Dodaj do ulubionych

Dom Towarowy Braci Jablkowskich

26.07.02, 09:41
Czy ktos moze wie gdzie on sie znajdowal? Wydaje mi sie ze gdzies kiedys
czytalem ze w obecnej Arce na Brackiej, ale nie jestem pewny.
Jesli tak, to jak wygladal w srodku?
Jestem tez ciekawy jaki byl asortyment (co tam sprzedawano)?

Jesli ktos wie, bede bardzo wdzieczny :-)
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 09:46
      Jak wyglądał to nie wiem, ale miejsce się zgadza.
      • sloggi Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 09:54
        DH Arka mieści się w gmachu po Domu Braci Jabłkowskich.
        • sloggi Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 09:56
          Z onetu :

Jabłkowscy Bracia, firma handlowa w Warszawie, założona w 1884 przez A.
          Jabłkowską (1867-1932). Od 1892 spółka rodzinna, od 1913 spółka akcyjna.
          Prowadziła handel artykułami przemysłowymi. W 1914 spółka wybudowała dom
          handlowy w Warszawie przy ulicy Brackiej 25, w 1923 dom handlowy w Wilnie.

W 1940 dom handlowy w Warszawie przejęli Niemcy. Został on zwrócony rodzinie
          Jabłkowskich w 1945, upaństwowiony w 1950. Obecnie dom handlowy Arka.

• eela Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 10:01
            Przez jakiś czas pomwojnie chyba był tam (kiedy jeszcze nie było Smyka,
            poprzednio CDT)Dom Dziecka - dom handlowy, ale nie jestem pewna.
            • sloggi Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 10:13
              Tak jest.
              Centralny Dom Dziecka SMYK mieścił się tam w latach 1951-1976.
              Po spaleniu się CDT i odbudowie budynku przy Al.Jerozolimskich 34-40, a obecnie
              Krucza 50 CDD SMYK przeniesiono do tegoż budynku, a w Domu Jabłkowskich
              mieściły się biura.
              • thesims Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 10:22
                OK wielkie dzieki :-)

a moze jeszcze wiecie jak wygladala tam sprzedaz, czy ludzie mogli podchodzic
                do towarow, czy byly lady ze sprzedawcami? Czy byly konkretne dzialy?

I co tam wlasciwie sprzedawano w ramach tych artykulow przemyslowych?

Czy te drewniane schody sa oryginalne?
                • sloggi Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 10:27
                  thesims napisał:

> OK wielkie dzieki :-)
                  >
                  > a moze jeszcze wiecie jak wygladala tam sprzedaz, czy ludzie mogli podchodzic
                  > do towarow, czy byly lady ze sprzedawcami? Czy byly konkretne dzialy?
                  >
                  > I co tam wlasciwie sprzedawano w ramach tych artykulow przemyslowych?
                  >
                  > Czy te drewniane schody sa oryginalne?
                  Przed wojną samoobsługa była rzadkością, tak więc w sklepie były ekspedientki,
                  DH Jabłkowskich miał własną szkołę dla personelu ( ukończyła ją moja Babcia
                  Jenny ). Towary były podawane klientom, to był bardzo ekskluzywny dom handlowy.
                  Asortyment towarów był bardzo szeroki. Schody odtworzono, po wojnie schody były
                  żelbetonowe i dość trywialne, podobnie odtworzono witraże i tzw. Wielkie lustro.

Największą konkurecją dla Jabłkowskich była sieć sklepów Braci Pakulskich.
                  • thesims Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 11:36
                    Sloggi, czy jest cos na ten temat dostepne do poczytania? Interesuje mnie duzo
                    wiecej szczegolow.
                    • sloggi Re: Dom Towarowy Braci Jablkowskich 26.07.02, 11:43
                      Nie wiem czy jest jakieś compendium wiedzy na temat DH Jabłkowskich, ja znam
                      historię tego sklepu chyba z "Warszawskich pożegnań" - sprawdzę w domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka