ale i tak najlepszy był pomysł wesołych gazowników –
      zainstalować rurę z gazem w mieszkaniu tuż pod sufitem ( bo tak im będzie
      łatwiej), a właściwie na ramie okna, bo po co mam je otwierać – wystarczy mi
      tzw. Lufcik. .....
    • Gość: Roberto Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.05, 12:46
      sp5sjt napisał:
      >Jak zamknąłem za soba kratę...

A co ty w wiezieniu mieszkasz?
      • oblesnik Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie 22.06.05, 14:48
        Nie, on mieszka w Polsce, w miescie stolecznym Warszawa.
      • Gość: gazownik Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.05, 08:35
        jak byś tam mieszkał to też byś zamykał kratę :)))
        • Gość: Roberto Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.05, 14:39
          Mieszkalem tam przez 27 lat wiec doskonale znam tamtejsze warunki. Pomimo, ze
          mieszkalem na 1 pietrze to ani krat w oknach nie mialem ani tez kraty w
          dzwiach. Te okratowywanie sie to jakies wymysly chorej wyobrazni a szczytem
          nonsensu bylo stawianie muru na galerii. Kiedys czlowiek mogl z mieszkania do
          mieszkania przejsc po galeryjce a teraz musi meczyc sie po schodach.
    • Gość: marcin Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.tele2.pl 28.06.05, 17:50
      z Bracławskiej 8 nikogo nie ewakuowano !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: magda Re: Wybuch gazu w trzech budynkach na Grochowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.05, 15:33
        wybuch był tydzień temu a ja nadal gazu nie mam to skandal!!!!!! mieszkam przy
        ul Żymirskiego 5
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka